~Desiderata~ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-30, 18:20   #1
anita_w
Rozeznanie

GG do anita_w

~Desiderata~

Ciekawa jestem, czy znacie ten tekst?
Czym on dla Was jest?
Nauczył Was czegoś?

Ja często sięgam po Desideratę
- pomaga mi wrócić na właściwą drogę, gdy czasem się zagubię.

I cóż więcej... to piękne słowa.
Szczególnie - miłość wieczna jak trawa

DESIDERATA

Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj, jaki spokój można znaleźć w ciszy. O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie, bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.

Wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie i wysłuchaj innych, nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść. Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha.

Porównując siebie z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, zawsze bowiem znajdziesz gorszych i lepszych od siebie.

Niech twoje osiągnięcia, zarówno jak i plany, będą dla ciebie źródłem radości. Wykonuj swą pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna; ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu.

Bądź ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa.

Niech ci to jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty. Wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu. Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia, ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.

Przyjmij spokojnie, co ci lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu.

Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny. Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy, masz prawo być tutaj. I czy to dla ciebie jest jasne czy nie, wszechświat bez wątpienia jest na dobrej drodze. Tak więc żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek on ci się wydaje. Czymkolwiek się trudnisz i jakiekolwiek są twoje pragnienia, zachowaj spokój ze swą duszą.

Przy całej swej złudności, znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.

Bądź pogodny. Dąż do szczęścia.

anita_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 18:21   #2
aleksandra999
Wtajemniczenie

Dot.: ~Desiderata~

Kiedy kilka lat temu natknęłam sie na tekst Desiseraty byłam zachwycona.Potem spowszedniał bo przedrukowywany jest wszędzie i bez przerwy.
aleksandra999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 18:23   #3
Mirianka
Zakorzenienie

Wiesz co,po ra pierszwy usłyszłam ten tekst w piosence hip-hopowej WWO,tyle że nieco przerobiony Coś w sobie ma,ma głębszą treśc ale napisaną prostym językiem,dlatego do wielu trafia i faktycznie,jakby uspokaja Pozdrawiam cieplutko

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 18:31   #4
anita_w
Rozeznanie

GG do anita_w

Dla mnie to jest tekst, który nie powszednieje i nie "wyciera się" mimo powtarzania. Ogromne wrażenie zrobiła na mnie adaptacja tekstu dokonana przez Piwnicę pod Baranami, zawsze kojarzę Desideratę z tym właśnie wykonaniem

Edytowane przez anita_w
Czas edycji: 2005-09-30 o 20:30
anita_w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 18:47   #5
charlotta1
Raczkowanie

Dla mnie Desiderata też jest CZYMŚ...
Kiedyś śpiewaliśmy ją w szkole do pięknej melodii, wielokrotnie do niej wracam, zdarzyło mi się też popełnić dwie prace na studiach na jej temat, a ponadto często wykorzystywałam jej słowa w innych pracach.
Nie powszednieje mi.
charlotta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 20:14   #6
nask
Zadomowienie

Dla mnie to jest motto,w którym odnajduję prawy życia i zawsze są one aktualne Czytam, jak potrzebuję wiary w lepsze jutro
nask jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:37   #7
Little_Shee
Zadomowienie

to jest ulubiony text moj i Teżeta znamy gho głównie w wykonaniu WWO ale w necie znaleźliśmy różne przekłady tego. Text naprawde z duszą i ma własną historię... nie jest taki o niczym a o CZYMŚ, ważnym, bardzo go lubię...

moj emigrancki blog

my world
Little_Shee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:49   #8
smarcoola
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anita_w

Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia, ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.

dla mnie to jest dewiza zyciowa ja sobie nie wyobrazam zebym mogla inaczej
smarcoola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:49   #9
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

U mnie ten tekst wisi od dawien dawna na korkowej tablicy nad biurkiem.
Mądre słowa, znam je na pamięć bo często zaglądałam do niego w chwilach jakiejś załamki.

Edytowane przez Beauty1984
Czas edycji: 2005-10-01 o 09:48 Powód: Straszny ortograficzny błąd (z pośpiechu) - wstyd ;).
Beauty1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 21:56   #10
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beauty1984
U mnie ten tekst wisi od dawien dawna na korkowej tablicy nad biórkiem.
Mądre słowa, znam je na pamięć bo często zaglądałam do niego w chwilach jakiejś załamki.
u mnie tez wisi w sypialni, oprawiona w ramke. za kazdym razem, gdy ja czytam, wzrusza mnie i 'chwyta za serce' od nowa... przypominam sobie, ze chce byc dobrym czlowiekiem
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 22:08   #11
Joey
Zakorzenienie

hmm generalnie to wszystko mądre i prawdziwe słowa, tylko teraz weź człowieku to zastosuj w życiu Ja nie umiem
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-30, 22:25   #12
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joey
hmm generalnie to wszystko mądre i prawdziwe słowa, tylko teraz weź człowieku to zastosuj w życiu Ja nie umiem
zawsze mozna sie starac
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 00:03   #13
rzyrafka
Zakorzenienie

Ja poznałam dezyderatę jak poszłam do liceum. Ksiądz dyrektor bardzo często ją odczytywał całej wspólnocie uczniów i za to jestem mu bardzo wdzięczna. W tych momentach nabierało się dużo dystansu do siebie i zycia- nie wazne czy pod wpływem otoczenia ale słuchało się tego tekstu jak mantry. Nie wracam do niego właściwie wcale gdyż takie wartości zostały mi przez 4 lata wpojone do głowy i podświadomie dążę do zachowania ich w moim życiu.
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 01:49   #14
an-si:)
Rozeznanie

jest piekna i niesie w sobie wielkie przeslanie
warto do niej wracac
Stary 2005-10-01, 02:18   #15
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Po prostu- Życiowa Mądrość do której zawsze warto zajrzeć
i wyciągnąc wnioski ....
Warto wzorować się na tych słowach, wprowadzać
je w życie...
I po prostu żyć, starając się wypełniać zawarte słowa linijka po linijce
a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana.
A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje...

Juda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 02:58   #16
vanilla_sky
Zakorzenienie

kochalam ten tekst w liceum, kiedy bylam na etapie zachwycania sie poezja twardowskiego i pawlikowskiej jasnorzewskiej. a teraz? jakas pustka wieje z niego, piekne slowa, ale nie sa juz mi bliskie, juz nie ta wrazliwosc, inne rzeczy bardziej mnie ruszaja.
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 10:04   #17
Nadin
Zakorzenienie

Pewnie
Waro czsem się zastanowić nad jej treścią

Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 10:09   #18
cattt
Mrs Mrau

zachwycałam się nim na początku liceum,teraz nie wywiera już na mnie większego wrażenia...niestety
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 10:24   #19
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

Cytat:
Napisane przez Mirianka
Wiesz co,po ra pierszwy usłyszłam ten tekst w piosence hip-hopowej WWO,tyle że nieco przerobiony Coś w sobie ma,ma głębszą treśc ale napisaną prostym językiem,dlatego do wielu trafia i faktycznie,jakby uspokaja Pozdrawiam cieplutko

mozesz podac tytul tej piosenki WWO? Starsznie jestem ciekawa tej przerobki
N4TI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-01, 21:12   #20
Nadin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cattt
zachwycałam się nim na początku liceum,teraz nie wywiera już na mnie większego wrażenia...niestety
acha

Stary 2005-10-02, 09:21   #21
Nadin
Zakorzenienie

Zmam troszkę inną wersję:
" DESIDERATA http://dda.bhd.pl/images/M_images/pdf_button.png http://dda.bhd.pl/images/M_images/printButton.png http://dda.bhd.pl/images/M_images/emailButton.png

Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu - pamiętaj, jaki pokój może być w ciszy. Tak dalece, jak to możliwe, nie wyrzekając się siebie, bądź w dobrych stosunkach z innymi ludźmi. Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego, co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść. Jeśli porównujesz się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od Ciebie. Ciesz się zarówno swoimi osiągnięciami jak i planami.
Wykonuj z sercem swą pracę, jakkolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu. Zachowaj ostrożność w swych przedsięwzięciach - świat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech Ci to nie przesłania prawdziwej cnoty, wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu.
Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć: nie bądź cyniczny wobec miłości, albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj pogodnie to, co lata niosą, bez goryczy wyrzekając się przymiotów młodości. Rozwijaj siłę ducha, by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla Ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie.
Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy Ci to jest dla Ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki, jaki być powinien.
Tak więc bądź w pokoju z Bogiem, cokolwiek myślisz o jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są Twoje pragnienia: w zgiełku ulicznym, w zamęcie życia zachowaj pokój ze swą duszą. Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwy."
Pozdrawiam

Stary 2005-10-02, 09:32   #22
kumi
Raczkowanie

A ja w zasadzie nigdy go w całosci nie przeczytałem. Dziwne teraz mam go przed nosem i też mi sie nie chce. MOże jednak kiedyś się nad nim zastanowię....
kumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 09:43   #23
cattt
Mrs Mrau

Cytat:
Napisane przez Nadin
acha
hmmm?
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 10:23   #24
Mirianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez N4TI
mozesz podac tytul tej piosenki WWO? Starsznie jestem ciekawa tej przerobki
N4TI ten tytuł to...Desiderata z pierwszej płyty"Masz i Pomyśl"

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-02, 13:28   #25
Nadin
Zakorzenienie

Desiderata jest odczytywana na grupach samopomocowych, podałam tą werję, którą właśnie sie stosuje.
Można powiedzieć, że ten tekst zawiera wskazówki do tego jak być szczęśliwym człowiekiem, ale nie jako odczyt literackiej refleksji, tylko jako zaduma nad własną codziennością.

Stary 2005-10-02, 14:39   #26
Cartil
Raczkowanie

według mnie Desiderata jest najpiękniejszym tekstem jaki kiedykolwiek napisano Jest poezją sama w sobie Moja dewiza życiowa
a tak na marginesie Bardzo ładne jest też 'przesłanie do nadwrażliwych'
Cartil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości