|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe - część trzecia!!! :))
Uwaga robię smaka!! Właśnie ubiłam bitą śmietanę waniliową, w to włożyłam pokrojone banany i rodzynki i będę jeeeeeść
|
#872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie dorobiłaś się żadnej bliskiej znajomość do tej pory? w liceum o to trudno, ale na studiach? ja po 5 latach studiowania mam 6 takich psiół, na które mogę liczyć zawsze. żeby ktoś zajarzył sam z siebie to naprawdę trzeba się znać, ale może poproś kogoś u siebie ? może raz na kilka dni ktoś jednak podrzuci siatkę zakupów lub w czymś ci pomoże. to samo z porodówką - nie musisz rodzić sama jeśli nie chcesz. weź mamę, bliską koleżankę, która wesprze słowem, i która zawsze będzie mogła wyjść. ale te kilka godzin przed pobędzie z tobą. |
|
|
|
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
Maladt czy ty w związku z tą gestozą nie masz jakiejś diety ? pytam bo non stop donosisz nam tu o dopiero co spełnionej zachciance, jak pizza na przykład ?
przyznaj się
|
|
|
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
MaladT, a jak dzisiaj taka opuchnieta jestes, to moze powinnas deczko spasowac i przejsc sie po razowy chlebek i owocki?
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie
A co do porodówki, to Jowisz ma rację - weź może sobie kogoś, chociażby po to, żeby pobył z Tobą podczas pierwszej fazy, kiedy się czeka i cierpi.
|
|
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
możliwe że wezmę mamę, choć nie wiem czy to ma sens... dla niej poród to była tragedia
a co do diety mam se ograniczać ale od czasu do czasu mogę... dziś poza tym zjadłam zupę i 2 brzoskwinie więc aż tak nie szaleję... slodyczny nie widziałam tydzień... no chyba że kukułki podróbki które leżą w szafie miesiac i ich nie ruszam
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
co do owoców mam 3 jabłka jeszcze wiec na czarną godzinę będzie a jeszcze maślanka i jogurt naturalny i kefir w lodówce... chyba przezyję... zbieram siły by się uczyć... chce któraś połowę materiału??
|
#878 |
|
Zakorzenienie
|
hej kochane
czytałam was półtorej godziny wariatki ja od wczoraj mam te bóle okresowe chwilę bolało i przestało i tak może dwa razy. zbliżamy się do końca opalam nogi DORBAR WRACAj do nas a o ojcu alicji dziewczyny napisały juz wszystko. tu będziesz miała spokój... asiula DBAJ o brzuszek I UWAŻAJ NA WAS no nic kochane zmykam dalej wystawić ta bladosc na słońce będę was podczytywa
|
#879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, poucz sie choc aura nie sprzyja nauce, masz cel - zdac by miec spokoj i przygotowac sie na dziecko, z drugiej strony, mloda mama i odchowane dziecko tez brzmi fajnie ja zaluje ze w tak poznym wieku zdecydowalam sie na 1 dziecko, bo moglo by miec juz 10 lat.. a ja 30, za to bede miala 40 a ono 10.. mysle ze nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Sprobuj dostrzec pozytywne strony zycia, nie same negatywy.. wieczne doly i narzekania do niczego nie prowadza.. a po porstu postaraj sie byc szczesliwa, mozna byc szczesliwym bez faceta u boku. Na niego przyjdzie odpowiedni czas i pora zobaczyszktos mi kiedys powiedzial ze jesli usmiechniesz sie do ludzi to swiat usmiechnie sie do Ciebie jest w tym jakas prawda, bo u mnie tak sie wlasnie stalo..
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny!!! Ile zescie naprodukowaly! Nie bylo mnie zaledwie pare godzin, a to 3 nowe strony...
Ja wlasnie wrocilam z uczelni, zanioslam plan pracy mgr.i wszystko ok, ale P.prof pyta czy przyniose jej w czerwcu skonczony 1 rozdzial, to jej powiedzialam ze termin mam za 3 tyg (specjalnie troche skrocilam) i ze nie wiem jak sie bede czula, a pozatym to biore dziekanke we wrzesniu, a ona na to ze mimo to chcialaby widziec 1 rozdz.... Ach, tylko sie zmeczylam, bo uczelnia z drugiej str. miasta i jak zwykle wszedzie korki. Mamy 25oC w cieniu i myslalam, ze sie w aucie utopie. Jeszcze pojechalam moim autkiem nie tz, a w moim nie ma klimy!! aaa...myslalam, ze sie udusze po drodze. Co najgorsze jutro 2 zaliczenia, w niedziele to samo, 13.06 tez no i najlepszy termin 28.06 mam egzamin hehe, dobre czyli ok. 5dni przed porodem. Wlasnie tak was czytalam i o tym co pisalyscie malad i sie tak zastanawiam czy isc na te zaliczenia, w sumie mam l4 i moglabym im to pozniej pokazac i zaliczac we wrzesniu, ale kurcze ja jednak wole w grupie niz tak samej, no nic zobaczymy. Co do bolu takiego jak przy okresie, to mnie juz 3 dzien tak boli, a do tego maly strasznie napiera na pecherz i chyba sie obnizyl, TZ mowi ze zmienil sie ksztalt brzucha. Wczoraj do tego bolala mnie glowa i jak chodze pachwiny...Pozatym nie moge sie 2 dzien zalatwic, poprostu super! Dzis i tak zwloklam sie z lozka, ale wczoraj musialam caly czas lerzec. Wogole juz myslalam, ze to jeszcze kilka dni i bede rodzic, wszystkie objawy mam. Jak bylam w miescie to sie balam, zeby mi jakies wody nie odeszly itp. bo takie glupie uczucie mialam- ale to raczej powod tego goraca za oknem. No ale nie narzekam bo, niestety inni maja jeszcze gorzej judi, takze nie uzalam sie nad soba i ide obrac ziemniaki na obiad. Acha Dorbar dziewczyny maja racje, zwiewaj stamtad i nie martw sie tym co bedzie tutaj! Na pewno nie bedzie gorzej, a jak wrocisz to sama zobaczysz ile wokolo jest zyczliwych osob. Moze jakas kuzynka? ZObacz na naszej klasie swoich znajomych, moze przypomni Ci sie ktos z kim dawno nie gadalas, a byla Ci bliska osoba. Zobaczysz wszystko bedzie OK!! |
|
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
Acha, zapomnialam pokazac nowe zakupy. Kupilam na allegro wczoraj niebieski kombinezon, nawet fajny (bo juz odebralam- sprzedawca z Wrocl.) za 15 zl i torbe do wozka za 20 zl. Nie jest to oryginalna od mojego wozka, ale w takim kolorze jak on- tez zalaczam fotke
![]() Pozatym moj maluszek to chyba mysli, ze mam zebra i skore wogole bez czucia, tak wierzga Tymi nozkami ze co chwile mam bol po lewej str. brzucha. |
|
|
|
#882 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
najchetniej bym wysiadla z tego pociagu i zosatwila to komus innemu...ale mam jeszcze (przynajmniej tak mysle) 6 tyg do przyzwyczajenia sie do mysli ze musze urodzic i bedzie wszystko wporzadku...takze musimy sie trzymac jakos
|
|
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
Ver_Onko fantastyczne zakupy !!! Gratulacje
Martusia nie bój się, jakoś przeżyjemy. Myśl pozytywnie może uda się nam spotkać w szpitalu i będziemy się wspierać wzajemnie
|
#884 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jola leniuchuj ile sie da A nam miastowe baby pozostaje pozazdroscic
|
|
|
|
|
#885 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie z serii głupich - czy pieluchy flanelowe mają jakieś szczególne zastosowanie???
|
|
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#887 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja filmow z porodami postanowilam nieogladac, bo jak na razie to sie nie boje i moze lepiej zeby tak zostalo.
PS Wlasnie wstalam, zombi jest, szykuje sie do pracy (ostatni raz |
|
|
|
#888 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#889 |
|
Zakorzenienie
|
Moje gratulacje, oby ostatni dzionek był przyjemny i szybko minął!
|
|
|
|
#890 |
|
Raczkowanie
|
Mnie po tych filmach też za dobrze nie było. Pół nocy nie mogłam zasnąć. Nie chce mi się nic jeść też tak macie?
|
|
|
|
#891 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sosnowa pieluszki flanelowe są dobre do wszystkiego czego chcesz to znaczy, ja tak myślę, że np. mogę sobie jedną położyć w wózeczku jako prześcieradełko, mogę dawać dzidzi do spania, lekko okrywać nią podczas gorąca, kłaść na niej czy cokolwiek innego. Ostatnio widziałam u nas w Tesco za 6,49 zł jedna flanelowa pieluszka, ja kupowałam na Allegro i tam za niecałe 4 zł były AAAA i najważniejsze taki artykulik sobie przeczytajcie uważam, że ciekawy : http://www.dziennik.pl/kobieta/dziec...wystarcza.html Koleżanka która rodziła na Szopena dostawała butelkę dla dzidzia i mogła dokarmiać, choć oczywiście położne kazały przystawiać do piersi co chwilę. Na Rycerskiej u nas druga koleżanka mówiła, że dostała tylko kieliszek, bo potem dziecko już mogłoby nie chceć piersi gdyby dostało butelkę, a ja się zastanawiam jak to z tym jest. Jak byłam we wrześniu w szpitalu to jedna dziewczyna mi opowiadała, że jej malutki po urodzeniu ciągle chciał jeść, a ona nie miała tyle ile potrzebował i uspokajał sie jak dokarmiała go butlą, zdawała mi relację jak podkradała te flaszki ze szpitalnej kuchni... nio czasem to niezłe są przeboje, ciekawa jestem czy to tak faktycznie jest z tą butelką i piersią, że jedno wyklucza drugie.
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobre do wycierania buzki bo sa delikatniejsze |
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
póki pamiętam- czym będziecie przemywać pępek ?
nie chcę gencjany a w aptece sprzedają tylko spirytus 90%. spirytus salicylowy się nie nadaje ??? |
|
|
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
Pielęgnacja na 6+
Nim kikut odpadnie, jest bardzo wrażliwą częścią ciała. Mogą się na nim mnożyć bakterie, które bywają przyczyną infekcji. 1. Przemywaj go spirytusem – najlepiej kilka razy dziennie. Użyj 70-proc. spirytusu (dwie łyżki 96-proc. ze sklepu monopolowego wymieszaj z łyżką zimnej, przegotowanej wody). Im częściej będziesz osuszała kikut, tym szybciej odpadnie. Bez obaw możesz go unosić. Dokładne oczyszczanie spirytusem zakamarków pępka unie- możliwi zadomowienie się tam groźnych bakterii. 2. Nie mocz w kąpieli – przez cały czas kikut pępowiny powinien być suchy. Nic się jednak nie stanie, jeśli go niechcący zachlapiesz. Potem go osusz i zdezynfekuj. 3. Wietrz – jeśli będziesz często odkrywała brzuszek malca, to powietrze przyspieszy gojenie. 4. Wywiń brzeg pieluszki – by nie dotykała pępuszka. Możesz zrobić w niej owalne wycięcie. 5. Ogranicz układanie na brzuszku – dopóki kikut nie odpadnie. 6. Nie odrywaj kikuta – nawet jeśli wydaje ci się, że wisi już na włosku. 7. Dezynfekuj okolice pępka – gdy kikut odpadnie (zwykle dzieje się to w trakcie pielęgnacji). W jego miejscu pozostaje mała ranka, która po kilku dniach całkowicie się zagoi. Przecieraj ją kilka razy dziennie gazikiem ze spirytusem. |
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynym moja córka ma właśnie czkawkę i wydaje mi się że się przekręciła bo czuję ją na dole
oby bo jakoś cesarka to nie jest moje marzenie
|
#898 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kasiuniu co odwiedzin to jak najbardziej...szczerze to ja licze na to nr tel mam takze jak cos to bede dzwonic A jeszcze apropo sudokremu to moja znajoma codziennie go uzywa i nic sie dzieckunie dzieje,nie wysuszajej pupki i ja tez mam zamiar go stosowac na codzien...podobno rzecz nie zastapiona Kasia moja kuzynka na poczatku nie miala problemu z karmieniem malego ale po 2 miesiacach przestalo wystarczac jemu i rowniez dokarmia piersia...takze mysle ze to jest coraz bardziej popularne
|
|
|
|
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny jak tak czytam o tych obniżonych brzuchach i bólach okresowych to włos mi się na głowie jeży Cieszę się, że sierpniówką jestem |
|
|
|
|
#900 |
|
Zakorzenienie
|
Ver_Onka wielkie dzięki za ten opis jak przyrządzić spirytus 70%
![]() Właśnie wróciłam z małżonem ze sklepu i jest taka promocja 28 złociszy za 4 paczki chusteczek nawilżanych pampers, chyba się opłaca, ale sprawdzę ile jeszcze kosztują w oszołomie, czyli Auchan I kupiłam to zaszalałam
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

, poucz sie choc aura nie sprzyja nauce, masz cel - zdac by miec spokoj i przygotowac sie na dziecko, z drugiej strony, mloda mama i odchowane dziecko tez brzmi fajnie 

Ta głowa wychodząca, i to dziecko takie wijące się, powykrzywiane wrzeszczące
Ech, wiem, że tak gadam, bo muszę się oswoic..
najchetniej bym wysiadla z tego pociagu i zosatwila to komus innemu...ale mam jeszcze (przynajmniej tak mysle) 6 tyg do przyzwyczajenia sie do mysli ze musze urodzic i bedzie wszystko wporzadku...takze musimy sie trzymac jakos