![]() |
#181 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zamkneli napisy.org. Pójdę siedziec?:>
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
A prawda, ostatnio szukałam jakiegoś czynnego serwisu z napisami i trafiłam na taki gdzie trzeba się zalogować i "zostać potwierdzonym" przez członka rodziny.
Dosyć to zabawnie było napisane, mój brat się śmiał, że fajnie omijają "prawo", bo rodzinie można udostępniać ![]() edit: o, to: "Jesteś dalekim krewnym? Albo znajomym członka naszej licznej rodziny? Zarejestruj się, a gdy tylko ktoś z rodziny potwierdzi twoją tożsamość - konto zostanie aktywowane." ![]()
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Jesli ktos mi napisze ze mozna to dam link
![]()
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
To ja tez poprosze na PW jezeli nie jest to napi-projekt
![]() Poczekaj ![]() ![]() ![]()
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
[quote=Hexxana;4408616]To ja tez poprosze na PW jezeli nie jest to napi-projekt
![]() To jest to ![]()
![]() |
![]() |
#187 |
Zadomowienie
|
Czyli myślicie, że moge się tam normalnie zarejestrować?
A co w takim razie wpisać w rubrykę "Grupa Tłumacząca" ?
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#188 |
Wtajemniczenie
|
Możesz, bo ja się tak zarejestrowałam. Nic nie wpisałam w rubryce grupa tłumacząca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Choć to nie do końca w temacie, przeczytajcie to: http://di.com.pl/news/16585,Piracki_...komputera.html
Już widzę, jak się tym zajmują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze poczekam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Myślicie, że www.opensubtitles.org też z tego powodu nie działają? Czy po prostu mają "remont"/awarię?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Barzo bym prosila o PW z tym programem
![]()
![]() |
![]() |
#194 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Miuoshowa
|
Jak klikam na 'pobierz' wyskakuje '403 - Forbidden' - ich tez juz zamkneli?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Taaa juz widze jak robia nalot na Wiejska ![]() To tylko biednemu zawsze wiatr w oczy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
![]()
Słuchajcie, jest sprawa.
Rusza sprawa jednego z zatrzymanych tłumaczy. Wygląda to niewesoło, tłumacz zbiera na prawnika. Moze ktos z Was chciałby mu pomóc? kazda kwota się przyda, ja sama te przelałam troche kasy, choc nie mam, ale wiem, co on czuje i jakie to jest straszne. naprawde potrzebuje pomocy, bo zostanie skazany za to, udostępniał w internecie, czyli m.in wam swoje napisy co jest smieszne, i chore, jak nasze prawo Tutaj: http://hatak.pl/ploteczki/1921/Komunikat Jest informacja wraz z numerem konta, goraco zachecam do przelania choćby kilku złotych.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2008-05-29 o 15:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Paul's girl
|
ja nie za bardzo rozumiem co tutaj jest śmieszne i chore...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Kara więzienia dla tlumacza jest i śmieszna i chora
bo on nie czerpał z tego żadnych zysków, robił to w swoim czasie wolny dla swojej przyjemności a wedlug prawa podlega karze. uważasz, ze to jest w porządku? nawet biorac pod uwage wlasnosc intelektualną, to przeciez to jest wlasnosc tlumacza, czesto ze sluchu przeklada na polski dialogi filmowe. rozumiem ściganie za pliki nielegalnie sciągniete z sieci - tzn nie rozumiem, ale rozumiem, ze za to scigają, ale za napisy do filmów/seriali? zreszta wszystkie argumenty przedstawiłam na poprzednich 7 stronach. obecnie podbiłam ze wzgledu na apel o pomoc, zanim chłopak dostanie w wieku lat dwudziestu paru wyrok.... za tlumaczenie napisów.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
I grozi im 2 lata więzienia? Zapieję z zachwytu nad sprawiedliwością na tym świecie!! Ucinajmy jeszcze ręce tym, którzy kradną bochenek chleba... Tak przy okazji, w linku macie ZWIERZĘ które dostało trzy lata więzienia.
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=501446
zonk! Edytowane przez Motylek Truskawkowy Czas edycji: 2008-05-29 o 18:20 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Moj znajomy siedzi juz PÓŁ roku w areszcie
a nie postawili mu żadnych zarzutów nawet dowodów nie mają. chłopakowi przez ten czas padła firma, nawet jeśli wyjdzie to ma olbrzymie długi których nie jest i długo nie bedzie w stanie spłacic. Tłumacze napisów dostają wyroki za tłumaczenie, a posel RP sie smieje, jak mozna zgwalcic prostytutkę, w dodatku poseł z wieloma wyrokami, rządi krajem. Strone nazistów, która jest bodajze na serwerze w Holandi, którą policja ma nakaz prokuratora dalej nie zamkneli, ale sukces policji, bo zamkneli napisy. policja robi naloty na prywatne domy o 6(!!!) rano, wiem, bo przez to przeszłam. Co jest totalnie traumatycznym przezyciem samo w sobie, nie mówiac juz o dalszych konekwencjach. Niech podniesie rękę ten, co ma 100% legalne pliki i oprogramowanie na komputerze. Ja mam ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
Ale przecież tutaj chodzi o coś zupełnie innego. Przecież ściągając nielegalnie film z internetu trzeba ściągnąć też napisy i właśnie tym zajmowali się ci panowie. Udostępniali tłumaczenia do nielegalnie ściąganych filmów. Tym samym pomagali w nielegalnym rozpowszechnianiu filmów. Jeśli nie było by tych napisów w sieci to wiele osób by sobie darowało ściąganie filmu, bo jaki to ma sens gdy lektor mówi w obcym języku? Pół biedy jeśli to jest angielski.
To tak jak bym ja napisała książkę. Ktoś inny by ją przetłumaczył po swojemu i potem rozpowszechniał pod swoim nazwiskiem, nawet za darmo. Ja bym nie była zachwycona. A prawa autorskie należą do osoby, która wymyśliła te napisy a nie tylko przetłumaczyła po swojemu. To tak jak by doda nagrała nową piosenkę a tydzień później górniak zaśpiewała do tej samej linii melodycznej, prawie ten sam tekst, tylko 'po swojemu'. Każdy może sobie w domu tłumaczyć filmy i to jest ok ale nie wolno tego rozpowszechniać, bo to już jest łamanie prawa. Wasze oburzenie jest dla mnie niezrozumiałe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |||
Zakorzenienie
|
MacyRose - wyjasnialismy juz na poprzednich stronach, to nie jest ŻADEN argument, bo:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Udowodnij, ze sciagali te filmy z sieci, zeby je tlumaczyc. Nikt nie pomagał niczego rozpowszechniać. Jakby nie było filmów rozpowszechnionych w sieci, to nie byłoby sensu je tłumaczyc. Tak nalezy na to patrzec, bo polski rynek to tylko bardzo mały % udziału w sciaganiu nielegalnych filmów. Królują w tym panstwa anglojęzyczne, które nie potrzebują napisów. I twój argument upada. edit: powtarzam po raz 10000 NIKT nie czerpał ŻADNYCH korzysci materialnych w tlumaczonych dialogów. NIKT nie robił tego z zamiarem złamania prawda. Ci "panowie", jak to okresliłaś, to zwykli amatorzy, którzy tłumaczyli sobie w ramach treningu jezykowego. 99% z Was korzysta ze sciagnietych z sieci gier, filmow, oprogramowania. Z Policją i Sejmem RP włacznie. Teoria, ze tlumacze są winni rozpowszechnianiu nielegalnych filmow jest naciągnieta jak guma od majtek. Nawet jesli jest to zlamanie prawa, to kara kilku lat pozbawienia wolnosci jest smieszna.Tak, jak ktos napisal, 3 lata dostaje dwalciciel i przesladowca. A w Polsce tlumacz napisów. PS. Podbiłam ten wątek, bo człowiekowi potrzebna jest pomoc. Nie chcecie - nie pomagajcie, acz moze znajdzie się ktos, kto pomoze. Bez hipokryzji.
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
na drugie mam Irena
|
dali napisy to nagrodę im dać
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zamkneli napisy.org.
Wybacz, ale nie rozumiem, co masz na mysli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ps. Przepraszam, nie wyszło mi wielo-cytowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
To nie jest podrabianie napisów.
To jest własna interpretacja, niejednokrotnie lepsza od tych w kinie. W wg prawa interpretacja tlumacza jest jego wlasnoscią intelektualną. W Polsce nie ma prawa, ktore to tak naprawde okresla. Zalezy, z ktorego paragrafu się patrzy. I nie zgodzę się z Toba, ze swiadomie lamali prawo. Ja np nie wiedzialam, ze nie wolno tłumaczyc dialogow filmowych oraz ich udostępniac. Obojętnie, do legalnie czy nielegalnie posiadanych filmow. Tak samo czym się rozni nagranie odcinka serialu na kasete wideo, a sciagnieciem tego odcinka z sieci? poza tym ze do tego z sieci potrzebuję napisów? Prawo mowi, ze nielegalne jest kopiowanie i rozpowszechnianie filmow i muzyki, a nie samo posiadanie. Jak mowie, prawo w Polsce jest niekonkretne, jesli chodzi o Internet. Ja nie zamierzam na ten temat wiecej dyskutowac. Apeluje do tych, ktorzy uzywają napisów z sieci o pomoc dla jednego z tłumaczy: http://hatak.pl/ploteczki/1921/Komunikat
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 | |
Paul's girl
|
Cytat:
![]() widzę, że nie rozumiesz problemu. nieważne, że nikt nie chciał złamać prawa, nieważne, że nikt nie czerpał korzyści majątkowych. Złamane zostało prawo autorskie. Bo tłumacz nie wymyślał tekstu, on go PRZEKŁADAŁ na język obcy, czyli korzystał z oryginału. a ten oryginał ktoś wymyślił (scenarzysta) i ten ktoś (i tylko on) ma do niego PRAWA MAJĄTKOWE. Jeśli je przeniósł na wytwórnię filmową, to ona ma wyłączne prawa majątkowe. co oznacza, że za każdym razem gdy w jakikolwiek sposób WYKORZYSTUJE SIĘ dany tekst należy uzyskać: a) zgodę i b) zapłacić za możliwość korzystania. i najważniejsze - NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ostatanio nie widziałam człowieka, który by z takich tłumaczeń nigdy nie korzystał. W sposób bezpośredni chamsko ściągając tłumaczenie przeznaczone dla niedosłyszących lub pośredni, oglądając film ze znajomymi i dobrze się przy tym bawiąc. Co więcej, niektórzy stróże prawa mają takie kolekcje filmów i tłumaczeń, że zazdrość pupę ściska - tak metaforycznie. ![]() A tu widać jeden sprawiedliwy jest. Tzn. sprawiedliwa. Jestem pod wielkim wrażeniem. Bo myślałam, że już nikt się nie znajdzie na tyle czysty i godny, żeby rzucić kamieniem... Jam niegodna
![]() |
![]() |
#210 |
Rozeznanie
|
dzustam, ale wiesz, to są dwie różne rzeczy mówić o teorii i stosować ją w praktyce
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.