PM 2018 cz.7 - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-22, 08:58   #4711
Asiorexpl
Raczkowanie

Dot.: PM 2018 cz.7

Cytat:
Napisane przez Manami Pokaż wiadomość
Calkowicie cie popieram i zawsze jestem w szoku jak ludzie pisza takie rzeczy i komentuja kto za malo dal w kopercie, moim zdaniem to kompletny nietakt i ja robiac wesele wiem ze to moj dzien i nie licze ani na zwrot ani na zarobek. Chocby goscie mieli mi nic nie dac to licze tylko na ich obecnosc i duzo wieksza przykrosc sprawiloby mi odmowienie przyjscia niz maly prezent ale ja to ja, dziwna chyba jestem bo w tych czasach wiekszosc tylko nastawia sie na kase kase kase, przykre to straszliwie.

My w ten weekend mamy dzien skupienia i ostatnie nauki, jeszcze poradnia

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja kiedyś podpisałam kartkę dla Młodych "My" czy jakoś tak i dwa dni po weselu PM się mnie spytała czy podpisaliśmy kartke bo jak sobie rozpisała kto ile dał to jej brakowało nas i jeszcze jakiejś ciotki a chce wiedzieć kto ile dał.

Asiorexpl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:03   #4712
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
Całe życie. Ostatnio nam proboszcz mówił
A niech to, ja już mam odrobione, ale muszę chodzić z tż
Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
W punkt! Nic dodać, nic ująć.

Mam koleżankę, która daje w kopertę 500zl, bo jak tamta para przyjdzie do nich, to im odda te kase

Znam sporo przypadków, gdzie młodzi po weselu spisują listę:
-ciocia Hanka- 350
-Kuzyn Adrian z żoną (byli z dzieckiem poniżej 5 lat)- 400zł
KinderCountry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:05   #4713
nikkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez girlandzia Pokaż wiadomość
Dzisiaj to jest tak, że Pary Młode płaczą przed weselem, że sale rezerwowane przykładowo na 150 osób a później dobrze jak połowa przyjdzie. Dużo ludzi według mnie odmawia z jednego prostego powodu, chorych wymagań dotyczących kasy. Goście wolą nie przyjść niż być później obsmarowani, że dali tak mało w kopertę. Wesele z perspektywy gościa to też jest spory wydatek, a jeszcze jak dostanie zaproszenie miesiąc przed i idzie z rodziną to czasami ciężko jest nawet odłożyć na ten przysłowiowy talerzyk.

Cytat:
Napisane przez KinderCountry Pokaż wiadomość
No wiesz, ja akurat nie jestem Twoim kolegą i w tym czasie nie pracowałam i miałam niemowlę w domu. Nie było mnie stać absolutnie na nic i para młoda wiedziała o tym i zaprosiła nas mimo "strat" za nas Przyjaźń to trochę więcej niż 400zł
Trochę się różnimy, bo ja nie liczę na to, żeby zwróciło mi się za talerzyki, liczę na to, że ludzie będą się ze mną cieszyć i bawić do rana. Decydując się na wesele z góry jestem obciążona kosztami i dla mnie to jest chore mieć pretensje, że kogoś nie stać, zeby mi wyrównać koszty. I byłabym zła nie o 100zł, ale gdyby ktokolwiek mi powiedział, że nie przyjdzie bo go nie stać żeby mi dac kopertę, bo mnie by to obrażało.
Jeśli kogoś nie stać na wesele i koszty z tym związane, to nie powinien go robić, takie jest moje zdanie.
Zgadzam się z wami w 100%. A jeszcze bardziej śmieszy mnie rozmyślanie czy się zwróci w sytuacji, gdy za wesele płacą rodzice co w moich stronach dalej jest popularne. Bo pytanie komu to się ma niby zwrócić. Bo raczej nie rodzicom, którzy rzeczywiście wyłożyli na to kasę.

My mamy teraz dwa wesela w jeden dzień i początkowo też chcieliśmy jakoś ekonomicznie do tego podejść żeby nie naciągać młodych na kasę ale w końcu stwierdziliśmy, że idziemy na pół wesela do jednych i drugich. Kuzynka nie straci, bo gdyby naszego prezentu nie starczyło na "talerzyki" to rodzice Tż daja więcej. A koleżanka jak się dowiedziała, że będziemy chociaż na chwilę to się tak szczerze ucieszyła, że aż mi się miło w środku zrobiło, że podjęliśmy dobrą decyzję.
Co do kolegi. Jeśli nie zależy na jego obecności a kopercie to nie zapraszać i po sprawie
nikkus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:06   #4714
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
A niech to, ja już mam odrobione, ale muszę chodzić z tż

Znam sporo przypadków, gdzie młodzi po weselu spisują listę:
-ciocia Hanka- 350
-Kuzyn Adrian z żoną (byli z dzieckiem poniżej 5 lat)- 400zł
Też znam takie przykłady :/
A co do nauk to jak ma się z kim innym zrobione to też są ważne. Moja koleżanka miała z innym narzeczonym zrobione A jej już maz z inną narzeczoną i zero problemu

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:08   #4715
Manami
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzisiaj to jest tak, że Pary Młode płaczą przed weselem, że sale rezerwowane przykładowo na 150 osób a później dobrze jak połowa przyjdzie. Dużo ludzi według mnie odmawia z jednego prostego powodu, chorych wymagań dotyczących kasy. Goście wolą nie przyjść niż być później obsmarowani, że dali tak mało w kopertę. Wesele z perspektywy gościa to też jest spory wydatek, a jeszcze jak dostanie zaproszenie miesiąc przed i idzie z rodziną to czasami ciężko jest nawet odłożyć na ten przysłowiowy talerzyk.

Dokladnie tak, to samo jest z prosba o bycie chrzestnym, liczy sie tylko kasa kasa kasa i pozniej jest zdziwienie ze ludzie odmawiaja...
Cytat:
Napisane przez Asiorexpl Pokaż wiadomość
Ja kiedyś podpisałam kartkę dla Młodych "My" czy jakoś tak i dwa dni po weselu PM się mnie spytała czy podpisaliśmy kartke bo jak sobie rozpisała kto ile dał to jej brakowało nas i jeszcze jakiejś ciotki a chce wiedzieć kto ile dał.

Powaznie?

PM 2018

Manami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:09   #4716
X_ana_X
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
W punkt! Nic dodać, nic ująć.

Mam koleżankę, która daje w kopertę 500zl, bo jak tamta para przyjdzie do nich, to im odda te kase

Moja znajoma jak zapraszała ludzi na swoje wesele, to mówiła, że ona zawsze daje 500 zł i po to zaprasza ludzi wcześniej, żeby mogli sobie odłożyć właśnie taką kwotę

No właśnie, a w temacie kasy - ile Waszym zdaniem powinno się mniej więcej dawać?
X_ana_X jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:14   #4717
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikkus Pokaż wiadomość
Zgadzam się z wami w 100%. A jeszcze bardziej śmieszy mnie rozmyślanie czy się zwróci w sytuacji, gdy za wesele płacą rodzice co w moich stronach dalej jest popularne. Bo pytanie komu to się ma niby zwrócić. Bo raczej nie rodzicom, którzy rzeczywiście wyłożyli na to kasę.
Nie uogólniam, że wszyscy tak mają, ale mam wrażenie, że właśnie wśród młodych, którym rodzice stawiają wesele zdarzają się przeliczania, czy się kogoś opłaciło zapraszać i obrazy za zbyt niską kwotę. Nie słyszałam, żeby ktoś z własnej kieszeni robił wesele i mówił przy tym "no oby mi się zwróciło". Może dlatego, że jak trzeba samemu ciężko zapracować na takie czy inne dobra materialne to inaczej szanuje się swoje i czyjeś pieniądze.

To takie moje przemyślenia, a nie reguła, żeby nie było że uważam, że wszyscy którzy dostają coś od rodziców zdzierają potem kasę z gości
Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
Też znam takie przykłady :/
A co do nauk to jak ma się z kim innym zrobione to też są ważne. Moja koleżanka miała z innym narzeczonym zrobione A jej już maz z inną narzeczoną i zero problemu
No pewnie tak, tylko mój sam na te spotkania chodził pewnie nie będzie On wczoraj godzinę z katechetką ledwo wytrzymał i powiedział, że następnym razem idę sama
Stary 2017-09-22, 09:18   #4718
girlandzia
:)

Cytat:
Napisane przez X_ana_X Pokaż wiadomość
Moja znajoma jak zapraszała ludzi na swoje wesele, to mówiła, że ona zawsze daje 500 zł i po to zaprasza ludzi wcześniej, żeby mogli sobie odłożyć właśnie taką kwotę

No właśnie, a w temacie kasy - ile Waszym zdaniem powinno się mniej więcej dawać?
Według mnie nie ma czegoś takiego jak "powinno". Daje tyle ile uznaję za stosowne i nie sugeruję się resztą osób.

girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:18   #4719
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie tak, to samo jest z prosba o bycie chrzestnym, liczy sie tylko kasa kasa kasa i pozniej jest zdziwienie ze ludzie odmawiaja...

Powaznie?

U nas na szczęście nie liczą na kasę od chrzestnego. Wiedzą ile zarabia tz ale i tak to poprosili. Jak tz jest w okolicy to odwiedza małą i przywozi ziemniaki ekologiczne dla rodziny A dla małej czasem ma mały prezent a czasem nie. Te niektóre dzieci to biorą przykład po rodzicach i wymagają laptopów itp.

Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:20   #4720
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:

Powaznie?

Z chrzcinami też jest problem, to jest pierwsza mysl osoby, która zostaje poproszona: dać na chrzest, dać na komunię, dać na ślub, na każde urodziny, święta i przeliczanie czy chce się być obciążonym.
Cytat:

Najpierw zapytać, ile młodzi dają za talerzyk, pomnożyć przez ilość osób na Twoim zaproszeniu, dołożyć 3 stówy, żeby Cię nie obgadali i gotowe
Stary 2017-09-22, 09:21   #4721
Manami
Wtajemniczenie

Cytat:
Z chrzcinami też jest problem, to jest pierwsza mysl osoby, która zostaje poproszona: dać na chrzest, dać na komunię, dać na ślub, na każde urodziny, święta i przeliczanie czy chce się być obciążonym.

Najpierw zapytać, ile młodzi dają za talerzyk, pomnożyć przez ilość osób na Twoim zaproszeniu, dołożyć 3 stówy, żeby Cię nie obgadali i gotowe
A jak nie masz kasy to zastaw mieszkanie ale daj w kopercie oslabia mnie podejscie niektorych osob, serio

PM 2018

Stary 2017-09-22, 09:23   #4722
mansikkaa
Zakorzenienie

My dajemy 400-500 zł do koperty. Na jednym z wesel ta kwota nie pokryła talerzyka a co dopiero noclegu. Na więcej nas nie było stać ale pojechaliśmy ze względu na młodych

Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:30   #4723
girlandzia

Znajoma miała taką sytuację, że została poproszona o bycie świadkiem. Wtedy jeszcze studiowała, mieszkała z rodzicami i była na ich utrzymaniu. Pamiętam jak kiedyś powiedziała, że jej nie stać na prezent i głupio jej włożyć do koperty 150 zł więc woli kupić komplet pościeli w home&you. Jak towarzystwo to usłyszało to myślałam, że ją tam zjedzą. Oczywiście posypały się teksty w stylu: jakbym miała dać tyle to bym nie poszła wcale itp. Tylko nikt się nie zastanowił skąd ta dziewczyna ma wziąć te pieniądze, dla nich najlepszym rozwiązaniem było zrezygnowanie z roli świadka.

Stary 2017-09-22, 09:34   #4724
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Znajoma miała taką sytuację, że została poproszona o bycie świadkiem. Wtedy jeszcze studiowała, mieszkała z rodzicami i była na ich utrzymaniu. Pamiętam jak kiedyś powiedziała, że jej nie stać na prezent i głupio jej włożyć do koperty 150 zł więc woli kupić komplet pościeli w home&you. Jak towarzystwo to usłyszało to myślałam, że ją tam zjedzą. Oczywiście posypały się teksty w stylu: jakbym miała dać tyle to bym nie poszła wcale itp. Tylko nikt się nie zastanowił skąd ta dziewczyna ma wziąć te pieniądze, dla nich najlepszym rozwiązaniem było zrezygnowanie z roli świadka.

Oby moja świadkowa nie miała takich znajomych. Przypuszczam że jej na prezent dadzą rodzice mimo że też są zaproszeni (w końcu to moja siostra A jej córka będzie swiadkowa). Nie zależy mi żeby dała dużo kasy. Ważne jest dla mnie jej wsparcie i to jak bardzo cieszy się z naszego ślubu.
Ps. A z "przyjaciolka" brak kontaktu od tamtej ostatniej sytuacji...

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:37   #4725
KinderCountry
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że niektórym za dobrze w życiu i nie doceniają tego, co mają. Czasem by się przydało niektórym przejść okres dołku finansowego, że naprawdę nie ma się skąd wziąć kasy. Może wtedy byliby mniej skłonni obgadywać czyjś portfel.
Stary 2017-09-22, 09:41   #4726
X_ana_X
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
My dajemy 400-500 zł do koperty. Na jednym z wesel ta kwota nie pokryła talerzyka a co dopiero noclegu. Na więcej nas nie było stać ale pojechaliśmy ze względu na młodych

400-500 to chyba dość standardowa kwota. Przynajmniej z tego co słyszę, nie sądze, żebyście kwotą odbiegali od innych w negatywnym sensie

Cytat:

Dziewczyny nie neguję, a osoba, która prosiła ją o świadkowanie raczej się z tym liczyła, skoro to studentka na utrzymaniu rodziców. Ale też nie zawsze tak jest, znam laskę, która tak jak pisałam wyżej-jasno dawała do zrozumienia, ze skoro ludzie na rok do przodu wiedzą o weselu, to mogą przez rok te 500 zł odłożyć. No ja osobiście wstydziłabym się dać mniej niż 400 zł, bo wydaje mi się, ze później to jest dość szeroko komentowane jak ktoś da mniej. Słyszałam od znajomej, że jej kuzynka obgadywała swoją kuzynkę, która przyszła na wesele z mężem, dwójką dzieci i dała 200 zł. Plus przyszła jeszcze całą rodziną na poprawiny, a zarówno ona jak i jej mąż mieli dość dobrą pracę

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ----------

Cytat:
Wydaje mi się, że niektórym za dobrze w życiu i nie doceniają tego, co mają. Czasem by się przydało niektórym przejść okres dołku finansowego, że naprawdę nie ma się skąd wziąć kasy. Może wtedy byliby mniej skłonni obgadywać czyjś portfel.
Znajoma, o której piszę jest z dość biednej rodziny i często miała problemy z pracą. A swoje wymagania do 500 zł w kopercie zawsze uzasadniała tym, że ona niejednokrotnie miała ciężka sytuację materialną, ale idąc na wesele zawsze odkładała wcześniej właśnie dlatego, bo sama wie jak ciężko przychodzą pieniądze i nie umiałaby nadwyrężyć czyjejś gościnności, cytując ją "pójść i nażreć się za darmo". Także różnie to z ludzmi bywa. Jedni są pazerni na kasę weselną pomimo tego, ze fundują im to w całości rodzice, a inni dlatego bo tej kasy nie mają. Nie ma chyba reguły
X_ana_X jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 09:48   #4727
KinderCountry
Zakorzenienie

Znam większe powodu do wstydu niż 300zł w prezencie
Stary 2017-09-22, 09:51   #4728
girlandzia

Nie chciałabym obracać się w towarzystwie ludzi, którzy oceniają innych na podstawie grubości portfela

Stary 2017-09-22, 09:56   #4729
Asiorexpl
Raczkowanie

Cytat:
Można się upić i zrobić syf i nawet 1 000 zł w kopercie nie zatrze złego wspomnienia

Asiorexpl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 10:07   #4730
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chciałabym obracać się w towarzystwie ludzi, którzy oceniają innych na podstawie grubości portfela

Właśnie to mi teraz przyszło do głowy, że przy tej dzisiejszej konwersacji jeszcze bardziej się cieszę, że otaczają mnie ludzie, którzy nikogo nie obgadali po swoich czy innych weselach Przynajmniej nie strach do nich na urodziny przyjść
Cytat:
Napisane przez Asiorexpl Pokaż wiadomość
Można się upić i zrobić syf i nawet 1 000 zł w kopercie nie zatrze złego wspomnienia

Można dać 1000zł i obgadać pm że:
-słabe dekoracje
-pm grubo wyglądała
-ryb nie było
-dj nie chciał puścić przez te oczy zielone
-na odwóz do domu trzeba było czekać
-a dlaczego mnie usadzili tak blisko przejścia

Och masakra z tymi pieniędzmi. Skąd się bierze ten tupet w ludziach, że ważni państwo młodzi robio wesele i chyba goście wiedzą, że to drogie, więc niech im się nie naprzykrzają i zwrócą im koszty jakie biedni musieli ponieść Ktoś ich zmusza do wyprawiania wesela i zapraszania 40, 70, 120, 170 osób?
Stary 2017-09-22, 10:12   #4731
broadwaydream
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny nie neguję, a osoba, która prosiła ją o świadkowanie raczej się z tym liczyła, skoro to studentka na utrzymaniu rodziców. Ale też nie zawsze tak jest, znam laskę, która tak jak pisałam wyżej-jasno dawała do zrozumienia, ze skoro ludzie na rok do przodu wiedzą o weselu, to mogą przez rok te 500 zł odłożyć. No ja osobiście wstydziłabym się dać mniej niż 400 zł, bo wydaje mi się, ze później to jest dość szeroko komentowane jak ktoś da mniej. Słyszałam od znajomej, że jej kuzynka obgadywała swoją kuzynkę, która przyszła na wesele z mężem, dwójką dzieci i dała 200 zł. Plus przyszła jeszcze całą rodziną na poprawiny, a zarówno ona jak i jej mąż mieli dość dobrą pracę

A ja nigdy nie dałam 400zł, bo mnie zwyczajnie na to nie stać. Ba, byłam tak perfidna, że się tego nie wstydziłam A tak serio, jeśli ktoś obgaduje kogoś, że dał za mało do koperty, to tylko o nim świadczy. Srednio bym się czymś takim przejęła, a jakbym od kogoś taki tekst usłyszała, to też "średnio" bym o nim pomyślała.
Stary 2017-09-22, 10:15   #4732
KinderCountry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez broadwaydream Pokaż wiadomość
A tak serio, jeśli ktoś obgaduje kogoś, że dał za mało do koperty, to tylko o nim świadczy.

A'propos upicia się i narobienia syfu, nie pamiętam czy Wam mówiłam, ale koleżanka w umowie z salą miała zapis-nie pamiętam dokładnie kwoty ale chyba 50zł za każde wymiociny
Stary 2017-09-22, 10:17   #4733
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny kupilam suknie kto jest w klubie to zapraszam na fb bo nie chce tu udostepniac ani nazwy modelu ani zdjec przy okazji dorwalam manekin w netto za 125 zl Załącznik 7244581

I nie zobaczę suknie

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-22, 10:18   #4734
Manami
Wtajemniczenie

Cytat:
Co ty tam wiesz o zyciu

PM 2018

Stary 2017-09-22, 10:18   #4735
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Ech ten tajemniczy klub przez ktory 80% sukien sie nie da zobaczyc
Gratulacje!
Też znam ten ból

16.06.2018 ślub
Stary 2017-09-22, 10:18   #4736
Manami
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
I nie zobaczę suknie
Wysylam ci maila

PM 2018

Stary 2017-09-22, 10:19   #4737
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkowa91 Pokaż wiadomość
Jeden dzień bez wiażu i 7 stron w plecy
Gonicie pm 2017
Ja też musiałam nadrabiać

16.06.2018 ślub
Stary 2017-09-22, 10:21   #4738
broadwaydream
Wtajemniczenie

Cytat:
Wysylam ci maila

Tez chce, wyslesz mi na priv albo maila?
Stary 2017-09-22, 10:22   #4739
Manami
Wtajemniczenie

Cytat:
Tez chce, wyslesz mi na priv albo maila?
Daj maila na pw

PM 2018

Stary 2017-09-22, 10:27   #4740
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
No wiesz, ja akurat nie jestem Twoim kolegą i w tym czasie nie pracowałam i miałam niemowlę w domu. Nie było mnie stać absolutnie na nic i para młoda wiedziała o tym i zaprosiła nas mimo "strat" za nas Przyjaźń to trochę więcej niż 400zł
Trochę się różnimy, bo ja nie liczę na to, żeby zwróciło mi się za talerzyki, liczę na to, że ludzie będą się ze mną cieszyć i bawić do rana. Decydując się na wesele z góry jestem obciążona kosztami i dla mnie to jest chore mieć pretensje, że kogoś nie stać, zeby mi wyrównać koszty. I byłabym zła nie o 100zł, ale gdyby ktokolwiek mi powiedział, że nie przyjdzie bo go nie stać żeby mi dac kopertę, bo mnie by to obrażało.
Jeśli kogoś nie stać na wesele i koszty z tym związane, to nie powinien go robić, takie jest moje zdanie.
Zgadzam się z Tobą

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
A nie mówiłam Wam, jak dobrze, że na taką wiochę się przeprowadziłam Koleżanki mnie straszyły komuniami, bo faktycznie niektórzy mają rezerwację na 3 lata do przodu, na 2 to już ostro szukały miejsc, a gdyby teraz chciały na maj to u siebie w dużym pokoju ewentualnie. Chora sprawa, gorzej niż te wesela, a my wczoraj byliśmy na 1 spotkaniu komunijnym, podjechaliśmy do restauracji i mają miejsca na 4 komunie, a póki co wpisana jest 1, więc zaklepałam, zapłaciłam i gotowe To mi się podoba, a nie myśleć w wieku dziecka 5 lat, którego będzie miało komunię Podobno niektórzy rezerwują np. wszystkie niedziele w maju (kilkoro członków rodziny jeździ osobno) a jak już znają termin to rezygnują i zostawiają ten właściwy. Paranoja się robi
Nie strasz mnie, u Nas komunia za rok

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Cytat:

Przez to obsmarowywanie to rodziny potrafią się skłócić. U mojego TŻ-ta w rodzinie wyszła sytuacja, że brat bratu zarzucił iż na ślubie córki jednego drugi dał pustą kopertę, co po prostu było kłamstwem. Oczywiście bracia nie odzywają się do siebie przez tą sytuację od X lat...

16.06.2018 ślub
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości