![]() |
#541 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tutaj wspieramy i się nie poddamy ! - DDA cz. 2.
Hej, dzisiaj jestem w totalnej rozsypce.. wróciłam do domu, brat pijany, mama spi. Siostra chodzi do pracy więc teraz siedze sama. Nie dalam rady, dostałam poprostu ataku paniki. Jade do siostry, właśnie stoje na przystanku i rycze. Wczoraj wyszłam tylko na chwilę, brat uderzył mame. Boję się żeby się cos nie stało a siebie nienawidze za to ze jestem takim tchorzem, poprostu już nie daje rady.. mama taka pijana ze ledwo stala na nogach, prosiła mnie zebym została. Nienawidze siebie. . :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam też pytanie z innej beczki. Czy któraś z Was jest może z Podkarpacia i wie coś, czy może ktoś nie potrzebuje do jakiejkolwiek pracy? Przegladam ogłoszenia i jestem zalamana takze ta sytuacja, bo wątpię ze tutaj na miejscu coś znajdę. Nie oczekuje kokosów, tylko tyle by wynająć jakiś kąt dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Zakorzenienie
|
Cześć, można dołączyć?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Przyczajenie
|
Hej bardzo rzadko się udzielam co nie znaczy że jest ok.ostatnio znów Dolina Stary wariuje po prostu szkoda gadać ja mam 30 lat a ciągle żyje życiem rodziców masakra
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Perfumoholik z wyboru
|
Współczuje
![]() U mnie jako taki spokój, ojciec nie ma czasu na picie. Im więcej ma roboty tym lepiej wygląda sytuacja. Zauważyłyście u siebie lęk przed zmianami? Ja to się cholernie boję zmian, Tż też to zauważył. Poza tym obecnie jestem w sytuacji kiedy przyjaciółka wyjeżdża na stałe z PL, koleżanka wyjechała rok temu i zostaje sama z Tż i rodzicami... Staram się nad sobą panować, ale wariuje... Nie wiem jak tu wytrzymam sama. Mam takie poczucie marnowania życia, jedyną ostoją jest mój Tż i chwała mu za to. Gdyby nie on to chyba spakowałabym się dzisiaj i pojechała w ciemno. Z drugiej strony wiem, że mama psychicznie nie wyrobi przy ojcu, w momencie naszego wyjazdu z Tż (mamy i mieliśmy propozycje). Jestem między młotem, a kowadłem, a dodatkowo zapisałam się na studia... Poza tym, mam wielkie trudności z nawiązywaniem dłuższych znajomości, mam poczucie marnowania czasu z obcymi, nie chcę ich poznawać, bo boję się, że ograniczą moją strefę prywatną i że zmarnuje czas... to strasznie chore uczucie.
![]() |
#547 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A książki? Mam jedną książkę która na sto procent jest odpowiednia dla DDA. Jeśli chcesz ją przeczytać daj znać przez PW, to Ci ja wyślę. Twoi rodzice są toksyczni. Nie zmienisz ich,niestety. Ale możesz pracować nad sobą żeby nie powielać wzorca z dzieciństwa w swoim dorosłym życiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny! Mam problem i nie wiem co zrobić.
![]() Jestem z chłopakiem prawie 5 miesiecy ale.....on nie wie że jestem DDA prawda jest taka że nikt z moich znajomych nie wie, nawet przyjaciółka nie wie. Nie wiem czy mam mu powiedziec. on jest z 'normalnej" rodziny. Nie chce by uznal moją rodzine za patologie. ( moj ojciec juz z 16 lat nie pije). Nie chce by zaraz pomyślał że na pewno zostane alkoholiczką ( rzadko cos pije). Poza tym gdy on wpisze w neta "DDA" i spojrzy na cechy to moze sie przerazić.. tym bardziej że cześc z nich mam.. ![]() Co to da że mu powiem? Czy cos to zmieni? W moim domu nikt nie pije alkoholu juz wiec i tak by sie nie wydało. A nie chce by patrzył na mojego ojca i widział w nim dalej aktywnego alkoholika skoro juz nie pije albo by mi współczuł i sie litował czy coś. Nie chce używać "DDA" jako wytłumaczenia. Co radzicie?? ![]() Edytowane przez aleks_90 Czas edycji: 2016-07-01 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczera rozmowa naprawdę wszystko wyjaśni i przyniesie Ci jakąś tam ulgę. Sama bałam się powiedzieć o tym mojemu TŻ i ukrywałam to na początku naszego związku, ale męczyło mnie to bardzo. Po prostu pewnego wieczora, którego zaistniała w moim domu kolejna awantura z powodu picia ojca, przyznałam mu się do wszystkiego. On po prostu mnie przytulił i pytał dlaczego mu nie powiedziałam wcześniej. Powiedziałam mu prawdę, że nie chciałam żeby miał mnie za kogoś gorszego, żeby nie patrzył na mnie inaczej niż do tej pory. Koniec końców wszystko wyszło na plus. Nie ma podstaw posądzać Cię o to, że Ty też zostaniesz alkoholiczką. Jeśli to jest Twój facet i bardzo Cię kocha, to nie będzie robił z tego problemu, tylko jeszcze pomoże Ci sobie z tym wszystkim radzić. Jeśli Twój ojciec nie pije już 16 lat (wow, sama bym chciała, żeby mój ojciec miał tyle silnej woli) to nie ma powodów, żeby posądzać Cię o jakąś patologię, spokojnie. Rozmowa na pewno wiele wyjaśni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Raczkowanie
|
Daj znać potem co i jak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Konto usunięte
|
Cześć. Również jestem DDA, chociaż wydawało mi się, że z tego "wyrosłam". Chodziłam do psychologa pół roku, jednak on nigdy nie poruszył tematu alkoholizmu ojca (chociaż często mu o tym mówiłam).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Przyczajenie
|
Ja byłam w publicznym ośrodku, więc za darmo był. Znajdź jakiś Ośrodek Interwencji Kryzysowej albo Pomocy Rodzinie, tam powinni Cię przyjąć. Co prawda nie jest tak, że umawiasz wizyty kiedy chcesz i ja np. miałam jedną na 2 tyg, ale zawsze cos. Prywatnie nie chodziłam, bo jakoś nie mogę się pozbyć myśli, że idę do niego, gadam, płacę stówę za wizytę, a on ma mnie w głębokim poważaniu, byle tylko kasę zarobić ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Zadomowienie
|
Ok. Dzieki.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Przyczajenie
|
No zależy na kogo trafisz. Ja na początku "dostałam" taką średnią babeczkę, z którą nie rozmawiało mi się fajnie tylko właśnie miałam wrażenie, że niezbyt ją to interesuje więc poprosiłam żeby mnie skierowali do kogoś innego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Konto usunięte
|
Hej.
Zdecydowałam się na terapię, ale nie wiem dokąd się udać, do psychologa, psychoterapeuty, psychiatry? Prywatnie czy państwowo? Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście mi napisały na co zwrócić uwagę przy takiej terapii. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
Raczkowanie
|
Hej, czy ktoś tu się jeszcze udziela?
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Raczkowanie
|
,
usunełam post bo dopiero później zauważyłam, że odp na starą wiadomość komuś ![]() Edytowane przez Karalajn Czas edycji: 2017-09-20 o 08:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Raczkowanie
|
Szybki drogowskaz terapii DDA na NFZ:
Lekarz rodzinny lub psychiatra (zależy do kogo zdecydujemy się pójść) wystawia skierowanie do poradni uzależnień i współuzależnień z rozpoznaniem syndromu DDA. W poradni czeka nas w wyznaczonym terminie konsultacja z potwierdzeniem rozpoznania, po czym dostajemy termin spotkania z psychiatrą (nie dotyczy gdy skierowanie od psychiatry). Następnie konsultacja z wyznaczeniem terapeuty i dogadaniem terminów terapii. Następnie terapia indywidualna: godzina raz w tygodniu. W razie potrzeby można zmienić termin wizyt u wyznaczonego terapeuty, przełożyć o tydzień, itd. Po pewnym czasie dochodzi terapia w małych grupach połączona z indywidualną, ale to zależy od innych ludzi chodzących na terapię i od naszej gotowości. Ja do tego etapu nie doszłam jeszcze, zaczęłam pod koniec grudnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Raczkowanie
|
Hej, a jednak ktoś odpisał
![]() Co do terapii - czy ktoś z obecnych może się na jej temat wypowiedzieć? Ja mam przed sobą dwie konsultacje - jedna terapia jest płatna, druga pokrywana przez NFZ, z tymże dostałam informację od ośrodka, że terapia na NFZ trwa trzy miesiące, od pon do pt w godzinach 17-21 ![]()
![]() |
#567 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
Rozeznanie
|
To może ja się szybko wypowiem
![]() Sama terapia miała bardzo konkretny plan i uważam; ze mimo ze grupowa jest trudniejsza na początku, to jednak jest lepsza - to zupełnie co innego powiedzieć pewne rzeczy ma głos, usłyszeć opinie innych. Sama terapia sprawiła, że jestem pewniejsza siebie i wiem czego chcę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#569 |
Raczkowanie
|
Ja indywidualna i grupowa robiłam na NFZ i jestem mega zadowolona. Grupowa jest mega i polecam każdemu (mimo leku który towarzyszy na początku przed otwarciem sie na grupę)
fon |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:38.