|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj siê z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Recenzje s³odkich perfum
Ostatnio zauwa¿y³am, ¿e prawie wszystkie perfumy o s³odkim zapachu maj± obni¿on± ocenê, a powodem jest "zbyt s³odki zapach".
Dlaczego? Preferncja nie jest wad±. Mi osobi¶cie bardzo odpowiadaj± s³odkie perfumy. To tak jakbym posz³a na mecz pi³ki no¿nej i mia³a pretensje, ¿e nie graj± w siatkówkê. Czy jest mi to kto¶ w stanie wyt³umaczyæ? Edytowane przez Grzybcio_mlodziak Czas edycji: 2017-09-23 o 22:10 Powód: zmiana s³owa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 551
|
Dot.: Recenzje s³odkich perfum
Niektóre zapachy potrafi± nawet zemdlic. Lubiê s³odycz ale stonowana, a nie tonê cukru i karmelu. Tak samo jak wiele osób kocha s³odycz tak te¿ wiele osób jej nie lubi. Ja lubiê ale tak± która nie powoduje bólu g³owy i odruchu wymiotnego co u mnie osobi¶cie wywo³uje Jimmy Choo
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 12 076
|
Cytat:
A w ogole to jaki masz w tym problem? Przejmujesz sie czyimi¶ ocenami czy recenzjami? Ludzie maj± prawo do swojego zdania, mozemy sie z nim nie zgadzaæ. Ale ¿eby siê od rszu ¿aliæ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;77402686]Czyli ¿e co, jak ktos nie przepada za s³odkimi to juz nie moze ich testowaæ i wydawaæ opinii? A stwierdzenie "nie lubie s³odkich perfum" to tylko opinia, a nie recenzja. Do opinii i recenzji trzeba podchodziæ z dystansem.
A w ogole to jaki masz w tym problem? Przejmujesz sie czyimi¶ ocenami czy recenzjami? Ludzie maj± prawo do swojego zdania, mozemy sie z nim nie zgadzaæ. Ale ¿eby siê od rszu ¿aliæ...[/QUOTE] Jest ró¿nica miêdzy wyra¿aniem swojej osobistej preferencji, która nie wp³ywa w ogóle na jako¶æ produktu dla osób, dla których by³ on przeznaczony, a obni¿aniem oceny danego przedmiotu ze wzglêdu na swoj± subiektywn± opinie, która nie pogarsza jako¶ci produktu. Gdyby¶ kupi³a perfumy przeznaczone dla mê¿czyzn, to te¿ wystawisz im nisk± ocenê, dlatego, ¿e pachn± mêsko, a Ty nie lubisz mêskich zapachów i wola³aby¶ co¶ bardziej kwiatowego? Raczej nie. I w³a¶nie o to mi chodzi. Przecie¿ wiadomo, ¿e perfumy o typowo s³odkim motywie, reklamuj±ce siê jako s³odkie (np. o zapachu truskawki) bêd± pachnieæ tak, a nie inaczej. Tak samo jak krytyk kulinarny nie mo¿e oceniaæ ka¿dego dania z cukini± na 1/10, dlatego ¿e nie lubi cukinii. Edytowane przez Grzybcio_mlodziak Czas edycji: 2017-09-24 o 00:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
spin doctor
Wiadomo¶ci: 7 515
|
Niestety nie mamy wp³ywu na to, jak inni odbieraj± perfumy. Uwa¿am, ze je¶li kto¶ nienawidzi danej kategorii zapachowej powinien j± omijaæ z daleka, ewentualnie przetestowaæ z ciekawo¶ci, ale nie ci±gle krytykowaæ wszystkie zapachy z tej kategorii. Ja np. nienawidzê oudu i w ogóle siê na temat zapachów z oudem nie wypowiadam, ¿eby nie uraziæ mi³o¶ników, je¶li w±cham to tylko ostro¿nie
![]() Uwielbiam s³odkie perfumy i czasem troszeczkê mi przykro jak ludzie wy¿ywaj± siê w recenzjach, ze ohydny ulep, tona cukru, bla bla bla. Ale trudno, nie mam na to wplywu i staram siê nie przejmowaæ. ![]()
![]() |
#7 | ||||
Konto usuniête
|
Cytat:
I jeszcze jedno, widz±c flakon X zapachu na pó³ce stacjonarki my¶lisz, ¿e ludzie od razu przed oczami maj± ca³± kampaniê reklamow± i wytyczne do kogo zapach jest skierowany? Nie. Jak flakon zwraca na siebie uwagê to siêgam po niego i sprawdzam jak pachnie, on nie krzyczy swoim wygl±dem, ¿e w ¶rodku jest du¿o pudrowej szminki i drobina wanilii. Przyk³ad: La Vie Est Belle Lancome, czy flakon zwiastuje mocno s³odki zapach? Moim zdaniem nie. Reklama telewizyjna? A w ¿yciu. Albo jej opis: Nowa filozofia szczê¶cia stworzona dla niepoprawnych optymistek, które ¿yj± chwil±. Oto La vie est belle – kwiatowa kompozycja, która urzeka swoimi radosnymi akcentami. La vie est belle to manifest szczê¶cia, który stanowi doskonale wywa¿ona mieszanka kwiatowych aromatów. Szlachetne nuty irysa, ja¶minu i kwiatu pomarañczy podkre¶laj± g³êbokie akordy paczuli oraz kompozycja pralin i wanilii. Stworzona przez trzech mistrzów perfumeryjnej sztuki i uosobiona przez Juliê Roberts woda perfumowana La vie est belle jest propozycj± dla kobiet, które pragn± byæ szczê¶liwa. Ka¿dego dnia! Ja tu nie mam wyszczególnione dla kogo kierowane s± te perfumy, wiêc s± dla wszystkich, ka¿dy mo¿e przetestowaæ. Kampanie zwykle s± skierowane do bardzo szerokiego grona odbiorców, poka¿ mi kampaniê, gdzie pisz±, ¿e perfumy dla lubi±cych np zapachy wodne, a nie dla wielbicieli s³adziaków. Bo kampanie s± skierowane do wszystkich, maj± zachêciæ jak najwiêksz± publikê do testów, im wiêcej osób spróbuje, tym wiêksza szansa, ¿e bêdzie hit. Nie rozumiesz tego? Albo poka¿ mi tak± kampaniê, która temu przeczy. To, ¿e nie przepada kto¶ za s³odko¶ciami, to nie znaczy, ¿e w danym momencie siê akurat takiego zapachu zachce. Cytat:
Proszê mi pokazaæ tak± reklamê, która sama z siebie mówi: "jestem dla wielbicielek s³odko¶ci/truskawek/karmelu" Inn± kwesti± jest preferencja, powiedzmy, ¿e najbardziej lubiê drzewne, balsamiczne, kadzidlane, dymne, aromatyczne perfumy, ale mam w tym momencie ochotê na co¶ cieplejszego, lekko s³odkiego, to mogê sobie poszukaæ zapachu spe³niaj±cego oczekiwania? I mogê wyraziæ opiniê o zapachach, które trafi³y do testów? W stacjonarce pani poproszona o pomoc podsuwa mi One Million, którego nienawidzê organicznie, to mogê wydaæ swoj± opiniê czy nie? Tym bardziej, ¿e obs³uga sklepu mi proponuje do testów. Nie przepadam za zbytnio s³odkimi rzeczami, ale nie dam oceny 1 ca³ej kategorii bez porz±dnych testów. Je¶li chodzi o s³odziaki to jestem bardzo wybredny i mam du¿e wymagania, byle jaki nie dostanie ode mnie oceny 4. Akurat sk³ada siê tak, ¿e w³a¶nie mam ochotê na jaki¶ niezbyt s³odki otulacz ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Nind¿opesz
Wiadomo¶ci: 26 402
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;77409526]A jak kto¶ z góry wydaje opiniê o ca³ej grupie zapachowej, bo jest taka jaka jest to z takiej osoby recenzent jak z procy rakieta.[/QUOTE]
Odnios³am wra¿enie, ¿e o takich ludziach mowa. Znam recenzentów, którzy uparcie siêgaj± po zapachy spoza "swojej pó³ki" i obje¿d¿aj± ka¿dy z góry do do³u bo "okropne nuty, powinni tego zabroniæ". Nuty, o których istnieniu chyba wiedzieli, nie zostali zaskoczeni przez pani± w S, tylko test by³ ich ¶wiadomym wyborem. Mnie to trochê wkurza. To chyba te¿ kwestia s³ów u¿ytych w recenzji. Ja podchodzê do perfum spoza swojej dzia³ki z pewn± pokor± - to, ¿e wg mnie s± okropne, nie oznacza, ¿e s± obiektywnie okropne. Po prostu maj± nuty, których nie znoszê. Staram siê nie krytykowaæ ich w autorytatywny sposób bo nie jestem ¿adnym znawc±. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.