Recenzje s³odkich perfum - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj siê z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2017-09-23, 22:10   #1
Grzybcio_mlodziak
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

Recenzje s³odkich perfum

Ostatnio zauwa¿y³am, ¿e prawie wszystkie perfumy o s³odkim zapachu maj± obni¿on± ocenê, a powodem jest "zbyt s³odki zapach".
Dlaczego? Preferncja nie jest wad±. Mi osobi¶cie bardzo odpowiadaj± s³odkie perfumy. To tak jakbym posz³a na mecz pi³ki no¿nej i mia³a pretensje, ¿e nie graj± w siatkówkê.
Czy jest mi to kto¶ w stanie wyt³umaczyæ?

Edytowane przez Grzybcio_mlodziak
Czas edycji: 2017-09-23 o 22:10 Powód: zmiana s³owa
Grzybcio_mlodziak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-09-23, 22:12   #2
_zgryzota_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 551
Dot.: Recenzje s³odkich perfum

Niektóre zapachy potrafi± nawet zemdlic. Lubiê s³odycz ale stonowana, a nie tonê cukru i karmelu. Tak samo jak wiele osób kocha s³odycz tak te¿ wiele osób jej nie lubi. Ja lubiê ale tak± która nie powoduje bólu g³owy i odruchu wymiotnego co u mnie osobi¶cie wywo³uje Jimmy Choo

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
_zgryzota_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-09-23, 23:39   #3
Grzybcio_mlodziak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _zgryzota_ Poka¿ wiadomo¶æ
Niektóre zapachy potrafi± nawet zemdlic. Lubiê s³odycz ale stonowana, a nie tonê cukru i karmelu. Tak samo jak wiele osób kocha s³odycz tak te¿ wiele osób jej nie lubi. Ja lubiê ale tak± która nie powoduje bólu g³owy i odruchu wymiotnego co u mnie osobi¶cie wywo³uje Jimmy Choo

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Tak, tak, to jest w pe³ni zrozumia³e. Bardziej odnosi³am siê do recenzji typu "nie lubiê s³odkich perfum, a te s± s³odkie" :P
Stary 2017-09-24, 00:01   #4
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 12 076

Cytat:
Napisane przez Grzybcio_mlodziak Poka¿ wiadomo¶æ
Ostatnio zauwa¿y³am, ¿e prawie wszystkie perfumy o s³odkim zapachu maj± obni¿on± ocenê, a powodem jest "zbyt s³odki zapach".
Dlaczego? Preferncja nie jest wad±. Mi osobi¶cie bardzo odpowiadaj± s³odkie perfumy. To tak jakbym posz³a na mecz pi³ki no¿nej i mia³a pretensje, ¿e nie graj± w siatkówkê.
Czy jest mi to kto¶ w stanie wyt³umaczyæ?
Czyli ¿e co, jak ktos nie przepada za s³odkimi to juz nie moze ich testowaæ i wydawaæ opinii? A stwierdzenie "nie lubie s³odkich perfum" to tylko opinia, a nie recenzja. Do opinii i recenzji trzeba podchodziæ z dystansem.
A w ogole to jaki masz w tym problem? Przejmujesz sie czyimi¶ ocenami czy recenzjami? Ludzie maj± prawo do swojego zdania, mozemy sie z nim nie zgadzaæ. Ale ¿eby siê od rszu ¿aliæ...
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-09-24, 00:45   #5
Grzybcio_mlodziak
Przyczajenie

[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;77402686]Czyli ¿e co, jak ktos nie przepada za s³odkimi to juz nie moze ich testowaæ i wydawaæ opinii? A stwierdzenie "nie lubie s³odkich perfum" to tylko opinia, a nie recenzja. Do opinii i recenzji trzeba podchodziæ z dystansem.
A w ogole to jaki masz w tym problem? Przejmujesz sie czyimi¶ ocenami czy recenzjami? Ludzie maj± prawo do swojego zdania, mozemy sie z nim nie zgadzaæ. Ale ¿eby siê od rszu ¿aliæ...[/QUOTE]
Jest ró¿nica miêdzy wyra¿aniem swojej osobistej preferencji, która nie wp³ywa w ogóle na jako¶æ produktu dla osób, dla których by³ on przeznaczony, a obni¿aniem oceny danego przedmiotu ze wzglêdu na swoj± subiektywn± opinie, która nie pogarsza jako¶ci produktu. Gdyby¶ kupi³a perfumy przeznaczone dla mê¿czyzn, to te¿ wystawisz im nisk± ocenê, dlatego, ¿e pachn± mêsko, a Ty nie lubisz mêskich zapachów i wola³aby¶ co¶ bardziej kwiatowego? Raczej nie. I w³a¶nie o to mi chodzi. Przecie¿ wiadomo, ¿e perfumy o typowo s³odkim motywie, reklamuj±ce siê jako s³odkie (np. o zapachu truskawki) bêd± pachnieæ tak, a nie inaczej.
Tak samo jak krytyk kulinarny nie mo¿e oceniaæ ka¿dego dania z cukini± na 1/10, dlatego ¿e nie lubi cukinii.

Edytowane przez Grzybcio_mlodziak
Czas edycji: 2017-09-24 o 00:49
Stary 2017-09-24, 04:38   #6
Ma³gosia791
spin doctor

Wiadomo¶ci: 7 515

Niestety nie mamy wp³ywu na to, jak inni odbieraj± perfumy. Uwa¿am, ze je¶li kto¶ nienawidzi danej kategorii zapachowej powinien j± omijaæ z daleka, ewentualnie przetestowaæ z ciekawo¶ci, ale nie ci±gle krytykowaæ wszystkie zapachy z tej kategorii. Ja np. nienawidzê oudu i w ogóle siê na temat zapachów z oudem nie wypowiadam, ¿eby nie uraziæ mi³o¶ników, je¶li w±cham to tylko ostro¿nie.

Uwielbiam s³odkie perfumy i czasem troszeczkê mi przykro jak ludzie wy¿ywaj± siê w recenzjach, ze ohydny ulep, tona cukru, bla bla bla. Ale trudno, nie mam na to wplywu i staram siê nie przejmowaæ.
Stary 2017-09-24, 11:53   #7
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Grzybcio_mlodziak Poka¿ wiadomo¶æ
Jest ró¿nica miêdzy wyra¿aniem swojej osobistej preferencji, która nie wp³ywa w ogóle na jako¶æ produktu dla osób, dla których by³ on przeznaczony, a obni¿aniem oceny danego przedmiotu ze wzglêdu na swoj± subiektywn± opinie, która nie pogarsza jako¶ci produktu.
Moment moment, preferencje i gusta siê zmieniaj±, to raz. A jak kto¶ z góry wydaje opiniê o ca³ej grupie zapachowej, bo jest taka jaka jest to z takiej osoby recenzent jak z procy rakieta. Chyba nie dociera do Ciebie, ¿e opinie ludzi s± w³a¶nie subiektywne, skoro testujê dany zapach, piszê jak±¶ reckê to wyra¿am w niej w³asn± opiniê i nich, to chyba oczywiste. Mogê nie przepadaæ za supers³odkimi rzeczami, bo mnie mdl± przyk³adowo i jak trafiê na taki zapach, który mnie przyprawi o ból g³owy, no to chyba nie za bardzo mi siê spodoba. Twoim zdaniem w takim wypadku nie wolno wydaæ swojej opinii o zapachu?
I jeszcze jedno, widz±c flakon X zapachu na pó³ce stacjonarki my¶lisz, ¿e ludzie od razu przed oczami maj± ca³± kampaniê reklamow± i wytyczne do kogo zapach jest skierowany? Nie. Jak flakon zwraca na siebie uwagê to siêgam po niego i sprawdzam jak pachnie, on nie krzyczy swoim wygl±dem, ¿e w ¶rodku jest du¿o pudrowej szminki i drobina wanilii.
Przyk³ad: La Vie Est Belle Lancome, czy flakon zwiastuje mocno s³odki zapach? Moim zdaniem nie. Reklama telewizyjna? A w ¿yciu.
Albo jej opis: Nowa filozofia szczê¶cia stworzona dla niepoprawnych optymistek, które ¿yj± chwil±. Oto La vie est belle – kwiatowa kompozycja, która urzeka swoimi radosnymi akcentami.

La vie est belle to manifest szczê¶cia, który stanowi doskonale wywa¿ona mieszanka kwiatowych aromatów. Szlachetne nuty irysa, ja¶minu i kwiatu pomarañczy podkre¶laj± g³êbokie akordy paczuli oraz kompozycja pralin i wanilii.

Stworzona przez trzech mistrzów perfumeryjnej sztuki i uosobiona przez Juliê Roberts woda perfumowana La vie est belle jest propozycj± dla kobiet, które pragn± byæ szczê¶liwa. Ka¿dego dnia!

Ja tu nie mam wyszczególnione dla kogo kierowane s± te perfumy, wiêc s± dla wszystkich, ka¿dy mo¿e przetestowaæ. Kampanie zwykle s± skierowane do bardzo szerokiego grona odbiorców, poka¿ mi kampaniê, gdzie pisz±, ¿e perfumy dla lubi±cych np zapachy wodne, a nie dla wielbicieli s³adziaków. Bo kampanie s± skierowane do wszystkich, maj± zachêciæ jak najwiêksz± publikê do testów, im wiêcej osób spróbuje, tym wiêksza szansa, ¿e bêdzie hit. Nie rozumiesz tego?
Albo poka¿ mi tak± kampaniê, która temu przeczy.
To, ¿e nie przepada kto¶ za s³odko¶ciami, to nie znaczy, ¿e w danym momencie siê akurat takiego zapachu zachce.
Cytat:
Gdyby¶ kupi³a perfumy przeznaczone dla mê¿czyzn, to te¿ wystawisz im nisk± ocenê, dlatego, ¿e pachn± mêsko, a Ty nie lubisz mêskich zapachów i wola³aby¶ co¶ bardziej kwiatowego? Raczej nie. I w³a¶nie o to mi chodzi. Przecie¿ wiadomo, ¿e perfumy o typowo s³odkim motywie, reklamuj±ce siê jako s³odkie (np. o zapachu truskawki) bêd± pachnieæ tak, a nie inaczej.
Wyobra¼ sobie, ¿e ja kupujê g³ównie mêskie zapachy, bo takich u¿ywam. Damskie te¿ czasem kupiê i nie wymagam ¿eby pachnia³y mêsko, gdyby tak by³o, to by³bym ma³o ogarniêty. To ju¿ ca³kiem inna kwestia, bo jak kto¶ kupuje czy testuje mêski zapach i ma pretensje, ¿e nie jest kobiecy, to sam wystawia sobie ocenê, z kim¶ takim nawet nie zacznê dyskusji. Bo nie ma sensu. Wiadomo, ¿e na mêskiej pó³ce bêd± mêskie wonie, ale gdzie masz ten przekaz, ¿e dany zapach jest ulepem, gdzie? ¯e zapach truskawkowy? Ale sk±d ja testuj±c mam o tym wiedzieæ? Na pó³ce z testerami nie ma wykazu nut, ani nawet wyszczególnionej kategorii zapachowej.
Proszê mi pokazaæ tak± reklamê, która sama z siebie mówi: "jestem dla wielbicielek s³odko¶ci/truskawek/karmelu"

Inn± kwesti± jest preferencja, powiedzmy, ¿e najbardziej lubiê drzewne, balsamiczne, kadzidlane, dymne, aromatyczne perfumy, ale mam w tym momencie ochotê na co¶ cieplejszego, lekko s³odkiego, to mogê sobie poszukaæ zapachu spe³niaj±cego oczekiwania? I mogê wyraziæ opiniê o zapachach, które trafi³y do testów? W stacjonarce pani poproszona o pomoc podsuwa mi One Million, którego nienawidzê organicznie, to mogê wydaæ swoj± opiniê czy nie? Tym bardziej, ¿e obs³uga sklepu mi proponuje do testów.
Nie przepadam za zbytnio s³odkimi rzeczami, ale nie dam oceny 1 ca³ej kategorii bez porz±dnych testów. Je¶li chodzi o s³odziaki to jestem bardzo wybredny i mam du¿e wymagania, byle jaki nie dostanie ode mnie oceny 4.
Akurat sk³ada siê tak, ¿e w³a¶nie mam ochotê na jaki¶ niezbyt s³odki otulacz

Cytat:
Tak samo jak krytyk kulinarny nie mo¿e oceniaæ ka¿dego dania z cukini± na 1/10, dlatego ¿e nie lubi cukinii.
Je¶li spróbuje i mu nie smakuje to ma prawo.

Cytat:
Napisane przez Ma³gosia791 Poka¿ wiadomo¶æ
Uwielbiam s³odkie perfumy i czasem troszeczkê mi przykro jak ludzie wy¿ywaj± siê w recenzjach, ze ohydny ulep, tona cukru, bla bla bla. Ale trudno, nie mam na to wplywu i staram siê nie przejmowaæ.
Mo¿e dlatego, ¿e do¶æ czêsto wielbicielki s³odko¶ci przesadzaj± z aplikowaniem, nie trzeba ci±gn±æ za sob± kilkumetrowego ogona ani wype³niaæ ca³ego biura zapachem, to trochê przegiêcie. To niestety czêste praktyki, znam z autopsji
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-09-24, 19:48   #8
Redhaired Witch
Nind¿opesz

Wiadomo¶ci: 26 402

[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;77409526]A jak kto¶ z góry wydaje opiniê o ca³ej grupie zapachowej, bo jest taka jaka jest to z takiej osoby recenzent jak z procy rakieta.[/QUOTE]

Odnios³am wra¿enie, ¿e o takich ludziach mowa.
Znam recenzentów, którzy uparcie siêgaj± po zapachy spoza "swojej pó³ki" i obje¿d¿aj± ka¿dy z góry do do³u bo "okropne nuty, powinni tego zabroniæ". Nuty, o których istnieniu chyba wiedzieli, nie zostali zaskoczeni przez pani± w S, tylko test by³ ich ¶wiadomym wyborem.
Mnie to trochê wkurza.
To chyba te¿ kwestia s³ów u¿ytych w recenzji. Ja podchodzê do perfum spoza swojej dzia³ki z pewn± pokor± - to, ¿e wg mnie s± okropne, nie oznacza, ¿e s± obiektywnie okropne. Po prostu maj± nuty, których nie znoszê. Staram siê nie krytykowaæ ich w autorytatywny sposób bo nie jestem ¿adnym znawc±.

Redhaired Witch jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-09-25, 12:53   #9
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Poka¿ wiadomo¶æ
Odnios³am wra¿enie, ¿e o takich ludziach mowa.
Znam recenzentów, którzy uparcie siêgaj± po zapachy spoza "swojej pó³ki" i obje¿d¿aj± ka¿dy z góry do do³u bo "okropne nuty, powinni tego zabroniæ". Nuty, o których istnieniu chyba wiedzieli, nie zostali zaskoczeni przez pani± w S, tylko test by³ ich ¶wiadomym wyborem.
Mnie to trochê wkurza.
To chyba te¿ kwestia s³ów u¿ytych w recenzji. Ja podchodzê do perfum spoza swojej dzia³ki z pewn± pokor± - to, ¿e wg mnie s± okropne, nie oznacza, ¿e s± obiektywnie okropne. Po prostu maj± nuty, których nie znoszê. Staram siê nie krytykowaæ ich w autorytatywny sposób bo nie jestem ¿adnym znawc±.
No to wiarygodno¶æ takich recenzentów jest bardzo ma³a, zwyk³a dziecinada, a przetestujê i dam najni¿sz± notê, bo wiem, ¿e i tak mi siê nie spodoba. P³ytkie to i tyle, no ale to tylko internet, tu jest masa takich osób, zwyczajnie ich olewaæ trzeba. Ja jako¶ bardzo nie ¶ledzê blogów czy fragry pod k±tem recenzji, czasem jak mnie jaki¶ zapach zaciekawi to owszem, ale w¶ród facetów chyba z takim podej¶ciem siê nie spotka³em.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Perfumy

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2017-09-25 13:53:44

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.