![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy istnieje piekło? Jak sobie je wyobrażasz?
Dla mnie piekłem są wojny, ich skutki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Katolicka wizja piekła, czy to ta mądrzejsza (nieustanna tęsknota za Bogiem) czy ta infantylna (smoła, ogień, siarka) i inne wersje poboczne, zawsze mnie zadziwiała i obezwładniała. Osobiście nie mogłabym zacieszać przez wieczność u boku Pana w "niebie" mając świadomość, że "pare pięter niżej" dusze cierpią nieskończone męki. To byłaby kaszana a nie radość ze zbawienia. Żal i smutek. Niby idea jest ok, zasłużyli sobie, ale czy to by zmieniło fakt, że ja tu sobie w "chmurkach" a inni w ogniu piekielnym? Dlatego katolicka wizja piekła chyba od zawsze wydawała mi sie bzdurna i wg mnie ma się nijak do rzekomego boskiego miłosierdzia. Dla mnie piekło w sensie kary za winy nie istnieje. Nie ma czegoś takiego jak wieczne potępienie. Za winy ukarzemy się sami.
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziś piekło za oknem , jakieś 30 pare stopni, wilgotność około 80 % i ulewa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
wyobrażając sobie piekło czy niebo siłą rzeczy trzeba posiłkować się wizją, obrazem sobie znanym, inaczej ciężko zwizualizować to w gruncie rzeczy zupełnie abstrakcyjne pojęcie.
i chyba stąd te diabły i skrzydlate anioły ![]() ta wersja jednak zupełnie do mnie nie przemawia. pojecie piekła łączę nie z miejscem, ale raczej ze stanem duszy / umysłu (?), stanem "zawieszenia", trwania w pustce.
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie piekło to przeciwieństo nieba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Piekło na ziemi to inna sprawa. Ale takie piekło że piekło, to nie wiem zemu ale wydaje mi się że nie jest tam źle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo ciekawe jest to, co na poprzedniej stronie wkleiła aleksandra999 i mimo, że długie dosyc, to warte przeczytania. Dosyc przystępnie jest tam pokazana wersja piekła jaka na dziś ma kosciól. Cos w rodzaju: jak sobie pościelesz tak się wyśpisz. Co wybierzesz to Twoje, ale nikt Cie nie będzie z tego powodu męczył czy torturował. Po prostu nie będzie Cie w niebie.
![]() |
![]() |
#41 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie niezbyt przerażające, lubię siebie i swoje wspomnienia, nawet te negatywne są częścią mnie. I cieszyłabym się wiedząc, że moi bliscy są szczęśliwi, nawet gdyby mnie z nimi nie było Cytat:
Skoro osoba grzesząca za życia nie wykazuje żadnego żalu za grzechy, czasem wręcz przeciwnie, te grzechy sprawiają jej przyjemność i ma zostać ukarana wiecznym trwaniem w tych grzechach...to hedonizm, a nie żadna kara. Cytat:
![]() Tutaj mają pole do popisu zwolennicy reinkarnacji. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesli wierzysz, to po śmierci masz jeszcze szanse na jakies niebo i szczęslwość/powót na ziemię jako Paris Hilton/laureat Nobla/lub także znikasz. Zależy w co wierzysz/czy nie wierzysz.
![]() |
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jeśli zakwestionuje istnienie powietrza to się uduszę? ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W porównaniu z niebytem ateistów albo wiecznym "cieszeniem się" katolików to naprawdę obiecująca perspektywa. Kto by pomyślał, że jest aż tyle opcji do wyboru ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przerażające ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba tez brac pod uwagę to, ze praktycznie w każdej religii czy wyznaniu jest kara za grzechy i nawet biorąc pod uwagę reinkarnację, trzeba sobie uświadomic, że np: "raj"- zostaniesz sławnym aktorem, "piekło"- będziesz żukiem gnojarkiem Goldfish, dlatego ja twierdzę, ze piekło każdy sobie własne wyobraża ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Piekło, to ja mam tutaj, na ziemi ]:->
Poważnie mówiąc, jestem niewierzący, piekło dla mnie z założenia nie ma prawa bytu. Gdybym miał podać co byłoby dla mnie piekłem, tudzież największą męką, myślę że byłaby to nieśmiertelność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Będąc dzieckiem przyśniło mi się piekło, jako pewnego rodzaju budynek. Jedną, ogromną, wolno stojącą salę z baaaardzo wysokim sufitem. Wypełnioną aż po brzegi jasnymi promieniami słońca, wpadającymi do środka przez olbrzymie okna ze szprosem.
Ściany były białe. Dookoła, na wszystkich ścianach umocowane były sznury, a na nich wisieli ludzie. Każdy za inną część ciała, którą grzeszył przez całe życie. Niektórzy wisieli za nogi, inni za ręce, jeszcze inni za uszy. Pamiętam twarze tych ludzi. Nie wiem czemu, ale były uśmiechnięte, pomimo tego, że w ich oczach malowało się przerażenie. Na środku sali, na podwyższeniu, stał wieeelki, metalowy kocioł, pod którym żarzyły się węgle. Był wypełniony wodą, z której wydobywała się para. Pamiętam też przeraźliwą, aż bolącą i nieprzyjemną ciszę. Nie wiem dlaczego, wyglądało ono właśnie w ten sposób. Znacznie różniło się od tych przedstawianych w baśniach, czy bajkach. ![]()
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Jako TA Paris Hilton już się nie da, bo ona żyje obecnie, więc dlatego napisałam Paris Hilton II. Wbrew pozorom to wcale nie taki zły pomysł, pomyśl fortuna Hiltonów w twoje ręce
![]() Mam tylko nadzieję, że ten nos nie jest dziedziczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak sobie smigam przez życie: ja, Chihuahua, opadająca powieka, IQ na poziomie otwieracza do konserw i wielka fortuna. ![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale sam fakt , że mam świadomość tego, że na świecie dzieje się tyle zła i cierpienia, powoduje, że nigdy nie będę mogła powiedzieć tak na 100%: "jestem szczęśliwa". I to jest wysoka cena, którą płacę codziennie za własną zdolność współodczuwania. A przecież raj, wg pomysłodawców jest nagrodą. Miejscem wiecznej szczęśliwości u boku Pana. Więc jedynym sposobem aby móc w raju odczuwać nieskażoną smutkiem i współczuciem dla potępionych radość jest eksterminacja potępieńców. Totalna zagłada grzeszników. Wtedy mogłabym zacieszać bez przeszkód. Bo nie było by komu współczuć i wszyscy mogli by być very happy i pławić się w łasce bożej przez wieczność. I to m.in dlatego nie wierzę ani w piekło ani w niebo. Bo jeśli istnieją to oznacza, że ludzie są podzieleni na wygranych i przegranych a co w zestawieniu z wspomnianym boskim, nieskończonym miłosierdziem jest bardzo ale to bardzo nie halo.
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Bardzo ciekawy pomysł na wątek. Nie mam sprecyzowanego poglądu na to, czy piekło w ogóle istnieje, bo jakoś nie potrafię ot tak po prostu w coś uwierzyć. Poza tym wydaje mi się, że piekło jako kara wieczna i niekończąca się byłoby jednak zbyt okrutnym pomysłem - prędzej już uwierzyłabym w czyściec jako przejściową pokutę.
Ale jeśli przyjmę, że jednak jest, to wyobrażam je sobie podobnie, jak już napisała jedna z Was w tym watku, coś podobnego jak w "Roku 1984", tzn. konfrontację z naszymi największymi lękami, tym, czego za życia najbardziej nie znosimy. Ewentualnie jeszcze taka opcja, że trafiamy do jakiegoś alternatywnego świata, w którym wracają do nas nasze złe uczynki i doświadczamy dokładnie tego, samego, czym kogoś skrzywdziliśmy. Na przykład - okradliśmy kogoś, to sami zostajemy okradzeni. Zdradzamy męża/zonę - tym razem sami jesteśmy zdradzani przez kogoś, kogo kochamy, jesteśmy tego doskonale świadomi i możemy tylko na to bezsilnie patrze. Itd, itp. W każdym razie piekło zindywidualizowane, inne dla każdego i tak dobrane, by jak najbardziej to odczuł.
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Każdy ma swą własną wolę -może iść w prawo lub w lewo. I tu na ziemskim padole eksterminujemy potępieńców w wszelkich więzieniach np.By nam było dobrze i nasze dzieci w miarę możliwości nie spotkały na swej drodze gwałciciela lub mordercy. Co więcej -przyznam się nie potrafie dla nich wygenerować współczucia Ale rozumiem ,ja jestem tylko człowiekiem i o to sie rozbija. Od Boga mamy prawo(?!) wymagać więcej. Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2008-06-01 o 12:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Paris raczej nie przeszkadza poziom jej IQ, wygląda na całkiem z siebie zadowoloną. Cytat:
![]() Cytat:
Pozbawienie wolności przestępcy ma m.in. na celu jego resocjalizację, tak by po odbyciu kary mógł powrócić do społeczeństwa jako praworządny obywatel. Porównałabym to raczej do czyścca ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Jak tu się poważnie zrobiło , kara śmierci , eksterminacja
![]() Co ma być to będzie , ważne żeby być dobrym dla innych ludzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego całą tą idee niebiańsko-piekielną uważam za jedną wielką bzdurę, pełną luk i sprzeczności i bardzo, bardzo niedoskonałą. Jak jej autor - człowiek. Sądzę, że Bóg wymyślił coś bardziej sensownego.
![]() |
![]() |
#59 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A piekło sobie wyobrażam z odniem i diabłem z widłami.. Mój ojciec na stwierdzenie że "pójdzie do piekła" odpowiada że mu tam będzie fajnie cieplutko, bo tam na górze to mróz mają ![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie jest za późno na samodoskonalenie się, tak więc idea niebiańsko-piekielna na przestrzeni dziejów ulega znacznym przekształceniom. Człowiek wciąż ma szansę wymyślić coś bardziej logicznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.