![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czy istnieje piekło? Jak sobie je wyobrażasz?
Stąd tak naprawdę najbardziej rozsądnym wyjściem z sytuacji wydaje sie Koniec i rozpłynięcie w niebycie. Niby najokrutniejszym, ale trwanie nieśmiertelnie to dopiero byłby koszmar. Wszystko ma sens dopiero jeśli sie kończy kiedyś. Albo przynajmniej z Ziemi tak sie wydaje. Może rzeczywiście między absolutnym rozmyciem sie a Nieskończonością istnieje jakaś trzecia alternatywa, której nie potrafimy sobie z naszego ograniczonego światka wyobrazić.
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Nie wierzę w piekło. Jeśli prawdą byłoby to co wpaja nam kościół byliby na nie skazani wszyscy niewierzący i grzesznicy. Wtedy do nieba dostaliby się chyba tylko święci
![]() ![]() Druga sprawa: skoro Bóg jest tak miłosierny to chyba nie pozwoli wszystkim swoim "dzieciom" zaznać "ognia piekielnego" ![]() EDIT: Tak sobie myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby albo reinkarnacja albo absolutny koniec wszystkiego. Wizja nieśmiertelności mi nie odpowiada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mamy wolną wolę i postępujemy tak, jak uważamy za stosowne, nie wierzymy w Boga, albo krzywdzimy innych ludzi, łamiemy przykazania... To jest nasz wybór. Jesli w kogoś nie wierzysz to jak on Ci może okazac miłosierdzie? Wg. Ciebie jego nie ma. Bóg tak jak matka: daje nam dobre rady, chroni, przestrzega, ale jesli zrobimy cos złego i nie chcemy od niej pomocy, odrzucamy ją, to co ona moze zrobić? Bóg nie zbawia nikogo na siłę.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-06-01 o 15:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Stworzył nas wraz z gniewem, zazdrością, nienawiścią, okrucieństwem, itp. Bo taka jest ludzka natura. Z takim boskim "darem" przyszliśmy na świat. To tak jak wręczyć dziecku ciastko i oczekiwać, że go nie zje. A jak zje (też mi zaskoczenie) to zlać po dupsku. Hy? Ale ja Boga o takie zabawianie się człowiekiem nie podejrzewam. Ani o taki cynizm. Nie prościej byłoby stworzyć człowieka doskonałego, z gruntu dobrego? Wtedy było by sprawiedliwie, bo wszyscy wylądowaliby na końcu w raju. Ale wtedy nuda i nie bardzo wiadomo co autor miał na myśli i po co ta cała impreza.
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdybyśmy byli od razu dobrzy, doskonali itd. i itp. to po co nam byłyby Bóg? I niebo i piekło? Bylibysmy cudni, nic złego by sie nie działo, nie modlilibysmy się i nie wierzylibysmy w przyszłe życie w szczęsliwości. A może mieliśmy byc idealni, ale jakis błąd wystąpił, wirus się zakradł i mamy co mamy. ![]() ![]() --------------- Ludzie nie sa doskonali dlatego, że bóg dał im wolna wolę. A nie dlatego, ze dał im słabości. Słabości ludzie sobie sami wymyślili. W końcu ktos pierwszy zabił? Skrzywdził innego człowieka? dlaczego ludzie musieli iśc ścieżka bólu a nie uszczesliwiania innych? Sami sobie... Dla niektórych biednych, nieszczęśliwych ludzi to jest jedyna nadzieja: że po śmierci czeka ich szczęście. I własciwie to ja się cieszę, że oni maja chociaz taką nadzieję.
![]() |
![]() |
#66 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo nie chce mi się wierzyć, że tylko po to by nas posegregować na tych co ciastka nie zjedli i na tych (co za pech) ośmielili się je wciągnąć. I by potem odpowiednio nas za to ukarać/nagrodzić. Stworzyć człowieka, cały wszechświat tylko po to by zobaczyć komu się uda a komu nie? Wspomniałam już, że w to nie wierzę? ![]() I czy uważasz, że to faktycznie byłoby takie straszne gdyby ludzie się nie modlili, nie wierzyliby w życie przyszłe w szczęśliwości a tylko żyliby sobie spokojnie bez wojen, bólu i strachu? I bylibyśmy sobie radośnie cudni i nudni? Cytat:
I tak mogę (zgodnie z moją wolną wolą) wybrać sobie kolor majtek w sklepie, mogę dać żebrakowi parę groszy do kapelusza, mogę pomóc sąsiadce zanieść 3 kg ziemniaków do domu z warzywniaka, itp. Ale już nie mogę zadecydować o tym czy mi jutro czasami nóg nie połamie w wypadku, czy za miesiąc nie okaże się, że mam raka, czy kogoś z mojej rodziny jutro nie zamorduje jakiś psychol, nie wybuchnie wojna nuklearna, lub zapanuje globalna susza, która wywoła mega głód na świecie, itp. Tyle z wolnej woli. Wow. Jest imponująca.
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
dla mnie piekło to życie bez Boga, bez marzeń, bez osób które się kocha...
to pustka i ciągłe rozczarowania.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kolejno powstały ziemia, rośliny, zwierzęta (które jako dzieło Pana były "z natury" dobre), a człowiek miał nad nimi panować. i wszystko pewnie dobrze by się skończyło (a raczej- trwało, skoro raj ma być wiecznym szczęściem), gdyby Bóg nie zasadził słynnej jabłonki pośrodku Ogrodu. wolna wola- wolną wolą, ale pozostaje jeszcze kwestia pokusy. może Luba masz rację, może celem jest doskonalenie się. w końcu droga człeka wieść ma z powrotem do raju, a że na bramce jest ostra selekcja ![]()
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale to, że ją znam, nie oznacza, że uznaję jej prawdziwość.
![]() |
![]() |
#70 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po co Bogu ludzie? Bo bez nich jego by nie było. Cytat:
Np. za globalne ocieplenie ![]() Cytat:
To tak, jakby ktos mnie usiłował przekonac o tym, ze ziemia jest płaska i niesiona przez słonie, które stoją na skorupie olbrzymiego żółwia. Nie, dzisiejszy dzień stanowczo nie sprzyja takim poważnym tematom. Idę na imprezę ![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Wg wersji biblijnej to najpierw był Bóg, który stworzył ludzi. Czyli na początku istniał bez udziału ludzkości.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |||
Wtajemniczenie
|
FioletowaKawa
No nie wiem
![]() ![]() Cytat:
Nie sposób temu zaprzeczyć. Tak jesteśmy skonstruowani i to ogranicza naszą wolną wolę. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wierzę głęboko w Boga. Tylko nie w jego katolicką wersję.
Edytowane przez rambo Czas edycji: 2008-06-01 o 18:26 Powód: post pod postem |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Przypomnij sobie najgorszy dzień w Twoim życiu. Gdy byłaś sama, cierpiałaś, ból rozdzierał cię od wewnątrz. Nie wiedziałaś co robić, byłaś zrozpaczona.
Tak właśnie czuć się będziesz w piekle... ...ja sobie to tak wyobrażam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
ćwir ćwir
|
Podobno Bóg jest wieczny. A Ziemia ma tam 5 mld lat z założenia,człowiek pojawił się sporo po powstaniu Ziemi. Co więc Bóg robił wcześniej?Był i był i był....No co? A potem stworzył ludzi, stworzył jabłoń i jabłko i to by było na tyle jeśli chodzi o naszą wolną wolę. Przecież jest wszechwiedzący- WIEDZIAŁ, że człowiek zerwie jabłko. Może to jakiś rodzaj gry? Jedziemy przez stulecia, dobra nie udało się zaliczyć misji, no to game over i lecimy dalej od początku.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
... bo też trudno jest mówić o "prawdziwości", względnie rozmijaniu się z prawdą wyobrażeń- bo o takich tutaj mowa. Ćwirka- może nie: wiedział, ale: chciał sprawdzić (?). dlatego kazał wężowi dyndać na drzewie, zakazane owoce wyglądały kusząco i koniec końców ciekawość stała się pierwszym stopniem do piekła ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
w piekle nie ma wizazu !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;7745956]w piekle nie ma wizazu !
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;7745956]w piekle nie ma wizazu !
![]() ![]() ![]() Skąd wiesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
![]() Zgadza się. Komputery nie mogą pracować w takich temperaturach. Gwarancja by tego nie objęła. ![]()
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
fakt, bez ludzi boga by nie było. bo kto by go wtedy wymyślił? piekła nie ma. to tylko kolejny idiotyczny wymysł ludzi. Edytowane przez trats Czas edycji: 2009-07-09 o 13:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
mnie piekło kojarzy się z HAWAJAMI-ciepło,ciepło i ciepło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;7747497]jak dla mnie fajnie ^^ przynajmniej czlowiek sie opali
![]() Założenie jest takie, że ma tam być gorąco, więc najlepiej zaopatrzyć się w baaardzooo wysoki filtr. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
jesli beda wizazanki to mi pomoga w wyborze, wiec zyc nie umierac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wierzę w piekło, bo nie wierzę w boga i dla mnie to bzdury,nie urażając nikogo.
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jestem osobą niewierzącą, dla mnie życie człowieka i jego świadomość kończy się wraz ze śmiercią.
Natomiast co do samego piekła - ja mam takie małe "piekiełko" w sobie na co dzień - to świadomość tego, że czas przemija bezpowrotnie, że kiedyś stracę część czy nawet większość osób, które kocham, że będę musiała patrzeć na starość, choroby i śmierć ukochanych rodziców, być może męża itd. Nie mogę też znieść gdy ktoś z moich bliskich jest chory, chętnie brałabym wszelkie choroby na siebie byle nie musieć patrzeć jak ktoś z nich cierpi. To dla mnie jest piekłem na co dzień. Najbardziej oczywiście boli mnie to, że nie mogę tego zmienić. Chciałabym np. czas który poświęcam na siedzenie w biurze i nic nie robienie poświęcić na okazywanie bliskim uczucia, ale niestety nie mogę (no bo wiadomo bliscy też w pracy.... itp.) Gdy byłam mała piekło wyobrażałam sobie standardowo - kociołki z ludźmi w środku, ustawione na wielkich paleniskach i gotowanie, a do tego jeszcze paskudne diabły z widłami pilnujące by ktoś nie uciekł i tak przez całą wieczność ![]()
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
jestem wierzaca, wyznaje wiare w Boga, ale nie podoba mi sie podejscie Koscioła jako organizacji ludzi to tych wszystkich waznych spraw.
spytalam sie katechetki jak to jest wg. Koscioła. Mam sobie przeczytac KKK :/ ponoc stan w którym nie mozemy oglądac Boga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
co to KKK?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.