|
|
#181 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: BRAK MAKIJAŻU a PRACA
Cytat:
Jak byłam młodsza i się nie malowałam, to jedynymi osobami, które zwróciły na to uwagę były kobiety, które postrzegam jako niezbyt inteligentne. Teraz się bardziej maluję, bo lubię, ale nie oceniam ludzi po makijażu lub jego braku. |
|
|
|
|
|
#182 |
|
jestę wieszczę
|
Pracuję w urzędzie. Nie maluję się. Nigdy nikt nie zwrócił mi na to uwagi. Jestem brzydka jak pierwszy naleśnik, mam popekane naczynka i cienie pod oczami. Niestety jestem też leniwa jak bezrobotny zawodowy twórca pocieszek i po prostu nie chce mi się malować. Nadrabiam elokwencja, urokiem osobistym i zniewalajacym czarem.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#183 |
|
Przyczajenie
|
Pracuję w sklepie zupełnie nie związanym z kosmetyka , rowniez nie ma zadnego problemu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#184 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77358506]Przyklaskujcie sobie nawzajem dalej i dziwcie się, że wasze wyniki sprzedażowe są marne
[/QUOTE]Na szczęście nie wszystkie kobiety są skazane na pracę w handlu ![]() [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77362326]Nie wiem czy zabawne czy nie, ale znam kilkanaście osób pracujących z klientem i kobiety wyraźnie mają przykaz. Uważam, że nie znasz nikogo i podważasz moje zdanie dla zabawy. Jak zresztą zrobiłaś to wcześniej. W takiej sytuacji Twoje zdanie jest mało wiarygodne ![]() [/QUOTE] Uważasz, że coś zmyśliła tylko po to by podważyć Twoje zdanie. Dlatego napiszesz, że zmyśla, żeby podważyć jej. Bez dowodów, tylko po to, by podważyć i tyle. No świetna logika <3 [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77362741]Słowo etyka pochodzi od z greckich słów éthikós [wym. etikos] – ‘zwyczajny’ oraz éthos [wym. etos] – ‘obyczaj, zwyczaj’. Współcześnie mianem etyki nazywamy zespół norm i ocen moralnych charakterystycznych dla danego społeczeństwa. Etyczne postępowanie dotyczy zarówno relacji międzyludzkich, jak i relacji zachodzących między przedsiębiorstwami a ich klientami, dostawcami i konkurentami. Na to, by firmę można było nazwać etyczną, mają wpływ czynniki zewnętrzne (system gospodarczy, prawo, polityka i etyka społeczna [Etyka społeczna jest rozumiana jako poziom moralny społeczeństwa i ogólne normy moralne, które są podstawą zachowań i działań w gospodarce.]) oraz wewnętrzne (sytuacja, misja i polityka firmy, moralność pracowników). Dziękuję, szach mat. Dla mnie EOT [/QUOTE]Samozaoranie. Naprawdę, gratuluję, nikt w wątku tego lepiej nie napisał. Nie rozróżniasz pojęć etyka i estetyka to już Twój problem. Ale to jak wyglądasz nie ma wpływu na etykę Twojej pracy, Twoją moralność ani zachowanie. Wpływają na wygląd i tyle. Co zresztą sama podkreśliłaś w swoim cytacie. Gratuluję ![]() Aż żałuję, że wcześniej wątku nie zobaczyłam ![]() Co do mnie: nie maluję się. Pracuję jako programista i przez większość dnia ślepię się w ciemny monitor. Do tego siedząc przy komputerze mnóstwo czasu podczas jakiegoś zastanawiania się czy czegokolwiek majdam rękami przy twarzy - a to oczy potrę, a to czoło pomasuję czy coś. Od czasu do czasu jak mam ochotę to makijaż zrobię, ale nigdy nie był to problem dla kogokolwiek, że chodzę bez. Dużo bardziej przeszkadzałoby mi gdybym chodziła nieumyta albo w brudnych ubraniach, nikt nie zmusi mnie do noszenia makijażu, jeśli go nie chcę mieć.
|
|
#185 |
|
Konto usunięte
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7741593 6]2 razy mialam taka sytuacje.
- kelnerka, pensja glodowa, w trakcie rozmowy o prace - "wygladasz jak robol, musisz wyeksponowac wdzieki" - powiedzialam, ze za taka niska wyplate nie ma co liczyc nawet na czysty fartuch i wyszlam ( bylam normalnie ubrana, mialam tylko wytuszowane rzesy) - praca przy biurku, hedyni ludzie ktorych widze to wspolpracownicy, przestalam sie malowac i uslyszalam, ze zsniedbalam sie i nie pasuje do profilu firmy. Zrezygnowalam z pracy[/QUOTE] Tez mysle, ze zrobilabym to samo. Poczulabym sie zwyczajnie upokorzona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#186 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem zaskoczona, jak wiele z Was deklaruje, że się nie maluje do pracy
Ja w wolne dni się nie maluje, ale do pracy obowiązkowo. Jestem między ludźmi i dodaje mi pewności siebie, jak wyglądam atrakcyjniej. Mój stały zestaw to podkład mineralny, który daje bardzo naturalny efekt, żadnej tapety, puder, trochę różu, na oczach cień, wytuszowane rzęsy i czasem kreska. Zajmuje mi to jakieś 5 minut, a wyglądam sto razy lepiej niż bez tego
|
|
|
|
|
#187 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Jak się maluje albo nie. Już dawno przestałam mieć parcie na bycie atrakcyjna na siłę.
wysłane telepatycznie
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie jak się nad tym zastanowię, to rzadko widuję kobiety bez makijażu.
Osobiście lubię się malować, ale też jestem leniwa. I jakoś od dawna moja pewność siebie jest sprawą oderwaną, niezależną od tego jak wyglądam. Jasne, jak się zrobię to czuję się ładniejsza, ale czy pewniejsza siebie? Nie sądzę. |
|
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
Świetny wątek. Podkład 100 złotych. Szminka 50 złotych. Tusz do rzęs 30 złotych. Dowiedzieć się, że brak makijażu jest nieetyczny - BEZCENNE! 😵
|
|
|
|
#190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po za tym, nie zawsze mam ochotę na makijaż do pracy na 10, 12 czy 24 godziny, szkoda mojej cery. Czasem jest gorąco, czasem jestem spocona ( efekt pracy i stresu) często mam maseczkę na twarzy i makijaż nią pięknie zdzieram, czasem załzawią mi oczy. Tak w makijażu wyglądam lepiej ale nie zawsze jest na niego miejsce w pracy. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
|
zazwyczaj do pracy chodzę w makijażu, ale dlatego , że lubię
mam kompleksy a makijaż sprawia, że czuję się jednak lepiej we własnej skórze. Ale mam kilka znajomych co chodzą do pracy bez grama makijażu i nigdy nikt nie robił im z tego powodu problemów. |
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;77427506]Świetny wątek. Podkład 100 złotych. Szminka 50 złotych. Tusz do rzęs 30 złotych. Dowiedzieć się, że brak makijażu jest nieetyczny - BEZCENNE! 😵
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] W dodatku wszystko testowane na zwierzętach i wyprodukowane po kosztach zarżnięci a sprzedane z przebiciem wysokości Czomolungmy poprzez reklamy żerujące na najniższych instynktach, z wykorzystaniem wizerunków śmiertelnie zagłodzonych i skrajnie uprzedmiotowionych modelek. Etyka współczesnych czasów. Może nawet etykieta wręcz.
|
|
#193 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#195 |
|
Konto usunięte
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;77435906]Daj spokój. Kto by się przejmował takimi rzeczami, albo różnicami pomiędzy słowami etyka, etykieta i estetyka. Dodaję do puli jeszcze słowa erystyka, eugenika i eutanazja. Też brzmią podobnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] i eucharystia |
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;77435906]Daj spokój. Kto by się przejmował takimi rzeczami, albo różnicami pomiędzy słowami etyka, etykieta i estetyka. Dodaję do puli jeszcze słowa erystyka, eugenika i eutanazja. Też brzmią podobnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Służbowy lapek właśnie prawie dostał bluzga herbaty Jakby mu się coś stało, to myślę że przy tłumaczeniu dlaczego zaplułam sprzęt nie pomogłaby mi szplachla na twarzy
|
|
#197 |
|
Zasiedzenie
|
Swoją drogą pracowałam kiedyś w sieci, w której też były te wszystkie podręczniki pracownika, wielkie księgi procedur na wszystko etc. i nic tam nie było na temat makijażu czy fryzury, a dużo o zakazie dyskryminacji i równości pracowników. Wszystkie zdjęcia w CV zamazywali. Takie tam korpo zasady
A praca bezpośrednio z klientem. Nieetyczne to jest czepianie się pierdół i dopisywanie teorii do tak prozaicznej rzeczy. Btw. też obstawiam problem językowy etyka-etykieta.
|
|
#198 |
|
born hater
|
Do pracy nigdy nie poszłabym bez makijażu. Miałam pracę biurową, petenci od razu po wejściu do lokalu pierwsze kogo spotykali, to mnie, więc jakoś było dla mnie jasne że coś tam podmalować przydałoby się. Sama źle bym się czuła, bo praca to jednak praca, bez makijażu to biegam do sklepu albo po domu. To było moje podejście, szefostwo zwróciło mi uwagę raczej w drugą stronę - jaskrawe paznokcie, czy krwistoczerwona szminka, wszelkie miniówki czy głębokie dekolty nie są wskazane
Ale to prewencyjnie, i tak nie przyszłoby mi do głowy paradowanie w biurze z tyłkiem na wierzchu, a neonowych kolorków też unikam.
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś nie wyobrażałam sobie wyjść z domu bez makijażu ale z powodu problemu z okiem kilka miesięcy temu zaczęłam poważnie ograniczać ilość kosmetyków nakładanych na powieki i rzęsy aż co całkowitego zaniechania malowania oczu. Początkowo czułam się brzydka i zaniedbana ale w końcu przyzwyczaiłam się do nowego wyglądu - wszak tak właśnie wyglądam. No i mój wewnętrzny leń się ucieszył z zaoszczędzonego czasu i wysiłku
Obecnie stosuję tylko tapetę - krem bb + puder i wypełniam ubytki w brwiach. Krem nie tylko maskuje defekty ale także ma walory pielęgnacyjne i filtr więc nie ruszam się bez niego nawet na balkon. Nie traktuje makijażu jako synonimu profesjonalizmu w pracy - jakoś mężczyźni go (przeważnie) nie nakładają.
|
|
|
|
|
#200 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażliwe oczy i makijaż oka zostawiam na wielkie wyjścia, co później odchorowuję. Jakby mi ktoś w pracy kazał malować oczy to bym wyśmiała.
|
|
|
#202 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
to nie oszustwo tylko marketing ![]() więc w sumie...
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Konto usunięte
|
ja mam jeszcze lepiej - wystarczy troche wiatru, albo nawet wilgotna pogoda i zaczynają mi oczy łzawić. czasem nawet tego nie czuję na dworze i znajomi pytają dlaczego płaczę (a łzy mi normalnie lecą po policzkach) W takiej sytuacji nawet tusz do rzęs jest problematyczny
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7746148 6]mam to samo. do tego nawet większość zwykłych kremów nawilżających powoduje u mnie uczucie 'piasku w oczach'.[/QUOTE]
powinnaś mnie widzieć jak kiedyś wyczytałam, że plasterki ogórka ''dobrze robią'' na cienie pod oczami. Większa masakra była tylko po eko-sreko-bio kremie pod oczy z pietruszką
|
|
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nawet nie sam makijaż powodował problemy ale ciągłe tarcie (czułam taki dyskomfort, że miałam ochotę wydłubać sobie oko) i zakraplanie sprawiało, że byłam cała rozmazana co bardziej szpeciło niż zdobiło.
|
|
|
|
|
#207 |
|
BAN stały
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77358506]Przyklaskujcie sobie nawzajem dalej i dziwcie się, że wasze wyniki sprzedażowe są marne
[/QUOTE]Skąd założenie że wszystkie pracujemy w handlu?😎 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- [1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;7736150 1]Nie oszukujmy się, większość kobiet ma jakieś niedoskonałości na twarzy - cienie pod oczami/wągry/przebarwienia/pryszcze i estetyczniej wygląda z ujednoliconym kolorytem.[/QUOTE] Mężczyźni nie mają niedoskonałości?😁 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#208 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja się tak załatwiłam jak raz w życiu strzeliło mi coś do tego pustego łba i przetestowałam jakiś superduper krem dla alergików na miejscu (próbek oczywiście brak). nie dość, że w oczach od razu i tak miałam piasek, więc gie to cudo warte, to u mnie dotknięcie twarzy nie bezpośrednio po umyciu rąk skutkuje jak skutkuje. do tego na drugi dzień mnie w tamtym miejscu wysypało (więc coś dodatkowo musiało mnie uczulić), więc ubaw po same pachy i jeszcze trochę. |
|
|
|
|
|
#209 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#210 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7746248 1]
o masakra, ale żeby od zwykłego ogórka? [/QUOTE] Ja sobie w liceum zrobiłam maseczkę z drożdży. I właśnie wtedy się dowiedziałam, że jestem uczulona na zwykłe drożdże :P A oczy też mi czasem łzawią tak, że aż leci ciurkiem po policzkach. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:08.

) odpowiedni makijaż jest wymagany. Ale chodzi mi o sytuację w pracy w innej branży niż urodowa. I o zawody gdzie jednak ma się kontakt z ludźmi. Np. jako kasjerka w jakiejś sieciówce, kelnerka, lekarz, trenerka fitness czy pani na recepcji. Szef powiedział Wam, żebyście zaczęły się malować jeśli np. na rozmowę kwalifikacyjną przyszłyście totalnie bez makijażu albo tylko w podkładzie? Jak taka uwaga wyglądała? I jak wyglądałyście tzn. jaki miałyście stan cery i jaki mniej więcej macie typ urody?