Wegetariańskie to i owo :-) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-31, 19:11   #511
white_orchid
Rozeznanie

Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)

Znowu jakies sprzeczki ?

white_orchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 19:40   #512
Superchic(k)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez white_orchid Pokaż wiadomość
Znowu jakies sprzeczki ?
Żartujesz? Nazywasz sprzeczkami dyskusję?

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 20:15   #513
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Superchic(k) Pokaż wiadomość
Ja również. A z resztą, nie jestem weganką, więc miód mogę jeść .

Teraz raczej mam inny problem na głowie... Zaczyna się czerwiec, więc wiadomo - czas wycieczek. Na naszą wycieczkę klasową (do Zakopca) jedziemy już w następną środę (na 3 dni) i ja jeszcze nie poinformowałam wychowawczyni o tym, że jestem wege. Przed chwilą rozmawiałam z mamą na ten temat i ona poradziła mi, żebym na obiadokolację zjadła zupę i do tego ziemniaki z surówką, jeśli natomiast będzie danie typu placek po węgiersku, mam ściągnąć sos i mięso i zjeść resztę oO. Dla mnie to w ogóle nieporozumienie. Zupy nie zjem, bo na 90 % będzie ona gotowana na mięsie, jeśli ziemniaki będą polane tłuszczem z kotletów, to raczej też się na nie nie skuszę, a tego placka to już nawet nie skomentuję. Nie wiem też co zrobię, jeśli w ramach surówki dowalą pomidory w śmietanie bądź mizerię... Chyba porozmawiam o tym z wychowawczynią w poniedziałek, może znajdą dla mnie jakąś alternatywę? Na śniadanie pewnie zjem jakieś kanapki z warzywami, za jajecznicę czy zupę mleczną podziękuję.

Za to myślę nad zabraniem ze sobą suchego prowiantu. W końcu będziemy sporo chodzić po górach, a gdy zgłodnieję, to raczej nie kupię sobie zapiekanki czy frytek. Tak więc planuję wziąć wafle ryżowe, pieczywo Wasa i słoik masła orzechowego. Na podróż z domu jeszcze zabiorę bułki z tofu i różnymi pastami. Jakoś przeżyję .
A propos frytek, to chyba są wegetariańskie (w końcu to ziemniaki). Zakopane jest duże, więc spokojnie znajdziesz tam sklepy w których możesz na bieżąco coś sobie kupić. W centrum zakopca na przeciwko Rosmana jest duży sklep 'Społem' w którym znajdziesz zdrową żywność.
Możesz kupować sobie strączkowe w puszkach i jeść do tego zagryźć bułką i powinno być git

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 20:30   #514
Superchic(k)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hypnotic Eyes Pokaż wiadomość
A propos frytek, to chyba są wegetariańskie (w końcu to ziemniaki). Zakopane jest duże, więc spokojnie znajdziesz tam sklepy w których możesz na bieżąco coś sobie kupić. W centrum zakopca na przeciwko Rosmana jest duży sklep 'Społem' w którym znajdziesz zdrową żywność.
Możesz kupować sobie strączkowe w puszkach i jeść do tego zagryźć bułką i powinno być git
Same ziemniaki wege są, ale olej, w którym potem są smażone - niekoniecznie.. I dzięki za info .

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-31, 20:58   #515
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

no to lepiej jak najszybciej skonsultuj się z wychowawczynią, chociaż takie rzeczy uzgadnia się dużo wcześniej... no nic, będziesz mogła wziąć jakiś suchy prowiant, kupisz jakieś warzywka...
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-01, 18:35   #516
white_orchid
Rozeznanie

Hehe może być i dyskusja

white_orchid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 08:16   #517
Arghorth
Przyczajenie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6726152]wiem że nie jest to w kształcie indyka.
ale byłam w Anglii, i żeby znalezc coś normalnego w sklepie musiałam szukac pół godziny. bo tu indyk z tofu, tu udko z soi... sam kształt mnie odtrąca....
a w Polsce wnerwiają mnie zapewnienia "smakuje jak prawdziwy kurczak", "niczym prawdziwa szyneczka" itp.[/quote]

Odnosnie tego cytatu - to jestem zdania, ze nie liczy sie forma lecz co się je. Dla mnie najwazniejsza jest swiadomosc tego, ze nie jem miesa <i pochodnych> a nie to ze cos ma ksztalt np. kotleta, parówki czy wedliny ... Wiadomo, ze wprowadza to moze i skojarzenia, ale po 13 latach niejedzenia miesa i braku z nim kontaktu zupelnie nie odbieram tego w ten sposob. Jezeli cos jest praktyczne - to czemu nie - w koncu jedzac imitacje "udka" nie sprawiam nikomu przykrosci <ani sobie tym bardziej>, sama zas nie jestem przyciagana do jedzenia miesa <z wiadomych powodow>. Takie nie jedzenie wege zywnosci imitujacej mieso - kojarzy mi sie troche z fanatyzmem ... bo przeciez najwazniejsze jest to, ze nie je sie miesa !
Pozdrawiam.

Cytat:
Napisane przez agatka-a Pokaż wiadomość
a pomyśl sobie, ze na biologii "hodują" jajka, by rozwinęły się w nich zarodki kurze i każą studentom je "preparować" i czy jesteś wege czy nie musisz to zrobić
Nie wiem jak na biologii - ale na archeologii - jezeli cos nie jest zgodne z Twoimi zasadami moralnymi, duchowymi etc. - mozna napisac prosbe o niewykonywanie praktycznej czesci zadania, a opanowanie jedynie teorii. Nie odnosi sie to oczywiscie do kazdorazowych badan ...

Edytowane przez Nutka
Czas edycji: 2008-06-02 o 08:53 Powód: post pod postem .prosze uzywac multicytowania
Arghorth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-02, 08:54   #518
Nutka
Nutka nie gryzie!

Cytat:
Napisane przez white_orchid Pokaż wiadomość
Hehe może być i dyskusja

dyskusja .... a ja obserwuje

_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 10:20   #519
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez Superchic(k) Pokaż wiadomość
Teraz raczej mam inny problem na głowie... Zaczyna się czerwiec, więc wiadomo - czas wycieczek. Na naszą wycieczkę klasową (do Zakopca) jedziemy już w następną środę (na 3 dni) (..).
W liceum nie jadlam mięsa przez jakiś czas. Na wycieczce szkolnej mialam z tego troche problemow, wychowawczyni poprostu bala sie o mnie, ze jak nie jem jak reszta to jem za malo.
Ale w końcu jakos sie wszytsko udalo- dogadalam sie z paniami w kuchni w osrodku, udostępnialy mi miejsce w lodówce, wiec moglam sobie kupic karotn mleka sojowego, tofu, warzywa itp. Pani z kuchni nie robila problemu, bo pewnie brala moja porcje do domu- wiec wyszlo z pozytkiem dla obu stron.

Tylko bardzo mi przykro bylo , ze wychowawczyni zadzwonila do rodzicow z ptaniem czy sie zgadzaja na takie moje odzywianie, zupelnie nie potrzebie bo moim rodzice oczywiscie radzili mi , zebym chociaz te pare dni jadla norlamnie, no i wywolala mala burze w domu...
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 11:17   #520
Nutka
Nutka nie gryzie!

Wcale sie nie dziwie twojej wychowawczyni też bym sie bała o Ciebie (w koncu na takiej wycieczce ona odpowiada za Ciebie). Ty jesz bardzo malo i do tego jeszcze ograniczone produkty ,obawiam sie ze mozesz miec z tego tylko problemy zdrowotne
Na wycieczce w gorach chcesz przezyc na waflech ryzowych ??
Moim zdaniem zbyt restrykcyjnie podchodzisz do swojej diety

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 13:16   #521
agatka-a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
dyskusja .... a ja obserwuje
no i ja
agatka-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-02, 16:39   #522
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Arghorth Pokaż wiadomość
Odnosnie tego cytatu - to jestem zdania, ze nie liczy sie forma lecz co się je. Dla mnie najwazniejsza jest swiadomosc tego, ze nie jem miesa <i pochodnych> a nie to ze cos ma ksztalt np. kotleta, parówki czy wedliny ... Wiadomo, ze wprowadza to moze i skojarzenia, ale po 13 latach niejedzenia miesa i braku z nim kontaktu zupelnie nie odbieram tego w ten sposob. Jezeli cos jest praktyczne - to czemu nie - w koncu jedzac imitacje "udka" nie sprawiam nikomu przykrosci <ani sobie tym bardziej>, sama zas nie jestem przyciagana do jedzenia miesa <z wiadomych powodow>. Takie nie jedzenie wege zywnosci imitujacej mieso - kojarzy mi sie troche z fanatyzmem ... bo przeciez najwazniejsze jest to, ze nie je sie miesa !
każdy ma swoje zdanie ja przeszłam na wegetarianizm z ważnych mi powodów, żeby nie jeść mięsa, a jedzenie czegoś co wygląda albo smakuje jak mięso, mnie to po prostu odpycha.
Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Tylko bardzo mi przykro bylo , ze wychowawczyni zadzwonila do rodzicow z ptaniem czy sie zgadzaja na takie moje odzywianie, zupelnie nie potrzebie bo moim rodzice oczywiscie radzili mi , zebym chociaz te pare dni jadla norlamnie, no i wywolala mala burze w domu...
heh, i właśnie tego nie lubię - wtrącania się w nieswoje sprawy. może nieładnie to określę, ale dla mnie to po prostu ignorancja - człowiek na sprawie się nie zna, nie wie kompletnie co to ten cały wegetarianizm, a już bije w alarm, że to na pewno coś złego
Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
Wcale sie nie dziwie twojej wychowawczyni też bym sie bała o Ciebie (w koncu na takiej wycieczce ona odpowiada za Ciebie). Ty jesz bardzo malo i do tego jeszcze ograniczone produkty ,obawiam sie ze mozesz miec z tego tylko problemy zdrowotne
Na wycieczce w gorach chcesz przezyc na waflech ryzowych ??
Moim zdaniem zbyt restrykcyjnie podchodzisz do swojej diety
alka pisała, że jadła jakieś warzywa itp., więc na pewno nie były to tylko wafle ryżowe z resztą w 2-3 dni nic złego stać się nie może wg mnie, to jest zbyt krótki okres, żeby zaczęło się coś dziać
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-01, 14:58   #523
Konto usunięte

ooo, nikt już chyba tu nie siedzi. odnawiam wątek

ostatnio wykombinowałam przepyszny przepis: makaron z brokułami
i jak zwykle żadnych proporcji w składnikach mierzone "na oko"
ugotowałam brokuły, jajka na twardo (później je obrałam i pokroiłam w ćwiartkę), podgrzałam sklepowy sos śmietanowo-pieczarkowy (już nawet nie pamiętam jakiej firmy), pod koniec wrzuciłam do sosu moje brokuły, jajka na twardo i groszek z puszki, żeby nabrały smaczku. ugotowałam makaron, polałam przygotowanym sosem... palce lizać, polecam

Edit:
dla pracusiów polecam też moje nowe przepisy na puszce:
chlebek pychotka i pasta twarogowa a'la almette

Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Czas edycji: 2008-07-01 o 17:55
Stary 2008-07-10, 14:16   #524
trafka
Przyczajenie

proszę używać opcji edytuj

witam 9 lat `nie jem mięsa`..po lekturze wątku doszłam do wniosku, że będę się określać jako wegetarianka.. skoro osoby nie jedzące mięsa mogą pożerać żelatynę..hehehehe [znajomi ichtiwegetarianie też nie wyobrażają jej sobie w diecie:P]

nigdy nie zostanę weganką bo uważam, że nie warto marnować jedzenia.. bo krowy dają mleko nie tylko mając cielaczki [hehe a wizja niehodowlanych krów w polsce to jakaś abstrakcja], a kurki znoszą jajeczka i jest to naturalne..
za laktoowowegetariankę się nie uważam bo nie zjem jajka z 3 i unikam wyrobów ze sklepowego mleka.. strasznie traktują zwierzaki przy masowej hodowli.. szkoda słów.. więc jem tylko jajka ze wsi lub z 0.. i robię zsiadłe mleko z mleka wiejskiego.
i nie mam pojęcia jaką etykietkę sobie nadać..

oraz jak na hipokrytkę przystało myję zęby pastą do zębów, używam oliwki z jonsona żeby się nie zadrapać i takie tam grzeszki.. tu niemożliwe jest bycie ortodoksem.. więc śmieszy mnie licytowanie.. róbmy kto co może kto co chce zawsze to krok w stronę naszych przyjaciół pozdrawiam i szanuję nawet mięsożerców, którzy zwracają uwagę czy kosmetyki są testowane.. hehe

dla miłośników szpinaku (świeżego):
podsmażamy ziarna słonecznika i czosnek (ewentualnie też cebulkę) dodajemy na 2 minuty liście i przyprawiamy całość cukrem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem... dla tolerujących oczywiście żółty serek

cieciorka studencka
podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy pomidorki [świeże, puszka, suszone]
do całości cieciorka [z puszki gdy brak czasu.. ale chyba jednak warto ugotować samemu ze względu na ten cudowny smak]
liście bazylii, vegeta [sól dla weganów], pieprz, papryka, ewentualnie cytryna odrobina cukru i papryczka chilli podsmażana na początku

smalec wegetariański
[nie bić.. jest dobry bo to o przyprawy chodzi a nie wspomnienia obleśnej słoniny.. dobry patent na osoby mięsożerne]
1 planta, 1/2 szklanki oleju
2-4 pieczarki, 1-2 cebula, granulat sojowy [nie za dużo] przyrumienić
jabłko w kostkę [bez skórki], vegeta/sól, majeranek, 3 ząbki czosnku, sos sojowy na końcu smażenia

o i prosta, zadziwiająca rzecz z wegetariańskiej kuchni włoskiej
puszka zielonego groszku, cebula, natka pietruszki, czosnek
podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę i natkę przez 1 minutę, dodajemy czosnek podsmażamy chwilkę
do tego groszek i dusimy przez 15-20 minut. dodajemy pieprz i oliwę z oliwek
[wcześniej nie znosiłam groszku]

polecam też gołąbki z kaszą gryczaną, natką pietruszki i boczniakami.. rewelacyjne w swej prostocie

Edytowane przez agatka-a
Czas edycji: 2008-07-10 o 20:14
trafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-10, 20:11   #525
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez trafka Pokaż wiadomość
witam 9 lat `nie jem mięsa`..po lekturze wątku doszłam do wniosku, że będę się określać jako wegetarianka.. skoro osoby nie jedzące mięsa mogą pożerać żelatynę..hehehehe [znajomi ichtiwegetarianie też nie wyobrażają jej sobie w diecie:P]

nigdy nie zostanę weganką bo uważam, że nie warto marnować jedzenia.. bo krowy dają mleko nie tylko mając cielaczki [hehe a wizja niehodowlanych krów w polsce to jakaś abstrakcja], a kurki znoszą jajeczka i jest to naturalne..
za laktoowowegetariankę się nie uważam bo nie zjem jajka z 3 i unikam wyrobów ze sklepowego mleka.. strasznie traktują zwierzaki przy masowej hodowli.. szkoda słów.. więc jem tylko jajka ze wsi lub z 0.. i robię zsiadłe mleko z mleka wiejskiego.
i nie mam pojęcia jaką etykietkę sobie nadać..

oraz jak na hipokrytkę przystało myję zęby pastą do zębów, używam oliwki z jonsona żeby się nie zadrapać i takie tam grzeszki.. tu niemożliwe jest bycie ortodoksem.. więc śmieszy mnie licytowanie.. róbmy kto co może kto co chce zawsze to krok w stronę naszych przyjaciół pozdrawiam i szanuję nawet mięsożerców, którzy zwracają uwagę czy kosmetyki są testowane.. hehe
witam kolejną wegetariankę na wątku
jeśli nie "pożerasz żelatyny", zasługujesz na miano lakto-ovo-wegetarianki (lakto od mleka, ovo od jajka). i tu nie chodzi o kupowanie czy jedzenie sklepowych produktów, możesz jeść jajka, mleko, sery prosto ze wsi, to też się zalicza

p.s. - pamiętaj na przyszłość: nie pisz kilka postów pod sobą tylko edytuj ostatniego posta, żeby coś dopisać, bo cię moderatorzy pogonią
Stary 2008-07-11, 19:40   #526
Arghorth
Przyczajenie

Witam.

Dzisiaj od rana czekalam na obiad, a zasadniczo podwieczorek i niesetety sie rozczarowalam... Zrobilam "przepyszny" jogurt z malinami z odrobina cukru ... i co sie okazalo - maliny jak z plastiku, jakies bez smaku, a fuj - w zeszlym roku jak robilam z malinkami z dzialki to byla pychotka. Dzisiaj te co kupilam, to ledwo z mezem zjedlismy, bo niestety jakies takie bez smakun.

A co do obiadu :
- pulao: ryz z czerwona fasola, grochem w polowkach, marchewka smazona na glebokim oleju z kostka sojowa. Do tego super sosik z sambar masala, zasadniczo wyszedl dosc ostry, ale byl pyszny <przecierowo pomidorowy z warzywkami>. Ponadto makaron rurko- swiderki z oliwakami i sosikiem pomidorowym.

Ps. Nie wiem czy moge tu, ale postanowilam napisac ...
Slyszalam ze we wroclawskiej "WEDZE" jedzenie wcale nie jest wegetarianskie, a juz drugie pietro weganskie to lekka przesada : dania z jajkami i produktami mlecznymi ... Co do dolnej czesci to tak samo, wiec jak sie dowiedzialam to zdziwilo mnie to do tego stopnia, ze chcialam sie podzielic informacja...
A poniewaz zamierzamy sie z otwarciem knajpki wege, dowiadujemy sie tego i owego .

Pozdrawiam WAS serdecznie !!!

Stary 2008-07-12, 09:09   #527
Konto usunięte

a jakich malinek użyłaś? mrożonych czy świeżych?

a tak w ogóle to szok. firma nastawia się na jedzenie wegetariańskie (a przynajmniej tak pisze), a w praktyce wychodzi co innego. dobrze, że napisałaś. co prawda nie jestem wegetarianką z Wrocławia, ale jakbym przejeżdżała to dobrze wiedzieć
Stary 2008-07-14, 14:21   #528
Arghorth
Przyczajenie

HEJ

Malinki swieze ... takze fuj ...
A co do obiadku to u nas dzisiaj na obiad : ryz, fasola szparagowa na ostro w smietanie, surowka z czerwonej fasoli, oliwek i kukurydzy

Pozdrawienia !!!
Stary 2008-07-17, 13:45   #529
Justin_14
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, szukam przepisu na dobrą i przede wszystkim sprawdzoną wegetariańską lasagne, czy mogłaby mi któraś podać? Bardzo proszę
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 16:25   #530
Konto usunięte

sprawdzonych nie mam, chcesz zaryzykować

poczekaj, może ktoś inny się zgłosi
Stary 2008-07-17, 21:48   #531
psycho_loszka
Raczkowanie

ja robię z warzywami tj jak: cebula, pieczarki, cukinia, pomidory, papryka, dużo ziół, na wierzch-ser, całość sosem pomidorowym
psycho_loszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 23:30   #532
Justin_14
Zakorzenienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8254762]sprawdzonych nie mam, chcesz zaryzykować

poczekaj, może ktoś inny się zgłosi[/QUOTE]
chcę, bardzo proszę
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 06:29   #533
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Witajcie. Na wizazu jestem od dawna, ale dopiero wczoraj Was odnalazłam.
Justin_14, ja robiłam z tarych warzyw typu marchew, seler, pietruszka z przecierem pomidorowym. Była pycha. Mam gdzies jeszcze przepis na lasagne ze szpinakiem, ale musiałabym poszukać, a lece do pracy. Gdybys chciała, to wrzucę Ci tu wieczorkiem.
pimach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 09:53   #534
Konto usunięte

justin - przykro mi, ale nie dałam rady załadować przepisów:/
próbowałam 5 razy, ale jak tylko wysyłałam posta, wyskakiwała mi wiadomość, że nie jestem zalogowana (mimo że byłam) i jak się logowałam to niby ciągle złym hasłem. nie wiem co się dzieje z tym wizażem. zawsze zostaje www.puszka.pl
Stary 2008-07-19, 10:03   #535
Konto usunięte

spróbuję jeszcze raz z przepisami

Lasagne z fasolą (4 porcje)
Składniki:

15ml/1 łyżka oleju słonecznikowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
225g pieczarek
400g/1 puszka fasoli
30ml/2 łyżki keczupu
45ml/3 łyżki sosu sojowego
szczypta proszku chili
świeżo zmielony pieprz
8 płatów makaronu lasagne
300ml/ 1 i 1/4 szklanki sosu beszamelowego (przepis podam niżej)
100g/1 szklanka startego sera typu cheddar
starty ser pecorino
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy fasolę, keczup, sos sojowy, chili i pieprz. Dusimy sos warzywny. W płytkim naczyniu do zapiekania układamy płaty makaronu, przekładając je duszoną fasolą, by na samym wierchu była fasola. Sos beszamelowy mieszamy ze startym serem i wylewamy na lasagne. Całość możemy obsypać serem pecorino. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

Sos beszamelowy
Składniki:

300ml/ 1 i 1/4 szklanki mleka
20g/3 łyżki mąki
20g/ 1 i 1/2 łyżki masła lub margaryny
gałka muszkatołowa
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Łączymy mleko i mąkę. Zagotowujemy. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy masło lub margarynę oraz gałkę muszkatołową. Ciągle mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, ciągle mieszając przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Stary 2008-07-19, 10:18   #536
Konto usunięte

Lasagne z soczewicą (6 porcji)
Składniki:

225g/1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
900ml/3 i 3/4 szklanki wrzącej wody
400g/1 duża puszka posiekanych pomidorów
30ml/2 łyżki koncentratu pomidorowego
30ml/2 łyżki sosu sojowego
5ml/1 łyżeczka posiekanego tymianku
10ml/2 łyżeczki posiekanego majeranku
sól i świeżo zmielony pieprz czarny
30ml/2 łyżki oleju słonecznikowego
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
100g startej marchewki
100g/1 szklanka mrożonego groszku
450ml/2 szklanki białego sosu (przepis podam niżej)
5ml/1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
15ml/1 łyżka startego sera pecorino
10 płatów makaronu lasagne
100g/1 szklanka startego sera typu cheddar
ziarno sezamowe
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Soczewicę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, aż do miękkości. Odcedzamy i dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, zioła oraz sól i pieprz. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty podsmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dorzucamy marchew, selera i groszek i dusimy 15 minut. Dodajemy soczewicę z pomidorami i ziołami i dokładnie mieszamy. Biały sos doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i serem pecorino. Niewielką ilość sosu wylewamy na dno wysmarowanego tłuszczem, płytkiego naczynia do zapiekania. Układamy płaty makaronu lasagne, a następnie porcję soczewicy z warzywami oraz trochę białego sosu. W taki sposób układamy kilka warstw, każdą zaczynając od makaronu, a kończąc białym sosem. Wierzch potrawy posypujemy ziarnem sezamowym i startym serem typu cheddar i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Biały sos
Składniki:

25g/2 łyżki masła lub margaryny
25g/ 1/4 szklanki mąki pszennej
300ml/1 i 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki w dużym słoiku. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie kilka razy. Przelewamy do garnka i gotujemy 2 minuty, ciągle mieszając.
Stary 2008-07-19, 10:26   #537
Konto usunięte

Lasagne z bakłażanem (4 porcje)
Składniki:

8 płatów makaronu lasagne
1 bakłażan, pokrojony na ćwiartki (wzdłuż)
olej do smażenia
mąka
150g szpinaku (bez łodyg)
25g/2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
100g posiekanego w plasterki sera mozzarella
mielona gałka muszkatołowa
45ml/3 łyżki startego sera pecorino i cheddar
Przygotowanie:
Płaty makaronu gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i osuszamy. Bakłażana posypujemy solą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, każdy kawałek bakłażana obtaczamy w mące i podsmażamy minutę. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. W innym naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dusimy na nim przez 5 minut szpinak. Odcedzamy, wyciskając nadmiar wilgoci. Cztery podłużne naczynia do zapiekania smarujemy tłuszczem i w każdym z nich rozkładamy odrobinę czosnku. Na dnie każdego z naczyń układamy płat makaronu, następnie kawałek bakłażana, plaster sera mozzarella i warstwę szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykrywamy drugim płatem makaronu, smarujemy po wierzchu masłem i posypujemy startym serem pecorino i cheddar. Pieczemy 6 do 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-19, 10:28   #538
Taverney
Zakorzenienie

przepis na lasagne z soczewicą warty jest wypróbowania.
Ja właśnie gotuję zupę-krem z czerwonej soczewicy.
Zalewam soczewicę sporą ilością przefiltrowanej wody, jak się zacznie gotować, dodaję pokrojoną w paski włoszczyznę, łyżkę oliwy z oliwek, kostkę rosołową i gotuję na małym ogniu aż do rozgotowania się soczewicy. Lekko studzę i miksuję zupę na krem, potem doprawiam łyżką masła, sokiem z cytryny, opcjonalnie dodaję czosnek. Podgrzewam jeszcze do zagotowania i na talerze. Do tego fajnie pasują grzanki posmarowane oliwą z oliwek, natarte czosnkiem i obłożone kawałkami podduszonego na oliwce pomidora z odrobiną bazylii, a jak nie mam czasu dodaję do zupy groszek ptysiowy.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-19, 10:31   #539
Konto usunięte

Lasagne z warzywami (4 porcje)
Składniki:

400g/1 duża puszka ratatouille (potrawki z duszonych warzyw)
100g pokrojonych w plasterki pieczarek
5ml/1 łyżka mieszanki suszonych ziół
6 płatów makaronu lasagne
175g/1 i 1/2 szklanki startego sera typu cheddar
300ml/1 i 1/4 szklanki białego sosu (przepis podałam w którymś z poprzednich postów)
Przygotowanie:
Warzywa mieszamy z grzybami i ziołami. W płytkim naczyniu do zapiekania układamy na zmianę płaty makaronu i warzywa z pieczarkami, kończąc makaronem. Wierzch potrawy posypujemy większością startego sera i zalewamy białym sosem. Posypujemy resztą sera. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 200 stopni.
Stary 2008-07-19, 10:40   #540
Konto usunięte

Lasagne Verdi (4 porcje)
Składniki:

45ml/3 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
225g mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
sok z 1/2 cytryny
mielona gałka muszkatołowa
225g/1 mała puszka posiekanych pomidorów
150g/1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
6-8 płatów makaronu lasagne
150ml/ 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
45ml/3 łyżki mleka lub wody
150g/ 1 i 1/4 szklanki startego sera typu ementaler lub cheddar
Przygotowanie:
Naczynie do zapiekania o pojemności 1,2l smarujemy odrobiną oleju lub margaryny. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulę. Zdejmujemy z ognia. Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową i wykładamy połowę na dno naczynia do zapiekania. Przykrywamy warstwą makaronu, a następnie połową pomidorów. Na pomidorach układamy połowę cebuli i połowę orzechów. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Przykrywamy kolejną warstwą płatów makaronu i układamy kolejno warstwy szpinaku, makaronu, pomidorów, cebuli i orzechów, kończąc warstwą makaronu. Jogurt rozrabiamy z mlekiem lub wodą i wylewamy na lasagne. Posypujemy startym serem i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Powierzchnia potrawy powinna być złota.

przepraszam, że w tylu postach, ale inaczej nie dało rady
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości