![]() |
#511 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Znowu jakies sprzeczki ?
![]()
![]() |
#512 |
Zakorzenienie
|
Żartujesz? Nazywasz sprzeczkami dyskusję?
![]() |
#513 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz kupować sobie strączkowe w puszkach i jeść do tego zagryźć bułką i powinno być git ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#515 |
Konto usunięte
|
no to lepiej jak najszybciej skonsultuj się z wychowawczynią, chociaż takie rzeczy uzgadnia się dużo wcześniej... no nic, będziesz mogła wziąć jakiś suchy prowiant, kupisz jakieś warzywka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Rozeznanie
|
Hehe
![]() ![]() ![]()
![]() |
#517 |
Przyczajenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;6726152]wiem że nie jest to w kształcie indyka.
ale byłam w Anglii, i żeby znalezc coś normalnego w sklepie musiałam szukac pół godziny. bo tu indyk z tofu, tu udko z soi... sam kształt mnie odtrąca.... a w Polsce wnerwiają mnie zapewnienia "smakuje jak prawdziwy kurczak", "niczym prawdziwa szyneczka" itp.[/quote] Odnosnie tego cytatu - to jestem zdania, ze nie liczy sie forma lecz co się je. Dla mnie najwazniejsza jest swiadomosc tego, ze nie jem miesa <i pochodnych> a nie to ze cos ma ksztalt np. kotleta, parówki czy wedliny ... Wiadomo, ze wprowadza to moze i skojarzenia, ale po 13 latach niejedzenia miesa i braku z nim kontaktu zupelnie nie odbieram tego w ten sposob. Jezeli cos jest praktyczne - to czemu nie - w koncu jedzac imitacje "udka" nie sprawiam nikomu przykrosci <ani sobie tym bardziej>, sama zas nie jestem przyciagana do jedzenia miesa <z wiadomych powodow>. Takie nie jedzenie wege zywnosci imitujacej mieso - kojarzy mi sie troche z fanatyzmem ... bo przeciez najwazniejsze jest to, ze nie je sie miesa ! Pozdrawiam. Nie wiem jak na biologii - ale na archeologii - jezeli cos nie jest zgodne z Twoimi zasadami moralnymi, duchowymi etc. - mozna napisac prosbe o niewykonywanie praktycznej czesci zadania, a opanowanie jedynie teorii. Nie odnosi sie to oczywiscie do kazdorazowych badan ...
... przetrwać, by zwyciężyć ... Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2008-06-02 o 08:53 Powód: post pod postem .prosze uzywac multicytowania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | ||
Nutka nie gryzie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Ale w końcu jakos sie wszytsko udalo- dogadalam sie z paniami w kuchni w osrodku, udostępnialy mi miejsce w lodówce, wiec moglam sobie kupic karotn mleka sojowego, tofu, warzywa itp. Pani z kuchni nie robila problemu, bo pewnie brala moja porcje do domu- wiec wyszlo z pozytkiem dla obu stron. Tylko bardzo mi przykro bylo , ze wychowawczyni zadzwonila do rodzicow z ptaniem czy sie zgadzaja na takie moje odzywianie, zupelnie nie potrzebie bo moim rodzice oczywiscie radzili mi , zebym chociaz te pare dni jadla norlamnie, no i wywolala mala burze w domu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Wcale sie nie dziwie twojej wychowawczyni też bym sie bała o Ciebie (w koncu na takiej wycieczce ona odpowiada za Ciebie). Ty jesz bardzo malo i do tego jeszcze ograniczone produkty ,obawiam sie ze mozesz miec z tego tylko problemy zdrowotne
![]() Na wycieczce w gorach chcesz przezyc na waflech ryzowych ?? ![]() Moim zdaniem zbyt restrykcyjnie podchodzisz do swojej diety ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Konto usunięte
|
ooo, nikt już chyba tu nie siedzi. odnawiam wątek
![]() ostatnio wykombinowałam przepyszny przepis: makaron z brokułami ![]() i jak zwykle żadnych proporcji w składnikach ![]() ugotowałam brokuły, jajka na twardo (później je obrałam i pokroiłam w ćwiartkę), podgrzałam sklepowy sos śmietanowo-pieczarkowy (już nawet nie pamiętam jakiej firmy ![]() ![]() Edit: dla pracusiów polecam też moje nowe przepisy na puszce: chlebek pychotka i pasta twarogowa a'la almette Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2008-07-01 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Przyczajenie
|
proszę używać opcji edytuj
witam
![]() nigdy nie zostanę weganką bo uważam, że nie warto marnować jedzenia ![]() za laktoowowegetariankę się nie uważam bo nie zjem jajka z 3 i unikam wyrobów ze sklepowego mleka.. strasznie traktują zwierzaki przy masowej hodowli.. szkoda słów ![]() i nie mam pojęcia jaką etykietkę sobie nadać ![]() oraz jak na hipokrytkę przystało ![]() ![]() ![]() dla miłośników szpinaku (świeżego): podsmażamy ziarna słonecznika i czosnek (ewentualnie też cebulkę) dodajemy na 2 minuty liście i przyprawiamy całość cukrem, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem... dla tolerujących oczywiście żółty serek cieciorka studencka podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy pomidorki [świeże, puszka, suszone] do całości cieciorka [z puszki gdy brak czasu.. ale chyba jednak warto ugotować samemu ze względu na ten cudowny smak] liście bazylii, vegeta [sól dla weganów], pieprz, papryka, ewentualnie cytryna odrobina cukru i papryczka chilli podsmażana na początku smalec wegetariański [nie bić.. jest dobry bo to o przyprawy chodzi a nie wspomnienia obleśnej słoniny.. dobry patent na osoby mięsożerne ![]() 1 planta, 1/2 szklanki oleju 2-4 pieczarki, 1-2 cebula, granulat sojowy [nie za dużo] przyrumienić jabłko w kostkę [bez skórki], vegeta/sól, majeranek, 3 ząbki czosnku, sos sojowy na końcu smażenia o i prosta, zadziwiająca rzecz z wegetariańskiej kuchni włoskiej puszka zielonego groszku, cebula, natka pietruszki, czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę i natkę przez 1 minutę, dodajemy czosnek podsmażamy chwilkę do tego groszek i dusimy przez 15-20 minut. dodajemy pieprz i oliwę z oliwek [wcześniej nie znosiłam groszku ![]() polecam też gołąbki z kaszą gryczaną, natką pietruszki i boczniakami.. rewelacyjne w swej prostocie Edytowane przez agatka-a Czas edycji: 2008-07-10 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jeśli nie "pożerasz żelatyny", zasługujesz na miano lakto-ovo-wegetarianki ![]() ![]() p.s. - pamiętaj na przyszłość: nie pisz kilka postów pod sobą tylko edytuj ostatniego posta, żeby coś dopisać, bo cię moderatorzy pogonią ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#526 |
Przyczajenie
|
Witam.
Dzisiaj od rana czekalam na obiad, a zasadniczo podwieczorek ![]() ![]() ![]() A co do obiadu : - pulao: ryz z czerwona fasola, grochem w polowkach, marchewka smazona na glebokim oleju z kostka sojowa. Do tego super sosik z sambar masala, zasadniczo wyszedl dosc ostry, ale byl pyszny <przecierowo pomidorowy z warzywkami>. Ponadto makaron rurko- swiderki z oliwakami i sosikiem pomidorowym. Ps. Nie wiem czy moge tu, ale postanowilam napisac ... Slyszalam ze we wroclawskiej "WEDZE" jedzenie wcale nie jest wegetarianskie, a juz drugie pietro weganskie to lekka przesada : dania z jajkami i produktami mlecznymi ![]() A poniewaz zamierzamy sie z otwarciem knajpki wege, dowiadujemy sie tego i owego ![]() Pozdrawiam WAS serdecznie !!!
![]() |
#527 |
Konto usunięte
|
a jakich malinek użyłaś? mrożonych czy świeżych?
a tak w ogóle to szok. firma nastawia się na jedzenie wegetariańskie (a przynajmniej tak pisze), a w praktyce wychodzi co innego. dobrze, że napisałaś. co prawda nie jestem wegetarianką z Wrocławia, ale jakbym przejeżdżała to dobrze wiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Przyczajenie
|
HEJ
![]() Malinki swieze ... takze fuj ... A co do obiadku to u nas dzisiaj na obiad : ryz, fasola szparagowa na ostro w smietanie, surowka z czerwonej fasoli, oliwek i kukurydzy ![]() Pozdrawienia !!!
![]() |
#529 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, szukam przepisu na dobrą i przede wszystkim sprawdzoną wegetariańską lasagne, czy mogłaby mi któraś podać? Bardzo proszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 |
Konto usunięte
|
sprawdzonych nie mam, chcesz zaryzykować
![]() ![]() poczekaj, może ktoś inny się zgłosi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Raczkowanie
|
ja robię z warzywami tj jak: cebula, pieczarki, cukinia, pomidory, papryka, dużo ziół, na wierzch-ser, całość sosem pomidorowym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8254762]sprawdzonych nie mam, chcesz zaryzykować
![]() ![]() poczekaj, może ktoś inny się zgłosi ![]() chcę, bardzo proszę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 |
Raczkowanie
|
Witajcie. Na wizazu jestem od dawna, ale dopiero wczoraj Was odnalazłam.
![]() Justin_14, ja robiłam z tarych warzyw typu marchew, seler, pietruszka z przecierem pomidorowym. Była pycha. Mam gdzies jeszcze przepis na lasagne ze szpinakiem, ale musiałabym poszukać, a lece do pracy. Gdybys chciała, to wrzucę Ci tu wieczorkiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 |
Konto usunięte
|
justin - przykro mi, ale nie dałam rady załadować przepisów:/
próbowałam 5 razy, ale jak tylko wysyłałam posta, wyskakiwała mi wiadomość, że nie jestem zalogowana (mimo że byłam) i jak się logowałam to niby ciągle złym hasłem. nie wiem co się dzieje z tym wizażem. zawsze zostaje www.puszka.pl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Konto usunięte
|
spróbuję jeszcze raz z przepisami
![]() Lasagne z fasolą (4 porcje) Składniki: 15ml/1 łyżka oleju słonecznikowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 225g pieczarek 400g/1 puszka fasoli 30ml/2 łyżki keczupu 45ml/3 łyżki sosu sojowego szczypta proszku chili świeżo zmielony pieprz 8 płatów makaronu lasagne 300ml/ 1 i 1/4 szklanki sosu beszamelowego (przepis podam niżej) 100g/1 szklanka startego sera typu cheddar starty ser pecorino Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy fasolę, keczup, sos sojowy, chili i pieprz. Dusimy sos warzywny. W płytkim naczyniu do zapiekania układamy płaty makaronu, przekładając je duszoną fasolą, by na samym wierchu była fasola. Sos beszamelowy mieszamy ze startym serem i wylewamy na lasagne. Całość możemy obsypać serem pecorino. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Sos beszamelowy Składniki: 300ml/ 1 i 1/4 szklanki mleka 20g/3 łyżki mąki 20g/ 1 i 1/2 łyżki masła lub margaryny gałka muszkatołowa sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Łączymy mleko i mąkę. Zagotowujemy. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy masło lub margarynę oraz gałkę muszkatołową. Ciągle mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, ciągle mieszając przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 |
Konto usunięte
|
Lasagne z soczewicą (6 porcji)
Składniki: 225g/1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 900ml/3 i 3/4 szklanki wrzącej wody 400g/1 duża puszka posiekanych pomidorów 30ml/2 łyżki koncentratu pomidorowego 30ml/2 łyżki sosu sojowego 5ml/1 łyżeczka posiekanego tymianku 10ml/2 łyżeczki posiekanego majeranku sól i świeżo zmielony pieprz czarny 30ml/2 łyżki oleju słonecznikowego 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku 100g startej marchewki 100g/1 szklanka mrożonego groszku 450ml/2 szklanki białego sosu (przepis podam niżej) 5ml/1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 15ml/1 łyżka startego sera pecorino 10 płatów makaronu lasagne 100g/1 szklanka startego sera typu cheddar ziarno sezamowe posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, aż do miękkości. Odcedzamy i dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, zioła oraz sól i pieprz. Na rozgrzanym oleju przez 3 minuty podsmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dorzucamy marchew, selera i groszek i dusimy 15 minut. Dodajemy soczewicę z pomidorami i ziołami i dokładnie mieszamy. Biały sos doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i serem pecorino. Niewielką ilość sosu wylewamy na dno wysmarowanego tłuszczem, płytkiego naczynia do zapiekania. Układamy płaty makaronu lasagne, a następnie porcję soczewicy z warzywami oraz trochę białego sosu. W taki sposób układamy kilka warstw, każdą zaczynając od makaronu, a kończąc białym sosem. Wierzch potrawy posypujemy ziarnem sezamowym i startym serem typu cheddar i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Biały sos Składniki: 25g/2 łyżki masła lub margaryny 25g/ 1/4 szklanki mąki pszennej sól i świeżo zmielony pieprz czarny 300ml/1 i 1/4 szklanki mleka Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki w dużym słoiku. Zakręcamy go i potrząsamy energicznie kilka razy. Przelewamy do garnka i gotujemy 2 minuty, ciągle mieszając. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Konto usunięte
|
Lasagne z bakłażanem (4 porcje)
Składniki: 8 płatów makaronu lasagne 1 bakłażan, pokrojony na ćwiartki (wzdłuż) olej do smażenia mąka 150g szpinaku (bez łodyg) 25g/2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g posiekanego w plasterki sera mozzarella sól i świeżo zmielony pieprz czarny mielona gałka muszkatołowa 45ml/3 łyżki startego sera pecorino i cheddar Przygotowanie: Płaty makaronu gotujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i osuszamy. Bakłażana posypujemy solą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, każdy kawałek bakłażana obtaczamy w mące i podsmażamy minutę. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. W innym naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dusimy na nim przez 5 minut szpinak. Odcedzamy, wyciskając nadmiar wilgoci. Cztery podłużne naczynia do zapiekania smarujemy tłuszczem i w każdym z nich rozkładamy odrobinę czosnku. Na dnie każdego z naczyń układamy płat makaronu, następnie kawałek bakłażana, plaster sera mozzarella i warstwę szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykrywamy drugim płatem makaronu, smarujemy po wierzchu masłem i posypujemy startym serem pecorino i cheddar. Pieczemy 6 do 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
przepis na lasagne z soczewicą warty jest wypróbowania.
Ja właśnie gotuję zupę-krem z czerwonej soczewicy. Zalewam soczewicę sporą ilością przefiltrowanej wody, jak się zacznie gotować, dodaję pokrojoną w paski włoszczyznę, łyżkę oliwy z oliwek, kostkę rosołową i gotuję na małym ogniu aż do rozgotowania się soczewicy. Lekko studzę i miksuję zupę na krem, potem doprawiam łyżką masła, sokiem z cytryny, opcjonalnie dodaję czosnek. Podgrzewam jeszcze do zagotowania i na talerze. Do tego fajnie pasują grzanki posmarowane oliwą z oliwek, natarte czosnkiem i obłożone kawałkami podduszonego na oliwce pomidora z odrobiną bazylii, a jak nie mam czasu dodaję do zupy groszek ptysiowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Konto usunięte
|
Lasagne z warzywami (4 porcje)
Składniki: 400g/1 duża puszka ratatouille (potrawki z duszonych warzyw) 100g pokrojonych w plasterki pieczarek 5ml/1 łyżka mieszanki suszonych ziół 6 płatów makaronu lasagne 175g/1 i 1/2 szklanki startego sera typu cheddar 300ml/1 i 1/4 szklanki białego sosu (przepis podałam w którymś z poprzednich postów) Przygotowanie: Warzywa mieszamy z grzybami i ziołami. W płytkim naczyniu do zapiekania układamy na zmianę płaty makaronu i warzywa z pieczarkami, kończąc makaronem. Wierzch potrawy posypujemy większością startego sera i zalewamy białym sosem. Posypujemy resztą sera. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 200 stopni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Konto usunięte
|
Lasagne Verdi (4 porcje)
Składniki: 45ml/3 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 225g mrożonego szpinaku (rozmrożonego) sok z 1/2 cytryny mielona gałka muszkatołowa 225g/1 mała puszka posiekanych pomidorów 150g/1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich (grubo posiekanych) sól i świeżo zmielony pieprz czarny 6-8 płatów makaronu lasagne 150ml/ 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 45ml/3 łyżki mleka lub wody 150g/ 1 i 1/4 szklanki startego sera typu ementaler lub cheddar Przygotowanie: Naczynie do zapiekania o pojemności 1,2l smarujemy odrobiną oleju lub margaryny. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przez 4 minuty cebulę. Zdejmujemy z ognia. Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową i wykładamy połowę na dno naczynia do zapiekania. Przykrywamy warstwą makaronu, a następnie połową pomidorów. Na pomidorach układamy połowę cebuli i połowę orzechów. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Przykrywamy kolejną warstwą płatów makaronu i układamy kolejno warstwy szpinaku, makaronu, pomidorów, cebuli i orzechów, kończąc warstwą makaronu. Jogurt rozrabiamy z mlekiem lub wodą i wylewamy na lasagne. Posypujemy startym serem i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Powierzchnia potrawy powinna być złota. przepraszam, że w tylu postach, ale inaczej nie dało rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:47.