|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
co to jest półślubek?
|
|
|
|
|
#1772 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7749784 1]co to jest półślubek?[/QUOTE]Opłata w parafii panny młodej za to, że młoda para bierze ślub w innym kościele.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1773 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7749784 1]co to jest półślubek?[/QUOTE]
Łapówka
|
|
|
|
|
#1774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1775 |
|
Konto usunięte
|
WTF
myślałam, że tak gdzieś się mówi na bieda-ślub jak młodzi nie wyskoczą z odpowiedniego hajsu. kurde, trochę czasu minęło od kiedy byłam w tym interesie, ślubu sama też nigdy nie brałam ale po wuja w ogóle iść do parafii na terenie której (bo tak to rozumiem?) mieszka panna młoda? przecież potrzebny jest papierek z księgi chrztu z parafii chrztu - i wszystkie dane (dot. ewentualnego małżeństwa czy stwierdzenia nieważności) znajdują się właśnie tam.
|
|
|
|
|
#1776 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7750682 6]WTF
myślałam, że tak gdzieś się mówi na bieda-ślub jak młodzi nie wyskoczą z odpowiedniego hajsu.[/QUOTE] Swietne to jest!
|
|
|
|
|
#1777 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7750682 6]WTF
myślałam, że tak gdzieś się mówi na bieda-ślub jak młodzi nie wyskoczą z odpowiedniego hajsu. kurde, trochę czasu minęło od kiedy byłam w tym interesie, ślubu sama też nigdy nie brałam ale po wuja w ogóle iść do parafii na terenie której (bo tak to rozumiem?) mieszka panna młoda? przecież potrzebny jest papierek z księgi chrztu z parafii chrztu - i wszystkie dane (dot. ewentualnego małżeństwa czy stwierdzenia nieważności) znajdują się właśnie tam.[/QUOTE]Parafia jest tam, gdzie mieszkasz. Czyli przykładowo ja mieszkam w Warszawie i tu jest moja parafia. Ślub brałam 300km dalej w rodzinnym mieście i potrzebowałam zgody księdza z mojej parafii na ślub w innej. Na szczęście załatwiłam to za darmo i bez problemów, ale jak widać - bywają problemy. Poza tym nawet jeśli młodzi są z jednej miejscowości i w niej biorą ślub to mogą należeć do różnych parafii i wtedy też potrzebna jest zgoda. Ogólnie kwestie tej zgody są też zależne od księdza, bo nie wszyscy tego wymagają. |
|
|
|
|
#1778 | |
|
BAN stały
|
[QUOTE=victorion;77480041]Nigdy w życiu nie wpadłabym na pomysł, że to nietakt. U mnie zawsze wszystkich nie-małżonków pisało się z OT. Dla mnie to standard nie klasyfikowany jako faux pas, a wręcz reguła.
A jak się podpisuje nie-małżonków żyjących razem kilka lat?😉 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1779 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi tam ich nie żal. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie ma być zgoda księdza na ślub w innej parafii, a że niektórzy chcą za to kasę to już inna sprawa
|
|
|
|
|
#1781 |
|
zuy mod
|
Skąd ksiądz wie z jakiej parafii są mlodzi?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
Podajesz adres zamieszkania. A w księgach kościelnych masz podany adres zameldowania.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1783 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1784 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teoretycznie młodzi biorący slub koscielny to ludzie wierzący i/lub praktykujący w jakimstam stopniu, wiec w swojej parafii ksiądz bedzie ich miał na księgach
|
|
|
|
|
|
#1785 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;77513456]U nas ksiądz po kolędzie jak chodził ostatnio to się pytał kto mieszka w tym domu. I sobie zapisuje co roku...[/QUOTE]
Dokładnie, tak to powinno wyglądać |
|
|
|
|
#1786 |
|
Konto usunięte
|
ale w ten sposób parafie się zmienia w ciągu życia wiele razy. przy przeprowadzce nikt przecież nawet nie zgłasza w starej parafii, że się wypisuje
tylko np. przy okazji kolędy ksiądz zapisuje nową rodzinę u siebie. najważniejsza jest parafia chrztu, bo do tej parafii wysyła się wszelkie późniejsze informacje dotyczące ślubów, nieważności itd. jedynym powodem dla którego parafie młodych może obchodzić ich ślub są zapowiedzi, które gdzieś ogłosić trzeba. ale nawet za to ksiądz nie ma prawa żądać żadnej konkretnej sumy. |
|
|
|
|
#1787 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7751599 1]ale w ten sposób parafie się zmienia w ciągu życia wiele razy. przy przeprowadzce nikt przecież nawet nie zgłasza w starej parafii, że się wypisuje
tylko np. przy okazji kolędy ksiądz zapisuje nową rodzinę u siebie. najważniejsza jest parafia chrztu, bo do tej parafii wysyła się wszelkie późniejsze informacje dotyczące ślubów, nieważności itd. jedynym powodem dla którego parafie młodych może obchodzić ich ślub są zapowiedzi, które gdzieś ogłosić trzeba. ale nawet za to ksiądz nie ma prawa żądać żadnej konkretnej sumy.[/QUOTE] Skąd takie informacje? |
|
|
|
|
#1788 |
|
Konto usunięte
|
które konkretnie?
w każdym razie z prawa kanonicznego. |
|
|
|
|
#1789 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czy w Kościele to czasem nie jest tak, że prawo prawem, a księża sobie?
I trudno się do kogokolwiek skarżyć, skoro w kurii siedzą tylko krewni i znajomi królika.
|
|
|
|
|
#1790 |
|
Konto usunięte
|
no oczywiście, że w praktyce tak jest - każdy proboszcz zarządza swoim folwarkiem pańszczyźnianym jak mu się podoba.
natomiast nie ma żadnego obowiązku się na to godzić - nawet jeśli się jest bardzo gorliwym wierzącym. Zawsze można składać skargi do biskupa, jak nie poskutkuje to wyżej. Zależnie od biskupa jest to więc mniej lub bardziej upierdliwe (idealistów na tym poziomie można zliczyć na palcach dwóch rąk), ale jednak dla ludzi, dla których ślub kościelny jest ważny a przy tym nie zamierzają się godzić na draństwa niektórych idiotów, którym Ewangelia pomyliła się z the art of the deal istnieje pole manewru. I dziwię się, że ludzie z tego nie korzystają. |
|
|
|
|
#1791 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7751622 6]które konkretnie?
w każdym razie z prawa kanonicznego.[/QUOTE] Te o wysyłaniu do parafii chrztu wszystkich dokumentów. Kłóci mi się to z tym, gdzie są moje dokumenty ![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Znalazłam to i to by się zgadzało: Kan. 1122 § 1.☠Zawarte małżeństwo winno być odnotowane także w księgach ochrzczonych, w których zapisany jest chrzest małżonków. § 2.☠Jeśli ktoś zawarł małżeństwo poza parafią swojego chrztu, proboszcz miejsca zawarcia małżeństwa ma obowiązek przesłać jak najszybciej do proboszcza miejsca chrztu zawiadomienie o zawarciu małżeństwa. Ale nie ma ani słowa o dokumentach. Nie miałoby to większego sensu jakby dokument małżeństwa był w parafii chrztu i co, potrzebny odpis i trzeba jechać np.300km? Moje dokumenty są w mojej parafii, parafia chrztu wie o komunii, bierzmowaniu i ślubie. |
|
|
|
|
#1792 |
|
Raczkowanie
|
W takim razie pytanie-zagadka ode mnie:
Pochodzę z miejscowości X. Tż pochodzi z Y. Mieszkamy w jeszcze innym mieście już dłuższy czas, czyli w tym mieście jest nasza obecna parafia, dobrze rozumiem? I do księdza z tejże właśnie parafii idziemy załatwiać zgodę, gdybyśmy chcieli się hajtnąć dajmy na to w bieszczadach albo jeszcze gdzie indziej? Gdzie w takim razie wywieszane są zapowiedzi?
|
|
#1793 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
pisałam o wysyłaniu informacji, żeby wszystko o danej osobie było w jednym miejscu, gdyby np. ktoś chciał zawrzeć w przyszłości inne małżeństwo po uprzednim stwierdzeniu nieważności pierwszego. teraz załóżmy, że za rok się przeprowadzisz - pójdziesz do swojej parafii to zgłosić czy nawet o tym nie pomyślisz i ewentualnie przy okazji kolędy zapiszesz się u księdza do nowej? a swoją drogą po odpis chrztu przed ślubem nie jeździłaś do tamtej parafii? |
|
|
|
|
|
#1794 | |
|
Zakorzenienie
|
Racja, czytałam w pośpiechu i coś mi się ubzdurało z dokumentami
Akurat po odpis aktu chrztu jeździłam, ale wszystkie inne dokumenty są w parafii, gdzie brałam ślub. Wyżej nazwałam ją roboczo moją parafią, chociaż wg prawa nią nie jest ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1795 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;77513561]Teoretycznie młodzi biorący slub koscielny to ludzie wierzący i/lub praktykujący w jakimstam stopniu, wiec w swojej parafii ksiądz bedzie ich miał na księgach
[/QUOTE]Dokladnie ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7751599 1]ale w ten sposób parafie się zmienia w ciągu życia wiele razy. przy przeprowadzce nikt przecież nawet nie zgłasza w starej parafii, że się wypisuje tylko np. przy okazji kolędy ksiądz zapisuje nową rodzinę u siebie. najważniejsza jest parafia chrztu, bo do tej parafii wysyła się wszelkie późniejsze informacje dotyczące ślubów, nieważności itd. jedynym powodem dla którego parafie młodych może obchodzić ich ślub są zapowiedzi, które gdzieś ogłosić trzeba. ale nawet za to ksiądz nie ma prawa żądać żadnej konkretnej sumy.[/QUOTE]To nie chodzi o to że "gdzieś" je trzeba oglosić. To się robi w miejscu zamieszkania mlodych. Po to aby można bylo zglosić jakieś uwagi lub przeszkody które uniemożliwiają zawarcie zwiazku malżeńskiego. A skoro ktoś bierze ślub konkordatowy znaczy że jest wierzacy (teoretycznie przynajmniej) i należy do jakiejś parafii. A pisanie że ta od chrztu jest najważniejsza to akurat bzdura. Kaźda jest ważna. I nie zawsze w tej od chrztu sa wszystkie informacje. Bo rownie dobrze moga byc nie przekazane i tyle. ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1796 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
informacje nie mogą być nieprzekazane - wyżej masz nawet dokładny cytat z kpk. To wszystko MUSI być w jednym miejscu - właśnie w księdze chrztu, żeby nie dochodziło do sytuacji w której ktoś chcący lub niechcący (choć to drugie trudno sobie wyobrazić) miałby zdublować sakrament, który przyjmuje się tylko raz (bierzmowanie, święcenia) lub chciałby usiłować zawrzeć inne małżeństwo pozostając de facto w ważnym poprzednim związku. Jeśli ktoś się rozwiedzie i zostanie stwierdzona nieważność pierwszego małżeństwa, przy próbie zawarcia drugiego będzie potrzebny odpis właśnie z parafii chrztu. Tyle jeszcze pamiętam |
|
|
|
|
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7752165 6]to nie ja wymyśliłam, że parafia chrztu jest "najważniejsza". miej pretensje do prawa kanonicznego stanowiącego o strukturze kościoła i ogólnych wytycznych obowiązujących wszystkie parafie. informacje nie mogą być nieprzekazane - wyżej masz nawet dokładny cytat z kpk. To wszystko MUSI być w jednym miejscu - właśnie w księdze chrztu, żeby nie dochodziło do sytuacji w której ktoś chcący lub niechcący (choć to drugie trudno sobie wyobrazić) miałby zdublować sakrament, który przyjmuje się tylko raz (bierzmowanie, święcenia) lub chciałby usiłować zawrzeć inne małżeństwo pozostając de facto w ważnym poprzednim związku. Jeśli ktoś się rozwiedzie i zostanie stwierdzona nieważność pierwszego małżeństwa, przy próbie zawarcia drugiego będzie potrzebny odpis właśnie z parafii chrztu. Tyle jeszcze pamiętam |
|
|
|
|
|
#1798 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1799 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7752189 1]co nie zmienia faktu, że taki stan rzeczy jest niezgodny z obowiązującymi przepisami.[/QUOTE]I co nie zmmienia faktu że jedyne co moźesz zrobić to sie do tego dostosować
![]() Wiele jest takich sytuacji niezgodnych z obowiazujacymi przepisami. I co? Co prawnik to opinia. A przepisy te same dla wszystkich. |
|
|
|
|
#1800 |
|
Zadomowienie
|
Czekam na lincz, ale dla mnie najgorsze ślubne pomysły to:
- ślepe podążanie za modą - teraz wszystko jest "rustykalne" sorry, ale ile można? Początkowo ok, było to coś innego, a teraz masówka i zysk. Rozumiem, że komuś to się podoba, powiem więcej, nawet mnie się podoba, ale myślę, że decydując się na coś tak popularnego teraz trzeba zdawać sobie sprawę, że w tym wątku za 2/3/5 lat będą wymieniane jutowe sznurki i zaproszenia w kwiaty, tak jak teraz są diademy, rękawiczki i limuzyny. - druga kwestia (uwaga będzie kontrowersyjnie!) Wesela wegetariańskie - rozumiem, że ktoś nie je mięsa/glutenu/ czegokolwiek innego, bez względu czy ze względów medycznych, przekonań, czy widzimisię, szanuję to i zapraszając taką osobę na swoje wesele postarała bym się o to, żeby miała co jeść, niestety w drugą stronę to nie działa (hipokryzja tolerancji), gdybym poprosiła o jedzenie z mięsem najprawdopodobniej w najlepszym wypadku zostałabym zignorowana. Nie byłam w takiej sytuacji, więc jeśli się mylę to mnie poprawcie. Żeby była jasność nie mam nic do wesel, gdzie większość dań jest wege, bo np. państwo młodzi nie jedzą mięsa, ale tak jak ja szanuję czyjś styl życia i staram się zorganizować wesele by czuł się komfortowo tak ktoś powinien uszanować mój i postawić 10 plastrów szynki, żeby goście o innej "orientacji" mieli czym przegryźć pastę z bakłażana. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.

szczęśliwa Panna Młoda
ale po wuja w ogóle iść do parafii na terenie której (bo tak to rozumiem?) mieszka panna młoda? przecież potrzebny jest papierek z księgi chrztu z parafii chrztu - i wszystkie dane (dot. ewentualnego małżeństwa czy stwierdzenia nieważności) znajdują się właśnie tam.

Zawarte małżeństwo winno być odnotowane także w księgach ochrzczonych, w których zapisany jest chrzest małżonków.