|
|
#3181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? II
Ja zakupiałam dziś "I wciąż ją kocham" Nicholasa Sparksa.. Zobaczymy czy zachwyci mnie tak, jak pozostałe jego książki
|
#3182 |
|
Zadomowienie
|
"Lord Nevermore" Agnety Pleijel
|
|
|
|
#3183 |
|
Zakorzenienie
|
"Chuda"- powiesc o anoreksji oparta na faktach. Czyta sie dobprze, polecam!!
"Autobiograficzna powieść napisana przez nastolatkę. Dziewczyny chcą być piękne. I chude. I doskonałe. Z determinacją dążą do ideału. Kiedy jednak zwykłe odchudzanie przeradza się w chorobę psychiczną, w anoreksję, która nieubłaganie wyznacza drogę do samozagłady? "Chuda" to książka właśnie o tym, jak szybko wpada się w sidła choroby i jak się z nią walczy. Anoreksja jest straszna, ale można ją pokonać. Świadczy o tym historia Jess opisana w tej świetnej literacko i boleśnie prawdziwej powieści. Piękno nie musi być w rozmiarze XS."
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
Po "Wieczorze" Minot przeczytałam "Nie wiem, jak ona to robi" Allison Pearson (pozytywnie mnie zaskoczyła ta książka!), następnie "Słownik imion własnych" Amelie Nothomb (z tą panią się chyba nie polubię), a teraz jestem w trakcie "Gdzie leży granica?" Davida Lodge'a.
Uff.
|
#3185 |
|
Rozeznanie
|
Skończyłam dziś Alę Makotę - Osiemnastka Małgorzaty Budzyńskiej.
Wrażenia? Bardzo pozytywne, lekka, napisana z dużym poczuciem humoru książeczka, na nudne wieczory
|
|
|
|
#3186 |
|
Przyczajenie
|
zabrałam się dzisiaj rano do http://merlin.pl/Apelacja_John-Grish.../1,600145.html
i jestem już w połowie naprawdę wciąga...
|
|
|
|
#3187 |
|
Wtajemniczenie
|
Protko, "Nie dotykać Normana Hammera" niezbyt mi się podobała
![]() Obecnie czytam: Zwierzenia Fanny Hill - John Cleland Historię życia Fanny Hill poznajemy z jej własnych ust. Razem z nią wędrujemy po osiemnastowiecznym Londynie, odwiedzając kolejne domy schadzek, towarzysząc zarówno czułym scenom miłosnym, sekretnym intrygom, jak i bardziej wyuzdanym aktom rozkoszy, opisanym z niebywałą finezją i nienagannym smakiem, ale i z przywiązaniem do soczystego szczegółu. Z wiejskiej sieroty, której głównymi atutami są świeżość i naturalna uroda, staje się wyrafinowaną kurtyzaną, opływającą w dostatki. Jest to opowieść, która oferuje czytelnikowi nie tylko bezpośredni wgląd w rewolucyjną myśl angielskiego Oświecenia, lecz także dostarcza doskonałej rozrywki jako klasyczne dzieło literatury erotycznej, zajmujące godne miejsce w historii powieści angielskiej.
|
#3188 |
|
Zadomowienie
|
Ja właśnie skończyłam "Terminal" (Sir Alfred Mehran, Andrew Donkin).
Tak, tak był taki film Właśnie o tym jest ta książka. Właściwie to film był o książce, a dokładnie o jej bohaterze. Z tym, że film był komediowy. O książce tego powiedzieć nie można. Jest to pamiętnik uchodźcy uwięzionego na lotnisku. Jest przedstawiona jego przeszłość, przyczyna uwięzienia na lotnisku, jego życie w tym miejscu i starania o wolność. Przeczytałam, ale bez większego zainteresowania. Być może nie moja tematyka (bratu natomiast się bardzo podobało.) Wcześniej czytałam "Środek lata" Małgorzaty Wardy. Gorąco polecam! Bardzo wciąga!
|
#3189 |
|
Zakorzenienie
|
Sztuka podstępu, najsłynniejszego hakera ostatnich lat Kevina Mitnicka
|
|
|
|
#3190 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3191 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ją,ale łatwiej mi się zabrać za nie moje książki, bo wmawiam sobie,że swoje mogę czytać zawsze a inne trzeba oddać znajomej , bo biblioteki.
|
#3192 | |
|
Zakorzenienie
|
na razie napiszę tyle że dużo jest o socjotechnice i bezpieczeństwie danych, jak skończę na pewno się podzielę wrażeniami
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3193 | |
|
Rozeznanie
|
Druga strona lustra - Ewa Przybylska
Jestem gdzieś tak za 1/3. I muszę przyznać, że spodziewałam się czegoś gorszego, a nie jest taka zła ![]() To historia dwudziestoletniej Bożeny (studentki medycyny) z wątkiem miłosnym na pierwszym planie. Cytat:
|
|
|
|
|
#3194 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3196 |
|
Rozeznanie
|
Skończyłam 'Szyfr Szekspira".Świetna ksiązka!Polecam .
Na tej szekspirowskiej fali zaczełam czytać"Kota, który znał Szekspira". L.J.Braun . |
|
|
|
#3197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musze nadrobic bo te ksiazki sa swietne na leniwe poranki i popoludnia - lekkie i zabawne ![]() a teraz czytam: Wojciech Jagielski "Modlitwa o deszcz".
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#3198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ala Makota: Notatnik sfrustrowanej nastolatki (tom: 1) Ala Makota 2: Notatnik sfrustrowanej nastolatki (tom: 2) Ala Makota Zakochana 1 (tom: 3) Ala Makota Zakochana 2 (tom: 4) Ala Makota dorasta: Siedemnastka (tom: 5) Ala Makota: Osiemnastka (tom: 6) Ala Makota: Na fali sukcesu (tom: 7)
|
|
#3199 |
|
Zakorzenienie
|
czytam Cień wiatru Carlosa Ruiz Zafon, podobno niezla.
a dzis przytargalam z miasta kolejne 3 ksiazki, nie mam juz gdzie tego trzymac
|
|
|
|
#3200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#3201 |
|
Zakorzenienie
|
w chwilach odpoczynku między wkuwaniem czytam "Śmiertelną klątwę" A. Christie (opowiadania
).
|
#3202 |
|
Raczkowanie
|
"Babyville" Jane Green
|
|
|
|
#3203 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczynam "Cukiereczki" Mian Mian. Podobno niezła, bardzo kontrowersyjna, zakazana w Chinach. Czytał ktoś?
|
|
#3204 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3205 |
|
Rozeznanie
|
A ja w ramach wielkiego powrotu do zaleglej magisterki czytam The Gendered Society. Tytul mowi sam za siebie, ale jest to jedna z nielicznych ksiazek, ktora czyta sie tak lekko.
A przed snem kolejny powrot do Warto byc przyzwoitym Bartoszewskiego, naprawde warto przeczytac
|
|
#3206 |
|
Zakorzenienie
|
"Mnemotechniki" Jarosława Lipszyca
|
|
|
|
#3207 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3208 |
|
Zakorzenienie
|
"Klub idiotek"
Książka bestsellerowej pisarki amerykańskiej Laurie Notaro pokazuje, czym tak naprawdę jest zwyczajne życie. Z codziennych przeżyć wybiera autorka te najciekawsze i najdziwniejsze, a wyniki swoich obserwacji zamyka w formie krótkich opowiadań. Główna bohaterka książki – Laurie (czyżby autoportret pisarki?) – to zwyczajna kobieta. Zdarza jej się zapomnieć założyć bieliznę czy buty do pary, wyjść z domu z oczkiem w rajstopach, czekać dwie godziny w barze na spóźniającego się przyjaciela albo jechać na bal absolwentów w towarzystwie znajomego, udającego narzeczonego. Czytelniczki zainteresuje z pewnością obraz kobiecości prawdziwej, odbrązowionej, pozbawionej makijażu. Jest to portret dziewczyny zmagającej się ze swoimi kompleksami i złymi nawykami, ostro sprzeciwiającej się lansowanemu w mediach ideałowi piękna i stereotypom zachowań. Książka świetnie napisana, przepojona jest komizmem sytuacyjnym.
|
#3209 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie wyszła kolejna książka Doris Lessing, więc musiałam sobie ją kupić i już ją pochłaniam,
a jeszcze "Szczeliny" nie skończyłam... http://merlin.pl/Martha-Quest-okladk.../1,600960.html |
|
|
|
#3210 |
|
Zadomowienie
|
'Zbrodnia i kara',ale bardziej z przymusu niz wlasnej woli
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.

naprawdę wciąga...

Właśnie o tym jest ta książka. Właściwie to film był o książce, a dokładnie o jej bohaterze. Z tym, że film był komediowy. O książce tego powiedzieć nie można. Jest to pamiętnik uchodźcy uwięzionego na lotnisku. Jest przedstawiona jego przeszłość, przyczyna uwięzienia na lotnisku, jego życie w tym miejscu i starania o wolność.

Zobaczymy... 

musze nadrobic bo te ksiazki sa swietne na leniwe poranki i popoludnia - lekkie i zabawne