Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać... - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-27, 23:10   #1801
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...

Cytat:
Napisane przez _Pixie_ Pokaż wiadomość
- druga kwestia (uwaga będzie kontrowersyjnie!) Wesela wegetariańskie - rozumiem, że ktoś nie je mięsa/glutenu/ czegokolwiek innego, bez względu czy ze względów medycznych, przekonań, czy widzimisię, szanuję to i zapraszając taką osobę na swoje wesele postarała bym się o to, żeby miała co jeść, niestety w drugą stronę to nie działa (hipokryzja tolerancji), gdybym poprosiła o jedzenie z mięsem najprawdopodobniej w najlepszym wypadku zostałabym zignorowana. Nie byłam w takiej sytuacji, więc jeśli się mylę to mnie poprawcie. Żeby była jasność nie mam nic do wesel, gdzie większość dań jest wege, bo np. państwo młodzi nie jedzą mięsa, ale tak jak ja szanuję czyjś styl życia i staram się zorganizować wesele by czuł się komfortowo tak ktoś powinien uszanować mój i postawić 10 plastrów szynki, żeby goście o innej "orientacji" mieli czym przegryźć pastę z bakłażana.
Jeszcze nie słyszałam o "orientacji", ideologii, stylu życia czy jak to tam zwał, który by nakazywał jedzenie mięsa w każdym posiłku. Poza tym wymaganie mięsnego posiłku od ludzi, którzy są wege z przyczyn ideologicznych nie jest właśnie niczym innym jak brakiem szacunku do nich.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-27, 23:22   #1802
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:
Czekam na lincz, ale dla mnie najgorsze ślubne pomysły to:
- ślepe podążanie za modą - teraz wszystko jest "rustykalne" sorry, ale ile można? Początkowo ok, było to coś innego, a teraz masówka i zysk. Rozumiem, że komuś to się podoba, powiem więcej, nawet mnie się podoba, ale myślę, że decydując się na coś tak popularnego teraz trzeba zdawać sobie sprawę, że w tym wątku za 2/3/5 lat będą wymieniane jutowe sznurki i zaproszenia w kwiaty, tak jak teraz są diademy, rękawiczki i limuzyny.

- druga kwestia (uwaga będzie kontrowersyjnie!) Wesela wegetariańskie - rozumiem, że ktoś nie je mięsa/glutenu/ czegokolwiek innego, bez względu czy ze względów medycznych, przekonań, czy widzimisię, szanuję to i zapraszając taką osobę na swoje wesele postarała bym się o to, żeby miała co jeść, niestety w drugą stronę to nie działa (hipokryzja tolerancji), gdybym poprosiła o jedzenie z mięsem najprawdopodobniej w najlepszym wypadku zostałabym zignorowana. Nie byłam w takiej sytuacji, więc jeśli się mylę to mnie poprawcie. Żeby była jasność nie mam nic do wesel, gdzie większość dań jest wege, bo np. państwo młodzi nie jedzą mięsa, ale tak jak ja szanuję czyjś styl życia i staram się zorganizować wesele by czuł się komfortowo tak ktoś powinien uszanować mój i postawić 10 plastrów szynki, żeby goście o innej "orientacji" mieli czym przegryźć pastę z bakłażana.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Jakbym była gościem na wege weselu to nie miałabym problemu. Ale jako organizator to starałabym się aby było i mięso i ryby i wege. Mam w rodzinie chłopaka co serio mógłby się żywić tylko mięsem i raczej pastami i humusem by się "nie najadł" itp. Zależałoby mi na dobrym samopoczuciu gości więc chciałabym by wszyscy mieli wybór.
Stary 2017-09-27, 23:23   #1803
_Pixie_
Zadomowienie

A jeśli Twój gość powie, że ma właśnie taki styl życia, albo, że ideologia nakazuje mu jedzenie białka zwierzecego to co zrobisz? Wmówisz mu, że wiesz lepiej jaki ma albo, że nie może takiego mieć, bo o tym nie słyszałaś, a może jego ideologia jest głupia? Albo lepiej, powiedzieć, że jak jeden dzień nie zje to mu się nic nie stanie (hm...to może ty zjedz w ten jeden dzień?). O to mi chodzi, że szacunek nie ma tylko kierunku większość->mniejszość, ale odwrotnie też. To tak jak afroamerykanie twierdzą, że rasizm dotyczy tylko białych.

_Pixie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-27, 23:37   #1804
Konto usunięte

Cytat:
A jeśli Twój gość powie, że ma właśnie taki styl życia, albo, że ideologia nakazuje mu jedzenie białka zwierzecego to co zrobisz? Wmówisz mu, że wiesz lepiej jaki ma albo, że nie może takiego mieć, bo o tym nie słyszałaś, a może jego ideologia jest głupia? Albo lepiej, powiedzieć, że jak jeden dzień nie zje to mu się nic nie stanie (hm...to może ty zjedz w ten jeden dzień?). O to mi chodzi, że szacunek nie ma tylko kierunku większość->mniejszość, ale odwrotnie też. To tak jak afroamerykanie twierdzą, że rasizm dotyczy tylko białych.
Jak musi mieć białko zwierzęce, a ja bym była ideologiczną wege, to bym mu zaproponowała jajka.
Poza tym gdy to ja robię swoją imprezę i do wyboru jest podążanie za ideologią moją lub czyjąś, to wybiorę swoją. Problem i tak jest abstrakcyjny i szczerze wątpię, by naprawdę istniał na świecie człowiek, który po prostu MUSI zjeść mięso, a nie-mięsa mu, nie wiem, nie wolno. Równie dobrze się można zastanawiać czy będąc ateistą może by wypadało wziąć ślub kościelny, bo jeden z hipotetycznych gości nie uznaje samych cywilnych i to dla niego nie małżeństwo.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 00:14   #1805
_Pixie_
Zadomowienie

Ok czyli zostaje po staremu, jedne przekonania są ważniejsze od innych, bo mniej abstrakcyjne.

_Pixie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 00:23   #1806
Konto usunięte

Cytat:
Ok czyli zostaje po staremu, jedne przekonania są ważniejsze od innych, bo mniej abstrakcyjne.
Nie bo mniej abstrakcyjne, tylko bo rzeczywiście istniejące. Wegetarianin proszący o wegetariańskie danie na 'wszystkożernym' weselu nie wymaga, by PM działali wbrew swoim przekonaniom. Wszystkożerca na weselu wegetarian wymagający dania mięsnego wymaga od PM, by działali wbrew własnym przekonaniom. Zaiste bardzo tolerancyjnie, max szacunku.
Stary 2017-09-28, 07:27   #1807
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Mnie też już nudzą wesela rustykalne i kiecki - rusalki - muslinowy, lejacy dół i koronkowa góra z długim rękawem, do tego wianek i biżuteria novia bianca czy jak jej tam, do tego pofalowane włosy lub warkocz. Dla mnie ostatnio wszystkie panny młode wyglądają identycznie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 07:39   #1808
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:

Ale nie ma takich ludzi i wymyślasz przykład z kapelusza.
Osoby jedzace mięso nie jedzą tylko miesa, wobec czego mogą spokojnie zjeść dania pozbawione mięsa - z ich ideologią i dieta się to nie kłóci.
Równie dobrze można by uznać że nie wolno nie dać schabowego bo ciotka lubi i musi zjesc - nie musi.

I bynajmniej nie chodzi o to że jedna ideologia jest ważniejsza od drugiej tylko
a) jedna istnieje drugą wymyśliłaś na potrzeby wątku
b) w zbiorze rzeczy zjadanych przez osoby miesozerne znajdują się dania bezmiesne, w drugą stronę to nie działa

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2017-09-28 o 07:40
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 07:39   #1809
AnnLady
Zakorzenienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;77525891]Nie bo mniej abstrakcyjne, tylko bo rzeczywiście istniejące. Wegetarianin proszący o wegetariańskie danie na 'wszystkożernym' weselu nie wymaga, by PM działali wbrew swoim przekonaniom. Wszystkożerca na weselu wegetarian wymagający dania mięsnego wymaga od PM, by działali wbrew własnym przekonaniom. Zaiste bardzo tolerancyjnie, max szacunku.[/QUOTE]Te same dywagacje na ten temat są już po prostu męczace. Zwyczajnie. Dlaczego wszystkożerca ma iść na ugode dla wegetarianina, a wegetarianin dla wszystkozercy nie? Bo co? Bo wegetarianin to inna wyzsza nacja? Lepsza w czyms? Bo wszystkozerca zje i to i to? A moze on woli mieso, kocha je i uwielbia jesc? Skoro wegetarianin wymaga poswiecen w swoja strone to i niech bedzie gotow w druga. A nie bo tamtem moze raz nie zjesc miesa. Moze i może ale jak zechce to nie musi! I skonczmy juz udowadniac wyzszosc wegetarianina nad wszystkozerca. Jak wszystkozerca wymysli sobie jakas ideologie ze on musi jesc mieso w posilku to bedzie jadl. Kazda ideologia od czegos sie zaczela. I wegetarianin powinien tez to uszanowac. Skoro szacunku wymaga od reszty. I tyle.
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 07:42   #1810
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

To tak samo nie wolno podać innej zupy niż rosol, bo może starsze pokolenie nie wyobraża sobie wesela bez rosołu. Idziecie w absurd.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 08:19   #1811
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Mnie też już nudzą wesela rustykalne i kiecki - rusalki - muslinowy, lejacy dół i koronkowa góra z długim rękawem, do tego wianek i biżuteria novia bianca czy jak jej tam, do tego pofalowane włosy lub warkocz. Dla mnie ostatnio wszystkie panny młode wyglądają identycznie.

Mi to się podoba. Przez wiele lat moda ślubna była taka sama, suknie księżniczki albo syrenki, w końcu jest jakiś powiew świeżości i większy wybór oraz możliwości. Poza tym takie stylizacje, o których piszesz, są w pl popularne od około półtora roku, więc jak dla mnie dopiero się ta moda rozkręca. Nie wiem jak można się znudzić czymś, co jest ładne i urokliwe W dobie sukien księżniczek też wszystkie peemki wyglądały podobnie, tego się nie da uniknąć. No i ciekawa jestem jak Ty byś się ubrała na swój ślub i czy w ogóle kiedykolwiek mierzyłaś jakąkolwiek suknię ślubną, bo tu trzeba też brać pod uwagę w czym się dobrze wygląda. Lejacy dół z lekkiego materiału i koronkowa góra z rękawem może pasować do wielu sylwetek. Poza tym takie suknie są lekkie, więc wygodne. Dużo czynników wchodzi tu w grę, nie tylko moda.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 08:28   #1812
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
To tak samo nie wolno podać innej zupy niż rosol, bo może starsze pokolenie nie wyobraża sobie wesela bez rosołu. Idziecie w absurd.

Ten argument to wlaśnie absurd.

Ja miesna specjalnie nie jestem. Owszem lubie dania bezmiesne. Ale zmuszanie mnie do jedzenia przez caly wieczor tylko wegetarianskich budzi moj wewnetrzny sprzeciw. I mowienie mi że raz moge tak zjeść wkurza jeszcze bardziej. Nie, nie mogę. Nie mam na to ochoty. Jedno, góra dwa mogę ale nie wszystko.
Stary 2017-09-28, 08:44   #1813
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:47
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 08:51   #1814
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość

Ja miesna specjalnie nie jestem. Owszem lubie dania bezmiesne. Ale zmuszanie mnie do jedzenia przez caly wieczor tylko wegetarianskich budzi moj wewnetrzny sprzeciw. I mowienie mi że raz moge tak zjeść wkurza jeszcze bardziej. Nie, nie mogę. Nie mam na to ochoty. Jedno, góra dwa mogę ale nie wszystko.
"Cały wieczor"
Normalnie w tym czasie zjesz 2, max 3 posilki, niejednokrotnie pewnie coś bezmiesnego, ale nie, olaboga, na weselu już nie można.
Jesteś śmieszna po prostu i wymyslasz problem z kapelusza. Nie da się dostosowac do gustów wszystkich, dlatego przyjęło się dostosowac do takich rzeczy jak ideologia i nietolerancje.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 08:53   #1815
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2017-09-28, 08:54   #1816
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez killie Pokaż wiadomość
W takim razie pytanie-zagadka ode mnie:

Pochodzę z miejscowości X. Tż pochodzi z Y. Mieszkamy w jeszcze innym mieście już dłuższy czas, czyli w tym mieście jest nasza obecna parafia, dobrze rozumiem?
I do księdza z tejże właśnie parafii idziemy załatwiać zgodę, gdybyśmy chcieli się hajtnąć dajmy na to w bieszczadach albo jeszcze gdzie indziej?
Gdzie w takim razie wywieszane są zapowiedzi?
Miałam podobną zagwozdke, aż poszliśmy do księdza do mojej parafii rodzinnej, gdzie mamy brać ślub. Ksiądz wiedział, że mieszkamy gdzie indziej, ale nic na ten temat nie powiedział, o żadnych zgodach itd. Jedynie TZ-towi powiedział, że ma przynieść świadectwo chrztu. Czyli musisz się pytać tam, gdzie masz zamiar brać ślub.

Stary 2017-09-28, 08:58   #1817
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Mi to się podoba. Przez wiele lat moda ślubna była taka sama, suknie księżniczki albo syrenki, w końcu jest jakiś powiew świeżości i większy wybór oraz możliwości. Poza tym takie stylizacje, o których piszesz, są w pl popularne od około półtora roku, więc jak dla mnie dopiero się ta moda rozkręca. Nie wiem jak można się znudzić czymś, co jest ładne i urokliwe W dobie sukien księżniczek też wszystkie peemki wyglądały podobnie, tego się nie da uniknąć. No i ciekawa jestem jak Ty byś się ubrała na swój ślub i czy w ogóle kiedykolwiek mierzyłaś jakąkolwiek suknię ślubną, bo tu trzeba też brać pod uwagę w czym się dobrze wygląda. Lejacy dół z lekkiego materiału i koronkowa góra z rękawem może pasować do wielu sylwetek. Poza tym takie suknie są lekkie, więc wygodne. Dużo czynników wchodzi tu w grę, nie tylko moda.
Nie wiem jakbym się ubrała bo nie planuję ślubu.
Poza tym, ja nie mówię, że to brzydkie, tylko, że nudne i wszystkie wyglądają tak samo. Tak samo jak kiecki bezy z gorsetem w serduszko + welon, też nuda. I też dla mnie wtedy wszystkie wyglądały tak samo.

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość

To nie przychodź? Jakbym szła na wesele wegetarian to bym się nie ludzila, że będzie mięso. Mam wybór - iść lub nie iść. Jak ci nie pasuje menu/motyw przewodni/odległość czy cokolwiek innego, to po prostu nie idź na wesele, na ślub kup kartkę i kwiatka i z głowy

Stary 2017-09-28, 09:02   #1818
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:

Ale bierz pod uwagę to, co pisali też inni - mi np. panie w salonie mówiły, że mi taka kiecka właśnie pasuje. Masz w niej dobrze wyglądać i dobrze się czuć. Poza tym wiele zależy od regionu - u mnie dalej królują księżniczki i syrenki i mam wrażenie, że będę się wyróżniać. W swoim życiu widziałam mnóstwo kiecek na slubach i tylko taka lejaca się zapadła mi w pamięć - bo właśnie się wyróżniała od innych.
To samo mogę powiedzieć o stylu rustykalnym/boho - nie znam chyba nikogo z okolic, kto miał dekoracje w takim stylu.
Co do wegetarianizmu, to cóż, moim zdaniem trzeba mieć wszystkie opcje. Czasem ktoś nie je czegoś ze względów zdrowotnych.

Stary 2017-09-28, 09:04   #1819
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Sakramenty są bezpłatne. Czemu mam płacić księdzu tysiaka? O ile rozumiem kwestię sprzątania, ogrzewania, oświetlenia - za to trzeba zapłacić. Ale za co mam płacić tysiaka.

Stary 2017-09-28, 09:11   #1820
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Sakramenty są bezpłatne. Czemu mam płacić księdzu tysiaka? O ile rozumiem kwestię sprzątania, ogrzewania, oświetlenia - za to trzeba zapłacić. Ale za co mam płacić tysiaka.

To może inne pytanie - dlaczego ludzie sami winduja te stawki? I najczęściej to jest wina parafian - przyzwyczaja księży do wysokich kwot za sakramenty, to na inne nawet spojrzeć nie chcą. I potem się dziwią argumentem ludzi, że ślubu nie wezmą, bo nie mają kasy.

Stary 2017-09-28, 09:19   #1821
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2017-09-28, 09:19   #1822
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Ja praktycznie nie mogę jeść wegetariańskiego żarcia. Mam alergie na nabiał. Nie jem glutenu. Nie mogę jeść warte strączkowych ani pomidorów. Źle znoszę soje. Jem w 90% mięso. I dlatego do znajomych wege noszę swoje kanapki, bo jaśnie państwo nie są w stanie tego zrozumieć

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-09-28, 09:20   #1823
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Czas edycji: 2023-12-12 o 20:48
Stary 2017-09-28, 09:23   #1824
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
"Cały wieczor"
Normalnie w tym czasie zjesz 2, max 3 posilki, niejednokrotnie pewnie coś bezmiesnego, ale nie, olaboga, na weselu już nie można.
Jesteś śmieszna po prostu i wymyslasz problem z kapelusza. Nie da się dostosowac do gustów wszystkich, dlatego przyjęło się dostosowac do takich rzeczy jak ideologia i nietolerancje.

To idac tym tropem, wegetarianin niech nie oczekuje ode mnie ze ja organizujac swoje wesele bede specjalnie zamawiala bezmiesne dla niego. Niech nie przyjdzie. To juz bedzie nie halo?

A na marginesie: na swoim mialam weganina. I wiesz co? Specjalnie dla niego jednego bylo zamowione cos co chce i moze jesc. (Bo jesc to on moze wszystko, tylko nie je bo tak sobie umanil). Kazdy posilek mial pod siebie. I wiesz co powiedzial? Ze byl po raz pierwszy na takim weselu ze nie musial z obiadu wyjadac surowki lub ziemniakow. Nawet w rodzinie nie mial nic przygotowane chociaz je tak od wielu lat i kazdy o tym wie.
I nie zarzucaj mi ze jestem smieszna i wymyslam z kapelusza. Bo ja uszanowalam jego sposob odzywiania i takiego samego szacunku oczekuje od innych osob w stosunku do siebie. Skoro ja moge to i inni moga. A jezeli wymaganie dwustronnego szacunku jest smieszne to coz moge na to powiedziec? Bez komentarza.
Dla mnie jest jasne: jak Ty traktujesz mnie, tak ja Ciebie. I nie dziw sie potem.

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Co innego dla mnie jak ktoe nie moze czegos jesc ze wzgledow zdrowotnych, uczuleń itp.
Ale jak sobie pistanowisz jesc tylko kapuste to jedz. Ale nie zmuszaj mnie do tego abym i ja jadla ja z toba.
Stary 2017-09-28, 09:23   #1825
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
Tylko na naukach przedmalzenskich ksiądz opowiadał, że jak właśnie mówi, że udzieli ślubu za darmo, to jest zazwyczaj wielkie zdziwienie. Ale cóż, jak często są to ludzie, co z kościołem nie mają nic wspólnego, to co się dziwić. I ta ofiara serio jest niższa od reszty wydatków, nawet sobie porównując cenę sukni, to naprawdę.

Stary 2017-09-28, 09:24   #1826
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Ja praktycznie nie mogę jeść wegetariańskiego żarcia. Mam alergie na nabiał. Nie jem glutenu. Nie mogę jeść warte strączkowych ani pomidorów. Źle znoszę soje. Jem w 90% mięso. I dlatego do znajomych wege noszę swoje kanapki, bo jaśnie państwo nie są w stanie tego zrozumieć

No wlasnie. A zapros ich Ty do siebie i nie zrob czegos dla nich. Obraza majestatu.
Stary 2017-09-28, 09:24   #1827
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Czyli Ty serio nie widzisz różnicy pomiędzy tymi sytuacjami?

To lopatologocznie jeszcze raz.
W zbiorze rzeczy jedzonych przez osoby wszystkozerne znajdują się dania bezmiesne.
W zbiorze rzeczy jedzonych przez wegetarian nie znajdują się dania mięsne.

Nie rozumiesz, że wegetarianie - często - nie jedzą mięsa bo to niezgodne z ich ideologia? Może od razu wymagaj orgii u katolika, bo Ty lubisz orgie i dlaczego on się nie dostosuje do Twoich upodoban.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 09:33   #1828
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Stary 2017-09-28, 09:34   #1829
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Treść usunięta
Zgłosić czego nie można jeść - tak jak osoba, która nie je mięsa zgłosi Ci, że go nie je. Uwierz mi, da się to pogodzic.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-09-28, 09:37   #1830
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości