|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
Aż zapytalam TZ-ta czy u niego ktoś z gości jest wegetarianinem. Ot tak to nie kojarzy, ale dopyta. Bo wiem, że dla naszej restauracji przygotowanie dań bezmiesnych to nie problem. Sami chyba zdecydujemy się na wegański tort.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1832 |
|
Zakorzenienie
|
Doba różnica jest taka ze na mięsnych weselach w 90% jestem pytana o dietę i mogę poprosić, że bez panierki i sosu, a nigdy jeszcze nie zadano mi tego pytania na wegetarianskich imprezach (na weselu byłam jednym i skończyło się tym, że po powrocie do domu piekłam na szybko kurczaka, bo myślałam że padnie z glodu).
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1833 |
|
zuy mod
|
To nie jest różnica pomiędzy imprezą wege a mięsną, tylko pomiędzy ludzmi, którzy myślą o gościach a tych którzy nie mysla.
Dam wam przykład dla wyobraźni - wyobraźcie sobie, że macie na imprezie Azjatę, który zajada się w psim mięsie. Przyrzadzicie mu je? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1834 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale takiego mięsa to w PL legalnie nie kupisz nie?
|
|
|
#1835 |
|
zuy mod
|
Nie pytam o legalność, tylko o moralność. Jak lubisz króliki albo konie to sobie zamień.
|
|
|
#1836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Dokladnie. Edytowane przez AnnLady Czas edycji: 2017-09-28 o 10:29 |
|
|
|
|
|
#1837 |
|
zuy mod
|
Wege nie mają w d... miesnych, po prostu nie podają miesa, bo kłóci się to z ich ideologią. Odpowiesz na pytanie z psiną czy będziesz się podpierac aaaa bo to nielegalne?
Można jeść w Szwajcarii. I sprowadzic stamtad tez. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak kupisz legalnie w pl to wtedy bedziemy gadac. |
|
|
|
|
|
#1839 |
|
zuy mod
|
Aha, no widzisz, tym się roznimy. Ja bym psa nie podała bo kłóci się to z moim swiatopogladem.
W PL nie jest zakazana sprzedaż mięsa psa, zakazany jest tak naprawdę tylko ubój i to niewprost. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1841 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1842 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama możesz jeść wszystko tylko zafiksowałaś, że paru godzin bez mięsa nie wytrzymasz na cudzym weselu, na którym jesteś gościem. Gościem, do jasnej anielki! Wiesz dobrze, że weganie czy wegetarianie najczęściej nie jedzą mięsa, ponieważ nie chcą przyczyniać się do cierpienia zwierząt hodowlanych, więc chyba logiczne, że nie będą szlachtować prosiaka, żeby uczcić swoje wesele. ![]() Dziewczyno, świat nie kręci się wokół Ciebie. Zresztą, po takich wypowiedziach dziwię się, że w ogóle ktoś Cię gdziekolwiek zaprasza. Już widzę jak się ciskasz, bo gospodarz zaserwował nie taki obiad jak byś sobie życzyła.
Edytowane przez Melanchton Czas edycji: 2017-09-28 o 10:58 |
|
|
|
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
Już kiedyś była wojna o to na Wizażu, tylko nie wiem w jakim wątku. Znam przykład ślubu wegańskiego. Pół rodziny mówiło, że nie przyjdzie na wesele, bo nie będą całą noc jeść trawy (ostatecznie przyszli)
były kłótnie rodziców z młodymi, no cyrk na kółkach. Ostatecznie młodzi stanęli na swoim, zaserwowali dania w 100% wegańskie. Po weselu zebrali masę pozytywnych komentarzy i ciepłych słów, że było super, jedzenie przepyszne. Niektórzy z gości nawet przepraszali za to, że się ciskali wcześniej, że jak to bez mięsa.
|
|
|
|
|
#1845 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama byłam kiedyś niezłym mięsożercą, a dzięki znajomości z weganami stuknie mi za parę tygodni rok wegetarianizmu. Co mnie do tego skłoniło? Z jednej strony współczucie dla zwierząt, ale ważniejszym faktorem było to, że w życiu nie jadłam pyszniejszego żarcia. ![]() Głupotą jest zakładać "nie najem się na wegańskim weselu", bo wszystko zależy od umiejętności kucharza, a nie od składników spożywczych. Sama nie wyobrażam sobie życia np. bez glutenu, ale to nie oznacza, że z góry skreślam bezglutenową imprezę. Tak samo jest z każdym składnikiem spożywczym: z jajkami, z mlekiem. Możesz nawet nie wiedzieć, że jesteś na bezjajecznej czy bezmlecznej imprezie. Podobnie jest z mięsem, które też ma swoje zamienniki. Weganizm to nie tylko jarmuż z rukolą. ![]() PS W ramach obiadu po moim własnym ślubie "mięsni" goście jedli mięso (ale tylko na drugie danie ), ale wynika to bardziej z faktu, że restauracja którą wybraliśmy nie miała żadnych fajnych typowo "obiadowych" nie-mięsnych opcji. O jej wyborze zadecydowały inne czynniki takie jak jakość jedzenia, wystrój, ceny, obsługa, lokalizacja i możliwość pomieszczenia odpowiedniej liczby gości. Nikt nie narzekał ani na cukiniowe roladki ani na brak zupy z kurzych kości tzn. rosołu.
Edytowane przez Melanchton Czas edycji: 2017-09-28 o 11:25 |
|
|
|
|
|
#1846 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sugerowanie, że te dwa przypadki są symetryczne jest wręcz kuriozalne. Poza tym nie znam ani jednej osoby, która od rana do wieczora żywiłaby się tylko i wyłącznie mięsem. |
|
|
|
|
|
#1847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Jestem "gościem" dla ktorego robi sie wesele. Bez gosci nie bedzie wesela. Wiec wiesz. ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Poza tym tego typu problemy z I wsrod gosci weselnych na 150 osob mialam jednego weganina. |
|
|
|
|
|
#1848 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1849 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bez PM też nie będzie wesela. Więc wiesz. |
||||||
|
|
|
|
#1850 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1851 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo nie lubię podejścia, że wesele jest dla gości
|
|
|
|
|
#1852 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że ta cała dyskusja sprowadza się do pytania, czy wesele jest dla młodych czy dla gości. Ja osobiście uważam, że trochę tak, a trochę tak. W końcu jak jestem czyimś gościem, to staram się dostosowywać do zwyczajów gospodarzy, ale też i gospodarz powinien robić wszystko, aby to gość się czuł jak najlepiej. Dlatego na wegańskie wesele bym przyszła, nawet jeśli to nie moja bajka. A nuż mi te dania posmakuja?
|
|
#1853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1854 |
|
zuy mod
|
Ja nie wyobrażam sobie łamać moich zasad dla gosci. Po prostu.
|
|
|
#1855 |
|
Zakorzenienie
|
A ja w ogóle nie tracę swojego życia na takie rozkminy. Jest wesele wegańskie, to jest wegańskie. Zostałam zaproszona, to akceptuję wybór Młodych i idę, i jem to co zostanie podane.
A jakieś pretensje od zaproszonych, że jak to bez mięsa i ktoś nie przyjdzie są dla mnie kompletną abstrakcją..
|
|
#1856 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętam, jak w internetach rozpętała się mini-burza, bo jakiś tam fit koksu trener personalny napisał na portalu społecznościowym, że na wesele w rodzinie wziął ze sobą pudełko z ryżem i kurczakiem czy tam innym swoim zwyczajowym fit daniem
|
|
|
|
|
#1857 |
|
Konto usunięte
|
Ja jako wegetarianka 5 lat temu byłam na weselu, gdzie mogłam jeść ciasto, owoce i ziemniaki XDDD gdyby nie to, że to była wieś, to ostentacyjnie zamowilabym pizze.
Osoba ta doskonale wiedziała, że jestem wege i powiedziała, żebym "się nie martwiła, z głodu nie umre" Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1858 |
|
Konto usunięte
|
umarłaś? nie! da się? da się! xD
|
|
|
|
|
#1859 |
|
Konto usunięte
|
Jeszcze przed oczepinami poszłam do hotelowej restauracji. I już nie wróciłam na wesele.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro wesele jest dla gości to powinnam wziąć ślub kościelny, mimo że nie wierzę w Boga, bo goście tylko taki uznają...? ![]() I jeszcze na jedną rzecz zwrócę uwagę: nie ci goście to inni. Łaski nikomu nie robisz, że się dajesz zaprosić na żarcie czy na żarcie i tańce. ![]() Wiadomo, że imprezę robi się z myślą o zaproszonych na nią ludziach, ale chyba nikomu nie przyszłoby do głowy robić fochy o brak wołowiny na imprezie u Hindusa czy pieczonego prosięcia u Muzułmanów/Żydów i nawet kompletny ateista, z punktu widzenia którego religia to bzdura i absurd byłby w stanie to zrozumieć.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.

szczęśliwa Panna Młoda