|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
Spróbuję na litość że chce ochrzcić ale to są jedyne osoby które się zgodziły. Bo nie mamy nikogo innego. Moje kuzynki mają dzieci i też są bez ślubu a tz z braćmi nie utrzymuje kontaktu. |
|
|
|
|
#4562 |
|
Zakorzenienie
|
W większości parafii nie godzą się na chrzestnych jeśli żyją bez ślubu.
Jeśli chodzi i sam chrzest a rodzice nie mają ślubu to ksiądz nie na prawa odmówić sakramentu i można to zgłosić Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4563 |
|
Zakorzenienie
|
A co do syropów nasennych to tutaj na syropach przeciwbólowych jest napisane żeby nie używać do usypakajnia i usypiania dzieci.
zapewne wielu rodziców stosowało i dali takie info 🙄🤦🏻 Mój Alex jak był chory ostatnio to brak syrop na noc na kaszel naturalny z dodatkiem melisy ze właśnie go tak cudownie kładło spać bez marudzenia , ze przyznaje było to ułatwienie , ze szybciej zasną. Zawsze daje syrop na kaszel do końca butelki bo ten syrop tylko 90dni jest ważny po otwarciu bo jest naturalny i się psuje wiec jeszcze brał go potem. Ale nie kupowałobym nigdy specjalnie jakiś syropów nasennych wtf?! 😵 Mam teraz na Alexa nowy sposób żeby szedł spać sam. Jak go wykąpie to zjada kolacje , myje mu zeby, czytam książkę i włączam mu bajkę. Musiałam coś wymyślić bo jak się z nim kładłam to masakra była. Zasypianie w godzinę i opowiesci nie z tej ziemi , a tak bajka go usypia ![]() ---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- U nas ojciec Michał wymaga tylko żeby chrzestni mieli sakramenty w tym bierzmowanie. Sam wie ze nie mamy z Tz ślubu kościelnego i tylko pyta jak nas widzi kiedy się na kościelny zdecydujemy.
|
|
#4564 |
|
Zakorzenienie
|
Calineczka
Brawa za szczepienie. Ja biorę wit D zwykla jakąś. Myślę że możesz każdą. Devileek Z tymi szczepieniami to trudny wybór, wiem co czujesz. Minto zmywało sen z powiek. A co.na ta asymetrie zaradzila? U nas byly 3 kp , co 3 h tragedii.nie ma- standard. A teraz zbieramy sie na spacer... ale najpierw śniadanko ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4565 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4566 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówiła tylko o rehabilitacji tej na B .U fizjo. Te szczepienia mnie wykończą tz razem z mamą próbują mnie uspokoić i mówią że czemu od razu zakładam najgorsze wiem że też nie potrzebie czytam ale chcę to zrobić w miarę bezpiecznie . Tu jest podobny problem do mojego . Chciała bym też tak podobnie rozwiązać sprawę https://polki.pl/zdrowie/rozmowy,jak...ypowiedzi.html Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4568 |
|
Rozeznanie
|
Wspolczuje wam wszystkim tych nocnyi karmien.Moja Ola juz sie nauczyla spac cala noc. Czasami sie raz obudzi. A tak to spi 6-9godz.
|
|
|
#4569 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj mieliśmy iść na szczepienie a małej już dwa dni wyciągam białe gile z nosa
oddycha normalnie przez nosek. Ciekawa jestem co lekarz powie. Nie było go długo i nie była szczepiona na rota a tu już 11 tydzień
|
|
|
|
#4570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Morelle mam nadzieję że jak teraz wyleczycie Pestkę to już miną Wasze problemy zdrowotne
![]() Cytat:
Może spróbuj bo Nikosia uspokaja bujanie w wózku my mamy jeszcze taką polną drogę przed domem to go wybuja jak ta lala ![]() U nas dzisiaj super nocka była spanko o 22, pierwsze kp o 4 i następne już o 8 po obudzeniu więc w sumie w nocy tylko jedno.Dzisiaj mamy usg bioderek o 18. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4572 |
|
Zakorzenienie
|
Jon
Kciuki za bioderka i super nocka ![]() Myszowata Jak tego dokonałaś, ze tak pięknie śpi? Samatha Witaj ![]() Współczuję ci bólu kręgosłupa. Zagladaj czesciej do nas! I zdrowka dla Was! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4573 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja wczoraj kupiłam swetry na allegro bo moja szafa jest tragiczna😉 trzeba troszkę nadrobić 😉 my dziś do lekarza bo znów na buzi plamy maść jest dobra dopóki smarujemy a potem znów. ciekawa jestem czy to nadal lojotokowe zapalenie skóry. . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
hej ho
![]() Nadrobiłam Was, wcześniej podczytywałam przy ściąganiu, ale teraz czytam książki i robią mi się zaległości u Was mam nadzieję, że pamiętam, co chciałam napisać.Minini my też kombinezon z lidla mamy do chusty ba! wzięłam nawet 2 rozmiary, żeby na wiosnę było. Moja drobinka w 50/56 płynie teraz. Znajoma masakra. Xzora przytulam Cię mocno. U nas niestety było tak, że po podaniu butli do każdego karmienia J na 2-3 tygodnie stracił w ogóle zainteresowanie piersią do tego stopnia, że ja chodziłam bez niczego, bo miałam pęknięte sutki (bardzo bardzo) i mleko aż kapało, a on kompletnie nic. Teraz jest tak, że je z piersi, ale tylko w nocy. W dzień po 2-3 minutach się rzuca histerycznie i nie ma szans, żeby go ponownie przystawić. Za to w nocy ciągnie minimum 10 minut na spokojnie. Jeśli chodzi o częste jedzenie, to u nas niestety to był objaw głodu był taki moment, że karmiliśmy co 2 godziny (tylko wtedy J już miał miesiąc i ważył 250gr więcej niż waga urodzeniowa, nadal nie 3 kg. Masakra ). Próba piersi, odciągnięte, mm. Co 2 godziny dosłownie, w nocy co 3. I tak było przez 5-6 dni. Wciągał zazwyczaj wszystko. 6 dnia zaczął wymiotować, więc wydłużyliśmy czas do 3 godzin w dzień i 4 w nocy. Dopiero od tego tygodnia nie budzę go w nocy na karmienie, tylko śpi ile chce i dopiero jak się obudzi to je, a w dzień jeśli śpi trzymamy do 3,5-4 godzin maks. Teraz jego porcja cała to 100-120 ml. Potrafi zjeść 80, a potrafi też 130, ale to rzadko. Waży teraz 4660 (w niedzielę). A strach o przyrosty mam nadal, przy każdej zmianie. ![]() ![]() Wyszła epopeja. Jak byś chciała, to naprawdę odezwij się na pw. Bardzo mocno wiem, co przechodzisz teraz Aaa i bezrękawników niestety tż nie praktykuje ![]() Mała! też się czaję na taką kurtkę i walczę ze sobą, czy wydawać tyle kasy. Calineczka my za Prevenar płaciliśmy 199 zł. Apteka Słoneczna, może sprawdź, czy nie masz w okolicy? Taedio widzę, że kogoś chusty też porwały. Ja się strasznie wkręciłam i strasznie żałuję, że nie mogę teorii przetestować szybo w praktyce. O domieszkach jest bardzo fajnie napisane tu - http://domowa.tv/domieszki-w-chustach-co-daja/ z kolei o splotach tu - http://nosicielstwo-bliskosci.blogsp...zgledu-na.html. Nie udało mi się do tej pory znaleźć jakiegoś wiarygodnego opisu splotu serduszkowego i jodełkowego, trzeba by zapytać jakąś doświadczoną chustoświrkę. W kwestii długości, podpowiem Ci tylko, że ta długość podana (3.6, 4.2, 4.6 etc.) jest też nie do końca wiarygodna i często zależy jak producent liczy. Np. niektóre marki w tą długość wliczają pełne skosy (czyli to długość praktycznie od najdłuższego, do najdłuższego końca) a niektórzy podają długość bez skosów. Zmierzyłam moje chusty, które mam w domu i np. Womar 4.6 ma realnie prawie 5m a Lenny Lamb 4.2 ma prawie 4.60 (elastyka no name nie chciało mi się już ). Nie myślałaś o używce? Na FB jest zatrzęsienie, a połamana zawsze trochę lepiej chodzi niż nowa (i mówi to osoba, która prawdopodobnie i tak kupi nową, bo inny wzór mi się nie podoba ). A i jeszcze na koniec, jeśli tu dotarłaś 2-7.10. jest Międzynarodowy Tydzień Bliskości i wieść niesie, że wtedy pojawiają się % ![]() Uściski dla wszystkich chorutków, Małych i Dużych. Przyłączam się do grona, choć u mnie nie katar a kontuzja nogi
|
#4575 |
|
Zakorzenienie
|
Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Minini - ja tez nie mam kontaktu z chrzestna, także juz nie częstuje mnie adwokatem.
Żona kuzyna - czumu nie. A moze byc tez tylko jeden chrzestny. Dobrze, ze u mnie mąż ma siostry cioteczne bo tez byłby problem. A z tą znajomą moze warto porozmawiać - przedstawić negatywne skutki podawania dzieciom uspokajaczy. Wydaje mi sie, ze jakby miała świadomość jak wielką krzywdę wyrządza dzieciom i robiła to z premedytacją to by o tym nie mówiła. Calineczka - spokojnie mozesz wit D uzupełnić kroplami, czy kupić osobno w kapsułkach jesli potrzebujesz większej dawki. Tylko przy większych jednak dobrze zbadać sobie poziom tej witaminy. Ja raczej nie mam niedoboru wiec poki co biore tylko tą w Foliku Mama, czyli 800jednostek. Fajna sukiienka. Tez wole jednokolorowe, ale akurat ten wzór spoko. No i jak idealna do karmienia to zostaw. Devileek - na pewno wszystko dobrze bedzie po szczepieniu. Coś sporo tych naszych dzieciaczków z asymetria. Ja widzę, ze moja juz mniej leci na tą lewa stronę. U nas chyba nie trzeba zaświadczenia do bycia chrzestnym. Przynajmniej ksiądz nic nie mówił. Samantha - dobrze, ze z sercem Maxa ok i ze kontrola wystarczy. Walcz z tym ubezpieczeniem. Chocby za wprowadzenie w błąd powinni ci zwrócić kasę. JonSnow - kciuki za bioderka. Etusia - ja tez zamówiłam swetry. 2 odeśle i jeden zostawię. Dobrze, ze wszystkie 3 mi sie nie spodobały bo byłby problem. A i jeszcze legginsy do jogi mi przyszły. Jestem po spotkaniu z CDL. Przyczyna obecnych problemów z KP tkwi w tym, ze do 7 doby nie miałam nawału przez za krótkie wędzidełko. Do momentu kiedy laktacja nie jest stabilna i dziecko jest młodsze w piersiach jest jeszcze nadprodukcja mleka. My wlasnie wychodzimy z tej fazy i mleka produkuje sie tyle ile dziecko wypija, a dziecko juz nie ma potrzeby ssania dla ssania, tylko ssie zeby sie najeść dlatego problem sie uwidocznił. Mam brać zioła na pobudzenie laktacji i działać laktatorem. Klaudia ma dostawać 5x po 60ml na dobę przed KP. Po tygodniu kontrola wagi i zmniejszenie mm (telefonicznie ma podać dalsze wskazówki) Ciesze sie, ze zdecydowałam się na jej wizytę. Poukładane mam w głowie juz co robić. Wiem, ze Klaudia całkiem dobrze ssie. Przede wszystkim jestem spokojniejsza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4576 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale duzo tez daje to ze pozno chodzi spac 23/24. Jak usnie wczesniej to sie budzi. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4577 |
|
Zakorzenienie
|
Martini - ja rownież przytulam i podziwiam za walkę o mleko! Kciuki za przyrosty!
A jak TZ nie lubi bezrekawnikow to mozesz bez wyrzutów kupić podwójną kurtkę wspolczuje kontuzji nogi.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4578 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!
Zapiszę Lu do fizjoterapeuty. Xzora tak się cieszę, że udało się ustalić plan działania, który Ci odpowiada To że wiesz już co się dzieje i jesteś spokojniejsza też ma ogromne znaczenie. Powodzenia dla Was! ![]() ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Samantha super że się odezwałaś! Współczuję tego bólu pleców, oby udało się szybko coś zaradzić na niego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4579 |
|
MerDer 4ever
|
Martini dzięki za te linki! Zamówiłam w końcu z littlefrog skosnokrzyżowa bo tez nie znalazłam za dużo o tym splocie jodełkowym. Najwyżej następna bedzie taka
zamówiłam 3,6 jaka Tobie sie podoba? Xzora fajna doradczyni trzymam za Was kciuki ![]() Co do mojej teściowej - No cóż tak jak mówiłam, decyzji nie zmienimy jak jej nie bedzie to plakac nie bede :p
|
|
|
|
#4580 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękujemy za kciuki
![]() Xzora super że się zdecydowałaś na wizytę CDL. Teraz jak macie plan działania to na pewno niebawem uda Wam się wyjść z mm z powodzeniem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4581 |
|
MerDer 4ever
|
Przyjechałam do teściów bo teść zaprosił mnie na ognisko jako obiad
młody śpi na tarasie ![]() Idziemy dzisiaj z Tz, młodym i znajomymi do restauracji na taki kulinarny czwartek. Płaci sie 50 zł i je ile chce
|
|
|
|
#4582 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do kombi z lidla - nie uwazasz ze te guziki troche za grube są? obawiam sie zeby nie gniotly mlodego podczas noszenia w chuscie. jeszcze go nie testowalam bo dopiero robie pranie po wyjeździe. Cytat:
a znajoma od syropku... to taka znajoma z podstawowki jeszcze. nigdy jej nie lubilam. ale ze sie znamy to czasem na spacerze czy gdzies jak ją spotkam to porozmawiamy chwile. jest jakby to nazwac niereformowalna. ma w cholere kasy i mysli ze wie i może wszystko. nie dyskutuje z nią bo to nie ma sensu... szkoda dzieci tylko. uuu mniamm ale wyżerka bedzie hihi smacznego!!
|
|
|
#4583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
Jestem pod wrażeniem twojej walki o kp ! Bardzo się to chwali mam nadzieję, że Ci się uda jeśli jednak nie i będziesz coś zawsze musiała trochę podać mm nie czuj się źle bo na prawdę zrobiłaś co mogłaś Cytat:
No widziałam zdjęcie jaki leżing Fajny pomysł z taką promocja daj znać co było dobrego Niko wytrzyma ? My wczoraj byliśmy też z J. W ikei chciałam zobaczyć stół ale wiadomo z ikei nie idzie wyjść. Bez niczego więc jestem bogatsza o jakieś ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() y IMG_1506602025.983844.jpg Dziś ma mi przyjść szafka łazienkowa ! W końcu będę mieć umywalkę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4585 |
|
Zakorzenienie
|
Xzora dużo siły życzę. Też mieliśmy za krótkie wedzidelko. Kiedy Wam podcieli naam dwa razy w 8 i 15 dniu i robiliśmy ćwiczenia, żeby wycwicyc język. Też nie miałam nawalu, ale juz w szpitalu działałam z laktatorem. Powodzenia
|
|
|
|
#4586 |
|
Zakorzenienie
|
Wiki w tym tygodniu a najbardziej dzisiaj jest mega marudna. Spi po 20-30 minut i dalej jest śpiąca trze oczy płacze ze zmeczenia a zasnąć nie może.
Udało mi się ją uśpić na cycku ale sie budzi wiec jeżdżę po mieszkaniu. Szkoda że nie jest gorąco bo bym wyszla na dwór a tak na pordki i body jest zazimno. Jakies sposoby na usypianie dziecka |
|
|
|
#4587 |
|
Zakorzenienie
|
Xzora, fajnie że wizyta cdl pomocna. Zawsze to lepiej jak ktoś fachowo okiem spojrzy i doradzi. Walczysz jak lwica o to kp ;*
Taedio, coś dla mnie. Ja bym zjadła WSZySTko! Darietta, współczuję. Nie doradcze bo mój też nie chce spac Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie o ten kombi z lidla wy pod niego coś będziecie zakładać? I pytanie drugie czy zakladacie maluszka buciki czy w samych skarpetkach jak idziecie w chuscie. |
|
|
|
|
#4589 |
|
MerDer 4ever
|
Minini dzięki!
Devilek młodego bierzemy praktycznie od początku wszędzie także myśle, że wytrzyma bedzie gondola, beda ręce do noszenia a jak cos to i miejsce do karmienia sie znajdzie ![]() My tez byliśmy wczoraj w ikei 3 stówki nie moje
|
|
|
|
#4590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

chrzestny mojego dziecka tak zrobił. Wystawił ksiądz tam gdzie mieszka a nie gdzie jest zameldowany bo był problem

A może też powinnam z nią wychodzić nieśpiącą w wózku? Ciekawe czy zasnęłaby bez płaczu... Wychodzę jak śpi w chuście i wracam jak zaczyna się przebudzać - szkoda mi, że przesypia spacer i nie popatrzy sobie na świat
Nie korci Cię żeby gdzieś to zgłosić? Biedne dzieci...
Ale po takim przywróceniu potrafi się naprostować ponownie...

oddycha normalnie przez nosek. Ciekawa jestem co lekarz powie. Nie było go długo i nie była szczepiona na rota a tu już 11 tydzień

spanko o 22, pierwsze kp o 4 i następne już o 8 po obudzeniu więc w sumie w nocy tylko jedno.

). Próba piersi, odciągnięte, mm. Co 2 godziny dosłownie, w nocy co 3. I tak było przez 5-6 dni. Wciągał zazwyczaj wszystko. 6 dnia zaczął wymiotować, więc wydłużyliśmy czas do 3 godzin w dzień i 4 w nocy. Dopiero od tego tygodnia nie budzę go w nocy na karmienie, tylko śpi ile chce i dopiero jak się obudzi to je, a w dzień jeśli śpi trzymamy do 3,5-4 godzin maks. Teraz jego porcja cała to 100-120 ml. Potrafi zjeść 80, a potrafi też 130, ale to rzadko. Waży teraz 4660 (w niedzielę). A strach o przyrosty mam nadal, przy każdej zmianie.
). A i jeszcze na koniec, jeśli tu dotarłaś 2-7.10. jest Międzynarodowy Tydzień Bliskości i wieść niesie, że wtedy pojawiają się %

młody śpi na tarasie