![]() |
#2131 |
Konto usunięte
|
Dot.: Gdzie znajdę w Krakowie? cz. 2
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77665361]Na ul. LUBICZ, nie Lubiczu
![]() Dla wielu ludzi naturalne jest wyrzucanie słowa "ulica" z adresu, tak jak tutaj dziewczyny polecały fryzjera "na Karmelickiej", "na Wrocławskiej" a nie "na ulicy Karmelickiej", "na ulicy Wrocławskiej". Sądzę, że większość ludzi tak skraca adresy. Pewnie dlatego nie słyszałam, aby w Krakowie ktoś mówił "na ulicy Lubicz". Ale kto wie? Może całe życie byłam w błędzie, zdarza się. Chętnie zobaczę źródło mówiące, że używanie nazw ulic w miejscowniku (bez użycia słowa "ulicy") jest niepoprawne. Ja poświęcając minutę wyłapałam w poradni językowej PWN jak ktoś proponuje właśnie takie wyjście: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/od...lszy;4198.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2132 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7766658 6]Dla wielu ludzi naturalne jest wyrzucanie słowa "ulica" z adresu, tak jak tutaj dziewczyny polecały fryzjera "na Karmelickiej", "na Wrocławskiej" a nie "na ulicy Karmelickiej", "na ulicy Wrocławskiej". Sądzę, że większość ludzi tak skraca adresy. Pewnie dlatego nie słyszałam, aby w Krakowie ktoś mówił "na ulicy Lubicz".
Ale kto wie? Może całe życie byłam w błędzie, zdarza się. Chętnie zobaczę źródło mówiące, że używanie nazw ulic w miejscowniku (bez użycia słowa "ulicy") jest niepoprawne. Ja poświęcając minutę wyłapałam w poradni językowej PWN jak ktoś proponuje właśnie takie wyjście: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/od...lszy;4198.html[/QUOTE] To samo miałam napisać, jako rodowita krakuska. Skracamy nazwy nie tylko ulic, ile razy słyszy się "Na Bagateli" np. wysiadam. Albo jadę na Solvay do fryzjera. Oczywiście nie brzmi to dobrze/ładnie/zgrabnie, ale tak się mówi i poprawianie jest kompletnie bezcelowe.
![]() |
#2133 |
Zakorzenienie
|
Ale tu chodziło raczej O to ze ulica nazywa sie Lubicz, więc całe zdanie powinno być np. "Widzaialam na Lubicz"(ulicy) A nie Lubiczu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2134 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby mowa była o jakiejś innej ulicy, której nazwa pochodzi od rzeczownika, powiedzmy Wygoda - raczej nie powiemy wówczas "widziałam coś na Wygoda", tylko "widziałam coś na Wygodzie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2135 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2136 |
Konto usunięte
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77667306]Dokładnie o to chodziło. Jaki rodowita krakuska i mieszkaniec Lubicz od pokoleń mówię Wam, że ta ulica się nie odmienia.[/QUOTE]
Dlaczego? Też mieszkałam na tej ulicy, właścicielka kamienicy twierdziła, że od dziada-pradziada jest Krakuską, i jakoś odmieniała tę ulicę... Poza tym wielu ludzi twierdzących, że ich nazwiska są niefleksyjne, zwyczajnie się myli, może to ta sama bańka ![]() ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Damn, to kwestia herbu. A jednak coś przeoczyłam ![]() Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2017-10-03 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2137 |
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;7766739 1]Damn, to kwestia herbu. A jednak coś przeoczyłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2138 |
BAN stały
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77667306]Dokładnie o to chodziło. Jaki rodowita krakuska i mieszkaniec Lubicz od pokoleń mówię Wam, że ta ulica się nie odmienia.[/QUOTE]
a co mówi na to słownik języka polskiego? generalna zasada jest taka, że (dla nazw własnych również) jeśli dla jakiegoś wyrazu umiemy znaleźć wzorzec odmiany, powinniśmy go odmieniać. i w tym wypadku preferencje rodowitych krakusów mają niewiele do powiedzenia. tak samo jak z nazwiskami... nie można sobie ustalić że jakieś polskie nazwisko się nie odmienia. słownik języka polskiego mówi, że się odmienia, więc się odmienia. a to że się komuś odmieniona forma nie podoba, to już inny problem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2139 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2141 |
BAN stały
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;77669716]https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Od...lic;11400.html[/QUOTE]
"jeśli zachodzi ryzyko pomyłki" - tutaj nie zachodzi i jestem wręcz pewna, że zasada odmieniania wyrazów, które da się odmienić jest w tym wypadku nadrzędna Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2017-10-03 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2142 |
Zadomowienie
|
Jako rodowita kraskuska jak słyszę to "Na Bagateli" to wymiękam. Jak już to "pod Bagatelą". A Lubicz zawsze się u mnie odmieniało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2144 | |
BAN stały
|
Cytat:
co do pogrubionego... przytocz zasadę proszę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak, jak w Teksasie jest miasto Houston wymawiane hjuston, a w Nowym Jorku jest ulica Houston wymawiana hałston. Niby powinno być tak samo, a nie jest. ![]()
![]() |
![]() |
#2146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz, ciężko przytoczyć jakąś zasadę odnośnie błędów. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to mylenie "przynamniej" i "bynajmniej", perfum, perfumów, wyłanczanie czegoś... To że coś się da powiedzieć nie znaczy że jest poprawnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2147 | ||
BAN stały
|
Cytat:
przykład jest kompletnie nie trafiony - my mówimy o gramatyce, nie fonetyce. jest mnóstwo słów w języku angielskim/amerykańskim które są różnie wymawiane w różnym rejonie. akcent, przeciąganie samogłosek, nosowe dźwięki i te sprawy. gramatykę mają jednolitą. Cytat:
nie jest trudno znaleźć regułę, która mówłaby, że nie należy odmieniać odrzeczownikowych nazw własnych. znaczy się nie byłoby trudno, gdyby istniała. ![]() jak na razie jedynym poparciem dla nieodmieniania Lubicza jest przytoczony link, który jasno wskazuje, że z odmiany można zrezygnować w wypadku gdy odmiana jest niejasna i nie da się wyznaczyć reguły dla danego słowa. Lubicz nim nie jest. bez względu na to co rodowici krakusi chcieliby ![]() w każdym razie z mojej strony EOT, niech sobie każdy mówi jak chce, bez zbędnego poprawiania. ![]() Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2017-10-03 o 20:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie, nie wiem po co to poprawianie i przepychanie byleby udowodnić poprawność slownikowa. Niech każdy sobie mówi jak chce szczególnie ze akurat "na lubiczu" jest dość powszechne jak i wiele innych mniej lub bardziej poprawnych krakowskich sformułowań. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#2149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do dyskusji tez nie odmieniam ulicy Lubicz. Pochodze z Krakowa w sumie tez z dziada pradziada chociaz zalezy, z ktorej strony bo dziadkow ma sie dwoch a pradziadkow az 4 i nie wszyscy mieszkali w Krakowie. Czesc tak, czesc nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2150 |
BAN stały
|
tak z ciekawości... jakie ma znaczenie w tym temacie kto jest krakusem z dziada pradziada, a kto nie? bo już kilka osób podkreśliło to jako ważny argument w tej dyskusji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2151 |
Zakorzenienie
|
Bo osoby związane bardziej z rejonem mają zwykle większą wiedzę na temat regionalizmów, gwary i innych kuriozów lingwistycznych, zwłaszcza, że takie regionalne smaczki są zwykle przekazywane z pokolenia na pokolenie w mowie potocznej.
![]() |
#2152 |
Zadomowienie
|
Dobra, Dziewczyny, ale do rzeczy. Jakieś inne dobre miejsca do zrobienia zdjęć do dowodu?
1. Na ul. Lubicz, 2. Na placu Matejki Ktoś coś jeszcze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2153 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2155 | |
BAN stały
|
Cytat:
dość tanio, szybko, bez ładnym, delikatnym retuszem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i bardzo dobrze ze są przywiązani, nie ma w tym nic złego. Niech to będą błędy językowe jak z Krakowa do Warszawy, nie od dziś wiadomo ze krakusy są bardzo niechlujni w swojej mówię. Na prawdę takie wytykanie ze to są błędy jest bezsensowne. Myśle ze jesteś w błędzie, ze sobie nie zdajemy sprawy z błędów tylko wiemy gdzie jakim językiem możemy się posługiwać, a to forum nie jest jakimś nadzwyczajnie elokwentnym językiem pisane tylko luźno każdy pisze jak chce. Ale oczywiście trzeba wytknąć błąd, bo to jest nawet ważniejsze niż treść posta. ![]() Takie udowadnianie czy jest w słowniku czy nie ma jest tragedia. A jak jest w Poznaniu, Kaszubach, Śląsku? Jeszcze gorzej, a ile uroku! A zrozumieć ich tam nie idzie nijak. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#2157 | |
BAN stały
|
Cytat:
ja tam nie mam nic do tego, niech sobie każdy mówi jak chce. ale jak już się zamierza komuś wytykać błędy, to warto się upewnić czy ma się rację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proponuję aby każdy mówił, jak chce i zakończyć te dywagacje, bo z tematem wątku mają niewiele wspólnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2159 | |
Konto usunięte
|
Nie dokończyłam myśli z wczoraj a propos odmiany Lubicz:
Zupełnie przypadkiem wpadłam na trop, że Lubicz to po prostu nazwa herbu. Mnie się nazwisko kojarzyło jedynie z rodziną Lubiczów z Klanu, wróć!, wszyscy mówią "rodzina Lubiczów", bo odmiana nazwisk w języku polskim jest naturalna, a powinno być "rodzina Lubicz". Przytoczę dwa linki z Poradni Językowej PWN: 1. https://sjp.pwn.pl/zasady/62-Odmiana...ne;629611.html - tutaj mamy, że jeśli nazwisko da się odmienić, to odmieniamy. 2. https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Ja...ikke;4373.html - tutaj z kolei, że jeśli nazwisko jest nazwą herbu (a nie tylko jednym z tysięcy nazwisk szlacheckich), to takiego nazwiska się nie odmienia. I przy okazji poszedł wyjątek w przypadku braku pewności, czy nazwisko jest herbowe czy nie ![]() I ta kwestia bycia Krakusem z dziada pradziada, tu niekoniecznie jest to kwestia regionalizmów, a raczej tego, że może w Krakowie rzeczywiście ludzie kojarzą herb Lubicz, w szole możliwe, że była historia regionalna, ponoć ten herb był popularny na ziemi krakowskiej, brzeskiej. Choć jak widać właścicielka mojej kamienicy o tym nie wiedziała, mimo że również była to krakuska z dziada pradziada. Inna sprawa jak ktoś nie ma bladego pojęcia o tym, że Lubicz jest jednym z polskich herbów szlacheckich, wtedy poddaje nazwisko normalnej odmianie. Chyba coraz mniej ludzi zna herby szlacheckie, popadają w zapomnienie albo tak naprawdę coraz mniej ludzi to obchodzi. No i nie wiem na ile popisała się osoba redagująca wikipedię, ale jakby ktoś chciał prześledzić losy rodu Lubicz, to na wikipedii jest kategoria... Lubiczowie ![]() https://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Lubiczowie Nie jest to może najlepsze źródło, ale jak widać odmienianie nazwisk jest mocno zakorzenione w języku polskim. ---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Cytat:
![]() Może tak by było wygodniej dla obcokrajowców uczących się języka polskiego, dla osób piszących programy z nawigacją miejską, ale z językiem polskim nie ma tak łatwo! ![]() Dla mnie to podobna zasada jak z odnoszeniem się do innego typu miejsc, nie ulic a, powiedzmy, miast. Zdanie "Kopiec Kraka znajduje się w mieście Kraków" jest poprawne gramatycznie, ale jak postępować wg przytoczonej przez Ciebie reguły, to można wyrzucić z tego zdania słowo "miasto" i zostawić sam "Kraków" i dalej będzie ok: "Kopiec Kraka znajduje się w Kraków". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fotograf mieści się bliżej Alej, idąc w stronę Rynku po lewej stronie, trzeba wejść w podwórze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.