![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Praca, studia, ślub - i za mało pieniędzy na to wszystko
To mają wspólnego, że majątek nabyty po ślubie robi się automatycznie wspólny. Nic ci na to nie poradzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
No ale co dalej jeżeli chodzi o Twoje plany i marzenia? Jednak dokładanie do czynszu zabiera sporą część Twoich zarobków, do tego dochodzą raty na... Czasami warto na chwilę obniżyć standard, aby coś zrealizować długofalowo. Ale wiadomo, Twoje życie, Twoje wybory. Stać Was na ten poziom życia - tak twierdzisz i zapewne tak jest póki jest "my", tylko jak na to spojrzeć szczegółowo, to Ciebie tak do końca jednak nie stać, jako "ja". Przemyśl sobie tą sprawę, tak dla samej siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;77664556]To mają wspólnego, że majątek nabyty po ślubie robi się automatycznie wspólny. Nic ci na to nie poradzę.[/QUOTE]
chyba, ze ma się rozdzielność. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
ist mir egal
|
Chciałam wspomnieć o opcji kredytu studenckiego (chociaż wcale nie jestem przekonana że to byłaby najlepsza opcja, ale życie można sobie rozplanować na mnóstwo sposobów), jednak obowiązuje do 25. roku życia.
![]() Choćby było to realne finansowo, nie wiem czy podejmowanie tych studiów ma u Ciebie sens, skoro jest ryzyko, że się zajedziesz i nie wytrwasz. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Gazela inteligencji
|
A tych rat to chyba nie będziesz płacić w nieskończoność? Może poczekaj, aż to spłacisz?
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
Po pierwsze ustal priorytety.
Kiedy się zarabia 2 tysiące, nie można mieć wszystkiego. Albo mieszkanie w lepszym standardzie i sprzęt na raty (swoją drogą kto kupuje sprzęt elektroniczny na raty? Jak mnie nie stać, to nie kupuję, telewizor to nie jest podstawowa potrzeba człowieka), albo się kształcić i rozwijać. Po drugie zmień podejście. Cytat:
Po trzecie gdzie są chęci, znajdą się i siły. Można iść spać wcześniej, uciąć sobie drzemkę po pracy lub po zajęciach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodam jeszcze , że studia mogą być inwestycja , trampolina do lepszych zarobków i mój partner na pewno by to zrozumiał. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
.
|
dobrrra. nie rozumiem twojego podejścia do finansów. u mnie, odkąd mieszkamy razem, finanse są wspólne. nie ma rozliczania "ty płacisz za to, a ja za to".
po drugie - skoro studia to dla ciebie niejako fanaberia to wstrzymaj się z ich rozpoczynaniem. idź tam za rok jak będziesz miała odłożoną jakąś kasę i nie będzie tak cierpiała twoja duma.
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie rozumiem takiego podejścia.
U nas nawet przed ślubem, jak razem mieszkaliśmy pieniądze były wspólne. Nikt nic nie wyliczał. Tak samo jak straciłam pracę j pracuje tylko M. Co autorko w takiej sytuacji ? Jak stracisz pracę ? Nie kupisz sobie butow czy podkładu,albo czegoś co potrzebujesz ? Ja mam wrażenie,że ty problem jest też trochę inny, ale między nimi, jeśli chodzi o finanse. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2017-10-03 o 18:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Zapewne facet (nawet jeżeli ona o tym nie myśli), nie będzie chciał w nieskończoność bulić tyle kasy za wynajem - bo pewnie rata kredytu plus rachunki mu wyjdzie podobnie, jeżeli zdecydował by się na własne. To że jej nie stać, bo nie ma nic lub prawie nic odłożone (wiadomo, nie ma z czego odkładać za bardzo), nie znaczy, że jego również nie stać. Niby pewne rzeczy mają tu razem, ale w sumie wychodzi na to, że nie do końca. Ciekawe, czy w ogóle mają to obgadane? A warto byłoby to wyjaśnić wobec planów ślubnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Autorko tym bardziej nie rozumiem dylematów ![]() Macie dobry wspólny budżet. Blokada tkwi w Twojej głowie. Odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby Twój narzeczony chciał teraz podjąć studia powiedziałabyś mu, żeby płacił za nie ze swoich pieniędzy, czy byłoby naturalne pokrywanie kosztów ze wspólnego budżetu? Odkładanie studiów w Twoim wypadku jest bezsensu, bo gdy dojdą dzieci to kasy będzie mniej, a obowiązków więcej. Na co czekać? Przedstawiłaś sprawę tak jakbyś rzeczywiście miała do dyspozycji te 400 złotych miesięcznie i nic więcej, a 4 stówki masz na swoje wydatki typu puder lub tusz, bo jak sama piszesz macie komfort, który Wam odpowiada. Skoro Twój partner nie ma nic przeciwko wzięciu NA JAKIŚ CZAS obowiązku utrzymywania domu, to ja bym skorzystała. Przecież potem on może chcieć zrealizować jakiś plan, więc Ty z czegoś zrezygnujesz. Tak funkcjonują pary.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
zuy mod
|
Blanka no ja akurat bym nie kupowała takich zbytkow jakbym straciła pracę
![]() Doris - to wróżenie z fusow. A może facet ma ziemie, która może sprzedac/wybudowac się na niej i wkład bedzie? A może chcą kupić dopiero za kilka lat? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
To zadawanie pytań. Mam nadzieję, że i Autorka je zadaje. Bo wątek zaczęła trochę tak, jakby była z pewnymi rzeczami jednak sama. Potem dopisała, że tak źle nie jest, partner dobrze zarabia i stać go. No ale co dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
A nie myślałaś o wzięciu pożyczki na studia? Nawet jeśli nie od kogoś z rodziny, gdzie mogłabyś spłacać pożyczkę na takich warunkach jakie z tą osobą ustalisz to nawet przy pożyczce z banku będziesz miała możliwość spłacania niższych rat. Chyba że ta rata w wysokości 600 zł jest płacona co miesiąc - w tym przypadku dużo nie zdziałasz. Swoją drogą byłabym ciekawa jakie studia oprócz medycyny lub grafiki komputerowej mogłyby aż tyle kosztować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Przy jej zarobkach, planach (ślub) i zobowiązaniach (wynajem, raty za...) kolejna pożyczka to niezbyt dobry pomysł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
zuy mod
|
No nie, gdybym miała buty, które jeszcze dadzą radę to bym nie kupila, nie mówiąc o kolorowce która jest totalnym zbytkiem
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Owszem, pożyczka nie jest najlepszym pomysłem i o wiele lepiej byłoby gdyby autorka po prostu odpuściła sobie te studia np. na rok i odłożyła na nie pieniądze. Tyle że autorka wyraźnie napisała że bardzo jej zależy na studiach i nie chce ich odkładać na później. Nie mi oceniać jakie kto ma priorytety, podałam po prostu propozycję znalezienia sposobu na ich sfinansowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Niestety, jeśli na coś nas nie stać, to tego się nie przeskoczy od razu. Trzeba zdecydować, co jest do nas priorytetem. Ja np. też chciałabym mieć ślub w białej sukni i wesele, a będziemy brać tylko cywilny, ponieważ wszystkie pieniądze przeznaczamy na mieszkanie. Denerwowałam się, byłam smutna, ale pogodziłam się z tym. Również myślałam o innych studiach, czy o kursie, ale na razie muszę z tego zrezygnować. Tak czasami wygląda życie. Nie od razu ma się wszystko, czego byśmy chcieli. Natomiast, jeśli chodzi o kwestie Waszych finansów, to radzę Ci żebyś przestała być taka honorowa. Jeśli narzeczony Cię kocha, to nie będzie Ci żałował pieniędzy. Myślę, że mężczyźni szukają w swojej towarzyszce życia/partnerce/żonie innych rzeczy niż gruby portfel. Ważne są nie tylko pieniądze, ale również to, co dana osoba wnosi do małżeństwa, co daje od siebie partnerowi.Tam gdzie zaczyna się rozliczanie, co do grosza, kończy się miłość. Tam, gdzie jest miłość panuje zasada 'Co moje, to i Twoje'. Takie jest moje zdanie.
![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2017-10-04 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A a propos Twojej sytuacji, ja bym spróbowała i złożyła jednak podanie do prodziekana (albo do kogo tam u Was trzeba) o możliwość rozłożenia na więcej rat. Albo bym się starała o stypendium, wtedy by Ci się duża część jak nie całość zwróciła. Ewentualnie możesz spróbować dostać się na dzienne i eksternistyczny tok studiów (ja tak właśnie ciagne bo dwie prace nie daja mi możliwości czasowych studiować, a na zaoczne mnie nie stać), tylko czasem trzeba będzie poświęcić urlop aby przyjść na konsultacje, czy załatwić jakieś zaliczenie. Ja tak się prawie z całego wyplukalam ![]() Myślę, że chyba teraz, gdy nie maaż dzieci i tak będzie to łatwiej ogarnąć (o ile dzieci w ogóle chcesz mieć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
No pewnie, ty jedz chleb z cukrem na kolacje, a narzeczony (wtedy juz moze maz) niech wcina zrazy. Albo zastanawiaj sie, co z lodowki mozesz wziac, a co nie. Dla mnie to kosmos. Studia zawsze sa inwestycja i jesli narzeczony sie oferuje, ze przez jakis czas (bo to przeciez czas okreslony) jest w stanie cie w tym wspomoc, to odrzucanie jego pomocy wcale nie jest ''niezaleznoscia'', tylko glupota. Moim zdaniem z takim podejsciem 'kazdy sobie, niech moj lepiej zarabiajacy TZ nie wyda czasem kilku zlotych wiecej' nie ma sensu brac slubu. Studia to nie jest setna para butow czy doczepienie wlosow, moim zdaniem studia zawsze sa inwestycja (sa nawet posady, na ktorych wymaga sie po prostu ukonczenia studiow, jakichkolwiek) i moze sie okazac, ze po skonczeniu studiow otworza sie przed toba rozne drzwi. Kto wie, moze kiedys to ty wspomozesz swojego TZ pieniedzmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest licealny związek, planujecie w końcu ślub, więc bez przesady.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie cały ten dylemat jest po prostu śmieszny.
Autorka zarabia 2tys zł, czyli powiedzmy delikatnie, nie za dużo jak na jej pomysły. Chce wydawać więcej niż posiada (tu raty za rtv [btw kto bierze rtv na raty?], tu mieszkanko za 1800zl miesiecznie, tu drogie studia , na kierunku po którym autorka nie planuje pracowac, tu slubik), jednocześnie głupio upierajac się przy jakiejś wydumanej 'niezaleznosci' od partnera który ma zaraz być jej mężem, w związku z czym nie weźmie od niego grosza. No to ja nie wiem czego ty od nas oczekujesz autorkow, podlinkowania mapki do kopalni złota? Albo chcesz byc 'niezalezna' ze swoimi marnymi 2tys zl i żyjesz jak czlowiek co zarabia 2 tys zl, tj nie idziesz na drogie studia, nie urzadzasz ślubu, nie kupujesz rtv na raty i nie wynajmujesz mieszkania ponad stan Albo Korzystasz z zasobów swojego narzeczonego i problem znika Albo Zdobywasz prace która cię satysfakcjonuje finansowo i która pozwoli Ci na spelnianie wszystkich zachcianek, co z tą mentalnościa raczej nie nastapi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
zuy mod
|
Hm, naprawdę Was dziwia raty? Większość ludzi, których znam i kupowała sprzęt rtv (doliczam do tego komputery) brało je na raty.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moi rodzice też brali czy biorą sprzęt na raty ostatnio ekspres do kawy ![]() Nie wiem co w tym takie zadziwiającego... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem wszystko zalezy od tego jak potraktujemy te studia. Jesli maja byc tylko fanaberia to bym na nie nie szla bo zwyczajnie szkoda kasy. Szczegolnie ze ty tej kasy nie masz.
Ja jakos nie pochwalam calkowicie wspolnego budzetu. O ile jestem za tym zeby para zyla na tym samym poziomie mieszkalnym i jedzeniowym o tyle uwazam ze wlasne zachcianki powinny isc z wlasnego portfela. No serio sobie nie wyobrazam wziac od tz np. 500 zl na buty. Za to ze swojej pensji nie widze problemu. Jesli jednak czujesz ze studia przydadza ci sie w zyciu no to bym na nie poszla i wziela kase od tz. Duma bym sie nie zaslaniala bo i tak on cie teraz w duzym stopniu utrzymuje ![]() Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Skoro odrzucasz wszelkie opcje to moze jeszcze taki pomysl Nie mozesz tych pieniedzy po prostu pozyczyc od narzeczonego i oddawac mu w mniejszych ratach?
![]() |
#60 |
.
|
branie sprzętów na raty = tworzenie historii kredytowej.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.