|
|
#2101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
Rzeczywiście smutne
![]() Trochę głupio zadawać teraz moje bzdurne pytanie, ale zależy mi na odpowiedzi. A gdzie jeśli nie tu? ![]() Otóż, czy W Irlandii kupię bez problemu: biały ser, serki wiejskie, serki homogenizowane, pełnoziarniste pieczywo, makarony razowe, zwykłe (nie błyskawiczne), płatki owsiane, soki pomidorowe? Tak wiem, że to pewnie głupie pytanie, ale tyle się nasłuchałam o tyciu w na wyspach i beznadziejnej i sztucznej kuchni Irlandczyków i Anglików, samych gotowcach w sklepach, że wolę się upewnić, że jednak nie jest tak źle ![]() A przyznam, że wyżej wymienione produkty bardzo lubię i stanowią one bardzo duży procent mojej diety ![]() Dodam, że będę raczej w niewielkiej miejscowości turystycznej, gdzie nie ma wielkich sklepów czy hipermarketów. |
|
|
|
#2102 |
|
Zadomowienie
|
platki owsiane bez problemu
twarozek to tutaj albo filadelfia albo cottage cheese (czyli serek wiejski) sok pomidorowy tez dostaniesz no raczej w wiekszych skleapach Londisy maja polskie produkty, duzo jest tez polskich sklepow a w ktorym miescie bedziesz?
|
#2103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem na wyspie ponad 7 miesięcy i jeszcze nie przytyłam
|
|
#2104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będę w Kinsale. To pocieszające ![]() Ale takiego zwykłego twarogu raczej nie znajdę, hmm? |
|
|
|
|
#2105 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak miło, że przyjeżdżasz do Irl![]() CO do płatków owsianych, serków, soków to tak jak pisała Pani z herbatą Cytat:
Aha, w Lidlu są jeszcze dobre serki wiejskie i tam przede wszystkim się w nie zaopatruje
|
|
#2106 |
|
Zakorzenienie
|
Doszły mnie słuchy o tym iz od ponidziałku minimalna wzrosła do 9,09 Prawda to???
|
|
|
|
#2107 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2109 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2110 |
|
Zadomowienie
|
kurde teraz juz sama nie wiem
poszlam wczoraj do citizen office spytac o cos innego i przy okazji pytam o te stawke a pani w okienku mowila ze oni nie dostali zadnej takiej informacji i ze min stawka 6.65 (!?) pani ma chyba stare dane bo ta stawka to dawno dawno temu byla ![]() no a przy okazji to dostalam broszury dla ciezarnych i inne takie, poszlam sie dowiedziec szczegolow: w zeszlym tyg z powodu porannych mdlosci wyladdowalam w szpitalu po raz drugi na 2 dni czw i ptk i ta glizda-szefowa nie zaplacila mi za te dwa dni, to czy mi zaplaci chorobowe zalezy od niej, ale no cholera jest nas 3 w firmie ona jej maz i ja, i tak niewiele mi placi, wiec liczylam, ze mi tego nie obetnie, a tak jestem 90eu w plecy!!! w citizen office sie dowiedzialam ze social welfare placi chorobowe dopiero od 3 dni wzwyz ale jestem wsciekla
|
#2111 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziwne, bo ustawowo należy Ci się kilka dni chorobowego, w zależności od długości stażu pracy.... nieważne, czy jesteś dwa dni w jednym miesiącu i dwa dni w drugim miesiącu.... rocznie masz (przykładowo) 5 dni płatnego chorobowego i to Ci sie należy... co ona pierdzieli.... musi wypłacic i tyle.
A co do podwyżki płacy minimalnej, to niezmiernie bym sie ucieszyła , a takie małe pytanko, skąd wiecie?Carmela gdzie zdjęcia z wycieczki!!!! P.S. ta minimalna stawka 6,65 to faktycznie istnieje, jest takowa (i to legalnie!!!), dla ludzi zaczynających pracę, bez doświadczenia z zawodzie, przez rok są na "przyuczeniu", bez kwalifikacji, bez papierów, zaraz po szkole, albo i bez szoły, pracują za minimum, ale za to zdobywają doświadczenie, tak mi to kiedyś ktoś tłumaczył....
|
|
#2112 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezus Maria, to znaczy że jak znam płynnie angol (aktywna i wieloletnia praktyka zawodowa z obcokrajowcami w PL), studia itp, to znaczy że i tak moga mi zaśpiewać 6.65 na godzinę? :/
|
|
|
|
#2113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2114 |
|
Zakorzenienie
|
reszta fotek
|
|
|
|
#2115 |
|
Zadomowienie
|
lullaby22 - w mnie w Aldi duzo polskich produktow i to tanio jak barszcz, nawet serek wiejski maja teraz i jest smaczny.
Carmela - super zdjecia, irlandzkie klimaty w pelni :P u mnie dzis pogoda sie robi, a ja w pracy (jak zwykle) slyszalam z e w PL upaly a tu aby tylko - czemu tak jest???
|
#2116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w Lidlu mamy nawet kiełbase Krakowska |
|
|
|
|
#2117 |
|
Rozeznanie
|
CarmelaSoprano - extra zdjęcia!!! Widzę, że owce to obowiążkow punkt każdej wyprawy w Irlandię
![]() A pod pachę z panem to TY jesteś? Jeśli tak, to bardzo ladnie wyglądasz, a psiak to już wogóle mistrzostwo świata!!!
Edytowane przez marthinisa Czas edycji: 2008-06-07 o 13:40 Powód: literówki |
|
|
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Charlie Chaplinem to ja i mój psowaty |
|
|
|
|
#2119 |
|
Zakorzenienie
|
Pochwale się
![]() Wygrałam osiołka na loterii |
|
|
|
#2120 |
|
Rozeznanie
|
Carmela super
|
#2121 |
|
Zadomowienie
|
Carmela super fotki i osiolek tez.
|
|
|
|
#2122 |
|
Rozeznanie
|
Ty szczesciaro!!! Cale zycie marze zeby wygrac ogromna maskotke w wesolym miesteczku. A tu na dodatek masz tego cudownego Klapouchego!!! No i jeszcze masz psa, ktorego tez ci bardzo zazdroszcze
|
|
#2123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Wam Obwaiam się, że w Kinsale nie będzie ani Lidla ani Aldi, o którym pisze Iszsza, ale mam nadzieję, że jednak upoluję tam serki, twarożki i jakiś nat. jogurty. |
|
|
|
|
#2124 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, teraz ja mam pytanie z innej beczki, mam nadzieje ze nie bedziecie miec mi go za zle. Na forum podroze pewnie rzadko bywacie a ja mam konkretne pytanie do osob ktore z pierwszej reki sa mi w stanie udzielic potrzebnych informacji od zaraz.
Pytanie brzmi, jaka orientacyjnie moglaby byc cena za wynajecie pokoju 2 osobowego w Dublinie, w mieszkaniu bez zadnych szczegolnych luksusow? Czy stawka 200 euro za jedna osobe za 14 dni to malo czy duzo? Czy stawka 150 euro nie bylaby wlasciwsza? Z gory dziekuje za odpowiedzi |
|
|
|
#2125 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2126 |
|
Przyczajenie
|
troche duzo,ja mieszkam w Cork co prawda,tu jest taniej ale cena to nie najwiekszy problem.Na 2 tyg to cud ze ktos sie zgodzi..
|
|
|
|
#2127 |
|
Wtajemniczenie
|
Carmela Dingle jak zwykle piękny.... aż się rozmarzyłam....
![]() Fotki suuuuper, ale najbardziej mi ten osiołek przypadł do gustu ... Ja też takiego chcę!!!!! ![]() ![]() Lullaby pewnie w okolicy coś znajdziesz polskiego, znaczy się jakiś polski sklep ewentualnie półki z polską żywnością, w bardzo popularnym Spar też jest polska żywność, a sklepy typowo polskie są w niemal każdej wiekszej miejscowości głowa do góry poradzisz sobie!
|
|
#2128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Judy Pewnie nie będzie źle, tylko tak wszyscy straszą, że nastawiłam się, że tam tylko "plastikowe" produkty są dostępne
|
|
|
|
|
#2129 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ci co "strasza" widocznie nie gotuja i nie szukaja . Wystarczy dobrze sie rozejrzec i poznac sklepy by wiedziec co kupowac i gdzie no i warto pichcic a nie bazowac na tzw takeaway albo polproduktach. Poza tym trzeba tez byz otwartym na nowe smaki, ja mam wielu znajomych, ktorzy uwielbiaja Irlandzkie snadania. Ja sama jem tylko takie snadanie kiedy zwiedzam Wyspe.Wiec nie jest wcale tak zle i nie ma co wierzyc opowiesciom, sama przyjedziesz i posmakujesz
|
|
|
#2130 |
|
Zakorzenienie
|
a ja tak troszkę z innej beczki
dziewczyny czy wynajmowałyście samochód na wyspie? jakie są wymagania? czy zawsze płaci sie kartą kredytową no i czy pełno jest ukrytych dodatkowych kosztów i na co uważać i w ogóle jak to wygląda wiem, że masa pytań ale tak sie zastanawiamy z Tż czy by nie wynając samochodu na tydzień i trochę popodróżować sobie jakie macie doświadczenia w tym temacie? podrzućcie jakieś wskazówki z góry dzięki
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:14.

Jak miło, że przyjeżdżasz do Irl
zębole

93...83...73...70...
65...63