Nałogowe kosmetykoholiczki - część 3 - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-05, 09:18   #2431
0306
Zadomowienie

GG do 0306
Dot.: Nałogowe kosmetykoholiczki - część 3

Dzień dobry
W Opolu mamy dziś piękne słoneczko, a ja nie muszę sterczeć w kolejce za biletami na festiwal . Zresztą ta cała sprzedaż to pic na wodę . Oficjalnie bilety można nabyć od dziś, a na zawsze najbardziej oblegany sobotni koncert to miejsc nie ma już od dawna .

Ale mnie się udało zdobyć, jak co roku

0306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 10:06   #2432
isa666
Zakorzenienie

U mnie wieje zimny wiatr, chmurzyska przylazły i musiałam się przebrać ze spódnicy w dżinsy i sweterek zarzucić, bo zmarzlam Kurka, co za pogoda Ja do wiaterku w upały nic nie mam, nawet fajnie jak wtedy wieje, ale dziś jest po prostu zimno.

Złożylam sobie zamówienie z Avonu, tylko żel pod prysznic Tropical zing wezmę(miałam rok temu ten zapach i był super) i błyszczyk do tego(różowy).
Stary 2008-06-05, 10:19   #2433
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
U mnie wieje zimny wiatr, chmurzyska przylazły i musiałam się przebrać ze spódnicy w dżinsy i sweterek zarzucić, bo zmarzlam Kurka, co za pogoda Ja do wiaterku w upały nic nie mam, nawet fajnie jak wtedy wieje, ale dziś jest po prostu zimno.
Isa u mnie też wiatrzycho, o czym przekonałam się boleśnie wychodząc przed chwilką z pisekiem na spacer w cieniutkich lnianych spodniach i koszulce na szeleczkach
Kupiłam sobie w sklepiku pod blokiem czerwoną temprówkę do moich kredek . Od marca ich nie używałam, bo poprzednia gdzieś mi zginęła .

Stary 2008-06-05, 10:52   #2434
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez snowqueen Pokaż wiadomość
Musze zrobić sobie listę tego, co jeszcze potrzebuję na wyjazd, ale jakoś nie mogę się za to zabrać, wydaje mi się, że mogę o czymś zapomnieć.. ziz Ty masz coś szczególnego na tej swojej liście?
A torebeczka atmosphere jest fajna, sądzę, że niewielki portfel się zmieści z paszportami, ja do niej chowałam na raz mały portfel, komórkę, chusteczki, kluczę, płytę dvd w kopercie i zamykała się

A Ty zawsze nosisz przy sobie paszport? Ja nie, zawsze mam wrażenie, że zgubię
snow jak jestem juz na miejscu to paszporty chowam gdzies w pokoju, zazwyczaj sa sejfy i tam daje dokumenty. ale w podrozy mam je zawsze przy sobie i 50 razy sprawdzam po kazdym postoju czy aby sa na pewno

co mam na liscie? <otwiera swoj magiczny kajecik> na razie mam to:
  • kosmetyki: krem nawilzajacy, zel do mycia twarzy, micel, krem pod oczy, woda termalna, szampon, maska, spray, plej bol bicz, maseczka nawilzajaca do twarzy, filtry, preparaty po opalaniu, balsam do ciala, zel pod prysznic, piling do ciala, sztyft do ust z filtrem no i kolorowka [tusz, puder, blyszczyki i ze dwa rozswietlacze plus bornzer <na wieczory, no >]
  • ubrania [to co biore, w tym roku stawiam na ubraniowy minimalizm, bo i tak nigdy nie wkladam polowy branych rzeczy a jak czegos braknie to kupie na miejscu]: kilka sukienek, kilka par szortow, jedne plastikowe klapki, dwie, trzy pary japonek, kilka topow, stroje kapielowe, torba plazowa plus jakas torebka, reczniki plazowe i kapielowe, kapelusz, okulary sloneczne
  • ksiazki, gazety, ipod, ladowarka do ipoda
  • paszporty, ubezpieczenie, portfel z karta i pieneidzmi
mam zamiar spakowac sie w sredniej wielksoci walizke [moj chlopak wezmie pewnie niewielka torbe podrozna ]. łisz mi lak
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei

Edytowane przez zizou
Czas edycji: 2008-06-05 o 12:50
zizou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 11:04   #2435
iceflower
Przyjaciółka KWC

Witam

Strasznie mi się dzisiaj dziwnie spało i myślałam, że rzucę telefonem, jak zadzwonił budzik.

Idę dzisiaj zapisać się na egzamin z języka. Zapisy były ok. półtora miesiąca temu przez internet, ale z racji mojego rozstania nie miałam do tego głowy. Życzcie mi szczęścia, bo nie wiem, czy panie sekretarki w centrum językowym pójdą mi na rękę.

Ziz, średniej wielkości walizkę? Powodzenia, ja tak nie umiem. Rok temu, jak jechaliśmy z eks-TŻ do Chorwacji, to musiał rozłożyć tylne siedzenie, bo do bagażnika w żaden sposób nie mogliśmy się zmieścić.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 11:13   #2436
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Ziz, średniej wielkości walizkę? Powodzenia, ja tak nie umiem. Rok temu, jak jechaliśmy z eks-TŻ do Chorwacji, to musiał rozłożyć tylne siedzenie, bo do bagażnika w żaden sposób nie mogliśmy się zmieścić.
ja umiem jak sie ogranicze zawsze biore za duzo rzeczy, kilka par butow a pomykam w jednych w tym roku postanowilam zminimalizowac swoj bagaz - gora cztery pary butow bo to one zajmuja najwiecej miejsca w walizce.

ja mam takie zboczenie, ze bardzo lubie pakowac walizki jak ktos z rodziny czy znajomy wyjezdza to zawsze ja pakuje jestem taka pakowaczka, wszystko w kosteczke, rowniutko - mniam
Stary 2008-06-05, 11:16   #2437
iceflower
Przyjaciółka KWC

To jakbym się gdzieś wybierała, to po Ciebie zadzwonię. Ja z kolei nienawidzę się pakować, nigdy nic mi się nie mieści i nie wiem, co zabrać ze sobą. Nie umiem ocenić ile rzeczy i jakich będzie mi potrzebne.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 11:17   #2438
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

zizou ja też lubię pakować a jeszcze bardziej lubię układać kosmetyki w szafkach

Jak se kupię Waxa do włosów to bardzo zgrzeszę?
(potraktowałabym go jako lek nie kosmetyk )

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 11:20   #2439
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Ziz podziwiam za minimalizm. Ja zwykle nie jestem w stanie spakować się 2 ogromne walizki . Nawet na kilka dni zabieram ze sobą kilka par butów, ubrania inne na każdy dzień, stosowne na każdą okazję i pogodę i tonę pielęgnacji . Za to kolorówkę ograniczam zwykle do pudru sypkiego, tuszu do rzęs, 1-go różu, 1-go brązera (ew jakiś rozświetlacz) i max. 2 błyszczyki. Na wakacjach i tak się nie maluję .

Dziewczyny, co sądzicie o tym sprzedawcy http://www.allegro.pl/show_user_auct...307856&p=2&p=0
Ma bardzo tanie art. SH - kusi mnie samoopalacz, kilka lakierów i zestaw błyszczydeł.

Stary 2008-06-05, 11:23   #2440
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
To jakbym się gdzieś wybierała, to po Ciebie zadzwonię. Ja z kolei nienawidzę się pakować, nigdy nic mi się nie mieści i nie wiem, co zabrać ze sobą. Nie umiem ocenić ile rzeczy i jakich będzie mi potrzebne.
bardzo prosze ja kocham pakowanie, bo mi sie tak wakacyjnie kojarzy
zwykle tez mam problemy z oszacowaniem ile czego wziac, wyznaje zasade jeden zestaw ciuchow na kazdy dzien plus mniej wiecej o polowe mniej butow wiec dajmy na to jade na 14 dni i biore - 7 sukienkek, siedem topow i trzy pary krotkich spodenek [tyle mam ], no i chyba by mi odwlailo gdybym wziela siedem par butow wiec biore tak ze cztery [jedne na obcasie, trzy pary plaskich plus plastikowe kapielowe ]. i ta zasada sie generalnie sprawdza, tylko ilosc butow przesadzona

Cytat:
Napisane przez noseknosek Pokaż wiadomość
zizou ja też lubię pakować a jeszcze bardziej lubię układać kosmetyki w szafkach
tez lubie ukaldac kosmetyki ale ciuchow juz nie, bo zwykle to wypieprzam z szafy wszystko i potem juz nie chce mi sie ukladac
Cytat:
Jak se kupię Waxa do włosów to bardzo zgrzeszę?
(potraktowałabym go jako lek nie kosmetyk )
moja pielegnacja nie podlega pod nalog wiec sie nie odwykuje moze Ty tez?
Stary 2008-06-05, 11:37   #2441
cmoksia
Zakorzenienie

GG do cmoksia Send a message via Skype™ to cmoksia

Mama każe mi iść do Sephory po najnowszy tusz Heleny Rubinstein... tylko nie wie jak on się zwie, a boję się, że babki w Sephorze też nie będą zbytnio zorientowane i jakiegoś starocia mi wcisną, którego Mama już używała. Wicie jaki jest najnowszy tusz Heleny?
Stary 2008-06-05, 11:51   #2442
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:
Napisane przez 0306 Pokaż wiadomość
Ziz podziwiam za minimalizm. Ja zwykle nie jestem w stanie spakować się 2 ogromne walizki . Nawet na kilka dni zabieram ze sobą kilka par butów, ubrania inne na każdy dzień, stosowne na każdą okazję i pogodę i tonę pielęgnacji . Za to kolorówkę ograniczam zwykle do pudru sypkiego, tuszu do rzęs, 1-go różu, 1-go brązera (ew jakiś rozświetlacz) i max. 2 błyszczyki. Na wakacjach i tak się nie maluję .

Dziewczyny, co sądzicie o tym sprzedawcy http://www.allegro.pl/show_user_auct...307856&p=2&p=0
Ma bardzo tanie art. SH - kusi mnie samoopalacz, kilka lakierów i zestaw błyszczydeł.
kupowałam u niego podkład, wszystko ok

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 11:52   #2443
zizou
Zakorzenienie

Daria na stronie helenki widze nowy tusz glorious mascara, moze tot en?
Stary 2008-06-05, 11:57   #2444
0306
Zadomowienie

GG do 0306

Cytat:
kupowałam u niego podkład, wszystko ok
Dzięki Nosku .
W takim razie składam zamówienie. Sprzedający jest z Rybnika (szkoda, że nie można odebrać osobiście), a poczta na Śląsku i Opolszczyźnie działa normalnie, więc powinno być ok.

Stary 2008-06-05, 11:57   #2445
cmoksia
Zakorzenienie

GG do cmoksia Send a message via Skype™ to cmoksia

Cytat:
Napisane przez zizou Pokaż wiadomość
Daria na stronie helenki widze nowy tusz glorious mascara, moze tot en?
zobaczymy czy to ten znalazłam, ze jest podkręcający i pogrubiający, sprawdzę to

dzięki
Stary 2008-06-05, 11:58   #2446
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:
snow jak jestem juz na miejscu to paszporty chowam gdzies w pokoju, zazwyczaj sa sejfy i tam daje dokumenty. ale w podrozy mam je zawsze przy sobie i 50 razy sprawdzam po kazdym postoju czy aby sa na pewno

co mam na liscie? <otwiera swoj magiczny kajecik> na razie mam to:

(...)

mam zamiar spakowac sie w sredniej wielksoci walizke [moj chlopak wezmie pewnie niewielka torbe podrozna ]. łisz mi lak
ziz kochana, Ty mi z nieba spadłaś normalnie Dzięki Tobie nie będę musiała się tyle namyślać, bo mam praktycznie gotową listę! Dziękuję, o dziekuję

A paszporty to nie zrozumiałam, zapomniałam tez, że Ty jedziesz, a nie lecisz, itp. Myslałam, że na miejscu je ze sobą nosisz

Ja nie wiem w co się spakuję, bo okazało się, że reszta mojej rodzinki (rodzice z moimi siostrami) wyjeżdżają ok. tydzień po mnie i siłą rzeczy to oni potrzebują największej walizki i tej średniej, a ja zawsze od nich pożyczałam, bo sama mam tylko malutką, także chyba musze jeszcze zakupić...

Mój zapewne też zmieści się w torbę, z którą chodzi na koszykówkę

Cytat:
ja umiem jak sie ogranicze zawsze biore za duzo rzeczy, kilka par butow a pomykam w jednych w tym roku postanowilam zminimalizowac swoj bagaz - gora cztery pary butow bo to one zajmuja najwiecej miejsca w walizce.

ja mam takie zboczenie, ze bardzo lubie pakowac walizki jak ktos z rodziny czy znajomy wyjezdza to zawsze ja pakuje jestem taka pakowaczka, wszystko w kosteczke, rowniutko - mniam
Ja też zawsze biorę za dużo i mnie zmobilizowałaś do ograniczenia. Przynajmniej mój chłopak nie będzie marudził, że co ja tyle tego nabrałam jak na 2 miesiące, a nei 2 tygodnie

Ja w gruncie rzeczy też lubię się pakować, w sensie układac do walizki, rewelacyjnie umiem wykorzystać każdą przestrzeń

Cytat:
zwykle tez mam problemy z oszacowaniem ile czego wziac, wyznaje zasade jeden zestaw ciuchow na kazdy dzien plus mniej wiecej o polowe mniej butow wiec dajmy na to jade na 14 dni i biore - 7 sukienkek, siedem topow i trzy pary krotkich spodenek [tyle mam ], no i chyba by mi odwlailo gdybym wziela siedem par butow wiec biore tak ze cztery [jedne na obcasie, trzy pary plaskich plus plastikowe kapielowe ]. i ta zasada sie generalnie sprawdza, tylko ilosc butow przesadzona

tez lubie ukaldac kosmetyki ale ciuchow juz nie, bo zwykle to wypieprzam z szafy wszystko i potem juz nie chce mi sie ukladac
ziz i znowu rewelacyjny pomysł Mój boże, czemu dopiero teraz je poznałam Nigdy nei wpadłam na to, żeby sobie ciuchy tak mądrze poprzeliczać!
Ja musze kupić jeszcze ze 2-3 topy, przydałaby mi się tez zwiewna, krótka sukienka.

Z układaniem ciuchów w szafie mam tak samo

Cytat:
Napisane przez cmoksia Pokaż wiadomość
Mama każe mi iść do Sephory po najnowszy tusz Heleny Rubinstein... tylko nie wie jak on się zwie, a boję się, że babki w Sephorze też nie będą zbytnio zorientowane i jakiegoś starocia mi wcisną, którego Mama już używała. Wicie jaki jest najnowszy tusz Heleny?
Glorious
snowqueen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 12:10   #2447
isa666
Zakorzenienie

Jak dobrze, że ja nigdzie nie jadę, nie muszę się bać o pakowanie Ja nie tyle nie znoszę się pakować co rozpakowywać Bo jak się spakuję to mam wszystko ładnie pięknie poukładane a potem trza to wszystko wyciągać...układać. I nie zapomnieć zabrać spowrotem do domu.
Stary 2008-06-05, 12:13   #2448
snowqueen
Zakorzenienie

isa no nie powiem, masz trochę racji, rozpakowywanie jest dużo gorsze, zwłaszcza na miejscu, bo po powrocie do domu i tak wszystko bach do pralki
Stary 2008-06-05, 12:14   #2449
zizou
Zakorzenienie

ja mam taka fajna walizke, rozowa w biale kola przyjaciolka mi powiedziala, ze jak sie w nia spakuje i wezme to nie bedzie sie do mnie odzywac przez caly pobyt i ta walizka jest taka piekna, ze ja MUSZE sie w nia spakowac i cieszyc sie mysla, ze mam taka fajna walize

snow z pomyslow korzystaj, bo te zasady sie zazwyczaj sprawdzaja przy krotkich, wakacyjnych wyjazdach ja zawsze tak ludzi pakuje i jak wracaja to mi dziekuja, bo ich tak pieknie spakowala, nie za duzo, nie za malo rzeczy, tak w sam raz

aha Dziewczyny - do wyjazdu postanowilam nie kupowac kolorowki do konca czerwca to wiadomix - odwyczek, ale potem mam jeszcze 10 dni, bede sie pilnowac
Stary 2008-06-05, 12:21   #2450
0306
Zadomowienie

GG do 0306

A propos pralki, wczoraj w akcie twórczego szału wyprałam worek z odkurzacza i filtr . Worek wcześniej wyczyściłam i przepłukałam kilka razy, ale i tak zafajdałam sobie całą pralkę . Przepuszczam już drugi cykl na samej wodzie z proszkiem, a tu nadal syf leci .
A sterta białego czeka na wypranie...

Stary 2008-06-05, 12:22   #2451
snowqueen
Zakorzenienie

Mnie się podobają walizki w Roxy, ale te ceny Szczerze powiem, chętniej wydałabym tyle kasy na ciuchy czy ekhm, ekhm.. kosmetyki

Skorzystam na pewno, jestem zachwycona, zaraz sobie przepiszę

Koleżanka mojej may wróciła niedawno z Egiptu, zabrała całą walize ciuchów i butów, a chodziła prawie cay czas w stroju kapielowym+pareo, kapeluszu i klapkach Poza wycieczkami oczywiście, ale i tak założyła może 1/4 tego, co zabrała
Stary 2008-06-05, 12:27   #2452
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie się podobają walizki w Roxy, ale te ceny Szczerze powiem, chętniej wydałabym tyle kasy na ciuchy czy ekhm, ekhm.. kosmetyki

Skorzystam na pewno, jestem zachwycona, zaraz sobie przepiszę

Koleżanka mojej may wróciła niedawno z Egiptu, zabrała całą walize ciuchów i butów, a chodziła prawie cay czas w stroju kapielowym+pareo, kapeluszu i klapkach Poza wycieczkami oczywiście, ale i tak założyła może 1/4 tego, co zabrała
ja te sukienki czy szorty biore z mysla o wieczorach, bo wtedy jednak nie bede paradowac w samym stroju na plaze to mam tunike
Stary 2008-06-05, 12:27   #2453
pakosta
Wtajemniczenie

Ale się u Was wakacyjnie zrobiło

Ja planuje urlop od 18 lipca, tylko koniec końców chyba sama nad ten Bałtyk pojadę... Przyjaciółka nie ma pracy chwilowo i ciężko jest budżet określić, a kumpela ma bardzo poważne problemy w pracy. Ale jak się zaprę to i sama pojadę, a co!

Muszę się wybrać na jakieś letnie zakupy, przydałyby się spodenki, topy, sukienka jakaś, torebka.

Wymiana
pakosta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 12:30   #2454
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:
ja te sukienki czy szorty biore z mysla o wieczorach, bo wtedy jednak nie bede paradowac w samym stroju na plaze to mam tunike
No, to wiadomo, ale też aż tyle nie wychodzili Generalnie chodziło mi o to, że po powrocie uznała właśnie, że zabieranie tylu ciuchów, do tak upalnego kraju, gdzie głównie się opalasz i kapiesz (ja też mam głównie takie plany na dzień ), to bezsens Tak jak pisałaś, lepiej przeliczyć i zminimalizować

A ja nie mam tuniki I nie mam brązera

Marta no ja już żyję tylko tymi wakacjami, naprawdę, a jakiś tydzien temu pomyślałam, że nawet chętnie bym nad Bałtyk pojechała Lubię to morze, ale denerwuje mnie, że można pojechać na tydzien i np. cały czas siedzieć w domku/hotelu, bo leje...
Stary 2008-06-05, 12:32   #2455
isa666
Zakorzenienie

Ja bym w sumie mogła też nad Bałtyk do Gdyni skoczyć(koleżanka mojej mamy tam mieszka, 2 kroki od plaży normalnie Byłyśmy tam ostatnio jak miałam 6 lat ).
Ale samej tak głupio jakoś mieszkać u właściwie obcej kobiety w domu i wogole jechać na wakacje w pojedynkę a mama nie pojedzie, koleżanki zajęte...
Choć z 2 strony z pogodą nad Bałtykiem też różnie bywa Już chyba wolę w domciu siedzieć
Stary 2008-06-05, 12:36   #2456
zizou
Zakorzenienie

ja tez zyje juz tylko wakacjami. dwa egzaminy przede mna jeszcze.

ja kocham baltyk, ale jesienia w lecie tam mnie wszystko denerwuje - zimna woda, tlok na plazy, i ta pogodowa niepwenosc... a we wrzesniu jest juz spokojnie, jeszcze w miare cieplo. a nawet jak pogoda nie dopisuje to jest fajnie
Stary 2008-06-05, 12:46   #2457
snowqueen
Zakorzenienie

zizou patrze na listę i jeszcze sobie dopisałam micel, tonik, termalkę, krem do buźki i pod oczka, ale już przynajmniej część kosmetyczną mam z głowy, yeah

Chciałabym mieć pięknie pomalowane paznokcie, ale już widze, jak będzie mi się chciało malować z zmywać
Stary 2008-06-05, 12:49   #2458
zizou
Zakorzenienie

Cytat:
zizou patrze na listę i jeszcze sobie dopisałam micel, tonik, termalkę, krem do buźki i pod oczka, ale już przynajmniej część kosmetyczną mam z głowy, yeah
ja wlasnie zapomnialam kosmetycznego niezbednika uwzglednic zaraz dopisze, bo to bedzie tez moja oficjalna lsita do ktorej bede wracac
Stary 2008-06-05, 12:56   #2459
snowqueen
Zakorzenienie

Cytat:
ja wlasnie zapomnialam kosmetycznego niezbednika uwzglednic zaraz dopisze, bo to bedzie tez moja oficjalna lsita do ktorej bede wracac
Ja też Wydrukuję sobie i będę się wg niej pakować, a drugi egzemplarz zabiorę ze soba, żebym wiedziała, że niczego nie zapomniałam wziąć z powrotem do domu
Jakbyś sobie coś jeszcze ważnego przypomniała to napisz koniecznie wyjeżdżamy w końcu praktycznie w tym samym czasie.

Muszę sprawdzić, ile może mieć kg bagaż zwykły i podręczny na 100%, żebym mogła czuwać. Najwięcej to kosmetyki ważą

Ciągle się zastanawiam, czy ścinać włosy przed wyjazdem...teraz mam takie prawie do ramion, jeszcze nie sięgają, a z tyłu krótsze, nie wiem, czy nie skrócić jeszcze bardziej niż zwykle...
Stary 2008-06-05, 13:22   #2460
isa666
Zakorzenienie

Natura wrzuciła nową gazetkę na stronę
Widzę, że w promocji tusze Rimmel i Maybelline(ciekawe czy tylko w promocji ten unoszący rzęsy VE Lift-up czy inne też, bo bym sobie chętnie mój ulubiony VE CB sprawiła ).

BTW. Wiecie może czy w Naturze jest już ta nowa seria Gliss kur(ta taka różowa)? Bo mnie ten spray kusi: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=24789

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości