|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 |
Przyczajenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Dziewczyny, pomóżcie mi bo ja już zupełnie zgłupiałam:/ Ostatnio zniszczyły mi się okulary i musiałam natychmiast iść do okulisty. Powiedzmy, że przez przypadek padło na salon Fielmann. Zachciało mi się soczewek więc okulistka dobrała mi dwutygodniowe, bo podobno dla moich oczu będą lepsze. Od razu zostały zamówione w tym salonie, tylko kiedy usłyszałam cenę, to szczęka opadła mi do samej ziemi! Okazało się, że za 6 szt. Acuvue Advance muszę zapłacić 145zł:/ To są soczewki toryczne, bo niestety dodatkowo mam astygmatyzm... Powiedzcie mi, czy muszę używać zawsze soczewek z tej samej firmy?? A może mogłabym zamówić z jakiejś innej w necie albo w aptece, tak zeby wyszło taniej, bo nie stac mnie na to, żeby co 1,5 miesiąca kupować soczewki za 150zł. I czy przy ich zakupie mogłabym poprosić o miesięczne a nie dwutygodniowe?? Będę wam bardzo wdzięczna za odpowiedź.
#2012 |
Przyczajenie
|
Aha, i o co chodzi z tymi starterami?? Czy one są inne niż soczewki, które nosi się już później??
#2013 |
Raczkowanie
|
witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Raczkowanie
|
Mango55, a dlaczego akurat dwutygodniowe mają być lepsze? Ja mam acuvue oasis, i płacę 100 PLN/6 sztuk, a mam dużą wadę, i też toryczne. Ponieważ mam zróżnicowanie wady, muszę kupować dwa pudełka od razu - i za 200 PLN mam soczewki na pół roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
Zakorzenienie
|
mango55 a nie mogłaś powiedzieć okuliście że Cię nie stać na tak drogie soczewki i poprosić o 1 parę na początek, a żeby przepisał Ci jakieś inne soczewki miesięczne albo kwartalne? Ja tak zrobiłam na mojej pierwszej wizycie i nie było problemu, przez pierwszy miesiąc nosiłam 2tygodniowe, a potem już kwartalne przepisane mi przez okulistkę!
Jak już je kupiłaś to ja bym je jednak nosiła 1 parę miesiąc a nie 2 tygodnie, bo one mają atest również na miesiąc, a jak Ci się skończą idź do okulisty i poproś o inne, tylko kupuj je już w internecie, a nie w salonie optycznym bo tam zdzierają potwornie! A jak nie chcesz iść do okulisty to kup sobie miesięczne soczewki tej samej firmy, w tym przypadku J&J o tych samych parametrach (promień krzywizny, średnica) justina88 tam niestety jest tylko 30 sztuk, więc są drogie potwornie ![]() Koffee Ty nosisz 2tygodniowe soczewki, nikt Ci o tym nie powiedział? |
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Nie depcze krokusów
|
justina88 - 30 sztuk, przecież większość ludzi ma różne wady na prawym i lewym oku. Niestety, jednodniówki wychodzą drożej od miesięcznych, jeśli zamierza się używać częściej niż 2x w tygodniu. Para jednodniowych kosztuje ok.5zł. Miesięczne kosztują ok.90zł za 6 sztuk, czyli ok.30zł miesięcznie plus płyn ok.40zł na 3 miesiące, czyli dodatkowo ok.10zł miesięcznie. Łącznie co miesiąc wychodzi ok.40zł, czyli mniej więcej 8 par jednodniówek (2x w tygodniu). Mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo ;] Podawałam zaokrąglone w różne strony ceny ze sklepów internetowych, bez kosztów przesyłki i kropli do oczu.
mango55 - pakiet startowy to po prostu zestaw, który w cenie badania oferują niektóre salony. Wychodzi bardzo tanio (70zł za wizytę, bezpłatne kontrole po określonym czasie i zestaw, o którym wspominałam), niektórzy mówią, że mogliby chodzić na badania ze starterami co miesiąc, bo im się opłaca ![]() ![]() Koffee - nie ma Oasys torycznych ani miesięcznych. Lalaith - z uwodnieniem jest tak jak mówisz. Im większe, tym wyższy dyskomfort osób, które mają problem z filtrem łzowym. Wiele zależy od materiału soczewki, więc nie ma co porównywać Proclear do Soflens, bo to zbyt różne produkty. Proclear w ogóle są wyjątkowe, ich materiał przyciąga jony i zatrzymuje w środku, dlatego nie ma w nich raczej problemu z suchością mimo wysokiego uwodnienia ![]() Co do amerykańskich atestów (o tym decyduje ministerstwo, a nie producent, stąd różnice): -- Soflens Toric, w Polsce miesięczna, cytat ze strony producenta http://www.bausch.com/en_US/consumer...s/sftoric.aspx "After two weeks, throw your lenses away and start over with a fresh pair." -- Optima, w Polsce 3-miesięczna, cytat z pierwszego znalezionego sklepu internetowego http://www.visiondirect.com/la/produ...BUY-PLST-0-CAT "REPLACEMENT SCHEDULE: Soflens 38 (Optima FW) is a 1-2 week lens." Ze strony producenta już zniknęły szczegółowe informacje o Optimie (przy SofLens38 również nie piszą o terminie wymiany), dlatego drugi cytat jest ze sklepu internetowego. Myślę, że są to okresy zalecane=minimalne, w USA to lekarz decyduje o tym, kto ile czasu może nosić, po częstych kontrolach. Jak pisze B&L: "Replacement schedules vary. Consult your eye care professional to determine which replacement schedule is right for you."
![]() |
#2017 |
Raczkowanie
|
Rrzeczywiście, zapomniałam, nie mam torycznych, bo mam słaby astygmatyzm... Ale że nie sa miesięczne, to jestem w szoku! Tak mi powiedziała kobieta w salonie, i nosze je miesiąc (acuvue oasys hydraclear plus). Nawet nie zdejmuję na noc - powinnam więc nosić tydzień
![]() Ale widzę dobrze, i nie mam problemów z oczami... |
![]() ![]() |
![]() |
#2018 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Powiedzcie mi, dlaczego soczewki toryczne są nawet kilka razy droższe niż zwykłe? To czysta dyskryminacja ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2019 |
Nie depcze krokusów
|
Czemu kilka razy? 140zł za 6 sztuk zamiast 80zł. Niestety, ich produkcja jest trudniejsza i związana z wyższymi kosztami. Soczewki w Polsce to luksus, może dlatego w USA mają krótsze terminy wymiany, bo ich stać na to? Bardziej denerwuje mnie dobór torycznych. Okulista powinien mieć próbną parę na stanie lub sprowadzić, a nie kazać kupować pacjentowi całego opakowania...
Koffee - też noszę Oasys miesiąc, ale byłam w związku z tym u lekarza. Urazów oka nie czuć, a gdy czuć, to już jest za późno. Nie zdejmujesz na noc przez 2 tygodnie?
![]() |
#2020 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odp.Po krótkim zastanowieniu pozostane przy swoich Oasiskach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2021 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a zresztą.. pogadam z moją okulistką i wyduszę z niej wszystkie potrzebne informacje. a że ona jest gadatliwa i kompetentna, to mam nadzieję, że dużo się dowiem. dziękuję i na razie nie mam żadnych pytań xd
![]() ![]() |
![]() |
#2022 |
Raczkowanie
|
a ja chyba zwariuje -_-
byłam u okulisty, dobrał mi soczewki, itede .. ps. mam astygmatyzm. mówi mi że mam iść zamówić do recepcji, a ona mi pado, że 410 zł za 3 miesiące o_O. Myślałam że zawału dostane. Na allegro wychodzi 150 zł. Skąd oni te ceny biorą? chyba z nieba -_- Ja sie załamie bo mama nie chce z allegro (mówi że mi później oko wypłynie) a za 410 zł to aż żal mi ją prosić bo to jest chore żeby tyle za soczewki skąpić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2023 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ostatnio nosze jedna 3 miesieczna i 1 miesieczna dla porownania i szczerze mówiąc nie czuje różnicy... A różnica w cenie jest ogromna: 3 miesieczne 6 sztuk Soflens38 jest tansze niz 6 sztuk miesiecznych Proclear, a starcza na 9 miesiecy a nie na 3 czyli wychodzi 3 razy taniej ![]() Sama juz nie wiem co robic.. A moze faktycznie nosic 3 miesieczne z miesiecznymi na zmiane.. Cytat:
Cytat:
Kurcze, ja od mojej mamy nigdy ani złotówki na soczewki nie wyciągłam, nawet nie przyszło mi do głowy żeby o to ją prosić, zaczęłam je nosić kiedy mnie samą było na to stać. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Raczkowanie
|
lalaith moja mama płaci za soczewki, a ja zarabiam na wydatki (ciuchy, kosmetyki itede). Tak czy siak mam dopiero 16 lat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Raczkowanie
|
!!!!
![]() http://www.lens-shop.pl tylko zastanawiam sie czy zamawiac wsumie jescze nie najgorsze tam ceny są kupowała tam któraś z Was juz moze ?Osatnio zamawiałam w larifari.pl ale teraz poszły ceny troche w góre. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2026 |
Raczkowanie
|
Lalaith a gdzie można dostac 6 szt soczewek za 50 zł?bo ja na poczatku kupowąłam nieraz 1 pare za 40 zł,maskaraa
|
![]() ![]() |
![]() |
#2027 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A no chyba że koszty produkcji. W sumie to one muszą być bardziej skomplikowane. A koszt jest czasem nawet kilkakrotnie większy, bo weźmy np. (z lens-shop) Pure Vision - 6 szt. za 95,00. I Pure Vision Toric - 6 szt. za 185,00. Chyba nie powiesz, że ta różnica jest mała. Porównując do innych standardowych soczewek, np Softlens 59 - 6 szt. za 45,00 to już mamy koszt ponad 4 razy większy, a więc i kilkakrotnie większy. Heh, ciężkie jest życie astygmatyka ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Nie depcze krokusów
|
SophieNeveu - Nie porównuj ceny silikonowych, wysokotlenoprzepuszczalny ch PV Toric, które można nosić cały miesiąc bez ściągania ze zwykłymi Soflensami, które są hydrożelowe i nawet drzemać w nich się nie zaleca. Wychodzi 2x więcej niż sferyczny odpowiednik i tego się trzymajmy. To i tak strasznie duża różnica
![]() Madziulek333 - Kosmiczną cenę Ci policzyli, szok! Może masz z serii "individual", a nie zwykłe? Lalaith - Patrzyłam na ceny tylko silikonowych (jako zdrowszych i docelowo mających zastąpić hydrożelowe) miesięcznych bez promocji, a np. sferyczne Optixy tyle właśnie kosztują w tanich sklepach internetowych (szkla.com, lensa.pl, twojeoko.pl). Podobnie jeśli chodzi o płyny, w promocji czy dwupaku na pewno jest taniej, nieraz mały płyn dodają do soczewek, tyle że nie zawsze tak się trafi, więc nie brałam tego pod uwagę. Dane dotyczące kilku modeli, z Allegro oraz paru tanich sklepów (takich, z których sama bym skorzystała) uśredniłam i zaokrągliłam. Jeśli nie przekonuje Cię informacja ze strony producenta lub zagranicznych sklepów, to zapytaj lekarza, nie będę szukać amerykańskich dokumentów prawnych w celu potwierdzenia pewnej informacji, nie nudzę się aż tak, w piątek wystawiam plakat na konferencji o mózgu i dłubię właśnie w Corelu, Wizaż jest miłym przerywnikiem.
![]() |
#2029 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2030 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.lensa.pl/Soflens_Comfort_59_6szt_62.html Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2031 |
Raczkowanie
|
Malla no właśnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - wiadomości: 666 :P
Zgadzam się całkowicie, nie podoba mi się polityka firm, idąca w kierunku jednego, wiodącego modelu, silikonowego i o jednych parametrach ![]() Madziulek333 - szok, szok, szok...
![]() |
#2033 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, to ja się cieszę że pomimo mojej strasznej ślepoty nie mam tego całego astygmatyzmu...
To by dopiero było. A mam koleżankę którą soczewki tak potwornie podrażniły po jakiś 7 latach noszenia, że wylądowała w szpitalu i przez rok nie mogła w ogóle nosić soczewek, a i teraz może już tylko jedno dniowe. No ale dziw nad dziwy przez ten rok jej oczy tak odpoczęły że znacznie zmniejszyła się jej wada wzroku, tak że teraz ma w obu oczach jedną wadę a miała różną, a astygmatyzmu prawie wcale już nie ma i nosi na oba oczy soczewki -6 |
![]() ![]() |
![]() |
#2034 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Hah, przepraszam za moją gafkę. Nie wzięłam pod uwagę tej różnicy między soczewkami. Czyli ostatecznie silikonowe są lepsze od hydrożelowych? A, mam do Was jeszcze jedno pytanie. Wszędzie w sklepach internetowych, soczewki są pakowanie przynajmniej po 6. A czy można kupić gdzieś poprostu 1 parę,(tz. 1 soczewkę,a w sumie 2) jeśli chciałabym np. wypróbować jakieś nowe?
![]() ![]() |
![]() |
#2035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2036 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2037 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2038 |
Zakorzenienie
|
Mnóstwo sklepów internetowych sprzedaje soczewki na sztuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2039 | |
Nie depcze krokusów
|
SophieNeveu - jedna para z Allegro Cię nie zabije, a przynajmniej będziesz wiedzieć, na czym stoisz
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Wam. Jesteście wspaniałe
![]() ![]() ![]() Chrzanić te przepisy, i tak kupię jedną parę ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.