![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy mogę jeszcze liczyć na założenie rodziny
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- [1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7779796 6] Generalnie zalozenia KK oparte na wiernosci dla tej jednej osoby nie sa dla nikogo krzywdzace, a stygmatyzuje sie je jakby to bylo nie wiadomo co. Widzisz, takie czasy, nie dziwi nas, jak ktos zdradza kogos i w zwiazku z tym zwiazek sie rozpada, a dziwi nas, jak ktos chce dochowac wiernosci tej jednej jedynej osobie na cale zycie. [/QUOTE] Myślę, że generalnie związki, te formalne i nieformalne są oparte na wierności "tej jednej jedynej osobie". Ja się nie znam, ale chyba o to chodzi w związkach. Jestem z tobą, nie uganiam się za innymi. I żeby nie było - katolicy również zmieniają partnerów, to nie jest tak, że katolik = do końca życia z osobą z poznaną w gimnazjum. I jak kogoś się poznaje, wchodzi się w związek, potem zaręczyny i ślub to nikt nie robi tego z myślą "a najwyżej się rozwiodę" Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Generalnie właśnie tego nie rozumiem jaka jest jakościowa różnica pomiędzy rozwodnikiem a osobą po długoletnim wolnym związku. Aczkolwiek, żeby sprostać standardom stosuje się "unieważnienia małżeństwa". Jak będę miała wolne 3tys to wniosek już mam napisany przez miłego adwokata Kurii ![]() I uprzedzając pytania - pan ksiądz-adwokat potencjalnymi powodami sypał jak z rękawa, nie sposób było czegoś nie wybrać. Cóż, kasa musi się zgadzać... Edytowane przez 201710231141 Czas edycji: 2017-10-09 o 07:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
po drugiej stronie szafy
|
Różnicą jest sakrament. I niektórzy podchodzą do niego właściwie, a nie na zasadzie "jak coś to się unieważni". Podejrzewam że takiego "jak coś to się unieważni" autorka by nie chciała
![]()
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Życie bez sakramentu jest grzechem. Czy to "lepszy"grzech niż rozwód? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
po drugiej stronie szafy
|
To raczej Ty upraszczasz pisząc o unieważnieniu małżeństwa.
Życie bez sakramentu - tu można żałować za grzechy , postanowić poprawę, zmienić sytuację na zgodną z KK. Z rozwodem tak się niestety nie da z tego co wiem. Oczywiście zakładając uczciwe podejście do tematu.
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zresztą każda sytuacja jest inna. Jak ktoś chce - znajdzie sposób, jak nie chce - znajdzie powód. Dla mnie zaznaczone jest clue. Ważniejsze niż status cywilny. edit: Jak zwykle powstał offtop, więc z góry uprzedzam, że nie są to żadne insynuacje, tudzież rady, w kierunku Autorki. Po prostu w mojej opini świat starszych singli nie jest taki mroczny jak mogłoby się wydawać ![]() Edytowane przez 201710231141 Czas edycji: 2017-10-09 o 08:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Bardziej chodziło mi o to, że np. idziesz do liceum i z miejsca dostajesz możliwość poznania kilkudziesięciu nowych osób, bo masz nową klasę. Idziesz na studia i z marszu dostajesz z możliwość poznania nawet kilkuset nowych osób na roku. Zaczynasz pracę -- tam nowe osoby. Potem rzadko już kiedy jest taki "przemiał". Oczywiście różne są drogi życiowe, niemniej sama jestem 30-latką i wydaje mi się, że gdybym teraz chciała poznawać tyle nowych osób, co kiedyś, musiałabym się bardzo postarać. Mam już ustaloną grupę znajomych i zwykle wychodzę właśnie z grupką z pracy albo z koleżankami ze studiów i bardzo rzadko przyplątuje się jakaś nowa twarz.
Dlatego sądzę, że 30-latka powinna wykazać więcej inicjatywy, portale randkowe i grupy spotkań dla singli to dobre rozwiązanie, niż taka 20-latka, bo już trudniej będzie, żeby ktoś dam z siebie się nawinął. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Rety, dziewczyno, to nie jest już XX wiek, że 30letnia samotna to Stara Panna od razu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
a czemu nie szukasz na jakichś portalach randkowych?
w twoim przypadku tinder może się nie udać, ale np. ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠? Jak się wejdzie na ich stronę to mają naprawdę fajne statystyki ![]()
![]() |
#72 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() A że jeśli chcemy kogoś nowego poznać, to musimy wykazać inicjatywę w tym kierunku, to wiadomo ![]() Natomiast nie ograniczałabym się do środowisk katolickich na miejscu autorki.
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Droga Autorko,
Jak najbardziej masz szanse. Są jeszcze wolni mężczyźni, którzy marzą o założeniu rodziny i wszystko z nimi w porządku.Swojego męża poznałam, gdy on miał 35 lat. I tak - kawaler, wierzący, wzięliśmy ślub kościelny. Po prostu w wieku 34 lat zakończył długi, kilkuletni związek. A szukać dobrze na (jak to zostało określone) "normalnym" portalu. Tam też można z góry określić swoje poglądy, podejście do małżeństwa itp. w ustawieniach profilu. Też jestem wierząca i praktykująca, ale z osobą, która chodzi na pielgrzymki, angażuje się w oprawę liturgiczną czy należy do stowarzyszeń byłoby mi nie po drodze, więc Cię rozumiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Kurcze, tak swoją drogą przyszło mi do głowy, że ja w wieku 30 lat w ogóle nie myślałam co będzie w przyszłości. Miałam od roku faceta, ale nie na wspólne mieszkanie i życie tylko, ot tak. Nie chciałam inaczej, nie wyobrażałam sobie życia w jednym domu, nie chciałam dzieci. Ot wspólny seks, wyjścia, pomoc, przyjaźń, zwierzęta.
Tak to było. Z dziećmi mi zostało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Po kilku latach przerwy ponownie zalogowałam się na wizaz, tak mnie wnerwił ten wątek! ;-)
Autorko, jesteś w doskonałym wieku - jednocześnie jesteś jeszcze bardzo młoda, ale i dojrzała - na tyle, że wiesz jakiego partnera chcesz, a jakiego nie. Ciesz się tym i nie zadręczaj, że już na zawsze zostaniesz sama. Oczywiście nie znam Cię, ale z tego co piszesz wystajesz się poukładana i rozsądna. Fajnie, że wiesz czego chcesz. Ja poznałam swojego obecnego TŻ-ta w wieku 31 lat. Przypadkiem. Zagadał do mnie na FB (poznaliśmy się gdzieś kilka lat wcześniej - nawet go dobrze nie pamiętałam). Jesteśmy razem od dwóch lat, planujemy ślub i dziecko. Byłam wcześniej w rozlicznych związkach - lepszych i gorszych. Też miałam momenty zwątpienia, ale wiedziałam, że mam wpływ na swój los. Starałam się wychodzić z ludźmi z pracy, nawiązywałam nowe znajomości, miałam konto na Tinderze i Sympatii, choć jak widzisz mój TŻ znalazł mnie za pośrednictwem innego portalu ![]() Już na pierwszej randce mój TŻ dowiedział się, że chcę małżeństwa i dzieci. Jakoś nie zwiał z krzykiem ![]() I nie słuchaj tych, co mówią, że po 30-tce to już tylko trumna. Z takim podejściem, to na pewno. Ale trzeba działać, zamiast czekać na księcia na białym koniu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Mozna działac i czekać.
![]() ![]() Juz prawie 2 lata sie ze mna "męczy" i chyba to lubi ![]() ![]() Wazne jest by być gdzies, dać sie znaleźć. Obserwowac kandydata duzo sie komunikowac by nie tracic cennego czasu. Nie trzeba chodzic na wszystkie wydarzenia organizowane w mieście w celu poznania faceta... Mam ciotke która po 20 latach bycia zakonnicą po 40 r.ż wyszła za mąż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Moje działania jakoś do tej pory nie przynosiły rezultatów, zamiast tego obaj ostatni mężczyźni (ci dwaj z trzech w moim życiu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że Ci (nam!) się udało. Życzę szczęścia - oby te dwa lata przerodziły się w "całe życie" ![]() Cytat:
![]() To nie jest tak, że jak zostałaś znaleziona (choć nie podoba mi się ta nomenklatura) dwa razy to wyczerpałaś swój limit. Zycie jest bardzo dynamiczne - trzeba się temu poddać, ale (i to będę powtarzać w kółko) dawać też sobie szansę na znalezienie kogoś. I, podobnie jak uważa koleżanka powyżej, nie trzeba chodzić na wszystkie imprezy w mieście, tylko trochę otworzyć się na ludzi. Nigdy nie byłam jakoś niezwykle towarzyska, ale starałam się raz na jakiś czas wychodzić z ludźmi. Ba, często się nawet zmuszałam ![]() Jednego TŻta poznałam na Biegu Firmowym (nie biegam na co dzień, to był zbieg okoliczności, że się tam znalazłam), innego w pracy, kolejnego na Tinderze, jeszcze innego na urodzinach znajomej. Więc - you never know ;-) Powodzenia! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.