|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy studia powinny być płatne?
|
|
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7789986 6]Ahaa, i dlatego tak malo jest endokrynologow?
[/QUOTE]Endokrynologów jest mało bodajże dlatego, że do niedawna to była specjalność szczegółowa, czyli nie można było być endokrynologiem od razu po studiach - tylko trzeba było najpierw zrobić np. specjalizację z ginekologii czy interny, dopiero potem z endo. |
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się czy to też dlatego, że endokrynologom jest trudniej dorobić prywatnie niż np. dermatologom, ginekologom. Przynajmniej ci, których znam, tak twierdzą. Wiele zaburzeń endokrynologicznych to choroby ciągnące się latami, i ludzie wolą korzystać z państwowej służby zdrowia niż chodzić prywatnie. To rzecz jasna tylko teoria
|
|
#64 |
|
Panaroja
|
Diagnostyka endokrynologiczna wymaga dość skomplikowanych i kosztownych badań, na które prywatne laboratoria sobie raczej nie mogą pozwolić ze względu na duży koszt , a i z tego samego powodu większość pacjentów też ich prywatnie nie zrobi .
Zapisz
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#65 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Nie bardzo rozumiem, w czym by to miało pomóc. Jeszcze taka kwestia, że w szpitalach są ostre dyżury, gdy na niektórych dużych oddziałach lekarzy musi być więcej, bo jeden przecież się nie rozdwoi, jak w jednym czasie dwóch pacjentów będzie potrzebować natychmiastowej pomocy, więc musi być dwóch lub trzech lekarzy jednocześnie, a nie 1 lekarz na 8 godzin.
Miejsc na endokrynologię jest tyle, co nic. Nie wiem czemu, bo wbrew pozorom chętni są. |
|
|
|
|
#67 |
|
Panaroja
|
Czyli na przykład chirurg dyżurny w trakcie operacji po południu czy w nocy rzuca narzedzia i odchodzi od stołu bo jego czas pracy minął
a przepraszam nie jeden a wszyscy i anestezjolog też , pacjent sobie leży bez opieki i czeka aż przyjdzie następna zmiana , która nie ma pojęcia co się dzieje i o co chodzi ![]() I ciekawa jestem skąd by wziąć tylu lekarzy, skoro brakuje tych na pojedyncze dyżury .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Ej, żeby nie było: ja się absolutnie zgadzam, że stawkę mają bardzo, bardzo kiepską. Wczoraj jak przeczytałam jakiś wpis na facebooku to aż zaniemówiłam.
Ale jednak to nie jest tak, ze w umowie mają 80 godzin tygodniowo, tylko pracują na dwa etaty, z dwoma różnymi umowami, tak? To czemu jet narzekanie, że muszą pracować tyle godzin? Przecież dodatkowy etat biorą chyba tylko dla pieniędzy, nie?
|
|
#69 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na jednym oddziale, na którym byłam lekarze się zabawili i zrobili eksperyment - co by było, gdyby lekarze pracowali tyle, ile powinni pracować. Wyszło, że dyżury byłyby rozpisane do 9 dnia miesiąca, a dalej nie byłoby komu dyżurować. Zresztą jak nie brać dodatkowego etatu czy dyżuru, kiedy mając 30 lat zarabia się 2200-2500? Jeden człowiek jakoś się utrzyma, ale jeśli wchodzi w grę rodzina, to jakoś sobie nie wyobrażam. |
|
|
|
|
|
#70 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ad. 2. No i? Mają żryć tynk ze ścian czy wesprzesz ich jałmużną? Ad 3. Bardzo dziękuję, ze zapłaciłaś za moją stancją, wyzywienie, książki za kilkaset złotych - a miałam ich sporo na studiach ( te obecne kosztują "lekko" więcej") jak również dziękuję za wszelakie finansowe wsparcie Cytat:
A co do pytania to tak studia WSZYSTKIE powinny być płatne, wtedy jest szansa na poprawę wielu patologicznych sytuacji: - olewactwa studentów -olewactwa wykładowców -idiotyzmów dziekanatu -decyzji czy studiować tutaj czy w innym kraju Oraz najważniejsze, po płatnych studiach wykształceni ludzie nie będą ciężko pracować za 2200 miesięcznie. |
|||
|
|
|
|
#71 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, parafrazując ciebie to mordercy, kretyni i złodzieje.
Brak konsekwencji całkowity, albo jak nie szanujesz grupy zawodowej i nie wierzysz, że potrafią cokolwiek to wierzysz w to do końca albo nie bądź dup..em i przyznaj się do błędu i bólu d.. py, ahh nie do przyznania się do błędu potrzebne są jaja. Jest to bardzo niebezpieczne, po prostu. Jakoś czas pracy może byc kontrolowany zarówno w pewnych zawodach jak kierowcy lub w innych krajach w opiece zdrowotnej, ale nie u nas. Jeśli chodzi o opiekę zdrowotną to nasz kraj dąży do Białorusi, bo na poziomie Rumunii jest już dawno. |
|
|
|
|
#74 |
|
Konto usunięte
|
Chirurg nigdy nie zostawi pacjenta w połowie operacji. Jeśli normalnie pracuje do 15, a operacja się przedłuża, to operuje, aż skończy. Nie, nikt wtedy nie płaci za nadgodziny.
Pogrubione - słowa klucze. Problem w tym, że w szpitalach, na wielu oddziałach nie ma tej wystarczającej liczby pracowników. Szpital to nie jest jakaś fabryka, która jak nie będzie efektywna, to sobie upadnie i jej po prostu nie będzie. Albo że może być jedna na cały kraj, i roześle towar kurierem. Każdy obywatel na mieć zapewnioną opiekę zdrowotną, a żeby tak było, musi być odpowiednia liczba pracowników, placówki rozmieszczone tak, aby każdy miał do nich w miarę łatwy dostęp. Podkreślone - to dobre zdanie do rządzących. Na pewno to nie jest norma i tak nie powinno być. Branie dodatkowych dyżurów powinno być wyborem, a nie "bierzesz dyżur, bo nie ma kto zostać, a jak nie chcesz, to do widzenia, znajdziemy kogoś, kto będzie chciał zapewnić ciągłość opieki". Przydałby się bunt, gdzie wszyscy zaczną pracować zgodnie z przepisami, tak aby było widać, jaki jest deficyt lekarzy, ile obecni muszą nadpracowywać, aby to jakoś działało. Tyle, że to nieco nieetyczne, bo pacjenci zostaną pozbawieni opieki. |
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;77919081]Niekoniecznie.
Na jednym oddziale, na którym byłam lekarze się zabawili i zrobili eksperyment - co by było, gdyby lekarze pracowali tyle, ile powinni pracować. Wyszło, że dyżury byłyby rozpisane do 9 dnia miesiąca, a dalej nie byłoby komu dyżurować.[/QUOTE] Jakby było zatrudnionych trzech lekarzy to spokojnie da się rozpisać dyżury na cały miesiąc po 8 godzin. Jeżeli jest mniej to jest to łamanie prawa. Mogę spytać w jaki sposób to policzyli, że w 9 dni nie byłoby komu pracować? ![]() [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;77930336] Branie dodatkowych dyżurów powinno być wyborem, a nie "bierzesz dyżur, bo nie ma kto zostać, a jak nie chcesz, to do widzenia, znajdziemy kogoś, kto będzie chciał zapewnić ciągłość opieki[/QUOTE] No chyba nie, skoro są takie deficyty w ludziach to znaczy, że chętnych na to miejsce raczej nie będzie, tak?
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad2. Normalnie, gdyby liczyć czas pracy lekarza zgodnie z Kodeksem Pracy to by po niecałych dwóch tygodniach wyczerpał możliwości czasowe pracy. Dyżur to 16 lub 24 h ciągłej pracy ( w teorii bo w praktyce jest znacznie więcej). Ad 3. Nie, nie będzie i z Ukrainy też nie będzie, bo jak już nostryfikują dyplom na zachodnią Europę to jadą do Zachodniej Europy. |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Konto usunięte
|
Tak poza tym to praca lekarza w szpitalu to nie tylko dyżury. Poza dyżurowaniem lekarz przyjmuje nowych pacjentów, wypisuje starych pacjentów, bada obecnych, wpisuje zalecenia, uzupełnia dokumentację, operuje. Jeśli na oddziale by było 40 pacjentów, a lekarzy tylko 3, to każdy miałby 13-14 pacjentów. Już przy ośmiu bywa ciężko. Poza tym do operacji zawsze staje dwóch lekarzy, a na oddziale ktoś musi zostać, oddział nie może zostać bez lekarza na kilka godzin. Tak że jeśli przyjąć, że w systemie trzyzmianowym lekarz by jednocześnie dyżurował i wykonywał swoją codzienną pracę (czyli operuje, uzupełnia dokumenty, bada itp), to i tak musiałoby być 3 lekarzy na zmianie, więc minimum 9 lekarzy na oddział.
|
|
|
|
|
#78 |
|
Panaroja
|
Zwłaszcza że dwóch lekarzy to do ostatniego szycia , a w trakcie zabiegu 3-4 bo jeden albo dwóch wisi na hakach , jeden albo dwóch operuje, a jeżeli opracja jest wieloetapowa jak kardiologiczne, onkologiczne, rekonstrukcje czy przeszczepy, w zabiegu bierze udział kilka zespołów operacyjnych , w sumie nawet kilkanaście osób .
A madgodzin wolno jak pamiętam 150 rocznie . Zresztą nikt nie da lekarzowi nadgodzin bo są płatne , a pieniędzy na to nie ma . Np póki POZ obsadzał dyżury w NPL i święta , dyżurowało się za dzień wolny nie za pieniądze .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() Edytowane przez Parabelka Czas edycji: 2017-10-12 o 23:47 |
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#80 |
|
Panaroja
|
Stażysta to rezydent . I nie przy każdej operacji będą wisieć, i nie dyżurują non stop przez cały miesiąc , żeby zawsze być pod ręką . I są na oddziałach tylko na jakiś czas .
Zapisz
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#84 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
siostra mojego TŻ ogląda namiętnie Chirurgów, poszła teraz na biol-chem i słyszymy ostatnio o studiach medycznych. próbujemy jej załatwić jakiś wolontariat, coby zobaczyła że życie to nie serial, bo dorosłych ludzi oczywiście nie słucha
|
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#86 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam się naoglądałam filmów hamerykańskich i chciałam zostać prawnikiem. A potem się okazało, że nie każda sprawa jest o morderstwo i super ciekawa i w ogóle. ![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#87 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że siostra TŻa była parę razy u lekarza więc zdaje sobie jak wygląda jego praca
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
.
|
problemem to jest 1 miejsce na województwo z endokrynologii ( i nie tylko z tej specjalizacji).
z fp na fb jednego lekarza: "Przypominają mi się te wszystkie dyżury, kiedy podłączałem se kroplówki, zapierdalałem z wenflonem, żeby codziennie się nie kłuć. Jak na SORze, którego nikt za mnie nie mógł wziąć, a ja sam miałem rota, rzygałem do umywalki między pacjentami. Jak zapalenie oskrzeli wyleczyłem dopiero po półtorej miesiąca antybiotykoterapii dyżurując co drugi dzień, a ówczesny szef powiedział wprost, że nie zaleca mi iść na zwolnienie. I gnieżdżenie się w 3 osoby w kawalerce w Warszawie, bo trzytygodniowy kurs w stolicy kończący speckę ni chuja nie był na naszą kieszeń."
|
|
#89 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zadomowienie
|
Odnosiłam się do wyobrażenia pracy lekarza jako takiej której widzimy w serialu Chirurdzy. Czytaj: idziesz do lekarza i widzisz, że nie wygląda to jak w serialu.
Edytowane przez Pigeons Czas edycji: 2017-10-14 o 16:12 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:20.