Anglia :) - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-05, 14:35   #4291
Sysunia_d
Zakorzenienie

Dot.: Anglia :)

Ufff dużo tego było ale dobrnełam i połowe zapomniałam ....

Lovely mówiłam że ci zagra na gitarce A co do video - napewno miałaś robić zdjęcia
Miałaś motyle ??? hehe ogólnie fajnie ze jesteś zadowolona z randki - ciekawe jak to sie dalej bedzie rozwijać. Co do sznit oni to chyba tak lubia jak nie sznitu to pełno tatuazy albo kolczyków - może oni maja jakiś uraz na tym punkcie

Sylwunia zdjęcia piekne napewno to co zobaczyłaś to twoje - mnie nadal kreca karaiby ciekawe czy tam tez jest brudno . Powiedz mi ale chyba wszedzie jest pieknie w tej dominikanie pomijam porzadek ale widoki chyba cudne ogólnie? Słyszałam tylko ze nie jest tam zbyt bezpiecznie , ze jak sie chce jechac cos zwiedzic to lepiej sie wybrac np w kilka osob niz tak w pojedynke prawda to? Napisz jeszcze czy tam drogo...... czy mili ludzie..... itp

Ps napisz jak tam zareczyny sie odbyły bo o tym nie wspomnialas :/ no i iedy planujecie ślub i gdzie bo ja w temacie jestem

Atka jak tam pobyt w PL na ile pojechałas ??? aaaaaaaaaa zazdroszcze ci pogody bo słyszałam ze sa za***iste upały !!!!!!!

Ja do Pl lece na dwa tyg sierpnia

A co do aborcji nie wiem jak mozna podjać taka decyzje .... dla mnie to jest cos nie pojetego.
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 14:52   #4292
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Ufff dużo tego było ale dobrnełam i połowe zapomniałam ....

Lovely mówiłam że ci zagra na gitarce A co do video - napewno miałaś robić zdjęcia
Miałaś motyle ??? hehe ogólnie fajnie ze jesteś zadowolona z randki - ciekawe jak to sie dalej bedzie rozwijać. Co do sznit oni to chyba tak lubia jak nie sznitu to pełno tatuazy albo kolczyków - może oni maja jakiś uraz na tym punkcie
Tak myslisz

Czy mialam motyle..hmm.. ogolnie sié powstrzymywalam No ale byl taki moment A tak wogole to sytuacja rozwija sie dalej... hm.. moze Wam pozniej opowiem jak bedziecie grzeczne
Stary 2008-06-05, 15:26   #4293
Biedronaa81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maaadi Pokaż wiadomość
lacze sie z Toba w bolu ja co prawda wracam... chyba ale tez sie zaczynam troche bac.. moze jakos to bedzie, damy rade
Na pewno damy rade, musi jakoś być Ja tez wiem że wróce do Polski tylko nie wiem kiedy, zależy jak mi się w Anglii ułozy
Z jednej strony nie moge się juz doczekać, bo tęsknie a z drugiej to wszystko mnie przeraża, ale pewnie znów martwie sie na zapas niepotrzebnie
Stary 2008-06-05, 15:30   #4294
maaadi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Biedronaa81 Pokaż wiadomość
Na pewno damy rade, musi jakoś być Ja tez wiem że wróce do Polski tylko nie wiem kiedy, zależy jak mi się w Anglii ułozy
Z jednej strony nie moge się juz doczekać, bo tęsknie a z drugiej to wszystko mnie przeraża, ale pewnie znów martwie sie na zapas niepotrzebnie
ale jedziesz do kogos czy w ciemno?? bo angielski to wnioskuje ze na dobrym poziomie ja tez jestem troche przerazona ale kazdy mi wmawia ze nie bedzie tak zle.. chyba pora uwierzyc

_________________________ _____________

moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=69797396

maaadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 16:16   #4295
Sysunia_d
Zakorzenienie

U mojego tz w pracy bardzo młodzi chłopcy maja albo np cale rece w tatuazach albo w innych dziwnych rzeczach

Ja byłam grzeczna wiec czekam :p
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 16:54   #4296
Biedronaa81
Raczkowanie

Cytat:
ale jedziesz do kogos czy w ciemno?? bo angielski to wnioskuje ze na dobrym poziomie ja tez jestem troche przerazona ale kazdy mi wmawia ze nie bedzie tak zle.. chyba pora uwierzyc
Jade do znajomej, na poczatek będe u niej mieszkała a pózniej może wynajme jakiś pokój Może jak się uda to po miesiącu chłopak do mnie doleci No z angielskim nie jest źle, i mam nadzieje że na miejscu jeszcze sobie go doszkole. mi też mówią, że dam sobie rade, że bedzie ok ale i tak się boje.
A Ty do kogo jedziesz? I w jakie rejony?
Stary 2008-06-05, 18:30   #4297
atka83
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sylwunia3009 Pokaż wiadomość
Atka zdrowiej szybciutko. bo Ci urlop przepadnie.
Ja po powrocie z urlopu, przez 3 ostatnie noce spalam w sumie 7 godz, masakra, chodze nieprzytomna w dzien, a w pracy mamy masakre,a jak sie klade do lozka to nie moge usnac.
Dziękuje. Po dniu męczarni mi przeszło,chyba tabletki mi pomogły,bo w rano w 3 dniu pobytu jeszcze mnie brzuch bolał.Także wkońcu się uspokoiło i moge jako tako funkcjować,choć mam jeszcze obawy bo w brzuchu mnie coś kłuje tym razem.

Oj,to nie dobrze,bo może to się odbić na twoim zdrowiu.Może coś weż na sen i coś w dzień aby funkcjonować jakoś.

Cytat:
I chcialam sie zapytac czy przygarniecie mnie do swojego grona
No baaa,pewnie że przyjmiemy cię do naszego grona. Będzie dobrze,we dwójke jedziecie będzie wam raźniej.To mi z kolei mówią,że schudłam.No cóż ja się w UK nie obijam,tylko ciężko pracuje

Cytat:
Oj Iwonka, zyczymy Ci tu chyba wszystkie powodzenia w Polsce, napewno sie wszytsko ulozy. Tylko nas odwiedzaj na Wizazu.
Oj tak,podpisuje się swom łapkami pod Twą wypowiedzią.

Cytat:
Napisane przez koculek Pokaż wiadomość
iwonka nie chcę mi się wierzyć, że juz w tym miesiącu opuszczasz nas na dobre Musimy zrobić wizażową imprezę pożegnawczą
Jestem jak najabrdziej Za taką imprezką.Będziemy pić.

Cytat:
Napisane przez kuseczka Pokaż wiadomość
Ja nie zalatana, tylko TŻ schował laptopa więc siedzę czasem u mojej mamy na komputerze. Tylko czasem, bo nie mam cierpliwości do tego złomu
Ale fakt, mam więcej czasu w końcu na inne rzeczy, np. naukę testów na prawo jazdy Muszę w końcu mieć te prawko, jeśli chcę pójść do jakiejś szkoły. Będzie mi o wiele łatwiej.
No prosze,to taki jest tż-ciorek.Ja bym skopała dupke swojemu za schowanie laptopa. Chociaż tak jak piszesz są plusy,bo jest więcej czasu na co innego. A prawko do przydatna rzecz,.Tia i kto to mowi,ta tego póki co nie posiada.

Biedronaa81;witaj nowa emigrantko na naszym wątku.

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Atka jak tam pobyt w PL na ile pojechałas ??? aaaaaaaaaa zazdroszcze ci pogody bo słyszałam ze sa za***iste upały !!!!!!!
Ja do Pl lece na dwa tyg sierpnia
A pobyt w Polsce mija wporząsiu,oprócz tych początków o których pisałam wyżej.Przyjechałam do PL na miesiąc. Otwarli jakiś czas temu w moim mieście Aldika,a że w Soton mam do niego blisko poszłam porównać.Noi musze powiedzieć,że bida z nędza w tym sklepie,mam na myśli u mnie w Polsce.No upały są i to niezłe,no ale zapowiadają deszcze i burze.Przydałoby się,bo wtedy jest fajne rzeskie? powietrze.Oczywiście zaczełam szaleństwa zakupowe,a dzisiaj byłam się zarejstrować do dentysty i mam wizyte dopiero na 16 czerwca. Wywołałam poruszenie na osiedlu,bo przyjechalam na urlop.Sąsiadka jedna palneła do mojej mamy,że znalazła się zguba,zaś inny sąsad pytał się mnie czy nie zapomniałam naszego języka.Taa i dont understand. Ciekawscy ludzie odrazu się pytają jak tam mi się podoba co robie,dobrze że o wypłaty nie zapytali /jeszcze/

Cytat:
Napisane przez Lovely_Girl Pokaż wiadomość
Tak myslisz
Czy mialam motyle..hmm.. ogolnie sié powstrzymywalam No ale byl taki moment A tak wogole to sytuacja rozwija sie dalej... hm.. moze Wam pozniej opowiem jak bedziecie grzeczne
Phi co za warunki nam tu stawiasz. Przecież My jesteśmy grzesz(cz)ne Opowiadaj.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 19:37   #4298
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuseczka Pokaż wiadomość
Hejo! Ja tylko na chwilkę, wpadłam zobaczyć co się dzieje i mykam dalej.
A więc witam nową emigrantkę
Co do biletów do PL my wydaliśmy około Ł400+ bilet parkingowy na czas naszej nieobecności w Liverpool-Ł60. Ech...I tak się opłaca. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ja tęsknię za swoim miastem

Byłam dziś u GP przedyskutować dostępne formy antykoncepcji w UK. No i ten mi wkręcał, że wyglądam na zdesperowaną Kilka razy pytał się, czy na pewno wszystko jest w porządku. Czy oni tu wszyscy uważają, że młoda dziewczyna która chce iść do ginekologa=niechciana ciąża
kuseczko bo tutaj z ginem można się zobaczyć w wyjątkowych przypadkach, a antykoncepcją zajmuje się Gp, pielęgniarka, lub Centrum planowania rodziny (może tam znajdziesz gina)

iwonka ależ ten czas szybko leci odwiedzaj nas i powodzenia.
Na imprezę pożegnalną się piszę choćby przed komputerem

witam nowe emigrantki
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 20:25   #4299
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lovely_Girl Pokaż wiadomość
Tak myslisz

no jesteśmy grzeczne
Stary 2008-06-05, 21:19   #4300
olka_222
Zakorzenienie

Dajcie znać kiedy ta imprezka bedzie ja sie pisze chociaz przed kompem

kuseczka jak bede miała chwile to zrobie zdjęcie i pokazę ci tą moją polowicznie siwą głowę
Ale upały u nas Po 21 stopni
Stary 2008-06-05, 22:17   #4301
iwONKA595
Zadomowienie

dzieki dziewczyny. a imprezka pozegnalna w nast niedziele za tyd, pasuje???ja przyniose piwko a Wy co pijecie?
wlasnie wrocilam ze spotkania z chlopami ze starej firmy z tej budowy. fajnie bylo, pogadalismy, wypilismy piwko. a ze wlascicielka mnie znala bo pub obok naszej starej pracy to postawila nam kolejke za darmo z okazji mojego wyjazdu
alez bedzie mi brakowalo tej angielskiej uprzejmosci...
nie wierze ze jeszcze poltora tyg!!!!!
kuseczka to moze spotkamy sie w nast niedziele przed wizazowa impreza pozegnalna?spotkanie w centrum. kto chetny zapraszam. TYLKO W MANCHESTERZE bo sie znowu nie zgadamy
Stary 2008-06-05, 22:34   #4302
koculek
Zakorzenienie

iwonka ja będę popijała co mi wpadnie w rękę :P
Stary 2008-06-05, 22:49   #4303
***luna
Zakorzenienie

Ja też wypiję co nieco
Iwonka kiedy lecisz?

bo ja też lecę 19 czerwca zabieram młodego i fluuuu
doczekać się nie mogę
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 23:47   #4304
maaadi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Biedronaa81 Pokaż wiadomość
Jade do znajomej, na poczatek będe u niej mieszkała a pózniej może wynajme jakiś pokój Może jak się uda to po miesiącu chłopak do mnie doleci No z angielskim nie jest źle, i mam nadzieje że na miejscu jeszcze sobie go doszkole. mi też mówią, że dam sobie rade, że bedzie ok ale i tak się boje.
A Ty do kogo jedziesz? I w jakie rejony?
Fajnie, czyli masz jakis punkt zaczepienia Ja bede sama szukac pokoju, niestety w tym roku u brata sie rodzinka powiekszyla, i to podwojnie, wiec nie moge mu sie zwalac na glowe... A rejon - Londyn. Mam prace na Hammersmith takze pewnie cos gdzies niedaleko bede sie starala jakis pokoik znalesc
Cytat:
Napisane przez atka83 Pokaż wiadomość

No baaa,pewnie że przyjmiemy cię do naszego grona. Będzie dobrze,we dwójke jedziecie będzie wam raźniej.To mi z kolei mówią,że schudłam.No cóż ja się w UK nie obijam,tylko ciężko pracuje
Bedzie nam razniej tyc chyba :P hehe no gorzej z tym chudnieciem jak sie pracuje przy jedzeniu i po 8-9 godizn dziennie patrzy na pysznosci..
ale teraz mam mocne postanowienie poprawy, zamierzam jak najmiej wydawac na jedzenie, coby po powrocie w drzwi sie zmiescic: kciuki:

Cytat:
Napisane przez atka83 Pokaż wiadomość
Jestem jak najabrdziej Za taką imprezką.Będziemy pić.
popieram przedmowczynie

moja wymianka:

Stary 2008-06-05, 23:54   #4305
wenedka
Zakorzenienie

Hej dziewczyny
Juz jestem w Anglii
Dalej pamietajm jak brzmi ten okropny akcent, wiec jest ok

Pogoda swietna jak na Anglie.
Na razie nie ruszylam tylka z osiedla ;P

Tz goni ;(
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 07:11   #4306
poulette
Wtajemniczenie

Witam wizazanki emigrantki w UK.
Potrzebuje kilku informacji dot zycia w Anglii i pomyslalam, ze tu znajde osoby dobrze poinformowane.
Moj maz dostal propozycje pracy w UK, w Hampton Court a dokladnie w Surrey
KT8 9BS, (jakies 30 min od centrum Londynu) i chcielibyc=smy wiedziec pare podstawowych rzeczy na temat srodkow do zycia w anglii zanim odpowie na te oferte.
Chodzi mi przede wszytskim o koszt zycia.
Szukamy troche po internecie, ale zawsze osoby tam mieszkajace wiedza lepiej niz ja ze stron internetowych.
Nie wiem czy ktoras z was mieszka w poblizu tego miejsca, ale moze nawet ceny z Londynu by mi pomogly.
Za ile mozemy wynajac mieszkanie z 2 sypialniami i ile sie wydaje na jedzenie srednio ? To sa najwazniejsze pytania. jednym slowem ile trzeba miesiecznie na zycie ? Sprecyzuje ze bedzie nas troje, moj maz, ja i nasz synek, ktory ma sie urodzic za 6 tygoni.
Dziekuje z gory za odp.
Pozdrwiam.

PS jezeli ktos potrzebuje tego typu info na temat USA, sluze pomoca.

Edytowane przez poulette
Czas edycji: 2008-06-06 o 07:37
poulette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 08:42   #4307
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poulette Pokaż wiadomość
Witam wizazanki emigrantki w UK.
Potrzebuje kilku informacji dot zycia w Anglii i pomyslalam, ze tu znajde osoby dobrze poinformowane.
Moj maz dostal propozycje pracy w UK, w Hampton Court a dokladnie w Surrey
KT8 9BS, (jakies 30 min od centrum Londynu) i chcielibyc=smy wiedziec pare podstawowych rzeczy na temat srodkow do zycia w anglii zanim odpowie na te oferte.
Chodzi mi przede wszytskim o koszt zycia.
Szukamy troche po internecie, ale zawsze osoby tam mieszkajace wiedza lepiej niz ja ze stron internetowych.
Nie wiem czy ktoras z was mieszka w poblizu tego miejsca, ale moze nawet ceny z Londynu by mi pomogly.
Za ile mozemy wynajac mieszkanie z 2 sypialniami i ile sie wydaje na jedzenie srednio ? To sa najwazniejsze pytania. jednym slowem ile trzeba miesiecznie na zycie ? Sprecyzuje ze bedzie nas troje, moj maz, ja i nasz synek, ktory ma sie urodzic za 6 tygoni.
Dziekuje z gory za odp.
Pozdrwiam.

PS jezeli ktos potrzebuje tego typu info na temat USA, sluze pomoca.
witaj

Ameryka się znudziła a ta oferta pracy to taki pretekst żeby się z niej wyrwać
Ja mieszkam w 3/4 strefie z doskonałymi połączeniami do centrum. Na tym osiedlu (nowe budownictwo) 2 pokojowe mieszkanie (70m2) wynajem 1400-1600 funtów za miesiąc + opłaty (council tax 1800(!) rocznie i service charge 1600 rocznie). W centrum wcale nie musi być drożej, bo cena zależy od wielu czynników (choćby kondycji budynku I czy jest ktoś kto dba o czystość itp). Moja kumpela z pracy wynajmuje mieszkanko jednopokojowe w centrum za 850 funtów plus opłaty (jej council tax to 600 f miesięcznie, nie płaci service charge).
Podsumowując powinniście coś znaleźc w okolicach 1200 funtów na miesiąc plus opłaty.
Pozdrawiam serdecznie
Jaka u Ciebie pogoda? Jak chcesz deszczu przez 3/4 roku to przylatuj.

wenedka witamy na naszej wyspie
Stary 2008-06-06, 08:45   #4308
poulette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koculek Pokaż wiadomość
witaj

Ameryka się znudziła a ta oferta pracy to taki pretekst żeby się z niej wyrwać
Ja mieszkam w 3/4 strefie z doskonałymi połączeniami do centrum. Na tym osiedlu (nowe budownictwo) 2 pokojowe mieszkanie (70m2) wynajem 1400-1600 funtów za miesiąc + opłaty (council tax 1800(!) rocznie i service charge 1600 rocznie). W centrum wcale nie musi być drożej, bo cena zależy od wielu czynników (choćby kondycji budynku I czy jest ktoś kto dba o czystość itp). Moja kumpela z pracy wynajmuje mieszkanko jednopokojowe w centrum za 850 funtów plus opłaty (jej council tax to 600 f miesięcznie, nie płaci service charge).
Podsumowując powinniście coś znaleźc w okolicach 1200 funtów na miesiąc plus opłaty.
Pozdrawiam serdecznie
Jaka u Ciebie pogoda? Jak chcesz deszczu przez 3/4 roku to przylatuj.

wenedka witamy na naszej wyspie
Dziekuje za odpowiedz. Dlaczego opuszczamy USA ? Poniewaz konczy nam sie wlasnie kontrakt.
Tu gdzie mieszkalismy od 3 lat pada przez 9 miesiecy w roku srednio (Oregon), wiec deszcz nam nie straszny.....
Mozesz mi jeszcze tak orientacyjnie powiedziec ile wydaje sie na jedzenie na osobe miesiecznie ?
Stary 2008-06-06, 08:50   #4309
styska
Rozeznanie

Hej,
Ja co prawda mieszkam w Londynie, ale nie wiedziec czemu w adresie mam własnie Surrey, ale post code inny. Co do mieszkan to jest ogromna rozbieznosc, najlepiej jak znajdziesz agencje on line i wpiszesz tam swoj kod pocztowy i po adresie ci znajda chatki ale ja obstawiam tak od 700-900 max, tak jest w mojej czesci londynu, w tamtych rejonach moze byc taniej. Findproperty czy cos takiego sie nazywa ta strona z agencjami z calej Anglii. W wiekszosci agencji żądaja oplaty miesiąc z góry i miesiąc depozytu plus prowizja ok 200 funtow jednorazowo.

Co do jedzenia hmm ja z TŻ wydajemy ok 30 funtow na tydzien(w tym sa napoje, troche miesa, owoce,warzywa,slodycze,na bial),nie licze tu zachcianek z polskiego sklepu i paliwa. Zresztą to tez zależy na co mam ochote w danym tygodniu,czy kupuje sobie wiecej owoców i warzyw bo moj tz to tylko pizze i slodycze by jadl. Podejrzewam,ze te 30 funtów to nie jest w cale tak dużo,lodowke mam mała i sie musze ograniczać
Proponuje ci zobaczyc ceny w sklepach online jak tesco badz sainsbury, sama wiesz co kupujesz wiec mozesz sobie zrobic wirtualne zakupy i sprawdzic.

To sa dane akurat na moje wydatki, na pewno inne dziewczyny beda miec inne wersje.
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 08:54   #4310
poulette
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez styska Pokaż wiadomość
Hej,
Ja co prawda mieszkam w Londynie, ale nie wiedziec czemu w adresie mam własnie Surrey, ale post code inny. Co do mieszkan to jest ogromna rozbieznosc, najlepiej jak znajdziesz agencje on line i wpiszesz tam swoj kod pocztowy i po adresie ci znajda chatki ale ja obstawiam tak od 700-900 max, tak jest w mojej czesci londynu, w tamtych rejonach moze byc taniej. Findproperty czy cos takiego sie nazywa ta strona z agencjami z calej Anglii. W wiekszosci agencji żądaja oplaty miesiąc z góry i miesiąc depozytu plus prowizja ok 200 funtow jednorazowo.

Co do jedzenia hmm ja z TŻ wydajemy ok 30 funtow na tydzien(w tym sa napoje, troche miesa, owoce,warzywa,slodycze,na bial),nie licze tu zachcianek z polskiego sklepu i paliwa. Zresztą to tez zależy na co mam ochote w danym tygodniu,czy kupuje sobie wiecej owoców i warzyw bo moj tz to tylko pizze i slodycze by jadl. Podejrzewam,ze te 30 funtów to nie jest w cale tak dużo,lodowke mam mała i sie musze ograniczać
Proponuje ci zobaczyc ceny w sklepach online jak tesco badz sainsbury, sama wiesz co kupujesz wiec mozesz sobie zrobic wirtualne zakupy i sprawdzic.

To sa dane akurat na moje wydatki, na pewno inne dziewczyny beda miec inne wersje.
Bardzo dziekuje za odpowiedz, te informacje sa mi bardzo przydatne.
Zdziwilo mnie troche te council tax, rozumiem ze to placi sie osobno i nie jest podane w cenie miesiecznej wynajmu.... a oplaty miesieczne (gaz, prad, woda) to ile mniej wiecej ?
Stary 2008-06-06, 09:45   #4311
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwONKA595 Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny. a imprezka pozegnalna w nast niedziele za tyd, pasuje???ja przyniose piwko a Wy co pijecie?
wlasnie wrocilam ze spotkania z chlopami ze starej firmy z tej budowy. fajnie bylo, pogadalismy, wypilismy piwko. a ze wlascicielka mnie znala bo pub obok naszej starej pracy to postawila nam kolejke za darmo z okazji mojego wyjazdu
alez bedzie mi brakowalo tej angielskiej uprzejmosci...
nie wierze ze jeszcze poltora tyg!!!!!
kuseczka to moze spotkamy sie w nast niedziele przed wizazowa impreza pozegnalna?spotkanie w centrum. kto chetny zapraszam. TYLKO W MANCHESTERZE bo sie znowu nie zgadamy
No Ja tez sié pisze, bede pic soczek zapewne
Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Juz jestem w Anglii
Dalej pamietajm jak brzmi ten okropny akcent, wiec jest ok

Pogoda swietna jak na Anglie.
Na razie nie ruszylam tylka z osiedla ;P

Tz goni ;(
Hejka Odpoczywaj
Stary 2008-06-06, 10:32   #4312
Biedronaa81
Raczkowanie

Dziękuje wszystkim za miłe powitanie
Maaadi widzisz Ty masz już prace ale nie masz pokoju, a ja na początek pokój mam ale pracy nie mam:P I boje się jak to z nią będzie.
Stary 2008-06-06, 10:35   #4313
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez styska Pokaż wiadomość
Hej,
Ja co prawda mieszkam w Londynie, ale nie wiedziec czemu w adresie mam własnie Surrey, ale post code inny.
Jak masz w adresie Surrey to mieszkasz w Surrey Greater London i Surey to dwa rozne hrabstwa czy tam powiaty.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 13:40   #4314
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

Ja sie moge wypowiedziec tylko na temat oplat takich jak prad itp. Bo cem mieszkan w Londynie nie znam. My placimy:
Gaz i prad ok 60 funtow miesiecznie
Woda 40
Licencja telewizyjna 11
Telefon i internet 47
To chyba wszystko co sie placi przy wynajmowaniu mieszkania, no oprocz Taxu ale to zalezy od wielu czynnkow. Dodam jeszcze ze my za wszystko placimy stala kwote miesieczna, wiec barzdo czesto zdaza sie ze mamy nadplate. W zeszlym roku zwrot za gaz wynosil 180 funtow za 6 miesiecy. I napewno nie oszczedzamy ani na pradzie ani na gazie, a szczegolnie w okresie grzewczym.

Na jedzenie wydajemy ok 50 funtow na tydz.Zdaza sie tez ze wydajemy ok 100 na tydz Zalezy wlasnie od zachcianek i planow dotyczacych co bedziemy gotowac.Jest nas tylko 2. Nie wiem jeszcze ile kosztuje utrzymanie dziecka w Anglii.

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 16:05   #4315
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez poulette Pokaż wiadomość
Bardzo dziekuje za odpowiedz, te informacje sa mi bardzo przydatne.
Zdziwilo mnie troche te council tax, rozumiem ze to placi sie osobno i nie jest podane w cenie miesiecznej wynajmu.... a oplaty miesieczne (gaz, prad, woda) to ile mniej wiecej ?
Koculek - dziekuje za tlumaczenie, jak zrobie wersje ostateczna, to wstawie na wizaz
Olka - ten cytat mamy na zaproszeniach w wersji polskiej. Film z ktorego zaczerpnelam cytat, "Bandyta" - jest brazylijski bodajze, wiec trudno mi bedzie znalezc angielskie tlumaczenie, a strasznie mi sie podoba, wiec chcialabym go zachowac na zaproszeniach w wersji angielskiej. Pasuje do nowoczesnej konwencji, jaka sobie ustalilismy. I pasuje do nas

Poulette - ja mieszkam w nieco oddalonej od Londynu czesci Anglii (45 min pociagiem), ale sadze, ze rachunki i koszt jedzenia nie beda sie az tak roznily. Mniej wiecej co 10 dni robimy zakupy za 120 funtow, jedzenie+chemia, jest nas dwoje. Prad - srednio 40 funtow miesiecznie (czasem 20 czasem 90, zalezy od sezonu), w to wliczona jest cena ogrzewania duzego, trzypokojowego mieszkania. Woda - ok.120 funtow na pol roku. Gazu w ogole nie mamy w naszej kamienicy. Internet, licencja TV i telefon - 45 funtow miesiecznie.
Duzo kosztuje utrzymanie samochodu, no chyba ze jak prawdziwi londynczycy postanowicie z niego zrezygnowac.
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 17:11   #4316
maaadi
Raczkowanie

przerazacie mnie tymi kosztami utrzymania bo wychodzi na to ze nic nie przywioze z tej Angli :P

no ale poki co korzystam jeszcze z ostatnich 2 tygodni w kraju... wygrzewam sie na sloneczku nad przepieknym jeziorem w moim ukochanym Mragowie i wpierdzielam kilogramami truskawki ( nadrabiam zaleglosci z ubieglego roku )

moja wymianka:

Stary 2008-06-06, 17:51   #4317
sylwunia3009
Zadomowienie

GG do sylwunia3009

Marza mi sie takie truskawki swiezo zebrane. Juz nie pamietam jak smakuja, bo te tutejsze to takie dziwne sa jakies, zero smaku, jak papier

sylwunia3009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 18:09   #4318
Lovely_Girl
Wtajemniczenie

Cytat:
Marza mi sie takie truskawki swiezo zebrane. Juz nie pamietam jak smakuja, bo te tutejsze to takie dziwne sa jakies, zero smaku, jak papier
Ahh Ja tez tésknie za Polskimi truskawkami
Stary 2008-06-06, 18:35   #4319
poulette
Wtajemniczenie

Dziewczyny, dziekuje wam bardzo za wasze odpowiedzi dot cen i utrzymania. Bardzo mi pomoglyscie.
Stary 2008-06-06, 18:41   #4320
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Dziewczyny dostalam ta robote - jeszcze nie moge w to uwierzyc .
12,50 na godzine + dodatki. Zamawiamy curry - potem sie ide upic - w koncu zasluzylam .
Pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu. U mnie gorąco i zapowiada sie piekny weekend .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości