![]() |
#151 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Sposób na teściową?...
Cytat:
taka ironia... Poważnie, porozmawiaj na spokojnie jeszcze raz z mężem, a jak Ci odp, że przesadzasz, wymyślasz itp, to zapytaj czy tak samo będzie mówił jak zobaczy pewnego dnia Twoje spakowane walizki. Nie krzycz, nie kłóć się, po prostu jasno i wyraźnie daj mu do zrozumienia, że dla Ciebie sytuacja na dłuższą metę nie jest do zaakceptowania, i niestety ale to jego obarczysz winą za rozpad Waszego życia. Niech sobie to przemyśli, bo on jako facet i głowa rodziny nie potrafi zapewnić Wam komfortu. Co do aspektu tego jakie to niby teściowa ma prawa w swoim domu, to aż się nie chce komentować. Skoro Cię zaprasza, deklarując określone warunki życia, to powinna się dostosować do tego co sama proponowała, a nie wymyślać. Niestety potraktowała Was po cwaniacku, kasę płaćcie, żeby nie ponosiła 100% kosztów utrzymania, ale nic nie macie do powiedzenia. Normalnie jak starsze babcie wynajmujące pokój studentom... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7794797 1]Życie uczy, że nawet rodzice mogą okazać się podłymi łajzami ? Mnie moje życie tego nie nauczyło. Także nie uogólniajmy.[/QUOTE]
ciesze sie ze ciebie ominely nieprzyjemne niespodzianki niestety z mojego zyciowego doswiadczenia i obserwacji dookola wynika ze w rodzinie bardzo czesto zdarzaja sie przypadki niesprawiedliwego traktowania dzieci i obiecywania czegos innego a robienia czegos innego pozatym mam jeszcze jedna teorie tesciowie to nie rodzina nie oczekiwalabym od nich czegos za darmo albo traktowania synowej lepiej niz corki to sie praktycznie nie zdarza w realnym zyciu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Odpowiadając więc na temat Twojego wątku- nie ma sposobu na teściową. Jeśli ona nie ma dobrej woli, taktu i przyzwoitości nie wypracujesz z nią zdrowych relacji. Ona ma świadomość, że ten dom może jutro sprzedać, Wam wystawić walizki za drzwi i pojechać w podróż dookoła świata. Jej na Tobie nie zależy, nie jesteś jej rodziną. Liczą się tylko syn i córka i tylko oni mogliby mieć na nią jakiś wpływ, ale nie chcą. I o ile Twojej szwagierce się nie dziwię, bo dla niej też nie jesteś nikim bliskim, o tyle Twój mąż to ciepłe kluchy bez kręgosłupa. I powtarzam kolejny raz- teściowa ma prawo robić w swoim co chce, czy to w porządku to inna sprawa. Ty masz prawo czuć się oszukana, ale nie masz żadnych środków, żeby tę sytuację zmienić poza wyprowadzką
![]() Edytowane przez mellitus Czas edycji: 2017-10-13 o 16:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wyliczania, co kto dostał od rodziców i co się komu teraz należy, to też bym tu przystopowała. Autorka w tej rodzinie jest od kilku lat, wielu rzeczy może nie wiedzieć. Niech się skupi na tym co ma na papierze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Problem, jaki masz mialam i ja, choc pozornie moglby sie wydawac inny, to mial jedna wspolna ceche. Tez chcialam w mieszkaniu czuc sie dobrze, swobodnie i miec uczucie bezpieczenstwa.
Po mimo, ze to bylo odzielne mieszkanie a nie, jak u Ciebie pietro u tesciow, niestety zycie tam okazalo sie niemozliwe. Mieszkanie bylo mojego meza ale tez, byl to dom rodzinny (juz nie mieszkajacych w nim) meza doroslych dzieci (nie moich). Pamietam i niezapomne tego dnia, jak czulam sie...nawet nie umiem tego opisac, gdy musialam szybko, bo bylam naga chowac sie do lazienki, bo wlasnie syn meza wchodzil do mieszkania, otwierajac sobie drzwi kluczem. Temat i klotnie pojawialy sie co jakis czas, ilekroc wchodzil, jak do siebie. Nie bylo wyjscia. Musialam sie wyprowadzic, bo maz nie mial smialosci powiedziec dzieciom, ze uklad sie zmienil w momencie nowej partnerki. Moj maz , podobnie, jak Twoj i jego matka nie pomysleli o tym, ze jak sie wprowadza kogos do domu, to trzeba zawczasu zastanowic sie i pomyslec o dobrym samopoczuciu nowego domownika, ktorego podstawa jest intymnosc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kiedyś (na szczęście przejściowo) mieszkałam z teściami, było to przedtem nim wspólnie z mężem wyprowadziliśmy się do wynajmowanego mieszkania. I było podobnie jak u Ciebie: ciągłe uwagi teściowej, obelgi, wyzwiska, zwracanie uwagi..Potem bywało, że przychodziła do naszego wynajmowanego mieszkania i mówiła, że zrobi mi plan dnia - co powinnam robić, jak i gdzie trzymać, itp.,itd. Kiedy przychodzi nas odwiedzić, to od razu rozgląda się po pokojach, wytyka że tu jest kurz, to trzeba wyrzucić, tamto krzesło wytrzeć, bo już widać, plamę, itp. Podczas gdy ja nigdy w życiu odwiedzając kogokolwiek w mieszkaniu czy domu, nie odważyłabym się zwracać uwagi na pewne sprawy, bo to zwyczajnie nie moje miejsce i uważam to za niekulturalne. Żeby nie było, moja mama również jest podobna - kiedy przyjeżdża także "wygarnia" co jej się nie podoba, mimo że to nasze cztery kąty i ona nie ma nic do gadania. Na szczęście mąż był zawsze po mojej stronie - w odróżnieniu od Twojego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Pyskatka
|
Tom moze ja sie wypowiem jako ta mieszkajaca u tesciow, na gorze. Z wlasna kuchnia i lazienka, z remontem zrobionym wlasnym kosztem. I siostra meza przyjezdzajaca na weekendy.
Tesciowa praktycznie w ogole nie przychodzi na gore, podobnie tesc. Jestesmy w przyjaznych stosunkach. Nikt sie nikomu w nic nie wtraca. Jasno wyznaczam zasady i nikomu nie daje sobie wejsc na glowe. Mam swoje zdanie i tyle. Czesto my schodzimy do nich na dol, obejrzec razem film itd. Tesciowa zajmuje sie nasza corka w ramach umowy o prace uaktywniajacej, ja jej oplacam podatek itd. Mieszkamy tu tymczasowo (aktualnie juz 3 lata) dopóki nie bedziemy mieli czegos swojego. Rachunki placimy oczywiscie po polowie, za wszzystko. A siostra meza w weekendy ma swoj pokoj na dole.
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2017-10-13 o 17:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto zadecydowal, ze siostra meza mieszka na dole? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
Jest tylko 1 sposób - rozmowa i każdorazowe upominanie teściowej jak jej się zapomni
![]() ![]() Autorko mówiłaś, że miały być drzwi z zamkiem ale tesciowa koniecznie musi na strych. Przez pokoje musi czy raczej przez Wasz korytarz a moze jedynie klatkę schodową? Swoja droga jak musi to niech dzwoni i moze jej otworzysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Rozeznanie
|
No ten facet to słaby punkt tej sytuacji. A jak nie wesprze to ju dziewczyny piasały co dobrze byłoby zrobić....chociaz ja mysle ze on wyprowadzke potraktował by jak zniewage i niekoniecznie chciał gonic za autorką
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
jesli nieporozumienia dotycza , tylko mieszkania a reszta jest dobrze, to poleci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to mówi osoba, która mieszka z rodzicami ![]() Ja mam do moich rodziców 30 km i wyobraź sobie, że nocuję tam parę razy w miesiącu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() To,że się mieszka razem, nie znaczy,że spędza się ze sobą większość dnia, jak nie całość. Gdybym mieszkała 40km od mamy to bym się nie zwalała bratu na piętro na noc. Dla mnie to oczywiste. Ty chcesz, nocuj ja Ci nie bronię ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2017-10-13 o 22:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
A mnie naprawdę nurtuje czemu siostra z dziećmi i mężem nie może spać w pokoju gościnnym, tylko koniecznie musi spać w pokoiku sprzed X lat
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
a ten pokój na górze to jak wielkościowo w porównaniu z tymi na dole? większy, mniejszy czy taki sam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uprzedzam pytanie. Nawet jakbyśmy mieszkali rok,czy pięć lat, to nie, nie nocowała bym u rodziców. U nas nie ma takiego zwyczaju, żeby tak u sobie nocować. Chyba,że sytuacja tego wymaga,bo jest wyjątkowa. Mama ma 3 siostry. Wszystkie mieszkają długie lata osobno i nie zdarzyło się,żeby nocowały u rodziców ![]() Jak ktoś chce, proszę bardzo, mnie to dziwi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisałam, w pierwszym poście,że dziwi mnie nocowanie u rodziców gdy ma się do pokonania tak mała odległość + zwalanie się na piętro gdzie mieszka brat z rodziną. Wiec,żeby było ci lepiej, skoryguje. Gdybym nie mieszkała z rodzicami, to w życiu nie przyszłoby mi do głowy, aby u nich nocować. Lepiej ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
Ja jak nocuje u rodzicow to nie spędzam z nimi całego dnia. Zazwyczaj odwiedzam rodzinę i znajomych , ale mieszkanie z rodzicami i zarzekanie się, że 40 km to nie jest odległość do nocowania u nich " bo w mojej rodzinie się tak nie robi" jest dla mnie komiczne. Może tak napisać ktoś kto na prawdę ma osobny dom .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież skoro ona tam nie mieszka, a mieszka jej brat, to przecież pisze jak się zachowuje OBECNIE wobec niego (więc nie są to czcze deklaracje). Co by się miało zmienić jak on zamieszkałby tam z żoną ? Przecież jak rodzice formalnie zapiszą bratu nawet i całe mieszkanie, to on i tak musiałby spłacić siostrę, więc w tej chwili chodzi wyłącznie o stworzenie możliwości użytkowania bratu i jego rodzinie pokoju, w mieszkaniu, w którym i tak się już nie mieszka. Gdzie tu jest problem ? Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2017-10-13 o 23:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Co kto lubi, mnie osobiście dziwi awersja do nocowania. 40km to kawałek drogi, zwłaszcza jeśli się zasiedziałam, jest późno... jeśli mają wolną sypialnię to nie rozumiem co w tym dziwnego.
Nawet znajomi którzy mieszkają w odległości tylko 20km, jak się spotykamy u nich w domu, to pytają czy nie chcielibyśmy przenocować żeby nie jeździć po nocy. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.