Lokale na wesele w NIEPOŁOMICACH - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-05, 22:58   #31
Madzionella
Rozeznanie

Dot.: Lokale na wesele w NIEPOŁOMICACH

A kościół w Grabiach? ?To w zasadzie przy granicy z Niepołomicami, może z 15 minut drogi od Novum. Ewentualnie kościól św.Stanisława w Szarowie, tez bardzo blisko.

21 lipca 2012 godz. 16

16 marca 2015 "nie widzę akcji serca" 10 tc

1 sierpnia 2016 godz. 18. Nasza Asieńka
Madzionella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-06, 08:10   #32
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowana 18 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Panie po raz 1!!!jestem narzeczona od 30.12.2011 i zaczelam wlasnie szukac sal na weseliskododam ze w okolicach Krakowa, bo w centrum nie odpowiada nam smog!Zagladam wiec juz do Niepołomicbo tu wykukalam fajna sale w restauracji szafrantu czy ktos ma jakies doswiadczenie z tego miejsca?Meni super bo juz zdazylam wymienic korespondencje z wlascicielka,cena tez ok ale terminy letnie wszystkie zajete na ten i nastepny rok;(
Kiedy z narzeczonym szukaliśmy sali, to zajechaliśmy również do Szafrantu Mnie się podobało - bardzo ładna sala Właściciele przyjaźni, nastawieni na potrzeby klienta. W rezultacie sala odpadła, bo stwierdziliśmy, że jest trochę za ciasna na naszych ok. 110 gości (pomieściliby się, ale byłoby ciasno). Na wesele na ok. 80 - 90 osób jest super. W rezultacie padło na salę bankietową w Podzamczu w Dobczycach - jeszcze ładniejsza, większa, menu genialne a ceny... niższe niż w Szafrantu. No i więcej wariantów do wyboru

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-15, 16:14   #33
zaczarowana 18
Raczkowanie

Talking Dot.: Lokale na wesele w NIEPOŁOMICACH

No to widze ze kolezanka bedzie miala podobna wielkosc wesela co u naswidzisz to dobrze ze mowisz o tej wielkosci sali w szafrantu czyli nie musze juz marnowac nawet czasu by tam jechac.A w Dobczycach na jednej sali sie tanczy co i je?kurcze chce tam jechac i ja zobaczyc tylko obawiam sie ze to jednak ode mnie za daleko no ale coz zobaczymy!W wy w tym roku planujecie czy w przyszlym?
zaczarowana 18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 08:16   #34
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
No to widze ze kolezanka bedzie miala podobna wielkosc wesela co u naswidzisz to dobrze ze mowisz o tej wielkosci sali w szafrantu czyli nie musze juz marnowac nawet czasu by tam jechac.A w Dobczycach na jednej sali sie tanczy co i je?kurcze chce tam jechac i ja zobaczyc tylko obawiam sie ze to jednak ode mnie za daleko no ale coz zobaczymy!W wy w tym roku planujecie czy w przyszlym?
Na jednej sali są stoły i parkiet vis a vis sali bankietowej jest sala restauracyjna (dość kameralna, ale nie za mała, bardzo ładna i elegancka) do dyspozycji gości weselnych, zamknięta dla gości z zewnątrz - czyli jest gdzie wyjść, w razie gdyby pogoda nie dopisała (tfu tfu). TUTAJ masz link, obejrzyj, poczytaj na stronie są wszystkie najważniejsze informacje, łącznie z wariantami menu i cenami. Od nas to też dość daleko - ode mnie 15 km, od TŻta jakieś 30 ale trudno, załatwiamy transport dla gości, nie powinno być problemu. Ślubujemy w sierpniu 2013 a Wy?

310813
Stary 2012-02-23, 18:15   #35
asiek_d
Przyczajenie

cześć dziewczyny. Też biorę ślub w niepołomicach ale w zajeździe celtyckim. Ja osobiście nie wybrałam hotelu novum gdyż bardzo wymyślne dania proponowali i małe porcje no ale każdy lubi co innego. Sala szafran jest cudna, nowoczesna ale fakt że mała. Bardzo tanio jest w azalii ale na max 100 osób.
asiek_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 10:50   #36
kokosek23
Przyczajenie

hej dziewczynki . odnośnie Azalii w szarowie maksymalnie goszczą 180 osób na weselu. cena za osobe zależy jak się ktoś z właścicielką dogada ja mam np. 170 zł/os. ale myśle że wybór sali zależy indywidualnie od osoby. Azalia jest przytulna i moim zdaniem mało trzeba kasy wlożyć żeby przyozdobić ja bo sama w sobie jest cudna. w przeciwieństwie do szafrantu które uważam w środku jako zimne.

a co do księży w niepołomicach. to polecam już Jazy. można znaleść w internecie kto tam jest proboszczem i najlepiej zadzwonić i zapytać co trzeba, kiedy można przyjechać i takie tam. nie polecam parafi w centrum niepołomice, dlaczgo?? moje wytłumaczenie brzmi : http://www.youtube.com/watch?v=YHoPC5u2Ehs
no cóż. to słowa proboszcza a to proboszcz się zajmuje ślubami. ja osobiście polecam jazy lub zabierzów bocheński. powodzenia w przygotowaniach
kokosek23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 08:07   #37
krasnoludek1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Madzionella Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Niepołomiczanki - przyszłe PM. Też jestem z tego jakże uroczego miasteczka i myślę, by właśnie tu zroganizować swój ślub i wesele. Otóż chciałabym, aby ten wątek posłużył wszystkim dziewczynom do wymiany informacji nt. lokali weselnych w naszej okolicy.
Podobny wątek był na forum e-niepolomice.pl ,ale od czasu jak polączyli forum z Facebookiem, nic znaleźć tam nie można ;/.

Na początek może wymienię wszystkie lokale, które przychodzą mi do głowy w Niepołomicach i w okolicy, a Was, drogie Wizażanki, proszę o opinie i ewentualne uwagi.

Oto moja lista:
NIEPOŁOMICE:
- Zamek Królewski (tu wynajem sal albo restauracja w zamku)
- Hotel Forum
- Hotel Niepołomice
- Restauracja Szafrantu
- Zajazd Królewski

OKOLICE NIEPOŁOMIC:
- Azalia (Szarów)
- Zajazd Celtycki
- Zajazd Skorpion (Grodkowice)
- Dworek u Emilki (Tomaszkowice)
- Oberża pod Czarnym Koniem (Mogiła Nowa Huta)
- Hotel Lech (Siedlce k. Łapczycy)
- Restauracja Savana (Targowisko)
- Karcza pod Wielką Solą (Wieliczka)
- Pałacyk Wielicki (Wieliczka)

Więcej w tym momencie niestety nie przychodzi mi do głowy. Jeżeli któraś z Was miałaby jeszcze jakiś lokal, ktory warto polecić - piszcie!
Przede wszystkim proszę o ocenę jak wygląda obsługa, jak dogadywałyście się Wy lub Wasi bliscy z właścicielami, kuchnia, wystrój i co tylko ważnego przyjdzie Wam do głowy.

Pozdrawiam i z gory serdecznie dziękuję za wszystkie uwagi.

Lokalem który warto polecić, a o którym zapomniano to Dom Weselny Anson w Niepołomicach na przeciwko coca-coli
krasnoludek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 10:50   #38
jowitkaa1
Przyczajenie

a byłeś/ byłaś tam że tak polecach Anson w Niepołomicach?

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

a byleś/ byłaś tam że tak polecasz Anson w Niepołomicach?

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

a byłeś/ byłaś krasnoludku na weselu w Ansonie skoro tak polecasz?
jowitkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 10:44   #39
krasnoludek1
Przyczajenie

Byłam na weselu i niedawno ze znajomymi byliśmy również na zabawie karnawałowej. Na obu imprezach bawiliśmy się świetnie, profesjonalna obsługa, dużo pysznego jedzenia w niskiej cenie (mówię o karnawale bo jakie są ceny wesel to nie wiem, ale myślę, że na ich stronie będzie wszystko podane, a jeśli nie to zawsze można zadzwonić). Sala oprócz obsługi ma również piękny wygląd, jest duża i nie ma ścisku a wesele było na ok 150os. Polecam gorąco!
krasnoludek1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 10:44   #40
frezja2233
Przyczajenie

wesele i slub Mogiła, Huta

Słuchajcie wszyscy - podziało się koszmarnie, mam do odstąpienia termin ślubu w kościele w Opactwie Cystersów w Mogile i dom weselny pół kilometra dalej. 14 lipiec tego roku. Wesele może być na min. 80 osób, w świeżo odremontowanym Zajeździe Mogilskim. Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy : alydka@poczta.onet.eu
frezja2233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 15:09   #41
zaczarowana 18
Raczkowanie

Dot.: wesele i slub Mogiła, Huta

[QUOTE=frezja2233;32894103]

uuuuu nie zazdroszczę tyle przygotowań na darmo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-18, 15:15   #42
zaczarowana 18
Raczkowanie

Dotarłam jednak do tych Dobczycale szczerze ci powiem ze fakt sala ładna i w ogole ale nie w naszym guście!raz że za mało miejsca do tańczenia, a dwa ze wolimy taki bardziej kontakt z natura i wczesniej znalezlismy piekną sale przed Dobczycami a dokladnie Grajów"folwark zalesie"-jest cudny,widok urzekający wszędzie zielono i juz mamy rezerwacjewiec ten problem juz mi odpadl
Stary 2012-03-19, 12:49   #43
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
Dotarłam jednak do tych Dobczycale szczerze ci powiem ze fakt sala ładna i w ogole ale nie w naszym guście!raz że za mało miejsca do tańczenia, a dwa ze wolimy taki bardziej kontakt z natura i wczesniej znalezlismy piekną sale przed Dobczycami a dokladnie Grajów"folwark zalesie"-jest cudny,widok urzekający wszędzie zielono i juz mamy rezerwacjewiec ten problem juz mi odpadl
Ilość miejsca do tańczenia zależy od ilości i układu stołów na naszą setkę gości na pewno wystarczy. A w Folwarku Zalesie miałam studniówkę dla mnie z kolei tamto miejsce niekoniecznie na wesele (tzn. na nasze wesele, bo ogólnie jest super na takie imprezy), a oglądaliśmy je jako pierwsze... dlatego wylądowałam w Dobczycach

310813
Stary 2012-03-28, 12:32   #44
zaczarowana 18
Raczkowanie

no my juz wiemy ze 10.08.2013 slubujemy
Stary 2012-04-17, 10:37   #45
kasiulka_87
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jowitkaa1 Pokaż wiadomość
Witam Odświeżam wątek

11.08.2012 stranę się szczęśliwą żoną Szukając informacji o miejscu mojeg owesela natknęłam sie na ten watek i trochę przeraziłam. Nigdzie bowiem nic nie jest napsiane na temat naszje sali. Wesele organizujemy w domu weslenym ANSON (naprzeciwko cocacoli). Czy ktoś ma jakieś opinie na temat teego miejsca? Póki co my jesteśmy zachwyceni współpracą z właścicielami, ale niestety niewiele opini mozna znaleźć na internecie Czy ktokolwiek wie coś na temat organizacji wesel wtym miejscu? (tylko prosze o własne opinie, a nie usłyszane od konkurenji )

Pozdrawiam serdecznie
Jowitko ja miałam wesele w ANSON w 2011r do dzisiaj goście weselni wspominają nasze wesele, i po nas na rok 2012 maja zarezerwowane wesela mój brat i kuzynka. Wszyscy jesteśmy zachwyceni wykwalifikowaną obsługą (widać ze nie są to kelnerzy łapani na ulicy). Dania były bardzo smaczne i pięknie wyglądające na talerzu. Na stole szwedzkim było wile rozmaitości i niczego nie brakowało. fajne jest to że w cenie masz wystrój sali a jeśli chcesz mieć więcej kwiatów (tak jak my) dopłaciliśmy śmiesznie niską kwotę. a i po weselu dowiedzieliśmy się z kąd takie wyśmienitości w potrawach ich kucharz jest jednym z najlepszych w małopolsce.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN7515.jpg (109,1 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN9483.jpg (174,6 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN9473.jpg (119,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN9468.jpg (143,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN9469.jpg (146,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN9470.jpg (180,3 KB, 13 załadowań)
kasiulka_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 16:19   #46
NightButterflyVIP
Rozeznanie

Ja z czystym sumieniem mogę polecić wesela na zamku w Niepołomicach z resztą ślub w kościele pod wezwaniem 10 tysięcy męczenników w Niepołomicach też to ten mały kościółek przy rynku jest tam bardzo fajny kościelny (czego niestety absolutnie nie mogę powiedzieć o organiście, z którym się wręcz pokłóciłam przez smsy!), a co do księży to nie wiem, bo My mieliśmy księdza spoza tej parafii (znajomego). W tym kościółku istnieje tradycja, z którą nigdy wcześniej się nie spotkałam i bardzo mi się spodobała a mianowicie wręczanie podczas ślubu kapłanowi bochenka chleba (PMka) i butelki białego wina (TŻ). Winko można zakupić wcześniej u kościelnego (jakoś 20zł chyba). Nasz dzień to 1 września 2012 i wesele odbyło się na sali Akustycznej (stoły, kapela i dancefloor ) i komnacie Jagiellońskiej (stół alkoholowy, słodko-kawowy i szwedzki). Mieliśmy niecałe 60 osób i myślę, że to była ilość w sam raz na tą salę jeśli chodzi o ustawienie stołów prostokątnych (w literę U) i tańce. W tym układzie stołów pani Sabina z zamku mówiła Nam, że może być problem, jak początkowo pisałam Jej, że ilość gości dochodzi prawie do 70...Choć rok przed ślubem zaplanowanych zaproszonych było ponad 80.... Ale 12 osób szybko się wykruszyło, jedna para niedopisała w samym dniu wesela , jedna para zrezygnowała tydzień przed ze względów zdrowotnych...i tak się Nam liczba gości zmniejszała. 10 osób z obsługi (3 kamerzystów, 1 fotograf i szóstka z kapeli) mieli swój stolik w tej takiej garderobie, do której się wchodzi z sali Akustycznej - jest tuż przy scenie. Obsługa wesela bardzo fajna, było chyba ze czterech kelnerów? Co na ilość gości było w sam raz, szybciutko roznosili jedzonko. My zdecydowaliśmy się na menu za 180zł/os., ale nie było w tym ani ciast, ani torta, ani alkoholu- wszystko to załatwialiśmy we własnym zakresie, przez co musieliśmy opłacić zamkowi tzw. korkowe= 5zł/os dorosłej. Kelnerzy obsługiwali tylko Nasze wesele, choć było jeszcze jedno. Nie przeszkadzało Nam to w niczym, kompletnie, choć obawiałam się tego trochę, ale nie wchodziliśmy sobie z drugim weselem w drogę Po 21:00 na dziedzińcu mieliśmy pokaz walk rycerskich brutalna sprawa ale jakże widowiskowa ci sami rycerze także przywitali Nas w bramie zamku po przyjeździe z kościoła po czym Rodzice przywitali Nas chlebem i solą. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości lub pytania, chętnie odpowiem pisać śmiało pozdrawiam wszystkie Żonki i Narzeczone!!!
Stary 2013-05-29, 19:09   #47
KasiaMisiek
Przyczajenie

Ja polecam restauracje szafrantu, byłam na weselu rok temu i naprawdę wszystko mi się podobało ! Bardzo ładna sala, szybka obsługa przynosząca pyszne jedzenie. Nawet po weselu trochę żałowałam że nie wybrałam tej restauracji na swoje wesele..
KasiaMisiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 09:42   #48
Sophie86
Zadomowienie

Ja póki co na etapie poczatkowego planowania (zastanawiamy się, czy zdecydować się na slub i wesele w Krakowie, czy w Niepołomicach).

Która z dziewczyn brała ślub w kościele w Niepołomicach? Czy możecie napisać, jak podejście ks. proboszcza do fotografów? Niestety TŻ mnie nastraszył, że w przypadku chrztów zdjęcia robi jedna osoba i nie da rady przeforsować innego fotografa. Boimy się, że może tak być również ze ślubami.

Czy któraś z Was miała w 2013 wesele na Zamku? Byłyście zadowolone? TŻ-towi i mnie podoba się pomysł wesela w tym miejscu, ale siostra nastraszyła mnie, że zmienił się kucharz i wcale nie jest tak fajnie

Cytat:
Napisane przez akah Pokaż wiadomość
to możne ja tez tu coś dopisze, byłam na weselu w skorpionie w Grodkowicach. było to najlepsze wesele. jedzenie pyszne, obsluga profesjonalna i naprawde fajnie miejsce na wesele.

niestety nie pamiętam ile kosztowało ale to dawno było wiec ceny i tak pewnie nie aktualne.

ale naprawdę polecam to miejsce.
Niestety lokal się zepsuł. Niedawno byłam na weselu w Skorpionie. Na plus - klimatyzowana sala, były żywe kwiaty na stole, są ławki w ogródku - można usiąść i ochłonąć w czasie zabawy. Jedzenie tradycyjne, smaczne.
Co do samego wystroju - trochę nie w moim guście (ale to już mało istotne).

Na minus - obsługa kelnerska. Mój stolik nie dostał w ogóle drugiego z ciepłych posiłków, mimo że na stole leżały sztucće przeznaczone do tego dania(!), dostawaliśmy z dużym opóźnieniem paterę z przekąskami na zimno. Wesele było kameralne, więc naprawdę dało się ogarnąć wszystkie stoły... Nie podobało mi się zabieranie talerza z posiłkiem, kiedy ktoś przypadkiem odszedł od stolika (sztućce położone na znak, że posiłek będzie kontynuowany). Jeden z panów kelnerów okropnie pachniał nikotyną (jak dla mnie niedopuszczalne...odechci ewało się jeść). Posiłki dla wegetarian wyglądają następująco: opcja dla mięsożernych, zastąpienie mięsa kotletem sojowym lub surówką. Tak więc dobrze wziąć pod uwagę ten czynnik przy organizacji wesela z gośćmi o określonych preferencjach żywieniowych. Nie podobało mi się również to, że na sali tanecznej cały czas był włączony telewizor z teledyskami z Vivy (czy jakiejś innej stacji muzycznej). Mimo iż miał wylączoną fonię, rozpraszało to podczas oczepin czy podziękowań dla rodziców.

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 09:29   #49
akah
Przyczajenie

no moze tak byc bo ja tam bylam jakies 5 czy 6 lat temu i naprawde sie wybawilam, jak jest teraz to nie wiem, bo na weselu tam nie bylo jedynie na obiadch

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

kuzynka brala slub w tamtym roku w niepolomichach w kociele i nie bylo problemow z fotografem, miala swojego i mogl chodzic po calym kosciele
akah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-15, 18:20   #50
yazid
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Może drewniany kościółek św. Sebastiana w Wieliczce?
Bardzo ładny kościół .

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
Napisane przez KasiaMisiek Pokaż wiadomość
Ja polecam restauracje szafrantu, byłam na weselu rok temu i naprawdę wszystko mi się podobało ! Bardzo ładna sala, szybka obsługa przynosząca pyszne jedzenie. Nawet po weselu trochę żałowałam że nie wybrałam tej restauracji na swoje wesele..
Ja też polecam Szafrantu. Fajni, młodzi kontaktowi właściciele, świetna obsługa i bardzo ładnie urządzone wnętrze.
yazid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 08:53   #51
Maartikrk
Zakorzenienie

Spędziłam pół nocy na szukaniu sali i w końcu trafiłam na wielokrotnie wspomnianą tutaj Restaurację Szafrantu.. strzał w dziesiątkę !!!! Co prawda jest kawałek ale staram się zorientować w różnych miejscach. Mój entuzjazm został zgaszony liczbą osób, którą lokal mieści a też nie chcę sprawić żeby goście czuli się jak ściśnięte śledzie.. Wstępnie przewidujemy ok 150/170 osób choć wiadomo, że część z różnych przyczyn odmówi - to jasne ale do 90 pewnie nie uda się zejść. Jeśli ktoś może polecić miejsce podobne właśnie do R. Szafrantu i sprawdzone będę niesamowicie wdzięczna !!!! Szkoda że nie widziałyście mojej miny jak przeczytałam, że lokal idealny ale dla ok 90 osób...

I jeśli któraś z Was kojarzy taki lokal bliżej Krakowa...

Edytowane przez Maartikrk
Czas edycji: 2013-12-18 o 09:15
Maartikrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 20:14   #52
Rafal79
Przyczajenie

Witam,
Sala Akustyczna i sala Jagielońska
odsprzedam termin po kosztach zarezerwowanych dwóch sal na zamku w Niepołomicach, data rezerwacji 23.08.2014
Rafal79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-08, 09:22   #53
agaGi87
Przyczajenie

Czy słyszałyście może Drogie Forumowiczki jakieś opinie o hotelu Novum- zwłaszcza w kwestii jedzenia?

Wiem, że wcześniej pojawił się wątek Novum ale mamy końcówkę roku 2014, może posiada ktoś jakieś aktualne informacje.. W 2015 organizujemy tam ślub a doszła do mnie wczoraj informacja, ze jedzenie jest niedobre. To tylko jedna opinia ale teraz się zaczęłam martwić...
agaGi87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-10-20, 18:52   #54
zuzanka0903
Przyczajenie

Witam,
Czy orientujecie się może ja jest z weselem w Hotelu Niepołomice?
Jakieś opinie, warto czy nie warto?
zuzanka0903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości