Mamusie marcowe 2018 cz. 4 - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-01, 19:12   #2941
punamama
Rozeznanie

Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 4

Hej. Nie czuje sie dzisiaj za dobrze. Brzuch mnie boli od rana i nie moge sie schylac. Jak sie do jutra nie poprawi to pojade do lekarza bo do pracy nie dam rady isc w takim stanie

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2017-11-01, 19:20   #2942
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Współczuję, mnie od trzech dni pobolewa na środku brzucha poniżej linii pępka i nad ranem nie śpię po 2 godziny, bo tak kuje w prawym boku, raczej na wysokości kości biodrowej. Masakra. A może dziś już warto na SOR??

Dziewczyny, czy już dużo przytyłyście?? Macie brzuszki?? U mnie zauważalny tylko bez ubrań, a tak to jak komuś nie powiem o ciąży to nie wie i mam nisko brzuszek?? Zastanawiam się czy mocne mięśnie brzucha na to wpływu nie mają??
Kornelciaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 19:24   #2943
Torrence
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kornelciaczek Pokaż wiadomość
Torremce lekarka nawiedzona, bo ma dziwne poglądy i to wolno, a tego nie, to zdrowe, a tamto zabronione.

Ops, a ja zadnych suplementow nie biore :/
Odnośnie nawiedzonej lekarki to wielokrotnie tutaj się przekonałyśmy, że różni lekarze mają rózne poglądy na te same tematy. Przykład, o którym kiedyś rozmawiałyśmy tutaj: chciałam lecieć samolotem na jakiś urlop na początku października. Pytam lekarki czy samolot można - wykluczone. Dwa dni później dowiaduję się, że moja kuzynka, w ciąży bliźniaczej, na tym samym etapie co ja, urlopuje się w Hiszpanii

O suplementach też rozmawiałyśmy, jedne z nas biorą inne nie. Ja jestem w tej drugiej grupie, biorę tylko to, co sugerowali lekarze czyli euthyrox i jod bo mam hashi a z własnej inicjatywy kwas foliowy i żurawit. To ostatnie dlatego, że przeszłam ostrą infekcję dróg moczowych i próbuję zrobić wszystko, żeby ten koszmar nie wrócił. A stricte ciążowych suplementów nie biorę.

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość
Kornelciaczek, rożne podejścia ludzie mają. Mnie ta wiedza wczesna pomogłaby w akceptacji i podjęciu jakis działań
Zgadzam się. Ja też potrzebowałam tych badań, sporo na nie wydaliśmy kasy.
Ale uważam, że każdy powinien robić tak, jak potrzebuje i jak czuje, zarówno w kwestii badań jak i supli
Stary 2017-11-01, 19:28   #2944
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję, mnie od trzech dni pobolewa na środku brzucha poniżej linii pępka i nad ranem nie śpię po 2 godziny, bo tak kuje w prawym boku, raczej na wysokości kości biodrowej. Masakra. A może dziś już warto na SOR??

Dziewczyny, czy już dużo przytyłyście?? Macie brzuszki?? U mnie zauważalny tylko bez ubrań, a tak to jak komuś nie powiem o ciąży to nie wie i mam nisko brzuszek?? Zastanawiam się czy mocne mięśnie brzucha na to wpływu nie mają??
Ja już mam spory brzuch
Ostatnio się dowiedziałam, że dziewczyna z rodziny też szybko miała brzuszek więc może to rodzinne

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Ale dzisiaj było cudnie, zjedliśmy pyszny obiad, w kinie też było fajnie, tylko nie mogłam sobie znaleźć miejsca. Bajka była super i taka z mądrzejszych
Tylko na reklamie filmu o chorym chłopczyku się popłakałam...

_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 19:37   #2945
punamama
Rozeznanie

Ja suplementy biore tylko kiedy mi sie przypomni. Mam dobre wyniki krwi i mocz. Widac, ze organizm dobrze sobie radzi w ciazy.
A co do brzucha to moj widac tylko w obcislych ubraniach ale ja dopiero 19tc

No i witaj w naszym gronie Kornelciaczek !
Nie wybieram sie na SOR bo nie jest az tak zle. To takie bole w dole brzucha, nie skórcze. Mysle, ze po prostu dzidzia sie fatalnie ulozyla

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2017-11-01, 19:43   #2946
julietta83
Zakorzenienie

przytyłam już ponad 4 kg, nigdy tyle nie ważyłam boję się, co będzie, jak przekroczę magiczną 6 z przodu a i brzuszek już widać, zwłaszcza jak coś obcisłego założę, zawsze miałam płaski brzuch, więc niemal od razu coś tam się rzucało w oczy

co do suplementów, to pewnie i koncerny nakręcają całe to szaleństwo
a wyniki badań są przeróżne, znalazłam też informację, że norma dla dha to 200 mg, na innej 1000... jestem dość sceptycznie nastawiona do tych wszystkich zaleceń i do tej pory brałam tylko to, co powiedział ginekolog
ale jak czytam, że tyle tego łykacie, to zaczynam mieć wątpliwości
julietta83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 19:47   #2947
Koma1002
Zadomowienie

Cytat:
Cześć wszystkim Może trochę późno, ale póki co nie mam za dużo czasu by śledzić wszystkie fora itp. Także zostanę marcową mamusią. Obecnie 20t5d
Gratulacje

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 19:56   #2948
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Asiula, mój tez ciagle z telefonem/tabletem w rece. To ja dzis tak samo i przynajmniej sobie ksiazke przeczytałam spokojnie, a on dzis tylko ekspres wyczyścił i od rana pyka w jakaś gierkę na tablecie. Juz nie komentuje, bo na moje argumenty odpowiada, ze ja przeciez tez sie bawię telefonem.

I mam tak samo ze wstawaniem z łóżka. Juz opanowałam, ze najpierw odwracam sie na bok, kładę stopy na podłogę i ręką sie od łóżka odpycham. Wstać z leżenia na plecach jest mi strasznie ciezko.
Ale wczoraj zauważyłam, ze teraz chodzę pięknie wyprostowana jak nigdy w całym swoim życiu.

Padłam jak przeczytałam odkrycie Twojego męża o montowaniu nosidełka do wózka ja swojemu robię testy z nazw ubranek. Wczoraj w sklepie pokazywałam polspiochy. I wg mojego męża sa to "spodnie z zabudowaną stópką"

Karolciaczek, witaj planujesz pracować jak długo sie da? Pierwsza ciąża? jak na NFZ to chyba czesto masz wizyty. Chyba bym nie dała rady bez wizyt prenatalnej i polowkowej. Uspokaja mnie wiedza, ze u Dziecia wszystko w porzadku i parametry odpowiednie
Gratulacje chłopaka

Ja chyba przebijam Was wszystkie. Mam 1 bodziaka nabytego przez przypadek cały listopad i grudzień daje sobie na całą resztę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mój na półspiochy mówi "spodnie ze zintegrowanymi butami" :mur"

Powiedzcie mi bo nie moge znaleźć nigdzie info na ten temat: wieczorami ale nie zawsze, jak stoję to ma wrażenie jakby mi się napinaly mięśnie ale w gornej czesci brzucha i lekko po bokach, gdzieś w okolicy żołądka, może ciut niżej. To nie boli, nie kluje, podbrzusza nie czuje tylko mam wrażenie jakbym miała mięśnie za krótkie albo zmęczone. Nie wiem czy to kwestia tego ze macica się podnosi i jakieś mięśnie ciagna? Albo to jest to napinanie brzucha? Jak siedzę to odczuwam coś w rodzaju ulgi ze mięśnie się poluzowaly ale zaznaczam że to nie jest bol

asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 19:56   #2949
Koma1002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
Próbuje mnie wciąż zaskakiwać uczy mnie ciągle czegoś nowego ale normalnie ręce mi opadły. I znów mu tłumaczyłam na czym polega wózek dziecięcy...

Asiula, to Ty wywolalas temat mężów? Gdyby nie to, że teraz nie mogę napisałbym więcej. Mój też ma ewidentnie problem z telefonem, w ciążę co prawda jest zaangażowany, ale czasami się zastanawiam czy wszystko z moim jest ok., gdy tak chwalicie swoich nie przytula się do brzucha, nie mówi do niego, na drobne rzeczy z wyprawki (kosmetyki, ciuszki - i tak to przynajmniej 1,5 tys. Wg moich wstępnych obliczeń) muszę sobie kasę zorganizować. Czasem nie zwraca na mnie uwagi, palnie coś zupełnie od czapy (czasem przykrego)... Ogólnie i tak jest między nami dzięki tej ciąży lepiej, inaczej niż było. Liczę, może naiwnie, że ten czas wpłynie na naszą korzyść ☺ od jakiegoś czasu przymierzam się, żeby opisać, co ostatnio czuję, ale to w klubie. Jak będę sama to to zrobię, bo trochę się ostatnio nazbierało ☺ na szczęście nie tylko mi. Dziewczyny, jam to dobrze powiedzieć to komuś

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 19:58   #2950
robinsonka2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Torrence Pokaż wiadomość
O suplementach też rozmawiałyśmy, jedne z nas biorą inne nie. Ja jestem w tej drugiej grupie, biorę tylko to, co sugerowali lekarze czyli euthyrox i jod bo mam hashi a z własnej inicjatywy kwas foliowy i żurawit. To ostatnie dlatego, że przeszłam ostrą infekcję dróg moczowych i próbuję zrobić wszystko, żeby ten koszmar nie wrócił. A stricte ciążowych suplementów nie biorę.
nie jestem od początku i widać dyskusja o suplach mnie ominęła

ale spotkałam się z różnymi często skrajnymi opiniamii na ten temat

osobiście biorę prenatal , ale dha stricte nie, nie będę nic odrybnego brała :/ a dha tak naprawdę samo potrafi się tworzyć w organizmie z kwasów omega 3... jest on np w oleju lnianym, który na stałe wprowadziłam do jadłospisu... choć mi zalatuje makrelą :/

Cytat:
Napisane przez julietta83 Pokaż wiadomość
przytyłam już ponad 4 kg, nigdy tyle nie ważyłam boję się, co będzie, jak przekroczę magiczną 6 z przodu a i brzuszek już widać, zwłaszcza jak coś obcisłego założę, zawsze miałam płaski brzuch, więc niemal od razu coś tam się rzucało w oczy
co to jest 6 z przodu? ja nawet do 8 mogę dobić! chyba że różni nas sporo cm... to inna bajka
robinsonka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 20:09   #2951
Lunak
Wtajemniczenie

Julietta luzyyy... Ja 6 z przodu to miałam chyba w liceum teraz mi wskoczyło juz 8, ale nigdy tak sie nie cieszyłam, ze mi waga rośnie . Ja dopiero mam 3 kg do przodu. Jak narzekałam dziewczynom, ze mi sie przybieranie zatrzymało tak w tydzien 1 kg złapałam teraz. Ale to pewnie tez z mojej winy czysto, bo sobie ze słodyczami poluzowałam za bardzo teraz juz wracam do starych nawyków.

Asiula, tez mam takie wrażenie. Wieczorem taki naciągnięty brzuch mam. Najgorzej jest w toalecie. Ale jak sie położę to całe napięcie schodzi. Dodatkowo od wczoraj czuje takie ciągniecie w pachwinach. Tłumacze sobie to tym, ze przeciez teraz szybko dzieciaczki przybierają, czyli im miejsca zacznie brakować i nas rozciągają.

Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 20:14   #2952
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koma1002 Pokaż wiadomość
Asiula, to Ty wywolalas temat mężów? Gdyby nie to, że teraz nie mogę napisałbym więcej. Mój też ma ewidentnie problem z telefonem, w ciążę co prawda jest zaangażowany, ale czasami się zastanawiam czy wszystko z moim jest ok., gdy tak chwalicie swoich nie przytula się do brzucha, nie mówi do niego, na drobne rzeczy z wyprawki (kosmetyki, ciuszki - i tak to przynajmniej 1,5 tys. Wg moich wstępnych obliczeń) muszę sobie kasę zorganizować. Czasem nie zwraca na mnie uwagi, palnie coś zupełnie od czapy (czasem przykrego)... Ogólnie i tak jest między nami dzięki tej ciąży lepiej, inaczej niż było. Liczę, może naiwnie, że ten czas wpłynie na naszą korzyść ☺ od jakiegoś czasu przymierzam się, żeby opisać, co ostatnio czuję, ale to w klubie. Jak będę sama to to zrobię, bo trochę się ostatnio nazbierało ☺ na szczęście nie tylko mi. Dziewczyny, jam to dobrze powiedzieć to komuś

Tak, to ja telefon to zmora naszych czasów. Ja tez przyznaje ze sporo z nim siedzę ale jak mąż wraca do domu to staram się telefon odłożyć na bok. A jak coś ci leży na sercu to pisz w klubie

Lunak, książka mi mówi ze ciagniecia po bokach i w dole są normalne bo rozciąga się macica, lekarka tez mi to mówiła. Myślę że powodu do zmartwienia nie ma bo to nie boli ani nie jest to skurcz. W ciągu dnia nie czuje brzucha w ogóle a lekarka mi mówiła ze niepokojące mogą być dretwienia podbrzusza powtarzające się kilka razy w ciągu godziny. U mnie zdecydowanie to tak nie wygląda, to raczej coś w rodzaju uczucia jakby brzuch był za ciężki i mięśnie go z trudem utrzymywały

Edytowane przez asiula1306
Czas edycji: 2017-11-01 o 20:19
Stary 2017-11-01, 20:18   #2953
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Cytat:

a wyniki badań są przeróżne, znalazłam też informację, że norma dla dha to 200 mg, na innej 1000... jestem dość sceptycznie nastawiona do tych wszystkich zaleceń i do tej pory brałam tylko to, co powiedział ginekolog
Też zwątpiłam i sama się wystraszyłam, ale dziewczyny mają rację każda ciąża jest inna i same wiemy co dla nas dobre, a co nie Nie Ty jedna tak masz
Stary 2017-11-01, 20:20   #2954
Ojoanna29
Zakorzenienie

Ja mam prenatal dha - w 2 kapsulkach jest 600. Do tego femibion 1 - podobno dla mnie lepszy skład, jak profesor tak uważa to nie będę udawać madrzejszej

Na brzuchu mam już konkretną kulkę, widać że to ciąża, zawsze byłam płaska, a tu mini arbuzik się zrobił na razie przytyłam 3kg, pewnie też przekrocze magiczną 6 z przodu dobrze, że na wiosnę rodzimy, będzie można od razu spacerować i zrzucać

41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 20:26   #2955
Kornelciaczek
Wtajemniczenie

Koma1002 znam ten problem co Ty masz z mężem. Mój czasem się przytuli do brzuszka, coś pogada, ale musi mieć dobry dzień. Odnośnie zakupów chyba liczy na to, że ja za wszystko będę płacić. I co nie chce seksu!! Twierdzi, że kobiety w ciąży go nie pociągają i że coś może dzidziusiowi zrobić. Mówię, tłumaczę i tak na nic...

Ja jako 14sto latka miałam prawie 7 z przodu, mam nadzieję, że w ciąży nie dobije do takiej wagi. Od ponad 13stu lat ważę 48-52 kg, (teraz 53 kg, ale i tyle ważyłam zachodząc w ciążę). Pewnie też spokojnie przekroczę 6 z przodu i 100 cm w brzuszku. I w końcu apetyt na moje uzależnienie wrócił, czyt.: SŁODYCZE, aczkolwiek wymioty odpuszczają tylko na trochę i znów nie ma dnia bym nie bleee.

Edytowane przez Kornelciaczek
Czas edycji: 2017-11-01 o 20:41
Stary 2017-11-01, 20:28   #2956
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
To normalne w czasie ciąży, że nasze mięśnie zanikają, bo nie ćwiczysz ich, nie są już tak napięte i się rozchodzą, bo brzuszek rośnie i się rozciąga. Ja dość długo czułam i widziałam swoje mięśnie brzucha, ale tylko te górne, bo dolnych nigdy nie miałam wyrobionych, czy jak kto woli wyrzeźbionych.

Może nie staraj się napinać brzucha i nie wciągać go :P
Wciągnąć się nie da swego czasu jeszcze próbowałam ale jak brzuch urósł to dałam sobie spokój myślę że to jest spowodowane właśnie tym rozleniwieniem mięśni i zmiana środka ciężkości i stad mięśnie inaczej pracują. Tym bardziej ze to jest najbardziej odczuwalne jak wstaje. Jak postoje dłużej albo zacznę chodzić to i brzuch jakby się rozchodzil i to uczucie słabnie.

Stary 2017-11-01, 20:31   #2957
Jolinko
Zadomowienie

O spisalyscie się dziś tu troche, ale doczytałam do końca. I no no, tematy dziś trudne padły. Ż tymi facetami to tak już chyba jest że póki realnie czegoś nie widzą, nie czują to ciągle im się wydaje że tyle czasu i to taka odległa przyszłość. Miejmy nadzieję że niebawem wszyscy poczują że to tuż tuż. Mój na szczęście we wszystkim czynnie uczestniczy i widzę że im bliżej tego marca tym mu się bardziej chce ☺

Z suplementów to ja tylko 2 tabletki dha mama plus no i żelazo.

Dostałam 2 kartony ubranek od siostry po jej smyku, jutro będę przebierać i popatrzę co tam mi spakowala. Widziałam nawet laktator tam 🤤

Tyle się dziś ojadlam że chyba trzasne zaraz. Z miesiac nie jadłam słodyczy a dziś się napakowalam jak Bąk jakiś to będzie ciężka noc, już teraz mnie bekanie męczy.

Jolinko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 21:02   #2958
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Lunak - mi w sumie gin tez nie mówią nic o pregnie tylko że magnez i żelazo przerwa co najmniej 2 godziny. Czytalam też, że magnez hamuje wchłanianie żelaza (albo odwrotnie :p) i dlatego muszą być 2 godziny przerwy. Dlatego już sama ustawilam pregne (która ma żelazo) dopiero 2 godziny po magnezie...No i jeszcze gin mówiła, że żelazo musi mieć godzinę przerwy co najmniej do posiłku. jeszcze dopytam gin czy mogę to brać razem pregne i magnez

Mój mąż też uważał, że mamy czas na wszystko i strasznie mnie to wkurzalo. myslalam, ze wszystko bede musiec robic sama. Ale troche nad nim popracowalam i jest duuuuzo lepiej. Najpierw opowiadalam mu ze mega chcialabym byc aktywna do konca ciazy i wspomnialam mu, że w każdej chwili może okazać się, że bede musiala leżeć do konca ciazy jak kilka znajomych dziewczyn i wtedy cała wyprawka będzie na jego głowie. Mówiłam mu też o tej dziewczynie z lutowek, która już urodziła. Wspomnialam tez ostatnio, że bede zamawiać laktator, żeby potem nie musiał kupować na szybko jak okaże się potrzebny. Takie 3 teksty rzucone mimochodem w trakcie rozmów i się ogarnął. Ostatnio sam stwierdził, że trzeba jechać zamówić wózek niedługo. I też sam z siebie powiedział, że w grudniu chciałby juz na poważnie usiąść i skompletować większość rzeczy. Ustaliliśmy, że środki do pielęgnacji i ubranka ogarniam głównie ja ( siostra mi tu sporo pomoże) a reszta zajmujemy się razem Ostatnio nawet jak bylismy w galerii to pytal czy są tu jakieś sklepy, w których moglibyśmy kupić coś z listy wyprawkowej Także czasem wystrczy sposobem I mąż sam się zaangazowal, a jakbym naciskala to efekt byłby odwrotny Na szkole rodzenia tez chce chodzić. Co do obecności przy porodzie zdecydowaliśmy że w pierwszym etapie jest ze mna. Jak zacznie się drugi etap to ma wolną rękę, może poczekać na korytarzu jak nie będzie czuł się na siłach. Decyzję podejmiemu w trakcie. Obydwu nam odpowiada takie rozwiązanie Na razie tylko nie ma zbyt pojęcia o pielęgnacji i opiece nad niemowlakiem ale liczę na to, że po szkole rodzenia bardziej zaglebi się w temat. Wg mnie mężczyzna jest ciezej zaangażowac się w te sprawy, bo to nie oni noszą w brzuchach dzieci

blood_marry będzie dobrze My obstawiamy ze wprowadzimy sie za 3-4 lata do domu. Tez szukamy mieszkania do zakupu (bo wynajmowanie 4 lata to ok. 72 000 zl, szkoda nam tyle kasy pakować komus za wynajem) bo oboje uważamy, że to lepsza opcja niż mieszkanie z tesciami (a co dziwne to mój maz na początku bardziej nalegal na szukanie czegoś byle nie mieszkac z jego rodzicami:p). A Twój mąż spokojnie znajdzie pracę. Trzymamy mocno kciuki!

uciekam nadrabiac dalej

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 21:13   #2959
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:

Ja tylko kwas foliowy i żurawinę
Na podtrzymanie luteina dopochwowo więc nie jesteś osamotniona

Stary 2017-11-01, 21:14   #2960
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Lunak - mi w sumie gin tez nie mówią nic o pregnie tylko że magnez i żelazo przerwa co najmniej 2 godziny. Czytalam też, że magnez hamuje wchłanianie żelaza (albo odwrotnie :p) i dlatego muszą być 2 godziny przerwy. Dlatego już sama ustawilam pregne (która ma żelazo) dopiero 2 godziny po magnezie...No i jeszcze gin mówiła, że żelazo musi mieć godzinę przerwy co najmniej do posiłku. jeszcze dopytam gin czy mogę to brać razem pregne i magnez

Mój mąż też uważał, że mamy czas na wszystko i strasznie mnie to wkurzalo. myslalam, ze wszystko bede musiec robic sama. Ale troche nad nim popracowalam i jest duuuuzo lepiej. Najpierw opowiadalam mu ze mega chcialabym byc aktywna do konca ciazy i wspomnialam mu, że w każdej chwili może okazać się, że bede musiala leżeć do konca ciazy jak kilka znajomych dziewczyn i wtedy cała wyprawka będzie na jego głowie. Mówiłam mu też o tej dziewczynie z lutowek, która już urodziła. Wspomnialam tez ostatnio, że bede zamawiać laktator, żeby potem nie musiał kupować na szybko jak okaże się potrzebny. Takie 3 teksty rzucone mimochodem w trakcie rozmów i się ogarnął. Ostatnio sam stwierdził, że trzeba jechać zamówić wózek niedługo. I też sam z siebie powiedział, że w grudniu chciałby juz na poważnie usiąść i skompletować większość rzeczy. Ustaliliśmy, że środki do pielęgnacji i ubranka ogarniam głównie ja ( siostra mi tu sporo pomoże) a reszta zajmujemy się razem Ostatnio nawet jak bylismy w galerii to pytal czy są tu jakieś sklepy, w których moglibyśmy kupić coś z listy wyprawkowej Także czasem wystrczy sposobem I mąż sam się zaangazowal, a jakbym naciskala to efekt byłby odwrotny Na szkole rodzenia tez chce chodzić. Co do obecności przy porodzie zdecydowaliśmy że w pierwszym etapie jest ze mna. Jak zacznie się drugi etap to ma wolną rękę, może poczekać na korytarzu jak nie będzie czuł się na siłach. Decyzję podejmiemu w trakcie. Obydwu nam odpowiada takie rozwiązanie Na razie tylko nie ma zbyt pojęcia o pielęgnacji i opiece nad niemowlakiem ale liczę na to, że po szkole rodzenia bardziej zaglebi się w temat. Wg mnie mężczyzna jest ciezej zaangażowac się w te sprawy, bo to nie oni noszą w brzuchach dzieci

blood_marry będzie dobrze My obstawiamy ze wprowadzimy sie za 3-4 lata do domu. Tez szukamy mieszkania do zakupu (bo wynajmowanie 4 lata to ok. 72 000 zl, szkoda nam tyle kasy pakować komus za wynajem) bo oboje uważamy, że to lepsza opcja niż mieszkanie z tesciami (a co dziwne to mój maz na początku bardziej nalegal na szukanie czegoś byle nie mieszkac z jego rodzicami:p). A Twój mąż spokojnie znajdzie pracę. Trzymamy mocno kciuki!

uciekam nadrabiac dalej

My porozmawialismy o funduszu wyprawkowym i wtedy mąż powiedział ze w styczniu będzie kupował łóżeczko. To mi się spodobało bo powiedział to tak jakby to była jego działka i on miał się tym zająć. Po świętach robimy przemeblowanie sypialni a jakoś może w następny weekend przeorganizujemy nasze szafy i komody żeby już można było wkładać rzeczy dziecka. Powiedziałam mu też ze do końca stycznia chce żebyśmy mieli wyprawkę meblowo- ubraniowa zrobioną. Kosmetyki możemy kupić w lutym a na dobra sprawę jakby się okazało ze rodzę wcześniej to moja mama leci do apteki/rossmana i kupuje wszystko hurtem- to nie jest aż taki problem. Uświadomiłam go też trochę o torbie do porodu i o tym ze trzeba też ubranka dla dziecka przygotować na wyjście ze szpitala i to będzie jego zadanie żeby dostarczyć te klamoty do szpitala.

Pocieszylo mnie też to ze mój szwagier ma takie samo (czyli zadne) pojęcie o porodzie jak mój mąż. Mówimy mu ze niedługo zaczynamy szkole rodzenia a ten do mojego męża "a po co ci wiedzieć jak się oddycha?" (Dla niego szkoła rodzenia uczy tylko oddychania bo z filmów kojarzy). I wtedy mój mąż, taki dumny z siebie zaczyna mówić że to długo trwa, że on nie wiedział tez ze poród trwa kilka/kilkanaście godzin. Ja mu dodałam ze tak naprawdę to co widzimy na filmach ze kobieta prze przez trzy minuty to bujda na resorach a mąż jest potrzebny po to żeby chociażby pomógł dojsc pod prysznic.

A już hiciorem jest mój teść który jak usłyszał ze kupiliśmy wózek to się pytał "a czemu już- przecież dostaniecie chyba jakieś pieniądze od państwa na dziecko to za to kupicie wyprawkę?". Szczeka mu opadła jak dowiedział się ile wózek i fotelik kosztuje i jeśli dostaniemy cokolwiek (o ile to becikowe jeszcze istnieje) to nie wystarczy nawet na sam wózek bez fotelika, już nie mówiąc o całej reszcie

Stary 2017-11-01, 21:16   #2961
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Kornelciaczek - witaj!

Co do brzuszka - mi ostatnio sporo urósł i juz wszyscy widzą że jestem w ciąży Ostatnio nawet jak bylam w plaszczy to obca kobieta zauważyła że jestem w ciąży A co do wagi u mnie +5.5 kilo a jestem w 23 tygodniu.

A jeszcze wracając do tematu mężów -mój też nie tulil się do brzucha, a teraz jak juz robi się większy to coraz częściej przytula sie lub glaszcze. Ostatnio nawet opowiadal coś małej do brzucha

xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 21:19   #2962
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Kornelciaczek - witaj!

Co do brzuszka - mi ostatnio sporo urósł i juz wszyscy widzą że jestem w ciąży Ostatnio nawet jak bylam w plaszczy to obca kobieta zauważyła że jestem w ciąży A co do wagi u mnie +5.5 kilo a jestem w 23 tygodniu.

A jeszcze wracając do tematu mężów -mój też nie tulil się do brzucha, a teraz jak juz robi się większy to coraz częściej przytula sie lub glaszcze. Ostatnio nawet opowiadal coś małej do brzucha

Mi już pod płaszczem tez się odznacza. Może inaczej- z profilu się maskuje ale wiązanie płaszcza juz jest nad brzuszkiem a nie w talii i dlatego od przodu ten brzuch jest podkreślony- nawet mama ostatnio mówiła ze widać pod płaszczem tym bardziej ze z dnia na dzień trudniej mi się nim owinąć i mam coraz mniej materiału z przodu no i coraz krótszy pasek (płaszcz jest tylko wiązany a nie na guziki wiec mam jeszcze ten komfort ze mogę go regulować)

Stary 2017-11-01, 21:21   #2963
Mecassie
Zakorzenienie

Kornelciaczek witaj

Asiula jakiś czas temu miałam podobne odczucia co do napinajacego się u góry brzucha ale po odpoczynku bylo ok.

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 21:21   #2964
bloody_marry
Rozeznanie

Cytat:

uciekam nadrabiac dalej

Moje drogie, dzięki wam dowiedziałam się że nie można magnezu z żelazem! A ja z reguły biorę wszystko razem

Juana, dzięki za pociechę. Też jestem dobrej myśli.

Widzisz, mój mąż myślał że z jego rodzicami będzie się mieszkało fajnie, ale po 3 dniach już zmienił zdanie

Cytat:

Ja jestem w 19 tc i nie przytyłam nic co do wagi startowej, ale w międzyczasie dwa kilo schudłam i po prostu wyrównało się. Ale do dzisiaj pracowałam, jestem dość aktywna, staram się ćwiczyć regularnie. Przed ciążą też trochę ćwiczyłam, dużo chodziłam pieszo, mięśnie brzucha jakieś tam miałam, nic szczególnego ale brzuszek pojawił się późno, w zasadzie do tej pory jak ktoś nie wie o mojej ciąży to nie widzi.

Cytat:

Ja chyba przebijam Was wszystkie. Mam 1 bodziaka nabytego przez przypadek cały listopad i grudzień daje sobie na całą resztę.

Ja nie mam nic

bloody_marry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 21:26   #2965
_Selina_
Zakorzenienie

My właśnie zaprojektowaliśmy sypialnię, żeby wszystko się zmieściło z łóżeczkiem, mimo meczu partner dzielnie pomagał ogarnąć program. Jestem w szoku, co prawda zerkał na mecz w ważniejszych momentach, ale nie dał odczuć, że mecz jest ważniejszy.
Dziewczyny z Waszymi partnerami też się ułoży, dla panów chwilowo pewne sprawy to abstrakcja. Jeszcze tyle czasu itd. U nas chyba przez to, że na samym początku byłam w szpitalu, a teraz problemy zdrowotne malutkiej, to partner chyba sam rozumie, że wszystko w każdej chwili może się zdarzyć, dlatego się nie ociąga jak chcę coś oglądać, kupować.
U Was na szczęście ciąże są bezproblemowe, więc może panowie widzą wszystko bardzo praktycznie, jeszcze kilka miesięcy to sporo czasu.
Może warto użyć argumentu, że później będzie zima, ślisko i mało bezpiecznie dla Was, żeby chodzić po takiej nawierzchni i wszystko ogarniać. Warto zostawić na koniec tylko pojedyncze zakupy.

Dzisiaj odpisał Pan doktor, Jutro jedziemy do szpitala, na omówienie wyników, a później wizyta u prowadzącego. :strach:

Stary 2017-11-01, 21:30   #2966
bloody_marry
Rozeznanie

Cytat:
Kornelciaczek - witaj!

Mój wczoraj wieczorem przytulił po raz pierwszy. Nie to że jest jakiś nieuczuciowy. Po prostu nie czuł potrzeby i ja to akceptuję. Za to wiem że zrobił to bo bardzo chciał i potrzebował.

Stary 2017-11-01, 21:32   #2967
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
A już hiciorem jest mój teść który jak usłyszał ze kupiliśmy wózek to się pytał "a czemu już- przecież dostaniecie chyba jakieś pieniądze od państwa na dziecko to za to kupicie wyprawkę?". Szczeka mu opadła jak dowiedział się ile wózek i fotelik kosztuje i jeśli dostaniemy cokolwiek (o ile to becikowe jeszcze istnieje) to nie wystarczy nawet na sam wózek bez fotelika, już nie mówiąc o całej reszcie
Bo mężczyźni tak mają Mój Mąż się ostatnio zapowietrzył w sklepie ile kosztuje masło bo zatrzymał się w czasach kostki za 3,50 To co dopiero taki wózek. Dostaniesz becikowe 1000 zł i wszystko się za to kupi

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-01, 21:34   #2968
_Selina_
Zakorzenienie

Jeszcze mam pytanie jakich wymiarów macie/będziecie mieć łóżeczka?
Policzyliśmy maksymalnie: 70 szerokość, 140 długość. Oczywiście im mniejsze (w granicach rozsądku) na początek tym lepiej dla naszej sypialni

Stary 2017-11-01, 21:44   #2969
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Jeszcze mam pytanie jakich wymiarów macie/będziecie mieć łóżeczka?
Policzyliśmy maksymalnie: 70 szerokość, 140 długość. Oczywiście im mniejsze (w granicach rozsądku) na początek tym lepiej dla naszej sypialni

Materacyk 120x60 bierzemy. Z tego co dziewczyny kiedyś pisały to jest wystarczający, najpopularniejszy a my musimy oszczędzać miejsce

Stary 2017-11-01, 21:51   #2970
bloody_marry
Rozeznanie

Ja też 120x60 oglądałam. Nie wiem czy są w ogóle mniejsze? Na pewno są większe dostępne.

Widzę że pojawiło się słowo o becikowym. Myślałam że to wszyscy dostają ale ostatnio słyszałam że jest jakieś kryterium dochodowe? Ktoś się orientuje?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości