|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 4
Dobranoc :-* Odezwę się jutro po wizycie w szpitalu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3002 |
|
Zadomowienie
|
Jasne, trzymamy kciuki
ja pewnie szybko nie zasne, bo jutro połowkowe i już czuję nerwy...na szczęście też radosne kopniaki w brzuchu i to mnie trochę uspokaja ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3003 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Mocne kciuki za dzisiejsze wizyty! Poproszę o dopisanie u mnie 21.11 powtórka usg i 23.11 wizyta ![]() Widzę, że wczoraj temat ubezpieczeń - tz nie ma dodatkowego bo zawsze twierdził że mu to niepotrzebne, jeszcze jest na zleceniu czy tam umowie o dzieło, ciekawe czy chociaż jakiś urlop mu się należy na narodziny dziecka ![]() Rozumiem, że wszystkie jesteście pracujące, nie ma żadnej bezrobotnej jak ja? w ogóle nie wiem gdzie pytać co ze mną dalej, w zusie czy urzędzie pracy gdzie jestem zarejestrowana ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3004 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tym bardziej, że z tym wstawaniem naprawdę robi się coraz ciężej...Puna cieszę się, że wszystko w porządku, trochę mnie wystraszyłaś Selina czekam z niecierpliwością na wieści, trzymam mocno kciuki ale wiem, że dziś odetchniecie z ulgą i my razem z Wami Myślę co u Brilliant i jej biednego starszaka... ... Dziś mogę śmiało powiedzieć, że to była pierwsza noc, kiedy moje własne dziecko nie dało mi porządnie pospać Czasami mam wrażenie, jakby miała na tych swoich rączuniach takie malusie rękawiczki bokserskie, na stópkach glaniki a na głowie hełm... Poza tym chyba trochę naciskała mi na żołądek bo jakoś mnie pobolewał/uciskał. Ale teraz jak wstałam to też jakoś pobolewa więc może jednak coś mi zaszkodziło lub zjadłam za dużo
|
|
|
#3005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzień dobry, ale mi się nie chce wstać, taka pogoda okropna, a my mamy całe miasto do przejechania Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3007 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to musi być jakieś hiper ubezpieczenie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tez będę miała jeszcze powtarzane usg ze względu na to ze lekarka nie mogła się dobrze przyjrzeć aorcie No i witam się rano, zrobiłam juz pranie, zjadłam śniadanie z mężem, wciagnelam suknie ślubną z szafy bo babeczka dziś przychodzi na mierzenie i teraz się szykuje i jadę do mamy na plotki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||||
|
|
|
#3008 |
|
Zadomowienie
|
Joanna kosiniakowe na pewno. Reszta zasiłków ma już kryteria dochodowe.
Becikowe to coś ok 1922 na osobę, ale uwaga wliczanie w to dziecko. Czyli wasz dochód na 3. I jeśli zaraz po urodzeniu wam nie wyjdzie to mozecie sprawdzić koło października bo wtedy już są dochody za inny rok brane. Nie pamiętam dokładnie, nam teraz przy 5 osobach wyjdzie,ale sygnalizuje żeby nie odpuszczać tylko doczytać. Choć dostaje się 1000 a papierów multum. I jak urodzicie np 3 marca to przy pit odliczanie już te 3 miesiące z tytułu dziecka, to też chyba jest dla osób w pierwszym progu podatkowym. Ale warto wiedzieć. Mąż miał dodatkowe ubezpieczenie z PZU i dostał 1000 za urodzenie. Ja nie miałam, teraz oboje nie mamy ![]() Dzień dobry, trzymam kciuki za wizyty ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam 7.7.2012 godz 17 7.3.2015 moje druga miłość Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
|
|
|
#3009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może jakby kota doliczyć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3010 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry
Czekam na pobranie krwi. Jestem jedyną osobą opłacało sie dzwonic i pytać czy dzis normalnie robią badaniaCzyli tak jak sobie policzyłam, to mnie szanowne państwo nie da nic :/ no cóż. Trzeba liczyć na siebie i tyle. Punamama, daj znac co i jak. Ściskam Cie mocno doczytałam wlasnie. Cieszę sie, ze wszystko w porzadku trzymaj sie dalej dzielnie. Ilsa, ostatnio sie śmiałam, ze dla tych co je zwalniają z dniem porodu najlepiej byłoby jakby maluszki sie nie spieszyły na świat ![]() Bloody, ja umawiam wizyty tak jak kończy mi sie zwolnienie. Sama lekarka mi to zaproponowała i dl mnie to wygodne. Trzymam mocne kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#3011 | |||
|
Raczkowanie
|
dzień dobry
Cytat:
Cytat:
Cytat:
choć wolałabym gigantyczną podwyżkę
|
|||
|
|
|
#3012 |
|
Zadomowienie
|
Sorry z potem coś pomieszalam. To za rok jakby dziecko się urodziło nawet ostatniego lutego to xa luty się odlicza. Przepraszam kalafior ciążowy.
Na 3 osoby ciężko żeby coś wyszło. Ale czy więcej dzieci już lepiej;p a i dochód netto bo brutto to prawie nikomu nie wyjdzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam 7.7.2012 godz 17 7.3.2015 moje druga miłość Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
|
|
|
#3013 |
|
Wtajemniczenie
|
Becikowe przysługuje każdemu kto w ciągu roku od narodzin dziecka złoży dokumenty i jego dochód na osobę nie przekracza 1922 zł netto (na rękę), do końca października 2018 składamy dochody za 2016 zaś od listopada 2018 za 2017
500+ przysługuje na drugie i kolejne dziecko bez limitu dochodowego, zaś na pierwsze jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł netto lub w przypadku dziecka niepełnosprawnego 1200 zł Jeśli jesteś nie pracującą osobą, studentką itp to przez rok przysługuje Ci macierzyński w wysokości 1000 zł. Są jeszcze świadczenia rodzinne, ale progu nie znam. Co do ubezpieczeń. W pracy masz ubezpieczenie grupowe i co miesiąc potrącają Ci wcześniej ustaloną kwotę. Nie jest to ubezpieczenie obowiązkowe, więc jeśli nie opłacasz, nie należysz to nie dostaniesz pieniążków z tytułu urodzenia dziecka. Nie wszystkie ubezpieczenia mają pakiet pobyt w szpitalu. Musicie to już sprawdzić. Niektóre firmy ubezpieczeniowe wypłacana za pobyt powyżej 3,5,7 lub 14 dni. Jest opcja, że same sobie prywatnie opłacacie i to tyle. |
|
|
|
#3014 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kciuki za wszystkie wizyty ! Pogoda okropna, szaro i leje Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3015 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam żadnego dodatkowego ubezpieczenia w pracy
przez 10 lat byłam tylko raz w szpitalu przez tydzień, więc przy miesięcznej składce minimum 50 zł, to nawet przy wypłacie za urodzenie dziecka by mi się nie zwróciło wiadomo, że różne rzeczy mogą się jeszcze zdarzyć, ale jakoś ubezpieczenia zbiorowe mnie nie przekonują, wolę te pieniądze odłożyć na konciedobrze wiedzieć z becikowym, pewnie będziemy na granicy dochodów, więc trzeba będzie sprawdzić czytałam też trochę o macierzyńskim/rodzicielskim planujecie wybrać się na cały rok? chciałabym wrócić szybko do pracy, nie uśmiecha mi się 60% pensji aż przez pół roku, utrata wszelkich dodatków i pominięcie przy ewentualnych podwyżkach i premiach (już mnie co nieco ominęło...), choć bardziej dla własnego zdrowia psychicznego, ale pewnie po porodzie trochę mi się zmieni ![]() może po wykorzystaniu części wychowawczego wrócę choć na pół etatu, jeśli oczywiście uda się dostać do żłobka... ech, za dużo mam czasu na rozmyślania... |
|
|
|
#3016 |
|
Wtajemniczenie
|
Żaden ubezpieczyciel nie ma takiej opcji jak urodzenie wnuka, wnuczki.
Któraś pytała gdzie ma się udać jak jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy to właśnie tam. ZUS nic do tego nie ma. ---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- Ojoanna29 nie kombinuj z dodatkowymi zaświadczeniami na dziecko, bo teraz jest tak, że musisz wystąpić o alimenty do sądu na dziecko od partnera lub męża. Nawet jak z nim nie mieszkasz lub mieszkasz chcąc otrzymać 500+ wszystko wnikliwie sprawdzają. |
|
|
|
#3017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba że będę mogła wpisać tylko swoje dochody i podzielić na siebie i dziecko.. Jestem jeszcze ciekawa co potem, skończy mi się macierzyński, chciałabym wychowawczy i muszę się już sama ubezpieczyc pewnie.. Nie wiem czy dam radę od razu zajść w drugą ciążę i opiekować się maluchem jakoś będę to musiała sobie poukładać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3019 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry wszystkim, kciuki za wizyty! A wy trzymajcie za mnie bo dziś wizytuje o 18:30. Jeśli znów przełożą to chyba się zapłacze więc muszę sobie znaleźć zajęcie na dziś żeby nie myśleć za dużo!
|
|
|
#3020 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak to jest z rozdzielnoscia majatkowa I tymi różnymi świadczeniami? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć i tak nie wytrzymałabym w domu tyle nie zdecyduję się od razu na rok, zobaczymy jak sprawy się ułożą - czy mały będzie spokojny, zdrowy i w ogóle zaraz po urodzeniu złożę wniosek o żłobek, mam nadzieję, że u mnie nie będzie tak źle, prywatny to też wydatek ok. 1000 zł, a babcie nie pomogą
|
|
|
|
|
#3022 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej. Ja noc spedzilam w domu ale zanim ogarnelam co mialam to padlam w lozku
dzisiaj mam wizyte wiec dlatego w domu jestem. Mam nadzieje ze wszystko jest ok ![]() A u coreczki jest lepiej osluchowo, humorek tez juz ma lepszy, nie spi caly dzien, oglada bajki Napisze potem co na wizycie |
|
|
|
#3023 |
|
Zadomowienie
|
Julietta wybierasz sobie czy chcesz cały rok 80%. Czy podział pół 100% i drugie pół 60%. My się zdecydowaliśmy za pierwszym razem na drugą opcję bo dzieliłam urlop z mężem a mamy różnice w dochodach. Inaczej chyba najlepiej po 80% jak się nie planuje powrotu wcześniej. Wychowawczy jest po roku i niepłatny, jedynie można pobierać zasiłek przy niskich dochodach.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3025 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba że to kwestia tego że wtedy już nie będziesz mogła bo teraz jesteś zarejestrowana i potem Cię wyrejestruja ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze u mnie w urzędzie organizują jakieś szkolenia dla bezrobotnych poniżej 30, no nic trzeba będzie kombinować ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3027 |
|
Wtajemniczenie
|
Selina - trzymam mocno kciuki dzisiaj. Daj znać po wizycie co słychać u jednego z najsilniejszych maluszków na wątku
Co do łóżeczka nasze będzie 120×60 ![]() Blood_marry - niestety jest kryterium dochodowe tak jak dziewczyny pisaly... 1922 netto/osobę. Liczy się to z poprzedniego roku podatkowego wiec u nas 2017. Tylko nie wiem czy nowonarodzone dziecko też już liczy się jako osoba Koma - kciuki za polowkowe! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3028 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry! Ale paskudna pogoda, ledwo wstalam. Maluch dalej kopie, rozkrecil sie w koncu, siostra wczesniej byla taka aktywna
![]() W te dyskusje sie nie wbije, wiadomo u mnie wszystko inaczej. Z ciekawostek to mam prywatne ubezpieczenie ciazowe. Zdecydowalam sie na nie w pierwszej ciazy, bo nie bylo bardzo drogie, a poczytalam, ze miedzy innymi obejmuje wady niewykryte u dziecka przed wykupieniem, czyli np. jesli trzeba zrezygnowac z pracy, zeby sie dzieckiem opiekowac to przez kilka lat cos tam wyplacaja co miesiac. I skorzystalam z niego juz w pierwszej ciazy, bo dostalam odszkodowanie za nieplanowana cesarke, akurat pokrylo koszt ubezpieczenia i pobytu w szpitalu dla meza Tym razem sie nie zastanawialam, przed prenatalnymi wykupilam.Kciuki za wizyty
|
|
|
|
#3029 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

ja pewnie szybko nie zasne, bo jutro połowkowe i już czuję nerwy...na szczęście też radosne kopniaki w brzuchu i to mnie trochę uspokaja 

w ogóle nie wiem gdzie pytać co ze mną dalej, w zusie czy urzędzie pracy gdzie jestem zarejestrowana 

A wczesniej bylo i teraz bedzie 120x60 w naszej sypialni.
to musi być jakieś hiper ubezpieczenie 

brzuch zwykle był płaski a teraz leci 19 tydz i mam wrażenie jakbym miała brzuch z 7-8miesiaca. Choć wszyscy mówią dookoła że wcale nie , że jakbym wzdęcie miała i tyle 😁

doczytałam wlasnie. Cieszę sie, ze wszystko w porzadku