|
|
#61 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Problemy zdrowotne dziadków rzutują na życie naszej rodziny.
Cytat:
Opiekunka kosztuje krocie. Prywatny dom opieki tez. A do państwowych sa takie kolejki ze szok i jeszcze zazwyczaj i tak sie slyszy, ze stan jest za dobry by sie kwalifikowac na NFZ. Opieka geriatryczna w tym kraju nie istnieje. A i tak chory sie musi zgodzić. Jak sie nie zgodzi to trzeba ubezwlasnowolnoc a to trwa miesiacami. A w międzyczasie cos trzeba, chorym robic. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#62 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
|
|
|
#63 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Jezeli babcia ma np mieszkanie to mozna sprzedac zeby miec na opieke.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
#65 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To nie takie hop siup wszystko Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#68 |
|
BAN stały
|
Łatwo się mówi, kiedy się takiej osoby nie ma w domu. Ale tak naprawdę niewiele można zrobić, kiedy babcia powie nie. Przecież nie będę jej do niczego zmuszała przemocą, a ona nie rozumie, że robi sobie krzywdę. Protestuje, kiedy zmienia jej się plaster na odleżynie, protestuje, kiedy się jej każdy spać na drugim boku (bo na tym ma odleżynę, ale chociaż ją boli, to ona zawsze tak spała i nie chce tego zmieniać). Nawet nie wiem, na jakiej podstawie miałabym ją ubezwłasnowolnić, ona nie jest nawet na nic chora, nie ma Alzheimera. Po prostu jest już taka stara i słaba, że nie utrzyma się na nogach. Pytałam też w hospicjum, oni tam mają pielęgniarki dochodzące, ale trzeba mieć zdiagnozowaną jakąś chorobę (nie wiem, nowotwór), bez papieru z diagnozą nikogo nie przyślą. A diagnozy nie będzie, bo babcia nie da się zabrać do szpitala. Za samo bycie zabobonną i upartą wiejską kobieta chyba jeszcze nie ubezwłasnowolniają. Sprzedać dom? haha Babcia nie dała się nawet wsadzić do samochodu, jak była jeszcze na chodzie, i opuścić go nawet a chwilę, żeby np. jechać do lekarza (zresztą na tym zadupiu czekałabym na kupca dłużej, niż babcia pożyje). "Zostawcie mnie w spokoju, ja sobie tu umrę" - to jest odpowiedź na wszystko.
Z jedzeniem problem był od lat. Nie będzie jadła, bo nie jest głodna, i nie będzie piła, bo jej się nie chce. Jedyne, na co miała ochotę, to czekoladki, po których dostawała zatwardzenia. Robiłam obiad, to zawsze wygrzebywała wszystkie warzywa, owoców też nie chciała jeść, bo za kwaśne (wszystko jest za kwaśne bez tony cukru). Resztę tylko dziubnęła, wystarczyło się obrócić, a wszystko lądowało w brzuchu, ale psa pod stołem. Potrafiła przy upale 30 stopi wypić na dzień niecałą szklankę herbaty z 3 kopiastymi łyżeczkami cukru. Próbowałam ratować sprawę suplementami, wyszukiwałam najlepsze. Jakiś czas brała, potem zmieniała zdanie. Teraz czasem dajemy jej Nutridrinki, to jeszcze wypije, bo słodkie, ale też nie można tego za często, bo wtedy dostaje rozwolnienia, co przy pieluszce jest rzeczą makabryczną (zwykle wtedy dostaje się pościeli, a nawet ścianie za łóżkiem). Dziękuję za pomysł z poduszkami z granulatem, nie wiedziałam, że takie są. Obczaję też ten balsam peruwiański. Mogłyśmy dostać łózko szpitalne, ale się nie zdecydowaliśmy z jednego względu -- było za wysokie. A babia potrafi się obudzić w nocy, coś jej się wydaje i złazi. Zastawiamy ją fotelami, żeby nie spadła. Teraz ma taki niski tapczan i na tym ten specjalny materac, bo jak się z tego zwali, to się przynajmniej nie połamie. Także, wracając do głównego tematu wątku, ja trochę rodziców autorki rozumiem, bo znam tę niemoc. |
|
|
|
#69 |
|
BAN stały
|
Szczerze współczuję. A gburowi życzę życia w takich warunkach 10 lat. Wtedy pogadamy o moralności.
|
|
|
|
#70 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zeby zmusić to trzeba ubezwlasnowolnić, a to dlugi i ciężki proces, na dodatek muszą byc spelnione określone warunki. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
Koleżanka z pracy miała teściową w prywatnym ośrodku pomocy. Płaciła za niego 2500 zł/m-c. Ośrodki państwowe na NFZ natomiast pobierają zazwyczaj 70% emerytury/renty pensjonariusza. Jeżeli kwota ta nie pokrywa całości kosztów utrzymania resztę dopłaca rodzina. Jeśli rodzina nie może lub pensjonariusz jest osobą samotna to dopłatę tą powinien pokrywać MOPS/GOPS. Ja opiekowałam się babcią, wiem jak to jest i dlatego jeśli kiedykolwiek nie daj Boże będę niedolezna i zależna od kogoś to chce do domu starców i koniec kropka.
|
#72 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tez bym nie chciala zyc w takim stanie. Mam nadzieje, ze wprowadza ustawe i bede mogla swiadomie podpisac zgode w razie wypadku zeby nie podtrzymywali mnie przy zyciu ani gdy bede nieswiadomym warzywem. Oczywiscie to ma sie odbyc za zgoda chorego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2017-11-03 o 13:45 |
|
|
|
|
#73 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#74 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie ma te co biczować siebie i innych za to, że czegoś niedopełnili (choć cły czas próbują i działają).
|
|
|
#75 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#76 |
|
BAN stały
|
Nasza sytuacja nie jest jeszcze tak naprawdę masakryczna, znam gorsze. Moja babcia się choćby dała namówić na noszenie pieluch, babcia mojej koleżanki nie dała sobie założyć. Ale zawory już nie działały, więc jak szła po domu, zostawała za nią żółta śmierdząca stróżka (koleżanka z mamą cały czas z mopem latały). No i moja babcia, choć uparta, ma jednak wszystkie klepki. Już totalną masakrą jest babcia naszego sąsiada, której na starość... no cóż całkiem poprzestawiało się w głowie. Niby nie ma zdiagnozowanego Alzheimera (przynajmniej zdaniem lekarza na NFZ), ale robi bardzo dziwne rzeczy. Kłóci się, wyzywa, oskarża rodzinę, że kradną jej pieniądze, sika do zlewu, podciera się ręcznikiem. Ostatnio nawet odkręciła gaz i wyszła. A do tego odmawia mycia się i zmieniania ubrania, więc śmierdzi jak bezdomny. Śpi na wersalce w kuchni i za nic nie chce się przenieść, nawet jak jej proponowali, że jej wyremontują ładny pokoik.
|
|
|
|
#77 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#78 |
|
BAN stały
|
Dlaczego troglodyty? Ja mu tam życzę powodzenia i wierzę, że będzie się trzymał swoich postanowień i nie ucieknie na pierwszy powiew odoru ciała gnijącego w odleżynie albo na pierwsze ugryzienie sztuczną szczęką dziadka z Alzheimerem.
|
|
|
|
#79 | |
|
Gazela inteligencji
|
Cytat:
![]() Znaczy po to, żeby pisać na przekór
|
|
#80 |
|
Rozeznanie
|
Niestety taka jest kolej rzeczy. Kiedyś oni zajmowali się nami, teraz my nimi. Mam bardzo podobne doświadczenia z moimi dziadkami- rodzeństwo taty się nie poczuwało do opieki nad dziadkami, a jedynie do zabierania im prawie całej kasy, więc sobie wyobraź jeszcze taki absurd.
|
|
|
|
#81 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do cierpienia, to bolu i upokorzenia cierpi sie tez w domu. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Liara_Tsoni Czas edycji: 2017-11-03 o 15:51 |
|
|
|
|
#82 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#83 |
|
BAN stały
|
Bo był przytomny i kumaty. Widziałam "wdzięczność " osoby z demencją i z Alzheimerem. Tylko gburowi tego życzę.
|
|
|
|
#84 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Nie był. |
|
|
|
|
#85 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziecko robi w pieluche ale wiesz ze z tego wyrośnie, wiesz ze z tygodnia na tydzień bedzie sie rozwojalo i bedzie bardziej samodzielne. U chorego starszego bedzie tylko gorzej. Dzoecko nie wazy 70 kilo. No i wybacz ale krzyczace dziecko czy agresywne nie jest nawet w polowie tak niebezpieczne jak duzy Alzheimerowiec rzucajacy sie na Ciebie z nozem albo nierzopoznajact Cie i mowocay ze ta jego wnuczka (czyli ty) to takie gowno nic nie warte. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#87 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To przykre, ale starych ludzi traktuje się jak zło konieczne i odmawia prawa do opieki medycznej, wciskając kit rodzinom. Ze swojej strony mogę doradzić wizytę u Rzecznika Praw Pacjenta. Nie na skargę, tylko po informację. Będziecie wtedy wiedzieć, czego możecie się domagać. ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- A z balsamem peruwiańskim uważajcie. Może podrażniać skórę i uczulać. Nie dla każdego się nadaje
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
Rodzeństwo rodziców teraz się nie poczuwa, a potem rzucą się na spadek... Może warto im powiedzieć, że albo zaczną pomagać, albo zostaną wydziedziczeni.
|
|
|
|
#89 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#90 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2017-11-03 o 17:45 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:43.