Coś jest ze mną nie tak...? :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-08, 13:35   #1
nikusia
Zadomowienie

Coś jest ze mną nie tak...? :(

Dziewczyny, szukam pracy - bezskutecznie Pewnie powiecie, że za wcześnie się załamuje ale jakoś tak już mam No ale do sedna, co prawda nie mam praktycznie doświadczenia, wiem, że teraz, przed wakacjami jest dużo chętnych do pracy ale ja byłam na 2 rozmowach: na pierwszej Pani powiedziała, że jeśli nie oddzwoni na drugi dzień to dziękują mi - nie oddzwoniła, na drugiej - Pan podziękował mi po kilku godzinach próbnych (na których zresztą, w jednym sklepie byłam ja i 6 dziewczyn na próbie :/). Zaniosłam 3 CV do sklepów półtora tygodnia temu - nikt nie oddzwonił, chyba z 7 ofert wysłałam na e-mail - nikt nie odpowiedział Szukam pracy w jakimś sklepie w centrum handlowym itp. ponieważ chcę popracować tylko przez wakacje.

Dziewczyny, czy coś jest ze mną nie tak?!

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=504362

Kocham
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200510102438.png
nikusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 13:38   #2
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Coś jest ze mną nie tak...? :(

Nikusiu, ludzie wysylają często po kilkaset maili z CV, zanim ktoś ich zaprosi na rozmowę. Nie zawsze ma sie takie szczęście, aby od razu dostać pracę. Poza tym praca na sam okres wakacyjny to może niekoniecznie w sklepie - zanim Cię przeszkolą, skończą sie wakacje. Może lepiej byloby szukac pracy jako hostessa?

I jeszcze jedno. Czy za to godziny próbne jakie przepracowalaś dostalaś jakies pieniądze?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 13:46   #3
nikusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Nikusiu, ludzie wysylają często po kilkaset maili z CV, zanim ktoś ich zaprosi na rozmowę. Nie zawsze ma sie takie szczęście, aby od razu dostać pracę. Poza tym praca na sam okres wakacyjny to może niekoniecznie w sklepie - zanim Cię przeszkolą, skończą sie wakacje. Może lepiej byloby szukac pracy jako hostessa?

I jeszcze jedno. Czy za to godziny próbne jakie przepracowalaś dostalaś jakies pieniądze?
Aggie nie dostałam ani grosza...swego czasu przeczytałam gdzieś na forum Wizażowym, że takie praktyki są niezgodne z prawem nie wiem tylko czy to prawdą czy ktoś puścił taką ploteczkę

Kocham
Stary 2008-06-08, 13:54   #4
Sweetheart86
Zakorzenienie

Mnie niedługo też czeka szukanie pracy bo kończę właśnie studia. I liczę się z tym, że nawysyłam dziesiątki CV zanim ktoś mnie w końcu przyjmnie. To normalne, że pracy zwykle szuka się długo. No chyba, że ma się znajomości... Nie powinnaś się załamywac czy myślec, że coś z Tobą nie tak. Tysiące ludzi jest odsyłanych z kwitkiem. Tak to już niestety jest. Zwykle potrzebują ludzi z doświadczeniem... tylko gdzie to doświadczenie zdobyc?? Cierpliwości życzę i głowa do góry

Sweetheart86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 14:43   #5
Pletts
Raczkowanie

Witam wszystkich ja mam prace a właściwie po skończeniu nauki pracuje i nigdy bez pracy nie byłam mimo to zdaje sobie sprawę i jak ciężko jest znaleść coś co dawało by nietylko pieniądze ale i zadowolenie .Pracuje w firmie już 15 lat i wiem co to znaczy pracować kiedy praca jest mekką! Musiałam tyrać bo potrzebowałam pieniędzy miałam małe dziecko i musiałam pomagać w zarabianiu pieniędzy swojemu TŻ . Jakiś czas temu w mojej firmie zlikwidowano mój dział i panika co robić czym się zająć w tedy bardzo pomogł mi kurs z Unii Europejskiej dla ludzi którzy chcą zmienić pracę Naprawdę ludzie super większość z nas nie umiało napisać swojego CV bo jak przyjmowali nas do pracy były inne zwyczaje na kolanie podanie i to wszystko ! Były tak kobiety około 50 siątki którym naprawdę potrzebna była pomoc w odzyskaniu wiary w siebie ,a więc przekrój wieku i płci przeróżny Pomógł sztab ludzi naprawdę nie z przypadku !! Może ty też czegoś takiego poszukasz gdzieś koło ciebie Osoby które daleko mieszkały miały zapewniony nocleg na koszt kursu a kurs był jak to z Unii bywa za darmo poszukajcie ....Można np. dowiedzieć się jak szukać pracy gdzie jak przeprowadzić rozmowe przedstawić swoje atuty i umiejętnie się zaprezentować naprawdę świetna sprawa.
Pletts jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 15:23   #6
eve_malutka
Zadomowienie

GG do eve_malutka

Może warto wybrac sie na staż na okres wakacji?
Zdobędzie sie doświadczenie i zawsze sie coś zarobi
eve_malutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-08, 18:17   #7
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez nikusia Pokaż wiadomość
Aggie nie dostałam ani grosza...swego czasu przeczytałam gdzieś na forum Wizażowym, że takie praktyki są niezgodne z prawem nie wiem tylko czy to prawdą czy ktoś puścił taką ploteczkę
Oczywiście że to niezgodne z prawem. W en sposób mozna brać na okres próbny jednodniowy codziennie nowa osobe i znaleźć sobie darmową siłę roboczą.

Spójrz tutaj na poddzial "Pracujący (nie)pracownicy :
http://www.pip.gov.pl/html/pl/info/99020803.htm

Prawo stanowi, że chociaz nie podpisalas umowy, to faktycznie wykonałaś pewna pracę.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-11, 15:14   #8
SweetCzarnulka
Raczkowanie

ja wysłałam chyba z 200 cv i przez 2 tygodnie nie wychodziłam z domu tylko przeglądałam oferty pracy itp itd

może pochodź po mieście po interesujących CIę sklepach, w których chciałąbyś pracować i poprś kierownika i zostaw mu swoje cv a nóż kogoś szukają nawet jeśli się nie ogłaszają
Stary 2008-06-11, 16:40   #9
gojra
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Coś jest ze mną nie tak...? :(

Nikusia przepraszam że w twoim wątku sie odzywam ale jestem tu nowa i jeszcze nie wszystko wiem co gdzie i jak. Bo ja mam taki problem i nie wiem do kogo mam sie z nim zglosić. Kończe studia i nie wiem co dalej, musze sie zarejestrować jako bezrobotna i prosić o jakiś staż czy szukać i wysylać CV? Nie wiem troche za dobrze mi bylo na studiach dlatego obrona mgr dopiero we wrzesniu, a tu już naprawde dorosle życie przede mną. Help. Jestem trochę przerażona że nie znajde żadnej pracy.

Edytowane przez gojra
Czas edycji: 2008-06-11 o 17:08
gojra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-11, 18:26   #10
nikusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gojra Pokaż wiadomość
Nikusia przepraszam że w twoim wątku sie odzywam ale jestem tu nowa i jeszcze nie wszystko wiem co gdzie i jak. Bo ja mam taki problem i nie wiem do kogo mam sie z nim zglosić. Kończe studia i nie wiem co dalej, musze sie zarejestrować jako bezrobotna i prosić o jakiś staż czy szukać i wysylać CV? Nie wiem troche za dobrze mi bylo na studiach dlatego obrona mgr dopiero we wrzesniu, a tu już naprawde dorosle życie przede mną. Help. Jestem trochę przerażona że nie znajde żadnej pracy.
Nie ma sprawy Mam nadzieję, że któraś z dziewczyn Ci pomoże bo ja szczerze mówiąc nie orientuję się za dobrze w tym temacie...Od siebie mogę powiedzieć tylko tyle, jeżeli naprawdę potrzebujesz pieniędzy to szukaj pracy nie stażu...składaj CV w wielu firmach

Kocham
Stary 2008-06-11, 20:24   #11
SweetCzarnulka
Raczkowanie

Cytat:
a masz jakieś doświadczenie, w czasie studiów pracowałaś, dorabiałaś sobie na swoje drobne wydatki typu ciuchy, wyjścia ze znajomymi itp.? czy wsztstko rodzice? zawsze to jakis start, dla pracodawcy to znak ze jestes osoba zaradna i przedsiebiorcza, nawet jeśli pracowałaś w tesco na magazynie albo jako kelnerka albo w innej dorywczej pracy

jakie studia kończysz?
Stary 2008-06-11, 21:09   #12
nikusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SweetCzarnulka Pokaż wiadomość
a masz jakieś doświadczenie, w czasie studiów pracowałaś, dorabiałaś sobie na swoje drobne wydatki typu ciuchy, wyjścia ze znajomymi itp.? czy wsztstko rodzice? zawsze to jakis start, dla pracodawcy to znak ze jestes osoba zaradna i przedsiebiorcza, nawet jeśli pracowałaś w tesco na magazynie albo jako kelnerka albo w innej dorywczej pracy

jakie studia kończysz?
Hmm w sumie pracowałam trochę jako ankieterka dla przychodni w moim mieście, potem chwilkę jako kontrolerka ankieterów no a poza tym jestem konsultantką w firmie kosmetycznej Tyle, że jako takiego doświadczenia w handlu nie ma, nie pracowałam nigdy w żadnym sklepie itp a to się właśnie liczy - doświadczenie w handlu

Kocham
Stary 2008-06-11, 22:02   #13
SweetCzarnulka
Raczkowanie

Cytat:
Hmm w sumie pracowałam trochę jako ankieterka dla przychodni w moim mieście, potem chwilkę jako kontrolerka ankieterów no a poza tym jestem konsultantką w firmie kosmetycznej Tyle, że jako takiego doświadczenia w handlu nie ma, nie pracowałam nigdy w żadnym sklepie itp a to się właśnie liczy - doświadczenie w handlu
oj no ale to zawsze coś. tak jak pisałam - znak dla pracodawcy, że pracy się nie boisz, jesteś zaradna, rozsądna. mój znajomy rekrutuje osoby w dużej firmie i mówił, że właśnie najbardziej nie lubią "dzieci bogatych tatusiów", co to przez całe studia nie pracowały i ich zachcianki finansowali starzy, a pierwszej pracy szukają w wieku 25 czy 26 lat osoby młode z niedużym doświadczeniem, ale z doświadczeniem i chętne do pracy zawsze są mile widziane, możesz ubiegać się o pracę w wymarzonej firmie na niższe stanowisko i liczyć na awans wewnętrzny po jakimś czasie, szczególnie w młodych, nowoczesnych firmach np. znajoma pracowała w biedronce na kasie i strasznie narzekała na tą pracę - wiadomo, bylo ciężko, ale otrzymała po staraniach awans na kierowniczkę
Stary 2008-06-11, 22:11   #14
gojra
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SweetCzarnulka Pokaż wiadomość

jakie studia kończysz?
Dzięki że ktoś to przeczytał. pracować pracowałam dorywczo przez wszystkie wakacje - od hostessy po barmanke, chwilke opiekunka do dzieci, prace biurowe. ale to tylko wakacyjnie. A kończe mój wymarzony kierunek - gospodarkę przestrzenną, tylko praca po tym- no nie ma zbyt wiele.
A co zrobić jeśli brak pewności siebie (odebrany przez przykre doświadczenia życiowe) nie pozwala wierzyć w swoje umiejętności i sprawia że boję się każdej porażki tak bardzo że nie podejmuje ryzyka. Może znacie jakiś kurs UWIERZ W SIEBIE. buzie
Stary 2008-06-11, 22:16   #15
nikusia
Zadomowienie

Uups a ja nie doczytałam i myślałam, że to do mnie

Kocham
Stary 2008-06-11, 22:21   #16
gojra
Przyczajenie

Cytat:
Uups a ja nie doczytałam i myślałam, że to do mnie
Życze Ci powodzenia w szukaniu pracy. Nie znam sie na wysyłaniu CV czy rozmowach ale pierwszy krok masz za sobą tzn.SZUKASZ i czekasz na odpowiedź. Powodzenia
Stary 2008-06-12, 13:55   #17
SweetCzarnulka
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki że ktoś to przeczytał. pracować pracowałam dorywczo przez wszystkie wakacje - od hostessy po barmanke, chwilke opiekunka do dzieci, prace biurowe. ale to tylko wakacyjnie. A kończe mój wymarzony kierunek - gospodarkę przestrzenną, tylko praca po tym- no nie ma zbyt wiele.
A co zrobić jeśli brak pewności siebie (odebrany przez przykre doświadczenia życiowe) nie pozwala wierzyć w swoje umiejętności i sprawia że boję się każdej porażki tak bardzo że nie podejmuje ryzyka. Może znacie jakiś kurs UWIERZ W SIEBIE. buzie
musisz po prostu spróbować, żadne kursy nie zastąpią realnej satysfakcji z pracy, pomyśl sobie, że nie masz nic do stracenia, każdy musi przejść przez pewne nieprzyjemnosci zanim znajdzie wymarzoną pracę powodzenia w szukaniu, im więcej rozmów kwalifikacyjnych odbędziesz, tym będziesz się pewniej czuła. a i w pracy na pewno poczujesz się doceniona, bo mi właśnie praca w tym pomogła, abym uwierzyła, że potrafię i że mogę być w czymś dobra
Stary 2008-06-13, 19:04   #18
gojra
Przyczajenie

Dzięki to fakt musze spróbowac sie przemóc. Im więcej rozmów kwalifikacyjnych tym lepiej. oki zapamiętam. pozdrófki
Stary 2008-06-16, 17:28   #19
Maripossa
Zakorzenienie

Nikusia: wyprowadze cie z bledu na wkacje pracodawcy wlasnie nie maja pracownikow i szukaja ich...mylisz sie myslac, ze ciezko znalesc prace na wakacje studenci wyjezdzaja za granice i nie kto tutaj pracowac najpredzej znajedziesz prace w jakiejs knajpie w centrum miasta - jesli mieszkasz w turystycznym miescie. Galerie handlowe to rowniez dobry pomysl.
Nie zapomnij dodawac zdjecia do CV!
jesli znasz jezyki obce koniecznie to napisz, jesli masz nietypowe zainteresowania, hobby rowniez to napisz wszystko jest wazne!

Pozdrawiam i mam nadzieje ze szybko znajdziesz prace
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-16, 22:11   #20
nikusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maripossa Pokaż wiadomość
Nikusia: wyprowadze cie z bledu na wkacje pracodawcy wlasnie nie maja pracownikow i szukaja ich...mylisz sie myslac, ze ciezko znalesc prace na wakacje studenci wyjezdzaja za granice i nie kto tutaj pracowac najpredzej znajedziesz prace w jakiejs knajpie w centrum miasta - jesli mieszkasz w turystycznym miescie. Galerie handlowe to rowniez dobry pomysl.
Nie zapomnij dodawac zdjecia do CV!
jesli znasz jezyki obce koniecznie to napisz, jesli masz nietypowe zainteresowania, hobby rowniez to napisz wszystko jest wazne!

Pozdrawiam i mam nadzieje ze szybko znajdziesz prace
No i właśnie tu pojawia się problem Wpisuje wszystko do CV, dołączam zdjęcie i nic...Szukam pracy już prawie od miesiąca i wysłałam już dziesiątki CV także ja osobiście nie zgodzę się z tym, że w wakacje łatwo jest znaleźć pracę

Kocham
Stary 2008-06-16, 22:58   #21
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
No i właśnie tu pojawia się problem Wpisuje wszystko do CV, dołączam zdjęcie i nic...Szukam pracy już prawie od miesiąca i wysłałam już dziesiątki CV także ja osobiście nie zgodzę się z tym, że w wakacje łatwo jest znaleźć pracę
no niestety, raz latwiej raz trudniej ale w wakacje na pewno latwiej niz w roku akademiskim... ja zanim znalazlam swoja 1 taka powazniejsza prace to szukalam jej rok po drodze przewinely sie jakies akcje promocyjne w supermarketach itp... teraz mam juz swoja 3 prace w trakcie studiow (i ostatnia bo je w tym m-cu koncze - studia). Jedna znalazlam szybciej (3mies.) inna wolniej (1 rok jak juz pisalam). Nie nastawiaj sie narazie na nie wiem co i nie zalamuj a wszystko dobrze pojdzie

pozdrawiam
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości