![]() |
#1681 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
sluchajcie- jestem zielona i wybaczcie ale ten watek jest za dlugi bym miala go czytac calego a mam mase pytan
![]() wiec jestem na studiach zaocznych Mgr w moim miescie,a znalazlam firme na odbycie stazu w Wawie- gdzie ja mam sie zarejestrowac wiec jako bezrobotna? - jak sie rozmawia o zarobkach w firmie? ja mam zaczac? jak tak to jak czy on kto ustala godziny pracy- wiem ze bede musiala przyjezdzac na zjazdy do mnie co 2 tygodnie niech mi ktos rozjasni conieco w mojej glowce jak to zalatwiac mam wszystko ,co mowic itd plizzz a i jakz papierami gdzie co odbieram i komu daje do podpisania ... |
![]() ![]() |
![]() |
#1682 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo to musisz być zarejestrowana w wawie jeśli chcesz tam staż odbywać. Ale niech ktoś bardziej w temacie potwierdzi
![]() A co do papierów powiedział mi tyle że oni mi dają coś, że chcą bym u nich odbywała staż i zanosi się to do urzędu pracy. A dalej to jestem zielona tak jak Ty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1683 |
Zadomowienie
|
Jak nie jest zameldowana w Warszawie to nie moze sie tam zarejestrować, jedynie u siebie w miescie, albo trzeba załatwić sobie meldunek albo szukać staży u siebie w miescie
|
![]() ![]() |
![]() |
#1684 |
Przyczajenie
|
Jakieś to skomplikowane
![]() Po pierwsze: za 2.05 nie bierze się wolnego (bo wtedy "tracisz" jeden dzień z tych 2 dni wolnych przysługujących co miesiąc) tylko wyrównanie czasu pracy Po drugie: skoro nie wykorzystałaś tego wyrównania czasu pracy, to możesz go jeszcze wziąć - musisz się tylko dowiedzieć do kiedy musisz go wykorzystać, a to zależy od okresu rozliczeniowego - jeśli mają okres kwartalny to do końca czerwca, ale jeśli miesięczny to już za późno, przepadł. __________________ właśnie nie da się dogadac z tymi paniami na bezrobociu że skoro 2 maja kazały mi wziąc urlop a 23 maja byłam normalnie w pracy to tak jakby w maju mam przepracowane o 1 dzień za dużo ;( one uważają że to jest ok. ale jaka jest podstawa prawna że stażyście nie przysługuje dzień wolnego za święto które wypada w sobote - tego to nie umiały mi wytłumaczyc, powiedziały że tak jest i koniec. ale ja tak tego nie zostawie bo szkoda mi każdego dnia wolnego, jeszcze studiując to tym bardziej... pozdrawiam ;* |
![]() ![]() |
![]() |
#1685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli mam zameldowac sie w warszawie,pojsc do fimty dadza mi papier a potem go zanosze do urzedu pracy? czy moge okres stazu przedluzyc po uplywie terminu na ktory najpierw sie zadeklaruje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Raczkowanie
|
Brook jesli Twoje miasto jest w województwie mazowieckim, to mozesz zarejestrowac sie w pup w swoim miescie, a staz odbywac w Wawie. Jesli firma jest zainteresowana abys odbywała u nich staż, to powinna zgłosic wniosek o staz, na stronie PUP jest i we wniosku wpisac Twoje dane, jako osobe która chca wziac na staz, wysłac do urzedu i urzad rozpatruje to moze z dwa tygodnie (nie pamietam dokładnie), kolejno PUP podpisuje umowe z firma. Jest to szybsza procedura niz jakbys miała czekac na oferte stazu od PUP, a firma na konkretnego stazyste spełniajacego jej oczekiwania.
Co do Twojego pytania o finansowanie i godziny pracy, to jesli jest to staz z Urzedu Pracy, to urzad płaci chyba 600zł netto, a firma nie płaci nic, ewentualnie niektóre urzedy pracy podpisuja umowe, w której pracodwaca zobowiazuje sie do zatrudnienia stazysty po odbytym stazu na 2 lub 3 mp-ce (ale to zalezy od urzedu). Jesli chodzi o godziny pracy, to zazwyczaj pracujesz po 8 godzin od poniedziałku do piątku, chyba ze we wniosku składanym przez pracodwace wpisane sa inne dni i godziny pracy (to uzgodnij z pracodawca na rozmowie jakie oni maja oczekiwania co do godzin i dni pracy), w ciagu 1 m-ca przysluguja Ci dwa dni urlopu.
#1688 |
Zakorzenienie
|
kurcze
![]() czyli rozumiem ze mam najpierw zameldowac sie w warszawie- jesli mieszkam w woj. nie mazowickiem nastepnie to FIRMA zalatwia sprawy papierkowe z urzedem pracy nie ja? |
![]() ![]() |
![]() |
#1689 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Brook ja tez jestem studenka zaoczna, dogadałam sie z pracodawca i w piatki kiedy mam zjazdy porostu wychodze o 3h wczesniej i nie ma z tym zadfnych problemów, napewno dogadasz sie z pracodawca ewentualnie zawsze mozesz te godziny odrobic zostajac w pracy po porstu dłużej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1690 |
Zakorzenienie
|
tylko ja piatki bym chciala miec wolne jak mam zjazd czyli co jakies 2 tygodnie bo dojezdzac do swojego miasta musialbym
czy weekendy sa wolne czy tez sie odbywa staż? druga rzecz czy staż hmm to nie jest wykorzystywanie ludzi za darmo - przynies itd? nie wiem tez od kogo zalezy to na jaki czas zostane zatrudniona- chcialabym najpierw 3 miechy zeby wiedziec jak dam rade a potem przedluzyc ew dalej kolejn arzecz mzoan zrezygnowac ze stazu bez konsekwencji czy sa jakies? prosze o potwierdzenie jak to wyglada papierkowo ![]() czy dlugo sie czeka n staz jak juz wszystko zostanie dostarczone i podpisane? |
![]() ![]() |
![]() |
#1691 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej by było gdybyś zapytała o to wszystko w UP. Rózne sprawy różnie się załatwia w rożnych urzedach
![]() Za staż dostaje się 650 na ręke, płaci urząd pracy. Firma/urząd w którym odbywa się staż może dodatkowo płacić, ale to sie rzadko zdaża i nie można tego rządać od przełożonego bo to tylko i wyłacznie jego dobra wola. Co do charakteru parcy - to zalezy gdzie trafisz. Niestety zdarza się, że jest się od sprzatania, biegania do sklepu, banku itp ale można tez dobrze trafić ![]() ![]()
#1692 |
Zakorzenienie
|
Jak to jest kiedy ktos ukonczyl studia, ale jeszcze sie nie obronil pracy dyplomowej? Czy taka osoba moze zapisac sie do urzedu pracy?
#1693 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie to miałam na myśli, może wyjasniłam to nieprecyzyjnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a czy pisalyscie podanie o staż do firmy w ktorej chcialyscie odbyc staż?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1695 |
Zakorzenienie
|
W jednej firmie najpierw zapytałam czy wogóle praktykują staże, bo nie wszędzie przyjmuja stazystów. Do drugiego miejsca - złożyłam CV i podanie z prośbą o zorganizowanie stażu i umotywowałam dlaczego chce.
Na staż zostałam jednak skierowana z UP, ponieważ gdy załatwiałam sama nie mieli w UP pieniędzy więc nawet nie złożyłam papierów, a w drugim przypadku zadzwonili gdy już potwierdziałam ten przydzielony z UP.
#1696 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do dokumentów składanych do PUP, to obowiązuje to dwie strony pracodawce ze chce stazyste i Ciebie ze chcesz odbyc staz. Najlepiej idz do Urzedu Pracy i sie dowiedz, bo w kazdym załatwianie spraw stazowych wygląda troche inaczej.
![]() |
#1697 |
Zakorzenienie
|
wygladalo to tak ze spytala, w mailu czy szukaja stazysow pan odpowiedzial ze tak sie sklada ze tak i poprosil o CV wyslanie
zaraz zamierzam wyslac,ale podanie o stazu to chyba dopiero po rozmpowie z nim powinnam napisac? czy nie bedzie to konieczne? Hosenka i inne moge prosic was o przeslanie takiego przykladowego podania o straz co wysylalycie oczywiscie bez danych osobowych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Zakorzenienie
|
A orientujecie się może czy istnieje coś takiego jak zwrot kosztów przejazdu? jeśli tak, to jakie wymogi trzeba spełnić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Zadomowienie
|
nie ma całkowitego zwrotu kosztów przejazdu przynajmiej w krakowie, daje sie na podstawie biletu miesiecznego 50% jego ceny, o zwrot kosztów musisz napisać podanie, znajduje sie ono na stronach GUP, jednak jesli zrezygnujesz ze stażu wczesniej , to te koszty bedziesz wtedy musiała zwrocic
|
![]() ![]() |
![]() |
#1700 |
Zakorzenienie
|
jeszcze nie zaczelam stazu a juz sie boje czy dam rade
![]() to prawda ze kazdemu w fimie opiekun przysluguje? |
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Zakorzenienie
|
Aha rozumiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1702 |
Zadomowienie
|
Sikorka wtedy nie musisz zwracac
![]() Wkleje jutro informacje jakie dostałam od urzedu pracy o stażu, bedzie ona pomocna dla wielu z was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 |
Zakorzenienie
|
eve malutka bardzo dziękuję
![]() ![]() ![]() No i już po rozmowie ![]() ![]() Pracodawca powiedział mi że w urzędzie powiedzieli, że nie mają pieniędzy...jeśli będą płacić to tylko wtedy jak przyznają mi pieniądze za staż z UE. Co o tym myślicie? Spotkała się któraś z czymś takim? Bo chce ten staż odbyć ale jak mi nie przyznają to przecież za free nie mam jak pracować(dojazdy, szkoła i te sprawy)... Edytowane przez Sikorka0204 Czas edycji: 2008-06-12 o 12:04 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1704 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Raczej nic ambitnego nie będziesz robic - jeśli bedzie to praca biurowa, to zapewne byłoby to porzadkowanie dokumentów itp. Cytat:
![]()
![]() |
#1705 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Zakorzenienie
|
Hosenka* to chyba będę miała problem, gdyż nawet nie jestem zarejestrowana w urzędzie jako bezrobotna...oczywiście pracodawca zdaje sobie z tego sprawę.
I jak najszybciej pójdę zarejestrować się. Po prostu ten staż to bardzo niespodziewana decyzja(byłam w trakcie szukania pracy, więc nie czułam potrzeby odwiedzać urząd pracy). Aluzja ja "dostałam" staż bezpośrednio od firmy. Tam, jak sam powiedział kierownik zaważyło to, iż mam niedaleko oraz jestem po szkole inf. (staż w biurze). Najgorszy był moment gdy postanowili spr wiedzę z komputera i akurat wybrali programy, których nie lubię i z którymi miałam styczność jakieś 3-4 lata temu ![]() Ale jakoś przebrnęłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czekać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1708 |
Zakorzenienie
|
czy na stazu tyle samo wymagaja co od zwyklego pracownika?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1709 |
Wtajemniczenie
|
a jak to jest gdy sie skonczy staż ? du urzędu zanosi się jakies sprawozdanie lub inne dokumenty od pracodawcy placówki ??
![]() |
#1710 |
Zakorzenienie
|
Wchodzilam ostatnio na strone PUP mojego miasta i troche sie zalamalam: bylo tylko z 5 ofert stazow i do tego do zadnego z nich bym sie nie nadawala
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.