|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy czerwcowe 2018 r. - cz. II
Co do szczepionek to mi na razie temat jest zwyczajnie obcy
Szczepić będą na pewno, a jakimi szczepionkami, to jeszcze pojęcia nie mam.
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem za szczepieniami. Młodego szczepilam 5w1, pneumokoki I rotawirus. Jak los da to drugie tez zaszczepimy na w/w. Ale raczej skojarzonymi. Młody ani razu po szczepieniu nie miał nawet gorączki |
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieje się u Ciebie coś konkretnego czy tak po prostu? Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
|
|
#424 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No ale fakt, ze jako ginekolog moze miec dobre argumenty. Chociaż czasami tez jest tak, ze co lekarz to opinia ![]() W UK sa tylko laczone szczepionki. W dodatku walą ich po kilka w jeden dzień. Moja miala najwiecej cztery, czy piec kluc, juz nie pamiętam. No ale nie mam wyboru, a szczepic chce. Tylko tutaj wszystko jest za darmo, takze i pewnie z tego powodu "klient" nie ma za duzo do powiedzenia. Raz udalo mi sie rozlozyc na dwa dni różne szczepienia. Aha, no i tu przed szczepionka, dziecka nie bada lekarz tak jak w Polsce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że te pojedyncze są refundowane na nfz a te 5 w 1 nie... I dużo czytałam, że jak ktoś szczepi pojedynczo czyli chcąc nie chcąc na nfz, to pielęgniarki dogadują, że kogoś nie stać i się oszczędza na dziecku ![]() Paranoja! W ogóle wczoraj miałam to ug. Jak wiecie refundowane. Przede mną było kilka par i niektórzy mieli refundowane, inni sobie robili prywatnie. Podejście lekarza do pacjenta widoczne gołym okiem Ci co byli refundowani to raz, dwa szybko i następni a Ci za pieniądze siedzili dluuuugo. Pewnie też miały badanie na fotelu ja nie miałam ![]() Nie mogę złego słowa na lekarza powiedzieć. Był konkretny i sympatyczny. Ale dało się odczuć, że jestem 'gorsza' bo nie zarobi chociaż pewnie nfz mu coś płaci? ![]() Ale nie mieliśmy wyrzutów sumienia, że dostałam skierowanie za free. W klinice niepłodności tyle kasy wydaliśmy, żeby za to były fajne wakacje... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po porodzie, położna która była u mnie sama mówiła ze nikogo na te płatne nie będzie namawiać, ze dawniej tylko takie zwykle były i dobrze bylo. A gdyby dziecko miało tylko takie problemy jak 3 uklucia to by dobrze bylo. Wiadomo, nie każdego stać na płatne, może ktoś ma inne powody, ja w to nie wnikam. Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc bardzo nerwowo czekamy na usg prenatalne oraz wyniku testu Panorama.
|
|
#428 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Także zawsze uprzedzam sama, że nie przyjdę.
|
|
#429 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ciężkie decyzje już od początku ciąży
|
||
|
|
|
#430 | ||
|
Konto usunięte
|
Jak słyszę o temacie szczepień to przypomina mi sie rysunek Andrzej Rysuje.
![]() Na pewno będziemy szczepić. Cytat:
Cytat:
Najbardziej wkurza mnie to że lekarze potrafią przyjmować w prywatnej przychodni na państwowym sprzęcie pacjentki prywatnie za kasę ( Moja koleżanka tak chodzi do ginekologa, bo ma usg a na nfz nie chcą robić ) dla mnie to jest niepojęte.Mojej szwagierce ordynator szpitala powiedział, że nie chce jej widzieć, jak przyjedzie rodzić to ją wygoni do innego szpitala (prawie 90km) bo nie chce problemu . No i faktycznie zaczęła rodzić przed terminem, miała robioną na szybko cesarkę ale był zastępca ordynatora. Na pewno nie dojechałaby do innego szpitala. Wszystko skończyło się szczęśliwie. Oczywiście karetki nie chcieli wysłać, dopiero jak mój maż nawrzeszczał na dyspozytorkę to przyjechali. Dodam że stacja pogotowia jest oddalona od nas o jakieś 700 m. A szpital na drugim końcu miasta. Teściowa jak dostała udaru to karetki nie było przez 20 minut. Dopiero jak mój mąż drugi raz zadzwonił porządnie i soczyście zwyzywał dyspozytora to karetka przyjechała. I jeszcze go policją straszyli. Kto wie gdyby przyjechali jak ludzie od razu po zgłoszeniu to może udało by się jakoś zatrzymać udar. Ale trzeba się cieszyć że w ogóle przyjechali, bo dzięki nim nie umarła. Paranoja. |
||
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
Akurat Ci rodzice co uciekli ze szpitala (było głośno jakiś czas temu), to chcieli szczepić, tylko nie w pierwszej dobie. A to jest akurat dla mnie zrozumiałe.
No, ale absolutnie jestem za szczepieniem
|
#432 |
|
Zadomowienie
|
Co do mamyginekolog to nie wiem czy guru, ale wole wam wrzucac artykuly lekarza napisane przystepnym jezykiem niz wytyczne, bo po prostu sa latwiej zrozumiale i latwo dostepne. Oprocz niej nie ma za wiele zrodel, ktore nie sa stricte artykulami naukowymi = napisane malo zrozumialym językiem dla ludzi spoza srodowiska, a ktore sa rzetelne i nie bazowane na jakichs portalach typu medonet czy inne mjakmama, bez zrodel, bez konkretow, napisane przez dziennikarzy a nie lekarzy.
A co do szczepien, jak sie tutaj rozpeta jakis ruch antyszepionkowy to od razu uprzedzam, ze uciekam Malo rzeczy mnie bardziej denerwuje niz proepidemicy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#433 |
|
Rozeznanie
|
Nie lubię tematu szczepionek bo mam strasznie odwleczone MMR
jak tylko zapisuję córeczkę to na dzień przed badaniem zaczynają jej wychodzić ząbki lub ma wielki katar. Już chyba 5 razy odwoływałam wizytę potem jeszcze pneumo, meningo i ostatnia dawka 5w1. Żeby dostać 5w1 trzeba się nieźle naszukać.---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Wiecie czy w jakiejś aptece lub drogerii będzie Black Friday? Chciałam kupić zapas kremów na rozstępy i witamin dla ciężarnych. |
|
|
|
#434 |
|
Konto usunięte
|
Do mamy ginekolog nic nie mam. Czytam czasem, bo pisze przystępnie.
Ale śmieszy mnie np specjalny segregator. Wczoraj siedziałam koło babki która miała właśnie chyba to. Ja mam leciutką teczkę i karty ciąży a ta dźwiga jakieś "koromysło" za 75zł . Dla mnie to zupełnie niepotrzebny gadżet. Stawiam go na równi z ostatnio popularnym przepiśnikiem (jakby nie można było prowadzić normalnego zeszytu). A naklejka na samochód jestem w ciąży to już w ogóle dla mnie kosmos i oszpecenie auta. Tak samo nie rozumiem naklejek czy zawieszek w aucie jedzie z nami Kundzia, Zosia czy inny Błażejek. Jakby to miało chronić przed wypadkiem. Ciąża to biznes niestety. |
|
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#436 |
|
Zadomowienie
|
Powiedziałam w pracy! Przyjęto naprawdę miło, pogratulować, vice ucalowala a druga stwierdziła, że klimat szkoły sprzyja ciąży. Dodałam, że na razie jest ok i o zwolnieniu myślę od drugiego półrocza i chcę uprzedzić, że będzie taka sytuacja, mam nadzieję, że nie za szybko. Do świąt dostanę 10 godzin więcej z czwartymi i piątym klasami za koleżankę, która miała wypadek w poniedziałek. I muszę przyznać, że jestem dużo spokojniejsza, że dyrekcja już wie. Dla osób niekojarzacych - bałam się, bo pracuję w tej szkole od września i miałam szanse na pełny etat i umowę na czas nieokreślony od kolejnego roku szkolnego.
Posłucham zaleceń jakie będą po wizycie na badaniach w szpitalu we wtorek, i dziecko szczepić będę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#437 |
|
Konto usunięte
|
Ja nawet narazie o tym nie myślę, jeszcze daleka droga do szczepień. Ale obstawiam ze burza będzie tutaj
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#438 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zamierzam tam złożyć zamówienie. Teraz chyba Palmers jest w promocji w Roosku z karta rossnę. |
|
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Segregator kosztuje 49zł, a nie 75zł
I sama rozważam jego zakup. Moja koleżanka miała, jest mały i lekki, a jednak fajnie porządkuje szczególnie, gdy tych papierów już się trochę zbiera.Jest to na pewno zbędny dla wielu gadżet, ale czemu by nie ![]() No i pytanie, co w dzisiejszych czasach nie jest biznesem? Bo wszystko nim jest. A przeciez nikt tych wszystkich gadżetów nie każę kupować, ale jeśli komuś sprawią one przyjemność, to super ![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2017-11-22 o 13:16 |
|
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;7904137 1]
Tak samo nie rozumiem naklejek czy zawieszek w aucie jedzie z nami Kundzia, Zosia czy inny Błażejek. Jakby to miało chronić przed wypadkiem. [/QUOTE] Też nigdy nie rozumiałam tych naklejek do momentu rozmowy ze strażakiem, który powiedział że jeśli jest taka naklejka, to w momencie wypadku oni pędem szukają dziecka i zakładają, że mogło być w samochodzie. Zdarza się nawet, że fotelik z dzieckiem (głównie mówimy o tych pierwszych 0-13kg) wypada z samochodu w trakcie wypadku. Dlatego ja nakleiłam bez względu na to, co mówią naokoło Ale nie mam ordynarnej "Brajanek w aucie" tylko "Dziecko w aucie" czy coś. Nawet nie wiem ![]() Cytat:
Kamień z serca
|
|
#441 |
|
Rozeznanie
|
Widzę ze nie tylko ja mam inny pogląd. Myślałam że wszyscy robią wszystkie możliwe badania.
Uważam że nie ma co przesadzać z ilością badań. W niektórych sytuacjach one i tak nic nie pomogą a człowiek się tylko stresuje. O ile się nie mylę to cytaty pochodzą od jednej z mam, lekarza, która uwielbiam. Jednak w tej kwesti się nie zgadzam. Ta mama poroniła w 20 tyg robiąc te wszystkie badania. I co one wniosły? Tylko stres. Tą stratę chyba bardziej przeżywałam niż swoją. To tyllo moje zdanie. Proszę się do niego nie odnosić. |
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na 15 :30 lecę na USG, udało mi się wcisnąć do jakiegoś innego lekarza. Rano wypłynęło że mnie bardzo dużo różowo-czerwonej widzieliby, z nitkami krwi. Brzuch mnie nie boli ale wiadomo, że już się tak zdenerwowałam, że nie mogę leżeć pohamować.
Proszę trzymajcie kciuki! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#444 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
|
|
#445 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#446 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
daj znać po wizycie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
goldika tu chyba najwięcej o tej ciąży napisała - https://mamaginekolog.pl/jestem-kobieta-po-stracie/
|
#448 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Macie zamiar inwestować w pasy dla ciężarnych? Jak to ogóle jest w ciąży, da się jakoś pas zapiać, czy faktycznie trzeba kupić specjalne adaptery? Nie wyobrażam sobie jazdy bez pasów. |
|
|
|
|
#449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to fajny gadżet, wiadomo można by zrobić samemu taniej, albo po prostu mieć porządek w papierach, ale z racji tego, że to moja pierwsza ciąża cieszą mnie takie bajery
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.

Szczepić będą na pewno, a jakimi szczepionkami, to jeszcze pojęcia nie mam.

ja na 100% będę szczepić. Ale nie tą łączoną 7 w 1 czy tam. 6 w 1. Tradycyjnie tak jak było za naszych czasów 

Naprawdę, nie mam totalnie żadnych dolegliwości, ale co z tego skoro psychika siada.
tak jak w Polsce. 
Ci co byli refundowani to raz, dwa szybko i następni a Ci za pieniądze siedzili dluuuugo. Pewnie też miały badanie na fotelu ja nie miałam 

Także zawsze uprzedzam sama, że nie przyjdę.

Kamień z serca
daj znać po wizycie