|
|
#481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 3 ♡
Ja robiłam USG genetyczne wszystko było okay, nie robiłam nic więcej. To USG jest chyba normalnie w 3 USG obowiązkowych w ciąży. Ja żadnych testów i innych rzeczy też nie robiłam. Prenatalne są na NFZ po 35 roku życia z tego co czytałam kiedyś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#482 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Niestety według NFZ refundowane ma to badanie, tylko: -kobieta po 35 roku życia -kobieta, która urodziła dziecko z wadą genetyczną -kobieta, która jest nosicielem wad genetycznych -kobieta, u której inne USG w ciąży wyszło nieprawidłowo -kobieta, u której lekarz oceni, że ma zwiększone ryzyko wad chromosomalnych" |
|
|
|
|
#483 | |
|
luckygirl
|
Tak jak napisałam - to wybór każdej kobiety, wiec to ich sprawa. Ja sobie nie wyobrażam tego nie zrobic.
Ja na NFZ dostałam skierowanie, a wskazań nie miałam. Co lekarz to praktyka i opini. ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Cytat:
Tak jak mówię - mój poprzedni ginekolog na NFZ powiedział, ze jest obowiązkowe i dostałam skierowanie. Ja wiem co jest napisane na blogach i na stronach mamusiowych ale ja mówię ze swojego doświadczenia.
|
|
|
|
|
#484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie da się do końca nie oceniać, bo jak widzę coś co mnie oburza to ciężko przejść obojętnie, ale zdrowo jest się tego nauczyć Dziwi mnie nie robienie genetyczny, sama je robię, ale widziałam gorsze rzeczy. A czemu tak piszecie o tym przewożeniu? Była jakaś gorąca dyskusja na ten temat?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekarz wspominał o możliwości, ale mówił, że nic się nie dzieje nie ma predyspozycji ( właśnie bardziej mówił kiedy je się robi i kto powinien). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#486 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
Nifty nie są i nigdy nie były robione na fundusz ![]() Robiłam pappa, tak na fundusz. Napisał mi na skierowaniu, lekarz robiący usg powiedział, ze sie nie kwalifikuje, ale skoro mam na skierowaniu to mi zrobią. I zrobili. |
|
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem wam szczerze, że mimo tych wszystkich badań i tak nie ma do końca pewności, że wszystko będzie okay. Trzeba po prostu pozytywnie myśleć. Spotkałam się z przypadkiem gdzie testy wyszły źle, straszyli kobietę, że dziecko chore a było zdrowe i również w drugą stronę. Wiadomo, że człowiek spokojniejszy, ale nic nie da nam 100 procent pewności.
|
|
|
#488 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robiłam pappa , było to szczególnie ważne dla mojego męża aby dziecko było zdrowe. U nas nie jest obowiązkowe ale jak chcesz to jest za darmo.
|
|
|
#489 |
|
luckygirl
|
Hadise jasne, ze tak. Pewność to sie ma dopiero jak dziecko sie urodzi.
I nie mam dzisiaj wykładów w szkole rodzenia - przeniesione na następny tydzień. A w grudniu jeszcze zajęcia z pediatra. |
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze jak pierwsza ciąża to się chyba wszystko inaczej przeżywa. Ale nasze dzieciaczki będą piękne i zdrowe Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robilam już dwa genetyczne + test z krwi za 250, za tydzien kolejne genetyczne. To jest kupa kasy. Do tego gin namawiał mnie na usg serca płodu za 350, odmówiłam bo uważam, że to przesada przy zdrowej ciąży. Usg genetyczne ma ponoć okolo 70% wykrywalnosci wad serca, takie dodatkowe usg serca dziecka ponad 90. Teoretycznie należałoby zrobić, przynajmniej liczby na to wskazują. Zmierzam do tego, że możemy sie badać bez końca, bo wachlarz możliwości i specjalizacji jest naprawdę spory, ale gdzieś jest granica i to gdzie kazdy ma tę granicę to indywidualna sprawa. Wiarę, że wszystko jest ok trzeba mieć i tak, bo żadne badanie nie daje gwarancji. Namotałam, ale rozumiecie chyba o co mi chodzi
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#493 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dla mnie to jest bardziej nieodpowiedzialne niż nie zrobienie badania, które nie jest obowiązkowe ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#494 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
Otóż to ![]() Będą, będą
|
|
|
|
|
#495 |
|
Zadomowienie
|
Ja robilam usg genetyczne za 150 zl. No blagam przeciez to nie jest az taki majatek.
Melduje, ze u nas wszystko ok. Malutka ma 1110g i nadal polozenie glowkowe. Tylko mam zelazo brac codziennie a nie jak dotychczas co drugi, bo uroslo tylko o 0,4. Mam pytanie do dziewczyn z wada wzroku. Idziecie do okulisty przed porodem? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#496 |
|
luckygirl
|
Co do przewożenia to tez wszyscy robią jak chcą. Ja bede miała i kombinezon i śpiworek i mam jeszcze czas, zeby sobie w głowie ułożyć jak bede przewoził, w czym. Zanim moje dziecko wyjdzie ze szpitala to minie troche czasu, wiec czas myślenia mi sie wydłuża. Poza tym mówimy o kombinezonach ortalionowych, bo to one są śliskie
![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Shalby super malutka rosnie ![]() Mi ciąża właśnie zrobiła wadę wzrok i nie wiem czy przed porodem jeszcze nie sprawdzić czy sie nie powiększyła
|
|
|
|
#497 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeszcze trochę i będziemy czytać relacje i oglądać zdjęcia maleństwWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o USG genetyczne to chyba jak się prowadzi ciążę na fundusz to dają skierowania ? Tzn ja dostałam, ale nie było terminu, więc i tak robiłam prywatnie ;D A że potem zmieniłam lekarza na prywatnego i wykupiłam ubezpieczenie to już dalej się nie interesowałam Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#499 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
Czyli nie jestem jedyna. Tez dostałam i załapałam sie na jakis termin. |
|
|
|
|
#500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny czy chcecie zzo? U nas nikt nie rodzi bez, jest to dziwne dla społeczeństwa i jak mowie że ja tego nie chce to się każdy dziwi że po co ja sobie to robie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#502 |
|
luckygirl
|
W ogole ja nie mogłam w nocy spac, bo myslalam o CC i o tym znieczuleniu w kręgosłup. Usnelam w końcu. Od rana pisałam o tym W i pogadałam z koleżanka, która miała CC planowa w sierpniu i mnie troche uspokoiła.
|
|
|
|
#503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#505 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#506 | |
|
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze znowu wyszły mi szczawiany wapnia w moczu...hmmm Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#508 | |
|
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
150 to u mnie zwykłe kosztuje
ale tu nie chodzi o licytację, każdy ma swój rozum, mieszkamy w różnych miastach, ceny są różne, dostępność porządnych specjalistów również. Temat fotelików jest jednym z tych 'gorących'. Myślę, że jeszcze tu się niejedna dyskusja wywiąże. A najciekawiej sie zrobi jak będziemy zmieniać łupinki na pierwsze porządne foteliki koło roku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Ja od wejścia będę krzyczeć o zzo ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

ale ja mówię ze swojego doświadczenia.

lekarz wspominał o możliwości, ale mówił, że nic się nie dzieje nie ma predyspozycji ( właśnie bardziej mówił kiedy je się robi i kto powinien). 

jeszcze jak pierwsza ciąża to się chyba wszystko inaczej przeżywa. Ale nasze dzieciaczki będą piękne i zdrowe

jeszcze trochę i będziemy czytać relacje i oglądać zdjęcia maleństw