![]() |
#181 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciekawe zdania, wypowiedzi, które szczególnie zapadły Wam w pamięć :-)
"Bardzo trudno jest żyć. Trzeba podejmować ryzyko, wybierając jedne drogi, z innych rezygnować(...)Nikt nie potrafi wybierać bez lęku" i jeszcze jeden, którego dokładnie nie pamiętam, ale chodzi o to, że poszukiwanie jest równie interesujące co odnalezienie (choćby w kwestii poszukiwania milości)
Oczywiście te mądrości z Bridy Coelho ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Życie było droga, która musiałam pokonac samodzielnie. Samodzielnie . Nawet jeśli nic mi nie dali to przynajmniejnie mogli zabrac tej jednej rzeczy-mnie samej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
...Żyję znów, mocniejszy o mój ból, jestem tu
Choć inny ktoś przy mnie jest, zapomnieć wciąż uczę się Idę sam, mocniejszy z każdym dniem budzę się...
![]() |
![]() |
#185 |
BAN stały
|
to zdanie szczególnie wbiło mi się w pamięć: "Przeznaczeniem inteligentnego człowieka jest samotność". Nie pamiętam autora...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Miłość to jest takie coś, czego nie ma. To takie coś co sprawia, że nie ma litości... To tak jakby budować dom i palić wszystko wokół... Miłość to jest słuchanie pod drzwiami, czy to jej buty tak skrzypią po schodach, miłość jest wtedy, jak do czterdziestoletniej kobiety wciąż mówisz Moja Maleńka i kiedy patrzysz jak ona je, a sam nie możesz przełknąć... Wtedy, kiedy nie zaśniesz, zanim nie dotkniesz jej brzucha... Wtedy, kiedy stoicie pod drzewem, a ty marzysz, żeby się przewróciło, bo będziesz mógł ją osłonić.
Zaraz na początku życia ktoś powinien nam powiedzieć, że umieramy. Może wtedy żylibyśmy pełnią życia w każdej minucie każdego dnia. Działaj! Kiedy poczujesz, że chcesz coś zrobić, zrób to od razu, teraz! Dni, które przyjdą, są policzone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
"Nauczyłam się, że życie samo w sobie już jest osiągnięciem. Życie jest o wiele ważniejsze niż to, co z nim robisz. Dlatego nauczyłam się nie robić nic, o niczym nie myśleć i to mi pomaga. Zabrzmi to może dziwnie, lecz czasem gdy nie możemy czemuś zaradzić, da się osiągnąć więcej nie robiąc nic. W przeszłości nieustannie wszystko planowałam. Teraz po prostu pozwalam rzeczom się dziać..."
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
"Jedyną rzeczą gorszą od prawdy są kłamstwa, które mówią ludzie aby ją ukryć."
Szczerze mówiąc, to nie wiem kto powiedział to zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
ulubione cytaty:
Z miłością jest jak z masłem. Od czasu do czasu trochę chłodu utrzymuje je w świeżości. Jeśli cię pokocham, wejdź bez pukania lecz dobrze to sobie przemyśl: Twoja dłuższa nieobecność sprawiłaby mi ból Szepnij mi w sercu, powiedz, że jesteś. Człowiek nie jest istotą, którą tworzy potrzeba, lecz istotą, którą tworzy pragnienie. Nie masz wpływu na to, jak umrzesz. Ani kiedy. Możesz tylko zdecydować, jak żyć. Teraz. To wszystko dookoła co cię szczelnie otacza nie czując twego bólu, jest to tak zwany świat (...) Życie jest szpitalem, w którym każdy pacjent jest opanowany chęcią zmiany swego łóżka. Sztuka życia – to cieszyć się małym szczęściem. Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo. Zestarzej się ze mną! Najlepsze dopiero przed nami. Mierzy się ponad cel, by trafić do celu. Śmieję się niekiedy, żeby nie płakać. Większe szczęście daje nadzieja zawarta w dążeniu – nić świadomość, że oto jesteśmy u celu. Nie ma w świecie takiej wartości, dla której człowiek musiałby się odwrócić od tego, co kocha Miłość jest jak autyzm. Czasem kochamy w innych coś, o czym im się nawet nie śni. Albo co by uznali za absurd. Jeśli cię pokocham, wejdź bez pukania, lecz dobrze to sobie przemyśl: mój sennik będzie twoim, zakurzona słoma, szemrzące oddechy. Jeden z najgłębszych sekretów życia polega na tym, że tylko to wszystko, co robimy dla innych, jest tym, co naprawdę warto robić. Aby pokochać jakąś rzecz wystarczy sobie powiedzieć że można by ją utracić. Lubię żyć. Byłam niekiedy wściekle, rozpaczliwie, skrajnie nieszczęśliwa, ale choć przeszłam przez to wszystko, wiem omal z niezachwianą pewnością, że dar życia jest czymś wspaniałym. Młodość to pragnienie nowych wrażeń, gorące uczucie i chęć do czynu. Starość to obojętność i lenistwo. Młodzieńcem i starcem można być w każdym wieku. Życie nie składa się z pragnień, lecz czynów. Ach, ten ziemski ból! Jedyny w swoim rodzaju. Nie sposób pomylić go Z niczym innym Nie ma większej radości dla głupiego jak znaleźć głupszego od siebie. Im bardziej pęd ku życiu zostaje zablokowany Tym silniejszy jest pęd ku zniszczeniu. Zaufaj komuś - zostaniesz zdradzony, nie zaufaj - sam siebie zdradzisz. Ciało kobiety wiedzie mężczyznę ku najdalszym regionom piekieł. ...to tylko kobieta ma dar wybaczania nawet największym grzesznikom. A może jest to tylko sentymentalizm lub apatia, w każdym razie na pewno w ten czy inny sposób kobieta zbawia mężczyznę. Każdy grzech i przekleństwo mają jednak swoje granice Doskonałość należy do bogów, człowiek może liczyć najwyżej na zdrowie i brak wad. Daj kobiecie maskę, zacznie mówić prawdę. Życie przeważnie jest smutne. A zaraz potem się umiera... Samotnym jest się tylko wtedy, gdy ma się na to czas. Najgorszy jest lęk przed czymś, czego nie można nazwać. Na lęk bez imienia nie pomagają nawet strzykawki. To nie ludzie doskonali, lecz niedoskonali potrzebują miłości.
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Moje serce nie wytrzymało i pękło, ale wiedz, ze w prawdziwym życiu to nie jest taka wielka tragedia, jak to opisują w książkach. Przypomina trochę ból zęba. Zawiedziona miłość odzywa się bólem i bezsennością co jakiś czas, ale poza tym pozwala cieszyć się życiem z jego marzeniami, echami, orzechowymi karmelkami, jak gdyby nigdy nic.
L.M. Montgomery ![]()
![]() |
#195 | ||
Wtajemniczenie
|
"świat jest ok, tylko ludzie psują mu opinię" ( Magda M. - Joanna Brodzik )
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
Dlaczego wszystko, co sprawia nam radość, wszystko, czemu przypisujemy urok piękna, wszystko, co odziewamy w szatę ideału, kończy się czymś brudnym, głupim, nędznym lub śmierdzącym, dlaczego nietrwałość jest cechą absolutu, a wzniosłość i triumf nie są jego finałem? Miłość kona w znudzeniu, upodleniu lub zazdrości, dobroć w spektakularnych filantropiach, książka w składzie makulatury, poezja w ocenach szkolnych belfrów, konie wyścigowe w jatkach rzeźników, demokracja w tłumie, wolność w ZOO, sława w megalomanii, wiedza w pysze, cacka na śmietniku.
Niczego się nie wyrzekać, do niczego się nie przywiązywać
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
Cytat który kocham, który opisuje mnie w 100%- zobaczony na murze, zapamiętany i znaleziony w tytule pewnej piosenki całe wieki temu:
''she knows what she wants and just how to get it'' Ona wie czego chce i jak to osiągnąć Poza tym, takie trochę dłuższe: ''Chodź ze mną, choć nic nie mogę Ci obiecać, na fart nie ma co czekać, uwierz w to i chodź, choć nie znam celu drogi uczyń to sam dla siebie, zmień coś, podnieś pierwszy raz w życiu rękę i chodź ze mną gdzieś, sam nie wiem dokąd jeszcze'' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
![]()
Cudowny wątek noo
![]() --------------------------------------------------------------------- Każdy może latać, jeżeli tylko stać go na sny.. [wizaż] Tak często Cię widzę. Choć tak rzadko spotykam... // [nie wiem] Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość. // Woody Allen i tak nas wszystkich zjedzą robale. // [wizaż] Przeznaczeniem inteligentnego człowieka jest samotność. // [wizaż] Wiem jak ułożyć rysy twarzy, by smutku nikt nie zauważył. // [wizaż] Konkretne uczucie wymaga precyzji wyrazu. jeśli to co czuję jest niesprecyzowane,to czy powinnam nazwać to miłością? // [wizaż] Kobiety są zawsze malowniczym zaprzeczeniem zdrowego rozsądku // [wizaż] Czuję się jak coś, co kot przywlokł ze śmietnika. // K. Vonnegut Każdy ma swoja jakąś prywatną szajbę // [wizaż] Żeby to było.. moje mnie pożarcie. // [wizaż] [a dokładnie podpis którejś wizażanki] Dla ciebie jestem ateistą, dla Boga - konstruktywną opozycją // Woody Allen Od półtora roku,nikogo na widoku, tylko dźwięki hip hopu,na trzecim piętrze w bloku.. // Paktofonika Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec. [wizaż] Plus i minus to jedyne co widzę..// Paktofonika Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach // Vavamuffin Nie stać cię na mnie, i nie mówię tu o pieniądzach. [wizaż] Zastanów się co człowiek robi, a teraz spójrz w lustro i to powiedz człowiekowi.. // O.S.T.R Nic nie dzieje się bez przyczyn, wzrasta tylko ilość zniczy.// O.S.T.R Ten wie, tamten wie, tylko ja nie wiem, Może coś przeoczyłem, a może nie znam sam siebie ? // Eldo ..Gubiłem się, wstałem by później z hukiem spaść na ziemię, są rzeczy co cieszą i bawią i Są takie co dręczą sumienie są we mnie sprzeczności, których nie potrafię zmienić, nie Zmienię, ulatują gdzieś i pozostaje po nich tylko wspomnienie... Grammatik - Pamiętam ...W mej głowie wspomnienia, pozytywne skojarzenia, Do zobaczenia chwilom, które były teraz ich nie ma Nie ma takich trwałych, ktorych nigdy czas nie kruszy Nie pamietam już co mi wtedy grało w duszy... Grammatik - Pamiętam ...Czy przez głupie teksty odchodzi osoba bliska? i tracę nad sobą kontrolę, A ból me serce ściska jak każdy kiedyś chce odnaleźć swoją przystań... Grammatik - Pamiętam ...I co dalej czy mam szansę jeszcze Gdy widzę fałszywe słowo składane w podzięce Tekturowych postaci z każdym dniem coraz więcej Złe wibracje i tysiące kłopotów... Grammatik - Czasem ..Miłości nie da się rozpoznać patrząc w taflę W której odbiciu wszystko wygląda na łatwe... O.S.T.R. - Rachunek sumienia ...Jedno jest pewne szlag nas wszystkich w jednym miejscu przetnie Nie pytaj o miejsce bo na pewno wiesz gdzie... O.S.T.R. - Rachunek sumienia ..Marzenia niewypowiadane Zapominane bo nie doczekałem się na zmianę Przekonanie Że po którymś ciosie się nie wstanie... Paktofonika - Nie ma mnie dla nikogo ...Trzeba było myśleć gdy Po fakcie łzy zalały ci oczy I tak przez siedem dni Dzień w dzień ten sen się śni... Paktofonika - Nie ma mnie dla nikogo Czujesz marzenia? Każde z nich jest do spełnienia. // O.S.T.R
![]() Edytowane przez kiniaczeq Czas edycji: 2008-08-06 o 00:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
''(...)nie był idealnym kenem; dlatego ona nie musiała grac barbie.'
'(...)przez ułamek sekundy zastanawiając się, czy obuwie innych ludzi skrywa równie interesujące rzeczy.' 'nie pytaj mnie o sekrety, to nie będę kłamać' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Rozeznanie
|
z czego ten cytat?
![]()
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Co jest najśmieszniejsze w ludziach:
Zawsze myślą na odwrót: spieszy im się do dorosłości, a potem wzdychają za utraconym dzieciństwem. Tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Z troską myślą o przyszłości, zapominając o chwili obecnej i w ten sposób nie przeżywają ani teraźniejszości ani przyszłości. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
Zaraz na początku życia ktoś powinien nam powiedzieć, że umieramy. Może wtedy żylibyśmy pełnią życia w każdej minucie każdego dnia. Działaj! Kiedy poczujesz, że chcesz coś zrobić, zrób to od razu, teraz! Dni, które przyjdą, są policzone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#204 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy tu pasuje, bo to wiersz, ale wkleje
![]() Nie płacz w liście Nie pisz, że los Ciebie kopnął Nie ma sytuacji na Ziemi bez wyjścia Kiedy Bóg drzwi zamyka to otwiera okno Odetchnij, popatrz Jak spadają z obłoków Małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia A od zwykłych rzeczy naucz się spokoju I zapomnij, że jesteś gdy mówisz, że Kochasz... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Raczkowanie
|
nie jestem pewna, ale chyba z książki 'patrz, jak jane ucieka' j. fielding albo podobnie
![]()
![]() |
#207 |
psy-chopatka
|
"Tłum, świat a czasem nawet śmierć ustepują przed człowiekiem który wie dokąd zmierza, ale spychają z drogi dryfującego bez celu"
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
"wiedza daje wolność."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
"Czasami bardziej człowiekowi ubliża to, że go lubią z niewłaściwych powodów, niż gdyby go nie znosili ze słusznych"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.