Mamusie majowe 2018 cz. 3 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-28, 10:57   #1471
polasia
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie majowe 2018 cz. 3

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
myję panele i podłogę drewnianą - rzadko co prawda bo wolę ją używać szczególnie do fug, kafelek, łazienek i kuchni ale jak już mam włączoną to przejadę i podłogi.
Na plus ten sc5 ma to, że dolewasz wodę i nie musisz wyłączać urządzenia ani go wychładzać, i można wlać prawie wrzątek - wtedy tyle energii nie pobiera na zagotowanie wody.

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

pralkę też muszę kupić - tą co mamy niby działa ale raz wiruje raz nie, ma już parę lat - wstawię ją do piwnicy na robocze ubrania i jako awaryjną.
Nie lubię kupować agd
Dobra, to zbieram na nią 😀
Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Dziękuję za wszystkie kciuki. ❤ jestem po. Przyszli po mnie przed 11. Było dwóch lekarzy i pielęgniarka i grono studenciakow
Stres był ogromny ,czułam jak mi się nogi trzęsą.
Pobrali dwie fiolki płynu i dostałam antybiotyk. Teraz mam odpoczywać a jutro rano do domu

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

A i wynik za 3 tygodnie. Szkoda że tak długo.
Super że po zabiegu czujesz się dobrze ❤️ i jutro już do domu 😊 życzę Ci aby faktycznie wynik to tylko proforma dobrych wieści 😉

Ale zbieram się do tych pierogów jak pies do jeża... Zamówiłam obiad do domu 🙈🙉🙊 a pierogi do wieczora może będą.. Tak mnie głowa boli ze zaraz nie wytrzymam, a tu jeszcze córka śpiewa, krzyczy i papuga drze się...
polasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 10:58   #1472
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez polasia Pokaż wiadomość
Dobra, to zbieram na nią 😀

Super że po zabiegu czujesz się dobrze ❤️ i jutro już do domu 😊 życzę Ci aby faktycznie wynik to tylko proforma dobrych wieści 😉

Ale zbieram się do tych pierogów jak pies do jeża... Zamówiłam obiad do domu 🙈🙉🙊 a pierogi do wieczora może będą.. Tak mnie głowa boli ze zaraz nie wytrzymam, a tu jeszcze córka śpiewa, krzyczy i papuga drze się...
Ale bym zjadła pierogi
2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 10:58   #1473
blaira
Wtajemniczenie

Malinkaaa, bardzo się cieszę że wszystko poszło dobrze. Teraz tylko czekać na pozytywne wieści ...szybciutko zleci.

Naleśnikona, byłam w Lux medzie..te ciążowe też mam w pakiecie..ale lekarz chciał bym jeszcze zrobiła kilka dodatkowych m.in potas, magnez,INR, APTT, TSH a te mam w pakiecie opłacanym przez firmę tylko oczywiście musiałam iść na wizytę do internisty i je wydębić a to przyjemnością nie jest. Sto pytań do a dlaczego, a dla kogo, a jakie ma Pani uzasadnienie, a ja nie mogę wystawić bla bla bla.
Także powiedziałam Pani Dr że mam to w pakiecie i mój gin spoza LM mi je zlecił bo mam wskazania ...to w końcu łaskawie wystawiła.
Ich polityka jest dobijająca

Tak żeby było mało pojechałam jeszcze na kłucie z drugiej ręki ... i jedne wyniki będe mieć dopiero w styczniu, a lekarz chciał bym je mu wysłała w listopadzie sms ...to chyba troszkę poczeka

Co do Wigili my co roku do teściów, a w tym roku dodatkowo kuzynka męża robi spotkanie "przedpasterkowe" także pewnie pojedziemy towarzysko

Jak już od jakiegoś roku robię piernika staropolskiego ( taki leżakujący...tak w ogóle muszę go już ugnieść) i jeszcze zrobię barszczyk kiszony, w zeszłym roku wyszedł bardzo dobry...nawet teściowa była zachwycona
blaira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:02   #1474
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e
Konto usunięte

Malinka nóżki bym poodrywała temu specjaliście co narobił przedwcześnie szumu i tylko Cię nadenerwował

Blaira jak to w styczniu cóż to za badanie, jakieś super specjalistyczne i wysyłają do Australii próbki gołębiem pocztowym? Amnio Maliny będzie prędzej
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:03   #1475
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;7922712 6]Malinka nóżki bym poodrywała temu specjaliście co narobił przedwcześnie szumu i tylko Cię nadenerwował

Blaira jak to w styczniu cóż to za badanie, jakieś super specjalistyczne i wysyłają do Australii próbki gołębiem pocztowym? Amnio Maliny będzie prędzej [/QUOTE]
Ja bym mu nie tylko nóżki wyrwala 😁
2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:08   #1476
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blaira Pokaż wiadomość
Jak już od jakiegoś roku robię piernika staropolskiego ( taki leżakujący...tak w ogóle muszę go już ugnieść) i jeszcze zrobię barszczyk kiszony, w zeszłym roku wyszedł bardzo dobry...nawet teściowa była zachwycona
Przypomniałaś mi, że muszę go nastawić - wyleciało mi z głowy
[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;7922712 6]Blaira jak to w styczniu cóż to za badanie, jakieś super specjalistyczne i wysyłają do Australii próbki gołębiem pocztowym? Amnio Maliny będzie prędzej [/QUOTE]
Też właśnie się zastanawiam

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:12   #1477
Mirabilka
Zakorzenienie

a macie przepis na idealnie pierniki - na prawdziwym miodzie?
robilam chyba już wszystkie wersje z "mojewypieki" ale zawsze coś mi nie pasi.

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-11-28, 11:16   #1478
amarela
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam przepis na pierniczki na miodzie, moim zdaniem fajny chcesz ? Robimy go od zawsze. Już mam ciasto zrobione i leżakuje sobie w piwnicy
Stary 2017-11-28, 11:16   #1479
blaira
Wtajemniczenie

[1=85cabce079a739571384bfd 24737f09ed791b49e;7922712 6]Malinka nóżki bym poodrywała temu specjaliście co narobił przedwcześnie szumu i tylko Cię nadenerwował

Blaira jak to w styczniu cóż to za badanie, jakieś super specjalistyczne i wysyłają do Australii próbki gołębiem pocztowym? Amnio Maliny będzie prędzej [/QUOTE]

Właśnie nie wiem czemu tak długo
To jedno z badań odnośnie krzepliwości - p/c p.fosfatydyloserynie IgG/IgM.

Poprzedni lekarz mi je zlecił, bo wyszedł mi zespół antyfosfolipidowy.
Chciał mi oszczędzić w 2 trym zastrzyków z heparyny, ale mówił żeby sprawdzić po odstawieniu jak ono wyjdzie, a w 3 trym znów mam wrócić do zastrzyków...a wyniki jak dobrze pójdzie przyjdą pod koniec 2 trym także w sam raz jak znów się zacznę kłuć.

Pomijam fakt kosmicznych cen.

Piękna dziś pogoda... muszę jeszcze na ogrodzie przykryć rośliny, bo od jutra u nas śnieg zapowiadają, mąż już większość zakrył ale nie wszytko....a mi się tak nie chcę iść, chętnie bym się położyła spać.

Aaa wczoraj przyszła moja kurtka która zamawiałam z BF, teraz muszę jechać tą co kupiłam w sklepie by odzyskać zaoszczędzone pieniądze
Stary 2017-11-28, 11:18   #1480
Ladymama85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amarela Pokaż wiadomość
Co do depilacji to ja zrobiłam sobie laser i polecam teraz na Bożenie mi trochę odrosło, ale kosmetyczka mówiła, że tak może być podczas ciąży. Także po porodzie zrobię na pewno znowu

długo trwa taki zabieg? to kilka razy trzeba powtarzac nie?

po ostatniej wizycie na NFZ, byłam tak zła, ze nawet tu nie napisałam w końcu, w związku z tym,ze to był koniec 15 tc to zpaytałam o płec, a ta do mnie z mordą ,ze chyba z fusów ma mi to wywróżyć i w ogóle jakies pogadanki, ze już nic się nie odzywałam, beznadzieja, gdyby nie badania,ze mi daje skierowanie i nie musze prywatnie robić, to bym tam w ogóle nie poszła
Ladymama85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:19   #1481
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam przepis na pierniczki na miodzie, moim zdaniem fajny chcesz ? Robimy go od zawsze. Już mam ciasto zrobione i leżakuje sobie w piwnicy
tak poproszę - zrobię też w tym tyg żeby mógł odstać. Dzięki !
Powiedz mi jeszcze jak cienko potem rozwałkowujesz ciasto?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-11-28, 11:22   #1482
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość
długo trwa taki zabieg? to kilka razy trzeba powtarzac nie?

po ostatniej wizycie na NFZ, byłam tak zła, ze nawet tu nie napisałam w końcu, w związku z tym,ze to był koniec 15 tc to zpaytałam o płec, a ta do mnie z mordą ,ze chyba z fusów ma mi to wywróżyć i w ogóle jakies pogadanki, ze już nic się nie odzywałam, beznadzieja, gdyby nie badania,ze mi daje skierowanie i nie musze prywatnie robić, to bym tam w ogóle nie poszła
O losie niektórzy to się minęli z powołaniem, nie idź tam na połówkowe
85cabce079a739571384bfd24737f09ed791b49e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:23   #1483
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ladymama85 Pokaż wiadomość

po ostatniej wizycie na NFZ, byłam tak zła, ze nawet tu nie napisałam w końcu, w związku z tym,ze to był koniec 15 tc to zpaytałam o płec, a ta do mnie z mordą ,ze chyba z fusów ma mi to wywróżyć i w ogóle jakies pogadanki,
yntelygentna bestia z niej była

Stary 2017-11-28, 11:23   #1484
rybcia34
Zakorzenienie

Nie mogę się wbic. Jak mogę pisać to was nie ma a jak wy piszecie to ja nie mogę:P ale no nic.
Pożale się wam,że cukier na czczo mam niski. Od tygodnia poniżej 80... gin mnie udusi. Tylko,że nie panuje nad tym. Jem normalnie, pozwalam sobie nawet na słodkie a cukier i tak niski. Brzuch mnie dzisiaj boli, ucisniety mam żołądek i wzdety. Co jakiś czas mi to doskwiera..juz niebawem wizyta i zobaczę nasza żabkę ale i tak się martwię.

Najgorsze,że po posiłkach cukier niewiele się podnosi. Może ten cały sprzęt się zepsuł? Pokładam w tym nadzieje. Bo ogólnie czuje się dobrze. Jedyne pasujące objawy to nerwowość i senność i nie przybieranie na wadze.
No to się wygadałam.

Tż pojechał w trase. Do czwartku jesteśmy sami z psem, aż mi smutno i jeszcze ten brzusio..
Chce już rodzić za dużo zmartwień.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-11-28, 11:23   #1485
blaira
Wtajemniczenie

Cytat:
O kurcze to ja w tyle jestem ....muszę dziś zrobić
Stary 2017-11-28, 11:27   #1486
Mirabilka
Zakorzenienie

nigdy nie robiłam pierników z opcją "możliwość odstania ciasta" także tym bardziej z chęcią wypróbuje - pewnie mega aromatyczne jak to wszystko sobą nasiąknie.

Zamówiłam rosss z opcją odbiór w drogerii ok 10...do teraz nie mam maila "gotowe do odbioru" - hmmm oni chyba muszą w ten sam dzień to zrealizować?

Stary 2017-11-28, 11:27   #1487
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja robię co roku z tego: http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-przepis-ii

A taka ładna miłość...

Stary 2017-11-28, 11:29   #1488
amarela
Zakorzenienie

Cytat:
tak poproszę - zrobię też w tym tyg żeby mógł odstać. Dzięki !
Powiedz mi jeszcze jak cienko potem rozwałkowujesz ciasto?
Na pierniczki potrzeba:
pół kg miodu
2 szklanki cukru
250 gr masła
1 kg mąki psennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki zimnego mleka
przyprawy do piernika
Miód, cukier i masło powoli podgrzewać niemal do zagotowania. Masę ochłodzić. Dodawać stopniowo wyrabiając ciasto ręką, mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku oraz przyprawy. Wyrobione ciasto wkładamy do garnka, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce żeby dojrzało.
Wałkuję tak cienko ile mąż ma sił i cierpliwości wiadomo, że cieńsze są lepsze, bo tak nie twardnieją
Stary 2017-11-28, 11:29   #1489
Mirabilka
Zakorzenienie

Grosia robiłam ale właśnie nie wiem czy wina przepisy czy za cienko je rozwałkowałam - możliwe, ze to drugie. Po upieczeniu były ( ok twarde wiem, ze są) ale bardzo takie jakby spieczone - a piekłam krócej niż w przepisie.
Na ile rozwałkowujecie? może ja za cienko to zrobiłam w ub roku

Stary 2017-11-28, 11:30   #1490
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maalinkaaaa Pokaż wiadomość
Jutro do domu nie mogę się doczekać

super!
w domu najlepiej!
nalesnikona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:30   #1491
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Na pierniczki potrzeba:
pół kg miodu
2 szklanki cukru
250 gr masła
1 kg mąki psennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki zimnego mleka
przyprawy do piernika
Miód, cukier i masło powoli podgrzewać niemal do zagotowania. Masę ochłodzić. Dodawać stopniowo wyrabiając ciasto ręką, mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku oraz przyprawy. Wyrobione ciasto wkładamy do garnka, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce żeby dojrzało.
Wałkuję tak cienko ile mąż ma sił i cierpliwości wiadomo, że cieńsze są lepsze, bo tak nie twardnieją
Dziękuje - juz sobie fotę zapisałam przepisu i będę działać - tylko zakupy zrobię.

Stary 2017-11-28, 11:36   #1492
amarela
Zakorzenienie

Cytat:
Grosia robiłam ale właśnie nie wiem czy wina przepisy czy za cienko je rozwałkowałam - możliwe, ze to drugie. Po upieczeniu były ( ok twarde wiem, ze są) ale bardzo takie jakby spieczone - a piekłam krócej niż w przepisie.
A ile stopni dałaś ? Ja daję 180 bez termoobiegu, i piekę 8-10 min, ale też zawsze patrzę jak wyglądają. A jak pierniczki są twarde trzeba je zamknąć w metalowej puszce z kromkami świeżego chleba i zmiękną
Stary 2017-11-28, 11:39   #1493
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Malinkaaa, bardzo się cieszę że wszystko poszło dobrze. Teraz tylko czekać na pozytywne wieści ...szybciutko zleci.

Naleśnikona, byłam w Lux medzie..te ciążowe też mam w pakiecie..ale lekarz chciał bym jeszcze zrobiła kilka dodatkowych m.in potas, magnez,INR, APTT, TSH a te mam w pakiecie opłacanym przez firmę tylko oczywiście musiałam iść na wizytę do internisty i je wydębić a to przyjemnością nie jest. Sto pytań do a dlaczego, a dla kogo, a jakie ma Pani uzasadnienie, a ja nie mogę wystawić bla bla bla.
Także powiedziałam Pani Dr że mam to w pakiecie i mój gin spoza LM mi je zlecił bo mam wskazania ...to w końcu łaskawie wystawiła.
Ich polityka jest dobijająca

Tak żeby było mało pojechałam jeszcze na kłucie z drugiej ręki ... i jedne wyniki będe mieć dopiero w styczniu, a lekarz chciał bym je mu wysłała w listopadzie sms ...to chyba troszkę poczeka

Co do Wigili my co roku do teściów, a w tym roku dodatkowo kuzynka męża robi spotkanie "przedpasterkowe" także pewnie pojedziemy towarzysko

co do LUXMEDU, to ja ostatnio korzystałam z opcji konsultacja online- czat. I mogą zlecić badania. Położna zleciła mi od razu wszystkie tarczycowe, bez żadnego problemu.
Spodobało mi się to. Musiał przesłać fotkę zlecenia od mojego gin, czy poprzedniego tsh i wystawiła wszystko.
Jakby, co próbuj tak
wtedy też w razie gdyby nie chcieli, to dopiero na wizytę się udać.

barszcz kiszony <3 uwielbiam!
Stary 2017-11-28, 11:42   #1494
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
nigdy nie robiłam pierników z opcją "możliwość odstania ciasta" także tym bardziej z chęcią wypróbuje - pewnie mega aromatyczne jak to wszystko sobą nasiąknie.

Zamówiłam rosss z opcją odbiór w drogerii ok 10...do teraz nie mam maila "gotowe do odbioru" - hmmm oni chyba muszą w ten sam dzień to zrealizować?
Nie muszą

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:
To spalenie to może kwestia miodu? Ja je zawsze wałkuję trochę grubiej i zamykam w pojemniku plastikowym żeby zmiękły dostatecznie

A taka ładna miłość...

Stary 2017-11-28, 11:45   #1495
blaira
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuje - juz sobie fotę zapisałam przepisu i będę działać - tylko zakupy zrobię.
Polecam, mam ten sam przepis

Cytat:
Napisane przez nalesnikona Pokaż wiadomość
co do LUXMEDU, to ja ostatnio korzystałam z opcji konsultacja online- czat. I mogą zlecić badania. Położna zleciła mi od razu wszystkie tarczycowe, bez żadnego problemu.
Spodobało mi się to. Musiał przesłać fotkę zlecenia od mojego gin, czy poprzedniego tsh i wystawiła wszystko.
Jakby, co próbuj tak
wtedy też w razie gdyby nie chcieli, to dopiero na wizytę się udać.

barszcz kiszony <3 uwielbiam!
Dziękuję za info
A na jakiej zasadzie Twój lekarz wystawia zlecenie (jakaś konkretna forma?) i jak im to wysyłasz?
Bo mi się też nie uśmiecha co rusz jeździć po wizytach i "się prosić"
Stary 2017-11-28, 11:48   #1496
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
jeśli chcesz, żeby były miękkie możesz użyć miodu sztucznego i margaryny.
rozwałkowuje bardzo cienko piekę trochę krócej niż w przepisie. Bo też tego robię.

Próbuję co roku też nowy przepis, ale idealnego ne znalazłam. Ten jest i tak najlepszy
dosypuje kawy, zmielonej skórki pomarańczy i jabłek
Stary 2017-11-28, 11:50   #1497
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4
Konto usunięte

Treść usunięta
4d88b8945be75952c39c61b9b17b2a8019c982be_5fd16501de8d4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 11:52   #1498
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Polecam, mam ten sam przepis

Dziękuję za info
A na jakiej zasadzie Twój lekarz wystawia zlecenie (jakaś konkretna forma?) i jak im to wysyłasz?
Bo mi się też nie uśmiecha co rusz jeździć po wizytach i "się prosić"
mój gin wystawia skierowania na kartce takiej do laboratorium

ale jak np. ostatnio chciałam zrobic posiew, bo wyszły mi dziwne rzeczy w moczu, to zrobiłam fotke wynikow, napisałam i wystawili.

Te badania przeciwciał to nie wiem, czy ja nie robiłam teraz czegoś podbnego, bo mam na coś czas oczekiwania 25 dni i też związanego z krzepliwością. Ogólnie miałam mnóstwo badań przez krwiaka...
ale jak nie na NFZ, to w LUXMEDZie miałam je w pakiecie.
Stary 2017-11-28, 11:53   #1499
blaira
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 4d88b8945be75952c39c61b9b 17b2a8019c982be_5fd16501d e8d4 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja robię pierni z tego przepisu i wychodzi mi piernik na całą blachę 2 razy przekładany czyli 3 spody...także powiem szczerze mało tego nie ma
Stary 2017-11-28, 11:54   #1500
nalesnikona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez polasia Pokaż wiadomość
Super sprawa. Tylko nieco dla mnie na tę chwilę za droga 🙁 ostatnio nabyliśmy nowy tv, odkurzacz myjący philipsa i nowa pralkę bo stara szlag trafił. Niedługo mam urodziny, jednak mam już inny wymarzony prezent ❤️ a na myjkę sobie dozbieram 😀 mam pytanie, pewnie nie można, ale panele nią myjesz?
jak się sprawdza odkurzacz myjący?

u mnie sc2 daje rade tańsza, ale pewnie ma mniej funkcji.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości