♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 3 ♡ - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-28, 18:12   #1261
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Dot.: ♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 3 ♡

Cytat:
Napisane przez Shelby_a Pokaż wiadomość
Ja nie wiem po prostu mnie szlag trafia jak czytam takie rzeczy. U mnie oczywiscie tez sie pojawiaja takie "zlote mysli" w otoczeniu. Chociaz u mnie to chyba najczesciej "ZOBACZYCIE jak sie urodzi jak sie zycie wam zmieni". Nosz kurna wiem, ze sie zmieni! Czlowiek i tak czuje niepokoj, bo to diametralna zmiana a ludzie jeszcze cie strasza. Naprawde co niektorym to by mogly jezyki pousychac od takich rad.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Ja do tej pory jeszcze „dobrych rad” się nie nasłuchałam. To była pierwsza taka dziwna sytuacja Aaaa, i latem jak byłam z koleżanka w Manekinie na naleśniki i zastanawiałam się nad taki z papryczkami jalapeno, to zapytała czy mogę takie pikantne jesc I kiedyś pytała czy mogę oliwki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
M a g d a l e n a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 18:13   #1262
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
"ZOBACZYCIE jak sie urodzi jak sie zycie wam zmieni". Nosz kurna wiem, ze sie zmieni! Czlowiek i tak czuje niepokoj, bo to diametralna zmiana a ludzie jeszcze cie strasza.
No raczej, że się zmieni! Na lepsze!

Stary 2017-11-28, 18:15   #1263
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

O rany! Zrobiłam sobie na kolacje sałatkę (mix sałat, ogórek, papryka, natka pietruszki, feta, słonecznik z patelni, sól i pieprz) i zajadam się jak głupia

Stary 2017-11-28, 18:19   #1264
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chilly_emily Pokaż wiadomość
Ale ja nie mówiłam o diecie tylko raczej o obserwacji dziecka przecież wiadomo, że jak podejrzewamy alergię należałoby udać sie do specjalisty...

Odniosłam się do "pogrubionego", żeby alergeny wprowadzać powoli, bo można to zrozumieć, że powoli to wykluczyć z diety i wprowadzać jeden po drugim. Nie do końca tak to działa. A z udaniem się do specjalisty to też nie zawsze jest oczywiste, bo pediatrzy niechętnie kierują.
Z resztą z pomocą alergologa też bywa trudno ustalić co uczula. Mały siostry jest uczulony na pomidory. To była dopiero zagadka

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
A przeciez karmienie nie zmienia wygladu piersi prawda?😂

No mi po pierwszej ciąży i kp poza kilkoma rozstępami nic nie zmieniło
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 18:24   #1265
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
No to zazdroszczę ja nie mogłam pogodzić się z wyglądem moich piersi po zakończeniu kp.

Stary 2017-11-28, 18:25   #1266
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Odniosłam się do "pogrubionego", żeby alergeny wprowadzać powoli, bo można to zrozumieć, że powoli to wykluczyć z diety i wprowadzać jeden po drugim. Nie do końca tak to działa. A z udaniem się do specjalisty to też nie zawsze jest oczywiste, bo pediatrzy niechętnie kierują.
Z resztą z pomocą alergologa też bywa trudno ustalić co uczula. Mały siostry jest uczulony na pomidory. To była dopiero zagadka

A po drugiej?

Stary 2017-11-28, 18:27   #1267
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
A po drugiej?

Przestałam karmić w trakcie ciąży, więc chyba się nie liczy Póki co nie mam na co narzekać
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 18:31   #1268
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

No teraz to ja też nie narzekam

Stary 2017-11-28, 18:35   #1269
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

A ja nie obraziłbym się gdyby były wieksze i już wieksze zostały

Stary 2017-11-28, 19:00   #1270
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
W gemini powyżej jakiejś kwoty jest darmowa dostawa też poluję na promkę z rossmana

550 zl, dostałam i tak rabat a jeszcze nie mam kocykow, drugiej pościeli, prześcieradeł, wiec dojdzie drugie 500...

Wiem, wiem. Pewnie przekroczę te kwotę, bo to 299 zł, ale tak sobie mowie, ze w grudniu to ogarnę

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 19:00   #1271
Betsy93
Rozeznanie

I matko ile postów! Nie dam rady nadrobić.. wogole jakiś spadek formy czuje, od rana siedzę przy maszynie, coś mi się nawet udało stworzyć, powstała pościel dla naszego Malucha i na dziś koniec😉.nie mam siły.. Mały jakoś dziwnie mnie "torturuje" od środka, uderza mi raz w pęcherz a raz w jakiś narząd ale nie wiem jaki..w każdym razie boli to😕..

Betsy93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 19:05   #1272
Szuuuu
Raczkowanie

Cytat:
Szuu a ty odstawiłaś synka? Ja moją panne we wrześniu, bez histerii itp. A w tym tygodniu widziała jak kuzynka je i jej się przypomniało Aż jestem ciekawa czy będzie się dopominać jak urodzę.

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Jednak weź coś poczytaj jeśli chcesz próbować kp, choćby krótkiego, ale żeby mieć pojęcie, bo serio jest tyle różnych teorii, że można się zdziwić A kp zwykle niestety nie idzie gładko i łatwo, jest wiele momentów zwątpienia. Z resztą ja sama karmiłam starszą ponad 2l, jadłam wszystko a przy młodszej miałam momenty zwątpienia (m.in. a może coś zjadłam i jej zaszkodziło ).

Sam się odstawił Ja go „odstawiłam” ostatnio od smoczka, jakieś dwa tyg temu. Aż wstyd ale oszukalam go, za to podziałało - nie było płaczu tylko każdemu pokazywał podziurawionego smoka i mówił „misz am am!!! A to misz!!!”. Ale od cyca sam się

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Cytat:
Lepsze koszule do karmienia rozpinane czy z taką jakby kopertką na wyciąganie piersi?

Ja mam małe piersi wiec się wypowiem za siebie - te z koperta były niewygodne bo ciężko było mi wyjąc pierś a te rozpinane miałam takie najtańsze i w rezultacie dziurki na guziki wyrobiły mi się jeszcze w szpitalu i same się rozpinaly :/ Wiec teraz sama nie wiem czego szukam, najlepiej rozpinane na środku chyba, nie do kp... Ale chyba tylko jedna kupię i piżamę normalna i będę podciągać koszulkę bo to było dla mnie najwygodniejsze

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

A do porodu mam długa za dupę rozpinana po całości koszule z lumpa

Szuuuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 19:05   #1273
Petit_Papillon
luckygirl

I my juz po wizycie, wszystko jest dobrze z Mlodyn, procz nerki - wiadomo. Przekręcił sie z położenia głowkowego na miednicowego, ale tak jak mówiłam i tak pewnie bedziemy mieli cesarkę. Wazy juz 1330 g - ja zakładałam, ze max 1200 i cały czas sie kręcił. Ruchliwe to to, ze nie wiem

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-11-28, 19:05   #1274
Szuuuu
Raczkowanie

W sensie normalna koszule tylko taka długa, po porodzie wypieprze

Stary 2017-11-28, 19:32   #1275
Malpka
Zakorzenienie

Ale mnie gardło drapie i katar się zaczyna :/ zjadłam kanapki z czosnkiem i teraz pije napar z imbiru , mam nadzieję że coś to pomoze

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 19:41   #1276
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to prawda czy przypadek ale mój syn też nie miał w brzuchu czkawki i w swoim życiu dotąd miał może kilka razy. A czytałam, że jak w brzuchu dziecko ma czkawkę to po urodzeniu też często będzie mieć

U mnie ta reguła przy córce się potwierdziła

Cytat:
Mysle ze to może byc kwestia rozmiaru dziecka juz teraz. Robi mu się coraz ciasnej, na koniec ciazy bedzie juz sie tylko wypychac calym cialem. Bedzie coraz mniej typowych kopniakow

Ja już coraz mniej kopniaków czuje a coraz więcej falowań brzucha

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
Ja mam akryl, wiec bede go piłowała do najcieńszej warstwy, a paznokieć bedzie rósł razem z nią dalej zrobimy to w styczniu i wtedy tak jak mówię bedziemy malować na bezbarwny kolor, tylko końcówek i, wiec mysle, ze frenc bedzie dobry i będą lekko za opuszek. Spilujemy je jak sie da. Tak naprawdę to naturalnymi paznokciami można bardziej zadrapań niż sztucznymi, bo te są grubsze jednak a tez nie chce maluszka uderzyc, wiec je spilujemy cito pewnie na kwadraty, ktore średnio lubię, ale czego sie nie robi dla dziecka

No to szkoda, ze juz teoretycznie sprzedane.

Ale tu nie chodzi o podrapanie tylko o mierzenie pulsu w razie cc
Cytat:
Bzdura, nie ma fizycznej możliwości przeziębienia piersi.

Poczytaj coś o laktacji (hafija, po prostu piersią) jeśli chcesz karmić, bo będzie Ci bardzo trudno z tego typu zakazami i nakazmi, a wierz mi o karmieniu piersią w tym kraju wszyscy wszystko wiedzą.... trzeba się liczyć z tym, że od własnych rodziców czy pani z warzywniaka (że o ludziach spotkanych na ulicy nie wspomnę) po lekarzy i pielęgniarki nasłuchacie się różnych rzeczy. I każda z tych osób będzie przekonana, że ma rację, ba niektóre będą je nawet próbować udowadniać... Część z nich wyniknie z tego czego uczono w latach 70-80, i o ile własną matkę czy ciotkę umiem zrozumieć, że chcą coś dobrze podpowiedzieć, o tyle nie umiem zrozumieć tego, że od służby medycznej nikt nie wymaga dokształcania...
Dokładnie, lepiej poczytać żeby potem nie płakać jak ja po pierwszym porodzie że się nie wiedziało

Cytat:
Napisane przez Szuuuu Pokaż wiadomość
Ja miałam taką położną, która miała taką wiedzę, że miałam ochote wystrzelić ją w kosmos

Piona. Ja swoją tylko raz wpuściłam do domu. Przyszła i mi kazała przepłakać dziecko wodą z glukozą.

Cytat:
Ja tez spakowalam torbe-rzeczy dla dziecka, bez kosmetykow. I juz nie mam miejsca duze macie torby?

Ja pakuje się w dwie

Cytat:
Dziewczyny z jakich stron/sklepów kupujecie koszule do karmienia? Bierzecie dwie czy trzy?

Ja kupiłam 2 z Italian Fashion a dwie mam z poprzedniego porodu w razie w

Cytat:
Lepsze koszule do karmienia rozpinane czy z taką jakby kopertką na wyciąganie piersi?

Ja miałam na guziki i niewygodnie były. Ciagle się odcinały

Cytat:
Napisane przez M a g d a l e n a Pokaż wiadomość
Ooo, temat koszul. Miałam o to pytać. Czy w koszuli, w której będę rodzic dostanę małego na klatkę? Jeśli tak, to wydaje mi się, ze powinna być rozpinana. Ciekawa jestem czy taka koszula po porodzie jeszcze do czegoś będzie się nadawać (po wypraniu oczywiście). Podobają mi się jedynie koszule firmy dobranocka (65 zł za szt.), bo one maja te „klapę” odpinana na zamek (dopuszczam jeszcze napy, guziki odpadają). O koszulach z Granatovo nie wspomnę - są boskie ale kosztują miliony monet 🤦♀️

Ja nie rodziłam w koszuli do karmienia tylko w zwykłej. Po porodzie koszule podciągnęli do góry i wtedy położyli mi córkę. Dostała się a była jasna i mocno poplamiona. Ciemniej nie polecam bo może i na poród fajna ale plamy z mleka bardzo widać na niej w ogóle na poród to moim zadaniem bez sensu kupować koszule do karmienia i to za miliony monet
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 19:44   #1277
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość

Ale tu nie chodzi o podrapanie tylko o mierzenie pulsu w razie cc
Ale ja wiem doskonale o co chodzi. O podrapaniu odniosłam sie l do późniejszych rzeczy, jak dziecko bedzie na świecie.

I z tego co sie zdarzyłam zorientować to puls mierzy sie na paznokciach jasno pomalowanych, wiadomo, ze na bezbarwnym także.

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-11-28, 19:50   #1278
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
O mamo, chyba bym miała traumę. A dużo ludzi było przy porodzie? Ja akurat zaliczyłam zmianę zespołu o 7 i wchodziło ich mnostwo, zdawali sobie raporty, oddziałowa mnie odwiedziła itp.

Serio uważasz że rodzenie nago wyrządzi Ci większa traumę niż sam poród? uwierz mi że będziesz miała wyrąbane ja tyle dwójki co zrobiłam na porodowej to w życiu nie zrobiłam ale w nosie to mam

Cytat:
Napisane przez M a g d a l e n a Pokaż wiadomość
Sprzedam Wam hita z sobotniej domówki u znajomych! W salonie siedziałam ja i moj luby, gospodyni kończyła się szykować z kuzynka (warkocz jej robiła) no i gospodarz już chciał uraczyć mojego alkoholem i nawiązał do mnie, że jeszcze trochę i będę mogła. To ja mu odpowiedzialam, że tak niekoniecznie, bo przy karmieniu piersia tak słabo z alkoholem (cały czas mówiliśmy o ilościach imprezowych i o wódeczce). To on na to - „chcesz karmić piersia?” - ze zdziwieniem w głosie. Ja się zmieszalam, bo w sumie co go to, ale jako że jest mężem mojej przyjaciółki to mu odpowiadam grzecznie, że oczywiście że chce i to tak długo jak się da. I uwaga, on na to „ale to nie zawsze się da, to nie takie proste” 🤦♀️ Odpowiedziałam mu wtedy krótko, że mam nadzieje, że nie będę miała z tym problemów.
Byłam lekko zszokowana i zażenowana

Masakra...ale w jednym ma racje: to niw takie proste

Cytat:
laktoza to cukier, uczulają białka nie cukry Dlatego picie mleka bez laktozy przy uczuleniu na bmk (białko mleka krowiego) nic nie daje. Mało tego picie mleka bez laktozy nie ma nic wspólnego z ilością laktozy występującej w mleku kobiecym :p

Czuje że będziesz tu po porodzie korepetycji indywidualnych udzielała w temacie Kp
Cytat:
A przeciez karmienie nie zmienia wygladu piersi prawda?

Nie-zmienia je ciąża Kp jedynie upiększa na czas Kp
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-11-28, 20:01   #1279
Szuuuu
Raczkowanie

Alloffkowa tak w temacie pazurów- drugi dzień życia mojego syna - dziura na środku czoła zrobiona paznokciem i to dość krótkim ... MaDka roku. teraz ścinam aż do mięcha

Stary 2017-11-28, 20:04   #1280
novakia
Zakorzenienie

Dla mnie to mit ze ciaza zmienia piersi a karmienie nie. To po nawale cycki sa jak banie a potem wisza, także sory.

Stary 2017-11-28, 20:17   #1281
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
Serio uważasz że rodzenie nago wyrządzi Ci większa traumę niż sam poród? uwierz mi że będziesz miała wyrąbane ja tyle dwójki co zrobiłam na porodowej to w życiu nie zrobiłam ale w nosie to mam

Ja jak nie umiałam przeć i parłam tak, że mi chyba wszystkie możliwe naczynka na buzi popękały. Położna kazała mi wtedy przeć jakbym chciała zrobić kupe i pomimo tego, że wcześniej mnie czysciło to i tak coś tam wyszło bo pamiętam jak wytarła i tyle. Ale ja sobie tym głowy nie zawracałam. Dla mnie to żaden wstyd, fizjologia raczej.

Ja w sumie po nawale i unormowaniu laktacji cycki miałam takie same jak przed ciążą. Karmiłam rok i nic się nie zmieniły. Oby teraz też tak było

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 20:31   #1282
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Ja mam dopochwowo luteine. Od jakichs 3 tyg bo mialam strasznie spieta macice i dzidzia nie mogla się przekręcić. Luteine dalej biorę ale nie zauważyłam roznicy w ruchach...jedyne co to to że się córcia obrocila głową na dół więc teraz bardziej mnie kopie chyba.
Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
I my juz po wizycie, wszystko jest dobrze z Mlodyn, procz nerki - wiadomo. Przekręcił sie z położenia głowkowego na miednicowego, ale tak jak mówiłam i tak pewnie bedziemy mieli cesarkę. Wazy juz 1330 g - ja zakładałam, ze max 1200 i cały czas sie kręcił. Ruchliwe to to, ze nie wiem
Ja też po wizycie. Okazuje się, że mam jakaś mała torbiel w pochwie ale to może kwestia hormonów ciążowych, bo nigdy nie miałam
Do tego szyjka ok. 33mm. Więc może ta luteina na wyrost? Wizyta u mojego gin dopiero 14.12.
Mała ułożona po staremu główkowo więc się cieszę. Jedno co to ma sporą główkę i wogóle jest konkret babka! 1800g lekarz mnie pocieszył, że najwięcej waży brzuszek zawsze i nie powinno być problemów, bo kształt główki może być "ułatwiający" poród
wg USG urodzę 19.01 wg OM 02.02

ps. cholernie nie chce cesarki ( nastawiam się ciągle na SN

Edytowane przez klaudetka
Czas edycji: 2017-11-28 o 20:34
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 20:34   #1283
karska
Wtajemniczenie

W takim razie zamówię trzy koszule, dwie rozpinane ale na zatrzaski i jedną z kieszonką

Teraz już nie patrzy się na termin porodu z usg, liczy się z usg z pierwszych tygodni

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 20:38   #1284
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Ja jak nie umiałam przeć i parłam tak, że mi chyba wszystkie możliwe naczynka na buzi popękały. Położna kazała mi wtedy przeć jakbym chciała zrobić kupe i pomimo tego, że wcześniej mnie czysciło to i tak coś tam wyszło bo pamiętam jak wytarła i tyle. Ale ja sobie tym głowy nie zawracałam. Dla mnie to żaden wstyd, fizjologia raczej.

Ja w sumie po nawale i unormowaniu laktacji cycki miałam takie same jak przed ciążą. Karmiłam rok i nic się nie zmieniły. Oby teraz też tak było

Ja tez nie mialam wielkiej metamorfozy piersi. Ale na pewno nie sa takie same jak wczesniej, ani gorsze ani lepsze ale nie takie same. A jak jeszcze niedawno odkopalam stare foty sprzed ciazy to dopiero zobaczyłam różnicę, bo tez mi sie wydawalo ze sa podobne. Ale znam osobe ktora miala male piersi, w ciazy urosly sporo ale normalnie raczej. Za to miala takie dzieci-ssaki, ze miala non stop wielkie banie, zastoje az sine cycki sie robily i twarde jak kamień a karmila koło roku każde dziecko. Teraz ma nalesniki i wielki kompleks. Wiec nikt mi nie powie ze to ciaza jej zmienila cycki. Gdyby nie karmila w ogole to nie miała by dzis tego problemu

Stary 2017-11-28, 20:44   #1285
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Upiększa? Hmm.. jak komu dwie piersi w różnych rozmiarach, malejące i rosnące kilka razy w ciągu doby- według mnie to żadne upiększenie. Dla mnie najfajniejsze są w ciąży, takie delikatnie pełniejsze, później to już równia pochyła

Stary 2017-11-28, 20:45   #1286
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Upiększa? Hmm.. jak komu dwie piersi w różnych rozmiarach, malejące i rosnące kilka razy w ciągu doby- według mnie to żadne upiększenie. Dla mnie najfajniejsze są w ciąży, takie delikatnie pełniejsze, później to już równia pochyła

U nas na lipcówkach teraz dużo jest na etapie odstawienia i podobno teraz to dopiero tragedia
Oliwka 21.07.2016
Stary 2017-11-28, 20:50   #1287
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
W takim razie zamówię trzy koszule, dwie rozpinane ale na zatrzaski i jedną z kieszonką

Teraz już nie patrzy się na termin porodu z usg, liczy się z usg z pierwszych tygodni

No to wolę zostać przy początku lutego
Petit_Papillon, co ma dzidzia z nereczka?

Wiecie co, tak sobie myślę jak te USG są teraz zaawansowane i można to wszystko sprawdzić. Kiedyś to dopiero po jakiś problemach po narodzinach mogli lekarze się domyśleć, że dzieciątko wymaga opieki. A teraz pach - idziesz i już wiesz czasem jak od maleńkości pomóc dzieciątku

A koszule mam 3 rozpinane z dwóch strony nad piersiami, ale do porodu to chyba kupie ze 2 takie odpinane na całej długości
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 20:50   #1288
Shelby_a
Zadomowienie

Cytat:

Cytat:
U nas na lipcówkach teraz dużo jest na etapie odstawienia i podobno teraz to dopiero tragedia
Ale straszycie Juz mi sie karmienia piersia odechciewa.

Shelby_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-28, 20:52   #1289
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:

Nie, nie! Karmienie jest super, serio mimo wszystko ja się nie mogę doczekać, nawet ostatnio kuzynce o tym mówiłam

Stary 2017-11-28, 20:52   #1290
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to nie karmienie zmienia wygląd piersi tylko ciąża-karmienie jedynie wydłuża okres kiedy po ciąży są jeszcze ładne- ale jak widać nie u wszystkich
Oliwka 21.07.2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości