|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy zamknąć sklepy w niedziele?
oj onnaa, onnaa, obawiam się, że w Twoim przypadku to nie brak pieniędzy był przeszkodą w podjęciu studiów wyższych.
|
|
|
|
#2192 |
|
BAN stały
|
Dot.: niedziela bez zakupów
To nie tak,że wkładam utarg z tygodnia do koperty he he to by było całkiem proste
![]() ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- [1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7939278 6]oj onnaa, onnaa, obawiam się, że w Twoim przypadku to nie brak pieniędzy był przeszkodą w podjęciu studiów wyższych.[/QUOTE] No wybacz ale teraz każdy kto ma pieniądze może je skończyć Koleżanki po 2 lata w szkole średniej siedziały a na studiach mówimy żeby je zdać to banalnie proste płacisz i zdajesz. Poziom na uczelniach prywatnych jest mega niski https://www.google.pl/search?hl=pl-P....0.pkliE7VT2Lo I wracając do tematu czy to już na sto procent pewne,że od marca będą te wolne niedzielę? Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2017-12-03 o 21:20 |
|
|
|
#2193 |
|
Zakorzenienie
|
Nie do końca. Węgry już się wycofały z zakazu handlu w niedzielę, a w wielu krajach są ograniczenia godzin pracy, ale nie kompletny zakaz. W USA rząd ogólnie nie ingeruje w godziny otwarcia sklepów.
|
#2194 |
|
Konto usunięte
|
Wybacz ona, ale ja akurat studia skonczylam utrzymujac sie w 100% sama, wiec i bez pieniedzy mozna.
|
|
|
|
#2195 | |
|
BAN stały
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7939306 1]Wybacz ona, ale ja akurat studia skonczylam utrzymujac sie w 100% sama, wiec i bez pieniedzy mozna.[/QUOTE]
Pewnie ja oczywiście nie pisze,że to jest nie możliwe Ale tak jak pisałam wcześniej u mnie też są problemu ze zdrowiem gdzie niestety muszę płacić prywatnie Udało Ci się znalazłaś pewnie po szkole średniej dobra prace więc super u mnie w mieście wynajęcie samego pokoju to koszt 700 zł plus opłaty do tego bilet miesięczny,jedzenie itd. więc nie zostaje za wiele ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
Takie marne porównanie Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2017-12-03 o 21:25 |
|
|
|
|
#2196 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2197 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dużo dziewczyn z którymi pracowałam też właśnie wyjechało niby tylko na rok bo też zbierali na studia ale później im się tak spodobało,że wracać nie chciały,też deklaroway że będą zbierać na studia na jakąś inną rzecz na mieszkanie i tak już większość została ciężko się trzymać tego postanowienia jednak. Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2017-12-03 o 21:33 |
|
|
|
|
#2198 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#2199 |
|
Zakorzenienie
|
Osoba w ciężkiej sytuacji dostanie akademik jak również socjalne stypendium. Oczywiście za akademik jest opłata, ale w pokoju wieloosobowym jest zdecydowanie taniej.
Onnaa88 odnosząc sie do Twojego pytania to nie, nie pracowałam w sklepie. Tzn kiedyś przez momencik. Ale w innych różnych pracach nie wymagających kwalifikacji jak najbardziej. I wszędzie trzeba pracować i być odpowiedzialnym za to co się robi i za darmo nikt nikomu nic nie daje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2200 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Weszłam sobie w cennik opłaty to koło 400 zł więc nie tak źle,a do tego trzeba liczyć jakieś dodatkowe opłaty czy jak to wygląda? Przyznam,że pojęcia nie mam,i każda osoba która zaczyna studia może się tam dostać bez względu na wiek? |
|
|
|
|
#2201 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę denerwuje mnie ta dbałość o kasjerów i olewanie innych pracowników. Mam w rodzinie dwie osoby które pracują w sklepie, mój kuzyn i jego żona. Tyle że oboje pracują w ochronie, więc wolnych niedziel nie będą mieli. Ze względu na to że mieszkamy daleko od siebie widujemy się praktycznie tylko dwa razy do roku, w święta. W tym roku trafiła im się kiszkowa rotacja i wyszło tak, że kuzyn pracował w Wielkanoc a w Boże Narodzenie będą pracowali oboje - kuzyn w 1. dzień świąt a jego żona w drugi. Każdy powie im że przecież dobrze wiedzieli czego się spodziewać i że taka praca. A to że oboje nie widzieli rodziny od ponad roku i to że nie będą mogli spędzić świąt z dziećmi to po prostu urok tej pracy, przecież zawsze mogliby pracować na kasie. Jest wiele innych osób które pracują tak jak oni. Zresztą sami zobaczycie, że zamknięcie sklepów w niedzielę nie będzie wcale oznaczać wolnego dla pracowników. Kasjerki w Biedrze i Lidlu nie będą w niedzielę siedzieć na kasie, ale będą układać towar, sprzątać i robić inwentaryzacje bo nie trzeba będzie do tego zatrudniać dodatkowych ludzi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2202 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A ceny mamy niestety bardzo wysokie a pensje niskie |
|
|
|
|
#2203 |
|
Konto usunięte
|
Ona, bylo inaczej - mialam kiepska prace (taka, do ktorej przyjma kazdego), ale moglam ja wykonywac wieczorami, w weekendy i w swieta. Tak, wlaczajac niedziele
. Dzieki temu utrzymalam sie, chodzilam na rzesach, ale nie musialam opuszczac zajec. Bralam kazda mozliwa niedziele, zeby troche sobie nazbierac pieniedzy i w okresie sesji moc zwolnic, zeby sie uczyc.Jakby mi ktos powiedzial, ze w niedziele nie moge pracowac, to nie wiem, co bym zrobila. Na pewno nie poszlabym na studia dzienne. I wiem, ze nie jestem jedyna. |
|
|
|
#2204 |
|
Zakorzeniona
|
Tak, bez względu na wiek możesz dostać akademik, o ile studiujesz dziennie - dla zaocznych tylko pod warunkiem dostępnych miejsc. Jeśli Twoja rodzina ma niskie dochody, to akademik masz niemalże zagwarantowany. Ja nie pobierałam żadnego stypendium, a akademik otrzymałam - na początku roku akademickiego normalnie się czekało w kolejce i dostawało przydział. Nie musisz doliczać żadnych dodatkowych opłat, może 10 zł za internet ewentualnie.
|
|
|
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
Onnaa88 nie obraź się, ale mi się coś tutaj nie układa. Piszesz że nie mogłaś iść na studia z uwagi na ciężką sytuację a tak naprawdę nawet nie interesowałaś się tym jakie są możliwości - stypendium, akademik. Dowiadujesz się tego z forum...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2206 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2208 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
W tym problem,że moja rodzina ma dość spore dochody ale na pomoc z ich strony to liczyć nie mogę,już rozumiem studiowanie dziennie odpada bo praca w weekendy to trochę jednak za mało a w tygodniu to ciężki temat żeby pogodzić pracę i studia ---------- Dopisano o 06:39 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 06:39 ---------- Wracamy już do tematu ![]() ---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ---------- Cytat:
Ja pracowałam w biedronce kiedyś i nie polecam do teraz mam problemu z kręgosłupem i nie tylko bo nie miałam czasu nawet zjeść w ciągu tych 8 godzin to była ciężka tyranka i współczuję teraz tym kobieta które muszą tam pracować bo często przepisy BHP są łamane. Dlatego przyda im się ten jeden dzień wolny na odpoczynek w końcu większość będzie się widziała z rodziną. Niestety z całej ekipy która tam pracowała tylko 4 osoby miały średnie reszta wykształcenie wyższe,szukaly innej pracy to rzadziej nie mogły znaleźć i sobie po jakimś czasie odpuszczały więc zrezygnowane siedziały w tej pracy nadal i później przestały w ogóle szukać. Prawie na każdym sklepie którym pracowałam tak było,większość później zaszła w ciążę bo już nie dawała rady pracować fizycznie w takich warunkach. ---------- Dopisano o 07:34 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- Cytat:
Dowiadywałam ale bardziej od znajomych później w ogóle jakoś tak zrezygnowana byłam skoro nikt nie ma normalnej pracy po studiach w moim licznym gronie znajomych. Większość wyjechała,reszta tyra ciężko fizycznie ledwo sobie dając radę. Za to jedna koleżanka która ma tylko średnie znalazła świetna pracę po znajomości i tak to wygląda.U mnie w mieście jest duże bezrobocie i tu na wiele zda się szkoła wyższa niestety. |
||||
|
|
|
#2209 |
|
Zakorzenienie
|
Jezusmaria, czy Ty kobieto serio nie rozumiesz, że te pracownice Biedronki MAJĄ WOLNE i nie pracują 7 dni w tygodniu?! Czy to serio tak ciężko pojąć, zrozumieć? Czy po prostu piszesz te wszystkie głupoty tylko po to żeby pisać?
|
|
|
|
#2210 | |
|
Raczkowanie
|
Pracuję w sklepie (który również jest otwarty w niedzielę)
i przy planach stworzenia tej ustawy na szybko przeliczając to u mnie jest to pół etatu mniej. Więc albo jedna studentka odpadnie albo ktoś będzie miał redukcje etatu. Czy to o to chodziło rządzącym? Bo nie trafiają do mnie argumenty widzenia się z rodziną, bo sorry, ale już teraz w KP jest zapis, że co 4 niedziele jest wolna. Bo przecież nie jest tak: Cytat:
|
|
|
#2211 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem jak osoba, która pracowała i nadal pracuje w handlu (a przecież na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat sytuacja zmieniła się na o wiele lepszą) może wypisywać takie bzdury i uważać, że inni - w tym inne osoby z doświadczeniem w pracy w handlu - to łykną. Cytat:
Studia wyższe wymagają predyspozycji intelektualnych, które nie każdy posiada. Niestety, z różnym kapitałem przychodzimy na ten świat i różnie go rozwijamy - co naturalnie nie oznacza, jak była mowa powyżej, że ludzie z mniejszym potencjałem intelektualnym nie mają prawa godnie żyć i zarabiać. System obecnie umożliwia wśliźnięcie się i prześlizgnięcie przez studia osobom, które niekoniecznie się do tego nadają i nawet jak w końcu otrzymają dyplom, to niekoniecznie muszą być w stanie go wykorzystać. Do tego sporo zależy od szeroko pojętego ogarnięcia życiowego - mgr kulturoznawstwa, który zakręci się i zdobędzie dobrą pracę, i inżynier czegoś tam, który siedzi na tyłku i czeka aż praca na kolanach przyjdzie do niego. BTW, policealne kształcenie w kierunku farmacji jest trudne. Sama farmacja - studia - to wyższy level hardcoru i gigantyczna masa samej pamięciówy. Nb. pojawił się parę dni temu wątek w dziale Studia jak ktoś, komu dobrze poszła matura nie radzi sobie na farmacji. Masz maturę? Zdawałaś chemię i biologię? Jeśli tak i masz z tych przedmiotów dobre wyniki to jest to dopiero pierwszy maleńki kroczek. A pracy w huk i jeszcze trochę. Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2017-12-04 o 08:55 |
||
|
|
|
#2212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepraszam ale będę brutalna. Tak, to jest łatwa praca, nie wymagająca żadnej błyskotliwości ani wiedzy której należy używać ze zrozumieniem i kreatywnie. Przykro mi, ale takie są fakty. Z tego powodu, jest to praca niskopłatna.
|
|
#2213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
(na zdrowie kasjerom - nie szkoda mi, że zarabiają więcej, ale to chore, że adiunkt nie zarabia bardziej adekwatnie do swojego stanowiska) |
|
|
|
|
#2214 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2215 | |
|
BAN stały
|
Ale ja to wiem,że nie pracuje się 7 dni w tygodniu przecież nigdzie nie napisałam że pracuje się cały tydzień ja niestety nie wymyśliłam wolnych niedziel wam się to nie podobna mi wręcz przeciwnie chociaż wolne niedzielę mam
I większość znajomych jest z tego powodu zadowolona ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Ja to wiem,że jest trudna nauka na tym profilu ale pogodzenie pracy niestety nie jest możliwe w mojej szkole większość osób nie pracowała ja zapisałam się z 2 koleżankami i musiałbyśmy zrezygnować z tego kierunku wszystkie. Maturę mam i podobał mi się ten kierunek na studia niestety nie było by mnie stać ale na policealna gdybym nie pracowała to pewnie bym sobie bez problemu poradziła ![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
Niby taka łatwa a są osoby które nie dały sobie rady bo miały problemy z wydawaniem reszty ciągle manka były za wolne na sklepie,w obecnej pracy po okresie próbnym nie przedłużyli jednej dziewczynie pracy bo robiła dużo błędów w fakturach,nie potrafiła sama sobie dać rady na sklepie,ja sama miałam na początku z tym problemy myślałam żeby się zwolnić. Tamta dziewczyna miała mgr. przed nazwiskiem a nie umiała pojąć tego co się do niej mówi ![]() Więc nie wiem czy nie potrzeba tutaj wiedzy,jednak obsługa Subiekta nie dla każdego jest taka prosta. My nie mamy zastępcy kierownika sklepu dlatego wykonujemy jego obowiązki niestety |
|
|
|
|
#2216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałam wcześniej, ze jest grupa osób, które z przyczyn różnych, zwyczajnie nie nadają się do pracy. czasami tej konkretnej, a czasami zwyczajnie żadnej. Poza tym, Ty masz jakiś okropny problem z tymi magistrami. ![]() I naprawdę w świetle tego dziwaczne jest, ze wykazujesz chęć rozpoczynania studiów. Przecież studia to wg. Cibie, same ostatnie głupy pokończyły, co potem pracy żadnej nie mają.
|
|
#2217 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie no co ty przecież nie każdy po studiach nie ma pracy gdzie ja to napisałam? Studia są bardzo potrzebne ale jestem za jakąś reforma szkolnictwa żeby nie było tak że nie długo sprzątaczka będzie musiała mieć mgr. przed nazwiskiem bo to każdy wie,że mamy zbyt dużo osób z wyższym wykształceniem. Chęć oczywiście ale tylko na kierunek po którym miałabym zagwarantowaną pracę bo po co mi coś gdzie i tak pracy nie znajdę i będę później bezrobotna? |
|
|
|
|
#2218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma takiego kierunku. Nawet informatycy (chyba teraz najbardziej ssany zaw ód świata) zdarzają się bezrobotni albo zarabiający najniższą krajową z powodu cech osobowości jakie mają.
|
|
#2219 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() A na marginesie to wydaje mi się, że lekarze są bardziej ssani. |
|
|
|
|
#2220 | |
|
BAN stały
|
No ok ale nie jest czasami tak,że zawodówki poszły w zapomnienie a rynek wypuszcza coraz to więcej osób z wyższym wykształceniem?
Może za dużo czytam albo nasłuchałam się w pośrednictwie pracy ale chyba coś w tym jest? ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
Możliwe
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

Ale tak jak pisałam wcześniej u mnie też są problemu ze zdrowiem gdzie niestety muszę płacić prywatnie 

. Dzieki temu utrzymalam sie, chodzilam na rzesach, ale nie musialam opuszczac zajec. Bralam kazda mozliwa niedziele, zeby troche sobie nazbierac pieniedzy i w okresie sesji moc zwolnic, zeby sie uczyc.