♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 3 ♡ - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-04, 11:05   #1981
Petit_Papillon
luckygirl

Dot.: ♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 3 ♡

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
No tak. Jak codziennie czujesz że Ci tył urwie to lepiej dla mnie to nowość bo zawsze było ok. Ale jak trzeba to trzeba

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Pewnie, ze tak. Po co sie męczyć ja mam nadzieje, ze do końca ciąży nie bedzie z tym problemów, ale kto wie - wszystko sie moze zdarzyć przecież

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:05   #1982
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Betsy93 Pokaż wiadomość

Dziewczyny jak Wy sobie radzicie z regularnym wyproznianiem? Ja miałam i przed ciąża czasami z tym problem ale w ciąży dopiero od teraz mam problem i już jem codziennie śliwki jabłka ale nie widać efektu..��

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mi się problem pojawił chyba z miesiąc temu.
Teraz muszę bardzo pilnować co jem. Ostatnio jak z lenistwa do obiadu zjadłam ziemniaki to gwarantowane problemy
Jem tylko kasze i ciemne makarony. Do obiadu np buraczki albo tarta marchew. Pieczywo tylko ciemne i wieloziarniste i np do tego zjem 2 pomidory. Robię sobie swoje muesli i daję do tego dużo nasion, suszone owoce ale te bez konserwantów. Jabłka, gruszki, owoce wszelakie. Awokado też super i np oleje jak lubisz dodawać do sałatek. Nie wiem co jeszcze pozytyw jest taki, że skoro teraz mój mąż chodzi po to wszystko na zakupy i dźwiga to sam zaczął jeść a wcześniej to plasterek pomidora ledwo na kanapce
Acha, jeszcze dużo robią kefiry/jogurty/etc tylko naturalne ew dorzucić sobie tam coś z nasionkami czy łyżeczkę domowego dżemu

ps. Pij dużo wody! Poza zwykłymi płynami/zupą to dodatkowo 1 butelka mineralki 1,5l

Edytowane przez klaudetka
Czas edycji: 2017-12-04 o 12:14
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:06   #1983
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Ja jestem pewna miesiączki i owulacji, może tam być poślizg o 1-3 dni, ale nie więcej, więc tego się trzymam a teraz to wiadomo, że dzieci różnie rosną, więc termin z usg będzie bardzo ruchomy.

Stary 2017-12-04, 11:09   #1984
Betsy93
Rozeznanie

Tak dziewczyny dziękuję, już lepiej, zjadłam serek na śniadanie i pok i co czuje się dobrze, też myślę że ta krew to z jamy ustnej, dziąsła mi nie krwawia ale myślę o tym migdale bolacym..
A jeśli chodzi o te zaparcia to spróbuje jeszcze może otręby częściej jeść a jak to nie pomoże to ten Kisiel kupię który któraś z Was polecala, dzieki😉.

Betsy93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:11   #1985
klaudetka
Wtajemniczenie

Łączę się bólu po dzisiejszej nocy ja nie wiem czy w brzuchu też są skoki rozwojowe, ale takie mam wrażenie
Wstawałam między 24 a 4 jakieś 7-8 razy tak mnie napi...bolały żebra i nad brzuchem, że nie wiedziałam czy mam stać, siedzieć czy leżeć..no masakra! Nie wiem czy mała się jakoś dziwnie ułożyła po najdłuższej możliwej linii, ale jeszcze takiego rozepchnięcia swojego całego brzucha nie czułam a tu przecież jeszcze będziemy rosnąć.

Dobrze słyszeć, że to już 8 miesiąc...znaczy, że będzie z górki

ps. Mi babeczka na szkole rodzenia mówiła, że za długo nie smarować olejem kokosowym, bo może też przesuszyć, tylko w razie W. A ogólnie to nie będę smarowała niczym zobaczymy jak sobie pupka będzie radziła.

Czas edycji: 2017-12-04 o 11:13
Stary 2017-12-04, 11:23   #1986
alloffkowa
Zakorzenienie

Przyszło mi przedostatnie zamówienie z apteki. z apteki został do kupienia tylko femaltiker i witamina d IMG_1512383032.822845.jpg
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:34   #1987
karska
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez M a g d a l e n a Pokaż wiadomość
Wczoraj wybił równiutko 30t Z OM mam termin na 11.02. Ten 05.02 to z połówkowego chyba. Ja już zgłupiałam kiedy mam termin. Bo słyszałam i 02.02 i 08.02 i 09.02

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Patrz tylko na termin z om i z pierwszego usg, potem już się nie liczy bo dzieci różnie rosną

Ja dalej nie wierzę, że to jeszcze tylko 2 miesiące

karska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:38   #1988
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karska Pokaż wiadomość
Patrz tylko na termin z om i z pierwszego usg, potem już się nie liczy bo dzieci różnie rosną

Ja dalej nie wierzę, że to jeszcze tylko 2 miesiące

Najważniejsze, że w pierwszej połowie lutego - wiec orientacyjny termin jest Jak mam tę cukrzycę ciążową to nie wiem czy nie będzie szybciej 🤷☠♀️

M a g d a l e n a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:42   #1989
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Betsy, zdrówka!

Matko, walczę żeby nie zamówić pizzy od tygodnia już za mna chodzi.
Stary 2017-12-04, 11:47   #1990
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Najważniejsze, że w pierwszej połowie lutego - wiec orientacyjny termin jest Jak mam tę cukrzycę ciążową to nie wiem czy nie będzie szybciej 🤷♀️

No i pilnuj sobie tego...opowiadalam jak koleżanka z cukrzyca rodzila w dniu terminu i miała zielone wody a dziecko tracilo puls z niedotlenienia...powinna była mieć cesarke i to co najmniej tydzień przed terminem!

zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 11:55   #1991
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Cytat:
No i pilnuj sobie tego...opowiadalam jak koleżanka z cukrzyca rodzila w dniu terminu i miała zielone wody a dziecko tracilo puls z niedotlenienia...powinna była mieć cesarke i to co najmniej tydzień przed terminem!

Jezu, nie strasz! Ja nie chce cesarki! Jeszcze lekarz nic nie mówił o planowanym cc. Póki co mówiła, żeby sugerować się terminem z OM i nie ma konieczności wcześniejszego porodu. I oby tak zostało do końca.

Stary 2017-12-04, 11:56   #1992
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:

Też o tym słyszałam, niektóre dziewczyny przy cukrzycy to już te 2 tyg przed mogą spokojnie rodzić, bo dzidzia jest dojrzała tylko może zapytaj lekarza o to i czy np jakiś ten zastrzyk przyspieszający rozwój płuc?
Nie wiem czy łożysko wtedy szybciej też nie "dojrzewa" co potem nie jest za dobre dla dzidziusia.
Ale spokojnie możesz rodzić sn

Czas edycji: 2017-12-04 o 11:58
Stary 2017-12-04, 12:02   #1993
Shelby_a
Zadomowienie

Cytat:
Wynalazlam piękne pajace, które już mi 2 razy przeleciały przed nosem! Niedługo jedziemy je odebrać
Załącznik 7341441

Cudowne te pajace! Moglabym tylko w takie ubierac malutka
Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Teraz chyba największy szał zakupów u nas na wątku.
Ja już stopuje, teraz tylko siebie obkupić musze i materac do łóżeczka

Noo teraz to juz chyba zadna nie bedzie sie powstrzymywala Ja jutro zamawiam lozeczko z materacem, rzeczy z apteki i serio juz mi malo zostalo reszty.
Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Gratulacje
U nas znów będzie problem z chrzestnymi :/

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Ja tez nie wiem jak z chrzestnymi zrobimy :/ Niby pierwsze dziecko to i jest kogo wybierac, ale malo dziewczyn w rodzinie i srednio mi odpowiadaja.

Ide dzisiaj na warsztaty bezpieczny maluch chociaz cos zamiast szkoly rodzenia

Shelby_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 12:05   #1994
Petit_Papillon
luckygirl

My mamy juz chrzestnych wybranych - mojego brata i siostrę Męża. Jak ona nic nie odwali i zrobi w końcu to bierzmowanie to nie bedzie problemu. Mam nadzieje, e ksiadz nie bedzie robił problemu, ze nie ma slubu kościelnego, bo w pół roku go chyba nie załatwia.

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-12-04, 12:12   #1995
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Petit_Papillon Pokaż wiadomość
My mamy juz chrzestnych wybranych - mojego brata i siostrę Męża. Jak ona nic nie odwali i zrobi w końcu to bierzmowanie to nie bedzie problemu. Mam nadzieje, e ksiadz nie bedzie robił problemu, ze nie ma slubu kościelnego, bo w pół roku go chyba nie załatwia.

U nas jest podobna sytuacja. Chrzestnym będzie moj brat, a na chrzestna chcieliśmy siostrę narzeczonego ale ona nie ma bierzmowania i jakoś niespecjalnie chce je załatwić... Jeszcze rzuciła tekstem żebyśmy to my załatwili 🤦☠♀️ I mamy lekki problem...

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Shelby_a Pokaż wiadomość
Cudowne te pajace! Moglabym tylko w takie ubierac malutka

Jak dla mnie, tylko takie ubranka mogłyby istnieć Tylko szkoda, że będą na początek za duże. Ale nic straconego - będą na później

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez klaudetka Pokaż wiadomość
Też o tym słyszałam, niektóre dziewczyny przy cukrzycy to już te 2 tyg przed mogą spokojnie rodzić, bo dzidzia jest dojrzała tylko może zapytaj lekarza o to i czy np jakiś ten zastrzyk przyspieszający rozwój płuc?
Nie wiem czy łożysko wtedy szybciej też nie "dojrzewa" co potem nie jest za dobre dla dzidziusia.
Ale spokojnie możesz rodzić sn

Tez słyszałam o łożysku, że szybciej dojrzewa. No zobaczymy jaka podejmie decyzje moja gin.

Stary 2017-12-04, 12:13   #1996
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieje, e ksiadz nie bedzie robił problemu, ze nie ma slubu kościelnego, bo w pół roku go chyba nie załatwia.
Kwestia parafii, czasem nie robią wielkich problemów. U nas akurat nie przeszło przy pierwszym dziecku, bo wymagają papierka od spowiedzi i nie ma opcji żeby obyło się bez tego
Stary 2017-12-04, 12:13   #1997
klaudetka
Wtajemniczenie

Ja też jutro skorzystam z darmowej dostawy w aptece ))
Ale dziś może uda mi się porównać koszyki z Gemini i Doz. Reszta raczej wypada kiepsko.

Do tej promocji Rossmanna 2+2 zaliczają się też pieluchy? ) Mam nadzieje, że można internetowo zamówić.

A my dalej bez wózka.......

Czas edycji: 2017-12-04 o 12:15
Stary 2017-12-04, 12:14   #1998
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
U nas jest podobna sytuacja. Chrzestnym będzie moj brat, a na chrzestna chcieliśmy siostrę narzeczonego ale ona nie ma bierzmowania i jakoś niespecjalnie chce je załatwić... Jeszcze rzuciła tekstem żebyśmy to my załatwili 🤦♀️ I mamy lekki problem...

O super podejście
Ja powiedziałam Mezowi, ze jeżeli jego siostra bedzie robiła problem ze zrobieniem swojego bierzmowania to my także przestaniemy brać czynny udział w byciu chrzestnymi jej dzieci (on jest jednej córki, a ja drugiej). Bedziemy tylko na papierze - tak sie skończy. Wiem, ze to moze głupie podejście, ale dlaczego moje dziecko ma mieć gorzej i ktoś ma mu odmówić? Zapytała sie nas tez kiedyś czy mamy kogos asekuracyjnie - No tak mnie zakurzyla, ze szok. Ja moge wziąć i moja siostrę wujeczna, ale W ma jedna jedyna siostrę i chciałby, zeby to ona była chrzestna.

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-12-04, 12:15   #1999
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
ale ona nie ma bierzmowania i jakoś niespecjalnie chce je załatwić... Jeszcze rzuciła tekstem żebyśmy to my załatwili 🤦☠♀️.
Nie chciałabym takiej chrzestnej z łaski
Stary 2017-12-04, 12:15   #2000
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez klaudetka Pokaż wiadomość

Do tej promocji Rossmanna 2+2 zaliczają się też pieluchy? ) Mam nadzieje, że można internetowo zamówić.
tylko kosmetyki

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-12-04, 12:30   #2001
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Pokaż wiadomość
Teraz chyba największy szał zakupów u nas na wątku.
Ja już stopuje, teraz tylko siebie obkupić musze i materac do łóżeczka

Ja jeszcze nie zaczęłam zakupów muszę siąść zobaczyć w końcu co mam a co mi potrzeba

K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 12:33   #2002
M a g d a l e n a
Wtajemniczenie

Właśnie dlatego moj się obruszył, uniósł męską dumą i powiedział, że jeśli ona tak podchodzi do tematu to weźmiemy kogoś innego. Tylko jest lekki problem kogo Ja mam po cichu nadzieje, ze się dziewczyna opamięta.

Stary 2017-12-04, 12:40   #2003
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
To czekam cierpliwie na ten dzień

Chyba dużo zależy od charakteru dziecka , mój najmłodszy ma 2 latka i od pół roku zasypia już sam, wcześniej potrzebował chwilki polulac i odkładany był , za to średni syn też długo potrzebował żeby z nim leżeć

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
8 miesiąc zaczyna się 31t0d, tak jak jest w rozpisce na pierwszej stronie. Na mjakmama24 też jest napisane, że od 32 tygodnia czyli 31t0d

To ja dziś zaczynam 8 miesiąc bo u mnie dziś 31+0

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
U nas też był moment że tata był zawsze zły do wszystkiego! Tylko mama. Ale staraliśmy się to zmieniać. Czasem np do usypiania mówiliśmy córce że ja jestem chora i mogę ją zarazić dlatego idzie tatuś z nią. Potem np wykorzystywalismy to że mąż często wieczorem pracuje więc były takie SUPER dni gdy tatuś był w domu i baaardzo chciał ją usypiac potem już było z górki

U mnie przy średnim było że tylko mama a mnie to denerwowało już więc na początku ja szłam wieczorem sobie np do biedronki na zakupy i było że mamy nie ma i TŻ szedł usypiac a poznije już się przyzwyczaił

K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-04, 12:41   #2004
karska
Wtajemniczenie

Chrzestni muszą mieć bierzmowanie? U mnie w parafii jest zapis
"Matka chrzestna jak i ojciec chrzestny powinni uzyskać, każdy ze swojej parafii, odpowiednie zaświadczenie (jeśli mieszka w Bojanie, wystarczy rozmowa z duszpasterzem). Przypominamy, że chrzestną/chrzestnym może być osoba regularnie praktykująca, przyjmująca sakramenty spowiedzi i Komunii św. Ma ona być żywym świadkiem wiary. W nowej roli przyjmuje nie tylko zaszczyt, ale i odpowiedzialność."
a w drugiej
"Do kancelarii należy przynieść akt urodzenia dziecka oraz zaświadczenia, że rodzice chrzestni są praktykującymi katolikami (jeżeli mieszkają poza parafią)."

O bierzmowaniu nic nie wspominają. Ja akurat nie mam problemu bo zrobiłam w gimnazjum, ale synka przyszła mama chrzestna jeszcze nie ma bierzmowania (jest w 2 klasie gimnazjum). Chyba będzie miała na początku roku ale pewności nie mam

Ja byłam mega zaskoczona, że poprosili mnie o bycie chrzestną bo nie jesteśmy rodziną, a bliskimi znajomymi co nie zmienia faktu, że bardzo się cieszę

zaraz biorę się za prasowanie ubranek małego, nie wiem jak to zrobię bo wszystko takie maleńkie i faktycznie mój chrześniak urodził się 57 cm i 3400g i nosi ubranka 50, a i tak są trochę za duże, więc 62 będą mega duże.
Stary 2017-12-04, 12:46   #2005
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Właśnie dlatego moj się obruszył, uniósł męską dumą i powiedział, że jeśli ona tak podchodzi do tematu to weźmiemy kogoś innego. Tylko jest lekki problem kogo Ja mam po cichu nadzieje, ze się dziewczyna opamięta.

Wkurzają mnie strasznie tacy ludzie i ich podejście.

Karska, tak godnie z prawem kanonicznym chrzestni powinni mieć bierzmowanie.

14.07.2014
16.07.2016

Stary 2017-12-04, 12:49   #2006
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Jezu, nie strasz! Ja nie chce cesarki! Jeszcze lekarz nic nie mówił o planowanym cc. Póki co mówiła, żeby sugerować się terminem z OM i nie ma konieczności wcześniejszego porodu. I oby tak zostało do końca.

Ona miala cesarke bo dziecko tracilo tętno. Pojechała normalnie ze skurczami na poród sn. Tylko trochę było za późno na taki poród niestety...bo przy cukrzycy lozysko szybciej się starzeje i akurat w jej wypadku dzień terminu był już za późno na normalny poród. Poza tym miała pepowine dwunaczyniowa!

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
O super podejście
Ja powiedziałam Mezowi, ze jeżeli jego siostra bedzie robiła problem ze zrobieniem swojego bierzmowania to my także przestaniemy brać czynny udział w byciu chrzestnymi jej dzieci (on jest jednej córki, a ja drugiej). Bedziemy tylko na papierze - tak sie skończy. Wiem, ze to moze głupie podejście, ale dlaczego moje dziecko ma mieć gorzej i ktoś ma mu odmówić? Zapytała sie nas tez kiedyś czy mamy kogos asekuracyjnie - No tak mnie zakurzyla, ze szok. Ja moge wziąć i moja siostrę wujeczna, ale W ma jedna jedyna siostrę i chciałby, zeby to ona była chrzestna.
Rany...jaka glupia sytuacja

Stary 2017-12-04, 12:50   #2007
novakia
Zakorzenienie

Cytat:

Ksiadz wydając zaswiadczenie w rodzimej parafii ze chrzestni sa wierzący powinien sprawdzic czy maja wszystkie sakramenty wlasnie

Stary 2017-12-04, 12:51   #2008
karska
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam nadzieję, że kuzynka do czerwca będzie miała bierzmowanie
Stary 2017-12-04, 12:54   #2009
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Chrzestni muszą mieć bierzmowanie? U mnie w parafii jest zapis
"Matka chrzestna jak i ojciec chrzestny powinni uzyskać, każdy ze swojej parafii, odpowiednie zaświadczenie (jeśli mieszka w Bojanie, wystarczy rozmowa z duszpasterzem). Przypominamy, że chrzestną/chrzestnym może być osoba regularnie praktykująca, przyjmująca sakramenty spowiedzi i Komunii św. Ma ona być żywym świadkiem wiary. W nowej roli przyjmuje nie tylko zaszczyt, ale i odpowiedzialność."
a w drugiej
"Do kancelarii należy przynieść akt urodzenia dziecka oraz zaświadczenia, że rodzice chrzestni są praktykującymi katolikami (jeżeli mieszkają poza parafią)."

O bierzmowaniu nic nie wspominają. Ja akurat nie mam problemu bo zrobiłam w gimnazjum, ale synka przyszła mama chrzestna jeszcze nie ma bierzmowania (jest w 2 klasie gimnazjum). Chyba będzie miała na początku roku ale pewności nie mam

Ja byłam mega zaskoczona, że poprosili mnie o bycie chrzestną bo nie jesteśmy rodziną, a bliskimi znajomymi co nie zmienia faktu, że bardzo się cieszę

zaraz biorę się za prasowanie ubranek małego, nie wiem jak to zrobię bo wszystko takie maleńkie i faktycznie mój chrześniak urodził się 57 cm i 3400g i nosi ubranka 50, a i tak są trochę za duże, więc 62 będą mega duże.
No tak ale chyba ksiądz nie wyda zasw o byciu praktykujacym katolikiem jesli nie masz bierzemowania...no nie wiem...chociaz ja ostatnio bralam dla siebie i męża bo bylismy chrzestnymi i w sumie tylko kartki nam napisal....a mąż pochodzi z innego miasta...no ale z drugiej str mamy ślub koscielny wiec.pewnie dawalismy zasw z bierzmowania do swojego slubu...eeee nie wiem

Stary 2017-12-04, 12:57   #2010
klaudetka
Wtajemniczenie

Potwierdzam, że tak jak do ślubu nie muszą być bierzmowani świadkowie to już przy chrzcie tak. Różnica jest taka, że chrzestni mają Ci pomagać w wychowaniu dzieci w wierze etc, a świadek po prostu zaświadcza
Jeszcze można dopytać czy wystarczy jak jeden ze świadków ma bierzmowanie, ale nie wiem czy już mi się nie myli z czymś
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości