![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: zanim siegniesz po mieso...
Cytat:
ok na owoce i warzywa jakie kolwiek by one nie były. ale dla mnie to dodatek do mięsa. to samo kasza,ryż,pyrki - to podstawa pod mięsny obiad. nie pojmę,w jaki sposób mam pomóc innym,jak nie kupię sobie drobiu z rzeźni,np. z Pleszewa gdzie jest ubój?? nie pojmuje tego.co da ten jeden kurczak mniej z Pleszewskiej rzeźni? ja rozumiem gaszenie światła,noszenie ekologicznych toreb. światła i kompa gasze,nie tylko dla mniejszego rachunku. z torbami walczę. i tyle.robię i tak więcej niż niejeden przeciętny kowalski,bo jeszcze śmieci segreguje. ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
eternalvoyageur Mam nadzieję że Cię to nie urazi, ale Twoje posty i przekonywanie kojarzy mi się ze stanowiskiem kościoła w sprawie aborcji. Jedni wiedzą swoje drudzy wiedzą swoje. Chciała byś żeby Ciebie ktoś przekonywał do jedzenia mięsa czy do ograniczenia spożywania wegetariańskich potraw. Nie sądzę.
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
świata nie zmienisz,ludzkich przyzwyczajeń także. jeden nie tknie mięsa,inny zje.to samo ze światłem,torbami i wszystkim. Byliczka w sedno trafiłaś. przypomniał mi się taki wątek o antykoncepcji hormonalnej, na poczatku normalna dyskusja a później wielka walka z tymi "złymi" co jedzą anty. mam nadzieję że tutaj takiej wojny nie będzie,bo to przecież bez sensu. każdy je jak lubi,ja wegów nie przekonuję do mięsa i niech oni mnie nie namawiaja do nie jedzenia mięcha ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Oj wegetarianie to tacy obrońcy natury i ekologii...
szkoda, że propagując niezdrowy styl życia i odżywiania (znam argumenty wegetarian, nie musicie mnie przekonywać jak to mięso zatruwa organizm a roślinki nie- i tak nie zmienię zdania na ten temat) zapominacie, że to natura nas tak ukształtowała, że zarówno białka jak i tłuszcze zwierzęce są nam niezbędne. Jeśli nawet cofniemy się do początków cywilizacji to jak człowiek nie zje świnki zje ją inny drapieżnik. Jak ktoś nie chce jeść mięsa- niech nie je. Ale niech mi nie wmawia, że nie rezygnując z niego jestem taka i owaka bo mnie to śmieszy i na podstawie tej jednej kwestii nie można powiedzieć że jestem złym człowiekiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Otóż to,niech wege swoje przekonania zostawią dla siebie,bo mnie akurat niczym nieprzekonają aby ograniczyć,czy zrezygnować z mięsa.A kotlety sojowe próbowałam,niezbyt mi smakowały.
![]() diamentowa,nic dodać nic ująć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co mnie zastanawia. co wegów ciągnie do tych a'la schabowych z soi,jak się tak mięsem brzydzą i nie chcą go jeść to po co jedza coś co wygląda jak kawałek świnki ? ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
a ja uwielbiam kotlety sojowe, nawet bardziej niż normalne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
No i dlatego wydał mi się troche wątek od razu konfliktowy
![]()
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() O prosze. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Mnie nie denerwuje to, że ktoś je mięso tylko IMO to całe "nawracanie" jest lekko żałosne...
atka83 to przypraw porządnie i się nie zniechęcaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja lubię sojowe mielone edycja: to samo dotyczy pasztetów, czy parówek. Owszem, smakuje "im" to, ale sojowe. A że w formie pasztetu, bo łatwo posmarować chleb czy bułkę, w formie parówki, bo łatwo to zjeść z bułka i musztardą. To nie jest tęsknota za mięsem ale chęć ułatwienia sobie jedzenia. Po co zmieniać cos co się sprawdziło i jest łatwe do zjedzenia. Tylko zmienia się produkt z którego jedzenie jest zrobione. Nie jest z mięsa ale z soi.
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od kilku miesiecy mam 3 wielorazowki w 3 rozmiarach ,mala zielona miesci mi sie do kazdej torebki i zawsze mam ja przy sobie a jesli nie mam a kupilam 1-2 rzeczy w pobliskim sklepiku to niose w rekach. nie ukrywam ze problem powstaje przy zakupie np. ziemniakow czy truskawek-to niestety biore w reklamowce ,szkoda ze nie sprzedaja w torebkach papierowych. moze kiedys...i nie tylko ze wzgledu na ekologie ale tez porzadek dookola. parki ,lasy pelne sa reklamowek. kiedys przeciez i smieci nosilo sie w wiaderku do smietnika a potem myc to wiadro ;- a teraz worek i fruu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
![]() Te kotlety akurat jadłam u kumpeli i wtedy jadłam je pierwszy raz. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no mi parowki kojarza sie jednoznacznie... i nie slyszalam o parowkach jako sposobie przyrzadzenia... edit: o widze ze dopisalas tez o parowkach. do mnie jakos takie wytlumaczenie nie przemawia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
nie ważne co się lubi jeść,ale nie dporawione odpowiednio jedzenie to jest po prostu KOSZMAR.
wracając do tematu.... dla mnie kotlet to takie typowo mięsne danie,wogóle...kotlet jaki by nie był (i nie ważne z czego zrobiony)od razu kojaży mi się z mięsem ![]() po prostu dla mnie kotlet=mięso. Fresa,taka krakowska sucha (mniam) to jest z 35 złoty za kilogram,coś tam za to mozna by kupić ![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wegetarianom nie chodzi o to, zeby to ich jedzenie smakowało jak mięso. Naprawdę ![]() ![]() Jem mieso i raczej z niego nie zrezygnuję ![]()
![]() |
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Nie chce nikogo "nawracac", bo nie lubie raczej nawracania, chce tylko pokazac ze malymi zmianami w naszym zyciu mozemy pomoc srodowisku i innym ludziom.
Ja lubie kotlety sojowe, bo ogolnie lubie soje. Nigdy nie probowalam kotletow miesnych, wiec nie potrafie porownac. Cytat:
A hodowce... coz, znajda sobie inne zajecie. Jak kobiety przetaly nosic gorsety to gorseciaze tez sie czyms innym zajeli. Luba nie jadlam nigdy kielbaske sojowa, ale ogolnie bardzo polecam soje. Hmmm... moze sprawdz gdzies jkie skladniki maja takie kielbasli i burgery. Jesli to glownie soja i jakies zdrowe skladniki to ok, jesli same konserwanty, sztuczne smaki, itp to nie....
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Ja jem zarówno kotlety te mięsne jak i sojowe obydwie mi smakują. Uważam, że większą pomocą dla głodujących będzie pomoc pieniężna niż to że nie jemy mięsa. Kraje bogate prędzej spalą zapasy zboża bo jest to bardziej opłacalne z punktu gospodarczego. Jeśli się nie mylę to USA kiedyś tak zrobiła. Prawda jest taka, że zboża są uprawiane na ogromnej powierzchni.
Co do ochrony środowiska, to na ocieplenie podobno duży wpływ mają spaliny z samochodów itp. Właśnie z tego powodu duża część zbiorów jest przeznaczana na biopaliwa chyba nawet większa niż na zwierzęta hodowlane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Łał, jakie to proste
![]() Ciekawe tylko, gdzie znajdą sobie nowe zajęcie, skoro bezrobocie panuje..., a nawet jeśli nie panuje, to zapanuje, gdy ci wszyscy eks-hodowcy, pracownicy ubojni oraz wszystkich pokrewnych temu sektorowi zawodów, zaczną szturmować rynek pracy, a może zbliżający się do emerytury eks-hodowca na studia pójdzie, żeby się mógł przekwalifikować i z obory pójdzie na stołek prezesa banku? ![]()
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
a tak naprawde żra mięso jak nikt nie widzi i to jeszcze jak!
![]()
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
"jydzą az im sie usy tzysą"
![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż by chyba padł na serce, gdyby przeczytał mojego poprzedniego posta
![]() ![]()
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Luba narobiłaś mi ochoty na boczniaka
![]() raz w życiu tylko jadłam,nie mamy grzybiarzy niestety w rodzinie,to było pyyyszne. powiedz mi błagam,kiedy boczniaki są w sklepach/ewentualnie kiedy rosną sobie w lesie ? mmm ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:06.