|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Przyczajenie
|
Hormony tarczycy - interpretacja
Od pewnego czasu (dokładnie od miesiąca) zaczęły mi garściami wypadać włosy, więc postanowiłam zrobić TSH. Oto wynik:
TSH: 5,21 (norma 0,270 - 4,200) FT4: 20,71 (12,00 - 22,00) FT3: 5,70 (4,00 - 6,80) Samo TSH jest przekroczone, ale czytałam, że w niektórych przypadkach sam wynik TSH nic nie oznacza, a ważne są wyniki FT3 I FT4, te jednak są w normie. Jak rzeczywiście z tym jest? Czy powinnam się udać do endokrynologa? |
|
|
|
#3452 |
|
Interleukina Druga
|
Dot.: Hormony tarczycy - interpretacja
Tak, powinnaś wybrać się do endokrynologa zwłaszcza jeżeli masz dodatkowo objawy niedoczynności tarczycy. Normy normą, są one uśrednione dla różnych grup wiekowych. U młodych kobiet TSH powyżej 2,5 jest już niepokojący i wymaga co najmniej poszerzenia diagnostyki, a dla tych planujących ciąży nie powinien przekraczać dwóch. Z kolei u starszych osób TSH do 10 nie jest niczym szczególnym.
|
|
|
|
#3453 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;79380831]Dałabym się zabić za taki efekt, mój letarg jest chyba nieśmiertelny. : P[/QUOTE]
Ja serio mam mega dużo energii, łatwiej się koncetruję, mniej stresuję i jestem taka bardziej na radość. Dzisiaj jak pierwszy raz wsiadłam za kółko to byłam mega zestresowana.. Bo bałam się nowej sytuacji, ale jakoś łatwiej było mi się skupić mimo stresu i później strach minął.. ![]() |
|
|
|
#3454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hormonów wolnych masz dużo, ale TSH jest zdecydowanie za wysokie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3456 | |
|
Rozeznanie
|
Cześć.. Mam do was pytanie biorę euthyrox w dawce - jednego dnia 50, drugiego 25 i tak na zmianę.
Biorę go od 28.11. Na początku było super, a teraz mam problemy z koncentracją - czasami palnę coś głupiego albo nie umiem się skupić na dwóch rzeczach jednocześnie.. Przyznam, że jest to troszkę uciążliwe. Lek mam brać do następnej wizyty czyli 16 lutego. Moje wyniki macie niżej zacytowane ![]() Czy miałyście podobny problem? Czy ten stan jest od leku? ![]() ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
Edytowane przez malgos93 Czas edycji: 2017-12-09 o 11:55 Powód: zacytowałam |
|
|
|
|
#3457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że te badania robiłaś przed braniem leków? Niestety, żeby zwiększyć dawkę trzeba mieć aktualne badania... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- I według mnie bierzesz leki za krótko, by robić jeszcze badania krwi... Ja bym poczekała chociaż te 30 dni i dała lekom więcej czasu na rozkręcienie organizmu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie w ostatnim czasie sporo rzeczy się dzieję.. Próbuję je poskładać do kupy.. Jestem troszkę zestresowana, a dodatkowo męczę się z tą nieszczęsną infekcją pęcherza, gdzie ciągle "czekam na hajs" za poprzednie zlecenia, żeby opłacić prywatnie lekarza. Kilka pierwszych dni brania leku było extra, a teraz tak jak napisałam ;/ |
|
|
|
|
#3459 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj robiłam badania po 3 miesiącach leczenia. Szału nie ma...
Wyniki we wrześniu: Tsh: 5.24 Ft4: 16.4 Wyniki z wczoraj: Tsh: 4.76 Ft4: 18,6 Plus badania cukru i insuliny identyczne jak 3 miesiące temu... Wizyta w środę. Dobrze, że mi lekarz zwiększy dawkę leku bo zmian nie czuję w samopoczuciu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3460 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3461 |
|
Raczkowanie
|
Na początek zlecił mi 25 letroxu. Pewnie, żeby zobaczyć jak będę reagować.
|
|
|
#3462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3463 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Szkoda że nie masz fT3, bo fT4 przechodzi w aktywną formę tyroksyny właśnie do fT3. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3465 | |
|
Interleukina Druga
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale lekarz wie co robi, specjalnie wybrałam nie najtańszego czy byle jakiego tylko takiego, który ma same dobre opinie zarówno w internecie jak i u polecających ludzi. Nie mam do nikogo w tej kwestii pretensji, ale jak każdy chciałabym, żeby było dobrze w miarę szybko ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3467 |
|
Zakorzenienie
|
1)
Co uważają Wasze/Wasi endo ws diety bezglutenowej przy hashi? Dowiedziałam się dzisiaj że absolutnie nie ma wpływu na wyniki hormonów tarczycy i samopoczucie.. ale tyle info w artykułach i na forach że gluten zły, że wygląda jak komórka tarczycy, itp i że lepiej odstawić. Moja endo powiedziała że TYLKO i wyłącznie wtedy gdy jest celaklia ma wpływ na hashi, ale w innym wypadku odstawienie glutenu może zaszkodzić. Ktoś coś wie na ten temat? - - - - - - - - - - - - - - 2) Dostałam lek EUTHYROX 25, mam przez pierwsze 3 dni brać POŁOWĘ tabletki. Po 2 tyg jak będzie okej to robię wyniki TYLKO TSH i dzwonię do endo. Jak będzie źle to mam od razu do niej dzwonić i mówić że musimy coś poprawić bo źlę się czuję. Tak bardzo nie chciałam brać leków, tak bardzo ![]() Ale endo mi mówi: i tak kiedyś BĘDĘ MUSIAŁA brać, więc kwestia czasu no i jak mi nie przeszkadza że teraz się czuję xle to moja sprawa ale ona sugeruje brać leki bo wtedy okaze się że nie mam napadów paniki, że pogoda za oknem wcale nie psuje mi humoru, że mogę budzić się wyspana, że będę mieć energię... - co myślicie? i tak musiałabym brać kiedyśleki? nie ominęłoby mnie to? bo hashi nieuleczalne i trzeba brać do końca zycia leki?
|
#3468 |
|
Zadomowienie
|
Ale dlaczego chcesz się tak opierać tym tabletkom? To nie jest trucizna, tylko uzupełnienie hormonu, który jest niezbędny dla zdrowego organizmu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#3469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. że to wielu osobom wogóle nie pomaga, że i tak mają objawy niedoczynnosci, 3. że dietą i jodem (mądrze) można przywrócić samemu wyniki badań do normy, 4. że jak już wezmę to nigdy nie będę mogła przestać brać a tak może kiedyś dietą by mi isę udało... 5. że ten syntetyczny lek to zło bo lepiej brać naturalne hormony , sprowadzić sobie lek zza granicy: Większość chorych po zmianie syntetycznego leku na naturalną tarczycę czuje się znów sobą. Polecam tylko jeden produkt i jest to WP Thyroid, który jest standaryzowany i w składzie ma tylko 3 substancje. Żadych zbędnych wypełniaczy i alergenów. Niemniej jednak nie dostaniemy naturalnej tarczycy w Polce. http://www.tlustezycie.pl/2014/01/eu...e-wiesz-o.html 6. to że ludziom pogarsza jakość życia: ja nie mam stalej dawki leku od poczatku leczenia te dawki zmieniaja sie u mnie co jakis czas , co tez powoduje rozne samopoczuce. Jednym z takich czynnikow jakie mi bardzo przeszkadzaly to leki , dusznosci , nadwazliwosc , nadmierne pcenie sie , kolatanie serca .Lekarka powedziala mi ze czasami sa takie objawy i w moim przypadku musze zakceptowac to i nauczy sie z tym zyc .. tzn . z tymi objawami ... https://f.kafeteria.pl/temat/f9/euth...-lek-p_1490884 7. branie tylko tego hormonu nie działa: Wielu chorym nie pomaga przyjmowanie Letroxu/Euthyroxu. Leki te zawierają lewotyroksynę, która jest syntetycznym analogiem naturalnej tyroksyny. Wystarczy jednak szybka wizyta u cioci Wikipedii, by przeczytać, że tarczyca wytwarza hormony trójjodotyroninę (T3), tyroksynę (T4) i kalcytoninę. Zaraz, coś tu się nie zgadza. Przyjmujemy syntetyczne T4, a co z resztą hormonów produkowanych przez tarczycę? http://jaskiniowa-kuchnia.blog.pl/20...dokrynologach/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2017-12-12 o 08:04 |
|
|
|
|
#3470 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dlaczego nie mogę zbić tsh? Przy braniu tabletek mam wyższe niz wtedy gdy letroxu nie brałam.
Wyjściowe tsh wahało się 2-8-3,4. Potem na letrox 25 - wynik 3,1, na letrox 25 i 50 naprzemiennie wynik 2,8, na letrox 50 codziennie wynik...3,7...masakra |
|
|
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
Friese, moja lekarka tak uważa z glutenem. Uważa też, że diagnozując niedoczynność, nie ma znaczenia, czy ma się też Hashi
U mnie odstawienie glutenu (i wielu innych rzeczy) nie pomogło w ogóle, ale w międzyczasie okazało się, że przyczyna moich dolegliwości najprawdopodobniej nie leży w tarczycy. U wielu osób sam hormon pomoże, jeśli problem jest tylko z tarczycą. Jeśli ma się do tego inne schorzenia, może być trudniej. Stąd sprzeczne opinie i doświadczenia. Xanax, a jak ft3, ft4 i konwersja? Kiedy bierzesz lek?
|
#3472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Tak, wcześniej czy później musiałabyś zacząć brać leki, bo Twój organizm nie produkuje wystarczającej ilości hormonów. I mała uszczypliwość - tyle się naczytałaś na temat choroby, a nie znalazłaś informacji, że lekami "leczysz" niedoczynność, nie Hashimoto? Hashimoto jest nieuleczalne. No chyba, że próbujesz leczenia dietą, to możesz mieć jakąś nadzieję (którą dają artykuły przytoczone przez Ciebie). Nie wiem, jak ludzie z internetu, ale mi leki bardzo pomogły. Dzięki lekom mogę zapomnieć o chorobie. Czuję się jak normalna, zdrowa osoba. Dopiero jak hormony mi się rozregulują od czasu do czasu to czuję, co to znaczy mieć NT i Hashimoto. Choroba tak mi daje popalić, że nigdy nie odstawie leków. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- A co do ft3 i ft4. Tarczyca owszem, wytwarza te hormony, ale większość ft3 wytwarzane jest na drodze konwersji z ft4. Dlatego warto brać różne suplementy, które te konwersję wspierają i ułatwiają np. selen. Źródło: http://www.endokrynologia.net/tarczy...cy-tsh-ft4-ft3 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Cytat:
? Dziwna sprawa. Ja bym pogadała z endokrynologiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3473 |
|
Raczkowanie
|
Ft3 i ft4 chyba ladne, bo ponad 60% normy wiec zle nie jest. Ale konkretnych wartosci liczbowych nie pamietam
|
|
|
|
#3474 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny.. Mam problemy z koncentracja i zapamiętywaniem rzeczy.. Po prostu ktoś mi coś powie, a ja nie zapisze to później zapominam i jak ktos mi przypomni to dopiero myślę myślę i następuje olśnienie. Po świętach mam mieć pierwsze kolosy i nie wiem jak to ogarnąć bo zaczynam się bać 😞
|
|
|
#3475 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Mam to samo Jak nie zapiszę, to za Chiny ludowe nie pamiętam.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Nawet tutaj zapomniałam, że cytowałam dwa posty, a nie jeden ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#3476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3477 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3479 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3480 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny bo ja już zgłupiałam....
Jak dobiera się leki na niedoczynność? To nie jest tak że bierze się jakąś dawkę i jak jest źle to się zmenia lek albo zwiększa dawkę? Bo dostałam EUTHYROX 25 i brałam od wtorku ale jestem po nim jeszcze bardziej zmęczona i senna. I piszę do lekarki która wzięła 180 zł za wizytę i jest podobno taka super jak jest a ona: "Jeśli nie ma efektu proszę nie brać euthyroxu. Myślę że trzeba odstawić antykoncepcję". Naprawdę nie ma szans brania tabletek hormonu + ANTYKONCEPCJI? Nie wyobrażam sobie seksu bez zabezpieczeń wyliczając kalendarz albo seksu w prezerwatywie bo zeświruję że zajdę w ciążę - psychicznie mnie to zamęczy, biorę antykocencpję od 2009. Czy miałyście podobną sytuację? Powinnam zmienić lekarza? (to mój 3ci endo, poprzednich dwóch uważało że wyniki są super, że TSH 4.5 to nie jest dowód na to że jestem zmęczona, senna, że mam ataki paniki i płaczu (hashi) i na moje usg tarczycy mówili że nie mam hashimoto choć na badaniu jak wół napisane że stan zapalny AZT" Nie wiem co robić...
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

U mnie odstawienie glutenu (i wielu innych rzeczy) nie pomogło w ogóle, ale w międzyczasie okazało się, że przyczyna moich dolegliwości najprawdopodobniej nie leży w tarczycy.
? Dziwna sprawa. Ja bym pogadała z endokrynologiem. 
Jak nie zapiszę, to za Chiny ludowe nie pamiętam.
.