|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marnowanie czasu mimo głowy pełnej planów - wspierajmy się!
Cytat:
![]() A żeby nie być gołosłowną to właśnie posprzątałam kuchnie razem z czyszczeniem frontów szafek i lodówki. Zaraz się wezmę za pochowanie czystego prania i starcie kurzy. Męża zagonię do odkurzania, a łazienkę i wyczyszczenie lodówki od środka zostawię sobie na jutro. |
|
|
|
|
|
#332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama jestem początkujaca i na razie zaopatrzyłam się w aplikacje Dualingo i Memrise
|
|
|
#333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja właśnie zagotowałam udka dla kociaków i zgodnie z prośbą TŻ'ta umyłam podłogę przy wejściu do mieszkania. Teraz drukuję i robię sobie listy to do i zakupowe bo przez remont wkradł i się chaos w zapiski w bullet journal i chcę mieć przesunięte zadania i listy zakupowe w jednym miejscu, żeby tak szybko rzucić okiem i o zaległych sprawach nie zapomnieć. Bo wyjątkowo mamy dość szalony i intensywny tydzień i co nieco zaległych przez remontów poślizg rzeczy do zrobienia, kupienia, zwrotu w sklepie, naprawienia itd. No i 2 różne kosztorysy muszę też zrobić. Także planowanie w toku.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-12-11 o 19:15 |
|
|
|
|
|
#334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwłaszcza tymi specyficznymi mężczyznami.Melduję że mąż nie dal sie zagonić do odkurzania, wiec odpisuję sobie to na jutro. |
|
|
|
|
|
#335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Poza tym w Skandynawii mężczyźni w związkach budzą się pewnego dnia po imprezie na kacu- o tym miałam fajny wpis z francuskiego bloga gdzieś poszukam. No i są niesamowicie...spokojni. Serio. Czasem przeraża mnie ten ich olimpijski spokój, a sama cholerykiem nie jestem, raczej melancholikiem. Jak pytałam po roku chłopaków w akademiku jaki jest przeciętny Szwed usłyszałam "we are calm people". 1000% prawdy. Generalnie mogę wam co nieco podlinkować odnośnie skandynawskiej mentalności, jest dość specyficzna. I co ciekawe w Szwecji Japończycy stwierdzili, że ukryte zasady funkcjonowania szwedzkiego społeczeństwa są bardzo podobne do tych, które obowiązują w Japonii i że dlatego z krajów europejskich Szwecja im najbardziej pasuje. Generalnie sporo mogłabym o Szwecji i Szwedach, o Skandynawii napisać z tego co sama doświadczyłam. Trochę inny świat. Na pewno świat w którym poprawność polityczna w lewicowym stylu mocno przeformatowała ludziom sposób myślenia. Co niekoniecznie jest ok, bo np. dzieciaki Szwedzkie z jednej strony bronią etniczności innych kultur, a z drugiej nie buntują się jak Minister Kultury Szwecji mówi im, że nie ma czegoś takiego jak etniczność czy narodowość szwedzka albo, że nie będzie publicznie choinek bo to np. rani uczucia religijne mniejszości.---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Z takich ciekawostek- jak trzeba było wymienić 1 żarówkę we wspólnej kuchni akademika było specjalne demokratyczne spotkanie połowy akademika i każdy musiał zagłosować za bo inaczej by jej nie wymienili. Jak były imprezy to kartka w kuchni-bring your own beer. Żadnych imprez składkowych wspólnych, żadnego stawiania komuś czegokolwiek, żadnego dzielenia się z kimś. Skrajny indywidualizm. Impreza kończyła się przed północą i polegała na tym, że każdy w milczeniu pił tylko własne piwo. Nic dziwnego, że Szwedzi przeżyli szok kulturowy jak Ukraińcy, Polacy i Czesi zrobili kilka składkowych imprez do białego rana. A samodzielnym gotowaniem i tańczeniem na imprezach to już naprawdę ich dobiliśmy. ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Jak kogoś interesuje specyfika skandynawskich mężczyzn to polecam ten wpis: https://afroginthefjord.com/2013/06/...-of-seduction/ Niby o Norwegii, ale w Szwecji było dokładnie to samo. To też prawda: https://afroginthefjord.com/2015/06/...egian-men-say/ Tak, tak, ja też prawie złamałam nos o drzwi budynku uczelni dzięki "równouprawnieniu". Ot, nawyk kulturowy niemal bezrefleksyjny. Od powrotu ze Szwecji odruchowo to ja przytrzymuję mężczyznom drzwi. Tak na wszelki wypadek, choć w Polsce najczęściej albo się dziwią albo są tym zgorszeni. chyba po tym można poznać Polkę, która kiedyś była w Skandynawii dłużej. A co do dziwnych pytań- nie należy się dziwić jak Szwed przedstawi się nam miejscem pracy i wysokością rocznych zarobków i będzie oczekiwał podobnego sposoby przedstawienia się nawet na 1 randce lub jednorazowym spotkaniu online albo na żywo. Pewne kwestie w skandynawii z uwagi na publicznie dostępny rejestr obywateli przypisany do numeru osobowego nie są ani tabu ani uznawane za kwestie zbyt prywatne.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-12-11 o 22:20 |
|
|
|
|
|
#336 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej, ostatnio mnie tu nie było, bo nie miałam się czym chwalić - weekend leniwy
![]() Dzisiaj (a właściwie już wczoraj ) przeczytałam jeden artykuł i zrobiłam w końcu generalny porządek w notatkach i kserówkach Widzę, że dużo z Was decyduje się na planner/bullet journal. Ja jednak nie, bo nie mam czasu na planowanie Miss, ciekawe rzeczy piszesz o Skandynawii ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#337 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() MissChievousTess mieszkanie tam brzmi jak ciekawe doświadczenie Poczytam podlinkowane artykuły dzisiaj do kawy. Wiedziałam, że ludzie tam mają dystans i są zamknięci, ale z tym sposobem podejścia facetów do kobiet jestem lekko zaskoczona. W temacie planów na dzisiaj: - kończę porządki domowe - muszę zrobić wieeeelkie pranie i zastanowić się jak to rozsądnie wysuszyć ![]() - wygrzebię swoje książki do angielskiego i ułożę plan działania - oraz odkurzę swój kurs programowania ![]() Miłego dnia dziewczyny
|
|
|
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny! Witam się przy późnym śniadaniu po badaniach na czczo.
Do tej pory zrobione dziś u mnie: -odebrana paczka w ruchu Dziennik Gazeta Prawna z dodatkami z kategorii prawo jazdy - zrobione badania dla kierowców i uzyskane orzeczenie lekarskie do kursu kat. B Edycja: -zrobione zwroty zbędnych części w marketach meblowych i dokupić to, czego potrzebujemy -zrobiłam zakupy chemii gospodarczej i artykułów higienicznych Do zrobienia: -założyć profil i wykupić kurs na zdamyto.pl -zrobić zwroty zbędnych części w marketach meblowych i dokupić to, czego potrzebujemy--> zrobione -usunąć silikon sanitarny z odzieży (ponoć działa aceton i mydło galasowe, więc tym będę próbować) -zrobić reset hasła do Microsoft Money Plus- będzie mi łatwiej prowadzić budżet w takiej formie -zaświadczenie o zameldowaniu przez profil zaufany Pewnie wpadnie coś jeszcze, ale to później. To najważniejsze zadania na dziś. Życzę Wam miłego dnia i lecę na kawę i śniadanko. A potem markety meblowe, spacer (musimy się przewietrzyć po sporej dawce chemii remontowej, a dziś wyjątkowo nie ma smogu), a potem wracam do domu i działam z komputera.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-12-12 o 20:01 |
|
|
|
|
#339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
Trochę przerażają mnie te koszty utrzymania.
|
|
|
#340 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wczoraj udało zrobić to co zaplanowałam, zrobiłam plan, umyłam włosy
|
|
#341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba wiem o co poproszę Mikołaja
|
|
|
|
|
|
#342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem też czy czasem w biedronce nie będzie planerów ale nie jestem pewna.
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dziś był dzień relaksu poremontowego i wizyta w kinie. Nie mieliśmy na początku siły iść, ale posłuchałam rad speców od zarządzania czasem, życiem itd. i faktycznie to działa. Polecam w waszych plannerach relaks i wyjścia typu kino planować i choćby nie wiem co bronić realizacji tych planów tak samo jak spotkań biznesowych, nauki czy sprzątania. Dzień uważam za dobrze wykorzystany. Zrobiłam 2 prania, 2 zmywania naczyń. Przywracam ład po remoncie. Wyspaliśmy się. Nadrobiliśmy zaległe zabawy z kociakami. Jutro montaż nowego plafonu i dalej załatwiam sprawy z prawem jazdy. Ale jeden dzień relaksu się nam należał i został bardzo dobrze wykorzystany.
|
|
#344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na jakim filmie byliście? ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Mam dziś wolne, więc w planach porządki, książki, zakupy i trochę relaksu Przemyślałam sprawę plannera i chyba jednak zrezygnuję. Spróbuję na początek zwykły notes |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#346 |
|
Wtajemniczenie
|
Tez mam dzisiaj wolne i przez brak prądu nie mogę robić tego co zaplanowałam czyli pisać. W zamian na to zajmę się sprzątaniem
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
#347 |
|
Zakorzenienie
|
Na "Morderstwo w Orient Expressie".
Miały być "Gwiezdne Wojny", ale nie dało rady się wbić na żaden seans w tym tygodniu, więc to będzie za jakiś czas. A ten też był fajny, ładny wizualnie, dobrze się go oglądało.
|
|
#348 |
|
Zadomowienie
|
Oglądałam niedawno, całkiem przyjemny
![]() Byłam we wtorek na „M jak morderstwo”, a na gwiezdne wojny się wybieram w weekend (mam kartę unlimited to korzystam :p) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam wątpliwości czy warto bo filmy, które chcę obejrzeć nie zawsze trafiają do multipleksów. A poza tym śledziłam ile oglądam i wyszło mi kilka dłuższych, martwych sezonów podczas których niczego dla nas do obejrzenia w cinemacity nie umiałam wybrać.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2017-12-14 o 14:58 |
|
|
|
|
|
#350 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem dość niewybredna jeśli chodzi o filmy, wiec i takie typowe kino rozrywkowe i coś poważniejszego lubię oglądać wiec zawsze coś się znajdzie
![]() Patrząc na to ze w weekend bilet do kina kosztuje 28zl... to 44 za miesiąc za kartę się opłaca bardzo nawet jak raz w tygodniu się na coś wybierzesz już mi trzeci miesiąc tak leci ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też dziś nic zrobiłam, oprócz zakupów choc miały być inne plany ale za bardzo mi sie nie chcę może zrobię sobie seans w domu, mam kilka zaległych filmów i seriali.
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też dziś idzie powoli, ale lecimy z zadaniami z listy. Późno wstaliśmy, ja się dziś nie za dobrze czuję i chyba dlatego tak nam idzie.
Robię dziś bilans wydatków i plan obiadów do końca miesiąca. Różowo to nie wygląda z uwagi na wydatki remontowe, więc muszę tu dobrze opanować sytuację. No i planujemy sobie Sylwestra bo jak nie wiedzieliśmy ile kasy nam na remont pójdzie to nie chcieliśmy się jeszcze pakować w dodatkowe wydatki, a teraz już wiemy na czym stoimy, więc jakąś opcję sylwestrową warto zaplanować. I tu chyba sporty zimowe wygrają z kinem bo jakoś oferta kinowa nas w tym roku nie zachwyca.
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jakoś jeszcze o sylwestrze nie myślę, czekam do 22 w tedy będę wiedzieć co i jak.
Dziś jest taki dzień jak ja to mówię "na nie"
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy chyba jakieś zimowe przesilenie skoro nie tylko u mnie dziś produktywność od rana leci jak krew z nosa. No, ale najważniejsze kwestie na ten tydzień załatwiłam. Także nie jest źle.
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dziś też słaby dzień, niemoc milion. Bezwstydnie leniuchuję.
|
|
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jednak zaganiam siebie i TŻ do minimalnego choćby wysiłku. Bo nie chciałabym, żeby dzień upłynął ot tak bez pchnięcia naprzód żadnego z zadań, które mamy do zrobienia. Umywalki dziś nie zrobimy bo za późno by zaczynać, ale przynajmniej nowy plafon zamontujemy. Ja zrobię kolejna prania.Jak się uda to może zacznę naukę z wirtualnym podręcznikiem kierowcy ( o ile kurs przy płatności dotpay od razu mi ruszy. Jak nie to 2 dni robocze muszę odczekać).
|
|
#357 |
|
Zakorzenienie
|
można dołączyć?
|
|
#358 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
U mnie w sumie też dzisiaj leniwy dzień, bo jak w każdy czwartek większość czasu spędziłam poza domem i po powrocie jak zwykle nie miałam siły na nic. Teraz nadrabiam internety i podczytuję książkę. Jutro też raczej za wiele nie zrobię, bo idę do kina ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
Postaram się powolutku poznawać Was
|
|
#360 | |
|
Konto usunięte
|
Mam ostatnio mozliwosc pracy przed komputerem na zasadzie krotkich zlecen (takie ok. 1-godzinne) i ode mnie zalezy, ile ich wezme. Tak sie w to wkrecilam, ze robie wiecej i wiecej i nie moge przestac. Plus jest taki, ze ograniczylam dzieki temu wizaz
Poza tym przyszly do nas dzisiaj meble. Zlozylismy je i popakowalismy folie w specjalne worki (za tydzien moge je wystawic na ulice i zabiora je). Poza tym posprzatalam, zrobilam bigos (jeden zwykly dla TZ, weganski dla mnie) i zaraz pomroze na swieta i sylwestra. Wlasnie zmywam. Zaraz jeszcze jedno zlecenie, mycie wlosow, kapiel i chyba poczytam troche. ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Przyklady: - sos ''bolonski'', gdzie zamiast miesa dodaje po kilka lyzek straczkow, ktore mam akurat w domu + makaron - chili sin carne, podane z ryzem - placuszki pieczone ze zblendowanej puszki czerwonej fasoli, platkow owsianych, podsmazonej cebuli, przypraw wedlug uznania + mozna dodac jakies ugotowane warzywo; do tego podpieczone ziemniaki/ryz/kasza i takie warzywa, jakie akurat masz - zapiekanka: warstwa ziemniakow, sos z sosu sojowego i mleka roslinnego (albo zwyklego), szpinak podsmazony z cebula i czosnkiem. I tak warstwami ukladac - hummus z soczewicy + pieczone ziemniaki Po prostu wiele przepisow to po prostu ''to, co zrobilby nie-weganie, minus najdrozszy skladnik, czyli mieso''. Do oszczedzania jak znalazl. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.

zwłaszcza tymi specyficznymi mężczyznami.
).Poza tym w Skandynawii mężczyźni w związkach budzą się pewnego dnia po imprezie na kacu- o tym miałam fajny wpis z francuskiego bloga gdzieś poszukam. No i są niesamowicie...spokojni. Serio. Czasem przeraża mnie ten ich olimpijski spokój, a sama cholerykiem nie jestem, raczej melancholikiem. Jak pytałam po roku chłopaków w akademiku jaki jest przeciętny Szwed usłyszałam "we are calm people". 1000% prawdy. Generalnie mogę wam co nieco podlinkować odnośnie skandynawskiej mentalności, jest dość specyficzna. I co ciekawe w Szwecji Japończycy stwierdzili, że ukryte zasady funkcjonowania szwedzkiego społeczeństwa są bardzo podobne do tych, które obowiązują w Japonii i że dlatego z krajów europejskich Szwecja im najbardziej pasuje. Generalnie sporo mogłabym o Szwecji i Szwedach, o Skandynawii napisać z tego co sama doświadczyłam. Trochę inny świat. Na pewno świat w którym poprawność polityczna w lewicowym stylu mocno przeformatowała ludziom sposób myślenia. Co niekoniecznie jest ok, bo np. dzieciaki Szwedzkie z jednej strony bronią etniczności innych kultur, a z drugiej nie buntują się jak Minister Kultury Szwecji mówi im, że nie ma czegoś takiego jak etniczność czy narodowość szwedzka albo, że nie będzie publicznie choinek bo to np. rani uczucia religijne mniejszości.