Gdzie rodzić w Krakowie???? - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-22, 08:38   #271
Manddy
Zadomowienie

Dot.: Gdzie rodzić w Krakowie????

Ja przy sn od razu dostałam córeczkę i od razu położna przyłożyła mi ją do piersi
Od samego początku nie miałam żadnego problemu z kp a w razie pytań były dwie pomocne położne, które pełniły funkcję kogoś w rodzaju doradcy laktacyjnego, i bez problemu przychodziły i pomagały, pokazywały jak przystawiać.
Jedyny raz kiedy się złamałam i podałam mm był spowodowany paniką, którą siała współlokatorka. No bo może mała za mało je (moja dużo spała), może nie przybiera, jak za dużo spadnie to Was nie wypuszczą do domu itd, itp. Niestety jej posłuchałam i poprosiłam o mm, koleżanka z łóżka obok też to zrobiła. Tak na wszelki wypadek. To było w drugiej dobie, na drugi dzień miałyśmy wychodzić. Na szczęście w żaden sposób nie wpłynęło to na nasze karmienie i do tej pory cyc to ulubiony posiłek a córka ma już 14 miesięcy
Ale trzeba przyznać, że położne w żaden sposób nie kontrolują i nie sprawdzają po co Ci mm. idziesz i prosisz o butelkę i dają w każdej ilości. Niepotrzebnie. Mogły by wyjaśnić, że nie trzeba się nakręcać, że skoro ssie to na pewno jest ok, mogły by podać wagę malucha, żeby mama wiedziała, że nie spada za bardzo. A one idą na łatwiznę i bez pytania dają.
W dodatku jedna z położnych dająca mi butelkę, na moje pytanie ile malutka może zjeść, powiedziała mi, że ile chce. I tym sposobem młodzież wchłonęła chyba ponad pół zanim jej zabrałam. Dopiero ta położna od laktacji powiedziała mi, że bzdura, że jeśli już to powinnam była jej dać 10 ml i to wszystko. No ale skąd człowiek ma to wiedzieć.

Podsumowując moją epopeję - nie daj się nakręcić. Jeśli maleństwo będzie ssało to nie pakuj się w żadne butelki "bo za mało ssie".
Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło jak z płatka i czekamy na relację

Edytowane przez Manddy
Czas edycji: 2017-11-22 o 08:39
Manddy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-22, 09:33   #272
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Manddy Pokaż wiadomość
Ja przy sn od razu dostałam córeczkę i od razu położna przyłożyła mi ją do piersi
Od samego początku nie miałam żadnego problemu z kp a w razie pytań były dwie pomocne położne, które pełniły funkcję kogoś w rodzaju doradcy laktacyjnego, i bez problemu przychodziły i pomagały, pokazywały jak przystawiać.
Jedyny raz kiedy się złamałam i podałam mm był spowodowany paniką, którą siała współlokatorka. No bo może mała za mało je (moja dużo spała), może nie przybiera, jak za dużo spadnie to Was nie wypuszczą do domu itd, itp. Niestety jej posłuchałam i poprosiłam o mm, koleżanka z łóżka obok też to zrobiła. Tak na wszelki wypadek. To było w drugiej dobie, na drugi dzień miałyśmy wychodzić. Na szczęście w żaden sposób nie wpłynęło to na nasze karmienie i do tej pory cyc to ulubiony posiłek a córka ma już 14 miesięcy
Ale trzeba przyznać, że położne w żaden sposób nie kontrolują i nie sprawdzają po co Ci mm. idziesz i prosisz o butelkę i dają w każdej ilości. Niepotrzebnie. Mogły by wyjaśnić, że nie trzeba się nakręcać, że skoro ssie to na pewno jest ok, mogły by podać wagę malucha, żeby mama wiedziała, że nie spada za bardzo. A one idą na łatwiznę i bez pytania dają.
W dodatku jedna z położnych dająca mi butelkę, na moje pytanie ile malutka może zjeść, powiedziała mi, że ile chce. I tym sposobem młodzież wchłonęła chyba ponad pół zanim jej zabrałam. Dopiero ta położna od laktacji powiedziała mi, że bzdura, że jeśli już to powinnam była jej dać 10 ml i to wszystko. No ale skąd człowiek ma to wiedzieć.

Podsumowując moją epopeję - nie daj się nakręcić. Jeśli maleństwo będzie ssało to nie pakuj się w żadne butelki "bo za mało ssie".
Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło jak z płatka i czekamy na relację
Serdeczne dzięki za Twoja relację Manddy uspokoiłyście mnie, więc pozostaje mi odliczać
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-28, 14:06   #273
Milagr0s
Raczkowanie

Dziewczyny czy któraś z was wie cos o porodach prywatnych w klinice Femina?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-12-12, 14:46   #274
klaudetka
Wtajemniczenie

Jeszcze podpytam, widziałam na stronie że wymagają planu porodu przy przyjęciu.
Oni mają jakiś swój wzór? Widziałam, że na Siemiradzkiego mają. Czy mam znaleźć byle jaki w necie i sama to wypełnić?
Stary 2017-12-12, 22:06   #275
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klaudetka Pokaż wiadomość
Jeszcze podpytam, widziałam na stronie że wymagają planu porodu przy przyjęciu.
Oni mają jakiś swój wzór? Widziałam, że na Siemiradzkiego mają. Czy mam znaleźć byle jaki w necie i sama to wypełnić?
Ja miałam byle jaki wydrukowany ale i tak go nie dałam, wypełniałam ichniejszy podczas przyjęcia na porodówkę. Ale nie poinformowałam położnej, że mam tak więc nie wiem czy sama nie dorobiłam sobie pracy Tak czy siak wolałam wypełnić ich
Stary 2017-12-13, 07:35   #276
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja miałam byle jaki wydrukowany ale i tak go nie dałam, wypełniałam ichniejszy podczas przyjęcia na porodówkę. Ale nie poinformowałam położnej, że mam tak więc nie wiem czy sama nie dorobiłam sobie pracy Tak czy siak wolałam wypełnić ich
Dzięki Manddy, czy miałaś może jakiś ręczniczek dla maleństwa czy także nie trzeba? Planuje wziąć dla córci tylko jakies pieluszki tetrowe, troszkę dużych wacików na wszelki wypadek i chusteczki nawilżane, żeby ze smółką lepiej sobie poradziły. Myślisz, że coś jeszcze się przyda na te 2-3dni? Rozumiem, że pampersy tam jakieś mają.
Stary 2017-12-14, 09:20   #277
Manddy
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki Manddy, czy miałaś może jakiś ręczniczek dla maleństwa czy także nie trzeba? Planuje wziąć dla córci tylko jakies pieluszki tetrowe, troszkę dużych wacików na wszelki wypadek i chusteczki nawilżane, żeby ze smółką lepiej sobie poradziły. Myślisz, że coś jeszcze się przyda na te 2-3dni? Rozumiem, że pampersy tam jakieś mają.
Dla córci miałam tylko ubranka na wyjście, nic więcej Na sali przy przewijakach masz i pampersy i chusteczki nawilżane. Swoją drogą zaraz po powrocie do domu przerzuciłam się na waciki i wodę
Stary 2017-12-14, 14:34   #278
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla córci miałam tylko ubranka na wyjście, nic więcej Na sali przy przewijakach masz i pampersy i chusteczki nawilżane. Swoją drogą zaraz po powrocie do domu przerzuciłam się na waciki i wodę
Też tak planuje ) no ale wiadomo, że szpital się rządzi swoimi prawami
Jak będę miała jeszcze jakieś pytania to będę tu pisać, już niej niż 2 miesiące
Stary 2017-12-15, 18:15   #279
angelajnaaa
Rozeznanie

dziewczyny a ujastek ?

angelajnaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-22, 19:11   #280
klaudetka
Wtajemniczenie

A jak z kangurowaniem przez tatę w razie CC na Kopernika?? ))
Stary 2018-01-22, 19:26   #281
megi314
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak z kangurowaniem przez tatę w razie CC na Kopernika?? ))

Kiepsko.. trzeba się najlepiej ze 100 razy przypomnieć niestety

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2018-01-22, 19:49   #282
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megi314 Pokaż wiadomość
Kiepsko.. trzeba się najlepiej ze 100 razy przypomnieć niestety
Uh, to niefajnie
A długo leżałaś zanim Cię spionizowali, a potem jeszcze przewieźli na salę ogólną? Bo rozumiem, że dopiero wtedy można się zobaczyć z kimś bliskim.
Stary 2018-01-26, 10:24   #283
klaudetka
Wtajemniczenie

Manddy, czy po tych 2h przytulasów z dzieciątkiem jak Cię przewieźli na oddział już to tż cały czas był z Tobą??
Stary 2018-01-26, 10:34   #284
megi314
Wtajemniczenie

Cytat:
Uh, to niefajnie

A długo leżałaś zanim Cię spionizowali, a potem jeszcze przewieźli na salę ogólną? Bo rozumiem, że dopiero wtedy można się zobaczyć z kimś bliskim.

Franio urodził się po 17.00 a na sale 2osobowa przewieźli mnie o północy ale mąż już nie czekał bo bez sensu. Wiec ciężko mi powiedzieć. Ale maleństwo dostałam po 2h od cc i sobie na mnie leżał

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2018-01-26, 14:18   #285
klaudetka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megi314 Pokaż wiadomość
Franio urodził się po 17.00 a na sale 2osobowa przewieźli mnie o północy ale mąż już nie czekał bo bez sensu. Wiec ciężko mi powiedzieć. Ale maleństwo dostałam po 2h od cc i sobie na mnie leżał
Oooo to super, ale dawałaś sobie radę mimo że nie mogłaś wstać? Jakoś nie wiem jak w razie cc sobie na tej pooperacyjnej poradzić a nie może tam być bliska osoba z tego co wiem
Stary 2018-02-20, 09:43   #286
may_mummy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angelajnaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny a ujastek ?

Podbijam, też bym była zainteresowana jakimiś świeżymi opiniami
may_mummy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-26, 14:35   #287
MamaNikosia2018
Przyczajenie

Mamusie co powiecie na temat szpitala Kopernika?

Hej Wszystkim,
zamierzam rodzić w szpitalu Kopernika i bardzo jestem ciekawa Waszych opinii na temat tego szpitala a także opieki w nim ? Na co powinnam się nastawić? Pomóżcie

Edytowane przez MamaNikosia2018
Czas edycji: 2018-02-26 o 14:35 Powód: literowka
MamaNikosia2018 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-05, 11:46   #288
klaudetka
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie co powiecie na temat szpitala Kopernika?

Cytat:
Napisane przez MamaNikosia2018 Pokaż wiadomość
Hej Wszystkim,
zamierzam rodzić w szpitalu Kopernika i bardzo jestem ciekawa Waszych opinii na temat tego szpitala a także opieki w nim ? Na co powinnam się nastawić? Pomóżcie
Mój poród mimo, że zaczął sie naturalnie to i tak był skazany na cc, co tez nastapiło. Ogólnie jestem zadowolona ze szpitala wiadomo, że nigdzie nie jest idealnie, ale porównując warunki w SU z opisami koleżanek np w szpitalach powiatowych to naprawdę nie jest źle
Polecam wziąć ze sobą wszystkie higieniczne rzeczy, które Wam przyjdą na myśl. Opieka poporodowa nie jest zła. Są super położne i te które mają zły dzień standard
Co mogę od siebie dodać? Pytać, prosić o pomoc i jeszcze raz pytać nawet o pierdoły. I nawet w nocy. Jeśli same nie będziemy kroplą drążąca skałę to wiadomo, że nikt za nami nie będzie latał. No i przetrwać te dni z myślą, że w domu zawsze jest inaczej

ps. Polecam, żeby ktoś donosił Wam coś do zjedzenia, żeby nie chodzić jednak głodnym. Posiłki nie są złe, ale dla karmiącej mamy to zdecydowanie za mało i monotonnie
Stary 2018-03-13, 17:06   #289
Rawelin
Przyczajenie

A do jakiego lekarza chodziłas wcześniej? Ja mam ale takiego który nie przyjmuje w szpitalu i nie wiem co robic. Chciałabym iść do takiego gdzie będę wiedziała że nie mam co się martwić jak przyjdzie czas...
Rawelin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-13, 22:08   #290
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rawelin Pokaż wiadomość
A do jakiego lekarza chodziłas wcześniej? Ja mam ale takiego który nie przyjmuje w szpitalu i nie wiem co robic. Chciałabym iść do takiego gdzie będę wiedziała że nie mam co się martwić jak przyjdzie czas...
Osobiście uważam, że jeżeli nie ma się planowanej cesarki, to posiadanie lekarza ze szpirala nie ma żadnego znaczenia. Po pierwsze jakie szanse, że akurat podczas twojego porodu będzie miał dyżur? Po drugie podczas porodu potrzebujesz pomocy i wsparcia położnej. Lekarz przychodzi na samą ostatnią fazę.
Jest wiele aspektów, które uważam za ważne przy wyborze szpitala do rodzenia. Mój gin pracujący w danym szpitalu byłby raczej w drugiej połowie tej listy

Stary 2018-04-28, 10:17   #291
Wanilka5
Idealna Źona; )

ja miałam CC w Rydygierze wspominam ja dobrze

Stary 2018-06-25, 15:21   #292
wanta90
Przyczajenie

Hej czy któraś ostatnio rodziła na Ujastku? Jakie macie opinie o tym szpitalu?
wanta90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-08, 04:50   #293
ga_tita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wanta90 Pokaż wiadomość
Hej czy któraś ostatnio rodziła na Ujastku? Jakie macie opinie o tym szpitalu?
Podpinam się pod to pytanie jakieś świeże opinie?
A może lepiej siemiradzki?
ga_tita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-12, 12:58   #294
Milagr0s
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ga_tita Pokaż wiadomość
Podpinam się pod to pytanie jakieś świeże opinie?

A może lepiej siemiradzki?

Rodziłam w czerwcu w Siemiradzkim z płatnym pakietem i jestem bardzo zadowolona

Stary 2018-11-13, 23:58   #295
ga_tita
Raczkowanie

[QUOTE=Milagr0s;86109334]Rodziłam w czerwcu w Siemiradzkim z płatnym pakietem i jestem bardzo zadowolona
[\QUOTE]

A za co dopłacałaś dokładnie? Miałaś swoją położną albo lekarza prowadzącego ciążę w tym szpitalu? Jak opieka poporodowa? Napisz proszę coś więcej

Edytowane przez ga_tita
Czas edycji: 2018-11-14 o 00:02
ga_tita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-14, 04:56   #296
Milagr0s
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ga_tita Pokaż wiadomość

A za co dopłacałaś dokładnie? Miałaś swoją położną albo lekarza prowadzącego ciążę w tym szpitalu? Jak opieka poporodowa? Napisz proszę coś więcej

Miałam na poczatku mieć swoją wybrana wcześniej położna ale że ostatecznie skończyło się na cięciu cesarskim to nie policzyli mi za to. Zaplacilam ostatecznie za pobyt w jednoosobowej sali gdzie cały czas mógł mieszkać i mieć równiez posiłki mąż. Opieka poporodowa była bardzo dobra za wyjątkiem kilku niedociągnięć więc na pewno wybrałabym znowu ten szpital

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości