|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Dziękujemy za kolejne gratulacje i polecenie smarowideł na ząbki
Pestycyda to super że Wojtek sam usnął! Vadi biedne kociaki, widać u Was działają nowe metody spaniowe ![]() Anusia ja kupiłam w zarze body rozmiar 86 i jest na styk... A nosimy 74. Chciałam wziąć 80 ale stwierdziłam że będzie na później, tsaaaa.. Devileek niektórzy takie głupoty gadają, że szok Cashmere współczuję choroby, oby chłopcy szybko wyzdrowieli! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#962 |
|
Zadomowienie
|
Karolina o matko dobrze ze Wam sie nic nie stało!! 😯 Ja nie wiem jak gość jechał ze Was nie widział, pewnie sie wgapial w telefon😡
Devileek ja te mądrości na temat mleka juz jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam. Kobiety nie dają sobie przetłumaczyć zwłaszcza te które otarly sie o starą szkołę. Teraz jest większa świadomość. Słucha mi się tego mega ciężko ale nie wchodzę w dyskusje bo wiem ze to sensu nie ma. Co do fotelika to sama kiedyś myślałam ze te rwf to taka "nowosc" jak wsZystko, że przyszła moda na to i już. Myślałam tak dopóki nie zglebilam tematu i nie urodzila sie mała. Byłam niedouczona w temacie i się przyznaje bez bicia. Myślę że większość ludzi którzy tępią wozenie tylem (a wiem ze tacy sa) zwyczajnie nie sa świadomi jakie zagrożenie stanowo wozenie przodem. Dziwię się ze w tv nie ma jeszcze kampanii na temat wozenia dzieci tyłem. Dziewczyny czy Wy sobie zdajecie sprawę ze święta za tydzień 😱 a ja nie mam choinki jeszcze 😕 zamowilam kilka ozdób na all. Jeszcze muszę zrobić sobie jakąś dekoracje na stół. Jon brawo za ząbka 😉 Cashmere zdrówka dla chłopaków. N miala dobrą noc wczoraj. Po 20 zasnela. O 22.30 karmienie i spala do 5 rano w łóżeczku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ile przez to gadanie matek nie kp choćby chciały to jest najgorsze ... I choćbyś chciała pomóc to i tak ty g... Wiesz bo położna czy mama taka miała i już ... Naczytalas się internetu. Co do.fotelikow to wczoraj usłyszałam że znajoma kuzynkę wysmiala że wozi 6 msc dziecko w lupince bo ona to już w 4 msc wozila w starszym foteliku. ... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#964 | |
|
Zadomowienie
|
Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami
Cytat:
Ja walczyłam o kp 2 tyg i moje dziecko schudło od wagi spadkowej po urodzeniu. Lekarz mnie nastraszył ze jak nie zacznę jej dokarmiać to idziemy do szpitala a potem już nie chciała piersi chociaż ja karmiłam mieszanie. A mi nawet mleko nie ciekło. Skończyło się histerycznym płaczem i wielkim poczuciem winy. Nie mogłam do siebie dojść. Zawsze chciałam kp. Matki karmiące mm nie są leniwe i nie można wszystkich wkładać do jednego worka. Ja mam ciagle poczucie winy. Matki kp nie mają monopolu na wiedzę przykro się to nieraz czyta. Cieszcie się ze Wam się udało kp.
Edytowane przez AnnaPaula87 Czas edycji: 2017-12-16 o 11:04 |
|
|
|
|
#965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w ciąży też myślałam że matka karmiąca musi uwazać co je że nie wszystko wolno taki stary mit. Dopiero wy mnie uświadomiłyście że nie ma diety matki karmiącej. |
|
|
|
|
#966 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A propo co mnie ostatnio rozwalilo na jednej z grup do ktorej należę jest taka laska która hejtuje uzywanie kosmetyków dla dzieci które nie są eko, hejtuje kupowanie używanych fotelików, pieluchy uzywa eko tylko. Jak ktoś napisze coś o rozszerzaniu diety to ona pierwsza sie wysuwa ze swoimi radami mimo ze ma pierwsze dziecko które ma pol roku. Ale wiedzę na temat dzieci i karmienia itd ma że hohohoho taka wiecie EKO SREKO ale ale ale ostatnio padlo pytanie o nasz szpital gdzie rodzilysmy i tu sie laska posypala tekstem "szpital super, opieka super, nie ma problemu Z DOKARMIANIEM kiedy chcesz to Ci daja mleko i dzieciak śpi" nawet nie próbowała karmić piersią bo "nie miała pokarmu bo rodziła cesarską". Wie wszystko a nie wie nic. Ale na grupie najmądrzejsza 🙊🙉Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#967 | ||
|
*sportaddict*
|
Nie działają
spał z nami Carolles pięknie pospała! Cytat:
![]() Cytat:
A teraz np. ni z tego, ni z owego, w piątym miesiącu życia synka mam więcej mleka (a przynajmniej tak mi się wydaje, bo chce mniej mm), co nie udało mi się przy wszystkich wysiłkach wcześniej. Niestety nie zawsze dobre rady i dobra wola wystarczą, nawet przy pomocy CDL i braku problemów zdrowotnych |
||
|
|
|
#968 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz ja na prawdę rozumiem kiedy są problemy tak jak u Ciebie czy u xzory i czasem trzeba się wspomóc po to to w końcu jest . Ja jedynie nie lubię słuchać gadania o słabym pokarmie itp. Zdrowie dziecka najważniejsze. Ja gdybym miała takie problemy też bym podała mm nie ryzykowała bym jeśli spadek masy by był ... To tak jak z porodem bardzo chciałam sn no ale jeśli już było ryzyko że coś pójdzie nie tak i to tętno spadało wolalam się nie upierać przy swoim tylko poddać się cc Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Haha wiesz ja też nie nadużywam kosmetyków i sprawdzam składy no ale bez przesady nie można popadać w paranoje . Jeśli chodzi o foteliki to ja bym używanego nie kupiła ale stać mnie na nowy a jeśli nie było by mnie stać a miała bym kupić od kogoś zaufanego to bym kupiła używany . No i taka eko że woli dać mieszankę Dzieci chyba czasem mają problem ze ssaniem może to jest powód że nie dojadaja ... No ale też nie wykluczam że jest jakiś problem z pojawieniem się pokarmu . I serio dziewczyny was rozumiem wiem że jesteście wszystkiego świadome i chcialyscie i na waszym miejscu zrobiła bym tak samo na prawdę gdybym tylko widziała że Julek nie przybiera dobrze na wadze itp Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#969 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam małe sutki i może dlatego nie chciała ssać
Do tej pory jak ktoś pyta jak karmie to się czuje strasznie. Jak leniwa i wygodna matka. Ale przecież nie będę się każdemu tłumaczyć. Dobrze ze rodzina mnie wspiera i nie marudzą. No i TZ jak zaczynam gadać o kp mówi ze mam przestać się obwiniać bo długo walczyłam
|
|
|
|
#970 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Super, ze są juz efekty rehabilitacji! Dobrze wiedzieć, ze Zara ma tak zaniżoną rozmiarówkę. Z tymi body rzeczywiście niefortunnie wyszło. U nas w miarę dobrze. Zawsze Klaudia miała zmiany skórne w trzech miejscach: czoło, lewy policzek i nad pępkiem. Jakies dwa dni temu miała wszędzie gładką skore, ale juz kolejnego dnia czoło ziarniste. Polo co brzuch i policzek gładkie. No i jeszcze badania kału nie zrobiłam przez choroby. Moze w pn sie uda. Cytat:
Oj, szkoda ze to zapalenie ucha dopadło starszaka. Zdrowia dla synków i duzo siły dla ciebie! Cytat:
Wiesz, masz racje. Takie pytanie - do mam KP rzeczywiście jest dyskryminujące. To tak jakby u nas KP nie wyszło bo albo jesteśmy leniwe albo na tyle głupie ze wierzymy w wiedzę o KP z czasów PRL. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
#971 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jeszcze w ciazy myślałam ze co za problem kp i przecież będę tak karmić. A jak koleżanki mówiły ze karmiły mm to myślałam w duchu ze są wygodne po prostu. Jak to życie weryfikuje wszystko. |
|
|
|
|
#972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie nie wiem czego tak jest, ze to karmienie jest tak omawiane przez wszystkich, a nie prywatną sprawą. Tak jakby to, ze jestes matką od razu sprawia, ze kwestia tego jak urodziłaś i czym karmisz jest sprawą publiczną. Nawet moja sąsiadka wie, ze karmie mieszanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#973 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zamowilam siostrzenicy na 157 czy koło tego coś i weszłam bez problemu ale mam160 :p Cytat:
Wiem co czujesz bo ja mam podobnie z cc. Ja tylko nie umiem zrozumieć że kobiety nie próbują i nie chcą czasem pomocy tylko od razu zakładają że nie mają pokarmu albo że słaby. Ale jeśli chodzi o takie sytuacje jak wasze to przeogromnie was podziwiam za wytrwałość i wiem że wy zrobiliście wszystko i znam też mamy takie osobiście które też karmią mieszanie z powodzeniem . Czasem nie mamy na coś wpływu i musimy się. Z tym pogodzić. A jeśli chodzi o lenistwo to wcale nie uważam tak bo przy mm moim zdaniem jest więcej roboty ... Wygoda jest jak się chce zostawić dziecko z kimś i zauważyłam że to jest zazwyczaj powód tylko matki się do tego nie chcą czasem przyznać Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#974 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie tez to zawsze dziwią te pytania a faceci pierwsze co pytają to jak śpi w nocy ![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
Nie lubię małej zostawiać z kimś moja mama tylko się zajmowała jak byliśmy raz w kinie albo jak byłam chora ale wszystko miała przyszykowane teściowa mówi ze się może zająć jak chcemy gdzieś jechac ale nie mam takiej potrzeby
|
||
|
|
|
#975 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja znowu czuje się źle jak ktoś pyta jak karmię, bo w moim środowisku kp jest dziwne... Wszyscy patrza na mnie jak na wariatke. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#977 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też . Ostatnio w tej rozmowie ze znajomą pisałam że są mamy które nie lubią jak obcy noszą nawet jej dziecko tak jakby były zazdrosne o dziecko . I że nie lubią zostawiać to powiedziała że powinna iść do psychiatry ciekawe jak będzie się czuła jak sama będzie miała dziecko ja np nie lubię jak za długo też nosi się J. I jest to ktoś obcy typu jakaś ciotka itp a nie znoszę jak go caluja no coś mnie wtedy bierze a nie umiem się odezwać ... Jestem psychicznaWysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
O to to ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#978 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#979 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No co Ty to gdzie kp jest takie dziwne? karm jak możesz jak najdłużej ![]() Cytat:
szwagierka lubi ja sadzać na kolanach ale tyle razy jej mówiłam i nie dociera. TZ mówi ze jego mama się mną stresuje bo patrzę na nią jak się mała zajmuje
|
||
|
|
|
#980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#981 |
|
Rozeznanie
|
Hej.
Kolezanka rodzila w sierpniu. I ja nie moge jej zrozumiec bo mi mowi ze cieszy sie ze nie karmi piersia. Mowila ze w szpitalu miala nawal ale maly nie umial chycic cycka. No to odciagala pokarm i mowi ze zanikl.. Moja mala tez miala i ma problem zeby chycic piers i dlatego karmie do tej pory w kapturkach. Druga kolezka rodzila w styczniu i mimo ze jezdzi na studnia to co 3 godz wstawala odciagac pokarm do mrozenia bo jej moglo tydzien nie byc w domu. Dziewczyna w szpitalu lozko obok. Nie przystawiala malego wlasnie bo twierdzila ze nie ma pokarmu i mnie krytykowala jak mala nie mogla piersi zlapac i plakala ze bede miec z nia problemy bo ona dala butle i dziecko spalo caly dzien. Ogolnie widze ze ja spotkalam sie z osobami ktore ewidetnie nie chcialy kp. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
probowalam z kapturkami ale i tak nie chciala Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
To wcale nie jest dziwne. Chyba każda matka odczuwa jakiś dyskomfort jak obce osoby biorą od niej dziecko i robią to źle. Ja nie mam raczej problemu z tym że ktoś chce nosić Wojtka ale 90% robi to nieprawidłowo. Niestety trochę mi głupio poprawiać ciocie i babcie ale kolezanki już tak
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#987 |
|
MerDer 4ever
|
Witam sie. Od rana mi niedobrze
Tz odebrał tort na chrzciny, musimy kupić napoje. Musiałabym jechac kupić sobie jakieś rajstopy |
|
|
|
#988 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Nadrabiam część na razie.
Ech, rezygnujemy z choinki, nawet nie będzie czasu żeby o tym pomyśleć... Będzie u teściów (niestety mają sztuczną :/), a jak wrócimy w styczniu to najwyżej zrobię dekorację ze świerkowych gałęzi jeśli nadal będziemy potrzebowali świątecznego klimatu. Trochę mi szkoda, bo pamiętam minę Lili jak mąż w zeszłym roku przyniósł choinkę do samego sufitu - to było typowe kreskówkowe "opadnięcie kopary" ;D Prezenty dla teściów, rodzeństwa męża, dziewczyn i męża mam już kupione, muszę tylko torebki prezentowe nabyć. Teściowej kupiłam m.in. książkę food pharmacy i trochę sobie podczytuję Chyba potem pożyczę od niej ;DAnusia brawo za rehabilitację! Morelle mam nadzieję, że Pestka dzisiaj lepiej się czuje Oby Was nic nie dopadło!Mała możliwe, że w☠☠☠☠ na wszystkich to hormony, ja tak mam co miesiąc - a okres potem raz jest, raz go nie ma :/ Jon my używamy na ząbki viburgelu, pomaga, ale nie wiem na ile, bo u nas jeszcze nie jest zbyt mocne to ząbkowanie. Przy Lili używałam dentibaby ale teraz nigdzie nie mogę go dostać. Przy silnym ząbkowaniu i płaczu dawałam lek przeciwbólowy. SteveS inspirująca jesteś z tymi warzywami ![]() Pestycyda brawo za ściągnięcie mleka Powodzenia z testowaniem butelek! Fajnie, że Wojtek sam zasnął Minini brawo też dla Ciebie za 80ml Miłego spotkania ze znajomymi!Emmos brawa dla Amelki za przewrót! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Zdrówka dla synków! I dużo sił dla Ciebie! I łączę się w bólu, bo mi Lilę wczoraj znowu rozłożyło. To się zawsze musi dziać przed świętami lub w trakcie świąt, co nie? Cytat:
Ja staram się zakładać, że wszystko wynika z troski i dobrej woli, ale czasami już dosłownie szlag mnie trafiał jak mi jakaś obca baba coś nieproszona mówiła a propos małej Lili ![]() Cytat:
Ludzie mają jakąś obsesję na tym punkcie ![]() Hahaha dokładnie ;D Cytat:
A tak serio to mam nadzieję, że to żadne zatrucie, ani wirus Zdrówka!
|
|||||
|
|
|
#989 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde normalnie czuc magie swiat.... ludzi wszedzie pelno. Wszyscy w kolo wredni wrecz chamscy. Pogoda iscie grudniowa. Eh... odechciewa sie.
|
|
|
#990 |
|
MerDer 4ever
|
Sill Taa :p nawet mąż nie poimprezował, 2 piwka i do domu :p
Juz czuje sie lepiej. Wolałabym zeby to było zatrucie niż wirus bo jutro chrzciny. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

Ja nie wiem jak gość jechał ze Was nie widział, pewnie sie wgapial w telefon
a ja nie mam choinki jeszcze
zamowilam kilka ozdób na all. Jeszcze muszę zrobić sobie jakąś dekoracje na stół.
caly czas na rękach. 
nawet nie próbowała karmić piersią bo "nie miała pokarmu bo rodziła cesarską". Wie wszystko a nie wie nic. Ale na grupie najmądrzejsza 🙊🙉
spał z nami 

Do tej pory jak ktoś pyta jak karmie to się czuje strasznie. Jak leniwa i wygodna matka. Ale przecież nie będę się każdemu tłumaczyć. Dobrze ze rodzina mnie wspiera i nie marudzą. No i TZ jak zaczynam gadać o kp mówi ze mam przestać się obwiniać bo długo walczyłam

a faceci pierwsze co pytają to jak śpi w nocy
moja mama tylko się zajmowała jak byliśmy raz w kinie albo jak byłam chora ale wszystko miała przyszykowane

Oby Was nic nie dopadło!
Ja staram się zakładać, że wszystko wynika z troski i dobrej woli, ale czasami już dosłownie szlag mnie trafiał jak mi jakaś obca baba coś nieproszona mówiła a propos małej Lili