|
|
#2311 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2009 cz. III
Cytat:
jak masz sukienkę beze nie widać że mylisz kroki choć z tego powodu tylko nie będę takiej kupowaćorkiestrę sprawdzić nie brać na szybko bo czas goni zaprosić dużo osób młodych które rozkręcą imprezę żeby orkiestra zapowiadała np. jak wróciła Para Młoda ze zdjęć albo ze spaceru bo koleżanka na sale weszła a tu nic weszli jak niezauważeni a to oni powinni być gwiazdami ![]() uzgodnić z fryzjerką fryzurę 50 razy by w dzień ślubu czegoś źle nie zrobiła jednej koleżance zrobiła inaczej niż próbną było tego więcej ale już zapomniałam jak sobie pomyślałam co mnie czeka ![]()
|
|
#2312 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
![]() Czy moge przylaczyc sie do Waszego watku? Biore slub 15 sierpnia 2009 ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
#2313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie, ze mozna sie przyłaczyć im więcej nas, tym weselej
|
|
#2314 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak przygotowania?
|
|
|
|
|
#2316 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety, mój kierunek studiów wymaga czytania wielu książek, a do tego sporo nauki Wakacje, jupi!!!
|
|
|
|
|
#2317 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moja kuzynka chce sie hajtac w przyszlym roku w czerwcu.. i przez caly czas pokpiwala ze mnie ze juz mam sale i cala reszte i ze zachowuje sie jak poparzona.. no i ona wkoncu zaczela szukac sali... jakie bylo jej zdziwienie ze nic nie ma... (dzwonila jej mama sie pozalic do mojej ze nic znalesc nie moga.. zostaje im albo jeden maj albo jeden lipiec ale sale bardzo kiepskie..) bywa... Cytat:
witamy![]() ![]() Cytat:
|
|
|
#2318 |
|
Zakorzenienie
|
Hej! melduje że jestem!
witam nowe Panny Młode!!!!!!!!!!!! Ale fajnie, że nas coraz więcej! Gratuluje wszystkim wszystkich zdanych egzaminów, napisanych i obronionych prac.
|
|
|
|
#2319 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Śliweńka, a propos fryzury ślubnej to rzeczywiście trzeba wszystko ustalić z fryzjerką, najlepiej zrobić zdjęcie fryzury próbnej jeśli ładnie wyszła. Niedawno mojej bratowej siostra miała ślub i właśnie miała taki przypadek, że próbna była śliczna a na ślub uczesała ją całkiem inaczej i dziewczyna się załamałam, bratowa musiała jej rozpuszczać kosmyki, bo wygladała tragicznie. BTW co do tamtego ślubu co bratowa opowiadała, to jej siostra z facetem przylecieli na ślub swój z irlandii, siedzą tam już ok 2-3 lata. Na ślub zaprosili ok 50 osób, głównie rodzinę i wyobraźcie sobie, że zebrali na tyle osób 5 tyś złotych w tym 1tyś od rodziców, 1tyś od babci i 1tyś od chrzestnego i siostry a reszta czyli 2 tysiące na całą resztę gości. Ludzie potrafili na 4 osoby dać pościel, paranoja. Razem zebrali 3 komplety pościeli. Wiadomo, że nikt się nie nastawia na kasę, ale uważam, to za duży nietakt ze strony gości. Ja bym się wstydziła na ich miejscu:/ |
|||
|
|
|
#2320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#2321 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2322 |
|
Zakorzenienie
|
no dokladnie...a w ogole narazie u nas w zwiazku tylko tż pracuje
|
|
#2323 |
|
Zakorzenienie
|
moim zdaniem powinno sie dawać tyle aby młodym się zwróciło albo troszkę więcej przykładowo jak ja z rodzinka chodziłam na slub to gdy młodzi płącili np 100zł za osobe to rodzice dawali im 400zł(bo u nas 4 osóbki)
|
#2324 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
![]() Ja tak z doskoku. Dzis pojechalam do wawki po braciszka. Przy okazji wracajac zajechalismy do sali. Cos mnie tnelo by zajechac. I sie ciesze, bo prace poczly do przodu. Sala jeszcze nie wykonczona, ale juz mniej wiecej widac jak to bedzie wygladalo. Na suficie beda wisialy krysztalowe zyrandole. ![]() Załącznik 1556980 Załącznik 1556981 Co do gosci. Fakt, brzydko jesli cala rodzina sklada sie na posciel np. za 40 zl... Ale z drugiej strony... Hmmm, mlodzi czesto odbieraja to tak, ze gosc to powinien sie cieszyc, ze zostal zaproszony, bo dla niego to darmowa wyzerka. (czesc niestety tak wlasnie mysli; nie mowie, ze wszyscy) Ale zapominaja, ze dla gosci to tez wydatek. U nas jest bowiem moda, ze na wesela trzeba sie wystroic. A kup sukienke, mezowi garnitur, dzieciom tez stroje. Do tego kup kazdemy po parze butow, pojdz do fryzjera i wychodzi juz ladna sumka. Ja osobiscie nie nastawiam sie na to, ze cokolwiek dostane (chyba tak bedzie najlepiej; mniejsze rozczarowanie ). Wszak zawsze mozna dostac pusta lub o zgrozo, wypelniona pocietymi kawalkami gazety koperte (i takie przypadki sie zdarzaja Z drugiej zas strony, staramy sie, zeby i gosciom jedzenie smakowalo, wystroj byl ladny (mimo, ze niby robimy pod siebie, by nam sie podobalo, ale gdzies tam podswiadomwie wybieramy i innym), chcemy aby wszystko mialo "rece i nogi". I rzeczywiscie zal za serce sciska kiedy te nasze trudy sa pozniej tak wynagradzane... No i od dawien dawna bylo tak, ze goscie weselni albo rtzem skladali sie na jakis prezent, albo sami je dawali (typu posciel, reczniki, obrusy, zastawy stolowe, garnki), aby mlodym ulatwic start,, bo nowe wspolne zycie zaczynalo sie praktycznie od zera. Dzis kazdy sam soie chate urzadza i mlodym preezenty zastepuje kasa. Wic jakby nie patrzec te prezenty to i stara tradycja.Sama wiem, ze przykro jest gdy nie dostaje sie nic, lub chociaz odrobinez tego co sie zaladalo. Ale z drugiej tez strony nietaktownie potrafia mlodzi postapic. Np. moja siostra cioteczna i jej rodzinka (w tym moj chrzestny) wyzwazli rodzine od strony matki panny mlodej (a tym samym mnie i moja mame, bo moja mama to siostra matki panny mlodej) od "dziadow", bo wg nich za malo kasy dali... (bo w kopertach bylo po 50 i 100 zl, wiec sadzili, ze to od nas...)Sami z TZ dajemy tyle ile mozemy. Jesli jest to wesele w rodzinie TZ to na prezent sklada sie TZ. Jesli w mojej to od TZ grosza nie wezme a sama ze swoich dam. I tak najczesciej dawalismy po 200 zl. Wyjatek to moja siostra cioteczna (wraz z mama dalysmy razem 500zl - mama po calej tej aferze im to wypomniala delikatnie ; no i dobremu koledze dalam od siebie 300 zl ). Jedynie kiedy TZ sie wykosztowal to wesele jego siostry ciotecznej, u ktorej swiadkowalismy. Dal w kopercie 200 zl, ale zaplacil za moja wiazanke (malo brakowalo a zaplacilby za dekoracje kosciola, organiste, wiazanke dla rodzicow mlodych i mlodej, bo taka niby jest tradycja ), za dekoracje samochodu (ktora zazyczyla sobie panna mloda, do tego z zywych kwiatow i zaplacic sobie kazala 2 dni po weselu). Tu placilismy oboje, bo ja musialam kupic mlodej podwiazke i kotyliony (teraz zaluje, ze wybieralam i przebierala, powinnam byla pojsc na rynek i kupic najtansze wszystko...). Doliczajac do tego stroje kosztowalo nas jej wesele 1500 zl. Na koniec dostalismy od mlodego dwie flaszki wodki (jak mloda to widziala to myslelismy z TZ, ze mu oczy za to wydrapie). Wyjechali zaraz za granice, ale juz nie raz przyjezdzali. Myslicie, ze nas do siebie zaprosili? Nie. Mloda od tygodnia siedzi w domu i tez nie raczy zaproic. I badz tu czlowieku dobry. Wiecz czasem tez sie nie dziwie, ze goscie podchodza do wesela w taki "luzacki" sposob.
|
#2325 |
|
Rozeznanie
|
wiadomo ze kazdy daje tyle na ile go stac, jesli ludzie nie rpacuja czy maja ciezka sytuacje to nie jest nietaktem ze daja malo albo nic, ale np moja znajoma dostala od swojego chrzestnego i jego rodziny ...uwaga... koc. zeby nie bylo oboje z zona pracuja, powodzi im sie nie najgorzej. to jest nietakt wg mnie i to duzy.
|
#2326 |
|
Zakorzenienie
|
jaga fajnie zaczyna to wygladac... co do kasy to uwazam ze kazdy daje tyle na ile go stac.. my jadac na wesle kuzyna z rodzicami dalismy mu 600zl plus posciel i koce. Na wesele kuzynki dalismy wiecej bo tysiac ale to dlatego ze mama byla chrzestna i wypada wtedy dac wiecej.. ale sama uwazam ze to jak od 4 osobowe rodziny (plus moj tz i partner siostry - ale oni sa zapraszani przez nas wiec sie nieskadaja) jest tak w miare..
a teraz idziemy na weselee przyjaciolki i ja bede swiadkiem i moze sie okazac ze moj tz tez wiec wymyslilismy ze albo damy im kase bo wlasnie remontuja swoje mieskanie albo kupimy im aparat fotograliczny - lustrzanke cyfrowa - sony alfa ale ta 10 a nie 14 mln pikseli bo wiem ze bardzo im sie podoba i chce sobie kupic po slubie.. a ze znalezlismy swiatna promocje w sklepie netowym i do tego moja siosta ktora tez jest zaproszona mowila ze sie dorzuci wiec niebedzie tak zle.. wlasnie teraz jestesmy w wyzu finansowym wiec mozemy sobie pozwolic na wiekszy prezent ale jakbym niemiala kasy to samo to ze sukienka fryzjer kwiaty itd.. by nas troche kosztowalo nie moglabym dac tyle...
|
|
#2327 |
|
Zakorzenienie
|
to u nas z rodziny ja jade i tż
jego brat z laska 2 braci bez dziewczyn i jego rodzice... kazdy daje po 200zł no i rodzice osobno wiecej
|
|
#2328 |
|
Rozeznanie
|
Moi rodzice i ja, dajemy zawsze pieniążki, wiadomo, to dla młodych najlepszy prezent.Ostatnio podpisujemy koperty, albo wkładam w kopertę kartkę z życzeniami i kasę, żeby nie było, że to od nas pusta koperta...Moim zdaniem te puste kopert, to szczyt wszystkiego, po prostu brak słów, a nie chcę zarzucić forum masą epitetów...Bliższej rodzinie, czyli rodziców bratankom i siostrzenicom, rodzice dają po 500zł, a my po 300zł.Dalszej rodzince, czy koleżankom po 200/300zł.Koszt włożony w wesele, chyba nigdy się nie zwraca, ale to nie to jest chyba najważniejsze...
|
|
|
|
#2329 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe panny młode
Faktycznie jest nas coraz więcej![]() Osobiście nie nastawiam się na nie wiadomo jakie prezenty.Prawda jest taka że w Polsce nie wszystkim dobrze się powodzi,więc to zrozumiałe że nie każdy wyskoczy z 1000 złotych. Ten dzień ma być dla nas i naszej rodziny,a prezenty zajmują drugorzędną pozycję. Poza tym robimy przyjęcie tylko dla najbliższych(około 30 osób). A ja już jedną nogą jestem w Polsce walizka już prawie spakowana urlop będzię krótki ale baaardzo intensywny.W ogóle dziś mój TŻ dostał telefon w sprawie pracy w Polsce i w czwartek jak dotrzemy na miejsce pójdzie na rozmowę.Oboje byliśmy w szoku.Bo on wysłał to cv,tak żeby się przekonać czy sa jakieś szanse na pracę w pl...a tu taka niespodzianka.Widać brakuje im kandydatow skoro zadzwonili az do Irlandii.Albo tylko się łudzę...Zobaczymy co z tego wyniknie.Jeśli dostałby tą pracę to sama nie wiem?Chcieliśmy wracać ale dopiero za rok.Wszystko zależy od tego jakie pieniądze... Dam znać po powrocie! |
|
|
|
#2330 |
|
Zakorzenienie
|
no ja też zawsze podpisuję albo kopertę albo kartkę z życzeniami, do której wkłądamy kaskę...bo i u mnie w rodzinie zdarzały się puste koperty....to jest przegięcie moim zdaniem. Jak nie mam kasy to albo nie daję wcale, albo kupuję jakiś prezent, który będzie mniejszym wydatkiem, alebo nie idę w ogóle na wesele...
|
|
|
|
#2331 |
|
Zakorzenienie
|
jaga super to wyglada oj pewnie nie mozesz sie doczekac jak ujrzysz juz wyremontowana
|
|
#2332 |
|
Zakorzenienie
|
my z TZ z racji z tego, ze ja jaszcze nie pracuje dajemu 300zł. mysle, ze kwota w sam raz. tym bardziej, ze u nas sale sa po 100zł.
i tez sie zawsze koperte podpisuje
|
|
|
|
#2333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zdjecia znow robilam telem i dlatego tak wyszlo...![]() Co do prezentow. Tez jestem zdania, ze powonno sie dawac tyle ile mozna dac, ale uwazam, ze nie nalezy tez naciagac, jak to bylo w naszym przypadku. Jesli umawialysmy sie, ze mam kupic podwiazke i przypinki to tylko to kupuje (chyba z 20 razy pytalam sie czy jeszcze cos mam zalatwic), jesli z TZ sie umiawiali, ze ma zaplacic za moj bukiet to tez tak powinno byc, a nie wyskakuja z tekstami w czasie wesela J. idz zaplac za to czy za tamto bo MUSISZ! A gdzie tu poszanowanie do drugiej osoby? TZ zaplaci za dekoracje kosciola i za organiste, ale pozniej musial sie upomniec o swoje i jeszcze z jaka laska oddawali. Do tego do mnie Mloda zadzwonila w poniedzialek, czyli te dwa dni po weselu z tekstem, ze jej kolezanka powiedziala, ze za wystroj auta to starsza placi! Ja sie z nia na taki uklad nie umawialam. Powiedzialam jej o tym. Poza tym powiedziala, ze u mnie w miescie takiego zwyczaju nie ma (a roznica miedzy jej miejscowoscia a moja to 15 km). No i powiedzialam, ze mnie nie stac 300 zl zaplacic za dekoracje. Zeby przed powidziala, zebym udekorowala auto to bym to zrobila, ale wg mojego gusta i przede wszystkim portfela. Zwlaszcza, ze jestem na utrzymaniu rodzicow. To Mloda, chytra, zadzwonila od razu do TZ, a ze TZ byl zmeczony i po weselu i po robocie to dal sie naciagnac i zaplacil po fakcie te 300 zl... Do dzis sobie pluje w brode, ze tak dal sie "zbajerowac" No ale musielismy "jasnie chrabiance" zaplacic. A teraz ani "czesc" ani "pocaluj w d***" ![]() Jak mam to dam, jak nie to nie. Ja bede sie cieszyc, ze ktokolwiek bedzie chcial ten dzien dzielic z nami, bo wesele nie robimy tylko dla siebie, ale i dla gosci. ![]() Strippi, zebys wiedziala, ze nie moge sie doczekac. Na szczescie kolory scian sa takiego koloru jak myslalam, ze beda, wiec moje marzenie o dekoracji powinien sie spelnic.
|
|
#2334 |
|
Wtajemniczenie
|
My, jako para, dajemy 300-400 zl znajomym, 400-500 zl rodzinie. Sama podchodzę do tego w ten sposób, że "nie zwróci się", a kasę na wesele pożyczamy od rodziców, więc pewnie sobie będziemy sami później splacać.
|
|
|
|
#2335 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
opowiedz coś więcej o przygotowaniach ![]() Cytat:
Też jestem zdania, że powinno się dawać tyle by się zwróciło młodym, czy na innej imprezie, oczywiście jeśli gościa na to stać... Jaga Na naszej sali też są kryształowe żyrandole i są wprost cudne Po za tym mam dziś jakiegoś doła generalnie wolałabym nie robić poprawin, a chyba nie ma wyjścia bo 35 osób jest przyjezdnych to znaczy myśleliśmy, żeby zrobić tylko obiad dla naszego rodzeństwa i rodziców, bo to też w dużej mieże rodzeństwo TŻ'ta jest przyjezdne, reszte gości z mojej strony na wesele przywieść i odwieść nad ranem busikiem, z tym, że nie wiem co z kolejnymi 5 osobami ze strony TŻ'ta.. obawiam się, że pomysł z busem będzie nie do przejścia jeśli chodzi o mame TŻ'ta że będzie obstawiała przy poprawinach... ehh... no niby to tylko 5 osób, ale gdyby one zostały musiałaby zostać też moja rodzina, bo byłoby to nie fair.. także jakby co takie rozwiązanie nie wchodzi w gre.. albo wszyscy, albo tylko rodzeństwo..
|
|
#2336 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, ja nie chcę od świadków czy innych znajomych, żeby za cokolwiek placili. Glupio bym się czula po prostu. Zamiast dzwonić do kogoś i się rzucać o jakąś kasę, to wolalabym sama za to zaplacić, bo wydaje mi się to trochę żenujące.
|
|
|
|
#2337 |
|
Zakorzenienie
|
Moi rodzice od dawna zapowiadaja, ze sie doloza, ale nam odkladanie idzie (tfu, tfu, i odpukuje w niemalowane drewno zeby nie zapeszyc
) o tyle dobrze, ze mamy juz odlozona wiecej jak 1/3 kwoty, jaka zamierzamy wydac na cala ta "impreze". Oby tak dalej
|
#2338 |
|
Zakorzenienie
|
oj ja tez nie chce aby swiadkowie za cos placili. bo niby czemu??
![]() co do prezentów. to tez bym chciala kase chyba najbardziej, choc ostatnio z TZ zastanawialismy sie nad liste kilku prezentów (ma ja swiadek goscie dzwonią i sie wykresla i wiadomo, ze nic sie nie powtrzy) ale to jeszcze kwestia do przemyslenia
|
|
|
|
#2339 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My kupiliśmy autko hehe. Więc teraz nam pożyczają, dobrze że mamy od kogo, bo tak to dopiero za jakieś 3 lata byśmy się hajtali.
|
|
|
|
|
#2340 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie chcialam zapytac co to za zwyczaj w ogole? straszne naciaganie i nie dziwie się jaga, że sie zdenerwowalas!! nie slyszalam jeszcze zeby swiadkowie za cokolwiek musieli placic
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.

choć z tego powodu tylko nie będę takiej kupować

Na koniec dostalismy od mlodego dwie flaszki wodki (jak mloda to widziala to myslelismy z TZ, ze mu oczy za to wydrapie). Wyjechali zaraz za granice, ale juz nie raz przyjezdzali. Myslicie, ze nas do siebie zaprosili? Nie. Mloda od tygodnia siedzi w domu i tez nie raczy zaproic. 
A gdzie tu poszanowanie do drugiej osoby? 
generalnie wolałabym nie robić poprawin, a chyba nie ma wyjścia bo 35 osób jest przyjezdnych