Panny Młode 2009 cz. III - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-23, 18:54   #2311
śliweńka
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2009 cz. III

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
gratulacje napisania pracy

no to super pomysl

a jakies plusy i minusy wypytalas?

jak masz sukienkę beze nie widać że mylisz kroki choć z tego powodu tylko nie będę takiej kupować
orkiestrę sprawdzić nie brać na szybko bo czas goni
zaprosić dużo osób młodych które rozkręcą imprezę
żeby orkiestra zapowiadała np. jak wróciła Para Młoda ze zdjęć albo ze spaceru bo koleżanka na sale weszła a tu nic weszli jak niezauważeni a to oni powinni być gwiazdami
uzgodnić z fryzjerką fryzurę 50 razy by w dzień ślubu czegoś źle nie zrobiła jednej koleżance zrobiła inaczej niż próbną

było tego więcej ale już zapomniałam jak sobie pomyślałam co mnie czeka

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 20:34   #2312
Emm_Aga
Raczkowanie

Czesc dziewczyny
Czy moge przylaczyc sie do Waszego watku?
Biore slub 15 sierpnia 2009
Pozdrawiam!
Emm_Aga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 20:36   #2313
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez Emm_Aga Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
oo witamy
pewnie, ze mozna sie przyłaczyć im więcej nas, tym weselej

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 20:41   #2314
iwonka861
Rozeznanie

Cytat:
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
Witamy
iwonka861 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 20:51   #2315
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
Witaj jak przygotowania?
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 20:54   #2316
iwonka861
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zielony_motylek Pokaż wiadomość
gratuluje ocen
ja to oliwek wogóle nie cierpie, za to leczo tak jak ty uwielbiam ... mniam
wogóle to zdałam ostatni egzamin i już mam wakacje.. tzn jeszcze tylko wpisy ale to już mało ważne i wreszcie mam czas dla siebie.. czytam książke która już leżała na półce ponad 2 miesiące, bo pożyczyłam od koleżanki
Ehh, ja dzisiaj też właśnie zdałam ostatni egzamin Zdałam indeks i mam już wakacje Niestety, mój kierunek studiów wymaga czytania wielu książek, a do tego sporo nauki Wakacje, jupi!!!
Stary 2008-06-23, 21:05   #2317
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
hehehe no to super rada to cwiczenia.. skakanka...rozciagajace przed jazda....no i polecam cwiczenia na schodach na klatce schodowej np...stajesz najszersza czescia stopy na krawedzi schodka i podnosisz stopy w gore i w dol...jak zaczna bolec lydki to znaczy ze pracuja miesnie :d
dzieki.. bede cwiczyc

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Za rok o tej porze część z nas będzie już wklejać zdjęcia ze ślubu, a wśród innych zapanuje gorączka ostatnich przygotowań i ostra nerwówka ale i tak sie tego popłochu doczekać nie mogę
oj ja tez chce taki poploch tez...

moja kuzynka chce sie hajtac w przyszlym roku w czerwcu.. i przez caly czas pokpiwala ze mnie ze juz mam sale i cala reszte i ze zachowuje sie jak poparzona.. no i ona wkoncu zaczela szukac sali... jakie bylo jej zdziwienie ze nic nie ma... (dzwonila jej mama sie pozalic do mojej ze nic znalesc nie moga.. zostaje im albo jeden maj albo jeden lipiec ale sale bardzo kiepskie..) bywa...

Cytat:
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
jasne ze tak witamy

Cytat:
Napisane przez iwonka861 Pokaż wiadomość
Ehh, ja dzisiaj też właśnie zdałam ostatni egzamin Zdałam indeks i mam już wakacje Niestety, mój kierunek studiów wymaga czytania wielu książek, a do tego sporo nauki Wakacje, jupi!!!
a ja jade jutro oddac moja prace licencjacka, zdac indeks i czekam na obrone
Stary 2008-06-23, 21:27   #2318
eseska
Zakorzenienie

Hej! melduje że jestem!
witam nowe Panny Młode!!!!!!!!!!!! Ale fajnie, że nas coraz więcej!
Gratuluje wszystkim wszystkich zdanych egzaminów, napisanych i obronionych prac.
eseska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 21:38   #2319
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
No pewnie, witaj
Cytat:
Napisane przez iwonka861 Pokaż wiadomość
Ale Ci zazdroszczę, ja swój ostatni egzamin mam pojutrze i już tak sie stresuję, że szok, uczę się i mam wrażenie, że jeszcze nic nei umiem, a to egzamin ustny, więc muszę umieć:/

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
d

moja kuzynka chce sie hajtac w przyszlym roku w czerwcu.. i przez caly czas pokpiwala ze mnie ze juz mam sale i cala reszte i ze zachowuje sie jak poparzona.. no i ona wkoncu zaczela szukac sali... jakie bylo jej zdziwienie ze nic nie ma... (dzwonila jej mama sie pozalic do mojej ze nic znalesc nie moga.. zostaje im albo jeden maj albo jeden lipiec ale sale bardzo kiepskie..) bywa...
No i dobrze jej hehe, już teraz nie będzie się śmiała.

Śliweńka, a propos fryzury ślubnej to rzeczywiście trzeba wszystko ustalić z fryzjerką, najlepiej zrobić zdjęcie fryzury próbnej jeśli ładnie wyszła. Niedawno mojej bratowej siostra miała ślub i właśnie miała taki przypadek, że próbna była śliczna a na ślub uczesała ją całkiem inaczej i dziewczyna się załamałam, bratowa musiała jej rozpuszczać kosmyki, bo wygladała tragicznie.

BTW co do tamtego ślubu co bratowa opowiadała, to jej siostra z facetem przylecieli na ślub swój z irlandii, siedzą tam już ok 2-3 lata. Na ślub zaprosili ok 50 osób, głównie rodzinę i wyobraźcie sobie, że zebrali na tyle osób 5 tyś złotych w tym 1tyś od rodziców, 1tyś od babci i 1tyś od chrzestnego i siostry a reszta czyli 2 tysiące na całą resztę gości. Ludzie potrafili na 4 osoby dać pościel, paranoja. Razem zebrali 3 komplety pościeli. Wiadomo, że nikt się nie nastawia na kasę, ale uważam, to za duży nietakt ze strony gości. Ja bym się wstydziła na ich miejscu:/
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 21:46   #2320
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
witaj z nami

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość

BTW co do tamtego ślubu co bratowa opowiadała, to jej siostra z facetem przylecieli na ślub swój z irlandii, siedzą tam już ok 2-3 lata. Na ślub zaprosili ok 50 osób, głównie rodzinę i wyobraźcie sobie, że zebrali na tyle osób 5 tyś złotych w tym 1tyś od rodziców, 1tyś od babci i 1tyś od chrzestnego i siostry a reszta czyli 2 tysiące na całą resztę gości. Ludzie potrafili na 4 osoby dać pościel, paranoja. Razem zebrali 3 komplety pościeli. Wiadomo, że nikt się nie nastawia na kasę, ale uważam, to za duży nietakt ze strony gości. Ja bym się wstydziła na ich miejscu:/
no to faktycznie..;/ my na wesele kuzyna tż-ta dajemy 200zł ...troszku malo ale nie mamy wiecej
Stary 2008-06-23, 21:49   #2321
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
witaj z nami

no to faktycznie..;/ my na wesele kuzyna tż-ta dajemy 200zł ...troszku malo ale nie mamy wiecej
My też tyle dajemy dla mojego brata w lipcu, wiesz co innego jak są małżeństwa, gdzie oboje pracują a jak pracuje tylko 1 osoba.
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 22:04   #2322
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
My też tyle dajemy dla mojego brata w lipcu, wiesz co innego jak są małżeństwa, gdzie oboje pracują a jak pracuje tylko 1 osoba.
no dokladnie...a w ogole narazie u nas w zwiazku tylko tż pracuje
Stary 2008-06-23, 22:10   #2323
kaska87
Zakorzenienie

moim zdaniem powinno sie dawać tyle aby młodym się zwróciło albo troszkę więcej przykładowo jak ja z rodzinka chodziłam na slub to gdy młodzi płącili np 100zł za osobe to rodzice dawali im 400zł(bo u nas 4 osóbki)

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 22:16   #2324
jaga_2001
Zakorzenienie

Witam.

Ja tak z doskoku. Dzis pojechalam do wawki po braciszka. Przy okazji wracajac zajechalismy do sali. Cos mnie tnelo by zajechac. I sie ciesze, bo prace poczly do przodu. Sala jeszcze nie wykonczona, ale juz mniej wiecej widac jak to bedzie wygladalo. Na suficie beda wisialy krysztalowe zyrandole.
Załącznik 1556980 Załącznik 1556981

Co do gosci. Fakt, brzydko jesli cala rodzina sklada sie na posciel np. za 40 zl... Ale z drugiej strony... Hmmm, mlodzi czesto odbieraja to tak, ze gosc to powinien sie cieszyc, ze zostal zaproszony, bo dla niego to darmowa wyzerka. (czesc niestety tak wlasnie mysli; nie mowie, ze wszyscy) Ale zapominaja, ze dla gosci to tez wydatek. U nas jest bowiem moda, ze na wesela trzeba sie wystroic. A kup sukienke, mezowi garnitur, dzieciom tez stroje. Do tego kup kazdemy po parze butow, pojdz do fryzjera i wychodzi juz ladna sumka. A jeszcze kase lub prezent mlodym daj... Ja osobiscie nie nastawiam sie na to, ze cokolwiek dostane (chyba tak bedzie najlepiej; mniejsze rozczarowanie ). Wszak zawsze mozna dostac pusta lub o zgrozo, wypelniona pocietymi kawalkami gazety koperte (i takie przypadki sie zdarzaja ). Z drugiej zas strony, staramy sie, zeby i gosciom jedzenie smakowalo, wystroj byl ladny (mimo, ze niby robimy pod siebie, by nam sie podobalo, ale gdzies tam podswiadomwie wybieramy i innym), chcemy aby wszystko mialo "rece i nogi". I rzeczywiscie zal za serce sciska kiedy te nasze trudy sa pozniej tak wynagradzane... No i od dawien dawna bylo tak, ze goscie weselni albo rtzem skladali sie na jakis prezent, albo sami je dawali (typu posciel, reczniki, obrusy, zastawy stolowe, garnki), aby mlodym ulatwic start,, bo nowe wspolne zycie zaczynalo sie praktycznie od zera. Dzis kazdy sam soie chate urzadza i mlodym preezenty zastepuje kasa. Wic jakby nie patrzec te prezenty to i stara tradycja.

Sama wiem, ze przykro jest gdy nie dostaje sie nic, lub chociaz odrobinez tego co sie zaladalo. Ale z drugiej tez strony nietaktownie potrafia mlodzi postapic. Np. moja siostra cioteczna i jej rodzinka (w tym moj chrzestny) wyzwazli rodzine od strony matki panny mlodej (a tym samym mnie i moja mame, bo moja mama to siostra matki panny mlodej) od "dziadow", bo wg nich za malo kasy dali... (bo w kopertach bylo po 50 i 100 zl, wiec sadzili, ze to od nas...)

Sami z TZ dajemy tyle ile mozemy. Jesli jest to wesele w rodzinie TZ to na prezent sklada sie TZ. Jesli w mojej to od TZ grosza nie wezme a sama ze swoich dam. I tak najczesciej dawalismy po 200 zl. Wyjatek to moja siostra cioteczna (wraz z mama dalysmy razem 500zl - mama po calej tej aferze im to wypomniala delikatnie ; no i dobremu koledze dalam od siebie 300 zl ). Jedynie kiedy TZ sie wykosztowal to wesele jego siostry ciotecznej, u ktorej swiadkowalismy. Dal w kopercie 200 zl, ale zaplacil za moja wiazanke (malo brakowalo a zaplacilby za dekoracje kosciola, organiste, wiazanke dla rodzicow mlodych i mlodej, bo taka niby jest tradycja), za dekoracje samochodu (ktora zazyczyla sobie panna mloda, do tego z zywych kwiatow i zaplacic sobie kazala 2 dni po weselu). Tu placilismy oboje, bo ja musialam kupic mlodej podwiazke i kotyliony (teraz zaluje, ze wybieralam i przebierala, powinnam byla pojsc na rynek i kupic najtansze wszystko...). Doliczajac do tego stroje kosztowalo nas jej wesele 1500 zl. Na koniec dostalismy od mlodego dwie flaszki wodki (jak mloda to widziala to myslelismy z TZ, ze mu oczy za to wydrapie). Wyjechali zaraz za granice, ale juz nie raz przyjezdzali. Myslicie, ze nas do siebie zaprosili? Nie. Mloda od tygodnia siedzi w domu i tez nie raczy zaproic. I badz tu czlowieku dobry. Wiecz czasem tez sie nie dziwie, ze goscie podchodza do wesela w taki "luzacki" sposob.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 22:32   #2325
Elcia85
Rozeznanie

wiadomo ze kazdy daje tyle na ile go stac, jesli ludzie nie rpacuja czy maja ciezka sytuacje to nie jest nietaktem ze daja malo albo nic, ale np moja znajoma dostala od swojego chrzestnego i jego rodziny ...uwaga... koc. zeby nie bylo oboje z zona pracuja, powodzi im sie nie najgorzej. to jest nietakt wg mnie i to duzy.
Stary 2008-06-23, 22:34   #2326
martucha84
Zakorzenienie

jaga fajnie zaczyna to wygladac... co do kasy to uwazam ze kazdy daje tyle na ile go stac.. my jadac na wesle kuzyna z rodzicami dalismy mu 600zl plus posciel i koce. Na wesele kuzynki dalismy wiecej bo tysiac ale to dlatego ze mama byla chrzestna i wypada wtedy dac wiecej.. ale sama uwazam ze to jak od 4 osobowe rodziny (plus moj tz i partner siostry - ale oni sa zapraszani przez nas wiec sie nieskadaja) jest tak w miare..

a teraz idziemy na weselee przyjaciolki i ja bede swiadkiem i moze sie okazac ze moj tz tez wiec wymyslilismy ze albo damy im kase bo wlasnie remontuja swoje mieskanie albo kupimy im aparat fotograliczny - lustrzanke cyfrowa - sony alfa ale ta 10 a nie 14 mln pikseli bo wiem ze bardzo im sie podoba i chce sobie kupic po slubie.. a ze znalezlismy swiatna promocje w sklepie netowym i do tego moja siosta ktora tez jest zaproszona mowila ze sie dorzuci wiec niebedzie tak zle.. wlasnie teraz jestesmy w wyzu finansowym wiec mozemy sobie pozwolic na wiekszy prezent ale jakbym niemiala kasy to samo to ze sukienka fryzjer kwiaty itd.. by nas troche kosztowalo nie moglabym dac tyle...
Stary 2008-06-23, 22:40   #2327
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

to u nas z rodziny ja jade i tż
jego brat z laska
2 braci bez dziewczyn i jego rodzice...
kazdy daje po 200zł no i rodzice osobno wiecej
Stary 2008-06-23, 22:42   #2328
iwonka861
Rozeznanie

Moi rodzice i ja, dajemy zawsze pieniążki, wiadomo, to dla młodych najlepszy prezent.Ostatnio podpisujemy koperty, albo wkładam w kopertę kartkę z życzeniami i kasę, żeby nie było, że to od nas pusta koperta...Moim zdaniem te puste kopert, to szczyt wszystkiego, po prostu brak słów, a nie chcę zarzucić forum masą epitetów...Bliższej rodzinie, czyli rodziców bratankom i siostrzenicom, rodzice dają po 500zł, a my po 300zł.Dalszej rodzince, czy koleżankom po 200/300zł.Koszt włożony w wesele, chyba nigdy się nie zwraca, ale to nie to jest chyba najważniejsze...
Stary 2008-06-23, 22:46   #2329
atomufka
Zakorzenienie

Witam nowe panny młodeFaktycznie jest nas coraz więcej

Osobiście nie nastawiam się na nie wiadomo jakie prezenty.Prawda jest taka że w Polsce nie wszystkim dobrze się powodzi,więc to zrozumiałe że nie każdy wyskoczy z 1000 złotych.
Ten dzień ma być dla nas i naszej rodziny,a prezenty zajmują drugorzędną pozycję.
Poza tym robimy przyjęcie tylko dla najbliższych(około 30 osób).

A ja już jedną nogą jestem w Polsce walizka już prawie spakowanaurlop będzię krótki ale baaardzo intensywny.
W ogóle dziś mój TŻ dostał telefon w sprawie pracy w Polsce i w czwartek jak dotrzemy na miejsce pójdzie na rozmowę.Oboje byliśmy w szoku.Bo on wysłał to cv,tak żeby się przekonać czy sa jakieś szanse na pracę w pl...a tu taka niespodzianka.Widać brakuje im kandydatow skoro zadzwonili az do Irlandii.Albo tylko się łudzę...Zobaczymy co z tego wyniknie.Jeśli dostałby tą pracę to sama nie wiem?Chcieliśmy wracać ale dopiero za rok.Wszystko zależy od tego jakie pieniądze...
Dam znać po powrocie!

szafa

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post32329502

atomufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 22:48   #2330
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

no ja też zawsze podpisuję albo kopertę albo kartkę z życzeniami, do której wkłądamy kaskę...bo i u mnie w rodzinie zdarzały się puste koperty....to jest przegięcie moim zdaniem. Jak nie mam kasy to albo nie daję wcale, albo kupuję jakiś prezent, który będzie mniejszym wydatkiem, alebo nie idę w ogóle na wesele...
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 22:48   #2331
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

jaga super to wyglada oj pewnie nie mozesz sie doczekac jak ujrzysz juz wyremontowana
Stary 2008-06-23, 22:55   #2332
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

my z TZ z racji z tego, ze ja jaszcze nie pracuje dajemu 300zł. mysle, ze kwota w sam raz. tym bardziej, ze u nas sale sa po 100zł. i tez sie zawsze koperte podpisuje

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 22:56   #2333
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
jaga fajnie zaczyna to wygladac... co do kasy to uwazam ze kazdy daje tyle na ile go stac.. my jadac na wesle kuzyna z rodzicami dalismy mu 600zl plus posciel i koce. Na wesele kuzynki dalismy wiecej bo tysiac ale to dlatego ze mama byla chrzestna i wypada wtedy dac wiecej.. ale sama uwazam ze to jak od 4 osobowe rodziny (plus moj tz i partner siostry - ale oni sa zapraszani przez nas wiec sie nieskadaja) jest tak w miare..

a teraz idziemy na weselee przyjaciolki i ja bede swiadkiem i moze sie okazac ze moj tz tez wiec wymyslilismy ze albo damy im kase bo wlasnie remontuja swoje mieskanie albo kupimy im aparat fotograliczny - lustrzanke cyfrowa - sony alfa ale ta 10 a nie 14 mln pikseli bo wiem ze bardzo im sie podoba i chce sobie kupic po slubie.. a ze znalezlismy swiatna promocje w sklepie netowym i do tego moja siosta ktora tez jest zaproszona mowila ze sie dorzuci wiec niebedzie tak zle.. wlasnie teraz jestesmy w wyzu finansowym wiec mozemy sobie pozwolic na wiekszy prezent ale jakbym niemiala kasy to samo to ze sukienka fryzjer kwiaty itd.. by nas troche kosztowalo nie moglabym dac tyle...
No, tylko te zdjecie budynku z zewnatrz tak sobie wyszlo. Na zywo wyglada ladniej. Ale zdjecia znow robilam telem i dlatego tak wyszlo...

Co do prezentow. Tez jestem zdania, ze powonno sie dawac tyle ile mozna dac, ale uwazam, ze nie nalezy tez naciagac, jak to bylo w naszym przypadku. Jesli umawialysmy sie, ze mam kupic podwiazke i przypinki to tylko to kupuje (chyba z 20 razy pytalam sie czy jeszcze cos mam zalatwic), jesli z TZ sie umiawiali, ze ma zaplacic za moj bukiet to tez tak powinno byc, a nie wyskakuja z tekstami w czasie wesela J. idz zaplac za to czy za tamto bo MUSISZ! A gdzie tu poszanowanie do drugiej osoby? TZ zaplaci za dekoracje kosciola i za organiste, ale pozniej musial sie upomniec o swoje i jeszcze z jaka laska oddawali. Do tego do mnie Mloda zadzwonila w poniedzialek, czyli te dwa dni po weselu z tekstem, ze jej kolezanka powiedziala, ze za wystroj auta to starsza placi! Ja sie z nia na taki uklad nie umawialam. Powiedzialam jej o tym. Poza tym powiedziala, ze u mnie w miescie takiego zwyczaju nie ma (a roznica miedzy jej miejscowoscia a moja to 15 km). No i powiedzialam, ze mnie nie stac 300 zl zaplacic za dekoracje. Zeby przed powidziala, zebym udekorowala auto to bym to zrobila, ale wg mojego gusta i przede wszystkim portfela. Zwlaszcza, ze jestem na utrzymaniu rodzicow. To Mloda, chytra, zadzwonila od razu do TZ, a ze TZ byl zmeczony i po weselu i po robocie to dal sie naciagnac i zaplacil po fakcie te 300 zl... Do dzis sobie pluje w brode, ze tak dal sie "zbajerowac" Ja nie obchodzilo to, ze tyle sie wykosztowalismy a pozniej przez tydzien siedzielismy o suchym chlebie, bo bylo nie bylo nas na nic stac... No ale musielismy "jasnie chrabiance" zaplacic. A teraz ani "czesc" ani "pocaluj w d***"

Jak mam to dam, jak nie to nie. Ja bede sie cieszyc, ze ktokolwiek bedzie chcial ten dzien dzielic z nami, bo wesele nie robimy tylko dla siebie, ale i dla gosci. (chociaz ja wolalabym skromna uroczystosc dla najblizszej rodziny, ale TZ sie uparl) A prezenty to rzecz drugorzedna.

Strippi, zebys wiedziala, ze nie moge sie doczekac. Na szczescie kolory scian sa takiego koloru jak myslalam, ze beda, wiec moje marzenie o dekoracji powinien sie spelnic.

AV by jaga_2001
Stary 2008-06-23, 22:58   #2334
popscene
Wtajemniczenie

My, jako para, dajemy 300-400 zl znajomym, 400-500 zl rodzinie. Sama podchodzę do tego w ten sposób, że "nie zwróci się", a kasę na wesele pożyczamy od rodziców, więc pewnie sobie będziemy sami później splacać.
Stary 2008-06-23, 23:01   #2335
zielony_motylek
Rozeznanie

Cytat:
Czesc dziewczyny
Pozdrawiam!
witam opowiedz coś więcej o przygotowaniach

Cytat:
witaj z nami

Powiem szczerze, że ja wolałabym dostać nawet i 50 zł, zamiast np. 3 kompetów pościeli ;/ mamy zamiar napisać na zaproszeniach ładny wierszyk dot. tego, że nie chcemy prezentów, chcemy z TŻ'tem zbierać na mieszkanie więc myśle, że nikogo to nie powinno dziwić, bo co mi z pościeli czy garnków kiedy nie mam ich gdzie trzymać.. i jeśli ktoś mi to będzie wypominał to właśnie taką argumentacje mu podam, choć mam nadzieje, że jednak wszyscy to zrozumieją bo zapraszamy naprawde tylko najbliższą rodzine.
Też jestem zdania, że powinno się dawać tyle by się zwróciło młodym, czy na innej imprezie, oczywiście jeśli gościa na to stać...

Jaga Na naszej sali też są kryształowe żyrandole i są wprost cudne

Po za tym mam dziś jakiegoś doła generalnie wolałabym nie robić poprawin, a chyba nie ma wyjścia bo 35 osób jest przyjezdnych to znaczy myśleliśmy, żeby zrobić tylko obiad dla naszego rodzeństwa i rodziców, bo to też w dużej mieże rodzeństwo TŻ'ta jest przyjezdne, reszte gości z mojej strony na wesele przywieść i odwieść nad ranem busikiem, z tym, że nie wiem co z kolejnymi 5 osobami ze strony TŻ'ta.. obawiam się, że pomysł z busem będzie nie do przejścia jeśli chodzi o mame TŻ'ta że będzie obstawiała przy poprawinach... ehh... no niby to tylko 5 osób, ale gdyby one zostały musiałaby zostać też moja rodzina, bo byłoby to nie fair.. także jakby co takie rozwiązanie nie wchodzi w gre.. albo wszyscy, albo tylko rodzeństwo..
Stary 2008-06-23, 23:02   #2336
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Do tego do mnie Mloda zadzwonila w poniedzialek, czyli te dwa dni po weselu z tekstem, ze jej kolezanka powiedziala, ze za wystroj auta to starsza placi!
Kurcze, ja nie chcę od świadków czy innych znajomych, żeby za cokolwiek placili. Glupio bym się czula po prostu. Zamiast dzwonić do kogoś i się rzucać o jakąś kasę, to wolalabym sama za to zaplacić, bo wydaje mi się to trochę żenujące.
Stary 2008-06-23, 23:04   #2337
jaga_2001
Zakorzenienie

Moi rodzice od dawna zapowiadaja, ze sie doloza, ale nam odkladanie idzie (tfu, tfu, i odpukuje w niemalowane drewno zeby nie zapeszyc ) o tyle dobrze, ze mamy juz odlozona wiecej jak 1/3 kwoty, jaka zamierzamy wydac na cala ta "impreze". Oby tak dalej

AV by jaga_2001
Stary 2008-06-23, 23:05   #2338
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

oj ja tez nie chce aby swiadkowie za cos placili. bo niby czemu??

co do prezentów. to tez bym chciala kase chyba najbardziej, choc ostatnio z TZ zastanawialismy sie nad liste kilku prezentów (ma ja swiadek goscie dzwonią i sie wykresla i wiadomo, ze nic sie nie powtrzy) ale to jeszcze kwestia do przemyslenia

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 23:06   #2339
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Moi rodzice od dawna zapowiadaja, ze sie doloza, ale nam odkladanie idzie (tfu, tfu, i odpukuje w niemalowane drewno zeby nie zapeszyc ) o tyle dobrze, ze mamy juz odlozona wiecej jak 1/3 kwoty, jaka zamierzamy wydac na cala ta "impreze". Oby tak dalej
Moi rodzice dali każdemu po 20 tysiaków i każdy z tym zrobil co chcial My kupiliśmy autko hehe. Więc teraz nam pożyczają, dobrze że mamy od kogo, bo tak to dopiero za jakieś 3 lata byśmy się hajtali.
Stary 2008-06-23, 23:07   #2340
Elcia85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
Kurcze, ja nie chcę od świadków czy innych znajomych, żeby za cokolwiek placili. Glupio bym się czula po prostu. Zamiast dzwonić do kogoś i się rzucać o jakąś kasę, to wolalabym sama za to zaplacić, bo wydaje mi się to trochę żenujące.
no właśnie chcialam zapytac co to za zwyczaj w ogole? straszne naciaganie i nie dziwie się jaga, że sie zdenerwowalas!! nie slyszalam jeszcze zeby swiadkowie za cokolwiek musieli placic

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości