Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-17, 23:26   #1141
siilmariien
Wtajemniczenie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤️ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami

Baby2 współczuję chorób i łączę się w bólu Zdrówka dla Was! Dzieci chorują = idą święta U nas też front chorobowy :/

Łucji dziś cały dzień strasznie ropieje oczko Pierwszy raz tak ma

Vadi piękna chusta! Myślałam o niej (kółkowej), ale wzięłam inną LL.

Mała ach ten Hugo i jego fryz!

Taedio gratuluję udanych chrzcin! Żałuję że nie mogę Was podejrzeć

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-17, 23:37   #1142
baby2
Rozeznanie

Mała nie przekładam jej z wózka do łóżeczka bo boję się że się obudzi , jak się budzi o tej 4-5 to biorę ją juz do nas do łóżka, próbowałam kilka razy nakarmić ją i odłożyć znowu do wózka ale się wybudza i nie chce już spać.

U nas też choinka już stoi, tż zaszalał jest ogromna, będę musiała dokupić bombek. Jeszcze nie ubrana, mielismy dziś wieczorem ubierać, ale Misiek miał taki okropny kaszel aż się dusił, do tego dostał gorączki a wcześniej nie miał, dziwne po 2 dniach na antybiotyku powinno być już lepiej a nie gorzej i pojechałam z nim na pogotowie, 3 godziny nam zeszło, niby osłuchowo ok, zrobili wyniki, na pograniczu normy jak to powiedziała doktor ale nie tak zle, dostał dodatkowe płyny do inhalacji, był tak padnięty że podczas inhalacji spał wtulony we mnie, biedaczek tak mi go szkoda.

Maja dziś pierwszy raz wcinała marchewkę i szło jej całkiem niezle, na początku trochę się krzywiła, ale nawet połykała i zbytnio nie pluła. Zjadła jakieś dwie łyżeczki, nie chciałam jej więcej dawać na początek, ale oglądała się za miseczką i widać było po niej że chętnie by jeszcze pojadła Jutro znów próbujemy

Edytowane przez baby2
Czas edycji: 2017-12-17 o 23:41
baby2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-17, 23:38   #1143
siilmariien
Wtajemniczenie

Aaa zapomniałam napisać, ale tu dzisiaj świątecznie! Piękne są wszystkie choinki Wasze

siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-17, 23:47   #1144
emmos
Zakorzenienie

Oglądałam z mężem film, ale nie doczekam do końca, idę spać.

Cytat:
Napisane przez siilmariien Pokaż wiadomość
Baby2 współczuję chorób i łączę się w bólu Zdrówka dla Was! Dzieci chorują = idą święta U nas też front chorobowy :/

Łucji dziś cały dzień strasznie ropieje oczko Pierwszy raz tak ma

Vadi piękna chusta! Myślałam o niej (kółkowej), ale wzięłam inną LL.

Mała ach ten Hugo i jego fryz!

Taedio gratuluję udanych chrzcin! Żałuję że nie mogę Was podejrzeć

Zdrówka

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Emmos Tz zły. Do końca wierzył, że przyjdzie do restauracji.
Zaraz cos wstawię na ig :p

Widziałam, młody mnie rozwalił

Cytat:
Napisane przez calineczka3 Pokaż wiadomość
Hej,

nie odzywam się ostatnio bo nie ogarniam, ale podczytuję trochę.

U nas się noce jeszcze zepsuły.

Dzisiaj budził się już z 4 razy. 2 godzin ostatnio nie przesypia.

Zdarza się, że się budzi i płacze.

Tak bym chciała, żeby zaczął spać po te 3 godziny chociaż

Pestycyda widzę, że u Was lepiej. Super, jest nadzieja

Mała Twój synek dalej trzyma sztamę z moim?

Taedio super, że już po chrzcie. Teściowa

Piękne macie choinki. My też mamy tę z Lidla o której Minini pisała. Juz tydzień stoi.

Widzę, że rozszenianie diety na tapecie. Wydaje mi się, że to taka odległa przyszłość. Póki co zamówiłam krzesełko (Timba).

Idę spać dzisiaj wcześniej, może chociaż na godzinę zasnę zanim się obudzi

Ojej biedna, kciuki żeby i u Was w koncu sie poprawiło.

Cytat:
Napisane przez Devileek Pokaż wiadomość
Ja też właśnie widziałam na Ali za około 20 zł chyba . Trzeba zobaczyć z czego ale myślę że to wszystko i tak idzie z Chin ... Ale też mam lekkie obawy

Ja czytałam żeby chyba uczyć do wody i podawać w trakcie posiłku

Fajne to co wrzuciłas, ale mam jakieś obawy, gdyby to nie służyło do jedzenia to bym brała.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Napisane przez baby2 Pokaż wiadomość
Mała nie przekładam jej z wózka do łóżeczka bo boję się że się obudzi , jak się budzi o tej 4-5 to biorę ją juz do nas do łóżka, próbowałam kilka razy nakarmić ją i odłożyć znowu do wózka ale się wybudza i nie chce już spać.

U nas też choinka już stoi, tż zaszalał jest ogromna, będę musiała dokupić bombek. Jeszcze nie ubrana, mielismy dziś wieczorem ubierać, ale Misiek miał taki okropny kaszel aż się dusił, do tego dostał gorączki a wcześniej nie miał, dziwne po 2 dniach na antybiotyku powinno być już lepiej a nie gorzej i pojechałam z nim na pogotowie, 3 godziny nam zeszło, niby osłuchowo ok, zrobili wyniki, na pograniczu normy jak to powiedziała doktor ale nie tak zle, dostał dodatkowe płyny do inhalacji, był tak padnięty że podczas inhalacji spał wtulony we mnie, biedaczek tak mi go szkoda.

Maja dziś pierwszy raz wcinała marchewkę i szło jej całkiem niezle, na początku trochę się krzywiła, ale nawet połykała i zbytnio nie pluła. Zjadła jakieś dwie łyżeczki, nie chciałam jej więcej dawać na początek, ale oglądała się za miseczką i widać było po niej że chętnie by jeszcze pojadła Jutro znów próbujemy

Biedny synuś zdrówka!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2017-12-18, 01:01   #1145
martini.
Zakorzenienie

Jej, czy Wam też tak dni lecą? Nie ogarniam. Nawet za bardzo nie daję rady Was podczytać czasem, już nie mówiąc o pisaniu! Odniosę się do tego,co pamiętam.

Gratulacje dla pierwszych ząbków i wszystkich zdobytych umiejętności. 👏👏👏 U nas czołganie pełną parą, już mi trudno z pokoju wyjść jak J jest na podłodze. Do tego zaczął się obracać na brzuch przez sen, niestety czasem mu ręką gdzieś utyka albo śpiworek przeszkadza odkręcić się, więc jest płacz. Ale noce tfu tfu lepsze. Dni też z resztą. Wracamy do rytmu. Spotkaliśmy się z koleżanką i jej 3 miesięczną córką. J aż piszczał z zachwytu. Dotykał mała po twarzy i rączkach (leżeli na przeciw siebie), wysłał chyba 1000 uśmiechów. Fajna taka interakcja

Minini ja to jednak jestem teammono i teamgreyforlife. Kocham kocham szary ibod jakiś 10 lat króluje w moim otoczeniu i szafie. Choć są takie chusty kolorowe, które mnie nęcą. Np. galaktyki, ale nie wszystkie. Nie lubię fioletu i zieleni. I są 2 kompletnie dla mnie nie dla mnie - Sensimo Pure Love Snow albo Blush i bambusowy labradoryt. W pierwszym podoba mi się splot, wygląda na puchowy kocyk, a druga kojarzy mi się z landrynkami. Nie wiem, co zrobić, bo znalazłam Sensimo FS, ale no nie mam pewności. A tak w ogóle, to miałam kupić chustę i w piątek popsuł się samochód 😿😿😿 jutro się powinnam dowiedzieć, jak bardzo ta historia zaboli.

Vadi możesz mi wysłać na PW te rady o spaniu? Nie mam ani fb ani klubu, a jestem ciekawa.

Taedio super, że chrzciny udane. To się teściowa popisała. Brawa! Niech tylko ma świadomość, że to był wyłącznie jej wybór.

Pisałyście o obcych ludziach zadajacych intymne pytania. Powiem szczerze, że dla mnie to dość fascynujące, że każdy nagle ma odwagę zapytać o wszystko. Moje trzy ulubione typy pytań - o karmienie. Nawet ostatnio na wigilii w pracy mnie zapytali! Tylko że ja już przestałam się tłumaczyć. Nic nikomu do tego. Choć jakiś czas temu pocisnęłam tatusiowi szanownemu w przychodni po tym jak wtrącił się w moją rozmowę i rzucił kpiąco "no jak się butlą karmi, to się przesypia noce". Trochę mu mina zrzedła, jak usłyszał naszą historię a położna, która stała mu za plecami i była dla nas ogromnym wsparciem prawie mi biła brawo Teraz na pytania już odpowiadam różnie, ale raczej w sposób nie wymuszający kontynuowanie tematu. Drugi mój ulubiony typ pytań - poród. Jak rodziłaś, gdzie, a czemu. Usłyszałam, że CC nie poród, że jestem miękka i nie urodziłam i tak dalej. W nosie bardzo głęboko trzymam takie uwagi i zwykle działa zdanie, że gdyby nie CC to by pewnie była trumna. I trzeci mój ulubiony typ pytań - jak się czujesz w roli mamy etc. Zwykle zadane od osób, z którymi nie mam jakiś bliższych relacji. Zauważyłam też, że w Polsce chyba miarą macierzyństwa jest poświecenie i trud, które mama przetrwała. Im więcej zagmatwań, tym lepiej, swoista licytacja, kto miał gorzej. I tak zwykle tą rozgrywkę wygrywałam ja ale już mi się nie chce w to bawić, więc na imprezach i spotkaniach unikam tematu, nie komentuje rad, porównań etc. Jeśli ktoś mnie o coś zapyta wprost, ok, ale ja wychodzę z założenia, że nic mi do tego, co ktoś robi, póki dziecku nie dzieje się krzywda.

Uff. Rozpisałam się.

martini. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 07:20   #1146
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carolles Pokaż wiadomość
Co do akcesoriów do rozszerzania diety to ja polecę kubek niewysypek od skip hop. Nie wiem czy sie spotkalyscie z tym. Bratowa sobie chwalila bardzo ten wynalazek 😉
Załącznik 7360581

Juz zaglądam 😉😘

U mnie w rodzinie też się sprawdzał.

Dziewczyny dajecie marchewkę przed 6 mc zgroza
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 08:15   #1147
Agg_s
Wtajemniczenie

Mała, Hugo boski te włosy dodają mu miesięcy mój łysy wyglada jak noworodek cały czas

W temacie rozszerzania diety u nas jeszcze cisza ale kupiłam już doidy cup, łyżeczki z tommytippie czy jak to się tam pisze pod choinkę szwagierka ma kupić zestaw naczyń bambusowych a wczoraj od kuzyna TŻ dostaliśmy krzesełko chicco polly w fajnym neutralnym beżowym kolorze (oni maja córeczkę wiec było ryzyko różowego ) miałam już w koszyku na Allegro keter ale ciesze się bo mam ten wydatek z głowy chyba ze na roczek coś mi strzeli do głowy :P

Wysłane z telefonu - wybaczcie literówki

Agg_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 08:51   #1148
pestycyda
Zakorzenienie

Taedio, pięknie wyglądaliście na chrzcinach. A teściowa cóż... Niech żałuje!

Calineczka, współczuję nocek. Ja dziś w nocy też poległam bo o ile położyłam się spać na kanapie to bardzo szybko skończyłam w sypialni. Po prostu zadbałam przy kp. Potem go odlozylam jak się obudziłam ale może z 15 minut polezal i wył. Znowu cyc bo nawet nie wiedziałam o której przestałam karmić i znowu zasnęłam

Sili, współczuję oczka. Może zakrop swoim mlekiem albo srebrem jak masz.

Baby, zdrówka dla Misia. Biedny się męczy:/ brawo dla Mai za ierwsze jedzonko

Aggs, fajnie że dostałaś krzesełko i to całkiem fajne i porządne

Pampers Premium nie wytrzymały nocy. Może moje dziecko jednak sika więcej?

pestycyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 09:11   #1149
asia1905
Zakorzenienie

Pestycyda a jaki masz rozmiar pieluszek? U nas dada 4 spokojnie daje radę chociaż nie wiem jak się ma to do pampersow bo Jasiek ma po nich czerwona pupe.

W temacie rozszerzania diety i gadżetów to mamy krzeselko (wiem pamietam o Was, ale mam ostatnio niedoczas ), silikonowe naczynie do jedzenia z przegrodkami w smyku są, doidy cup, bidon ze slomka, sliniaki z ikei i lyzeczke. Tylko my zaczynamy od kawalkow, omijamy etap papek, więc na poczatek to dużo nie potrzeba

asia1905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 09:41   #1150
pestycyda
Zakorzenienie

Rozmiar 3. Może mogłam kupić 4 ale 3 są całkiem ok, nie są małe...

Asia, my już zamówiliśmy krzesełko Keter

Stary 2017-12-18, 09:51   #1151
taedio
MerDer 4ever

Dziekuje za tyle miłych slow
Stary 2017-12-18, 09:53   #1152
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carolles Pokaż wiadomość
Co do akcesoriów do rozszerzania diety to ja polecę kubek niewysypek od skip hop. Nie wiem czy sie spotkalyscie z tym. Bratowa sobie chwalila bardzo ten wynalazek
Załącznik 7360581

Juz zaglądam

Ciekawy gadżet

Cytat:
Piękne macie choinki czy tylko my jeszcze nie mamy?
My tez nie. Ubierzemy w sobotę

Cytat:
Napisane przez calineczka3 Pokaż wiadomość
Hej,

nie odzywam się ostatnio bo nie ogarniam, ale podczytuję trochę.

U nas się noce jeszcze zepsuły.

Dzisiaj budził się już z 4 razy. 2 godzin ostatnio nie przesypia.

Zdarza się, że się budzi i płacze.

Tak bym chciała, żeby zaczął spać po te 3 godziny chociaż

Pestycyda widzę, że u Was lepiej. Super, jest nadzieja

Mała Twój synek dalej trzyma sztamę z moim?

Taedio super, że już po chrzcie. Teściowa

Piękne macie choinki. My też mamy tę z Lidla o której Minini pisała. Juz tydzień stoi.

Widzę, że rozszenianie diety na tapecie. Wydaje mi się, że to taka odległa przyszłość. Póki co zamówiłam krzesełko (Timba).

Idę spać dzisiaj wcześniej, może chociaż na godzinę zasnę zanim się obudzi
Współczuje popsutych nocy. Oby szybko sie poprawiło. Moze ten płacz przez zeby?
To krzesełko Timba od razu wysyłają czy jakaś dłuższa realizacja? Raczej je wezmę (chociaż jeszcze nad Keterem sie waham), tylko nie wiem czy czekać az Klaudia usiądzie czy zamowic wcześniej.

Cytat:

Biedny synek, strasznie go meczy ta choroba
Brawa dla corki za marchewkę! Klaudia wczoraj gryzła dziąsłami swoją.

Cytat:
Napisane przez martini. Pokaż wiadomość
Jej, czy Wam też tak dni lecą? Nie ogarniam. Nawet za bardzo nie daję rady Was podczytać czasem, już nie mówiąc o pisaniu! Odniosę się do tego,co pamiętam.

Gratulacje dla pierwszych ząbków i wszystkich zdobytych umiejętności. U nas czołganie pełną parą, już mi trudno z pokoju wyjść jak J jest na podłodze. Do tego zaczął się obracać na brzuch przez sen, niestety czasem mu ręką gdzieś utyka albo śpiworek przeszkadza odkręcić się, więc jest płacz. Ale noce tfu tfu lepsze. Dni też z resztą. Wracamy do rytmu. Spotkaliśmy się z koleżanką i jej 3 miesięczną córką. J aż piszczał z zachwytu. Dotykał mała po twarzy i rączkach (leżeli na przeciw siebie), wysłał chyba 1000 uśmiechów. Fajna taka interakcja

Minini ja to jednak jestem teammono i teamgreyforlife. Kocham kocham szary ibod jakiś 10 lat króluje w moim otoczeniu i szafie. Choć są takie chusty kolorowe, które mnie nęcą. Np. galaktyki, ale nie wszystkie. Nie lubię fioletu i zieleni. I są 2 kompletnie dla mnie nie dla mnie - Sensimo Pure Love Snow albo Blush i bambusowy labradoryt. W pierwszym podoba mi się splot, wygląda na puchowy kocyk, a druga kojarzy mi się z landrynkami. Nie wiem, co zrobić, bo znalazłam Sensimo FS, ale no nie mam pewności. A tak w ogóle, to miałam kupić chustę i w piątek popsuł się samochód jutro się powinnam dowiedzieć, jak bardzo ta historia zaboli.

Vadi możesz mi wysłać na PW te rady o spaniu? Nie mam ani fb ani klubu, a jestem ciekawa.

Taedio super, że chrzciny udane. To się teściowa popisała. Brawa! Niech tylko ma świadomość, że to był wyłącznie jej wybór.

Pisałyście o obcych ludziach zadajacych intymne pytania. Powiem szczerze, że dla mnie to dość fascynujące, że każdy nagle ma odwagę zapytać o wszystko. Moje trzy ulubione typy pytań - o karmienie. Nawet ostatnio na wigilii w pracy mnie zapytali! Tylko że ja już przestałam się tłumaczyć. Nic nikomu do tego. Choć jakiś czas temu pocisnęłam tatusiowi szanownemu w przychodni po tym jak wtrącił się w moją rozmowę i rzucił kpiąco "no jak się butlą karmi, to się przesypia noce". Trochę mu mina zrzedła, jak usłyszał naszą historię a położna, która stała mu za plecami i była dla nas ogromnym wsparciem prawie mi biła brawo Teraz na pytania już odpowiadam różnie, ale raczej w sposób nie wymuszający kontynuowanie tematu. Drugi mój ulubiony typ pytań - poród. Jak rodziłaś, gdzie, a czemu. Usłyszałam, że CC nie poród, że jestem miękka i nie urodziłam i tak dalej. W nosie bardzo głęboko trzymam takie uwagi i zwykle działa zdanie, że gdyby nie CC to by pewnie była trumna. I trzeci mój ulubiony typ pytań - jak się czujesz w roli mamy etc. Zwykle zadane od osób, z którymi nie mam jakiś bliższych relacji. Zauważyłam też, że w Polsce chyba miarą macierzyństwa jest poświecenie i trud, które mama przetrwała. Im więcej zagmatwań, tym lepiej, swoista licytacja, kto miał gorzej. I tak zwykle tą rozgrywkę wygrywałam ja ale już mi się nie chce w to bawić, więc na imprezach i spotkaniach unikam tematu, nie komentuje rad, porównań etc. Jeśli ktoś mnie o coś zapyta wprost, ok, ale ja wychodzę z założenia, że nic mi do tego, co ktoś robi, póki dziecku nie dzieje się krzywda.

Uff. Rozpisałam się.

Super, ze synek tak sprawnie sie czołga. Klaudia poki co wokół własnej osi. Takie interakcje z innymi dziecmi są ekstra.
Odnośnie tych intymnych pytań - dobrze, ze wyjaśniłaś temu tatusiowi, z czym sie moze wiązać przejście na butelkę.
A odnośnie licytacji kto wiecej przeszedł - jakże to jest podobne do licytacji starszych ludzi ktore bardziej chore

Cytat:
Napisane przez pestycyda Pokaż wiadomość
Taedio, pięknie wyglądaliście na chrzcinach. A teściowa cóż... Niech żałuje!

Calineczka, współczuję nocek. Ja dziś w nocy też poległam bo o ile położyłam się spać na kanapie to bardzo szybko skończyłam w sypialni. Po prostu zadbałam przy kp. Potem go odlozylam jak się obudziłam ale może z 15 minut polezal i wył. Znowu cyc bo nawet nie wiedziałam o której przestałam karmić i znowu zasnęłam

Sili, współczuję oczka. Może zakrop swoim mlekiem albo srebrem jak masz.

Baby, zdrówka dla Misia. Biedny się męczy:/ brawo dla Mai za ierwsze jedzonko

Aggs, fajnie że dostałaś krzesełko i to całkiem fajne i porządne

Pampers Premium nie wytrzymały nocy. Może moje dziecko jednak sika więcej?

Pestycyda - nie poleglas. Najwazniejsze, zeby tez spała. Moze rzeczywiście Wojtus wiecej sika, a moze dałoby sie szczelniej zapiać pieluchę? Kurcze, az mi trudno wyobrazić sobie ze Pampers Premium mogą byc tak napełnione ze przeciekną.

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Cytat:
Rozmiar 3. Może mogłam kupić 4 ale 3 są całkiem ok, nie są małe...

Asia, my już zamówiliśmy krzesełko Keter

To daj znac czy kotoodporne.

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 10:19   #1153
morelle_
Zakorzenienie

My po wizycie u alergologa. Mamy zostać na neocate, enfamil stosować 1 miarkę . Na 2 też jej nic nie było. Więc pomyślę. No i wyprowadzamy warzywa i owoce. Na koniec zupę z nich.

Po tym dopiero sinlac jaki kasze i normalne kasze.

Także Pestka zacznie jeść pokarmy stałe tydzień przed skonczeniem 6mc.
No i mamy jeść słoiki bo w obecnych warzywach jest za dużo chemii.

Wyniki moczu w normie. Leukocyty są przez wirusowke
Je mniej ale nie wymiotuje.
Stary 2017-12-18, 10:34   #1154
Jon_Snow
Wtajemniczenie

Taedio my też nie mamy choinki, w sobotę ubieramy. Super że chrzest udany, no a teściowej to już nie będę komentować..

Pestycyda Wojtek często je w nocy więc więcej siusia, może kup rozmiar większe? Jak Niko miał w nocy 3kp to pieluchą można było kogoś zatłuc, a teraz jak ma 2kp to jest jakoś znacznie mniej tych siuśków

Gratuluję postępów w rozszerzaniu diety

Morelle a słoiczki są robione z warzyw z innych czasów ?

Stary 2017-12-18, 10:53   #1155
morelle_
Zakorzenienie

Hehe racja. Tak czy siak będę dawać na początku słoiki.

Jakie krzesełka kupujecie?
Stary 2017-12-18, 11:01   #1156
asia1905
Zakorzenienie

Pestycyda wysłać Ci dade 4 żebyś przetestowala ?

Stary 2017-12-18, 11:21   #1157
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
My po wizycie u alergologa. Mamy zostać na neocate, enfamil stosować 1 miarkę . Na 2 też jej nic nie było. Więc pomyślę. No i wyprowadzamy warzywa i owoce. Na koniec zupę z nich.

Po tym dopiero sinlac jaki kasze i normalne kasze.

Także Pestka zacznie jeść pokarmy stałe tydzień przed skonczeniem 6mc.
No i mamy jeść słoiki bo w obecnych warzywach jest za dużo chemii.

Wyniki moczu w normie. Leukocyty są przez wirusowke
Je mniej ale nie wymiotuje.
Dobrze, ze mocz ok. Oby juz żadnych rewolucji nie było.

Cytat:
Napisane przez Jon_Snow Pokaż wiadomość
Taedio my też nie mamy choinki, w sobotę ubieramy. Super że chrzest udany, no a teściowej to już nie będę komentować..

Pestycyda Wojtek często je w nocy więc więcej siusia, może kup rozmiar większe? Jak Niko miał w nocy 3kp to pieluchą można było kogoś zatłuc, a teraz jak ma 2kp to jest jakoś znacznie mniej tych siuśków

Gratuluję postępów w rozszerzaniu diety

Morelle a słoiczki są robione z warzyw z innych czasów ?

Pewnie sa inne normy dotyczące oprysków dla warzyw i owoców ktore idą na żywność dla dzieci niż do ogólnej sprzedazy. Koleżanka mówiła, ze kiedyś zamiast zupki ze słoiczka sama zrobiła zupkę z warzyw i dziecko dostało alergii. Jest nagonka na słoiczki a sprawa wyglada tak, ze lepiej podać słoik z dobrym składem niż marchewkę kupioną w sklepie czy na targu. Dlatego najlepiej szukać domowej uprawy albo warzyw/owoców organicznych.

W Tesco są organiczne marchewki i ziemniaki, w Lidlu widywałam banany.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Nulka tez to pisała, ze woli podać słoik z mięsem, bo nie ma dostępu do mięsa z dobrego zrodla. Kiedyś w lidlu były bio kurczaki.

Oczywiście jak raz na jakis czas poda sie sklepową żywność to nic sie nie stanie.
Ja bede podawać zarówno słoiki jak i warzywa i owoce jak uda mi sie kupić zdrowe. Widzę, ze sa tez markety internetowe z organicznymi warzywami ktore wysyłają kurierem.

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 11:26   #1158
pestycyda
Zakorzenienie

Xzora, leży i rodziców więc w święta je pooglądam. Z mojego doświadczenia nic nie jest kotoodporne. Moje drewniane krzesła w kuchni te są drapniete

Asia, no coś Ty nie będziemy wysyłać sobie pieluch;p mam wrażenie że Wojtek w 4 się utopię ale w sumie to już z 7,5 kg waży może nieszczelnie dopięłam faktycznie... Ale dziękuję;*

Z tymi opryskami to faktycznie coś jest bo w sezonie jadłam większość warzyw i owoców i małemu nic nie było. Teraz go ciągle wysypuje. Najpierw po pomidorach, ledwo się uspokoiło a ja zjadłam mandarynki i ogórka i znowu coś wyskoczyło. Chyba pozostają mi jabłka i gruszki:/
Kurde słoiczki złe, warzywa z warzywniaka niedobre. Ludzie kochani nie wpadnijmy w paranoje tylko

Morelle, super że macie jakiś plan działania.

Stary 2017-12-18, 11:38   #1159
Mała!
Zakorzenienie

Calineczka
Tak dalej trzymają sztame

Beby
Współczuję Młodemu oby szybko wyzdrowiał chyba wezmę dziś wózek na noc.... Hehe

Aggs.
od Hugo

Kurde żeby nie można było dobrych zdrowycg warzyw dostać... Masakra co za czasy.

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 11:46   #1160
Jon_Snow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość

Pewnie sa inne normy dotyczące oprysków dla warzyw i owoców ktore idą na żywność dla dzieci niż do ogólnej sprzedazy. Koleżanka mówiła, ze kiedyś zamiast zupki ze słoiczka sama zrobiła zupkę z warzyw i dziecko dostało alergii. Jest nagonka na słoiczki a sprawa wyglada tak, ze lepiej podać słoik z dobrym składem niż marchewkę kupioną w sklepie czy na targu. Dlatego najlepiej szukać domowej uprawy albo warzyw/owoców organicznych.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Nulka tez to pisała, ze woli podać słoik z mięsem, bo nie ma dostępu do mięsa z dobrego zrodla. Kiedyś w lidlu były bio kurczaki.

Oczywiście jak raz na jakis czas poda sie sklepową żywność to nic sie nie stanie.
Ja bede podawać zarówno słoiki jak i warzywa i owoce jak uda mi sie kupić zdrowe. Widzę, ze sa tez markety internetowe z organicznymi warzywami ktore wysyłają kurierem.

ale ja nie napisałam, że słoiczki są złe, tylko skoro w słoiczkach są warzywa "nie pryskane" tzn że można takie dostać przecież producenci słoiczków nie mają wyłączności na organiczne warzywa
a o normach dotyczących słoiczków też kiedyś czytałam, że wcale nie urywają
ja nie wiem jak to jest w dużych miastach, ale u mnie np markety zaopatrują się w warzywa i owoce u lokalnych dostawców, bo mamy sporo warzywniaków, z którymi nie byliby w stanie konkurować jeśli mieliby gorsze produkty, no i mamy też uprawy ekologiczne w okolicy
my akurat mamy latem zawsze warzywa od teściów, oni mają ogródek, a zimą będę szukać sprawdzonych warzyw i owoców, a do słoiczków nic nie mam jeśli tylko mają dobry skład
Stary 2017-12-18, 11:57   #1161
AnnaPaula87
Zadomowienie

Cytat:
Teraz schowalam ozdoby. Zrobię zdjęcie choinki i wstawię - ręcznie robione gwiazdki, bombki, aniołki z papieru i masy porcelanowej.

Vadi, Karolinuusia - Ładne choinki.

AnnaPaula - jaki masz ochraniacz do butelki? Myślałam, zeby zamowic ale widzialam tylko taki co trzyma ciepło 1h. To mnie w ogole nie urządza bo na jedno wyjdzie jak po prostu wleje wrzątek do butelki, a przez godzinę sie ostudzi do temp pokojowej. I tak mleko muszę robić bezpośrednio przed podaniem.

Mam te zwykłe termoopakowanie z Rossa. Wlewam do butelki wrzątek i chowam do ochraniacza. Osobno mam pojemnik na mleko. Rozrabiałam po 3h i była odpowiednia temp. IMG_1513594500.353902.jpg

Cytat:
No i po imprezce! Teściowa pojawiła sie w kościele, tak samo 2 babcie ale do restauracji nie przyszły :p Niko generalnie grzeczny chociaż w kościele marudził trochę bo oczywiście cała msze nie spał :p moja siostra zrobiła przepiękny prezent - album taka historia, zaczyna sie od ślubu naszych rodziców
Teściowa pojechała ale to jej zachowanie będą potem komentować album to super pomysł

Cytat:

Dużo zdrówka dla Miska

U mnie tez choinka od soboty IMG_1513594620.191852.jpg
AnnaPaula87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 12:18   #1162
asia1905
Zakorzenienie

Cytat:
Xzora, leży i rodziców więc w święta je pooglądam. Z mojego doświadczenia nic nie jest kotoodporne. Moje drewniane krzesła w kuchni te są drapniete

Asia, no coś Ty nie będziemy wysyłać sobie pieluch;p mam wrażenie że Wojtek w 4 się utopię ale w sumie to już z 7,5 kg waży może nieszczelnie dopięłam faktycznie... Ale dziękuję;*

Z tymi opryskami to faktycznie coś jest bo w sezonie jadłam większość warzyw i owoców i małemu nic nie było. Teraz go ciągle wysypuje. Najpierw po pomidorach, ledwo się uspokoiło a ja zjadłam mandarynki i ogórka i znowu coś wyskoczyło. Chyba pozostają mi jabłka i gruszki:/
Kurde słoiczki złe, warzywa z warzywniaka niedobre. Ludzie kochani nie wpadnijmy w paranoje tylko

Morelle, super że macie jakiś plan działania.

Jak coś to żaden problem wyslalabym Ci dwie pieluchy i byś sobie przetestowala, lepiej tak niż całe opakowanie kupować. Jasiek ważyl tydzień temu 7220 a jesteśmy na 4
Cytat:
ale ja nie napisałam, że słoiczki są złe, tylko skoro w słoiczkach są warzywa "nie pryskane" tzn że można takie dostać przecież producenci słoiczków nie mają wyłączności na organiczne warzywa
ja nie wiem jak to jest w dużych miastach, ale u mnie np markety zaopatrują się w warzywa i owoce u lokalnych dostawców, bo mamy sporo warzywniaków, z którymi nie byliby w stanie konkurować jeśli mieliby gorsze produkty, no i mamy też uprawy ekologiczne w okolicy
my akurat mamy latem zawsze warzywa od teściów, oni mają ogródek, a zimą będę szukać sprawdzonych warzyw i owoców, a do słoiczków nic nie mam jeśli tylko mają dobry skład
Ja mam warzywa od rodziców, wujkow i część sobie pomrozilam w sezonie i warzyw i owoców ogólnie mam zamiar dawać sezonowe warzywa i owoce, a jak nie to mrożona np fasolke kupie to co jest w sklepach też musi jakieś normy spełniać

Stary 2017-12-18, 12:42   #1163
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

Cytat:

Wszystko jest pryskane może te w słoikach mniej .

http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/

http://dziecisawazne.pl/miesopodobne...czkach-gerber/

Ja zamierzam podobnie jak xzora będę kupować warzywa ale słoiczki też czasem

Stary 2017-12-18, 12:42   #1164
Devileek
Zakorzenienie

GG do Devileek

IMG_1513597373.936920.jpg

Stary 2017-12-18, 12:49   #1165
karolinuuusia
Zakorzenienie

My dziś byłyśmy na ostatnim szczepieniu 6w1. Także szczepienia mamy z głowy. Kolejne po 1 roczku. Teraz będzie bilans w 8 miesiącu.

Ogolnie w przychodni były 2 dziewczynki 5 miesięczne. Obie były sadzane na kolanach! myślałam że już jazdy w dzisiejszych czasach wie że tak nie można, widać że nie nawet do jednej matki mówię że już ja sądza, ze to chyba za wczesnie, a ona no że się rwie, że ogolnie do przodu jest dziewczyna. Spojrzala na mnie jak na dziwaka. Myślę sobie super, krzywdz dziecko dalej.

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 13:52   #1166
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Emmos Tz zły. Do końca wierzył, że przyjdzie do restauracji.
Zaraz cos wstawię na ig :p
bardzo nieładnie się zachowała

Dziewczyny, nie mogę uwierzyć, że dopiero co bylyśmy w ciąży, a już zaraz rozszerzanie diety

Btw Timi pozdrawia cioteczki - już 5 miesięcy

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Siil a jaką chustę wzięłaś?

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Martini wysłałam pw
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 14:26   #1167
akada
Zadomowienie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 11 Pierwsze chwile z maluszkami

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Hehe racja. Tak czy siak będę dawać na początku słoiki.

Jakie krzesełka kupujecie?
Wybór krzesełka to jakaś masakra dla mnie a już czas najwyższy, widziała któraś takie https://mamotoja.pl/britton-krzeselk...71,53,r19.html ?kuzynka tz chce przekazać przez teściową w czasie świąt ...ale myśle tez o tym popularnym z Ikea... No i czekamy aż usiądzie, na razie się nie zanosi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg 6E71D2E7-67CC-4A99-BB5E-D3B40C799C62.jpeg (24,7 KB, 40 załadowań)
akada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 14:46   #1168
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:

W Lidlu są biomarchewki też, no i kurczak z wolnego chowu. Warzywa i owoce warto podawać polskie, w sezonie. Można je octować, wtedy wymywa się zanieczyszczenia.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-18, 15:07   #1169
Jon_Snow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Devileek Pokaż wiadomość
Wszystko jest pryskane może te w słoikach mniej .

http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/

http://dziecisawazne.pl/miesopodobne...czkach-gerber/

Ja zamierzam podobnie jak xzora będę kupować warzywa ale słoiczki też czasem

Dlatego napisałam w cudzysłowiu
Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
My dziś byłyśmy na ostatnim szczepieniu 6w1. Także szczepienia mamy z głowy. Kolejne po 1 roczku. Teraz będzie bilans w 8 miesiącu.

Ogolnie w przychodni były 2 dziewczynki 5 miesięczne. Obie były sadzane na kolanach! myślałam że już jazdy w dzisiejszych czasach wie że tak nie można, widać że nie nawet do jednej matki mówię że już ja sądza, ze to chyba za wczesnie, a ona no że się rwie, że ogolnie do przodu jest dziewczyna. Spojrzala na mnie jak na dziwaka. Myślę sobie super, krzywdz dziecko dalej.

Ile jest dawek 6w1, trzy? U mnie w przychodni też widuję takie "siedzące" dzieci..

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ----------

A z tego octu nie zostaje potem zapach? Też dzisiaj o tym octowaniu czytałam w Bobas lubi wybór.

Stary 2017-12-18, 15:17   #1170
morelle_
Zakorzenienie

Xzora ja tez tak będę robić. Jednak na tą chwilę mam tylko dostęp do ziemniaków ze wsi.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:
Napisane przez AnnaPaula87 Pokaż wiadomość
Mam te zwykłe termoopakowanie z Rossa. Wlewam do butelki wrzątek i chowam do ochraniacza. Osobno mam pojemnik na mleko. Rozrabiałam po 3h i była odpowiednia temp. Załącznik 7360946

Teściowa pojechała ale to jej zachowanie będą potem komentować album to super pomysł

Dużo zdrówka dla Miska

U mnie tez choinka od soboty Załącznik 7360951
Śliczna choinka! Ja właśnie skończyłam ubierać z SIS u mamy. Jestem u kosmetyczki. Zaszaleje z rzęsami na święta

---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

Cytat:
Napisane przez akada Pokaż wiadomość
Wybór krzesełka to jakaś masakra dla mnie a już czas najwyższy, widziała któraś takie https://mamotoja.pl/britton-krzeselk...71,53,r19.html ?kuzynka tz chce przekazać przez teściową w czasie świąt ...ale myśle tez o tym popularnym z Ikea... No i czekamy aż usiądzie, na razie się nie zanosi
Ja chciałam to z Ikei blames, ale nie ma pasów :/

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
W Lidlu są biomarchewki też, no i kurczak z wolnego chowu. Warzywa i owoce warto podawać polskie, w sezonie. Można je octować, wtedy wymywa się zanieczyszczenia.
Kurczaka na pewno nie dam. W ciąży też nie jadłam. Wołowinę raczej

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Tez mnie zastanawia ten ocet. Nie cierpię tego zapachu.

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Jon 6w1 chyba 3. Nie pamiętam. My mamy zrobione tylko 1 :/
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości