|
|
#2341 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2009 cz. III
moze ten zwyczaj sami młodzi sobie ustalili
|
|
|
|
#2342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.. taki zwykły z targu... wiec na wesele też nie licze na nic ambitnego.. koc ...hmm wcale bym się nie zdziwiła
|
|
#2343 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie od jakiegoś czasu goście weselni dajac kase wkladaja ja do kartki z zyczeniami ktora jest podpisana lub jesli nie ma kartki to sie podpisuje koperte imieniem nazwiskiem, do prezentu tez najczesciej wklada sie kartke aczkolwiek prezent łatwiej skojarzyc od kogo był. A dawanie pustej koperty uwazam za totalne swinstwo jak nie ma sie kasy to sie nie idzie wogole albo sie kupuje prezent, za nieduze pieniadze mozna naprawde fajne i gustowne rzeczy kupic. Totalne nieokrzesanie to np jak sie u niektorych kuzynek na weselach zdarzało ze jakas ciocia zabrała wszystkie dziecka na wesele np 4 ona i maz do tego i dali np prezent komplet 3 reczników i posciel z kory no jak myslicie ile to moze kosztowac 100zł nie sadze zeby wiecej bo jakos tych rzeczy była ze tak powiem "bazarowa". Zdarzało sie ze młodzi dostali 3 koperty z obrazkiem Matki Boskiej bez zadnej kasy mimo calej swietosci MB i tak uwazam takie prezenty za przegiecie. Wiadomo nie kazdy ma kase i nie kazdy moze dac duzo ale kazdy powienien dac tyle ile moze podpisac koperte i tyle i miec czyste sumienie a mlodzi rozumieja jaka sytuacja. Nie robi sie wesela po to zeby zarobic ale jesli ma ktos troche przyzwoitosci to wie ze młodzi na starcie nie maja nic niejednokrotnie biora kredyt na slub wiec szczytem chamstwa jest im dac pusta koperte w dni ślubu. Ale sie rozpisałam ale wkurza mnie cos takiego bardzo. Ja zawsze jak szłam na wesele to dawałam prezent jak bylam jeszcze na studiach i nie zarabiałam a teraz daje pieniadze a jak nie miałam na jedno ani drugiego to mowilam młodym jaka sprawa i nie przychodziłam na wesele. Trzeba miec troche przyzwoitosci!!!
|
|
|
|
#2345 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj ja nie moge sie doczekac dekorowania sali i w ogole juz wszystkiego hhee a w grudniu bede chodzic po salonach za suknia ![]() Cytat:
|
|
|
#2346 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hmmm mam jedna kolezanke co daleko mieszka, moze da sie jeszcze wkrecic hihi
|
|
#2347 |
|
Zakorzenienie
|
agnes zgadzam sie. ja jeszcze tydzien temu byłam studentką
nie pracuje, a kase zawsze dawałam. ale puste koperty to przegięcie
|
|
|
|
#2348 |
|
Zakorzenienie
|
Na podlasiu jest taki zwyczaj, ze starszy placi za bukiet swiadkowej a swiadkowa za kotyliony i za podwiazke. Na wsi utarlo sie jeszcze, ze auto tez dekoruje starsza (ale dekoracje calkiem jej sie powierza, typu czy ma to byc wstazka, czy ma byc stroic, czy ma to byc z zywych czy ze sztucznych swiatow), o czym dowiedzialam sie po fakcie.
Taka tradycja byla jeszcze za czasow moich rodzicow. Moja druhna zapytala sie co ma kupic, co ma robic, itp. Powiedziala,, ze wszelkie pierd-olki sama sobie pokupuje, bo wiem, ze sama obecnie nie pracuje i jest na utrzymaniu rodzicow, a przez najblizszy rok sie na zmiany nie zanosi. Do tego bedzie miala wydatek z suknia, butami, fryzjerka i kosmetycza i ma sobie glowy niczym nie zawracac. Jedynie na co ma sie szykowac to na dobra zabawe. Wsio. Ja uznaje zasade: "nie czyn drugiemu co Tobie nie mile". No i od malego rodzice mi wpajali zasade, by "wczuwac sie w drugiego czlowieka". Do dzis mi to zostalo.
|
#2349 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2350 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a siostra biedna studentka
|
|
#2351 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się nie oglądam na tradycję. Nie wiem czemu sluża kotyliony a podwiązki to na pewno nie jest polska tradycja.. Muszę się spytać rodziców, czy 30 lat temu tańczylo się pierwszy taniec, bo coś mi się wydaje że to też nie jest polska tradycja.
|
|
|
|
#2352 |
|
Zakorzenienie
|
ale przeciez to tak łatwo sprawdzić kto dal pustą kopertę. kazdy zawsze podpisuje swoją
ja bym sprawdziła jak by mi sie takie cos trafilo. a co hehe
|
|
|
|
#2353 |
|
Wtajemniczenie
|
Oczywiście że bardzo latwo. Teraz chyba malo kto nie podpisuje albo nie dolącza kartki z życzeniami.
|
|
|
|
#2354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dlatego tym bardziej dziwie sie tym osobom co daja puste koperty lub tak jak piszecie pociete gazety. |
|
|
|
|
#2355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie tak sie wkurzylam na to, ze musialam zaplacic za to czy za tamto. Bardziej zabolalo mnie to, ze ja specjalnie umowilam sie z mloda na 2 tygodnie przed, by obgadac wszystko, by sie wypytac, co mam zalatwic, co kupic, by pozniej uniknac takiej wlasnie sytuacji... Zrobila ze mnie i z TZ jelenia dorabiajac nam mega rogi... To mnie boli najbardziej. Zwlaszcza, ze to nie zadna znajoma a rodzina TZ, z ktora TZ niby zyje w zgodzie...
|
|
#2356 |
|
Zakorzenienie
|
my tez zawsze podpisujemy swoja kartke
|
|
#2357 |
|
Rozeznanie
|
matko Jaga jestem w szoku!!!!! zeby swiadkowie jeszcze placili za coś ???? pierwsze słyszę u nas za wszystko płaca młodzi czyli za wszystkie wiazanki podwiazki i takie tam nie mowiac o wystroju koscioła czy autau mnie w centrum polski juz od kilku lat goscie albo podpisuja koperty ,albo daja pieniadze z reki do reki czyli bez zadnych kopert moje siostry(nota bene bliżniaczki ) brały slub 5lat temu i od razu jesli dostały nie podpisane koperty po prostu otwierały przy wszystkich gosciach i wyjmowały co jest w środku kopertya jesli chodzi o prezenty .. hmm no cóz my z tz podczas rozwozenia zaproszen po prostu powiemy ze wolimy dostac kase niz prezenty( tak tez robiły moje siostry przed swoimi weselami i nikt sie nie obraził ,a wrecz przeciwnie kazdy miał z głowy domysły czy lepiej dac pieniądze czy kupić prezent) jesli chodzi o kwoty : to dla rodziny 300-500zł;znajomym 200-300zł ;rodzice 1000zł;chrzesni 2tys 14 czerwca bylismy na weselu w łodzi u siostry ciotecznej tz,było 130gości;młodzi zebrali29tyś nieźle
|
#2358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam w sumie nie zamierzam obarczac wielkimi wydatkami swoich świadków, choć znając moją starszą uprze się, ze ona sama wszystko bedzie zalatwiac co do starszej nalezy Ech....dzis dzwonimy do drugiej sali czy maja wolny termin...jak i tu zajete juz bedzie to nie wiem gdzie my to weselicho zrobimy.... Chyba na wsi w namiocie wojskowym, tak jak w pracy kolega doradzal
|
|
#2359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie jest problem, bo moi chrzestni to małżeństwo
|
|
|
|
|
#2360 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kupowałam kotyliony na 500osób, dwa torty, ubranie do proszenia( gdyż zapraszałam gości razem z panną młodą, i "musiałyśmy" być tak samo ubrane),ubranie samochodu młodych i balony dla samochodów gości, oprócz tego oczywiście prezent,poza tym też trzeba było się ubrać- 2 sukienki, bo wesele dwudniowe...Doszłam do wniosku, że już więcej nie chcę być starszą...Oczywiście swojej starszej nie mam zamiaru obciążać takimi kosztami...
|
|
|
|
|
#2361 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
u mnie w zwyczaju jest tylko te ze swiadkowa kupuje pannie mlodej bukiet slubny ![]() a wogole mam pytanko..poniewaz moj tato zmarl niedawno i tato tz tez juz nie zyje..wiem ze jest taki zwyczaj ze po eucharystii slubnej para mlodych jedzie na cmentarz z bukietami kwiatow dla zmarlych rodzicow..tylko jedni mowia ze zamawia sie na ta okazje specjalny bukiet a inni ze daje sie te co sie dostalo od gosci..jak jest u was??? i jeszczejedno...moj znajomy powiedzial mi wczoraj, ze bukiet slubny powinno sie uwiesc na plocie czy bramie czy baloknie domu, mieszkania i trzymac tam dopoki nie spadnie z niego ostatni platek..a nie wolno pod zadnym pozorem go wyrzucac bo to przynosi pecha..a poniewaz ja juz jeden mam i juz prawie usechl zastanaiwam sie co zrobic macie taki zwyczaj? buziolki
nasz ślub kościelny:15.08.2009 nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo |
|
|
|
#2362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2363 |
|
Zakorzenienie
|
po co płącić dwa razy na kwiaty, a goście sie nie obrażą
ja bym wykoprzystała te od gości.Co do bukietu, tutaj - nie wiem czy wszyscy - zostawiają bukiet do zasuszenia, i w pierwsza rocznicę go palą. |
|
|
|
#2364 |
|
Zakorzenienie
|
witam
a moja chrzesta jest od 20 lat w stanach i napewno nie przyjedzie na moje wesele (zona brata mojego taty ) poza tym mamy z nia słaby kontakt, tylko do mojej babci dzwonia, wiec nawet na nic od nich nie licze . chrzestny to brat mojej mamy. na jesieni zaczynają budowe domu i tez bedzie cienko u nich z kasa wiec tez wiele sie nie spodziewam
|
|
|
|
#2365 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2366 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od kaZdego chrzestnego z osobna 2 tys czyli w sumie 4tysiaki , a tak na marginesie to jak sie rozliczacie ze slubu i z wesela tzn.chodzi mi o to jaki jest podział kosztów z Waszymi TZ? my np. z moim tz wkładamy wszystkie koszty do jednego worka ,oczywiście pomijając moją suknię ślubną i dodatki i jego garnitur, robimy kreche i dzielimy na pół ;dodam że zarówno z jego jak i moejej strony jest mniej więcej po tyle samo gościwiem że w niektórych regionach ,a także kilka lat temu podizła był taki że młoda płaci ogólnie za jedzenie ,a młody za wódkę, orkiestrę,kościół itp.
|
|
#2367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2368 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje za mile przyjecie
![]() Jesli chodzi o przygotowania to na razie mamy zarezerwowana sale. I to by bylo na tyle, haha. Ale u mnie jest nadzwyczajna sytuacja, bo narzeczony jest obcokrajowcem, innego wyznania, oboje mieszkamy za granica , a mi zamarzyl sie slub koscielny i weselicho w Polsce. Teraz jestem na wakacjach w Polsce, a w te sobote mam wesele kuzynki, wiec moze cos tam od niej zapozycze, jak na przyklad orkiestre. Narzeczony przylatuje w ten czwartek na tydzien i w sobote jedziemy obejrzec nasza sale plus wpadamy do ksiedza. Wczoraj bylam w mojej parafii i wzielam zaswiadczenie o przeniesieniu do innej parafii. W sobote, juz u "naszego" ksiedza, dowiem sie, jakich dokumentow potrzebujemy. Staram sie podchodzic do slubu i wesela bardzo na luzie, ale ciezko mi to wychodzi. Ogolnie planowalam za bardzo sie nie przejmowac, bo nawet nie mam jak planowac wszystkiego, bedac za granica, a przylatujac do Polski 2 razy w roku, i jakos idzie, nie jest zle. Sala juz jest, choc na 100 % jeszcze nie wybrana, na razie zarezerwowana, bo slyszalam, ze mimo iz sala i okolica piekna, w takim klimacie staropolsko-goralskim, to z jedzeniem marnie-drogo i "skromne" porcje. Ale te opinie mam tylko od jednej dziewczyny, ktora miala tam swoje wesele 3 lata temu i tak jej tesciowie powiedzieli, ze skromnie. Goscie natomiast byli bardzo zadowoleni. Druga sale wola moi rodzice, ale ja zapieram sie rekami i nogami przed nia, bo jedzenia owszem-mnostwo i wlasny alkohol, ale polozenie fatalne( zaraz przy trasie szybkiego ruchu) i z zewnatrz budynek duzo skromniejszy niz ta moja wymarzona sala ze "skromnym" jedzeniem ![]() zagmatwalam troche, ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi. A wy macie moze namiary juz na fajna orkiestre z okolic Warszawy/Zyrardowa? |
|
|
|
#2369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i warto je jeszcze raz zwiedzic ja tez mam wymarzona sale i jest dosc drogo ale wymarzona to wymarzona hehe
|
|
|
#2370 |
|
Zakorzenienie
|
nam wesele funduja rodzice
mamy mniej więcej podobna ilosc gosci i wszytsko dzielimy na pół. z wyjątkiem sukni slubnej i garnituru. aaa i obrączki kupuje pan młody
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.

.. taki zwykły z targu... wiec na wesele też nie licze na nic ambitnego.. koc ...hmm wcale bym się nie zdziwiła

Na szczescie kolory scian sa takiego koloru jak myslalam, ze beda, wiec moje marzenie o dekoracji powinien sie spelnic.
oj ja nie moge sie doczekac dekorowania sali 
hmmm mam jedna kolezanke co daleko mieszka, moze da sie jeszcze wkrecic hihi