Panny Młode 2009 cz. III - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-23, 23:08   #2341
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2009 cz. III

moze ten zwyczaj sami młodzi sobie ustalili

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 23:08   #2342
zielony_motylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elcia85 Pokaż wiadomość
wiadomo ze kazdy daje tyle na ile go stac, jesli ludzie nie rpacuja czy maja ciezka sytuacje to nie jest nietaktem ze daja malo albo nic, ale np moja znajoma dostala od swojego chrzestnego i jego rodziny ...uwaga... koc. zeby nie bylo oboje z zona pracuja, powodzi im sie nie najgorzej. to jest nietakt wg mnie i to duzy.
ja od mojego chrzesnego na 18stke dostałam uwaga: dres.. taki zwykły z targu... wiec na wesele też nie licze na nic ambitnego.. koc ...hmm wcale bym się nie zdziwiła
Stary 2008-06-23, 23:09   #2343
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie chcialam zapytac co to za zwyczaj w ogole? straszne naciaganie i nie dziwie się jaga, że sie zdenerwowalas!! nie slyszalam jeszcze zeby swiadkowie za cokolwiek musieli placic
Elcia chyba wystarczy, ze świadkowa jest z innego miasta niż Ty i możesz jej wtedy spróbować wkręcić, że u Ciebie w mieście jest taki zwyczaj
Stary 2008-06-23, 23:10   #2344
agnes208
Zakorzenienie

U mnie od jakiegoś czasu goście weselni dajac kase wkladaja ja do kartki z zyczeniami ktora jest podpisana lub jesli nie ma kartki to sie podpisuje koperte imieniem nazwiskiem, do prezentu tez najczesciej wklada sie kartke aczkolwiek prezent łatwiej skojarzyc od kogo był. A dawanie pustej koperty uwazam za totalne swinstwo jak nie ma sie kasy to sie nie idzie wogole albo sie kupuje prezent, za nieduze pieniadze mozna naprawde fajne i gustowne rzeczy kupic. Totalne nieokrzesanie to np jak sie u niektorych kuzynek na weselach zdarzało ze jakas ciocia zabrała wszystkie dziecka na wesele np 4 ona i maz do tego i dali np prezent komplet 3 reczników i posciel z kory no jak myslicie ile to moze kosztowac 100zł nie sadze zeby wiecej bo jakos tych rzeczy była ze tak powiem "bazarowa". Zdarzało sie ze młodzi dostali 3 koperty z obrazkiem Matki Boskiej bez zadnej kasy mimo calej swietosci MB i tak uwazam takie prezenty za przegiecie. Wiadomo nie kazdy ma kase i nie kazdy moze dac duzo ale kazdy powienien dac tyle ile moze podpisac koperte i tyle i miec czyste sumienie a mlodzi rozumieja jaka sytuacja. Nie robi sie wesela po to zeby zarobic ale jesli ma ktos troche przyzwoitosci to wie ze młodzi na starcie nie maja nic niejednokrotnie biora kredyt na slub wiec szczytem chamstwa jest im dac pusta koperte w dni ślubu. Ale sie rozpisałam ale wkurza mnie cos takiego bardzo. Ja zawsze jak szłam na wesele to dawałam prezent jak bylam jeszcze na studiach i nie zarabiałam a teraz daje pieniadze a jak nie miałam na jedno ani drugiego to mowilam młodym jaka sprawa i nie przychodziłam na wesele. Trzeba miec troche przyzwoitosci!!!
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 23:10   #2345
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość

Strippi, zebys wiedziala, ze nie moge sie doczekac. Na szczescie kolory scian sa takiego koloru jak myslalam, ze beda, wiec moje marzenie o dekoracji powinien sie spelnic.
oj ja nie moge sie doczekac dekorowania sali i w ogole juz wszystkiego hhee a w grudniu bede chodzic po salonach za suknia

Cytat:
Napisane przez zielony_motylek Pokaż wiadomość

Powiem szczerze, że ja wolałabym dostać nawet i 50 zł, zamiast np. 3 kompetów pościeli ;/ mamy zamiar napisać na zaproszeniach ładny wierszyk dot. tego, że nie chcemy prezentów, chcemy z TŻ'tem zbierać na mieszkanie więc myśle, że nikogo to nie powinno dziwić, bo co mi z pościeli czy garnków kiedy nie mam ich gdzie trzymać.. i jeśli ktoś mi to będzie wypominał to właśnie taką argumentacje mu podam, choć mam nadzieje, że jednak wszyscy to zrozumieją bo zapraszamy naprawde tylko najbliższą rodzine.
Też jestem zdania, że powinno się dawać tyle by się zwróciło młodym, czy na innej imprezie, oczywiście jeśli gościa na to stać...

my tez bedzie pisac taki wierszyk
Stary 2008-06-23, 23:11   #2346
Elcia85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
Elcia chyba wystarczy, ze świadkowa jest z innego miasta niż Ty i możesz jej wtedy spróbować wkręcić, że u Ciebie w mieście jest taki zwyczaj
dobre...tylko kurcze juz sie siostry pytalam czy bedzie swiadkowa hmmm mam jedna kolezanke co daleko mieszka, moze da sie jeszcze wkrecic hihi
Stary 2008-06-23, 23:13   #2347
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

agnes zgadzam sie. ja jeszcze tydzien temu byłam studentką nie pracuje, a kase zawsze dawałam. ale puste koperty to przegięcie

Stary 2008-06-23, 23:14   #2348
jaga_2001
Zakorzenienie

Na podlasiu jest taki zwyczaj, ze starszy placi za bukiet swiadkowej a swiadkowa za kotyliony i za podwiazke. Na wsi utarlo sie jeszcze, ze auto tez dekoruje starsza (ale dekoracje calkiem jej sie powierza, typu czy ma to byc wstazka, czy ma byc stroic, czy ma to byc z zywych czy ze sztucznych swiatow), o czym dowiedzialam sie po fakcie. Taka tradycja byla jeszcze za czasow moich rodzicow. Moja druhna zapytala sie co ma kupic, co ma robic, itp. Powiedziala,, ze wszelkie pierd-olki sama sobie pokupuje, bo wiem, ze sama obecnie nie pracuje i jest na utrzymaniu rodzicow, a przez najblizszy rok sie na zmiany nie zanosi. Do tego bedzie miala wydatek z suknia, butami, fryzjerka i kosmetycza i ma sobie glowy niczym nie zawracac. Jedynie na co ma sie szykowac to na dobra zabawe. Wsio. Ja uznaje zasade: "nie czyn drugiemu co Tobie nie mile". No i od malego rodzice mi wpajali zasade, by "wczuwac sie w drugiego czlowieka". Do dzis mi to zostalo.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 23:14   #2349
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
dobre...tylko kurcze juz sie siostry pytalam czy bedzie swiadkowa hmmm mam jedna kolezanke co daleko mieszka, moze da sie jeszcze wkrecic hihi
Ja bym na Twoim miejscu zrezygnowala z siostry, no chyba że dużo zarabia i jest hojna hehe, zawsze możesz sprobować wkręcić koleżance z innego miasta, że tylko za to że jest z innego musi zaplacić za udekorowanie autka
Stary 2008-06-23, 23:16   #2350
Elcia85
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
agnes zgadzam sie. ja jeszcze tydzien temu byłam studentką nie pracuje, a kase zawsze dawałam. ale puste koperty to przegięcie
gdzies na forum czytalam o wkladaniu w koperty pocietych gazet zeby w dotyku sprawialy wrazenie ze jest kasa... to jest dopiero żałosne... ja raz zostalam zaproszona na slub bardzo krótko przed (2 tygodnie) i nie bylam w stanie dac wiecej niz 100zl, nie pracowalam wtedy i wiem ze inni niepracujacy znajomi tez dali po 100 zl czy tam 200zl od pary.

a siostra biedna studentka
Stary 2008-06-23, 23:16   #2351
popscene
Wtajemniczenie

Ja się nie oglądam na tradycję. Nie wiem czemu sluża kotyliony a podwiązki to na pewno nie jest polska tradycja.. Muszę się spytać rodziców, czy 30 lat temu tańczylo się pierwszy taniec, bo coś mi się wydaje że to też nie jest polska tradycja.
Stary 2008-06-23, 23:18   #2352
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ale przeciez to tak łatwo sprawdzić kto dal pustą kopertę. kazdy zawsze podpisuje swoją ja bym sprawdziła jak by mi sie takie cos trafilo. a co hehe

Stary 2008-06-23, 23:19   #2353
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
ale przeciez to tak łatwo sprawdzić kto dal pustą kopertę. kazdy zawsze podpisuje swoją ja bym sprawdziła jak by mi sie takie cos trafilo. a co hehe
Oczywiście że bardzo latwo. Teraz chyba malo kto nie podpisuje albo nie dolącza kartki z życzeniami.
Stary 2008-06-23, 23:21   #2354
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście że bardzo latwo. Teraz chyba malo kto nie podpisuje albo nie dolącza kartki z życzeniami.
no własnie. ja zawsze kupuje kartke z życzeniami, podpisuje sie , wkładam kase i zaklejam koperte hehe

dlatego tym bardziej dziwie sie tym osobom co daja puste koperty lub tak jak piszecie pociete gazety.

Stary 2008-06-23, 23:23   #2355
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
No, na podlasiu nie ma jeszcze takiej tradycji, by koperty podpisywac.

Ja nie tak sie wkurzylam na to, ze musialam zaplacic za to czy za tamto. Bardziej zabolalo mnie to, ze ja specjalnie umowilam sie z mloda na 2 tygodnie przed, by obgadac wszystko, by sie wypytac, co mam zalatwic, co kupic, by pozniej uniknac takiej wlasnie sytuacji... Zrobila ze mnie i z TZ jelenia dorabiajac nam mega rogi... To mnie boli najbardziej. Zwlaszcza, ze to nie zadna znajoma a rodzina TZ, z ktora TZ niby zyje w zgodzie...

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-23, 23:31   #2356
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
my tez zawsze podpisujemy swoja kartke
Stary 2008-06-24, 00:47   #2357
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
my tez zawsze podpisujemy swoja kartke

matko Jaga jestem w szoku!!!!! zeby swiadkowie jeszcze placili za coś ???? pierwsze słyszę u nas za wszystko płaca młodzi czyli za wszystkie wiazanki podwiazki i takie tam nie mowiac o wystroju koscioła czy auta

u mnie w centrum polski juz od kilku lat goscie albo podpisuja koperty ,albo daja pieniadze z reki do reki czyli bez zadnych kopert

moje siostry(nota bene bliżniaczki) brały slub 5lat temu i od razu jesli dostały nie podpisane koperty po prostu otwierały przy wszystkich gosciach i wyjmowały co jest w środku koperty
a jesli chodzi o prezenty .. hmm no cóz my z tz podczas rozwozenia zaproszen po prostu powiemy ze wolimy dostac kase niz prezenty( tak tez robiły moje siostry przed swoimi weselami i nikt sie nie obraził ,a wrecz przeciwnie kazdy miał z głowy domysły czy lepiej dac pieniądze czy kupić prezent)

jesli chodzi o kwoty : to dla rodziny 300-500zł;znajomym 200-300zł ;rodzice 1000zł;chrzesni 2tys

14 czerwca bylismy na weselu w łodzi u siostry ciotecznej tz,było 130gości;młodzi zebrali29tyś nieźle
Stary 2008-06-24, 07:05   #2358
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Na podlasiu jest taki zwyczaj, ze starszy placi za bukiet swiadkowej a swiadkowa za kotyliony i za podwiazke. Na wsi utarlo sie jeszcze, ze auto tez dekoruje starsza (ale dekoracje calkiem jej sie powierza, typu czy ma to byc wstazka, czy ma byc stroic, czy ma to byc z zywych czy ze sztucznych swiatow), o czym dowiedzialam sie po fakcie. Taka tradycja byla jeszcze za czasow moich rodzicow. Moja druhna zapytala sie co ma kupic, co ma robic, itp. Powiedziala,, ze wszelkie pierd-olki sama sobie pokupuje, bo wiem, ze sama obecnie nie pracuje i jest na utrzymaniu rodzicow, a przez najblizszy rok sie na zmiany nie zanosi. Do tego bedzie miala wydatek z suknia, butami, fryzjerka i kosmetycza i ma sobie glowy niczym nie zawracac. Jedynie na co ma sie szykowac to na dobra zabawe. Wsio. Ja uznaje zasade: "nie czyn drugiemu co Tobie nie mile". No i od malego rodzice mi wpajali zasade, by "wczuwac sie w drugiego czlowieka". Do dzis mi to zostalo.
ooo hehe nawet nie wiedziałam, że jest taki zwyczaj
Ja tam w sumie nie zamierzam obarczac wielkimi wydatkami swoich świadków, choć znając moją starszą uprze się, ze ona sama wszystko bedzie zalatwiac co do starszej nalezy
Ech....dzis dzwonimy do drugiej sali czy maja wolny termin...jak i tu zajete juz bedzie to nie wiem gdzie my to weselicho zrobimy.... Chyba na wsi w namiocie wojskowym, tak jak w pracy kolega doradzal

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 07:45   #2359
kliwia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ivoclar
chrzesni 2tys
razem? czy od każdego chrzestnego z osobna?
U mnie jest problem, bo moi chrzestni to małżeństwo
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 08:33   #2360
iwonka861
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie chcialam zapytac co to za zwyczaj w ogole? straszne naciaganie i nie dziwie się jaga, że sie zdenerwowalas!! nie slyszalam jeszcze zeby swiadkowie za cokolwiek musieli placic
Byłam starszą trzy lata temu, i też "musiałam" kupić parę rzeczy, ale u mnie niby jest taki zwyczaj Kupowałam kotyliony na 500osób, dwa torty, ubranie do proszenia( gdyż zapraszałam gości razem z panną młodą, i "musiałyśmy" być tak samo ubrane),ubranie samochodu młodych i balony dla samochodów gości, oprócz tego oczywiście prezent,poza tym też trzeba było się ubrać- 2 sukienki, bo wesele dwudniowe...Doszłam do wniosku, że już więcej nie chcę być starszą...Oczywiście swojej starszej nie mam zamiaru obciążać takimi kosztami...
iwonka861 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 09:25   #2361
sas
Wtajemniczenie

hej

u mnie w zwyczaju jest tylko te ze swiadkowa kupuje pannie mlodej bukiet slubny
a wogole mam pytanko..poniewaz moj tato zmarl niedawno i tato tz tez juz nie zyje..wiem ze jest taki zwyczaj ze po eucharystii slubnej para mlodych jedzie na cmentarz z bukietami kwiatow dla zmarlych rodzicow..tylko jedni mowia ze zamawia sie na ta okazje specjalny bukiet a inni ze daje sie te co sie dostalo od gosci..jak jest u was???
i jeszczejedno...moj znajomy powiedzial mi wczoraj, ze bukiet slubny powinno sie uwiesc na plocie czy bramie czy baloknie domu, mieszkania i trzymac tam dopoki nie spadnie z niego ostatni platek..a nie wolno pod zadnym pozorem go wyrzucac bo to przynosi pecha..a poniewaz ja juz jeden mam i juz prawie usechl zastanaiwam sie co zrobic macie taki zwyczaj? buziolki
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 09:27   #2362
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
hej

u mnie w zwyczaju jest tylko te ze swiadkowa kupuje pannie mlodej bukiet slubny
a wogole mam pytanko..poniewaz moj tato zmarl niedawno i tato tz tez juz nie zyje..wiem ze jest taki zwyczaj ze po eucharystii slubnej para mlodych jedzie na cmentarz z bukietami kwiatow dla zmarlych rodzicow..tylko jedni mowia ze zamawia sie na ta okazje specjalny bukiet a inni ze daje sie te co sie dostalo od gosci..jak jest u was???
i jeszczejedno...moj znajomy powiedzial mi wczoraj, ze bukiet slubny powinno sie uwiesc na plocie czy bramie czy baloknie domu, mieszkania i trzymac tam dopoki nie spadnie z niego ostatni platek..a nie wolno pod zadnym pozorem go wyrzucac bo to przynosi pecha..a poniewaz ja juz jeden mam i juz prawie usechl zastanaiwam sie co zrobic macie taki zwyczaj? buziolki
Myślę, że to nie ma znaczenia czy kupisz, czy położysz ten co dostaniecie, liczy się chyba pamięć i gest. A tego zwyczaju z wieszaniem na płocie nie znam
Stary 2008-06-24, 09:35   #2363
kliwia
Zakorzenienie

po co płącić dwa razy na kwiaty, a goście sie nie obrażą ja bym wykoprzystała te od gości.
Co do bukietu, tutaj - nie wiem czy wszyscy - zostawiają bukiet do zasuszenia, i w pierwsza rocznicę go palą.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 10:12   #2364
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

witam
a moja chrzesta jest od 20 lat w stanach i napewno nie przyjedzie na moje wesele (zona brata mojego taty ) poza tym mamy z nia słaby kontakt, tylko do mojej babci dzwonia, wiec nawet na nic od nich nie licze . chrzestny to brat mojej mamy. na jesieni zaczynają budowe domu i tez bedzie cienko u nich z kasa wiec tez wiele sie nie spodziewam

Stary 2008-06-24, 10:16   #2365
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
witam
a moja chrzesta jest od 20 lat w stanach i napewno nie przyjedzie na moje wesele (zona brata mojego taty ) poza tym mamy z nia słaby kontakt, tylko do mojej babci dzwonia, wiec nawet na nic od nich nie licze . chrzestny to brat mojej mamy. na jesieni zaczynają budowe domu i tez bedzie cienko u nich z kasa wiec tez wiele sie nie spodziewam
Ja mam jeszcze lepszego chrzestnego (mąż siostry mojego taty). Parę lat temu prowadził interesy z moim tatą, oszukał go i od tej pory się nie lubimy i na pewno go nie zaproszę. Za to chrzestna jest taka super, że można powiedzieć: "robi" za dwoje
Stary 2008-06-24, 10:27   #2366
ivoclar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
razem? czy od każdego chrzestnego z osobna?
U mnie jest problem, bo moi chrzestni to małżeństwo

od kaZdego chrzestnego z osobna 2 tys czyli w sumie 4tysiaki ,

a tak na marginesie to jak sie rozliczacie ze slubu i z wesela tzn.chodzi mi o to jaki jest podział kosztów z Waszymi TZ?
my np. z moim tz wkładamy wszystkie koszty do jednego worka ,oczywiście pomijając moją suknię ślubną i dodatki i jego garnitur, robimy kreche i dzielimy na pół ;dodam że zarówno z jego jak i moejej strony jest mniej więcej po tyle samo gości

wiem że w niektórych regionach ,a także kilka lat temu podizła był taki że młoda płaci ogólnie za jedzenie ,a młody za wódkę, orkiestrę,kościół itp.
Stary 2008-06-24, 10:34   #2367
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ivoclar Pokaż wiadomość
a tak na marginesie to jak sie rozliczacie ze slubu i z wesela tzn.chodzi mi o to jaki jest podział kosztów z Waszymi TZ?
my np. z moim tz wkładamy wszystkie koszty do jednego worka ,oczywiście pomijając moją suknię ślubną i dodatki i jego garnitur, robimy kreche i dzielimy na pół ;dodam że zarówno z jego jak i moejej strony jest mniej więcej po tyle samo gości

wiem że w niektórych regionach ,a także kilka lat temu podizła był taki że młoda płaci ogólnie za jedzenie ,a młody za wódkę, orkiestrę,kościół itp.
My mamy wspólny budżet. Konto mamy wspólne, mieszkamy już od jakiegoś czasu razem, więc niczego nie dzielimy, co odłożymy idzie albo na wakacje, a po wakacjach zaczniemy właśnie na weselicho zbierać. Moi rodzice pożyczają nam kasę na imprezę, więc po ślubie będziemy wspólnie spłacać.
Stary 2008-06-24, 10:36   #2368
Emm_Aga
Raczkowanie

Dziekuje za mile przyjecie
Jesli chodzi o przygotowania to na razie mamy zarezerwowana sale. I to by bylo na tyle, haha. Ale u mnie jest nadzwyczajna sytuacja, bo narzeczony jest obcokrajowcem, innego wyznania, oboje mieszkamy za granica , a mi zamarzyl sie slub koscielny i weselicho w Polsce. Teraz jestem na wakacjach w Polsce, a w te sobote mam wesele kuzynki, wiec moze cos tam od niej zapozycze, jak na przyklad orkiestre. Narzeczony przylatuje w ten czwartek na tydzien i w sobote jedziemy obejrzec nasza sale plus wpadamy do ksiedza. Wczoraj bylam w mojej parafii i wzielam zaswiadczenie o przeniesieniu do innej parafii. W sobote, juz u "naszego" ksiedza, dowiem sie, jakich dokumentow potrzebujemy.
Staram sie podchodzic do slubu i wesela bardzo na luzie, ale ciezko mi to wychodzi. Ogolnie planowalam za bardzo sie nie przejmowac, bo nawet nie mam jak planowac wszystkiego, bedac za granica, a przylatujac do Polski 2 razy w roku, i jakos idzie, nie jest zle. Sala juz jest, choc na 100 % jeszcze nie wybrana, na razie zarezerwowana, bo slyszalam, ze mimo iz sala i okolica piekna, w takim klimacie staropolsko-goralskim, to z jedzeniem marnie-drogo i "skromne" porcje. Ale te opinie mam tylko od jednej dziewczyny, ktora miala tam swoje wesele 3 lata temu i tak jej tesciowie powiedzieli, ze skromnie. Goscie natomiast byli bardzo zadowoleni. Druga sale wola moi rodzice, ale ja zapieram sie rekami i nogami przed nia, bo jedzenia owszem-mnostwo i wlasny alkohol, ale polozenie fatalne( zaraz przy trasie szybkiego ruchu) i z zewnatrz budynek duzo skromniejszy niz ta moja wymarzona sala ze "skromnym" jedzeniem
zagmatwalam troche, ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi.
A wy macie moze namiary juz na fajna orkiestre z okolic Warszawy/Zyrardowa?
Emm_Aga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 10:46   #2369
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Emm_Aga Pokaż wiadomość
Dziekuje za mile przyjecie
Jesli chodzi o przygotowania to na razie mamy zarezerwowana sale. I to by bylo na tyle, haha. Ale u mnie jest nadzwyczajna sytuacja, bo narzeczony jest obcokrajowcem, innego wyznania, oboje mieszkamy za granica , a mi zamarzyl sie slub koscielny i weselicho w Polsce. Teraz jestem na wakacjach w Polsce, a w te sobote mam wesele kuzynki, wiec moze cos tam od niej zapozycze, jak na przyklad orkiestre. Narzeczony przylatuje w ten czwartek na tydzien i w sobote jedziemy obejrzec nasza sale plus wpadamy do ksiedza. Wczoraj bylam w mojej parafii i wzielam zaswiadczenie o przeniesieniu do innej parafii. W sobote, juz u "naszego" ksiedza, dowiem sie, jakich dokumentow potrzebujemy.
Staram sie podchodzic do slubu i wesela bardzo na luzie, ale ciezko mi to wychodzi. Ogolnie planowalam za bardzo sie nie przejmowac, bo nawet nie mam jak planowac wszystkiego, bedac za granica, a przylatujac do Polski 2 razy w roku, i jakos idzie, nie jest zle. Sala juz jest, choc na 100 % jeszcze nie wybrana, na razie zarezerwowana, bo slyszalam, ze mimo iz sala i okolica piekna, w takim klimacie staropolsko-goralskim, to z jedzeniem marnie-drogo i "skromne" porcje. Ale te opinie mam tylko od jednej dziewczyny, ktora miala tam swoje wesele 3 lata temu i tak jej tesciowie powiedzieli, ze skromnie. Goscie natomiast byli bardzo zadowoleni. Druga sale wola moi rodzice, ale ja zapieram sie rekami i nogami przed nia, bo jedzenia owszem-mnostwo i wlasny alkohol, ale polozenie fatalne( zaraz przy trasie szybkiego ruchu) i z zewnatrz budynek duzo skromniejszy niz ta moja wymarzona sala ze "skromnym" jedzeniem
zagmatwalam troche, ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi.
A wy macie moze namiary juz na fajna orkiestre z okolic Warszawy/Zyrardowa?
moze poszukaj na forum opinii o tych salach i warto je jeszcze raz zwiedzic ja tez mam wymarzona sale i jest dosc drogo ale wymarzona to wymarzona hehe
Stary 2008-06-24, 10:54   #2370
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

nam wesele funduja rodzice mamy mniej więcej podobna ilosc gosci i wszytsko dzielimy na pół. z wyjątkiem sukni slubnej i garnituru. aaa i obrączki kupuje pan młody

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości