|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Uczulenie-skóra alergiczna, ale nieatopowa
Wizażanki, ratujcie
![]() Mam, jak to zazwyczaj u mnie bywa w okresie okolo wakacyjnym, drobniutką wysypkę na całej buzi. COś jak kaszka, tylko delikatniejsze. Widać w zależności od kąta padania światła. No i skóra przez to nie jest gładka tak jak zazwyczaj ![]() ![]() Nie umieszczam tematu w wątku związanym ani ze skóra wrażliwą (bo to nie uczulenie na kosmetyk), ani atopową (bo takiej nie posiadam). Ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoże ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Uczulenie-skóra alergiczna, ale nieatopowa
Hmmm... jeśli to stale występująca w tym samym czasie alergia, to nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości - objawy nie znikną dopóki nie "odstawisz" alergenu. A więc:
1. wybierz się do lekarza i zrób testy (jesienią) - musisz poznać wroga 2. łykaj dalej wapno i leki antyhistaminowe - może Ci się wydawać że to nic nie daje, ale nie wiesz jak skora wyglądałaby bez tych lekow ![]() 3. mnie akurat dopadło to samo - od 2 dni mam kaszkę, która dodatkowo swędziała, twarz miałam spuchniętą - bardzo pomogło mi to serum. Nie mialam niestety colostrum, dałam za to więcej alantoiny i panthenolu - dziś skora wygląda dużo lepiej, nie jest czerwona. Chociaż jeśli piszesz że u Ciebie jest tylko słabo widoczna kaszka to może to serum jest niepotrzebne. Ale jak mówię: to są doraźne sposoby - dopóki "to coś" nie przestanie pylić dopóty nie pozbędziesz się kaszki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Wroga znam doskonale - pyłki traw ;( Jestem alergikiem nie od dzisiaj
![]() ![]() ![]() W internecie przeczytałam, że dla atopowców poleca sie kremy natłuszczające, ale u mnei to się nie sprawdza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na moje ostatnie MEGA uczulenie pani w aptece poradziła mi FENISTIL w żelu<tak tak,ten sam co sie stosuje na ukąszenia owadów> i bardzo pomogło...do tego smarowanie A-Dermą-Exomegą z wyciągiem z owsa...no i jednak wapno od uczulen jest niezbędne...
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam takie ataki uczuleniowe (puchnięcie, pękajaca skóra, stany zapalne0 + permanentnie suchą skórę, ale Twój przypadek jest zupełnie inny... Na swoje uzywam jakiś super natłuszczaczy (ostatnio eucerynę) z olejkiem z wiesiołka ale wydaje mi się, że na Twoje uczulenie to by nie pomogło. Ja polecam wszytsko co łagodzi - alantoina, nmf, d-panthenol, hialuron... Z bardziej aptecznych specyfików na uczulenia skórne znam tylko przemywanie siemieniem lnianym (gotowany w wodzie ok 5 min) robi się z niego taka galareta i okłady z kwasu bornego. A może to uczulenie na truskawki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Na truskawki na pewno nie
![]() Zastanawiałam się nad zakupem Lipobase, ale skoro tego typu kremy pomagają głównie przesuszonym skórą to nei wiem czy jest sens ![]() Ale dzięki Dziewczęta za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ale ja myślałam o ugotowaniu siemienia i przemyciu twarzy tym wyciągiem - to takie gluty się robią.
Nie sądzę, żeby potrzebna Ci była lipobasa. Ona jest na parafinie - do wysuszonej skóry. Niestety nic mi więcej do głowy nie porzychodzi. Może ewentualnie spróbuj jakiegos oleju to problemowej skóry - czyli w zależności albo ogórecznik do tłuste albo wiesiołek do suchej, chociaż chyba chciałas odstawić oleje na chwilę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Kesii - właśnie takie gluty z siemienia dodawałam do maseczek:P Oleje już testowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dokładnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
dominina- na słońce tez nie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.