|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niewybaczalne zachowania gości
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;79877511]Zamiast kwestionowac to czy ktoś umie czytać, zastanów się najpierw czy sama umiesz pisać. Nie zamierzam się domyślać, co gdzieś tam ukrycie miałaś na myśli z tyłu głowy. Wypowiedziałam swoją opinię.
Zaproszenie wysłane pocztą nie jest problemem samym w sobie. Sposób zaproszenia robi różnicę. Dużą. Podobnie jak złożenie życzeń przez wysłanie smsa czy kartki pocztowej nigdy nie będzie tym samym co przyjechanie osobiście do drugiej osoby, spędzenie z nią czasu i złożenie życzeń.[/QUOTE] Ja wyraźnie Napisalam "nie będę jechać specjalnie do kogoś, żeby mu dać zaproszenie", nie wiem co w tym niejasnego? Czego niby miałaś się "Domyślac"? I wychodzi, że zaproszenie poczta jest mniej zaproszeniem niż osobiście Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
Nie wyobrażam sobie tłumaczyć się każdemu czemu wolałam zaoszczędzić czas może u tych na Śląsku zrobili tak samo - pojechali i zostawili zaproszenia u jednej osoby? I dlatego wysyłanie poczta jest dużo lepsze - nie ma pretensji, że do tego pojechali, a do nas nie. Każdy dostaje na swój adres. Odnośnie tego z osobą towarzyszącą - to jest chamstwo. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
Nie wyobrażam sobie tłumaczyć się każdemu czemu wolałam zaoszczędzić czas może u tych na Śląsku zrobili tak samo - pojechali i zostawili zaproszenia u jednej osoby? I dlatego wysyłanie poczta jest dużo lepsze - nie ma pretensji, że do tego pojechali, a do nas nie. Każdy dostaje na swój adres. Odnośnie tego z osobą towarzyszącą - to jest chamstwo. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#4742 |
|
Zakorzenienie
|
Tinker, ale Ty uważasz, że zaproszenie większości gości pocztą na własny ślub, nawet tych, którzy mieszkają blisko, jest ok?
Bo Twoje "nie będę jechać specjalnie do kogoś żeby mu dać zaproszenie" brzmi jak "wyślę wszystkie zaproszenia pocztą"
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2017-12-22 o 12:49 |
|
|
|
#4743 |
|
zuy mod
|
Ja w ogóle nie kumam tego w przypadku znajomych - przecież zwykle się widujecie częściej lub rzadziej, więc jakie specjalnie jezdzic?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4744 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Dać zaproszenie przy okazji spotkania - jak najbardziej. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
Dać zaproszenie przy okazji spotkania - jak najbardziej. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
#4745 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłanie zaproszenia pocztą jest jak najbardziej ok i jest forma grzeczna i oficjalna. Jestem informowana o przyjęciu "osobiście"itd. |
|
|
|
|
#4746 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale moze cos im po drodze wypadło? Albo po prostu zapomnieli? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4747 |
|
Zakorzenienie
|
Też spotkało mnie "z osobą towarzyszącą" po iluś tam latach związku z obecnym mężem. Wkurzyłam się nieziemsko... no, ale cóż.
Natomiast jeśli ktoś się obraził i nie przyszedł na wesele, bo nie dostał zaproszenia osobiście - no nie mam pytań. Większość zaproszeń wysyłaliśmy i nic w tym złego nie widzę.
|
#4748 |
|
Konto usunięte
|
Mnie śmieszy to "z osobą towarzyszącą" W kontekście tego, Że osoby zapraszające są że sobą np. 2 lata, a osoby, które zapraszają są razem np. 5 lat. Ale i tak - osoba towarzysząca !
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4749 | |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Cytat:
|
|
|
#4750 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Żeby nadal kogoś określać przyjaciółką i utrzymywać kontakt nie trzeba się spotykać. Mamy XXI wiek i wiele różnych możliwości kontaktu. Sama mam przyjaciółkę z którą widuję się 1 na 2-4 lata, ale regularnie rozmawiamy. W tym przypadku "częściej lub rzadziej" jest nadal dłuższe niż czas zaplanowania ślubu. |
|
|
|
|
#4751 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozśmieszaj mnie, że wiesz, ile ze sobą dokładnie są Twoi goście - ja np. na ślubie miałam kuzynki, które lubię i z którymi widzę się zawsze, gdy jestem w ich mieście, a pojęcia nie mam, ile są ze swoimi facetami. W większości po prostu zapytałam, czy chcą zaproszenie z osobą towarzyszącą, czy imiennie, a jeśli imiennie, to proszę o dane.
|
|
|
|
#4752 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Btw czasem wystarczy wejść na fejsa, tam ludzie często mają zapisane od kiedy są razem Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2017-12-22 o 18:21 |
|
|
|
|
#4753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4754 |
|
Konto usunięte
|
Przecież zamężna kuzynka równie dobrze może się rozwieść i też będzie kwas
![]() Nie ogarniam problemu ani zapraszania ludzi, z którymi praktycznie nie mam kontaktu i nie obchodzą mnie nawet na tyle, żeby zapytać z kim chcą przyjść. Co do formy zaproszeń - uznawanie zaproszenia wysłanego pocztą jako "gorszego" i uchybiającego godności i robienie z tego powodu dramy stulecia jest śmieszno-żenujące. Natomiast wydaje mi się, że przy wysyłaniu zaproszenia pocztą w dobrym tonie jest także telefon. |
|
|
|
#4755 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7989530 6]Przecież zamężna kuzynka równie dobrze może się rozwieść i też będzie kwas
![]() Nie ogarniam problemu ani zapraszania ludzi, z którymi praktycznie nie mam kontaktu i nie obchodzą mnie nawet na tyle, żeby zapytać z kim chcą przyjść. Co do formy zaproszeń - uznawanie zaproszenia wysłanego pocztą jako "gorszego" i uchybiającego godności i robienie z tego powodu dramy stulecia jest śmieszno-żenujące. Natomiast wydaje mi się, że przy wysyłaniu zaproszenia pocztą w dobrym tonie jest także telefon.[/QUOTE]A w jakim celu telefon? Żeby powiedzieć, że wysłaliśmy zaproszenie? Bo ja myślę, że dobrą opcją byłoby obdzwonic ludzi ok. Tygodnia po wysłaniu zaproszenia, żeby zapytać czy dotarło. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4757 |
|
Konto usunięte
|
Jedno z najlepszych wesel na jakich byłam to było skromne przyjecie po uroczystosci - było cudnie, nic nie rozpraszało uwagi, sami swoi, wszyscy czuli sie swobodnie i to sie widziało tez w Młodych. Po prostu dobrze sie bawili w kameralnym gronie swoich najbliższych i przyjaciół. I uwaga uwaga - zaproszeń nie było wcale
Ze wszystkimi po prostu albo sie widzieli wiec powiedzieli osobiście, albo przez telefon tam gdzie sie nie dało, albo nawet mailem do przyjaciół podróżników których nie było jak inaczej złapać. Jakos kazdy urząd znalazł i stawił sie bez fochów i narzekań Wiec wiecie, kwestia podejścia z obu stron i wszystko da sie załatwić kulturalnie, z zaproszeniem czy bez.
|
|
|
|
#4758 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo np. Moje Kielce można na piechotę przejść w godzinę, ale taką Warszawę? a dodajmy do tego korki, to już szybciej z małego miasta do innego małego miasta, niż z końca duzego do drugiego końca ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4759 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4760 |
|
zuy mod
|
No może to być i godzina w jedną strone, w godzinę można też przejechać 60km albo i wiecej.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tinker robi z osobistego zapraszania gości problem pierwszego świata i zło konieczne, a w sumie nigdy tego nie robiła Jak dla mnie to nic strasznego, wymaga wprawdzie poświęcenia czasu, ale jednocześnie jest w sumie fajne. Każdy jest życzliwy, chwilę się porozmawia itp.itd. Nie wyobrażam sobie, że wysyłam do znajomych z drugiego końca Warszawy zaproszenie pocztą Dla mnie to jest absurd. Każdy robi jak uważa, ale szczerze mówiąc gdyby mi ktoś z Warszawy wręczył w ten sposób zaproszenie to bym była mocno zaskoczona.Możliwe, że dla kogoś, kto miał mnóstwo gości na weselu i listę zrobioną przez rodziców, zapraszanie będzie udręką, ale mnie to na szczęście nie dotyczyło. Jak się zaprasza bliską rodzinę i bliskich znajomych to jakoś tak naturalne jest to, że się chce to zrobić osobiście. Przynajmniej dla mnie. Pocztą wysłałam tylko dwa zaproszenia. Co do zaproszeń zostawianych u rodziców to mieliśmy tak kilka razy i mi to nie przeszkadza. Zawsze para młoda dzwoniła, zapraszali telefonicznie i pytali czy mogą zostawić zaproszenie u rodziców czy może wysłać pocztą. Jak dla mnie to jest ok. Co do osoby towarzyszącej to temat rzeka
|
|
|
|
|
#4762 |
|
zuy mod
|
Ah ok, myślałam że mówisz że to przesada że szybciej się dojedzie od jednego miasta do drugiego
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4763 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Naszych znajomych zaprosiliśmy w sumie grupowo przy okazji organizowania u nas imprezy andrzejkowej. Byli wszyscy najbliżsi przyjaciele i problem z umawianiem się popołudniami sam się rozwiązał. Rodzinę zapraszaliśmy osobiście i straciliśmy na to tydzień urlopu. Znajomi za granicą dostali zaproszenie pocztą do którego dołączona była koperta zwrotna z prośbą o wysłanie potwierdzenia ale i tak miesiąc po wysłaniu zadzwoniłam zapytać czy dotarły zaproszenia. ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
Edytowane przez madzix170 Czas edycji: 2017-12-23 o 15:30 |
||
|
|
|
#4764 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#4765 |
|
Konto usunięte
|
Ja wolałabym zaproszenie dostać poczta niż odbierać od rodziców. Nie mieszkam z nimi już prawie 10 lat.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4766 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4767 | |
|
Konto usunięte
|
Niewybaczalne zachowania gości
Cytat:
Ja rodziców mam 350km dalej. Nie mieszkam z nimi i nie prowadzę z nimi wspólnego gospodarstwa domowego. Moja rodzina o tym wie (tj ze mieszkam gdzie indziej). Nie widzę powodu zostawiania młodym ludziom zaproszenia u rodziców, nawet jeśli młodzi mieszkają 5km dalej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4768 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale nie widzę problemu w zostawianiu Zaproszeń u rodziców, jeśli Mieszka się blisko, no i np. Mieli podjechać, ale czas goni. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4769 |
|
Biała Dama
|
A ja dalej nie wiem co jest obraźliwego w osobie towarzyszącej
|
|
|
|
#4770 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:45.

może u tych na Śląsku zrobili tak samo - pojechali i zostawili zaproszenia u jednej osoby? 
Bo Twoje "nie będę jechać specjalnie do kogoś żeby mu dać zaproszenie" brzmi jak "wyślę wszystkie zaproszenia pocztą"

Wiec wiecie, kwestia podejścia z obu stron i wszystko da sie załatwić kulturalnie, z zaproszeniem czy bez.
bo np. Moje Kielce można na piechotę przejść w godzinę, ale taką Warszawę?