|
|
#451 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Rozmowa o pracę - prześwietlenie ?
Cytat:
Jak ktoś np. należy do grona "uwielbiam pić do upadłego" , to wielce prawdopodobne że nie przyjdzie do pracy po weekendzie w 100% dyspozycji Chociaż w drugiej strony ma to swoje plusy, bo przynajmniej wiadomo, że pracownik jest szczery
|
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozmowa kwalifikacyjna
hej!
4 nauczycieli maglowalo mnie przez 20 minut czekam na wyniki, moze zadzwonia a dzis na stronie urzedu miasta znalazłam kolejne oferty z ich szkoły
|
|
|
#453 |
|
Konto usunięte
|
Titania, to teraz już oficjalnie trzymam
.Jak przebiegała rozmowa? ![]() Jakie pytania? Co do innych ofert, myślę że warto na wszelki wypadek sprobować. Moja koleżanka miała trzy podejścia do pewnej firmy i za trzecim razem się udało.
|
|
|
|
|
#454 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale cos mi sie tak dłuzy, jak nie zadzwonia to sama zadzwonie jutro w sprawie tych nastepnych. troche mi głupio tak wydzwaniac i napraszac sie ale chyba nie ma wyboru jak sie chce miec prace.pytania nie byly trudne, o wykształcenie, o zaangazowanie w ewentualne projekty, o kwalifkacje, plany na przyszlosc, o to co sadze o informatyce (byl tam nauczyciel informatyki) o doswiadczenie w nauczaniu o to jak podoba mi sie szkoła itp ogolnie bylo ok, usmiechali sie, kiwali glowami
|
|
|
|
#455 |
|
Konto usunięte
|
Przypuszczałam, że zapytają o zaangażowanie w projekty i doświadczenie w nauczaniu.
Ja także bym o to pytała. Bądź cierpliwa, bo nie zaśniesz w nocy. ![]() Może nieco wina? Co do ewentualnych telefonów, jestem za, byle delikatnie i bez przesady. Sądzę, że to wyczujesz. |
|
|
|
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mozna bylo sie spodziewac pytan o teaching experience, bylo oczywiste. a moze sie skusze na winko ![]()
|
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
Stad wypływa nauka: nie podawaj swojego prawdziwego nazwiska na forach i portalach
|
|
|
#458 |
|
Raczkowanie
|
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
#459 |
|
Raczkowanie
|
Będzie dobrze, byle się nie bać i być sobą
|
|
#460 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam jutro bardzo ważną rozmowę w banku pko sa. Bardzo ważną bo bardzo dużo zależy od tego jak sie zaprezentuje, będzie to rozmowa ogólna po której pracodawca zdecyduje do jakiego działu ewentualnie się nadaję, proszę o jakieś rady, może ktoś był tam na rozmowie??
|
|
#461 |
|
Przyczajenie
|
Dokładnie
![]() Albo nie wpisywać całego nazwiska, jak ktoś ma coś do ukrycia ![]() Jak ktoś stara się o stanowiska dyrektora generalnego lub inne tego typu stanowisko, to lepiej skasować swoje profile <oczywiście żartuję>
|
|
#462 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uwazam ze to googlowanie pracownikow i szperanie oo ich stronach i portalach jest chamskie i nie fair, swiadczy to o tym ze pracodawca nie ufa kandydatowi i chce zdobyc informacje nie od samego zainteresowanego, z jego wlasnych ust ale z innych, niebezposrednich zrodeł, czesto nie oddajacych prawdziwego odbicia charakteru, nie mowiac juz o kwalifikacjach, pracownika.
szperanie po nasza-klasa uwazam za wielki NIEprofesjonalizm, wg mnie kazda szanujaca sie firma nie powinna tego robic. a w necie lepiej pozostawac na tyle anonimowym ile mozna
|
|
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie ze internet to zrodlo informacji i wchodzi sie do niego po to aby sie czegos dowiedziec ale szperanie przez pracodawce po czyichs blogach, forach, prywatnych stronach, czy stronkach typu:social networking site jak nasza klasa to lekka przesada, przeciez na takich stronach nie ma kwalifikacji pracownika a jego wiarygodnosc i rzetelnosc nalezy sprawdzic w praktyce a nie wywnioskowywac z czyichs postow. przeciez na blogach ludzie umieszczaja prywatne wiadomosci o swoich zwiazkach, partnerach, skucesach, porazkach, zamieszczaja prywatne zdjecia rodzin itp pracownik powinien byc oceniony na podst swoich kwalifikacji a nie image'u jaki kreuje w internecie a przeciez wiemy ze wiele osob udajekogos innego niz jest nim w rzeczywistosci. co do nakłamania w swoim cv, nie rozumiem jak mozna cos takiego robic, przeciez bierze sie odpowiedzialnosc za podanie takich informacji a prawda i tak wyjdzie predzej czy pozniej na jaw. kto sobie dopisuje rzeczy do cv powinien sie liczyc z konsekwencjami takimi jak zwolnienie z pracy czy usunecie ze stanowiska. nieszczegolnie mi zal takich osob. jesli wpakowały sie potem w klopoty, to ich problem. trzeba myslec co sie pisze ![]() nasza-klasa, to chyba najwygodniejsze zrodlo prywatnych informacji dla polskich pracodawcow, na poczatku sama myslałam zeby dołaczyc do tego portalu i odszukac dawnych zanjomych ale ostatnio cos za glosno o nim (w sensie negatywnym) no i jeszcze teraz ta wiadomosc ze pracodawcy sobie w niej grzebia, nieee,dziekuje, to juz nie dla mnie
|
|
|
|
#465 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A pracodawca tez człowiek i jak się dowie, że mam męża, dziecko, czy ładny ogródek, to tragedii nie będzie? No, chyba, że ktoś szaleje i się zapomina...
|
|
|
#466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zasadniczo zaden test i rozmowa kwalifikacyjna nie odda w 100% zdolnosci i charakteru pracownika, przekonac sie o tym mozna jednynie zatrudniajac go i pracujac z nim, podobnie jest z egzaminami, noga sie moze podwinac, stress i juz wynik zafałszowany to ze ktos niezle wyglada w garniturze nie znaczy ze ma odpowiedno w glowie, zgadzam sie z tym, w wielu przypadkach sa to pozory. niestety. ![]() osobiscie jestem zwolenniczka mowienia i pisania prawdy, dlatego nie pochwalam tego ze ktos dopisuje sobie kwalifikacje, powinien wiedziec czym to pachnie. a co do prywatnosci i publikowania danych w necie, sa osoby ktore nie chca aby ktos obcy, a juz na pewno nie ich przyszly potencjalny pracodawca znal ich prywatna sytuacje. nalepiej to samemu sie zgooglowac i zobaczyc so wyskoczy w necie a potem pozmieniac dane
|
|
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja osobiscie nigdy nie podaje swojego nazwiska w necie, albo wstawiam xyz a tak wogole to nie udzielam sie na polskich stronkach, wybieram angielskie i zawsze pod jakims nickiem.
|
|
|
|
#469 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem po rozmowie. Przynajmniej wiem jak to wyglada. Opowiadac o sobie nie umiem wiec to powiedzialam, porozmawialysmy o kole naukowym a na samym koncu jak przedstawila mi wszystkie informacje o jej zainteresowaniach(bo spytalam). Porozmawialysmy chwile o motocyklach
i o tym ze pracowalam w warsztacie samochodowym u taty. Zobaczymy co z tego bedzie. Babeczka bardzo mila i fajna Zawsze wiem jak wyglada taka rozmowa przynajmniej
|
|
#470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#471 |
|
Konto usunięte
|
Co konkretnie wyczytałaś?
|
|
|
|
|
#472 |
|
Zadomowienie
|
Konkretnie to można poczytać tutaj, bo trudno wszystko mi opisywać:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=54651
|
|
#473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwazam, ze googlanie i studiowanie NK i innych takich jest ok samo w sobie. Pod warunkiem, ze nie jest jedynym sposobem wyrabiania sobie opinii o kims. Faktycznie pracodawca, ktory nie zdobywa informacji bezposrednio od potencjalnego pracownika zwlaszcza gdy go ma na spotkaniu twarza twarz mnie zaskakuje A wyciaganie info o zasianych kwiatkach w ogrodku kandydata pytaniem w stylu czemu bratki a nie tulipany akurat na oficjalnym spotkaniu jakim badz co badz jest rozmowa jest zachowaniem nie adekwatnym.Ponadto rozmowa w stylu "to niemozliwe, aby.." i inne podwazanie zawartych informacji jest zwyczajnie niegrzeczna, wrecz chamska, jedyna okolicznoscia lagodzaca jest juz chyba tylko argument - "znalem/am dobrze firme X, ktora pani podaje w cv i szef jej (moj dobry przyjaciel) zamknal ja juz 5 lat temu, a pani pisze, ze pracowala tam w zeszlym roku". Czyli posiadanie twardych dowodow na to, ze to klamstwo. Nie dziwie sie, ze taki podwazajacy czyjes osiagniecia styl rozmowy moze irytowac. Ja np. uslyszalam kiedys, ze "to niemozliwe, aby kobieta zajmowala sie takimi rzeczami jak Pani" Cisnienie mi niezle sie podnioslo, ale nie dalam sie sprowokowac. Przeciez nie bede komus udawadniac, ze 2+2=4, albo, ze kij ma 2 konce. ![]() Cytat:
Ale to, ze A jest nie fair wobec B, nie upowaznia B do bycia nie fair wobec C. To tak nie powinno dzialac i nic nie tlumaczy. Ponadto o ile rozumiem, ze ktos chce jak najwiecej wiedziec (z roznych zrodel), tak nie rozumiem jak ktos tym atakuje, wyciaga w niestosownym momencie czy uzywa jako karty przetargowej. Bo to troche niepowazne. |
||
|
|
|
|
#474 |
|
Konto usunięte
|
Swoją praktykę dyplomową podczas studiów odbywałam właśnie we wspomnianym przez Ciebie banku.
Kiedyś zaproponowano mi pracę w innym, którego nazwy nie będę wymieniać, ale zdecydowałam, że chcę robić coś zupełnie innego, co robię zresztą do tej pory. Zadowolenie z pracy w banku zależy głównie od tego, jakie masz, bądź miałaś oczekiwania. Banki zwracają uwagę na wyniki swoich pracowników, przywiązują do tego dużą wagę, ponieważ konkurują ze sobą w dziedzinie sprzedaży tak zwanych produktów bankowych. Prowadzi się specjalne rankingi dyrektorów, oddziałów, pracowników szeregowych... Na pewno musisz liczyć się z koniecznością zostawania po godzinach i swego rodzaju stresem. Umiejętnością pokazania, że radzisz sobie i nie spadniesz w rankingach. Pod kątem finansowym nie spotkałam wielu osób, które by narzekały bardzo na tę pracę. Dużo zależy od tego na jakie stanowisko Cię przyjmą. Jak poszła rozmowa? |
|
|
|
|
#475 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() BTW, tego ściemniania w CV absolutnie nie popieram i jestem przeciwna, po prostu napisałam to, aby pokazać, że zarówno pracownicy, jak i pracodawcy bywają nie fair.
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
Jutro mam rozmowę w wielkiej, zagranicznej korporacji. Praca zupełnie nie w moim zawodzie, zupełnie nie znam się na tym, czym miałabym się zajmować, ale zabrzmiało ciekawie i chciałabym się tym zajmować , więc wysłałam aplikację. W Cv mam wpisane, że nie zajmowałam się nigdy niczym podobnym, ale w liście napisałam, że mam nadzieję, że spełniam ich zainteresowania. No i miła pani dziś zadzwoniła i spytała, czy nie zechciałabym przyjść jutro. Teraz siedzę i się uczę dziwnych terminów i czytam więcej o firmie, żeby nie wyjść na ignorantkę.
Postanowiłam podejść na luzie, w końcu jak im się nie spodobam, to nie koniec świata, pracy we Wrocławiu jest dużo. Stwierdziłam, że będę sobą. Zobaczymy, czy w praniu nie okaże się, że zeżre mnie stres ![]() Czy nietaktem będzie, jeśli nie mając doświadczenia w takiej pracy, na pytanie o spodziewane zarobki powiem, że na pełen etat chciałabym zarabiać 1700 zł netto? Aha, w CV mam sporą lukę w zatrudnieniu (nie licząc pracy "na czarno" której nie wpisałam, siedziałam w domu, bo młode mi chorowało), czy mogą mnie spytać, dlaczego miałam tak długą przerwę w pracy? No i czy powinnam wtedy przyznać się, że to ze względu na chorujące dziecko? (które przeszło już choroby wieku dziecięcego i kolejny rok już przeszło raczej bez chorób)? I jeszcze jedno- pani powiedziała "gdyby miała pani jakieś pytania odnośnie pracy, proszę dzwonić pod ten numer". Nie mam w zasadzie pytań, bo wolałabym wybadać sprawę na rozmowie. Nie potraktują tego jako brak zainteresowania? Wydaje mi się, że wręcz głupie byłoby dzwonienie i dopytywanie... |
|
|
|
|
#477 |
|
Zadomowienie
|
To nic, że nie masz doświadczenia. Korporacje często wychodzą z założenia, że same wszystkiego nauczą. Korporacje z prawdziwego zdarzenia liczą się z tym, że na początek jakiś rok szkoleń. Np. liczy się dla nich znajomość języków, a resztą sami się zajmą.
Nie wiem, o jakie stanowisko chodzi, ale jeśli czujesz, że możesz przestrzelić to podaj widełki albo zaznacz że na okresie próbnym, na którym będziesz się uczyć, może być mniej. Brak pytań, nie oznacza braku zainteresowania. To, że Pani daje taką możliwość, nie oznacza, że musisz z niej korzystać na rozmowie też padnie taka kwestia
|
|
|
|
|
#478 |
|
Rozeznanie
|
Impersona mimo że nie masz doświadczenia to masz prawo sama ustalić satysfakcjonującą Cię płacę a ta którą podałas nie jest zła. Choć tak jak było napisane wyżej, widełki są najlepsza formą wyrażenia swoich chęci płacowych.
Z tym 'przyznaniem się' do okresu choroby dziecka.. myślę ze dużo zależy od tego na kogo się trafi na rozmowie. Twoja sytuacja jaką przeżyłaś może zostac odebrana i dobrze i źle (że może się taka sytuacja powtorzyc kiedy bedziesz ich pracownikiem a to pracodawcy nie na rękę). Ale jak dla mnie, nie powinnaś się przejmować na zapas czymś takim, zapytają to powiedz prawdę, po co owijac w bawełnę ![]() Zadzwonienie do nich nie jest głupie skoro sami to proponują. Pierwszy raz się spotykam z czymś takim, że można wypytać dzwoniąc do nich, jeszcze przez rozmową o jakie stanowisko się ubiegasz?powodzenia
|
|
#479 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo mi się podoba Twoje podejście - coś Cię zainteresowało i chcesz to robic, idziesz - jak się nie uda do zawsze jest doświadczenie
1700zł nie jest nietaktem... Przynajmniej w Warszawie żadnym... W korporacji, gdzie pracuje dużo osób zatrudnianie "szczawika" - osoby totalnie zielonej przejdzie, bo będzie dużo osób od których można się czegoś nauczyc, oni i tak zakładają sobie że zaczniesz zarabiac na swoją pensję za jakieś pół roku dopiero. O chorobie dziecka mówic nie musisz - różnie to może zostac potraktowane. Możesz powiedziec że byłaś w domu z dzieckiem - o więcej nie mają prawa spytac. I jak wszystkim - POWODZENIA życzę I dziewczyny (i chłopcy) pracodawca zawsze może spytac o brutto (jego nasze netto nie interesi zupełnie). Mnie z początku dobijali tym pytaniem... Czyli 1700zł to około 2400zł BRUTTO Dla osób które jak ja mają z tym problemy prosty kalkulatorek http://www.infor.pl/kalkulatory/brutto_netto.html
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
|
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"szczawika" dobre! dobre!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

, to wielce prawdopodobne że nie przyjdzie do pracy po weekendzie w 100% dyspozycji 

.

dobre! dobre!