Jaką książkę obecnie czytacie? II - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-25, 10:56   #3571
moya07
Zakorzenienie

Dot.: jaką książkę obecnie czytacie? II

skończyłam ,,ja z nadwagą" teraz czytam ,,tyle jest gwiazd" Giulia Carcasi. Rano jak zaczełam to nei mogłam się oderwac, wciągające, dla nastolatków, ale nie takie jakieś puste. Dużo przemyśleń, spostrzerzeń mądrych
Stary 2008-06-25, 11:08   #3572
paula007
Zakorzenienie

Czytam Dziennik Anne Frank. Świetnie napisane i bardzo poruszające.

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 11:17   #3573
sss87
Zadomowienie

Dzisiaj zacznę Łuk triumfalny E.M. Remarque

sss87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 11:37   #3574
lir391
Zakorzenienie

Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? II

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Władca Pierścieni: Wyprawa Tolkiena po raz, hm, 3?
oho, wielka fanka Tolkiena, czy tylko tej trylogii? ja przeczytalam raz, ladnych pare lat temu, nawet mi sie podobalo, ale powracac do niej nie zamierzam

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Znam już mordercę Pani McGinty. Fajnie skonstruowany i napisany kryminał m.in. dlatego że do końca nie wiedziałam kto zabił.

Moim pierwszym było chyba "Dziesięciu murzynków".
też mi się podobała "Pani McGinty" natomiast chwalone przez Ciebie "Morderstwo w trzech aktach" jakoś mnie rozczarowało, dość dawno je czytałam.
Moim pierwszym było "Morderstwo w Orient Expressie".

Obecnie czytam "Złowrogą pętlę" Aleksandry Marininy i bardzo mi się podoba, znacznie bardziej niż "Gra na cudzym boisku" tej autorki. Wczułam się w jej styl pisania, rosyjskie realia są bardzo ciekawe i fabuła też nieźle się rozwija, a jestem dopiero w 1/3

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 11:51   #3575
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lir391 Pokaż wiadomość
oho, wielka fanka Tolkiena, czy tylko tej trylogii? ja przeczytalam raz, ladnych pare lat temu, nawet mi sie podobalo, ale powracac do niej nie zamierzam
Wielka fanka fantastyki, a tę trylogię traktuję jako Biblię fantasy Czekają mnie jeszcze inne książki tego autora, ale póki co robię sobie małą powtórkę z przygód Froda i jego przyjaciół

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 12:02   #3576
your Angel
czyli Endżi

Dzisiaj skończyłam "Czułego barbarzyńcę" Hrabala (uwiodła mnie ta książka ) i teraz jestem w trakcie "Bridy" Coehlo. I tu już gorzej. Zmęczyłam chyba dwie książki tego autora ("11 minut" i "Zahir") i zdecydowanie fanką się nie nazwę Jednak "Brida" jest w moim odczuciu tak słaba, że po prostu szkoda czasu na tą książkę. Niby o wprowadzaniu dziewczyny w arkana magii, a taka wydumana, odrealniona (a we wstępie autor sam podkreśla jak to skrupulatnie trzyma się wszystkich wytycznych jakie otrzymał od magów ) i wymyślana na siłę, że żal

Ale już jestem w połowie więc dokończę. Może końcówka będzie lepsza i podniesie poziom
Stary 2008-06-25, 13:04   #3577
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Ana miłej lektury. Recenzje Fuentesa juz czytałam. Z jego książek przeczytałam "Terra nostra" , a leży sobie ' Lata z Laurą Diaz".
Ciekawa jestem tej ksiazki Jougla.
Dziękuję A jak podobała Ci się 'Terra nostra'? Muszę przyznać, że Fuentes zaintrygował mnie niesłychanie. Z jednej strony pisze powieści, których po paru stronach mam serdecznie dość (momentami obrzydliwe, często męczące), z drugiej - posługuje się tak pięknymi zdaniami, konstruuje tak przemyślne opowieści, że warto pokonywać niechęć, żeby znaleźć takie perełki

Portret nieobecnej przeczytany i zrecenzowany Próbowałam znaleźć o autorze trochę więcej informacji, ale, co ciekawe, właściwie nic nie ma. Google milczy, aż dziwne

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
W koncu zaczynam Cien wiatru
Slyszac niemal same zachwyty i pozytywne opinie, postanowilam poczekac do wakacji, aby moc sie dac calkowicie pochlonac
Miłej lektury! Mam nadzieję, że zauroczy Cię, tak jak mnie zauroczył

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Moim pierwszym było chyba "Dziesięciu murzynków".
O, jeden z moich ulubionych Ale wiesz, używasz niepoprawnego politycznie tytułu... (Swoją drogą do dziś nie mogę przeboleć decyzji o jego zmianie i cieszę się, że choć swoich książek Christie mam zaledwie parę, to 'Dziesięciu Murzynków' mam, a nie 'Dziesięciu żołnierzyków' czy 'I nie było już nikogo'...

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Wreszcie zabrałam się za "Co widziały wrony" Ann-Marie MacDonald.
I jak się podoba? (Mam nadzieję, że się podoba

A ja dzisiaj zaczynam Kota, który wąchał klej Lilian Jackson Braun
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 13:55   #3578
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Dziękuję A jak podobała Ci się 'Terra nostra'? Muszę przyznać, że Fuentes zaintrygował mnie niesłychanie. Z jednej strony pisze powieści, których po paru stronach mam serdecznie dość (momentami obrzydliwe, często męczące), z drugiej - posługuje się tak pięknymi zdaniami, konstruuje tak przemyślne opowieści, że warto pokonywać niechęć, żeby znaleźć takie perełki

Portret nieobecnej przeczytany i zrecenzowany Próbowałam znaleźć o autorze trochę więcej informacji, ale, co ciekawe, właściwie nic nie ma. Google milczy, aż dziwne

A ja dzisiaj zaczynam Kota, który wąchał klej Lilian Jackson Braun
Ana, wcale niełatwo czytac Fuentesa, jak sama też piszesz. A "Terra nostra" to 3-tomowa powieść, wiec dużo czytania. A jednak mimo chwil niechęci ,zwątpienia, podobała mi się książka. Trzeba się przyzwyczaić do historycznej wędrówki w czasie i powrotu do p-tu wyjscia -Paryża 1999.
Co za tajemniczy pan ów Jougle ?
Na razie przeczytałam 2 "koty" , mam jeszcze jedną książkę. Na potem.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 14:06   #3579
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ana, wcale niełatwo czytac Fuentesa, jak sama też piszesz. A "Terra nostra" to 3-tomowa powieść, wiec dużo czytania. A jednak mimo chwil niechęci ,zwątpienia, podobała mi się książka. Trzeba się przyzwyczaić do historycznej wędrówki w czasie i powrotu do p-tu wyjscia -Paryża 1999.
Co za tajemniczy pan ów Jougle ?
Na razie przeczytałam 2 "koty" , mam jeszcze jedną książkę. Na potem.
Trzytomowa? To faktycznie monumentalna. Nie wiem wobec tego czy się na nią od razu porwę, ale przyjrzę się jej z pewnością. Na razie obok 'Kota,...' zaczęłam podczytywać pamiętniki Fuentesa z lat 2000-2004 ('Contra Bush'). Ciekawe doświadczenie, ponieważ Fuentes jest skrajnie antybushowski, a ja, choć Busha jr. niespecjalnie lubię, to gdzieś tam mam moją amerykanistyczną słabość dla neokonserwatystów. To starcie jego poglądów z moimi, niesamowicie podnosi mi ciśnienie

Właśnie nie wiem i niezwykle mnie to intryguje. Kiedy wpisze się do wyszukiwarki jego nazwisko pojawiają się wyłącznie polskojęzyczne strony. Żadnej informacji zza granicy. Tak się zastanawiałam, czy wydawnictwo nie popełniło błędu w nazwisku? Ale z drugiej strony Muza raczej nie dopuściłaby do takiego błędu. Niezwykle mnie to frapuje i, co by nie mówić, ciekawie wpisuje się w fabułę samej powieści. Można zapytać czy Stephane Jougla, podobnie jak Madeleine w ogóle istnieje?

Stary 2008-06-25, 14:32   #3580
Ondine
Rozeznanie

Ja ją mam w 3 tomach, może wydano tez jako jedną ksiązkę.Tyko takie tomiszcza są nieporęczne jak"Filary ziemi" str800."Terra nostra " jest dobra do czytania , gdy masz dużo czasu. Na mnie tak patrzy druga ksiazka Fuentesa, ale jakoś na razie nie mam ochoty poznawać Laury Diaz.
Mnie raczej nie pociągają ksiażki , w których dominuje polityka współczesna( starożytna, średniowieczna-tak), ale dla kogoś, kogo to ciekawi na pewno rzecz warta uwagi.
Irytuje mnie ,że nic nie można znaleźć o człowieku, ktorego książkę wydano.Masz racje, Muza starannie wydaje ksiazki ,więc chyba by błędu w nazwisku nie zrobiono.
Stary 2008-06-25, 14:43   #3581
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie nie wiem i niezwykle mnie to intryguje. Kiedy wpisze się do wyszukiwarki jego nazwisko pojawiają się wyłącznie polskojęzyczne strony. Żadnej informacji zza granicy. Tak się zastanawiałam, czy wydawnictwo nie popełniło błędu w nazwisku? Ale z drugiej strony Muza raczej nie dopuściłaby do takiego błędu. Niezwykle mnie to frapuje i, co by nie mówić, ciekawie wpisuje się w fabułę samej powieści. Można zapytać czy Stephane Jougla, podobnie jak Madeleine w ogóle istnieje?

aż z ciekawości sama go wygooglowałam i wyskoczyły mi informacje tylko po francusku

i żeby nie było, że offtopuję to teraz czytam "sędziego di i wielki dzwon"

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 14:59   #3582
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
aż z ciekawości sama go wygooglowałam i wyskoczyły mi informacje tylko po francusku
http://fr.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Jougla - informacja jest szalenie obszerna

Niestety, francuskiego nie znam to i sobie po francusku nie pogoogluję. Ale tak czy siak, bida straszna jeśli chodzi o jakiekolwiek info na jego temat

Cytat:
Ja ją mam w 3 tomach, może wydano tez jako jedną ksiązkę.Tyko takie tomiszcza są nieporęczne jak"Filary ziemi" str800."Terra nostra " jest dobra do czytania , gdy masz dużo czasu.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Są nieporęczne, niewygodne i, na dodatek, szybko się niszczą. Do 400-500 str. tom może mieć, ale więcej? Bez sensu Widziałam, że 'Terra nostra' w tym ostatnim wydaniu z 'Salamandry' była właśnie trzytomowa i jest to ostatnie polskie wydanie, już niedostępne. Zerkałam na anglojęzyczny przekład, ale... blisko 800 stron. To ja podziękuję

Stary 2008-06-25, 15:07   #3583
doodkaa
Raczkowanie

GG do doodkaa

Plotkara, a miało być tak pięknie ostatnia!
doodkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 15:10   #3584
Euphoria88
Raczkowanie

"Madame Bovary" Flauberta.
Stary 2008-06-25, 15:11   #3585
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
http://fr.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Jougla - informacja jest szalenie obszerna

Niestety, francuskiego nie znam to i sobie po francusku nie pogoogluję. Ale tak czy siak, bida straszna jeśli chodzi o jakiekolwiek info na jego temat

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Są nieporęczne, niewygodne i, na dodatek, szybko się niszczą. Do 400-500 str. tom może mieć, ale więcej? Bez sensu Widziałam, że 'Terra nostra' w tym ostatnim wydaniu z 'Salamandry' była właśnie trzytomowa i jest to ostatnie polskie wydanie, już niedostępne. Zerkałam na anglojęzyczny przekład, ale... blisko 800 stron. To ja podziękuję

dla mnie francuski to też całkiem obcy język podejrzewam, że czytelnik np. niemiecki szukający informacji nt. krajewskiego też będzie narzekał, że strasznie ciężko coś znaleźć

pod drugim stwierdzeniem mogę się obiema łapkami podpisać, bo strasznie źle mi się czyta takie opasłe tomiszcza, szczególnie jak są w miękkiej oprawie. dlatego m.in nie mogę sie za "święte gry" zabrać.

twory i potwory

Stary 2008-06-25, 15:11   #3586
Ondine
Rozeznanie

Otworzyłam podaną przez Ciebie stronę i ...mam 2 zdania. CO JEST? no to niech pan Jougle pozostnie tajemnicą.
Shachownico i jak podoba Ci sie sędzia Di? Ja czytałam 'Sędzia Di i nawiedzony klasztor". Nie byłabym zła, gdybym mogła cos jeszce przeczytać.
Pytałaś o "labirynt śmierci". Oceniam go średnio jako kryminał , ale potarktowałam jako obyczjowa powieścz watkiem kryminalnym i bylo o wiel lepiej. Na weekendowe czytanie akurat.
Stary 2008-06-25, 15:14   #3587
Juncia
Zakorzenienie

Czytam "Króla szczurów" James Clavell - ok, ale mnie nie porwalo.
Juncia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 15:28   #3588
babciamalina125
Rozeznanie

Czytam "Zakupy moja miłośc" Kinselli Sophie
Stary 2008-06-25, 15:38   #3589
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Otworzyłam podaną przez Ciebie stronę i ...mam 2 zdania. CO JEST? no to niech pan Jougle pozostnie tajemnicą.
Shachownico i jak podoba Ci sie sędzia Di? Ja czytałam 'Sędzia Di i nawiedzony klasztor". Nie byłabym zła, gdybym mogła cos jeszce przeczytać.
Pytałaś o "labirynt śmierci". Oceniam go średnio jako kryminał , ale potarktowałam jako obyczjowa powieścz watkiem kryminalnym i bylo o wiel lepiej. Na weekendowe czytanie akurat.
ja jestem wielką miłośniczką sędziego to już mój 8 tom i mogę szczerze polecić, którąkolwiek z jego przygód. mimo dość znacznej westernizacji fabuły przez van gulika, i tak o wiele lepiej oddają "ducha wschodu" niż jakakolwiek inna powieść historyczna jaką czytałam, no może poza jedną ale ona nie była wydana w polsce.

twory i potwory

Stary 2008-06-25, 15:45   #3590
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
pod drugim stwierdzeniem mogę się obiema łapkami podpisać, bo strasznie źle mi się czyta takie opasłe tomiszcza, szczególnie jak są w miękkiej oprawie. dlatego m.in nie mogę sie za "święte gry" zabrać.

a ja za "Bastion" Stephen Kinga (prawie 1400 stron), który niszczeje już na półce ponad 5 lat.

Cytat:
Napisane przez Juncia Pokaż wiadomość
Czytam "Króla szczurów" James Clavell - ok, ale mnie nie porwalo.
Mnie porwało, nawet bardzo. Przykro było mi się rozstawac z bohaterami przy koncówce.
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 16:41   #3591
marthinisa
Rozeznanie

Witam towarzyszki Teraz rzadko tu zaglądam, bo przyjechałam na wakacje do Polski, a tu miliardy spraw do załatwienia, jak zawsze z resztą

U mnie narazie na wokandzie nic, ale za to WY kochane...pięknie po prostu.

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Czytam:
"Nie opuszczaj mnie" - Kazuo Ishiguro
Mnie bardzo poruszyła, jestem ciekawa Twoich wrażeń.

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
'Spalona żywcem' Souad.
Ta z kolei nie poruszyła, ale raczej wstrząsneła mną, jak wszystkie podobne historie z resztą - powodują u mnie kiepski nastrój i złość i...ulgę, że urodziłam się w Europie...

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
W koncu zaczynam Cien wiatru
Slyszac niemal same zachwyty i pozytywne opinie, postanowilam poczekac do wakacji, aby moc sie dac calkowicie pochlonac
Ja też wkrótce zacznę Cień Watru, już nie mogę się doczkekać...

Cytat:
Patrz wyżej

Cytat:
Napisane przez olkaa86 Pokaż wiadomość
"Od kultu do zbrodni. Ekscentryzm i szaleństwo w religiach XX wieku" Jacka Sieradzana Brzmi ciekawie... powiedzmy:P Nie sposób się oderwać!! Książka masakrycznie szokuje...
Bardzo intrygujący tytuł, chyba wpiszę na listę MUST HAVE..

Cytat:
Napisane przez Euphoria88 Pokaż wiadomość
Uwielbiam, i zawsze żal mi głownej bohaterki...

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 17:51   #3592
bubelmart
Rozeznanie

Cytat:

jakby co to zgłaszam się do pomocy z tym francuskim

Cytat:
Napisane przez Euphoria88 Pokaż wiadomość
też mnie to niedługo czeka (w oryginale! )

ale narazie wakacyjnie i odprężająco Nora Roberts 'Willa'

anyone who can touch you
- can hurt you or heal you
bubelmart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 20:15   #3593
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
O, jeden z moich ulubionych Ale wiesz, używasz niepoprawnego politycznie tytułu... (Swoją drogą do dziś nie mogę przeboleć decyzji o jego zmianie i cieszę się, że choć swoich książek Christie mam zaledwie parę, to 'Dziesięciu Murzynków' mam, a nie 'Dziesięciu żołnierzyków' czy 'I nie było już nikogo'...
ja również byłam zaskoczona zmianą! Dostałam od kogoś "I nie było już nikogo..." ucieszona, uchachana, patrzę... a tu powtórka z rozrywki, bo "Murzynków" już czytałam.
O tytule 'Dziesięciu żołnierzyków' nie słyszałam?

Cytat:
Napisane przez sss87 Pokaż wiadomość
Dzisiaj zacznę Łuk triumfalny E.M. Remarque
bardzo mi się podobała

Cytat:
napisz koniecznie co myślisz na jej temat!

Skończyłam "Kota, który rozmawiał z duchami" i właśnie zaczęłam "Pokutę". Akcja toczy się powoli i sennie...
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 20:18   #3594
*Claire*
Wtajemniczenie

'Marker' Cooka-świetny kryminał

*Claire* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 20:36   #3595
pink69
Zakorzenienie

Skończyłam "Maigret zastawia sidła" a teraz w kolejce "Ostatni sędzia" Grishama

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 20:42   #3596
czarne_pazurki
Raczkowanie

GG do czarne_pazurki

Zaczynam "Wielki Marsz" Kinga..Jak narazie zapowiada się świetnie zresztą jak wszystko Stephena

Rudzielce! Łączmy się!

Last.fm

Edytowane przez czarne_pazurki
Czas edycji: 2008-06-25 o 20:51 Powód: literówka
czarne_pazurki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 20:42   #3597
h2o0
Zakorzenienie

"Podaj dalej" Catherine Ryan Hyde
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 21:59   #3598
meredith91
Wtajemniczenie

"Sekrety i niespodzianki" M.E. Józefackiej
full time traveller, somewhere in the sky in love with my life , books, learning new languages, law (hopefully becoming a future lawyer soon) and visiting new countries currently living in the Middle East, but my heart is in Poland
meredith91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-25, 22:17   #3599
sydunia
Zakorzenienie

Simon Beckett "Zapisane w kościach"
sydunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-26, 00:02   #3600
Juncia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Skończyłam "Kota, który rozmawiał z duchami" i właśnie zaczęłam "Pokutę". Akcja toczy się powoli i sennie...
"Pokuta" to w sumie cala taka jest Powolna jakas
Juncia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości