|
|
#3571 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jaką książkę obecnie czytacie? II
skończyłam ,,ja z nadwagą" teraz czytam ,,tyle jest gwiazd" Giulia Carcasi. Rano jak zaczełam to nei mogłam się oderwac, wciągające, dla nastolatków, ale nie takie jakieś puste. Dużo przemyśleń, spostrzerzeń mądrych
|
#3572 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam Dziennik Anne Frank. Świetnie napisane i bardzo poruszające.
|
#3573 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj zacznę Łuk triumfalny E.M. Remarque
|
#3574 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? II
oho, wielka fanka Tolkiena, czy tylko tej trylogii? ja przeczytalam raz, ladnych pare lat temu, nawet mi sie podobalo, ale powracac do niej nie zamierzam
![]() Cytat:
Moim pierwszym było "Morderstwo w Orient Expressie". Obecnie czytam "Złowrogą pętlę" Aleksandry Marininy i bardzo mi się podoba, znacznie bardziej niż "Gra na cudzym boisku" tej autorki. Wczułam się w jej styl pisania, rosyjskie realia są bardzo ciekawe i fabuła też nieźle się rozwija, a jestem dopiero w 1/3
|
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekają mnie jeszcze inne książki tego autora, ale póki co robię sobie małą powtórkę z przygód Froda i jego przyjaciół
|
|
#3576 |
|
czyli Endżi
|
Dzisiaj skończyłam "Czułego barbarzyńcę" Hrabala (uwiodła mnie ta książka
) i teraz jestem w trakcie "Bridy" Coehlo. I tu już gorzej. Zmęczyłam chyba dwie książki tego autora ("11 minut" i "Zahir") i zdecydowanie fanką się nie nazwę Jednak "Brida" jest w moim odczuciu tak słaba, że po prostu szkoda czasu na tą książkę. Niby o wprowadzaniu dziewczyny w arkana magii, a taka wydumana, odrealniona (a we wstępie autor sam podkreśla jak to skrupulatnie trzyma się wszystkich wytycznych jakie otrzymał od magów ) i wymyślana na siłę, że żal ![]() Ale już jestem w połowie więc dokończę. Może końcówka będzie lepsza i podniesie poziom
|
#3577 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak podobała Ci się 'Terra nostra'? Muszę przyznać, że Fuentes zaintrygował mnie niesłychanie. Z jednej strony pisze powieści, których po paru stronach mam serdecznie dość (momentami obrzydliwe, często męczące), z drugiej - posługuje się tak pięknymi zdaniami, konstruuje tak przemyślne opowieści, że warto pokonywać niechęć, żeby znaleźć takie perełki ![]() Portret nieobecnej przeczytany i zrecenzowany Próbowałam znaleźć o autorze trochę więcej informacji, ale, co ciekawe, właściwie nic nie ma. Google milczy, aż dziwne ![]() Cytat:
![]() O, jeden z moich ulubionych Ale wiesz, używasz niepoprawnego politycznie tytułu... (Swoją drogą do dziś nie mogę przeboleć decyzji o jego zmianie i cieszę się, że choć swoich książek Christie mam zaledwie parę, to 'Dziesięciu Murzynków' mam, a nie 'Dziesięciu żołnierzyków' czy 'I nie było już nikogo'... ![]() I jak się podoba? (Mam nadzieję, że się podoba ![]() A ja dzisiaj zaczynam Kota, który wąchał klej Lilian Jackson Braun
|
||
|
|
|
#3578 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co za tajemniczy pan ów Jougle ? Na razie przeczytałam 2 "koty" , mam jeszcze jedną książkę. Na potem. |
|
|
|
|
#3579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie nie wiem i niezwykle mnie to intryguje. Kiedy wpisze się do wyszukiwarki jego nazwisko pojawiają się wyłącznie polskojęzyczne strony. Żadnej informacji zza granicy. Tak się zastanawiałam, czy wydawnictwo nie popełniło błędu w nazwisku? Ale z drugiej strony Muza raczej nie dopuściłaby do takiego błędu. Niezwykle mnie to frapuje i, co by nie mówić, ciekawie wpisuje się w fabułę samej powieści. Można zapytać czy Stephane Jougla, podobnie jak Madeleine w ogóle istnieje? ![]() |
|
|
|
|
#3580 |
|
Rozeznanie
|
Ja ją mam w 3 tomach, może wydano tez jako jedną ksiązkę.Tyko takie tomiszcza są nieporęczne jak"Filary ziemi" str800."Terra nostra " jest dobra do czytania , gdy masz dużo czasu.
Mnie raczej nie pociągają ksiażki , w których dominuje polityka współczesna( starożytna, średniowieczna-tak), ale dla kogoś, kogo to ciekawi na pewno rzecz warta uwagi. Irytuje mnie ,że nic nie można znaleźć o człowieku, ktorego książkę wydano.Masz racje, Muza starannie wydaje ksiazki ,więc chyba by błędu w nazwisku nie zrobiono. |
|
|
|
#3581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i żeby nie było, że offtopuję to teraz czytam "sędziego di i wielki dzwon"
|
|
|
|
|
#3582 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, francuskiego nie znam to i sobie po francusku nie pogoogluję. Ale tak czy siak, bida straszna jeśli chodzi o jakiekolwiek info na jego temat ![]() Cytat:
Widziałam, że 'Terra nostra' w tym ostatnim wydaniu z 'Salamandry' była właśnie trzytomowa i jest to ostatnie polskie wydanie, już niedostępne. Zerkałam na anglojęzyczny przekład, ale... blisko 800 stron. To ja podziękuję ![]() |
||
|
|
|
#3583 |
|
Raczkowanie
|
Plotkara, a miało być tak pięknie
ostatnia!
|
|
|
|
#3584 |
|
Raczkowanie
|
"Madame Bovary" Flauberta.
|
#3585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podejrzewam, że czytelnik np. niemiecki szukający informacji nt. krajewskiego też będzie narzekał, że strasznie ciężko coś znaleźć![]() pod drugim stwierdzeniem mogę się obiema łapkami podpisać, bo strasznie źle mi się czyta takie opasłe tomiszcza, szczególnie jak są w miękkiej oprawie. dlatego m.in nie mogę sie za "święte gry" zabrać.
|
|
|
|
|
#3586 |
|
Rozeznanie
|
Otworzyłam podaną przez Ciebie stronę i ...mam 2 zdania. CO JEST? no to niech pan Jougle pozostnie tajemnicą.
Shachownico i jak podoba Ci sie sędzia Di? Ja czytałam 'Sędzia Di i nawiedzony klasztor". Nie byłabym zła, gdybym mogła cos jeszce przeczytać. Pytałaś o "labirynt śmierci". Oceniam go średnio jako kryminał , ale potarktowałam jako obyczjowa powieścz watkiem kryminalnym i bylo o wiel lepiej. Na weekendowe czytanie akurat. |
|
|
|
#3587 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam "Króla szczurów" James Clavell - ok, ale mnie nie porwalo.
|
|
|
|
#3588 |
|
Rozeznanie
|
Czytam "Zakupy moja miłośc" Kinselli Sophie
|
#3589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3590 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja za "Bastion" Stephen Kinga (prawie 1400 stron), który niszczeje już na półce ponad 5 lat. Mnie porwało, nawet bardzo. Przykro było mi się rozstawac z bohaterami przy koncówce.
|
|
|
|
|
#3591 | ||
|
Rozeznanie
|
Witam towarzyszki
Teraz rzadko tu zaglądam, bo przyjechałam na wakacje do Polski, a tu miliardy spraw do załatwienia, jak zawsze z resztą![]() U mnie narazie na wokandzie nic, ale za to WY kochane...pięknie po prostu. Mnie bardzo poruszyła, jestem ciekawa Twoich wrażeń. Ta z kolei nie poruszyła, ale raczej wstrząsneła mną, jak wszystkie podobne historie z resztą - powodują u mnie kiepski nastrój i złość i...ulgę, że urodziłam się w Europie... Cytat:
Patrz wyżej ![]() Cytat:
Uwielbiam, i zawsze żal mi głownej bohaterki...
|
|
|
#3592 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() też mnie to niedługo czeka (w oryginale! )ale narazie wakacyjnie i odprężająco Nora Roberts 'Willa'
|
|
#3593 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
O tytule 'Dziesięciu żołnierzyków' nie słyszałam? bardzo mi się podobała ![]() napisz koniecznie co myślisz na jej temat! ![]() Skończyłam "Kota, który rozmawiał z duchami" i właśnie zaczęłam "Pokutę". Akcja toczy się powoli i sennie...
|
|
|
#3594 |
|
Wtajemniczenie
|
'Marker' Cooka-świetny kryminał
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam "Maigret zastawia sidła" a teraz w kolejce "Ostatni sędzia" Grishama
|
#3596 |
|
Raczkowanie
|
Zaczynam "Wielki Marsz" Kinga..Jak narazie zapowiada się świetnie zresztą jak wszystko Stephena
"Out of the ash I rise with my red hair And I eat men like air." Rudzielce! Łączmy się! Last.fm ![]() Edytowane przez czarne_pazurki Czas edycji: 2008-06-25 o 20:51 Powód: literówka |
|
|
|
#3597 |
|
Zakorzenienie
|
"Podaj dalej" Catherine Ryan Hyde
|
|
|
|
#3598 |
|
Wtajemniczenie
|
"Sekrety i niespodzianki" M.E. Józefackiej
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
Simon Beckett "Zapisane w kościach"
|
|
|
|
#3600 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

(Swoją drogą do dziś nie mogę przeboleć decyzji o jego zmianie i cieszę się, że choć swoich książek Christie mam zaledwie parę, to 'Dziesięciu Murzynków' mam, a nie 'Dziesięciu żołnierzyków' czy 'I nie było już nikogo'... 

)