|
|
#241 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Cytat:
a duże wesele urządzacie? |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Raczkowanie
|
ok 70 osób ma być, ale z jakies 10 nie przyjdzie, tak nam się zdaje.
|
|
#243 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pewnie zapraszacie tylko najbliższych ![]() ja niestety mam sporą rodzinę, mój Tż też, więc jak kiedyś będziemy wyprawiać weselicho, to chcąc zaprosić tylko najbliższych to wyjdzie ze 180 osób ![]() oj koszta będą, będą... |
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#245 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dlatego nie spieszymy się z weselem ![]() niedługo mojego tż brat będzie się żenić i wyszło im ok 200 osób. Liczą, że wyrobią się w 25 tys, ale zobaczymy. jakby nie było to bardzo dużo! Boże, tyle wydać, aby być żoną lub mężem hihi
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
Raczkowanie
|
zawsze można wziąść cywilny tylko, małym kosztem i być już żona lub mężem
no tak ale to nie to samo..
|
|
#247 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#248 |
|
Raczkowanie
|
chyba każdej dziewczynie marzy sie właśnie ślub w białej sukni, w kościele, wesele itd..
|
|
#249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jeśli bierze się cywilny to dla mnie tylko formalność. Kościelny to już zupełnie co innego, to przysięga przed Bogiem, zobowiązuje o wiele bardziej jak papierek z UC. Przynajmniej ja mam takie przekonania
|
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no nic życzę Ci miłej dalszej części dnia a ja idę sprzątać i się uczyć potem
|
|
|
#251 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#252 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja w sumie też od rana cos tam się uczę, ale cały czas tez mam włączonego kompa i spoglądam co i jak ale teraz muszę się zebrać w kupę![]() i wziąść sie do działania![]() ach...te nasze uzależnienia wizażowe....
|
|
|
#253 |
|
Raczkowanie
|
Czc Dziewczyny)
![]() ,ale tu kółtnie .Bardzo Was proszę o rade jaka kowta pieniędzy jest odpowiednia na prezent ślubny jeżeli zostaliśmy zaproszeni z TŻ-etem na ślub przez znjaomych (nie przyjaciół ani bardzo bliskich znajomych). Napiszcie prosze, nazwę to brzydko, jaka jest stawka .I nie kłóćcie sie ![]() ![]() ![]() Bo wiecie, złość piękności szkodzi.
|
|
#254 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To zależy gdzie to wesele. Jeżeli chodzi o mnie (podkreślam, że ja tak robie), to staram się zawsze dawać taką kwotę, przy której młodzi nie byliby stratni, lub też trochę ponad to, zależy od kwoty. |
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
I znowu pojawia się kwestia tego, że dla was ślub cywilny to tylko formalność i nie ma przy nim niczego szczególnego. Albo, że wesele po cywilnym będzie mniejsze, gorsze, tańsze itd.
A g... prawda. Ślub to ślub. Przysięganie sobie nawzajem. W kościele też podpisujesz te same papierki. Ale, jeżeli ktoś nie jest katolikiem, czy innym chrześcijaninem, to jest gorszy? Bo nie chce wierzyć w to co wy? Nie ignorujcie ślubu cywilnego, który brany jest z miłości, tak samo, a pewnie i czasami większej niż wasza. Na ślubie cywilnym można mieć wszystko to, co na kościelnym. Białą suknię, piękne wesele, tren na 5 metrów Dzieci sypiące kwiatki i 10 druhen. Skrzypka, grajka, gołębie, bańki mydlane.Ale jednak musicie pokazać swoją wyższość. Mówić, że wasz ślub jest ważniejszy, lepszy? Jak możecie komuś coś takiego powiedzieć? Nie jest wam głupio? Jakoś nie widzialam nikogo, kto powiedziałby, że wasz ślub nie jest ważny, bo przysięgaliście przed bogiem, który nie istnieje. Nikt tego wam nie mówi, a pewnie wiele osób tak sądzi. Więc wy również nie powinnyście zmniejszać ważności ślubu innym. Dla nich to też jest najpiękniejszy i najważniejszy dzień w życiu. |
|
|
|
|
#256 |
|
Wtajemniczenie
|
ilonkaczapela, nie ma co się denerwować. Dla mnie cywilny to formalność, to prawne uznanie związku, ale za to kościelny to jest dopiero coś, bo przysięgamy przed Bogiem i to wydaje mi się bardziej wiążące. Ty nie wierzysz w Boga i dla Ciebie uroczystość w USC będzie czymś super i będzie tak samo wiążące dla Ciebie jak dla mnie ślub kościelny, dlatego też nie sądzę żebyś miała powody do takich nerwów. Każdy ma to co woli i każdy przeżyje ten dzień uroczyście na swój sposób.
|
|
|
|
|
#257 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aha! dla osoby niewierzącej ślub w kościele nie ma znaczenia, no i ma do tego prawo.
Edytowane przez brawurkaaa Czas edycji: 2008-06-26 o 09:43 Powód: bezsens naskakiwanie |
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ilonkaczapela, co Ty się tak od razu wzburzasz? Ty nie wierzysz w Boga więc ślub weźmiesz tylko cywilny i dla Ciebie będzie to coś najpiękniejszego co może Ci się przydarzyć w życiu. A ja jestem Katoliczką, wierzę w Boga, więc to samo przez się mówi, że ważniejsza jest dla mnie przysięga przed Bogiem. A cywilny to dla mnie tylko formalność. Każdy mierzy swoją miarą-nie zapominaj o tym. Ty patrzysz przez pryzmat tego, że w Kościele ślubu nie weźmiesz, więc wartości nabiera ślub w USC. Ja patrzę na ślub przez pryzmat przysięgi przed Bogiem, księdza, który w imieniu Boga udzieli nam tego sakrament u nam pobłogosławi na wszystkie przyszłe dni wspólnego życia. Zrozum ilonkaczapela, my wyrażamy swoje zdanie. Ale to nie znaczy, że poniżamy wszystkie zdania odmienne
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ani razu nie powiedziałam, że jestem osobą niewierzącą. Powiedziałam, że nikt, kto nie wierzy nie mówi wam, że wasz ślub jest mniej ważny.
|
|
|
|
|
#260 |
|
Wtajemniczenie
|
A ktoś Tobie tak powiedział? Ja nikomu nie mówię, że czyjś ślub jest mniej ważny od jakiegoś innego. Mogę sobie myśleć, co myślę, ale dlaczego miałabym komuś robić przykrość z takiego powodu.
|
|
|
|
|
#261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie bierzecie pod uwagę tego ze NIE kazda kobieta marzy o slubie kościelnym. Jasno i wyrażnie wynika iż w waszym rozumowaniu slub koscielny = biała suknia, wesele itp. Przy cywilnym natomias nie ma tego "o czym marzy kazda kobieta" czyli tej sukienki, wesela itp. Bierzcie sobie slub koscielny, ale nie musicie wszem i wobez wygłaszać swoich poglądow na temat slubu cywlnego bo najzwyczajeniej w swiecie możecie kogoś tym urazić. Ja nikomu nie mówię ze jego ślub koscielny jest bee, bo ja to w Boga nie wierzę i uwazam to za szopkę...natomiast ja caly czas slysze że cywilny to tylko formalność i wyklepanie regułki.
|
|
|
#262 |
|
Raczkowanie
|
ja nie ignoruje osób które zdecydowały się na cywilny, no i nie uważam że sa w jakiś sposób gorsze, to jest ich wybór. Tak jak moim jest koscielny. Każdy ma prawo do swojego zdania. WIĘC PO CO SIE TAK BURZYĆ? nierozumiem...
|
|
#263 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#264 |
|
Wtajemniczenie
|
Wyrazić zdanie można. Po to jest chyba forum, żeby kulturalnie konfrontować zdania i opinie. Nikt Ci nie powiedział, że jesteś gorsza, bo będziesz miała tylko cywilny. Bez przesady. Dla kogoś gorszym wyjściem jest cywilny a dla drugiego kościelny. Chyba nie ma sensu tego roztrząsać, a wymiana poglądów to chyba jeszcze nic złego.
Edycja: Nie wiem skąd te nerwy.. Może to są jakieś kompleksy jednak? |
|
|
|
|
#265 | |
|
Zadomowienie
|
ilonkaczapela,
może nie napisałaś wprost, że jesteś niewierzącą, ale tak to odebrałam. Jeśli Cię to uraziło, przykro mi. Ale ze zdań, które czytałam, można było tak wywnioskować. Cytat:
![]() Polska to naród w dużym procencie wierzący, dlatego wiele osób ma takie podejście. Nie jest gorszy ten, kto bierze cywilny. Tylko dla mnie ważniejszy (podkreślam jeszcze raz: ważniejszy dla mnie) jest ślub Kościelny. Bo ślub w Kościele ja będę przeżywać duchowo, będę wiedziała, że przysięgamy przed samym Bogiem, w Jego Domu Bożym. Jestem Katoliczką, dlatego jest to dla mnie tak ważne. I też mam koleżanki, które mają tylko cywilny, ale w żadnym wypadku nie uznaje je za gorsze! Po prostu tak wybrały-a ja wybiorę tak, jak Ja będę chciała. Nie rozumiem tych kłótni, każdy ma prawko do swojego zdania. Ja i Brawurka rozmawiałyśmy "między sobą" bo mamy takie same przekonania na ten temat. A trafił się ktoś, kto ma inne i już się rzuca. Przecież to najnormalniejsze zjawisko w świecie, że zdania są podzielone.... |
|
|
|
|
|
#266 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jednak troszkę odbiegam od normy bo nie robię tego co jest standardowo przyjęte ![]() Cytat:
Jakoś specjalnie sie nie zbulwersowałam. Zauważyłam tylko ze to 'ogolnikowe" podejscie może kogoś urazić. Czy może ja nie mam prawa wypowiadac się w tym temacie bo wziełam tylko slub cywilny?? Cytat:
Natomiast spotkałam sie z tym ze osoby biorace ślub kościely nie rozumieją tego ze ktoś moze takiego slubu po prostu nie chcieć. Nie dlatego że nie może, po prostu nie potrzebuje. Jak ktoś bierze ślub koscielny wszystko jest ok nikt się nie dziwi, ale jak ktoś bierze slub cywilny zaraz pojawiają sie pytania "a dlaczego??". Tak żyjemy w kraju katolickim..kraju zamkniętym, konserwatywnym i to mnie właśnie czasem dziwi, wkurza itp.
|
|
|
#267 |
|
Wtajemniczenie
|
Przepraszam Hania. Chyba bardziej chodziło mi o wypowiedź ilonki.
|
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma za co przepraszać
|
|
#269 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To normalne, są ludzie, którzy będą przysięgać przed Bogiem, i takie, które przysięgną w USC. Ale drażni mnie na tym forum to, że wypowiedziałam swoje zdanie a tu ktoś na mnie naskakuje, że ja jestem lepsza bo biorę ślub w Kościele, a tych co biorą w USC to poniżam. Czy ja coś takiego napisałam? Forum jest po to, aby wymieniać zdania, poglądy, a nie zarzucać komuś coś, co mu się w głowie uroiło. (czytaj ilonkaczapela) Mówisz, że drażni Cię ten kraj... zapewne nie tylko Ciebie, mnie też niektóre rzeczy doprowadzają do szału, ale niestety w pojedynkę nic się nie zdziała. Zostaje tylko przymknięcie oka, akceptacja... |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.

ale damy sobie rade sami 

pewnie zapraszacie tylko najbliższych 
hihi